Δευτέρα 25 Απριλίου 2022

Υπουργείο Παιδείας: Ημερομηνίες λήξης των μαθημάτων, εξετάσεις

 


Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας η τελευταία ημέρα μαθημάτων για τα Ημερήσια και Εσπερινά Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια είναι η 20η  Μαΐου, για τα Γυμνάσια η 30η  Μαΐου και για τα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά η 15η  Ιουνίου.

Οι εξετάσεις στο Γυμνάσιο θα διεξαχθούν 1-15 Ιουνίου και στο Λύκειο από 23 Μαΐου έως 15 Ιουνίου.

Την Τετάρτη 18 Μαΐου 2022 ξεκινά η «ελληνική PISA» στα γνωστικά αντικείμενα της Νεοελληνικής Γλώσσας και των Μαθηματικών για 6.000 μαθητές/τριες της ΣΤ' τάξης των Δημοτικών σχολείων και 6.000 της Γ' τάξης των Γυμνασίων.

Οι εξετάσεις είναι υποχρεωτικές, αλλά τα αποτελέσματα θα συλλέγονται ανώνυμα και δε θα προσμετρώνται στους βαθμούς των μαθητών.

Όσον αφορά τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, για τους μαθητές και μαθήτριες των ΓΕΛ έχουν προγραμματιστεί στις 3-10 Ιουνίου, ενώ για τους αποφοίτους των ΕΠΑΛ στις 2-17 Ιουνίου.

EΟΔΥ: Εξήντα έξι θάνατοι τις τελευταίες 48 ώρες, 8.413 νέα κρούσματα

 


Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 279.

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, εξήντα έξι θάνατοι τις τελευταίες 48 ώρες, 8.413 νέα κρούσματα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου (άτομα) που καταγράφηκαν τις τελευταίες 48 ώρες ήταν 8.413.

Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που νόσησαν ανέρχεται σε 3.285.970 (ημερήσια μεταβολή +0.2%), εκ των οποίων 48.9% άνδρες.

Ο αριθμός πιθανών νέων επαναλοιμώξεων που καταγράφηκαν τις τελευταίες 48 ώρες ήταν 137 ενώ από την αρχή της πανδημίας SARS-CoV-2 ο συνολικός αριθμός εκτιμάται σε 121.272(3.6% του συνολικού αριθμού των θετικών αποτελεσμάτων).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 66, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 28.933 θάνατοι.

Το 95.5% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 279 (66.7% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 71 έτη.

To 93.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 151 (54.12%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 128 (45.88%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.591 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 150 (ημερήσια μεταβολή +4.17%).

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 188 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 36 έτη (εύρος 0.2 έως 112 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Κακαβιά Πωγωνίου: Συνελήφθη αλλοδαπός με ένταλμα σύλληψης

 


Συνελήφθη χθες (24-04-2022) το απόγευμα από αστυνομικούς του Τμήματος Διαβατηριακού Ελέγχου Κακαβιάς αλλοδαπός, διότι κατά τον έλεγχο των στοιχείων του διαπιστώθηκε ότι σε βάρος του εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης του Ανακριτή Πειραιώς για το αδίκημα της ληστείας.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

Παραβάσεις την Κυριακή του Πάσχα 24 Απριλίου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού


 Συνεχίστηκαν και χθες οι εντατικοί έλεγχοι που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Κυριακή του Πάσχα 24 Απριλίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 76.739 έλεγχοι, από τους οποίους οι 51.582 στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά 11 παραβάσεις, ενώ παράλληλα, επιβλήθηκαν 6 πρόστιμα για παραβίαση του αντικαπνιστικού νόμου.

Αναλυτικά οι έλεγχοι και τα αποτελέσματα:

1 παράβαση για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις στη Δυτική Ελλάδα και επιβλήθηκε πρόστιμο των 150 ευρώ, ως ακολούθως:

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά 106.234 ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 102.503 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ και 3.731 των 150 ευρώ.

10 παραβάσεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στα Ιόνια Νησιά, 5 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτες καταστήματος.

