Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2020

Υπουργείο Παιδείας: Πότε κλείνουν τα σχολεία για τις γιορτές

 


Το υπουργείο Παιδείας, με ανακοίνωσή του  ενημερώνει τους μαθητές αναφορικά με τον προγραμματισμό των μαθημάτων έως τις γιορτές.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας σημειώνεται ότι η αναστολή της δια ζώσης λειτουργίας των σχολείων παρατείνεται έως την 7η Ιανουαρίου, ενώ οι σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά έως και τις 23 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία τα σχολεία θα κλείσουν στις 24 Δεκεμβρίου για τις εορτές των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανίων και θα ανοίξουν στις 8 Ιανουαρίου.

ΕΟΔΥ: Εκατόν δυο θάνατοι σήμερα, 1.382 νέα κρούσματα

 


13 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, εκατόν δυο νέοι θάνατοι, 1.382  νέα κρούσματα.

«Σήμερα ανακοινώνουμε 1.382 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 13 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 118045, εκ των οποίων το 52.7% άνδρες.

5022 (4.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 32079 (27.2%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

579 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 167 (28.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 75.5%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 680 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 102 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 3194 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1268 (39.7%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».

Περιφέρεια Ηπείρου: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες από το βράδυ στην Ήπειρο

 


Από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) εκδόθηκε σήμερα Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού, το οποίο αφορά και την Ήπειρο.

Συγκεκριμένα από σήμερα το βράδυ προβλέπεται μεταβολή του καιρού με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες οι οποίες θα συνεχιστούν μέχρι και το μεσημέρι της  Πέμπτης, ενώ νέα επιδείνωση προβλέπεται από το απόγευμα της ερχόμενης Παρασκευής (11-12-2020).

Επίσης θυελλώδεις άνεμοι εντάσεως 7-8 Μποφώρ θα πνέουν στα πελάγη με βαθμιαία εξασθένηση στο Ιόνιο από τις πρωινές ώρες της Πέμπτης (10-12-2020).

Η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου, εφιστά την προσοχή όλων των εμπλεκόμενων Δήμων/φορέων/υπηρεσιών, ως και των πολιτών.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Τάκης Θεοδωρικάκος: Με εξετάσεις και οι πολύτεκνοι στο Δημόσιο, ενώ διατηρούνται τα ποσοστά τους

Ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, είχε τηλεδιάσκεψη με την Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος, με την οποία συζήτησε το νομοσχέδιο για την ενίσχυση της αξιοκρατίας στις προσλήψεις στο Δημόσιο, καθώς επίσης τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση του ΑΣΕΠ.

Το προεδρείο της ΑΣΠΕ συμφώνησε με την κεντρική επιλογή του νομοσχεδίου για διεξαγωγή πανελληνίου γραπτού διαγωνισμού, ώστε να μπαίνουν στο Δημόσιο οι πλέον άξιοι.

Αυτό, θα ισχύσει και για τους πολύτεκνους, όπως και για όλες τις ειδικές ομάδες, διευκρίνισε ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Θεοδωρικάκος.

Ταυτόχρονα, διευκρινίστηκε από τον υπουργό Εσωτερικών, ότι διατηρούνται, ως έχουν, οι ειδικές ποσοστώσεις για πολυτέκνους, τριτέκνους, ΑμΕΑ και συγγενείς ΑμΕΑ.

ΕΜΥ: Επιδείνωση του καιρού με ισχυρές βροχές και καταιγίδες από το βράδυ της Τρίτης

 


Σύμφωνα με την  Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) νέα μεταβολή θα παρουσιάσει ο καιρός από τις βραδινές ώρες της Τρίτη 8 Δεκεμβρίου από τα δυτικά, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες που την Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου και την Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου θα επηρεάσουν και τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας.

Α. Πιο αναλυτικά:

1. Από τις βραδινές ώρες της Τρίτης 8 Δεκεμβρίου θα επηρεαστούν τα νησιά του Ιονίου και από αργά τη νύχτα η Ήπειρος, η δυτική Στερεά και η δυτική Μακεδονία.

2. Την Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου εκτός από τις προαναφερθείσες περιοχές, από τις μεσημβρινές ώρες θα επηρεαστούν επίσης η κεντρική Στερεά, η Θεσσαλία, οι Σποράδες, σταδιακά η δυτική Πελοπόννησος, η κεντρική Μακεδονία και από τις βραδινές ώρες η ανατολική Μακεδονία και η Θράκη.

