Παρασκευή 19 Αυγούστου 2022

Αδελφότητα Κουκλιωτών Ιωαννίνων ''Οι Άγιοι Ανάργυροι": Ψήφισμα διαμαρτυρίας

 

Ψήφισμα διαμαρτυρίας Αδελφότητας Κουκλιωτών Ιωαννίνων ''Οι Άγιοι Ανάργυροι".

Στον Καταρράκτη Άρτας το Οδοιπορικό Υγείας και Αλληλεγγύης με εξέχουσες προσωπικότητες και πλήθος κόσμου

 


Στο ευρύτερο πλαίσιο μιας επιτυχημένης τριθεματικής εκδήλωσης, το Οδοιπορικό Υγείας και Αλληλεγγύης φιλοξενήθηκε στον Καταρράκτη Άρτας, μετά από πρόσκληση της Πανελλήνιας Ένωσης Θυμάτων και Φίλων Θυμάτων του Μαρτυρικού Χωριού, με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Άρτας κ.κ. Καλλίνικου. 

«Τέτοιες ευκαιρίες είναι ιδιαίτερα σημαντικές, ιδιαίτερα τώρα που η αποστασιοποίηση μας έχει κάνει να νιώθουμε διχασμένοι, έχουμε ανάγκη το πνεύμα ενότητας, την αλληλεγγύη και δράσεις όπως η σημερινή» τόνισε εμφατικά ο Σεβασμιότατος κ.κ. Καλλίνικος. 

Στην υποχρέωση της συμμετοχής στα κοινά ως ευγνωμοσύνη σε όσους προσέφεραν και προσφέρουν αλλά και στην ανάγκη τόνωσης της αλληλεγγύης εστίασε ο Δήμαρχος Κεντρικών Τζουμέρκων κ. Χρήστος Χασιάκος. «Με τον κ. Φούσα έχουμε πολύ καλή συνεργασία, έχουμε κάνει πολλά Οδοιπορικά Υγείας και Αλληλεγγύης, εδώ και χρόνια, με πολύ μεγάλη συμμετοχή και πολύ μεγάλο όφελος για τους πολίτες γιατί μεταφέρει τη γνώση, με πολλές ειδικότητες επιστημόνων στον τόπο τους, δίχως να χρειάζεται να μετακινηθούν» υπογράμμισε η Αντιπεριφερειάρχης Υγείας κ. Αγνή Νάκου και συμπλήρωσε: 

«Είμαστε πολύ τυχεροί που έχουμε στο τόπο μας ανθρώπους όπως ο καθηγητής κ. Στέφανος Φούσας και ο Πρόεδρος κ. Δημήτρης Φλώρος, οι οποίοι χωρίς όφελος, με εθελοντισμό και αγάπη για τον πολίτη, διοργανώνουν  δράσεις ενημέρωσης και βοήθειας στους συνανθρώπους μας». 

Ο οικοδεσπότης και κατεξοχήν υπεύθυνος για την υποδειγματική διοργάνωση της εκδήλωσης κ. Δημήτριος Φλώρος, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Θυμάτων και Φίλων Θυμάτων του Μαρτυρικού Χωριού Καταρράκτης Άρτας, καλωσόρισε τους συμμετέχοντες και εγκαινίασε την  πρώτη ενότητα της εκδήλωσης με την απονομή στο στρατηγό ε.α. Κωνσταντίνο Σίτα τιμητικής πλακέτας για την προσφορά του στην Εθνική Αντίσταση 1941-1944 και στην καθοριστική συμβολή του στην αναγνώριση του χωριού ως Μαρτυρικού. Για τον τιμώμενο στρατηγό, τη ζωή και το έργο του μίλησε ο δημοσιογράφος και μέλος του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ένωσης κ. Γιάννης Φλώρος. 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας κ. Βασίλης Ψαθάς χαιρέτισε την εκδήλωση επισημαίνοντας: «Γνωρίζω το έργο και τις δράσεις του καθηγητή κ. Φούσα και είναι τιμή μου που συμμετέχω σε μια από αυτές». Η π. Υπουργός και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Όλγα Γεροβασίλη αναφέρθηκε στην πρώτη ενότητα της εκδήλωσης λέγοντας: «Η διαρκής υπενθύμιση της γερμανικής θηριωδίας και το πώς έδρασε σε αυτό το χωριό, είναι απαραίτητη, γιατί λαοί χωρίς μνήμη είναι υποχρεωμένοι να ζήσουν για δεύτερη φορά την ίδια ιστορία». Στη δεύτερη ενότητα του Οδοιπορικού Υγείας, η π. Υπουργός κ. Γεροβασίλη, παίρνοντας το λόγο από τον καθηγητή κ. Φούσα, μεταξύ άλλων, τόνισε:

