Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2019

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ: Διάλεξη του κ. Παναγιώτη Σίσκου με θέμα: «Σύγχρονα περιβαλλοντικά εργαλεία για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων». την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου


Στον κύκλο διαλέξεων του ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ, την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου  θα μιλήσει ο Παναγιώτης Σίσκος καθηγητής περιβαλλοντικής χημείας πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα: «Σύγχρονα περιβαλλοντικά εργαλεία για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων».
Είσοδος ελεύθερη.

Δηλώσεις του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη για ΑNUGA, Φορείς Διαχείρισης, αεροπορική σύνδεση Ιωαννίνων- Κολωνίας κ.α.


Στη συμμετοχή της Ηπείρου στην Διεθνή Έκθεση ANUGA, στην  προοπτική αεροπορικής σύνδεσης  των Ιωαννίνων με την  Κολωνία   Γερμανίας και στις  προτάσεις  του για περιβαλλοντικά ζητήματα, αναφέρθηκε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.
Αναλυτικά:
Ο Περιφερειάρχης χαρακτήρισε  «άψογη και χρήσιμη»  την παρουσία της Περιφέρειας και των επιχειρήσεών της Ηπείρου που έλαβαν μέρος στη μεγαλύτερη διεθνή έκθεση τροφίμων και ποτών ANUGA που πραγματοποιήθηκε στην Κολωνία της Γερμανίας.
Όπως ανέφερε η Ήπειρος είχε το καλύτερο περίπτερο  και συνεχάρη τις επιχειρήσεις που συμμετείχαν σε αυτή, «ανοίγοντας ορίζοντες στην Περιφέρεια Ηπείρου στην  εξωστρέφεια και στα ποιοτικά προϊόντα».
Παράλληλα μετέφερε τον προβληματισμό των επιχειρήσεων που παράγουν φέτα Π.Ο.Π. Όπως είπε διαπίστωσε σε όλους ένα τεράστιο άγχος, καθώς περιμένουν να υλοποιηθούν όσα έχει ο Πρωθυπουργός για την προστασία του προϊόντος  και τη δημιουργία ελεγκτικών μηχανισμών.  Πρόσθεσε ακόμη ότι και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης  διαβεβαίωσε  ότι  τα  ισοζύγια θα τηρηθούν,  ο ελεγκτικός μηχανισμός -που σήμερα είναι ανύπαρκτος - θα γίνει και τα πρόστιμα – που τώρα είναι «χάδια»- θα αναμορφωθούν.
«Έδωσαν το δικαίωμα – ανέφερε ακόμη ο Περιφερειάρχης- διαχρονικά οι κυβερνήσεις σε κάποιους να κάνουν τη δουλειά τους και μη ωφελημένοι να είναι οι σωστοί τυροκόμοι και ειδικά ο κτηνοτροφικός κόσμος που βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Το θέμα εδώ και τώρα πρέπει να τελειώνει. Να γίνει αυτό που πρέπει και να αισθάνονται όλοι όσοι παράγουν ποιοτικά προϊόντα, είτε αυτό είναι λάδι, είτε μέλι, είτε γαλακτοκομικά».
Αεροπορική σύνδεση Ιωάννινα- Κολωνία
Από την παρουσία του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη στη Διεθνή Έκθεση της ANUGA προέκυψε και ενδιαφέρουσα εξέλιξη για την προοπτική σύνδεσης της Γερμανίας με την Ήπειρο, μέσω  των αεροδρομίων Ιωαννίνων και Κολωνίας.
Το θέμα αυτό ήταν το κύριο που συζητήθηκε σε συνάντηση που είχε με τον Ηπειρωτικής καταγωγής (από τους Λογγάδες Ιωαννίνων) δήμαρχο του Σβέρτε  Δημήτρη Αξούργο, παρουσία και της Ελληνίδας Προξένου στο Ντίσελντορφ Μαρίας Παπακωνσταντίνου.
«Ο κ. Δ. Αξούργος έδειξε άμεσο ενδιαφέρον σύνδεσης της ευρύτερης (Γερμανικής) περιοχής με τα Ιωάννινα. Είχα  άμεσα επικοινωνία με τον αερολιμενάρχη Ιωαννίνων (Δ. Μητσιμάρη) και με το Δήμαρχο Ιωαννίνων Μ. Ελισάφ. Συνεννοηθήκαμε και ζητάμε  η πρωτοβουλία που θα πάρει ο  κ. Αξούργος για την αεροπορική σύνδεση μέσω ενός μικρότερου γερμανικού αεροδρομίου και με γερμανική αεροπορική εταιρία χαμηλού κόστους που αναζητείται,  να  τη στηρίξει ο  κόσμος που έχει συγγενείς στη Γερμανία και τα τουριστικά γραφεία, ώστε όταν   τελειώσουν οι διαδικασίες  να διατηρηθεί  η σύνδεση στο διηνεκές».
 Στη συνάντηση συζητήθηκε επίσης  και  η προοπτική συνεργασίας της Ηπείρου με το Δήμο Σβέρτε, το Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο, για τη διοργάνωση φεστιβάλ με Ηπειρωτικά προϊόντα και τη διερεύνηση ενδιαφέροντος επιχειρήσεων που θα θέλουν να αναπτύξουν συνεργασία για αγορά και προώθηση αγροτικών προϊόντων.
Φορείς διαχείρισης
 Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε και στη χθεσινή του παρουσία – ως εκπροσώπου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος- στη Διαβούλευση που είχε οργανώσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τους Φορείς Διαχείρισης στην Αθήνα.
Ανάδειξε διάφορα περιβαλλοντικά ζητήματα που διαπιστώνονται στην Ήπειρο, στην οποία – όπως είπε- το 50% του εδάφους της είναι ενταγμένο σε καθεστώς προστασίας NATURA, ενώ στα όρια της δραστηριοποιούνται πέντε Φορείς Προστασίας Περιβάλλοντος.