3. Από το απόγευμα της Πέμπτης 10 Δεκεμβρίου θα επηρεαστούν επίσης οι Κυκλάδες, η Κρήτη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Η ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), η Εύβοια και η ανατολική Πελοπόννησος θα επηρεαστούν πρόσκαιρα τις μεσημβρινές ώρες.

Τα έντονα φαινόμενα από το μεσημέρι της Πέμπτης και από τα βορειοδυτικά θα εξασθενήσουν, ενώ στη Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα θα συνεχιστούν μέχρι τις πρωινές ώρες της Παρασκευής 11 Δεκεμβρίου.

4. Από αργά το απόγευμα της Παρασκευής 11 Δεκεμβρίου ο καιρός θα παρουσιάσει εκ νέου επιδείνωση στη δυτική Ελλάδα με βροχές και καταιγίδες οι οποίες προβλέπεται να είναι κατά τόπους ισχυρές μέχρι τις πρωινές ώρες του Σαββάτου 12 Δεκεμβρίου.

Β. Θυελλώδεις νότιοι άνεμοι εντάσεως 7 με 8 μποφόρ θα πνέουν στα πελάγη την Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου με βαθμιαία εξασθένηση στο Ιόνιο από τις πρωινές ώρες της Πέμπτης 10 Δεκεμβρίου.

Τριάντα έξι παραβάσεις στην Ήπειρο, τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 


Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια (46.289) έλεγχοι, από τους οποίους οι (6.590) στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά (1.329) παραβάσεις και συνελήφθησαν (4) άτομα, ως ακολούθως:

- (977) παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα των 300 ευρώ, ως ακολούθως:

(301) στην Αττική,

(89) στη Θεσσαλονίκη,

(86) στη Θεσσαλία,

(80) στη Στερεά Ελλάδα,

(68) στη Δυτική Ελλάδα,

(62) στην Κρήτη,

(59) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

(59) στην Κεντρική Μακεδονία,

(52) στην Πελοπόννησο,

(36) στην Ήπειρο,

(34) στο Βόρειο Αιγαίο,

(23) στα Ιόνια Νησιά,

(22) στη Δυτική Μακεδονία και

(6) στο Νότιο Αιγαίο.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (7 Νοεμβρίου) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (36.607) ομοειδείς παραβάσεις.

- (345) για μη χρήση μάσκας – μη τήρηση προβλεπόμενης απόστασης κ.λπ. και επιβλήθηκαν (339) πρόστιμα των 300 ευρώ και (6) των 150 ευρώ, ως ακολούθως:

(110) στην Αττική,

(48) στην Κρήτη,

(36) στο Βόρειο Αιγαίο,

(28) στην Κεντρική Μακεδονία,

(22) στη Στερεά Ελλάδα,

(18) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

(15) στην Πελοπόννησο,

(13) στη Θεσσαλονίκη,

(13) στην Ήπειρο ,

(12) στα Ιόνια Νησιά,

(10) στη Θεσσαλία,

(9) στη Δυτική Μακεδονία,

(6) στο Νότιο Αιγαίο και

(5) στη Δυτική Ελλάδα.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου), έχουν βεβαιωθεί συνολικά (16.147) ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν (15.172) διοικητικά πρόστιμα των (300) ευρώ και (975) των (150) ευρώ.

(7) παραβάσεις και (4) συλλήψεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο, κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν τα ακόλουθα διοικητικά πρόστιμα για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων:

στην Πελοπόννησο, 5.000 ευρώ σε κατάστημα παιχνιδιών,

στην Κεντρική Μακεδονία, 3.000 και 15ήμερη αναστολή λειτουργίας σε καφενείο-ψητοπωλείο,

στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 3.000 ευρώ σε κατάστημα οικιακών ειδών,

στη Θεσσαλία, 3.000 ευρώ σε κατάστημα περιποίησης άκρων,

στην Κρήτη, 3.000 ευρώ και 15ήμερη αναστολή λειτουργίας σε αναψυκτήριο.

Στις υπόλοιπες περιπτώσεις τα πρόστιμα αφορούσαν σε παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (άσκοπη μετακίνηση, μη χρήση μάσκας κ.λπ.)

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (346) ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (354) άτομα.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Έργα βασικών υποδομών στο Δήμο Ζίτσας με αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής

 


Έργα βασικών υποδομών στο Δήμο Ζίτσας με αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής

Αναδόχους για σημαντικά έργα συνολικού προϋπολογισμού που ξεπερνά τα 5,5 εκατ. ευρώ και αφορούν βασικές υποδομές  ανέδειξε με αποφάσεις της η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ζίτσας.

