Τετάρτη 10 Απριλίου 2024

Δήμος Πωγωνίου: Πρόσκληση ενδιαφέροντος για την εκτέλεση υπηρεσιών α) Περισυλλογής, β) Φιλοξενίας αδέσποτων ζώων που διαβιούν στο δήμο Πωγωνίου (με τη διαδικασία απευθείας ανάθεσης Δημάρχου)

 


 Πρόσκληση  ενδιαφέροντος για την εκτέλεση υπηρεσιών α) Περισυλλογής, β) Φιλοξενίας αδέσποτων ζώων που διαβιούν στο δήμο Πωγωνίου (με τη διαδικασία απευθείας ανάθεσης Δημάρχου).

Περισσότερα: https://pogoni.gr/%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%83%ce%ba%ce%bb%ce%b7%cf%83%ce%b7-%ce%b5%ce%bd%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%86%ce%b5%cf%81%ce%bf%ce%bd%cf%84%ce%bf%cf%83-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b5%ce%ba%cf%84/?fbclid=IwAR19qdTm0jBbhpOOTCRChKXe3qSVUGjkpmqAOsCZFZYT_MOMsQxJK4cmBTM_aem_ATVDuFkd-9KQHtBKJUoDaRReQvMVbLSk6h_mxja_xE8P6d-xGvWMaBsaHrU1OqeQfI5mB9ZrmEPtiWzx0FLPuuRv

Περιφέρεια Ηπείρου: Εκδήλωση ενδιαφέροντος για την κατασκευή του Πάρκου Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας

 


Την Τρίτη  9/4/2024 και ώρα 15:00 παρήλθε η καταληκτική προθεσμία για την υποβολή προσφορών στο διαγωνισμό για τη  σύμβαση  παραχώρησης   κατασκευής του  Πάρκου Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας της Περιφέρειας Ηπείρου χωρίς να υποβληθούν προσφορές.

Ωστόσο, πριν την παρέλευση της προθεσμίας μέσω της επικοινωνίας του ΕΣΗΔΗΣ υποβλήθηκε προς τον Φορέα επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη σύμβαση παραχώρησης από την εταιρεία ΓΕΡΑΞ ΙΚΕ – Τεχνική Κατασκευαστική Εταιρία.

Με την επιστολή του ο εν λόγω οικονομικός φορέας δηλώνει το ενδιαφέρον του να συμμετάσχει σε διαδικασία ανάθεσης της σύμβασης, χωρίς να επιθυμεί την ουσιώδη τροποποίηση των όρων με την οποία διακηρύχθηκε, αποδεχόμενη καταρχήν την υπογραφή του σχεδίου σύμβασης, ως συμπεριλήφθηκε στο τεύχος της διακήρυξης

Αναμένεται η γνωμοδότηση της Επιτροπής του Διαγωνισμού για τη συνέχεια της διαδικασίας.

ΠΗΓΗ: https://php.gov.gr/

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 3,2% αυξήθηκε ο πληθωρισμός τον Μάρτιο

 


Από 2,9% τον Φεβρουάριο και 3,1% τον Ιανουάριο.

Επιταχύνθηκε τον Μάρτιο εφέτος ο ρυθμός αύξησης του πληθωρισμού, καθώς διαμορφώθηκε στο 3,2% από 2,9% τον Φεβρουάριο και έναντι 4,6% τον Μάρτιο πέρυσι. Η επιτάχυνση αυτή σημειώθηκε παρά τη νέα μεγάλη μείωση στην τιμή του φυσικού αερίου (39,1%), καθώς συνεχίστηκαν οι ανατιμήσεις στα είδη διατροφής (π.χ. ελαιόλαδο +67,2%, ή φρούτα +12,7%), αλλά και σε ευρύτατη γκάμα προϊόντων και υπηρεσιών (π.χ. είδη ένδυσης και υπόδησης +5,8%, ή πακέτο διακοπών +8,6%).

