Κυριακή 6 Αυγούστου 2023

Ιωάννινα: Συνελήφθη ημεδαπή που κατηγορείται για κλοπή τσάντας

 


Από τις άμεσες ενέργειες αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία ημεδαπής, η οποία συνελήφθη χθες (5-8-2023) το απόγευμα στα Ιωάννινα και σε βάρος της σχηματίστηκε δικογραφία για «κλοπή» και «απάτη με υπολογιστή».

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, χθες το μεσημέρι σε καφετέρια της πόλης των Ιωαννίνων, η κατηγορούμενη αφαίρεσε την τσάντα ημεδαπής, που περιείχε χρηματικό ποσό 25 ευρώ, τραπεζική κάρτα και προσωπικά αντικείμενα.

Ακολούθως, με τη χρήση της κάρτας, πραγματοποίησε τρεις ανέπαφες συναλλαγές σε καταστήματα της πόλης, συνολικής αξίας 15 ευρώ, ενώ αποπειράθηκε ανεπιτυχώς να πραγματοποιήσει ακόμη τρεις.

Στην κατοχή της βρέθηκαν τα προσωπικά αντικείμενα της παθούσας, τα οποία της αποδόθηκαν.

Η συλληφθείσα θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

Στη Σκλίβανη Ιωαννίνων ο Σπύρος Ριζόπουλος



Στη Σκλίβανη Ιωαννίνων βρέθηκε στις 6 Αυγούστου ο Σπύρος Ριζόπουλος.
Ο επικεφαλής των Οριζόντων Ηπείρου παρευρέθηκε στο χωριό με αφορμή το ημερήσιο πανηγύρι και έτυχε θερμής υποδοχής από τον κόσμο.

Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Ηπείρου που συνοδεύονταν από πολυπληθής ομάδα της παράταξης, είχε την ευκαιρία να χαιρετήσει και να μιλήσει με τους παρευρισκόμενους.



Τόσο ο Σπύρος Ριζόπουλος όσο και οι υποψήφιοι με τους Ορίζοντες Ηπείρου, συνάντησαν ιδιαίτερα εγκάρδια υποδοχή ενώ διασκέδασαν και χόρεψαν σε μια όμορφη ατμόσφαιρα.

Τον κύριο Ριζόπουλο συνόδευαν οι υποψήφιοι της Π.Ε. Ιωαννίνων Σπύρος Υφαντής, Μάγδα Χαϊδου, Έλενα Σταύρου, Ελένη Κίτσιου, Δημήτρης Γερογιάννης, Ιορδάνης Ιωαννίδης, Δημήτρης Παππάς, Σπύρος Αθανασίου, Χριστίνα Τασιούλα, Σταυρούλα Τσακαλου και η διευθύντρια του γραφείου Τέτα Μπούρη.

Με επιτυχίες επέστρεψαν οι αθλητές του Ν.Ο.Ι. από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων-Νεανίδων

 


Υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες πραγματοποιήθηκε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων-Νεανίδων στην περιοχή Vaires-sur-Marne της Γαλλίας, κατεβάζοντας μάλιστα αυλαία μία ημέρα νωρίτερα από την προγραμματισμένη λήξη.

Οι αθλητές είχαν να αντιμετωπίσουν δύσκολες καιρικές συνθήκες που δυσχέραιναν ακόμη περισσότερο το έργο τους. Παρόλα αυτά, οι αθλητές/τριες του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων επέστρεψαν με επιτυχίες και συγκεκριμένα:

       5η θέση στο μεγάλο τελικό του αγωνίσματος της Δικώπου άνευ Εφήβων έλαβαν οι  Κούτρας Δημήτρης και Κωστούλας Βασίλης.

       2η θέση στο μικρό τελικό του αγωνίσματος Τετραπλό Σκιφ Νεανίδων για την  Ντάρα Νεφέλη που έλαβε και την 8η θέση στη γενική κατάταξη.

       2η θέση στον τελικό Γ του αγωνίσματος Τετραπλό Σκιφ Εφήβων για τον Καραγιάννη Κωνσταντίνο που έλαβε και τη 14η θέση στη γενική κατάταξη.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ν.Ο.Ι. εκφράζει τα θερμά του συγχαρητήρια για τις επιτυχίες των αθλητών του, καθώς και για τις επιτυχίες όλης της Ελληνικής Αποστολής, που μας έκανε για άλλη μια φορά περήφανους σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Κακαβιά Πωγωνίου: Σύλληψη αλλοδαπού για το αδίκημα της ληστείας

 


Στη σύλληψη ενός αλλοδαπού προχώρησαν αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Ειδικότερα, προηγουμένως, αστυνομικοί του Τμήματος Διαβατηριακού Ελέγχου Κακαβιάς διαπίστωσαν ότι σε βάρος του αλλοδαπού εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης του  Ανακριτή Πλημμελειοδικών Αθηνών για το αδίκημα της ληστείας.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον  Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

Ηγουμενίτσα: Σύλληψη 58χρονου με λαθραία καπνικά προϊόντα


Στη σύλληψη ενός 58χρονου αλλοδαπού προέβησαν πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, στελέχη της Περιφερειακής Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών (Π.Ο.Δ.Ι.Ν.) με τη συνδρομή στελεχών του Γραφείου Ασφάλειας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας, για παράβαση των διατάξεων του άρθρου 155 του Ν. 2960/01.

Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που διενεργήθηκε στην πύλη εισόδου του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας σε φορτηγό όχημα με επικαθήμενο, με οδηγό τον 58χρονο, εντοπίστηκαν επιμελώς κρυμμένα διακόσια ογδόντα τέσσερα (284) πακέτα τσιγάρων, στερούμενα ειδικής ταινίας φόρου κατανάλωσης.

Η ανωτέρω ποσότητα τσιγάρων εντοπίστηκε στον τράκτορα και στην αριστερή παλετοθήκη του επικαθήμενου και ήταν μοιρασμένη σε δύο (02) ξύλινα κιβώτια τα οποία είχαν διπλά τοιχώματα, προκειμένου να επιτευχθεί η αποτελεσματικότερη απόκρυψή τους, ενώ μέρος αυτής εντοπίστηκε στο εσωτερικό μέρος ηχείου εντός του τράκτορα και στο αριστερό πλαϊνό εξωτερικό ντουλάπι του τράκτορα.

Από τη Λιμενική Αρχή Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκαν το φορτηγό όχημα, το επικαθήμενο και η ποσότητα καπνικών προϊόντων. 

Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στην Παηδονιά Πωγωνίου

 


Πανηγυρική Θεία Λειτουργία τελέστει στον Ιερό Ναό Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στην Παηδονιά Πωγωνίου, την Κυριακή 6 Αυγούστου 2023.

Θεία Λειτουργία στο Ιερό Ναό του Αγίου Βασίλειου στα Μπολέικα Παρακαλάμου

 


Την Κυριακή 6 Αυγούστου (Μεταμορφώσεως του Κυρίου Ιησού Χριστού) τελέστει θεια λειτουργία στο Ιερό Ναό του Αγίου Βασίλειου στα Μπολέικα Παρακαλάμου.

Κεράσοβο Πωγωνίου: Επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των μαρτυρικώς θυσιασθέντων Κερασοβιτών, τη Δευτέρα 14 Αυγούστου, ώρα 10:00 π.μ.

 

Επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των μαρτυρικώς θυσιασθέντων Κερασοβιτών, τη Δευτέρα 14 Αυγούστου 2023, ώρα 10:00 π.μ., στο Κεράσοβο Πωγωνίου.


Απώλειες σε έδρες και εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους έχουν όλοι οι Δήμοι του Νομού Ιωαννίνων

 


Με απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών καθορίστηκαν οι έδρες των Δημοτικών Συμβουλίων.

Με την εφαρμογή κυρίως του νέου εκλογικού νόμου και όχι τόσο της απογραφής σημαντικές είναι οι απώλειες σε έδρες και εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους, τόσο τα αστικά κέντρα όσο στους ορεινούς δήμους.

Το μεγαλύτερο σε αριθμό δημοτικό συμβούλιο θα είναι των Ιωαννίνων με 39 εκλεγμένους όλων των παρατάξεων αντί των 45 που ήταν μέχρι τώρα.

Το μικρότερο δημοτικό συμβούλιο θα είναι του Ζαγορίου με μόλις 15 μέλη.

Αρκετά δημοτικά συμβούλια θα έχουν 19 μέλη.

Οι έδρες για τους Δήμους του Νομού Ιωαννίνων είναι η ακόλουθη:

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

1. ΔΗΜΟΣ ΒΟΡΕΙΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ  5.058-19 δημοτικοί σύμβουλοι

α. ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΒΑΘΥΠΕΔΟΥ 89-1

β. ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΛΑΡΡΥΤΩΝ 236 -1

γ. ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΤΣΑΝΟΧΩΡΙΩΝ 1.592 -6

δ. ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΜΑΤΣΟΥΚΙΟΥ 274 -1

ε. ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΡΑΜΑΝΤΩΝ 1.759 -6

ζ. ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΥΡΡΑΚΟΥ 391 -1

η. ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ 717 -3

2. ΔΗΜΟΣ ΔΩΔΩΝΗΣ (Έδρα: Αγιά Κυριακή)  7.199-19 δημοτικοί σύμβουλοι

α. ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ 3.277 -9

β. ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΔΩΔΩΝΗΣ 937 -2

γ. ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΚΚΑΣ ΣΟΥΛΙΟΥ 1.897 -5

δ. ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΕΛΛΩΝ 1.088 -3

Δελβινάκι Πωγωνίου: Αφιέρωμα στον Πέτρο Λούκα Χαλκιά, την Τρίτη 8 Αυγούστου, ώρα 22:00


Η Τοπική Κοινότητα και Δήμος Πωγωνίου διοργανώνουν αφιέρωμα στον Πέτρο Λούκα Χαλκιά, την Τρίτη 8 Αυγούστου 2023, ώρα 22:00, στο Δελβινάκι Πωγωνίου. 