Στη συνεδρίασή της το πρωί της Δευτέρας (07/12/2020) μεταξύ άλλων ενέκρινε τα πρακτικά των επιτροπών διαγωνισμού για την ανάδειξη προσωρινών αναδόχων  για  τα ακόλουθα έργα:

 «Δίκτυο Αποχέτευσης Ακαθάρτων Τμήματος Οικισμού Τ.Κ. Ροδοτοπίου» προϋπολογισμού 4.875.000,00€. Με ανάδοχο, «ΤΕΔΡΑ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ» και «Αντικατάσταση – Εκσυγχρονισμός Δικτύων Ύδρευσης Δ.Ε. Πασσαρώνος Δήμου Ζίτσας», προϋπολογισμού 745.967,74 € με ανάδοχο, «ΝΚ ΜΗΧΑΝΙΚΗ Ι.Κ.Ε.».

«Αποδεικνύουμε για ακόμη μία φορά πως ότι σχεδιάζουμε και μελετάμε το υλοποιούμε άμεσα» τονίζει ο Δήμαρχος Ζίτσας και Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής Μιχάλης Πλιάκος  επισημαίνοντας πως είναι σημαντικά έργα που έρχονται να καλύψουν ελλείψεις σε βασικές υποδομές όπως είναι η ύδρευση και η αποχέτευση οικισμών με ραγδαία οικιστική ανάπτυξη.

ΜΕΛΕΤΗ ΟΜΒΡΙΩΝ ΚΑΙ ΣΤΗ ΒΟΥΝΟΠΛΑΓΙΑ

 Στη διάρκεια της συνεδρίασης η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε τη « Μελέτη Διευθέτησης ΄Ομβριων Υδάτων Οικισμού Κοινότητας Βουνοπλαγιάς Δ. Ζίτσας», προϋπολογισμού 2,8εκατ.ευρω, μελέτη που όταν υλοποιηθεί θα προστατεύσει από πλημμυρικά φαινόμενα ολόκληρο τον οικισμό της Βουνοπλαγιάς ο οποίος το 2010 είχε αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα.

 Η Δημοτική Αρχή από την ανάληψη των καθηκόντων της και σύμφωνα πάντα με τις μελέτες της Πολιτικής Προστασίας έθεσε ως προτεραιότητα να προστατεύσει τους οικισμούς του Δήμου Ζίτσας στο λεκανοπέδιο.

Απολύμανση του αέρα στους κλειστούς χώρους με ειδικές συσκευές συνιστούν οι ειδικοί

 


Η αλυσίδα μετάδοσης του νέου κορωνοϊού δεν σπάει στη χώρα μας, καθώς υπάρχει αλληλεπίδραση ανάμεσα στους εργασιακούς χώρους και την ενδοοικογενειακή διασπορά, ανακοίνωσαν πριν από λίγες ημέρες οι επιδημιολόγοι του ΕΟΔΥ.

Το γεγονός αυτό δείχνει ότι η μετάδοση του κορωνοϊού γίνεται στους κλειστούς χώρους όπου περνάμε τις περισσότερες ώρες της ημέρας: στα σπίτια και στη δουλειά μας. Γι' αυτό και έχει πολύ μεγάλη σημασία να φροντίζουμε να διατηρούνται καθαρά, τόσο ως προς τις επιφάνειες όσο και ως προς τον αέρα που αναπνέουμε.

Αν μη τι άλλο, έχει αποδειχθεί ότι η μεγαλύτερη διασπορά του κορωνοϊού συμβαίνει με την εισπνοή μολυσμένων σωματιδίων που τον περιέχουν. Τα σταγονίδια αυτά δεν εκπέμπουν μόνο οι πάσχοντες από τη λοίμωξη COVID-19, αλλά και οι ασυμπτωματικοί φορείς του κορωνοϊού. H εκπομπή του ιού γίνεται με την ομιλία, το τραγούδι, τον βήχα, το φτάρνισμα, ακόμα και με την αναπνοή, σύμφωνα με αλλεπάλληλες μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί σε όλο τον κόσμο τους τελευταίους μήνες.

