Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2022

Παρουσίαση των Ιωαννίνων στο Βουκουρέστι

 


Σε  εκπροσώπους ταξιδιωτικών γραφείων και tour operators  της Ρουμανίας παρουσιάστηκε ο προορισμός των Ιωαννίνων στο πλαίσιο της «Διπλωματίας Πόλεων» που υλοποιεί ο Δήμος.

Επαγγελματίες του τουρισμού από το Βουκουρέστι και τα Ιωάννινα, παρευρέθηκαν σε κεντρικό ξενοδοχείο της ρουμανικής πρωτεύουσας όπου είχαν την ευκαιρία εκτενούς ενημέρωσης και ανταλλαγής απόψεων για διεύρυνση της συνεργασίας.

Στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό o Σύμβουλος Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων Α’ και Επικεφαλής του Οικονομικού & Εμπορικού Τμήματος της Ελληνικής Πρεσβείας στο Βουκουρέστι Παντελής Γιαννούλης και ο Πρόεδρος του  Ελληνο-Ρουμανικού  Εμπορικού Επιμελητηρίου Χριστόδουλος Σεφέρης. Παραβρέθηκαν ακόμη ο Γενικός  Σύμβουλος Επικοινωνίας από το Γραφείο Δημόσιας Διπλωματίας Βουκουρεστίου Νικόλαος Βλαχάκης Νικόλαος και η Διευθύντρια του Ελληνορουμανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Anamaria Diaconescu.

Περιφέρεια Ηπείρου: Ανακοίνωση για την εξισωτική αποζημίωση

 


Στη συνέχεια των αποτελεσμάτων ένταξης στο πρόγραμμα Μέτρο13, «Ενισχύσεις σε περιοχές που χαρακτηρίζονται από φυσικά ή άλλα ειδικά μειονεκτήματα» (ΕΞΙΣΩΤΙΚΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ), παρακαλούνται οι κτηνοτρόφοι που αντιμετωπίζουν προβλήματα με αποτέλεσμα την απόρριψή τους όπως επικοινωνήσουν με την Κτηνιατρική Υπηρεσίας της Περιφέρειας Ηπείρου. Πληροφορίες στα τηλέφωνα   2651087152, 2651087154, 2651087159.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr/

Εκδήλωση: Το Στρες στην εποχή της Πανδημίας, την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου, ώρα 19:30

 


Το Hellenic American University και το Ινστιτούτο Ψυχοσωματικής Ιατρικής τιμούν τον Ρένο-Παναγιώτη Ρώτα με αφορμή τα 100 χρόνια από την γέννησή του διοργανώνοντας εκδήλωση με θέμα: «Το Στρες στην εποχή της Πανδημίας».

Ο Ρένος Παναγιώτης Ρώτας έφερε στην Ελλάδα την Ψυχοσωματική Ιατρική από το Freiburg της Γερμανίας το 1964. Στο πλαίσιο της πολυσχιδούς δραστηριότητάς του, μεταξύ άλλων, ίδρυσε την Ελληνική Ιατρική Επιστημονική Εταιρεία Μελέτης Ψυχοσωματικών Προβλημάτων. Το Ινστιτούτο Ψυχοσωματικής Ιατρικής εγκαινιάζει μια νέα εποχή τιμώντας τη μνήμη του.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, Μασσαλίας 22, 10680, Αθήνα την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2022 ώρα 19:30.

Ομιλητές:

-Βασίλης Ρώτας, Παθολόγος Διδάκτωρ Ιατρικής: Ο Ρένος Παναγιώτης Ρώτας, η Ψυχοσωματική Ιατρική και η δράση του Ινστιτούτου

-Γιώργος Παυλάκης, Ερευνητής-Διευθυντής ΝΙΗ: Στρες και COVID-19

-Ηλίας Αγγελόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής Ψυχιατρικής ΕΚΠΑ: Εγκέφαλος και placebo effect

-Γεώργιος Χρούσος, Ομότιμος Καθηγητής Ιατρικής ΕΚΠΑ: Ομοιόσταση, Στρες και Ψυχοσωματική Ιατρική

-Dario Boschiero, Biomedical Εngineer: Technological Advances in the Study of Stress

-Χρήστος Γιαπιτζάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής Γενετικής ΕΚΠΑ: Επικούρεια Φιλοσοφία και διαχείριση του Στρες.