 «Η πανδημία είναι εδώ. Ωστόσο, δεν είμαστε όπως στην πρώτη φάση, έχουμε εργαλεία, πιο οργανωμένα θεραπευτικά πρωτόκολλα. Είναι θαύμα της επιστήμης οι εμβολιασμοί και πρέπει να ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών. Δεν πρέπει να ξεχνάμε τα προληπτικά ατομικά μέτρα. Η μάσκα σώζει ζωές, η μάσκα μας προφυλάσσει. Συγχαρητήρια για τη διοργάνωση». Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε, επίσης, η κ. Τζένη Κούρτη, Διευθύντρια του Κέντρου Υγείας Αγνάντων, τονίζοντας τη σημασία της ενίσχυσης των πρωτοβουλιών για εθελοντισμό. Τον από τηλεφώνου –λόγω καραντίνας- χαιρετισμό του κ. Χρήστου Γκόγκα, Βουλευτή του ΚΙΝΑΛ στην Άρτα, μετέφερε ο κ. Φλώρος. 


Ο Πρόεδρος της τοπικής κοινότητας κ. Θανάσης Σαλαμούρας καλωσόρισε τους συμμετέχοντες και ευχαρίστησε, στο πλαίσιο της τρίτης θεματικής ενότητας της εκδήλωσης, την Πανελλήνια Ένωση Θυμάτων και Φίλων Θυμάτων του Μαρτυρικού Χωριού Καταρράκτης Άρτας για τη δωρεά ενός Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή, τον οποίο και παρέλαβε. 


Στη δεύτερη θεματική ενότητα της εκδήλωσης, την ομάδα επιστημονικών συνεργατών που συντόνισε ο Συντονιστής Τομέα Καρδιάς στο Metropolitan General κ. Στέφανος Φούσας, αποτελούσαν ο κ. Χαράλαμπος Γώγος, Διευθυντής Παθολογικής-Λοιμωξιολογικής Κλινικής Metropolitan General («Post Covid εποχή»), ο  Κωνσταντίνος Θ. Τσουμάκας, ομ. Καθηγητής Παιδιατρικής ΕΚΠΑ («Η σημασία των εμβολιασμών  στην αναχαίτιση της πανδημίας»), ο κ. Δανιήλ Χατζηφωτιάδης, Διευθυντής Εργαστηρίου Πυρηνικής Ιατρικής Λεμεσού («Ο προσωπικός ιατρός στην πράξη»), ο κ. Χρήστος Φλώρος, Καρδιολόγος («Η χρησιμότητα των απινιδωτών»), η κ. Μιρέλια Κυριάκου, Μαία, Σύμβουλος Μητρικού Θηλασμού-Μέλος Ψυχοπροφυλακτικής Εταιρείας Ελλάδος («Πρόληψη στον καρκίνο του μαστού και του τραχήλου και σημασία του μητρικού θηλασμού»), ο κ. Σπύρος Αθανασίου, Πρόεδρος Πανηπειρωτικής Ένωσης Νεανικού Διαβήτη, (Δραστηριότητα της ΠΕΝΔΗ») και ο κ. Σταύρος Σταύρου, Πολιτικός επιστήμων-Msc («Ο εθισμός στο Διαδίκτυο στην πανδημία»).