Τη σημασία του καθαρού αέρα στους εσωτερικούς χώρους υπογράμμισαν πρόσφατα Έλληνες και ξένοι ειδικοί. Όπως ανέφερε η αμερικανική Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας (Environmental Protection Agency, EPA) ο καλός αερισμός των χώρων έχει ζωτική σημασία για την προστασία από τους ιούς. Όταν, όμως, αυτός δεν είναι εφικτός χωρίς να υπονομεύεται η εσωτερική θερμοκρασία ή υγρασία, καθώς και όταν υπάρχει αυξημένη ατμοσφαιρική ρύπανση, οι φορητές συσκευές καθαρισμού του αέρα μπορεί να είναι «ιδιαιτέρως χρήσιμες», τόνισε.

Σύμφωνα με την EPA, οι συσκευές καθαρισμού και απολύμανσης του αέρα είναι σχεδιασμένες να καθαρίζουν τον αέρα σε ένα δωμάτιο ή ενιαίο χώρο. Οι συσκευές αυτές διαθέτουν εξελιγμένες τεχνολογίες και, όταν χρησιμοποιούνται σωστά, μπορούν να μειώσουν τους εσωτερικούς ρύπους, συμπεριλαμβανομένων των ιών που μεταδίδονται με τον αέρα. Φυσικά πρέπει να συνδυάζονται και με τα υπόλοιπα μέτρα προστασίας, όπως η καλή απολύμανση των χεριών και των επιφανειών και, αν πρόκειται για εργασιακούς χώρους, με χρήση προστατευτικής μάσκας προσώπου.

Σύλληψη αλλοδαπών και του ημεδαπού διακινητή τους στην Ηγουμενίτσα

 


Στη σύλληψη δύο (02) αλλοδαπών, ηλικίας 25 και 28 ετών, καθώς και του 65χρονου ημεδαπού διακινητή τους, προέβησαν, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, τα στελέχη της Λιμενικής Αρχής Ηγουμενίτσας.

Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από στελέχη της κινητής ομάδας ανίχνευσης ακτίνων Χ (X-RAY VAN) της οικείας Λιμενικής Αρχής, εντός του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι ο 65χρονος οδηγός Φ/Γ οχήματος με επικαθήμενο ψυγείο, μετέφερε στο χώρο του φορτίου, τους ανωτέρω αλλοδαπούς, οι οποίοι στερούνταν ταξιδιωτικών εγγράφων, με σκοπό να τους μεταφέρει παράνομα στο εξωτερικό, ενώ και για τους δύο (02) αλλοδαπούς υπήρχε καταχώρηση με το μέτρο της απαγόρευσης εισόδου στη χώρα.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε το ανωτέρω Φ/Γ όχημα – επικαθήμενο.

Πως επηρεάζει ο διαβήτης την ορθοδοντική θεραπεία

 


Ένας στους δύο πάσχοντες από διαβήτη αναπτύσσει τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του στοματικά και οδοντικά προβλήματα που σχετίζονται με τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα του. Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις, ο διαβήτης γίνεται αντιληπτός από τον ειδικό οδοντίατρο ή ορθοδοντικό, στο πλαίσιο της εξέτασης για οδοντικά ή ορθοδοντικά προβλήματα.

Αυτό είναι το συμπέρασμα ολοένα περισσότερων μελετών που δείχνουν ότι οι πάσχοντες από διαβήτη εκδηλώνουν συχνά προβλήματα όπως:

* Ξηροστομία και αίσθημα καύσου στο στόμα

* Μυρωδιά ασετόν στην ανάσα, όταν το σάκχαρο είναι αρρύθμιστο

* Εύθραυστα δόντια, τερηδόνα, μυκητίαση από Candida στο στόμα

* Έλκη (πληγές) στόματος και αλλοιωμένη αίσθηση της γεύσης

* Αργή επούλωση των πληγών όπως οι άφτρες και επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις στο στόμα.

Ακόμα και η ουλίτιδα είναι δύο φορές πιθανότερο να εκδηλωθεί σε έναν πάσχοντα από διαβήτη, απ' ό,τι σε έναν υγιή συνομήλικό του, σύμφωνα με τα υπάρχοντα επιστημονικά δεδομένα.

Και σαν να μην ήταν αρκετά όλ' αυτά, ο σακχαρώδης διαβήτης είναι επίσης πιθανό να προκαλέσει βλάβες στους ιστούς γύρω από τα δόντια (περιοδόντιο), με συνέπεια εκτόπιση και κακή σύγκλειση των δοντιών ή, σε ακραίες περιπτώσεις, καταστροφή του περιοδοντίου.