Κυριακή 5 Ιουνίου 2022

Βήσσανη Πωγωνίου: Ξεκίνησαν οι εργασίες τοποθέτησης της προτομής του Ήρωα Μάρκου Μπότσαρη

 


Ξεκίνησε την Κυριακή  5 Ιουνίου η πρώτη φάση της τοποθέτησης της προτομής του Ήρωα Μάρκου Μπότσαρη στη Βήσσανη  Πωγωνίου.

Ο Ήρωας Μάρκος Μπότσαρης με γνωστούς δεσμούς με την Βήσσανη, όταν από το 1813 έως το 1820 κατοικούσε στον Κακόλλακο και ήταν Έπαρχος Πωγωνίου.

Η προτομή είναι του Ιδρύματος Ελληνισμού επί  Προεδρίας Μιχάλη Σέρβου και έγινε δαπάνες της Οικογένειας του για την συμπλήρωση 200 ετών από την Εθνική μας Εξέγερσης.

Σιταριά Πωγωνίου: Παραδοσιακό γλέντι στο «Θέα», την παραμονή του Αγίου Πνεύματος (12/06), κλαρίνα Χρήστος Χαλιγιάννης, Ζέκιος Χρήστος

 


Παραδοσιακό γλέντι στο «Θέα», την παραμονή του Αγίου Πνεύματος (12/06), ώρα 9:00 μ.μ.,  κλαρίνο κλαρίνο  Χρήστος Χαλιγιάννης, Ζέκιος Χρήστος, Σιταριά Πωγωνίου.

Συνελήφθησαν δύο φυγόποινοι αλλοδαποί σε Ιωάννινα και Κακαβιά

 


Συνελήφθησαν χθες (04-06-2022) στα Ιωάννινα και στην Κακαβιά, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ιωαννίνων και το Τμήμα Διαβατηριακού Ελέγχου Κακαβιάς, αντίστοιχα, δύο φυγόποινοι αλλοδαποί.

Ειδικότερα, εκκρεμούσαν:

σε βάρος του ενός καταδικαστική απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ιωαννίνων, με την οποία καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης -4- ετών για παραβάσεις της νομοθεσίας περί αλλοδαπών.

σε βάρος του άλλου, καταδικαστική απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, με την οποία καταδικάστηκε σε συνολική ποινή φυλάκισης -3- ετών και -6- μηνών για ληστεία κατά συναυτουργία και επικίνδυνη σωματική βλάβη.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων.

Πολιτιστικός Σύλλογος Μπάφρας: Μοναδική παράσταση Καραγκιόζη από τον Καταξιωμένο Καραγκιοζοπαίχτη Γιώργο Ηπειρώτη, τη Δευτέρα 20 Ιουνίου, ώρα 19:00

 


Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μπάφρας, ανασυστάθηκε και είναι αποφασισμένος να προάγει και να συντηρήσει την Παράδοση, τη Λαογραφία και την εν γένη Πολιτιστική Κληρονομιά του τόπου μας με πολλές Πρωτοπόρες και Ξεχωριστές Δράσεις!

Η πρώτη Εκδήλωση του Συλλόγου μας για το Καλοκαίρι 2022 θα είναι αφιερωμένη στα παιδιά αλλά και σε όλους όσους νιώθουν παιδιά ή έχουν την ανάγκη να ξαναγίνουν παιδιά...

Γι' αυτό θα απολαύσουμε όλοι μια Μοναδική Παράσταση Καραγκιόζη από τον Καταξιωμένο Καραγκιοζοπαίχτη Γιώργο Ηπειρώτη αλλά και μια Εξαιρετική Αφήγηση Διδακτικής Ιστορίας μαζί με ένα Ιδιαίτερο Διαδραστικό Παιχνίδι από την Αφηγήτρια "Παραμυθούλα"!!!

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καραγκιόζη "ΗΠΕΙΡΩΤΗ" που εδρεύει στην Φιλιππιάδα της Π.Ε. Πρέβεζας ο οποίος μας δωρίζει τα προαναφερθέντα Πολιτιστικά Δρώμενα συμμετέχοντας αφιλοκερδώς.