Μαθητές Λυκείου στα Εκπαιδευτήρια ΓΕΝΕΣΙΣ παράγουν το δικό τους κρασί!


 Στη ζύμωση του μούστου και τη χημική διαδικασία οινοποίησης λευκού κρασιού εκπαιδεύτηκαν με βιωματικό τρόπο οι μαθητές της Β’ τάξης Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων ΓΕΝΕΣΙΣ στο πλαίσιο της δημιουργικής εργασίας που υλοποιούν την τρέχουσα σχολική χρονιά στο μάθημα της Χημείας.
Την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2019 το εργαστήρι Φυσικής και Χημείας του Σχολείου μετατράπηκε σε ένα μικρό οινοποιείο, ενώ τη δράση παρακολούθησαν μαθητές και άλλων τάξεων του Γυμνασίου-Λυκείου αλλά και του Δημοτικού Σχολείου των Εκπαιδευτηρίων ΓΕΝΕΣΙΣ οι οποίοι πραγματοποίησαν την έκθλιψη των 30 κιλών σταφυλιών ποικιλίας «Ροδίτης».

Οι μαθητές αφού πρώτα μελέτησαν τα στάδια της αλκοολικής ζύμωσης, της χημικής αντίδρασης που απαιτείται για την μετατροπή του παρασκευάσματος από μούστο σε κρασί, στη συνέχεια διαχώρισαν τις ρόγες των σταφυλιών από τα τσαμπιά, εκχύμωσαν με τα χέρια τους τις ρόγες και δημιούργησαν τις κατάλληλες συνθήκες για την αλκοολική ζύμωση. Το βιωματικό μάθημα στην παραγωγή κρασιού θα συνεχιστεί όλο το επόμενο διάστημα, καθώς οι μαθητές θα παρατηρούν τη σταδιακή ωρίμανση, πραγματοποιώντας όλες τις απαραίτητες μετρήσεις (βαθμών Μπωμέ, θερμοκρασία, πυκνότητα).
Η διαδικασία θα πραγματοποιηθεί μέχρι και το στάδιο της εμφιάλωσης του κρασιού, καθώς οι μαθητές είναι ενθουσιασμένοι και αποφασισμένοι να εμφιαλώσουν στο Σχολείο το δικό τους κρασί!

Δήμος Πωγωνίου: Εκμίσθωση του δημοτικού ακινήτου Καταστήματος-Ξενώνα της Κοινότητας Κτισμάτων


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ο Δήμος Πωγωνίου με έδρα το Καλπάκι, προτίθεται να προχωρήσει στην εκμίσθωση του δημοτικού ακινήτου Καταστήματος-Ξενώνα της Κοινότητας Κτισμάτων και καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους να υποβάλουν δήλωση ενδιαφέροντος για τη μίσθωση έως τις 31/10/2019.
Για περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν στα τηλέφωνα 2653360105, 6945044452.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ

ΚΑΨΑΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Κατάσχεση 1 τόνου και 242 κιλών αλιευμάτων στην Ηγουμενίτσα