Άμεσα μέτρα για τη στήριξη των καφενείων στα μικρά χωριά ζητά ο Δήμαρχος Ζίτσας

 


Τον κώδωνα του κινδύνου για τη βιωσιμότητα των καφενείων στα μικρά χωριά κρούει ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος, με επιστολή του προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων κ.κ. Χρήστο Σταικούρα και Κώστα Χατζηδάκη, ζητώντας να ληφθούν άμεσα μέτρα.

Στην επιστολή του μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος ζητά «να εφαρμοστεί ειδικό καθεστώς (φορολογικό, ασφαλιστικό) για τους ιδιοκτήτες των καφενείων που λειτουργούν σε Κοινότητες με πληθυσμό κάτω των 500 κατοίκων καθώς αν δε υπάρξει άμεσα μέριμνα ακόμη και τα λιγοστά που λειτουργούν σήμερα θα αναγκαστούν να κλείσουν με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα χωριά που ερημώνουν μέρα με την ημέρα».

Δρομολογούνται σημαντικά έργα υποδομών στο Δήμο Ζίτσας

 


Η καλοκαιρινή ραστώνη δεν άγγιξε τις Τεχνικές Υπηρεσίες και το Τμήμα Προγραμματισμού του Δήμου Ζίτσας που όλο αυτό το διάστημα με γοργούς ρυθμούς προχωρούν τις διαδικασίες για τη δρομολόγηση σημαντικών έργων υποδομών σε Κοινότητες και Οικισμούς του Δήμου.

Ειδικότερα, στις αρχές του μήνα ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε το έργο ενεργειακής αναβάθμισης σχολικών κτιρίων Δήμου Ζίτσας, προϋπολογισμού 930.000ευρώ που αφορούσε στην αναβάθμιση και βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης τεσσάρων (4) σχολικών συγκροτημάτων, των Δημοτικών Σχολείων Ροδοτοπίου, Βουνοπλαγιάς και Ελεούσας.

Επίσης, ολοκληρώθηκε η Α΄ φάση της δημοπράτησης για την κατασκευή του πολιτιστικού κέντρου στην κοινότητα Βερενίκης , ενώ μπαίνει στην τελική ευθεία η δημοπράτηση του έργου ανάπλασης του «Πάρκου Ηρώων» στην κοινότητα Ροδοτοπίου προϋπολογισμού 500.000ευρώ, αφού η προθεσμία για την υποβολή προσφορών από τους υποψήφιους αναδόχους λήγει τη Δευτέρα 29 Αυγούστου.

Παράταση υλοποίησης του 20% των σχεδίων βελτίωσης μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2022


Το ΥπΑΑΤ προχώρησε στην παράταση υλοποίησης του 20% των σχεδίων βελτίωσης μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2022 συνολικά για όλη τη χώρα.

Ειδικότερα η προθεσμία υλοποίησης του 20% των σχεδίων βελτίωσης – Δράσεις: 4.1.1 «Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στην ανταγωνιστικότητα της εκμετάλλευσης» και 4.1.3 «Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στη χρήση ΑΠΕ καθώς και στην προστασία του περιβάλλοντος του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) της Ελλάδας 2014-2020» είναι πλέον για όλη τη χώρα η 30ή Νοεμβρίου 2022.

Παρατείνεται για τις περισσότερες περιπτώσεις 3 μήνες και ενοποιείται η προθεσμία, διευκολύνοντας τους δικαιούχους που αποφάσισαν την τελευταία στιγμή να υλοποιήσουν τα εγκεκριμένα από το 2019 και 2020 Σχέδια Βελτίωσης και αντιμετώπιζαν προβλήματα λόγω κυρίως καθυστερήσεων που παρατηρούνται στην προμήθεια των γεωργικών οχημάτων εξαιτίας των συνολικών καθυστερήσεων που υφίστανται στο χώρο της εμπορίας οχημάτων.

Επισημαίνεται ότι δεν  πρόκειται να δοθεί καμία επιπλέον παράταση.