Στη Στερεά Ελλάδα, 5 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτες καταστημάτων.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 35.373 ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 3.044 άτομα.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Οι υποψήφιοι για την Κεντρική Επιτροπή από την Ήπειρο

 


Ανακοινώθηκαν από την Εφορευτική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ οι υποψηφιότητες για τις εκλογές της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, με την Ήπειρο, να έχει 30 στελέχη για το συγκεκριμένο όργανο.

Πρόκειται για τους:

Γαλανάκη Άννα, Γεροβασίλη Όλγα, Γκίζα Ράνια, Δημητριάδη Σάββα, Ζάψα Γιώργο, Ζδράβου Βασιλική, Ιωάννου Αθηνά, Κατσή Μάριο, Κολοκούρη Ελένη, Κορωναίο Θοδωρή, Κοσσυβάκη Ελευθερία, Λελοβίτη Παναγιώτη, Μαντά Χρήστο, Μάρκου Συμεών, Μαυράκο Αντώνη, Μιτοπούλου Κατερίνα, Μίχα Βησσαρίωνα, Μπασδέκη Δημήτρη, Νάτση Λάζαρο, Νάτσικα Αγλαΐα, Οικονόμου Θανάση, Παπαμιχαήλ Εμμανουήλ, Παπαμιχαήλ Ειρήνη, Σδράβου Βασιλική, Σουλελέ Λίλα, Σπέγγο Άρη, Στέφο Γιάννη, Τζούφη Μερόπη και Τσίρκα Βασίλη.

Διεθνείς διακρίσεις για τον δρ Γεώργιο Βασταρδή, Διευθυντή Χειρουργό Σπονδυλικής Στήλης του Metropolitan General

 


Μια ακόμη διεθνής διάκριση για το Metropolitan General και συγκεκριμένα για την Κλινική Ενδοσκοπικής και Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής Σπονδυλικής Στήλης (ΜISS) έρχεται να επιβεβαιώσει το υψηλό επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών και την άριστη επιστημονική κατάρτιση των ιατρών που εφαρμόζουν με απόλυτη επιτυχία τις πλέον καινοτόμες τεχνικές.

Ο Διευθυντής της Κλινικής Ενδοσκοπικής και Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής Σπονδυλικής Στήλης, δρ Γεώργιος Βασταρδής, MD, PhD, εξειδικευμένος Χειρουργός Σπονδυλικής Στήλης με μακροχρόνια εμπειρία στις ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές, πιστοποιήθηκε ως Κέντρο Αριστείας (Center of Excellence) στον τομέα της ενδοσκοπικής χειρουργικής σπονδυλικής στήλης, από την Elliquence.

Η Elliquence κατέχει παγκόσμια ηγετική θέση στην ανάπτυξη καινοτόμων και ολοκληρωμένων ενδοσκοπικών συστημάτων, για την αντιμετώπιση όλων των παθήσεων της σπονδυλικής στήλης. Διακρίνεται διεθνώς για την κατασκευή υψηλής ποιότητας ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού για τη διενέργεια ελάχιστα επεμβατικών επεμβάσεων στη σπονδυλική στήλη.

ΟΠΕΚΑ: Οι δικαιούχοι του Κοινωνικού τουρισμού 2022

 


Στα μέσα Μαΐου, θα ξεκινήσουν όπως όλα δείχνουν οι αιτήσεις για τους δικαιούχους των επιταγών Κοινωνικού Τουρισμού της Αγροτικής Εστίας

Υπολογίζεται ότι φέτος θα δοθούν σε 230.000 δικαιούχους επιταγές κοινωνικού τουρισμού, ιαματικού τουρισμού, εκδρομών, δωρεάν εισιτηρίων για θέατρα και αγορά βιβλίων, ενώ τα χρηματικά βοηθήματα θα δοθούν σε 1000 πολύτεκνες μητέρες αγρότισσες και 4.000 τρίτεκνες μητέρες αγρότισσες.