Σε έλεγχο που διενεργήθηκε σε Φ/Γ όχημα, βραδινές ώρες χθες, στην πύλη εισόδου του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας από στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν οκτακόσια δώδεκα κιλά (812 kg) του είδους “MODIOLUS BARBATUS” (χάβαρα) και τετρακόσια τριάντα κιλά (430 kg) του είδους “PARACENTROTUS LIVIDUS” (αχινοί), τα οποία ήταν υπολειπομένων διαστάσεων και διακινούμενα σε απαγορευμένη χρονική περίοδο.
Από την οικεία Λιμενική Αρχή κινήθηκε η διαδικασία επιβολής των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων κατά της εταιρείας διακίνησης.

Εξιχνιάστηκε περίπτωση τηλεφωνικής απάτης σε βάρος ηλικιωμένης στα Ιωάννινα


Σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος 31χρονης αλλοδαπής για απάτη, διότι εξακριβώθηκε ότι παρέλαβε χρηματικό ποσό από πολίτη που έπεσε θύμα εξαπάτησης

Συνεργός της κάλεσε σε ηλικιωμένη γυναίκα και με το πρόσχημα επικείμενης χειρουργικής επέμβασης συγγενικού προσώπου της παθούσας, ζήτησε χρηματικό ποσό
Εξιχνιάσθηκε, μετά από εμπεριστατωμένη έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων σε συνεργασία με το Τμήμα Εγκληματολογικών Ερευνών Ηπείρου, περίπτωση τηλεφωνικής απάτης, με το πρόσχημα επικείμενης χειρουργικής επέμβασης, που διαπράχθηκε σε βάρος ηλικιωμένης στα Ιωάννινα.
Ταυτοποιήθηκε για την εμπλοκή της στη συγκεκριμένη υπόθεση, 31χρονη αλλοδαπή, σε βάρος της οποίας σχηματίσθηκε δικογραφία για απάτη.
Ειδικότερα, όπως προέκυψε από τα στοιχεία της έρευνας, συνεργός της 31χρονης επικοινώνησε την 03-09-2019 τηλεφωνικά με 85χρονη γυναίκα, προσποιούμενος γιατρό νοσοκομείου και με το πρόσχημα τραυματισμού και επικείμενης χειρουργικής επέμβασης συγγενικού της προσώπου, κατάφερε να την εξαπατήσει και να της αποσπάσει χρηματικό ποσό, το οποίο παρέλαβε η 31χρονη.
Την προανάκριση και τις έρευνες διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Ορίζοντες Ηπείρου: Ο κ. Καχριμάνης υιοθετεί σταθερά το σχέδιο «e» και την «Περιφερειακότητα»


Με χαρά διαπιστώνουμε ότι το Σχέδιο «e», το Πρόγραμμα Διακυβέρνησης της Ηπείρου που αποτελεί και το ευαγγέλιο των «Οριζόντων Ηπείρου», υιοθετείται σταδιακά ως λύση για τα προβλήματα της Ηπείρου αλλά και ως μοντέλο διοίκησης.
Μετά τον πρωθυπουργό της χώρας, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, που προ ημερών ανακοίνωσε ως στόχο την υπαγωγή των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών στις Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις της χώρας, τώρα και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, ως εκπρόσωπος της ΕΝΠΕ, δηλώνει υποστηρικτής του συγκεκριμένου σχεδίου, για το οποίο πρώτος μίλησε ο επικεφαλής των «Οριζόντων Ηπείρου», κ. Σπύρος Ριζόπουλος.
Τον καλωσορίζουμε στη χώρα των πρακτικών λύσεων και της κοινής λογικής.
Απορίας άξιο όμως είναι γιατί ο Περιφερειάρχης δεν ζητάει την ένταξη της διαχειριστικής αρχής της λίμνης στην Περιφέρεια και αντικατάσταση του κ. Φίλιου.