Στο προαύλιο του Αϊ-Γιώργη στο Ζάβροχο Πωγωνίου η εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου «ΖΑΒΡΟΧΟ ΠΩΓΩΝΙΟΥ» των Θανάση και Βασίλη Μποζιάρη

 


Το Σάββατο, 13 Αυγούστου 2022, πραγματοποιήθηκε στο προαύλιο του Αϊ-Γιώργη η εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου ‘ΖΑΒΡΟΧΟ ΠΩΓΩΝΙΟΥ’ των Θανάση και Βασίλη Μποζιάρη, η οποία κατά γενική ομολογία είχε μεγάλη επιτυχία και πολλές καινοτομίες τόσον αυτή όσο και το βιβλίο. Απέσπασε ευμενή σχόλια, ενώ υπήρξε και απροσδόκητη κοσμοσυρροή (!).

Έγινε σε πανοραμική τοποθεσία του χωριού, δηλαδή επί τόπου εκεί όπου αναφέρεται το βιβλίο και τούτο ενθουσίασε τους επισκέπτες.


Το βιβλίο διανεμήθηκε από τους συγγραφείς στους παρευρεθέντες ΔΩΡΕΑΝ.


Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους όσοι συνέδραμαν στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης, τους τρεις εισηγητές κ.κ. Κωνσταντίνου Χ., Τσιρώνη Ε. και Υφαντή Ν. για τις υψηλού κύρους εισηγήσεις τους, τους παρουσιαστές Παπαγιάννη Ε., Μποζιάρη Μ. και Λαμπρίδη Αλ., το πολυφωνικό σύνολο ‘Χαονία’ και την ψυχή του Λαμπρίδη Αλ., τη ‘ζυγιά’ του Δάκα Β., τον Πρόεδρο Τ.Σ. Μαυροπούλου Παππά Λ., την Εκκλησιαστική Επιτροπή και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ζαβρόχου, όλους τους εθελοντές και τέλος όλους όσοι μάς τίμησαν με την παρουσία τους.

Δήμος Κόνιτσας: Αφιέρωμα μνήμης για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή

Φωτο: Lampros Raptis

Με μεγάλη επιτυχία και με πολύ μεγάλη προσέλευση κόσμου πραγματοποιήθηκε από τον Δήμο Κόνιτσας την Τετάρτη 17 Αυγούστου 2022 εκδήλωση μνήμης για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή στην κεντρική πλατεία της Κόνιτσας.

Οι κορυφαίοι καλλιτέχνες της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής Νίκος Φιλιππίδης και Γιώργος Κωτσίνης με τα μουσικά συγκροτήματά τους (Κώστας Φιλιππίδης στο λαούτο, Παναγιώτης Δημητρακόπουλος στο κανονάκι, Κώστας Καραπάνος στο βιολί, Πέτρος Παπαγεωργίου στα κρουστά, Κατερίνα Τσιβίλογλου και Λευκοθέα Φιλιππίδη στο τραγούδι) σε μια μοναδική σύμπραξη μας ταξίδεψαν με τραγούδια, σκοπούς και χορούς στο Μιστί και στα Φάρασα της Καππαδοκίας, από όπου κατάγονται οι πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν στην Κόνιτσα το 1924 μετά την υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών.

Αλλαγές στις προθεσμίες εξόφλησης του φόρου εισοδήματος

 


Με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή ορίζονται οι αλλαγές στις προθεσμίες εξόφλησης του φόρου εισοδήματος μετά τις τελευταίες νομοθετικές ρυθμίσεις για τις παρατάσεις στις φορολογικές δηλώσεις.

Σύμφωνα με την απόφαση, οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2021 υποβάλλονται εμπρόθεσμα έως τις 30 Αυγούστου 2022 και η καταβολή του φόρου για τις δηλώσεις αυτές πραγματοποιείται σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις από τις οποίες οι δύο πρώτες δόσεις καταβάλλονται έως την  31η.8.2022 και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των έξι επόμενων μηνών.