Σημειώνοντας ότι η παρουσία και προσφορά του στην Εκδήλωση μας αυτή Δηλώνει και την από πλευράς μας Δέσμευση για μια Αρχή μακράς συνεργασίας και αλληλοβοήθειας στα Πολιτιστικά Δρώμενα που σίγουρα θα ακολουθήσουν!

Σας περιμένουμε μικρούς και μεγάλους στο χώρο μας με είσοδο ΔΩΡΕΑΝ για όλους να ψυχαγωγηθούμε και να γεμίσουμε τις μπαταρίες της χαράς και του κεφιού στον προαύλιο χώρο του παλαιού Δημοτικού Σχολείου Μπάφρας, τη Δευτέρα 20 Ιουνίου και ώρα 19:00.

Αναλυτικά το πρόγραμμα και τα θέματα των παρουσιάσεων:

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ:

Αφού έγινε το μεγάλο γλέντι της χρονιάς στο Σαράι του Πασά αντί χαράς η λύπη έχει κατακλύσει την αυλή του και ένα πέπλο στεναχώριας έχει καταβάλει τους πάντες.

Η κόρη του Πασά η Φατμέ έχει χάσει τη φωνή της και ο Πασάς έχει πέσει σε μελαγχολία αφού κανείς από τους γιατρούς που την έχουν εξετάσει δεν καταφέραν να την κάνουν καλά!

Έτσι ειδοποιείται ο Χατζηαβάτης να ντελαλήσει προς αναζήτηση ενός Ικανού Γιατρού που θα κάνει καλά την κόρη του Πασά και θα αμειφτεί με 1000 λίρες ρεγάλο!

Ο Καραγκιόζης γιατρός... θα δώσει την λύση... και έτσι θα γελάσει και πάλι ο Πασάς και οι αυλικοί του…!

Πολλά ευτράπελα, αστεία και περιπτύξεις που  κανείς δεν περιμένει... θα συμβούν στον Μπερντέ μας μέχρι το αίσιο και χαρούμενο τέλος της Κωμικής μας Παράστασης…!

Η συνέχεια στο Μπερντέ μας… Γι' αυτό ΤΡΕΞΑΤΕ να ξεποδαριαστούμε στα γέλια…

Γέλια ιαματικά που διώχνουν και θεραπεύουν κάθε νόσο και ασθένεια…!

ΑΦΗΓΗΣΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ:

 «Ο Αχόρταγος Βασιλιάς» ήταν ένας λαίμαργος στα αυτιά και στο στομάχι άρχοντας ενός τόπου μακρινού... ίσως και τόσο κοντινού... που ο χαρακτήρας του τον εμπόδιζε να είναι ευτυχισμένος!

Τα ήθελε όλα δικά του... και όλα ατέλειωτα... σαν αχόρταγος που ήταν...!

Θέλετε να μάθετε σε τι λαιμαργούσε...; και σε τι ήταν αχόρταγος...; αν ναι... τότε ελάτε να το ακούσετε στην Αφήγηση αυτής της Διδακτικής Ιστορίας από τη γνωστή μας «Παραμυθούλα».

Και μην ξεχάσετε... δεν θα ακούσουμε μόνο την Παραμυθούλα να μας αφηγείται τόσο μαγευτικά και ονειρεμένα... αλλά θα την απολαύσουμε παίζοντας μαζί της Απίθανα Διαδραστικά Παιχνίδια... μάλιστα κερδίζοντας οι νικητές και κάποια μικρά Δωράκια!!!

Η Έναρξη της Εκδήλωσης θα γίνει στις 19:00.

Ας προσπαθήσουμε να είμαστε όλοι εκεί στην ώρα μας... ώστε να μην περιμένουν όσοι έρθουν νωρίτερα... και να μην χάσουν τα Υπέροχα Δρώμενα όσοι καθυστερήσουν και έρθουν αργότερα...!

Καλή αντάμωση στην Εκδήλωση μας!!!

Το Δ.Σ.

ΕΟΔΥ: Έντεκα θάνατοι σήμερα, 2.661 νέα κρούσματα

 


Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 118.

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, έντεκα θάνατοι σήμερα, 2.661 νέα κρούσματα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου (άτομα) που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 2.661.

Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που νόσησαν ανέρχεται σε 3.470.640 (ημερήσια μεταβολή +0.1%), εκ των οποίων 48.8% άνδρες.

Ο αριθμός πιθανών νέων επαναλοιμώξεων που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 284 ενώ από την αρχή της πανδημίας SARS-CoV-2 ο συνολικός αριθμός εκτιμάται σε 137.852(3.8% του συνολικού αριθμού των θετικών αποτελεσμάτων).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 11, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 29.913 θάνατοι.

Το 95.6% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 118 (61.0% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη.

To 92.4% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 59 (50%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 59 (50%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.687 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 68 (ημερήσια μεταβολή -29.17%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 86 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 37 έτη (εύρος 0.2 έως 112 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 80 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Παρακάλαμος: Εθελοντική αιμοδοσία, την Τρίτη 26 Ιουλίου, από τις 9:00 π.μ. έως τις 2:00 μ.μ. στο Ιατρείο Παρακαλάμου

 


Η Τοπική Κοινότητα Παρακαλάμου διοργανώνει εθελοντική αιμοδοσία για τις ανάγκες της τράπεζας αίματος του χωριού.

Η δράση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 26 Ιουλίου 2022 από τις 9:00 π.μ. έως τις 2:00 μ.μ. στο Ιατρείο Παρακαλάμου.

Ποιοι πρέπει να υποβάλλουν για πρώτη φορά φέτος τη δική τους φορολογική δήλωση

 


Υποχρέωση έχουν οι 18άρηδες, που απέκτησαν οποιουδήποτε ύψους πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα.

Εφόσον υπάρχει η συγκεκριμένη προϋπόθεση τότε οι νέοι φορολογούμενοι θα πρέπει να υποβάλουν τη δική τους φορολογική δήλωση.

Ειδικότερα, σε περιπτώσεις των νέων φορολογουμένων οι οποίοι, συμπλήρωσαν τα 18 τους χρόνια το 2021, φέτος υποχρεούται να υποβάλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση, εφόσον:

- δεν συγκατοικεί στο ίδιο σπίτι με τους γονείς του αλλά διαμένει σε κτίσμα στο οποίο κατέχει έστω κι ένα μικρό ποσοστό πλήρους κυριότητας ή επικαρπίας ή σε κτίσμα το οποίο του παραχωρήθηκε δωρεάν από τους γονείς του ή από κάποιον φίλο του.

–έχει στο όνομά του οποιοδήποτε άλλο περιουσιακό στοιχείο που λαμβάνεται υπόψη ως τεκμήριο διαβίωσης (ΙΧ αυτοκίνητο, σκάφος κ.λπ.)

– απέκτησε εντός του 2021 οποιασδήποτε άλλης μορφής εισόδημα (π.χ. από μισθούς, επιδόματα, ενοίκια, περιστασιακή απασχόληση, αγροτικές ή επιχειρηματικές δραστηριότητες, υπεραξίες από μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια κ.λπ.) ίδρυσε εντός του 2021 οποιαδήποτε επιχείρηση στο όνομά του. προχώρησε εντός του 2021 σε έναρξη ελευθέριου επαγγέλματος

Μαυρονόρος Πωγωνίου: Παραδοσιακό γλέντι στο «Πανόραμα», την παραμονή του Αγίου Πνεύματος (12/06), κλαρίνο Κώστας Χαλιγιάννης

 


Παραδοσιακό γλέντι την Κυριακή 12 Ιουνίου, παραμονή του Αγίου Πνεύματος, με το συγκρότημα του Κώστα Χαλιγιάννη,  στο «Πανόραμα», Μαυρονόρος Πωγωνίου.