Είσοδος ελεύθερη. 

Για περισσότερες πληροφορίες: 210-3680052

Συνελήφθη άνδρας σε περιοχή της Πρέβεζας, που κατηγορείται για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και περί όπλων

 


Συνελήφθη χθες  το μεσημέρι σε περιοχή της Πρέβεζας από αστυνομικούς του Τμήματος Τροχαίας Πρέβεζας, ένας άνδρας  που κατηγορείται για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και περί όπλων.

Ειδικότερα, κατά τον αστυνομικό έλεγχο, διαπιστώθηκε ότι οδηγούσε υπό την επίδραση οινοπνεύματος Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, το οποίο δεν έφερε πινακίδες κυκλοφορίας, ενώ επιπλέον στερείται άδειας ικανότητας οδήγησης.

Ακόμη, στην κατοχή του βρέθηκε κυνηγητικό όπλο που κατείχε παράνομα, το οποίο κατασχέθηκε.

Περιφέρεια Ηπείρου: Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου, ώρα 09:30

 


Την 14-12-2022, ημέρα Τετάρτη και ώρα 09:30 συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου,  μέσω τηλεδιάσκεψης, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 78 του Ν.4954/2022 (ΦΕΚ Α΄136), με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής:

1.      Έγκριση του από 06-12-2022 Πρακτικού της Επιτροπής Διαγωνισμού της από 18-11-2022 ανοιχτής διαδικασίας κάτω των ορίων του Ν.4412/2016 για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Αποκατάσταση Ιερού Ναού Αγίας Τριάδας (Εικονίσματα) Μεγάλου Γαρδικίου», προϋπολογισμού € 80.000,00 με ΦΠΑ.

2.      Έγκριση του από 07-12-2022 Πρακτικού της Επιτροπής Διαγωνισμού της από 02-12-2022 ανοιχτής διαδικασίας κάτω των ορίων του Ν.4412/2016 για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Επισκευή στέγης Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου Πηγής Κόνιτσας», προϋπολογισμού 40.000,00 € με ΦΠΑ.

3.    Κατάρτιση και έγκριση των όρων της διακήρυξης ανοιχτής διαδικασίας κάτω των ορίων του Ν.4412/2016, για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Αποκατάσταση βατότητας οδού περιοχής Αγίου Γεωργίου Πρέβεζας», προϋπολογισμού 99.200,00 € με ΦΠΑ.

4.    Έγκριση προσφυγής σε διαδικασία διαπραγμάτευσης, με εφαρμογή του άρθρου 32 παρ. 2γ του Ν. 4412/2016 λόγω κατεπείγουσας ανάγκης, για την υλοποίηση του υποέργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Συντήρηση-αποκατάσταση Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής Χουλιαράδων», προϋπολογισμού € 110.000,00 με ΦΠΑ και συγκρότηση της Επιτροπής Διενέργειας.

Εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από τον SARS-CoV-2 ISO 49/2022 (05 Δεκεμβρίου 2022 - 11 Δεκεμβρίου 2022)

 


Την εβδομάδα αναφοράς καταγράφηκαν 51.824 κρούσματα COVID-19 (4.968 ανά εκατoμμύριο πληθυσμού: 18% εβδομαδιαία μεταβολή) εκ των οποίων οι επαναλοιμώξεις αφορούν το 30% των λοιμώξεων.

Ο συνολικός αριθμός των λοιμώξεων από την έναρξη της πανδημίας ανέρχεται σε 5.500.737 εκ των οποίων 52.2% γυναίκες.

To 𝑅𝑡 για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 0.95 (95% ΔΕ: 0.83 - 1.02).