Πιο αναλυτικά για το 2022, θα υλοποιηθούν τα ακόλουθα επτά προγράμματα:

Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού 6ήμερων διακοπών (5 διανυκτερεύσεις) σε συμβεβλημένα καταλύματα

Παιδικό κατασκηνωτικό πρόγραμμα για 1.500 παιδιά 6 – 16 ετών μέχρι και 16 ημέρες.

Πρόγραμμα ιαματικού τουρισμού για διακοπές διάρκειας μέχρι 6 ημερών (5 διανυκτερεύσεις) με παράλληλη δυνατότητα δωρεάν πραγματοποίησης έως 5 απλών λούσεων σε εγκαταστάσεις συμβεβλημένων Yδροθεραπευτηρίων ή ιαματικών πηγών

ΚΙΝΑΛ: Την Κυριακή 8 Μαΐου οι κάλπες για εκλογή αντιπροσώπων, ενόψει του 3ου συνεδρίου

 


Κάλπες την Κυριακή στις 8 Μαΐου θα στηθούν προκειμένου τα μέλη του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να εκλέξουν τα νέα τοπικά και νομαρχιακά όργανα, αλλά και τους αντιπροσώπους ενόψει του 3ου συνεδρίου του ΚΙΝΑΛ που θα γίνει στις 20-22 Μαΐου.

Παράλληλα μέσα από τις κάλπες θα επιλεγεί και το όνομα της παράταξης.

Αναλυτικά η εγκύκλιος έχει ως εξής:

«Θέμα: Εκλογική Διαδικασία της Κυριακής 8ης Μαΐου, για:

– την ανάδειξη νέων οργάνων Νομαρχιακών Οργανώσεων (Ν.Ο.), και Τοπικών Οργανώσεων (Τ.Ο.).

– την εκλογή αντιπροσώπων για το 3ο Συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής.

– την επιλογή του ονόματος της Παράταξης.

1. Η Κ.Π.Ε. κατά τη συνεδρίασή της στις 20/3/2022 αποφάσισε το τρίτο συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής να πραγματοποιηθεί το τριήμερο 20-21-22 Μαΐου στο Στάδιο Τάε Κβον Ντο και η ψηφοφορία για την εκλογή των νομαρχιακών και τοπικών οργάνων του Κινήματος στις 08/05/2022.

2. Η ψηφοφορία για την εκλογή των 4.200 συνέδρων και την ανάδειξη των νέων οργάνων στις Ν.Ο. και Τ.Ο. (Νομαρχιακές Επιτροπές, Ν.Ε., και συντονιστικές επιτροπές, Σ.Ε., αντίστοιχα) θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 8 Μαΐου 2022 και ώρες 07:00 – 19:00, ενώ θα υπάρξει και ξεχωριστή διαδικασία για την επιπλέον εκλογή 100 συνέδρων από τις οργανώσεις των Χώρων Εργασίας και των Επιστημονικών Φορέων.

ΑΕΔ Πωγωνάτος: Συγκέντρωση για το μέλλον της ομάδας, τη Δευτέρα του Πάσχα, ώρα 18:30 στην αίθουσα του δημαρχείου στο Δελβινάκι

 


Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε την επαναδραστηριοποίηση της ομάδας μας από ΠΑΛΙΑ και ΝΕΑ μέλη που αγαπάνε την ομάδα και το χωριό.

Οποίος ενδιαφέρετε μπορεί να παρευρεθεί στην προγραμματισμένη συγκέντρωση για το μέλλον της ομάδας  Δευτέρα του Πάσχα, ώρα 18:30 στην αίθουσα του δημαρχείου στο Δελβινάκι!

Ξεκινούν την Τρίτη 3 Μαΐου οι ενδιάμεσες εκπτώσεις στα εμπορικά καταστήματα

 


Από την Τρίτη 3 Μαΐου 2022 θα ξεκινήσουν οι ενδιάμεσες εκπτώσεις στα εμπορικά καταστήματα και προαιρετικά ανοικτά θα μπορούν να είναι τα καταστήματα την Κυριακή 8 Μαΐου 2022.

Προαιρετικά ανοικτά την Κυριακή 8 Μαΐου.