Metropolitan Hospital: Το πρώτο ιδιωτικό θεραπευτήριο στον κόσμο στο οποίο εμφυτεύεται το μικροσκοπικό τηλεσκόπιο σε ασθενείς με προχωρημένη εκφύλιση ωχράς κηλίδας και χαμηλή όραση

 


Πριν από μερικούς μήνες, η ανακοίνωση ότι σε επιλεγμένα ευρωπαϊκά πανεπιστημιακά ιδρύματα και σε ένα ιδιωτικό θεραπευτήριο θα ξεκινήσει η παγκόσμια κλινική εφαρμογή ενός επαναστατικού ενθέματος, του εμφυτεύσιμου μικροσκοπικού τηλεσκοπίου SING IMT (Smaller Incision New Generation Implantable Miniaturized Telescope) γέννησε ελπίδες στους ασθενείς με προχωρημένη ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας (ΗΕΩΚ). H πάθηση αυτή προκαλεί προοδευτική εκφύλιση των φωτοϋποδοχέων του ματιού, δηλαδή, της όρασης, σε άτομα άνω των 60 ετών. Οι ασθενείς χάνουν σιγά σιγά την κεντρική όρασή τους και σε προχωρημένες μορφές της νόσου, αδυνατούν να αυτοεξυπηρετηθούν.

Πριν από μερικές ημέρες, η ελπίδα έγινε πραγματικότητα μέσα από μια σειρά από παγκόσμιες και πανελλήνιες πρωτιές. Το πάντα πρωτοπόρο Metropolitan Hospital γράφει ιστορία χάρη στην πραγματοποίηση τεσσάρων χειρουργείων εμφύτευσης του πρωτοποριακού ενθέματος SING IMT, μετά από επέμβαση καταρράκτη στη Μονάδα Προηγμένης Οφθαλμολογικής Χειρουργικής του Θεραπευτηρίου.

Με την εμφύτευση του SING IMT, ένας σημαντικός αριθμός των ασθενών με πολύ χαμηλή οπτική οξύτητα, ενδέχεται να μπορεί να αναγνωρίζει πρόσωπα, να διακρίνει μεγάλα γράμματα, να κινείται καλύτερα στο χώρο και γενικότερα να έχει μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Ρινοπλαστική: Θεωρείται και αντιγηραντική θεραπεία;

 


Ευχάριστη έκπληξη περιμένει τους ασθενείς κάθε ηλικίας που αποφασίζουν να διορθώσουν το σχήμα της μύτης τους για αισθητικούς λόγους. Η έρευνα δείχνει ότι εκτός από την βελτίωση της αρμονίας των χαρακτηριστικών του προσώπου και της συνολικής αισθητικής, όσοι υποβάλλονται σε ρινοπλαστική δείχνουν νεότεροι. Το επιπλέον αυτό όφελος είναι μεγαλύτερο σε όσους έχουν έντονο ρινικό ύβο ή/και οξείες γωνίες μεταξύ μύτης και άνω χείλους (ρινοχειλικές).

«Από τη γέννηση και για τα πρώτα χρόνια της ζωής η μύτη είναι ένα μικρό όργανο, και παραμένει έτσι μέχρι την εφηβεία, όταν και μεγαλώνει σε όγκο και μήκος μέχρι λίγο πριν την ενηλικίωση, οπότε ο σκελετός σταματά να αναπτύσσεται, παίρνοντας την τελική μορφή της. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μεταβάλλεται με την πάροδο του χρόνου. Αντιθέτως, μέχρι τα βαθιά γεράματα το σχήμα της αλλάζει, προκαλώντας μικρές ή μεγαλύτερες διαφοροποιήσεις», εξηγεί ο Γεώργιος Βελημβασάκης, MD, FEBOPRAS, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός.

«Έτσι, η μύτη σιγά-σιγά επιμηκύνεται, τα πλευρικά τοιχώματά της στενεύουν, το δέρμα γίνεται παχύτερο και το ακρορίνιο τείνει να πλησιάσει το άνω χείλος. Η ταχύτητα που συμβαίνουν αυτές οι αλλαγές διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο, και εξαρτάται από την αντοχή των χόνδρων που την απαρτίζουν. Αυτή καθορίζεται από μια σειρά γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Κυριακή 5 Ιουνίου

 


Την Κυριακή 5 Ιουνίου οι Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-ISOBOX, 07:30-14:30

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών,08:30-13:30

Θεσπρωτία, Ηγουμενίτσα, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον,09:00-17:00

Ιωάννινα, Κατσικάς, Περιφερειακό Ιατρείο, 09:00 – 14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Αίθουσα Λιμενικού Ταμείου, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00.