Το σύνολο των εισαγωγών, στα νοσοκομεία της επικράτειας, την εβδομάδα αναφοράς ήταν 1.437 ασθενείς (7μερος

μ.ό.: 205, 21% εβδομαδιαία μεταβολή), ενώ το σύνολο των εξιτηρίων ανέρχεται σε 1.062 ασθενείς (7μερος μ.ο.: 152, 1% εβδομαδιαία μεταβολή).

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι μέχρι τέλος της εβδομάδας αναφοράς είναι 88 (64.8% άνδρες) με διάμεση ηλικία 76 έτη και το 98.9% να έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της Π.Ε.Δ. Ηπείρου

 


Στην έγκριση του Προϋπολογισμού Εσόδων-Εξόδων οικονομικού έτους 2023 προχώρησε ομόφωνα το μεσημέρι της Τρίτης (13.12.2022), το Διοικητικό Συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (Π.Ε.Δ.) Ηπείρου.

Ο προϋπολογισμός της Π.Ε.Δ. Ηπείρου για το 2023 ανέρχεται στα 3,445 εκατ. ευρώ.

Στον προϋπολογισμό ειδικότερα, περιλαμβάνονται και οι εξής δράσεις:

«Αναβάθμιση Γνώσεων και Δεξιοτήτων σε Ανέργους και Ενδυνάμωση των Προοπτικών Ένταξής τους στην Αγορά Εργασίας» ενταγμένο στο Ε.Π. «Ήπειρος», προϋπολογισμού 1.200.000 Ευρώ,

«Κατάρτιση και Πιστοποίηση γνώσεων και δεξιοτήτων απασχολούμενων στους κλάδους της γεωργίας και της κτηνοτροφίας στην περιοχή εφαρμογής της Στρατηγικής ΤΑΠΤοΚ – ΕΚΤ στην περιοχή υλοποίησης του ΤΑΠΤοΚ», προϋπολογισμού 110.000 Ευρώ,

Πίστωση για ωρίμανση προτάσεων με στόχο την ένταξη έργων των Δήμων της Ηπείρου, σε ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα, προϋπολογισμού 100.000 ευρώ.

ΤΕΕ Ηπείρου: Επιστολή για την αποπεράτωση της Ιόνιας Οδού, μέχρι την Κακαβιά

 


TEE TΜΗΜΑ ΗΠΕΙΡΟΥ: Προβλήματα που ανέκυψαν στην εκτέλεση των Δημοσίων Έργων και προτάσεις αντιμετώπισης τους

Προς:

1) Το Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών

α) Γραφείο Υπουργού

κ. Κωνσταντίνου Αχ. Καραμανλή

β) Γραφείο Υφυπουργού

κ. Γεωργίου Καραγιάννη

Αναστάσεως 2 &Τσιγάντε

Τ.Κ. 156 69, Παπάγου – ΑΘΗΝΑ

Κοινοποίηση:

Περιφερειάρχη Ηπείρου

κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη

ΘΕΜΑ: Ενημέρωση για την εξέλιξη των διαδικασιών που αφορούν την αποπεράτωσης της Ιόνιας Οδού, μέχρι την Κακαβιά.

Ο αυτοκινητόδρομος της Ιόνιας οδού έχει χαρακτηρισθεί ως έργο Εθνικής σημασίας (ΦΕΚ 1339/Β΄/14.09.2006), αποτελεί τμήμα του Δυτικού άξονα (Κακαβιά– Καλαμάτα), εντάσσεται στο κεντρικό Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών –ΤΕΝ (Απόφαση 1692/96/ΕΕ) και ως εκ τούτου είναι απαραίτητος ο σχεδιασμός του και η ολοκλήρωση του, το συντομότερο δυνατόν.