Από το γραφείο Τύπου

Το Δημοτικό Σχολείο Αμφιλοχίας στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής του Δήμου Πωγωνίου


Με ιδιαίτερη χαρά επισκέφθηκαν σήμερα το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής Δήμου Πωγωνίου οι μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αμφιλοχίας, που πραγματοποίησαν εκπαιδευτική εκδρομή μετά από πρόσκληση του Δήμου στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων «ΚΑΛΠΑΚΙΑ 2019».
Ο Αρχιφύλακας Γιώτης Κων/νος μίλησε στους μαθητές για την ορθή οδηγική συμπεριφορά και τη σωστή συμπεριφορά των πεζών ενώ τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να εφαρμόσουν στην πράξη τους κανόνες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, οδηγώντας τα ηλεκτροκίνητα οχήματα που διαθέτει ο Δήμος.
Όποιο σχολείο επιθυμεί να επισκεφθεί το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής μπορεί να κλείσει ραντεβού στο τηλ. 2653360129 (κ. Σοφία Τσέπα).

Γιάννενα: Σύλληψη 18χρονου στην πλατεία Πάργης,για κατοχή ναρκωτικών ουσιών με σκοπό τη διακίνησή τους

Συνελήφθη, χθες  το απόγευμα σε κεντρική πλατεία της πόλης των Ιωαννίνων, από αστυνομικούς του Τμήματος Άμεσης Δράσης Ιωαννίνων, ένας 18χρονος αλλοδαπός, κατηγορούμενος για κατοχή ναρκωτικών με σκοπό τη διακίνησή τους.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο συνεχιζόμενων στοχευμένων δράσεων για την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών, οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον 18χρονο, διότι κατά τον αστυνομικό έλεγχο, βρέθηκαν στην κατοχή του και κατασχέθηκαν (5) συσκευασίες με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους (10,4) γραμμαρίων, τις οποίες προόριζε προς πώληση.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων ενώ την προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Χιλιάδες εργαζόμενοι με μερική παράλυση δαχτύλων


Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι κάθε χρόνο παθαίνουν μερική παράλυση δακτύλων και παλάμης εξαιτίας του συνδρόμου της Ωλένιας Νευρίτιδας!
Θύματα του συνδρόμου είναι άνθρωποι παραγωγικής ηλικίας ( 30 με 60χρόνων), κυρίως αυτοί που κάνουν χειρωνακτική εργασία αλλά και δουλειά γραφείου (πληκτρολόγηση).
Η σημαντική επίπτωση  υγείας για τους εργαζόμενους θα μπορούσε να αποφευχθεί, αν υπήρχε έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της ωλένιας νευρίτιδας, σύμφωνα με όσα ανέφεραν διαπρεπείς επιστήμονες στο 75o  Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Ορθοπαιδικής Χειρουργικής Τραυματιολογίας, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα  (2-5 Οκτωβρίου).
«Εκτός από το σημαντικό πρόβλημα υγείας που προκαλεί στους εργαζόμενους το σύνδρομο της ωλένιας νευρίτιδας έχει και σημαντικές επιπτώσεις στην παραγωγική διαδικασία καθώς οι πάσχοντες είναι μειωμένης απόδοσης» αναφέρει ο διαπρεπής Χειρουργός  Ορθοπεδικός- Μικροχειρουργός Χεριού, Δρ. Ιωάννης Α. Ιγνατιάδης, Διευθυντής Κλινικής Επανορθωτικής Μικροχειρουργικής Άκρων στο Ιατρικό Ψυχικού, ο οποίος συμμετείχε στο συνέδριο.