Ειδικότερα, στη διάρκεια ενός έτους καταγράφηκαν οι εξής ανατιμήσεις: Ψωμί και δημητριακά (1%), Κρέατα- γενικά (3%), Ψάρια- γενικά (5,7%), Ελαιόλαδο (67,2%), Φρούτα- γενικά (12,7%), Λαχανικά- γενικά (4,1%), Ζάχαρη- σοκολάτες- γλυκά- παγωτά (4,7%), Λοιπά τρόφιμα (4,4%), Μεταλλικό νερό- αναψυκτικά- χυμούς φρούτων (11,4%) και Αλκοολούχα ποτά μη σερβιριζόμενα (3,9%).

Στον εισαγγελέα ο ασθενής με το ψαλίδι στο Νοσοκομείο Άρτας

 


Συνελήφθη χθες (9-4-2024) στο Γενικό Νοσοκομείο Άρτας από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας ημεδαπός, στο πλαίσιο εκτέλεσης εντάλματος σύλληψης, που εκδόθηκε σε βάρος του από τον Ανακριτή Άρτας.

Ο ημεδαπός, ο οποίος νοσηλεύεται φρουρούμενος, βαρύνεται με τις κατηγορίες της απόπειρας ανθρωποκτονίας κατά συρροή, της διατάραξης δημοσίων υπηρεσιών, της αντίστασης από δράστη που φέρει αντικείμενο (ψαλίδι) με το οποίο μπορεί να προκληθεί σωματική βλάβη και της απειλής και εξύβρισης κατά συρροή.

Ειδικότερα, οι παραπάνω πράξεις έλαβαν χώρα προχθές (8-4-2024) μετά τα μεσάνυχτα σε χώρους του Γενικού Νοσοκομείου Άρτας, όπου νοσηλευόταν ο ημεδαπός, απείλησε με ψαλίδι  προσωπικό του νοσοκομείου και στη συνέχεια αστυνομικούς που προσέτρεξαν στο σημείο, υπόθεση για την οποία σχηματίστηκε σχετική δικογραφία από το Αστυνομικό Τμήμα Άρτας.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας

Περιφέρεια Ηπείρου: Απαγόρευση της αλιείας στη λίμνη ως τις 10 Ιουνίου

 


Με απόφαση του Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρου Καχριμάνη απαγορεύεται η διενέργεια αλιείας, επαγγελματικής και ερασιτεχνικής, στην λίμνη των Ιωαννίνων, στις τάφρους πέριξ αυτής και σε όλες τις παραλίμνιες περιοχές συμπεριλαμβανομένου και του Νησιού.

Η απαγόρευση αρχίζει από την Δευτέρα 15 Απριλίου στις δώδεκα το μεσημέρι  και θα διαρκέσει ως τις 10 Ιουνίου.

Σκοπός είναι η προστασία της αναπαραγωγής των ψαριών και άλλων υδρόβιων που γίνεται αυτό το διάστημα.

ΠΗΓΗ: https://php.gov.gr/

Δήμος Πωγωνίου: Εμβολιασμός αιγοπροβάτων Κοινότητας Καλπακίου

 



Ιωάννινα: Σύλληψη για κατοχή μαχαιριού

 


Συνελήφθη χθες (09-04-2024) το βράδυ στα Ιωάννινα από αστυνομικούς της Ομάδας Ο.Π.Κ.Ε. της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων ημεδαπός, για παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων.

Ειδικότερα, σε αστυνομικό έλεγχο που διενεργήθηκε, βρέθηκε στην κατοχή του και κατασχέθηκε μαχαίρι τύπου «πεταλούδα», μήκους -23- εκατοστών.

Προανάκριση ενεργήθηκε από το Αστυνομικό Τμήμα Ιωαννίνων.

Νεκρός ο οδηγός του δικύκλου στην Ανατολή Ιωαννίνων

 


Χθες (9-4-2024) το βράδυ επί της συμβολής των οδών 3ης Σεπτεμβρίου και Μακρυγιάννη στην Ανατολή Ιωαννίνων, Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, που οδηγούσε 81χρονος ημεδαπός, συγκρούστηκε με δίκυκλη μοτοσικλέτα, που οδηγούσε 59χρονος ημεδαπός και στην οποία επέβαινε 56χρονη ημεδαπή.