Σε μια εποχή όπου η περιοχή μας αναπτύσσεται ταχύτατα μετά τη λειτουργία των δύο οδικών αξόνων της Εγνατίας Οδού και της μη ολοκληρωμένης ακόμη Ιόνιας οδού, θεωρούμε ότι τάχιστα η δεύτερη οφείλει να καταλήξει στον σχεδιασμένο προορισμό της. Αποτελεί αναγκαιότητα για την ανάπτυξη της περιοχή μας, η σύνδεση αυτής με τα υπόλοιπα διευρωπαϊκά δίκτυα, έχοντας χαρακτηριστικά κλειστού αυτοκινητόδρομου, με διαχωρισμό ρευμάτων κυκλοφορίας και τετράιχνης διατομής.

Η ολοκλήρωση του έργου της Ιόνιας οδού -με τα παραπάνω χαρακτηριστικά- μέχρι τα σύνορα της χώρας μας, είναι αναγκαία για την περιοχή μας, ενισχύει την περιφερειακή ανάπτυξη, τη συνεκτικότητα του εσωτερικού οδικού δικτύου, τις συνδυασμένες μεταφορές από και προς τις χώρες της Βαλκανικής και της Κεντρικής και Δυτικής Ευρώπης, τη συνδεσιμότητα και την ασφαλή μετακίνηση με ταχύτητα και άνεση.

Ταυτοποιήθηκε ημεδαπός για κλοπή σε χωριό της Άρτας

 


Ταυτοποιήθηκε από την έρευνα του Αστυνομικού Τμήματος Ζηρού σε συνεργασία με το Γραφείο Εγκληματολογικών Ερευνών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Άρτας ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για κλοπή κατά συναυτουργία, που έγινε την 23-10-2022 σε χωριό της Άρτας.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε, ο κατηγορούμενος, μαζί με τουλάχιστον ακόμη ένα συνεργό του, αφαίρεσαν με τη μέθοδο της απασχόλησης από το σπίτι ηλικιωμένου το χρηματικό ποσό των 860 ευρώ.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας.

Ιωάννινα: Το πρόγραμμα των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων

 


Την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου, ώρα 6:30 μ.μ. η φωταγώγηση του δέντρου

Ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων που απευθύνονται κυρίως στα παιδιά θα «ξεδιπλώσει» τις επόμενες ημέρες ο Δήμος Ιωαννιτών.

Σκοπός των εκδηλώσεων όπως τόνισαν οι αντιδήμαρχοι Ελένη Ακονίδου και Χριστίνα Κωτσαντή είναι να αναδειχθούν οι βαθύτερες αξίες των Χριστουγέννων που είναι η αγάπη και η ελπίδα.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων την ερχόμενη Τετάρτη στις έξι και μισή το απόγευμα θα γίνει η φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου δέντρου και της κεντρικής πλατείας των Ιωαννίνων.

Το Πνευματικό Κέντρο

Το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών, όπως τόνισε η Πρόεδρος και Αντιδήμαρχος Ελένη Ακονίδου, έχει ήδη ξεκινήσει τις εορταστικές του εκδηλώσεις οι οποίες θα διαρκέσουν μέχρι τις πρώτες μέρες του νέου χρόνου. Φέτος, περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, το πρόγραμμα είναι σχεδιασμένο γύρω από τα παιδιά, που στερήθηκαν τα Χριστούγεννα τα τελευταία δύο χρόνια λόγω της πανδημίας.

Η εκδήλωση για την φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου δέντου θα γίνει με τη συμμετοχή των σπουδαστών της τάξης τρομπέτας του Δημοτικού Ωδείου Ιωαννίνων σε Διδασκαλία μουσική Διεύθυνση του Νίκου Κυπριώτη.

Τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών του Πνευματικού Κέντρου έχουν προετοιμάσει και ήδη πραγματοποιούν μια σειρά από εργαστήρια ειδικά σχεδιασμένα έτσι ώστε να μεταφέρουν λίγη από τη μαγεία των Χριστουγέννων σε παιδιά από 5 έως 12 ετών.