Όταν ο φόρος που οφείλεται, με βάση την εμπρόθεσμη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2021, για τον οποίο παρέχεται η δυνατότητα εξόφλησης σε δόσεις, εάν καταβληθεί εφάπαξ, μέχρι και την 31η .8.2022, παρέχεται, στο συνολικό ποσό του φόρου και των λοιπών συμβεβαιούμενων με αυτόν οφειλών, έκπτωση 3%.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Παρασκευή 19 Αυγούστου

 


Την Παρασκευή 19 Αυγούστου οι Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-ISOBOX, 07:30-13:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Ηγουμενίτσα, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, Σύβοτα, Περιφερειακό Ιατρείο, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Πλατεία Πύρρου, 09:00-14:00

Πρέβεζα, Αίθουσα Λιμενικού Ταμείου, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00.

Θεραπεία κιρσών: Χρήσιμες πληροφορίες

 


Αν ένας ασθενής που πάσχει από φλεβική ανεπάρκεια και κιρσούς αποφασίσει να ανατρέξει στο διαδίκτυο, προκειμένου να λάβει τη στοιχειώδη ενημέρωση σχετικά με τις υπάρχουσες και πιο αποτελεσματικές χειρουργικές θεραπείες, θα εκπλαγεί από την πληθώρα και τον καταιγισμό πληροφοριών και σχετικών επιστημονικών και μη άρθρων που αναφέρονται σε αυτό το τόσο συχνό, αλλά και ιδιαίτερα σημαντικό πρόβλημα της φλεβικής κυκλοφορίας. Η πλειονότητα των άρθρων που αφορούν στη σύγχρονη αντιμετώπιση της φλεβικής ανεπάρκειας κατά την αναζήτηση στη διεθνή βιβλιογραφία αφορούν:

·         Την κλασική ανοιχτή χειρουργική επέμβαση (σαφηνεκτομή ή stripping)

·         Το ενδοαυλικό laser (Endovenous Laser Treatment ή Laser Ablation)

·         Τις ραδιοσυχνότητες

·         Τη σκληροθεραπεία με αφρό (Foam Sclerotherapy)

·         Τη χρήση ειδικής κόλλας, πάντα υπό προϋποθέσεις.

Αντιμετώπιση κιρσών μέσω σωστού θεραπευτικού σχεδιασμού από τα έμπειρα πάντα χέρια εξειδικευμένου αγγειοχειρουργού

«Μέσα από τη σύγκριση των διαφορετικών τεχνικών που βρίσκονται στη διάθεση των αγγειοχειρουργών, λαμβάνοντας πάντα υπόψιν συγκεκριμένα επιστημονικά κριτήρια είναι σε θέση ο θεράπων ιατρός εν συνεχεία, να δώσει τις σωστές πληροφορίες και να επιλέξει την κατάλληλη θεραπευτική αντιμετώπιση για τον εκάστοτε ασθενή του. Όλα όσα αναφέρθηκαν ανωτέρω αποτελούν μία ιδιαιτέρως σύνθετη και πολυπαραγοντική συνήθως διαδικασία, η οποία απαιτεί κατάλληλες γνώσεις και εμπειρία, κάτι που συνήθως λείπει από τους ασθενείς.

Επομένως, η φλεβική ανεπάρκεια και οι κιρσοί ενώ μπορούν πλέον να αντιμετωπιστούν με μία σύγχρονη τεχνική που μπορεί να έχει εξαιρετικά αρχικά αποτελέσματα, εκ των πραγμάτων όμως, δεν θα είμαστε πολλές φορές σε θέση να γνωρίζουμε τη χρονική διάρκεια αυτού του αποτελέσματος, συγκρινόμενη πάντα με άλλες, παλαιότερες μεθόδους», εξηγεί ο κ. Κωνσταντίνος Ν. Ξηρομερίτης, MD, PhD, MSC, Αγγειοχειρουργός - Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθυντής Δ´ Αγγειοχειρουργικής Κλινικής-Ενδοαυλικό Laser Φλεβικών Παθήσεων του Metropolitan General.