Υπενθυμίζεται από τον εμπορικό σύλλογο ότι, με απόφαση του υπουργείου Εργασίας, η αργία της Πρωτομαγιάς μεταφέρεται εφέτος τη Δευτέρα 2 Μαΐου 2022.

Επίσης, υπενθυμίζεται ότι η ενδιάμεση εαρινή εκπτωτική περίοδος, με το ισχύον νομικό πλαίσιο, διαρκεί 15 ημερολογιακές ημέρες από 1η έως 15 Μαΐου.

Συνεπώς εφέτος η έναρξη των Ενδιάμεσων Εκπτώσεων θα γίνει την Τρίτη 3 Μαΐου.

Κατά τη διάρκεια των ενδιάμεσων εκπτώσεων εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και των υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται η αναγραφή και η εμπορική επικοινωνία του ποσοστού έκπτωσης.

Τέλος, με εγκύκλιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων τα καταστήματα μπορούν να λειτουργήσουν προαιρετικά την Κυριακή 8 Μαΐου, με προτεινόμενο από τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών ωράριο λειτουργίας 11:00′ – 18:00′.

Ενδοαγγειακή Νευροχειρουργική για αντιμετώπιση βλαβών του εγκεφάλου

 


Η δυνατότητα να αντιμετωπίζονται πλέον, οι ιδιαίτερα δύσκολες και επικίνδυνες παθήσεις των αγγείων του εγκεφάλου, δηλαδή τα εγκεφαλικά ανευρύσματα και οι αρτηριοφλεβώδεις δυσπλασίες εγκεφάλου χωρίς ανοικτή χειρουργική επέμβαση αλλά με τη μέθοδο του εμβολισμού, αποτελεί μια από τις πλέον επαναστατικές εξελίξεις στον τομέα της νευροχειρουργικής τα τελευταία έτη.

«Αντί της ανοικτής χειρουργικής επέμβασης κρανιοτομίας και διάνοιξης του εγκεφάλου, προκειμένου ο νευροχειρουργός να εντοπίσει και να απομονώσει τις βλάβες αυτές από την εγκεφαλική κυκλοφορία μπορούμε σήμερα να αντιμετωπίσουμε τη συντριπτική πλειονότητα αυτών των παθήσεων ενδοαγγειακά με εμβολισμό», επισημαίνει ο κ. Αριστοτέλης Μήτσος, Νευροχειρουργός, Διευθυντής Α’ Νευροχειρουργικής Κλινικής – Κλινική Ενδοαγγειακής Νευροχειρουργικής-Εμβολισμών του Metropolitan General.
Έχοντας σαν πύλη εισόδου τη μηριαία αρτηρία και υπό ακτινοσκοπική καθοδήγηση με τη βοήθεια ενός εξειδικευμένου ακτινολογικού μηχανήματος, ένας ειδικός μικροκαθετήρας καθοδηγούμενος από ένα ειδικό μικροσύρμα (over the wire catheterization) προωθείται στην εγκεφαλική κυκλοφορία μέσω του αορτικού τόξου και οδηγείται εντός του ανευρυσματικού σάκου.

Μέσω αυτού του μικροκαθετήρα, αποσπώμενα μικροσπειράματα πλατίνας, κατάλληλα επιλεγμένα και προδιαμορφωμένα, καθοδηγούνται και απελευθερώνονται εντός του σάκου του ανευρύσματος, τον οποίο γεμίζουν και θρομβώνουν, απομονώνοντας έτσι το ανεύρυσμα από την εγκεφαλική κυκλοφορία και οδηγώντας στη θεραπεία και ίασή του.

Στις αρτηριοφλεβώδεις δυσπλασίες, χρησιμοποιώντας παρόμοια τεχνική, καθετηριάζεται ο πυρήνας (nidus) της δυσπλασίας και εγχύεται εντός αυτού υγρό εμβολικό υλικό, το οποίο στερεοποιείται άμεσα και έτσι αποκλείει την παθολογική επικοινωνία μεταξύ αρτηριών και φλεβών και άρα την ύπαρξη της αρτηριοφλεβώδους δυσπλασίας.