2η φάση του κυπέλλου ερασιτεχνών την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου, εντός έδρας η Αναγέννηση (Αναγέννηση Κεφαλοβρύσου-Π.Α.Σ. Μετσόβου 14-12-22/18:00)


ΤΕΤΑΡΤΗ 14 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ  2022

ΓΗΠΕΔΟ ΣΤΑΘΗΣ ΤΣΑΝΑΚΤΣΗΣ

ΩΡΑ: 18:00

ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ-Π.Α.Σ. ΜΕΤΣΟΒΟΥ

 

Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου  2022

Α.Ε. ΧΟΥΛΙΑΡΑΔΩΝ-ΤΙΤΑΝ ΛΟΓΓΑΔΩΝ (15:45)      

ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ-Π.Α.Σ. ΜΕΤΣΟΒΟΥ (18:00)

Δήμος Κόνιτσας: Φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου στην κεντρική πλατεία της Κόνιτσας, την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου, στις 18:30

 


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ο Δήμος Κόνιτσας σας προσκαλεί στην γιορτινή εκδήλωση για τη φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου στην κεντρική πλατεία της Κόνιτσας την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου στις 18:30.

Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν η Παιδική και η Μικτή Χορωδία της Μουσικής Σχολής Δήμου Κόνιτσας, που θα μας κρατήσουν συντροφιά με  χριστουγεννιάτικες μελωδίες.

Από το Γραφείο Δημάρχου

ΠΗΓΗ: www.konitsa.gr

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου

 


Την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου οι Κινητές  Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-ISOBOX, 08:30-15:00

Άρτα, Εκθεσιακό Κέντρο Άρτας-ISOBOX, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Ηγουμενίτσα, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, Παραμυθιά, Παλαιό Δημαρχείο, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, Πλατεία Πύρρου, 09:00-14:00

Ιωάννινα, MEGA Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, Αμπελόκηποι, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Κέντρο Υγείας Βουτσαράς, 09:00-14:00

Ιωάννινα, Δημαρχείο Κόνιτσας, 10:00-13:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00.

Το ΜΗΤΕΡΑ ευαισθητοποιεί τους νέους για το δημογραφικό

 


Το Νοσοκομείο ΜΗΤΕΡΑ οργάνωσε διάλεξη του Μαιευτήρα-Γυναικολόγου αναπαραγωγής και Αντιπροέδρου του Θεραπευτηρίου, κ. Βασίλη Κελλάρη για το δημογραφικό πρόβλημα την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου, στο Συνεδριακό Κέντρο του Νοσοκομείου, «Ν. Λούρος».

Προσκεκλημένοι ήταν οι μαθητές της Γ΄ τάξης του 5ου Λυκείου Ιλίου με προσανατολισμό στο επιστημονικό πεδίο Επιστημών Υγείας, συνοδευόμενα από τον κ. Στέφανο Καλιαπέτση, καθηγητή Χημείας και Υποδιευθυντή του σχολείου καθώς και τον γυμναστή τους κ. Καταλιακό.

Το θέμα της ομιλίας του κ. Κελλάρη αφορούσε στο δημογραφικό πρόβλημα στην Ελλάδα και τις ανησυχητικές του διαστάσεις αλλά και το συσχετισμό του με το φαινόμενο της υπογεννητικότητας που εκδηλώνεται όλο και πιο έντονα στη χώρα μας.



 Ο κ. Κελλάρης, με στόχο την αφύπνιση των μαθητών σχετικά με τη δημογραφική γήρανση μίλησε για τις κοινωνικές και οικονομικές διαστάσεις του φαινομένου και αναφερόμενος στο ζήτημα της υπογεννητικότητας, για τους λόγους που στη σύγχρονη εποχή τα ζευγάρια καθυστερούν ή αποτρέπονται από το να αποκτήσουν παιδιά. Τέλος, τόνισε την ανάγκη για ταχύτατη ανάπτυξη μηχανισμών αναστροφής του φαινομένου της πληθυσμιακής γήρανσης τόσο από την πολιτεία όσο και από την κοινωνία της χώρας μας.

Ακολούθησε συζήτηση μεταξύ του κ. Κελλάρη και των μαθητών, ενώ απαντήθηκαν ερωτήματα σχετικά με τις αισιόδοξες προοπτικές αναστροφής του φαινομένου.