Απολογισμός Οδικής Ασφάλειας για τον Ιούλιο 2023 στην Ήπειρο

 


Με στόχο τη διαρκή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών στα ζητήματα οδικής ασφάλειας, δημοσιοποιούνται συγκεντρωτικά-συγκριτικά στοιχεία που αφορούν τροχαία ατυχήματα και παραβάσεις για τον Ιούλιο του 2023, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

α. Τροχαία Ατυχήματα

Στην εδαφική αρμοδιότητα της Ηπείρου σημειώθηκαν –19- τροχαία ατυχήματα (έναντι -21- το 2022). Ειδικότερα, σημειώθηκαν:

-5- θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα (έναντι -2- το 2022)

-1- τροχαίο ατύχημα με σοβαρό τραυματισμό ατόμου (έναντι -5- το 2022).

-13- τροχαία ατυχήματα με ελαφρύ τραυματισμό ατόμου (έναντι -14- το 2022)

Από τα τροχαία ατυχήματα που συνέβησαν σε αστικές και αγροτικές περιοχές των νομών, καταγράφηκαν συνολικά -24- παθόντες (έναντι –27- το 2022).

 Ειδικότερα, καταγράφηκαν:

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Κυριακή 6 Αυγούστου

 


Την Κυριακή 6 Αυγούστου, οι Κινητές  Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Θεσπρωτία, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, Εθνικής Αντιστάσεως, Ηγουμενίτσα, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-15:00

Οξεία λοιμώδης γαστρεντερίτιδα: Η επιδημική νόσος του καλοκαιριού

 


Η οξεία γαστρεντερίτιδα ορίζεται ως διαρροϊκή νόσος οξείας έναρξης, που πιθανόν να συνοδεύεται από ναυτία, εμετούς, πυρετό ή κοιλιακό άλγος και μπορεί να οφείλεται σε μεγάλη ποικιλία λοιμογόνων παραγόντων (ιών, μικροβίων και παρασίτων) ενώ ποικίλει σε βαρύτητα.

Οι ηλεκτρολυτικές διαταραχές, η αφυδάτωση κυρίως, αλλά και οι νευρολογικές επιπλοκές (όπως το σύνδρομο Guillain-Barre), αλλά και το αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο μπορεί να είναι σοβαρές και απειλητικές για τη ζωή των παιδιών, των ηλικιωμένων, των ανοσοκατασταλμένων ή με σοβαρά υποκείμενα προβλήματα υγείας ασθενών.

«Αποτελεί το δεύτερο σε συχνότητα αίτιο νόσησης διεθνώς, μετά τις λοιμώξεις του αναπνευστικού. Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής υπολογίζεται ότι συμβαίνουν 179 εκατομμύρια επεισόδια οξείας γαστρεντερίτιδας που οδηγούν σε 600.000 νοσηλείες και 5.000 θανάτους ετησίως ενώ η θνησιμότητα της ανεβαίνει σε 3 εκατομμύρια άτομα ανά έτος (8.400 άτομα/ημέρα) στις αναπτυσσόμενες χώρες. Συγκεκριμένος αιτιολογικός παράγοντας απομονώνεται σε περίπου μόνο 20% των περιπτώσεων, αν και οι ιοί αναγνωρίζονται ως το πιο συχνό από τα γνωστά αίτια της οξείας γαστρεντερίτιδας», επισημαίνει η κ. Αγγελική Κασκαρά Ειδική Παθολόγος, Αναπληρώτρια Διευθύντρια Δ' Παθολογικής Κλινικής Metropolitan General.

Αίτια και τρόποι μετάδοσης

1. Ιοί

  • Νόρο-ϊοί, Ρότα-ϊοί, Αδενο-ϊοί, Σάπο-ϊοί, Άστρο-ϊοί
    Η συχνότητα της οξείας γαστρεντερίτιδας από ιούς είναι εποχιακή. Συμβαίνει πιο συχνά τους χειμερινούς μήνες μεταξύ Δεκεμβρίου και Φεβρουαρίου αλλά κάθε ιός έχει τη δική του εποχιακή δραστηριότητα:
  • Νόρο-ϊοί από Νοέμβριο έως Ιανουάριο
  • Ρότα-ϊοί από Φεβρουάριο έως Απρίλιο
  • Άδενο-ϊοί το καλοκαίρι (κυρίως από Ιούνιο έως Οκτώβριο) και
  • Άστρο-ϊοί τον χειμώνα και την άνοιξη