Το Γυμνάσιο και το ΓΕΛ Δολιανών ανοίγουν τις πόρτες τους στα προσφυγόπουλα


Με απόφαση της υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Σοφίας Ζαχαράκη καθορίστηκαν οι σχολικές μονάδες δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης  για το σχολικό έτος 2019-2020, που θα υποδεχτούν προσφυγόπουλα και εντάσσονται στις Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας (ΖΕΠ), όπου δύνανται να λειτουργήσουν τάξεις μαθητών/τριών προερχόμενων από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες ή με πολιτισμικές και θρησκευτικές ιδιαιτερότητες κυρίως όμως προσφυγόπουλων.
Στην Ήπειρο τα παιδιά προσφύγων και μεταναστών θα φιλοξενηθούν σε 28 συνολικά σχολικές μονάδες.
Οι σχολικές μονάδες είναι οι ακόλουθες:
2ο ΓΕΛ Ηγουμενίτσας, 1ο ημερήσια ΕΠΑΛ Ηγουμενίτσας, 1ο ημερήσιο ΕΠΑΛ Ιωαννίνων, 2ο εσπερινό ΕΠΑΛ Ιωαννίνων, 2ο ΓΕΛ Ιωαννίνων, 5ο ΓΕΛ Ιωαννίνων, 8ο ΓΕΛ Ιωαννίνων, 8ο Γυμνάσιο Ιωαννίνων, 9ο ΓΕΛ Καρδαμιτσίων, Γυμνάσιο Δολιανών, ΕΠΑΛ Βροσίνας, Εσπερινό ΓΕΛ Ιωαννίνων, ΓΕΛ Δολιανών, ΓΕΛ Κατσικά- Μαρούλειο ΓΕΛ, ΕΠΑΛ Κόνιτσας, Γυμνάσιο Κόνιτσας, Γυμνάσιο Κατσικά, Γυμνάσιο Περάματος, Γυμνάσιο Ελεούσας, Γυμνάσιο Λογγάδων, 4ο Γυμνάσιο Ιωαννίνων, ΓΕΛ Κόνιτσας, 1ο και 2ο Γυμνάσιο Φιλιππιάδας, 1ο ΓΕΛ Φιλιππιάδας, ΕΠΑΛ Φιλιππιάδας και Γυμνάσιο Ζαλόγγου.
Όπως σημειώνεται στην εγκύκλιο, “Οδηγίες και κατευθύνσεις για την ίδρυση και λειτουργία Τάξεων Υποδοχής(Τ.Υ) ΖΕΠ για το σχολικό έτος 2019-2020 σε Δημόσια Γυμνάσια, Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια της χώρας”, το συγκεκριμένο πρόγραμμα αφορά στη μείωση της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου μαθητών/τριών προερχόμενων από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και μαθητών/τριών με πολιτισμικές και θρησκευτικές ιδιαιτερότητες και “αποσκοπεί στην εκπαίδευση και στην ομαλή προσαρμογή των προσφυγοπαίδων. Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται ο εμπλουτισμός του εκπαιδευτικού δυναμικού όσων Γυμνασίων, Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων εμφανίζουν ανάγκη για υποστήριξη της ένταξης των παραπάνω μαθητών/τριών (οριζόντια παρέμβαση σε όλα τα Γυμνάσια, Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια που εμφανίζουν σχετικούς πληθυσμούς μαθητών/τριών).

Δήμος Πωγωνίου: Διακήρυξη ανοιχτής διαδικασίας «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ ΕΡΓΟΥ, ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ»



ΔΙΑΚΥΡΗΞΕΙΣ

Ο Δήμος Πωγωνίου προκηρύσσει Ηλεκτρονικό Δημόσιο Ανοικτό Διαγωνισμό (μέσω της πλατφόρμας του Ε.Σ.Η.ΔΗ.Σ.), με κριτήριο κατακύρωσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομικής άποψης προσφορά, βάσει τιμής (χαμηλότερη τιμή) για την ανάδειξη αναδόχου εκτέλεσης της προμήθειας: «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ ΕΡΓΟΥ, ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ».
Αντικείμενο της παρούσας δημόσιας σύμβασης είναι η προμήθεια των κάτωθι ειδών εξοπλισμού, η οποία και υποδιαιρείται στα κάτωθι τμήματα:
ΤΜΗΜΑ    Είδος  CPV  μ.μ.  Ποσότητα  Αξία (€)/μ.μ.    Σύνολο (€)
1.    Μεταχειρισμένο Φορτηγό Αυτοκίνητο– Κλούβα    34136200-1    τμχ    2    12.903,23    25.806,46
2.    Μεταχειρισμένο Φορτηγό Ανοιχτού Τύπου (4x4)    34136100-0    τμχ    1    22.580,64    22.580,64
3.    Μεταχειρισμένο Καλαθοφόρο Όχημα (αρθρωτό)    42415100-9    τμχ    1    60.483,86    60.483,86
4.    Μεταχειρισμένο Πολυμηχάνημα με Προασαρτήσεις    43300000-6    τμχ    1    100.806,46    100.806,46
5.    Μεταχειρισμένο Επιβατικό Τετρακίνητο Όχημα    34113000-2    τμχ    1    8.064,52    8.064,52
ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΑΞΙΑ:    217.741,94
Φ.Π.Α. 24%:    52.258,06
ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΔΑΠΑΝΗ:    270.000,00
Η εκτιμώμενη αξία της σύμβασης ανέρχεται στο ποσό των 270.000,00 € συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ 24 % ως εξής:
1.    Υπουργείο Εσωτερικών μέσω του Χρηματοδοτικού Προγράμματος «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ» (Πρόσκληση Ι) (ΠΔΕ του Υπ. Εσωτερικών, ΣΑΕ 055 2017ΣΕ05500010, Αριθμ. Πρωτ. Απόφαση Ένταξης: 60699/31-10-2018): € 210.000,00 (Καθαρή Αξία: € 169.354,84 και ΦΠΑ 24%: € 40.645,16)
2.    Τακτικοί (Ίδιοι) Πόροι του Δήμου Πωγωνίου: € 60.000,00 (Καθαρή Αξία: € 48.387,10, ΦΠΑ 24%: € 11.612,90).
Ο Διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί με χρήση της πλατφόρμας του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ) μέσω της διαδικτυακής πύλης: http:// www.promitheus.gov.gr / και  σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4412/2016 (Α΄ 147). σε ηλεκτρονικό φάκελο. Οι διαγωνιζόμενοι θα πρέπει να καταθέσουν και δείγματα υλικών σύμφωνα με τις προβλέψεις της διακήρυξης.
ΚΑΤΑΛΗΚΤΙΚΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΚΑΙ ΩΡΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ: 31/10/2019  και ώρα 17:00 . Μετά την παρέλευση της καταληκτικής ημερομηνίας και ώρας δεν υπάρχει η δυνατότητα υποβολής προσφοράς στο Ηλεκτρονικό Σύστημα. Η ημερομηνία αποσφράγισης των προσφορών είναι η 01/11/2019  και ώρα 10:10
Για την έγκυρη συμμετοχή στη διαδικασία σύναψης της παρούσας σύμβασης, κατατίθεται από τους συμμετέχοντες οικονομικούς φορείς (προσφέροντες), εγγυητική επιστολή συμμετοχής, που ανέρχεται στο ποσό των τεσσάρων χιλιάδων τριακοσίων πενήντα τεσσάρων ευρώ και ογδόντα τεσσάρων λεπτών του ευρώ (4.354,84€) (2% επί της αξίας της σύμβασης χωρίς ΦΠΑ), εφόσον ο προσφέρων συμμετέχει για το σύνολο του προς προμήθεια εξοπλισμού, διαφορετικά το ποσό της εγγυήσεως θα καλύπτει τον επί μέρους προϋπολογισμό του ή των τμημάτων για τα οποία ο προσφέρων συμμετέχει, σύμφωνα με τον κάτωθι πίνακα:

Ομοκυστεΐνη: Ένας άγνωστος αλλά συνήθης ένοχος πολλών παθήσεων


Τεράστια είναι η σημασία της ομοκυστεΐνης για την υγεία και την αποφυγή σοβαρών παθήσεων, γεγονός που αποδεικνύεται από τις περισσότερες από 22.000 επιστημονικές μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί για τον ρόλο της. Η σχέση μεταξύ ομοκυστεΐνης και αρτηριοσκλήρυνσης έχει εντοπιστεί πριν από 50 χρόνια και από τότε έχει αποδειχθεί ότι εμπλέκεται σε διάφορες παθολογίες, όπως οστεοπόρωση, Alzheimer, Parkinson, εγκεφαλικό επεισόδιο και καρδιαγγειακή νόσο. Επίσης, υπάρχει συσχετισμός των επιπέδων της με την εμφάνιση καρκίνου, αορτικού ανευρύσματος, υποθυρεοειδισμού και τελικού σταδίου νεφρική ανεπάρκεια.
«Η ομοκυστεΐνη είναι ένα αμινοξύ που περιέχει θείο και προκύπτει από το βασικό αμινοξύ της μεθειονίνης. Τα επίπεδα κυκλοφορίας της στο αίμα εξαρτώνται από ικανότητα ή αδυναμία επαρκούς μεταβολισμού της μεθειονίνης εξαιτίας τόσο γενετικών παραγόντων, όσο και της ανεπάρκειας ή υπερεπάρκειας των βιταμινών Β6, Β12 και φολικού οξέος στον οργανισμό. Επιπλέον, ορισμένα από τα φαρμακευτικά προϊόντα που χρησιμοποιούνται σήμερα στην κλινική πρακτική για τη μείωση των λιπιδίων και τα αντιπαρκινσονικά φάρμακα είναι γνωστό ότι αυξάνουν τα επίπεδά της», μας εξηγεί η Ιατρός Λειτουργικής, Προληπτικής, Αντιγηραντικής και Αναγεννητικής Ιατρικής Δρ. Νικολέτα Κοΐνη, Επιστημονική Υπεύθυνη για το σύστημα Λειτουργικής Ιατρικής στην Ιατρική μονάδα ΙΑΤΩΡ.