Η σύγκρουση είχε ως αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό τού οδηγού της μοτοσικλέτας και τον τραυματισμό τής συνεπιβάτιδας, η οποία νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.

Προανάκριση για την υπόθεση ενεργείται από το Τμήμα Τροχαίας Ιωαννίνων.

Περιφέρεια Ηπείρου: Υποβολή αιτήσεων για άδεια νέας φύτευσης οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου

 


Από το Τμήμα Φυτικής & Ζωικής Παραγωγής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Ιωαννίνων ανακοινώνεται ότι:

Οι ενδιαφερόμενοι για την απόκτηση αδειών νέας φύτευσης οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου, μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά, μέσω της Ψηφιακής Υπηρεσίας Υποβολής Αιτήσεων Αδειών Νέων Φυτεύσεων (http://e-services.minagric.gr), της ιστοσελίδας του ΥΠ.Α.Α.Τ, αίτηση-υπεύθυνη δήλωση από την 10η Απριλίου 2024 μέχρι και την 26 η Απριλίου 2024.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην Περιφέρεια Ηπείρου – ΠΕ Ιωαννίνων στο Διοικητήριο στο γραφείο 114 και στο τηλέφωνο 2651364114.

ΠΗΓΗ: https://php.gov.gr/

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Τετάρτη 10 Απριλίου

 


Την Τετάρτη 10 Απριλίου 2024,  ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, Εθνικής Αντιστάσεως, Ηγουμενίτσα, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, MEGA Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, Αμπελόκηποι, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο, Σταύρου Νιάρχου 60, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Γενικό Νοσοκομείο Χατζηκώστα, Λ. Μακρυγιάννη 60, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Μέτσοβο, Κέντρο Υγείας, 10:00-13:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο, Ελευθερίου Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Κέντρο Υγείας Πάργας, 09:00-12:00

Εκκολπωματίτιδα: Ποια διατροφή βοηθά;

 


Καθοριστικός είναι ο ρόλος της διατροφής στην εμφάνιση και διαχείριση της εκκολπωματικής νόσου, αλλά και των εξάρσεών της. Η πρόσληψη τροφών που βοηθούν στην κινητικότητα του εντέρου, την πρόληψη της δυσκοιλιότητας και τη μείωση της πίεσης εντός του παχέος εντέρου, περιορίζουν τον κίνδυνο σχηματισμού και φλεγμονής αυτών των μικρών και επώδυνων κοιλοτήτων στο έντερο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η πιο επιτυχημένη πρακτική για την αποφυγή τους είναι η υιοθέτηση μιας φιλικής προς τη νόσο διατροφής, η οποία έχει ως βασικούς πυλώνες την υψηλή πρόσληψη φυτικών ινών και προβιοτικών και τη μειωμένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος και λιπαρών.

«Η εκκολπωματική νόσος εμφανίζεται συνήθως μετά την ηλικία των 40 ετών και προσβάλλει το 20% του πληθυσμού, ποσοστό που αυξάνεται στο 60% μέχρι την ηλικία των 60 ετών.

Χαρακτηρίζεται από τον σχηματισμό μικρών προεξοχών (εκκολπωμάτων) στα αδύναμα τοιχώματα του πεπτικού σωλήνα. Στο παχύ έντερο εμφανίζονται λόγω των υψηλών πιέσεων εντός αυτού ή/και ανωμαλιών στην κινητικότητα του.

Κάποιες φορές ένα ή περισσότερα εκκολπώματα παρουσιάζουν φλεγμονή. Αυτή η πάθηση ονομάζεται εκκολπωματίτιδα κα εμφανίζεται στο 10-25% των ασθενών με εκκολπωματική νόσο», εξηγεί ο Γενικός Χειρουργός δρ Σπύρος Αυλωνίτης.