Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2020

Περιφέρεια Ηπείρου: Σύσκεψη για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού

 


Η εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ήπειρο και ειδικότερα στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων που είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη τον μήνα Οκτώβριο, έχοντας ενταχθεί σε καθεστώς αυξημένης επιτήρησης, εξετάστηκε σε σύσκεψη που έγινε υπό τον Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη στο Διοικητήριο της Περιφέρειας, σε συνέχεια των όσων είχαν συζητηθεί στην επίσκεψη του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιά το περασμένο Σάββατο στα Ιωάννινα.

 Από την ενημέρωση που έγινε για τα  κρούσματα που εντοπίζονται και τις ιχνηλατήσεις που ακολουθούν διαπιστώνεται ότι η διασπορά του κορωνοϊού εξακολουθεί να είναι μεγάλη και ανησυχητική καθώς εντοπίζονται περιπτώσεις όχι μόνο σε καταστήματα εστίασης, αλλά και σε εργασιακούς χώρους με πολυάριθμο προσωπικό.

Στο πλαίσιο αυτό  δόθηκαν  οδηγίες για εκτεταμένους μοριακούς ελέγχους και λήψη πρόσθετων μέτρων σε επιχείρηση στην οποία εργαζόμενοι εντοπίστηκαν θετικοί στον κορωνοϊό.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης επισημάνθηκαν επίσης τα ακόλουθα:

1. Οι εργαζόμενοι στον κλάδο εστίασης θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην τήρηση των μέτρων και να υποβάλλονται ανά  τακτά διαστήματα σε τεστ. Στο πλαίσιο αυτό απευθύνεται έκκληση στους επαγγελματίες του Μετσόβου να προσέλθουν αύριο στα τεστ που θα διενεργήσει ο ΕΟΔΥ.

2. Οι ιατροί εργασίας των επιχειρήσεων θα πρέπει να ενημερώνουν τους εργαζόμενους, αλλά και να μεριμνούν για την τήρηση των προληπτικών μέτρων, συνδράμοντας και το έργο των ιχνηλατήσεων, προκειμένου να αποτρέπεται η διασπορά του κορωνοϊού εντός των εργασιακών χώρων.

3.  Πρέπει  να τηρείται σε απόλυτο βαθμό  το καθεστώς καραντίνας από όσους έχουν τεθεί σε αυτό.

4. H διενέργεια rapid test  θα πρέπει να γίνεται από πιστοποιημένα εργαστήρια με υπεύθυνους γιατρούς, καθώς  όσα τυχόν διενεργούνται σε άλλους χώρους δεν παρέχουν καμία ασφάλεια.

Τέλος απευθύνεται για μια ακόμη φορά έκκληση,  αφενός στους πολίτες για να εφαρμόζουν με αυστηρότητα τα μέτρα και να χρησιμοποιούν καθολικά τη μάσκα, αφετέρου στους  επαγγελματίες ώστε να τηρούν   τα προβλεπόμενα κατά περίπτωση μέτρα,  προκειμένου να μην οδηγηθεί η Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων στο επίπεδο 4 που θα σημάνει γενικό Lockdown.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

ΕΟΔΥ: Οκτώ θάνατοι σήμερα, 667 νέα κρούσματα

 


45  εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, έντεκα νέοι θάνατοι, 667    νέα κρούσματα.

«Σήμερα ανακοινώνουμε 667 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 88 συνδέονται με γνωστές συρροές και 45 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 26469, εκ των οποίων το 55.6% άνδρες.

3.613 (13.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 10.539 (39.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

87 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 27 (31.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 93.1%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 260 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 8 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 528 θανάτους συνολικά στη χώρα. 199 (37.7%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».

Ορίζοντες Ηπείρου: Συνέντευξη τύπου του κ. Σπύρου Ριζόπουλου, την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου, στις 10:30

 


Ο επικεφαλής  των Οριζόντων Ηπείρου κ. Σπύρος Ριζόπουλος θα παραχωρήσει αύριο, Τετάρτη 21/10, στις 10:30, συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της παράταξης Ναπολέοντος Ζέρβα 2, 1ος όροφος, Ιωάννινα (Τηλέφωνο 26510 39931). 

Σειρά δειγματοληπτικών εξετάσεων μέσω rapidtest σε ορεινές περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων

 


H Περιφέρεια Ηπείρου και οι ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ θα πραγματοποιήσουν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα σειρά δειγματοληπτικών εξετάσεων μέσω rapidtest σε ορεινές περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων.

Η αρχή θα γίνει από το Μέτσοβο και θα ακολουθήσουν η Κόνιτσα, τα Δολιανά, το Ζαγόρι κ.α..

Σκοπός της δράσης αυτής είναι η εξυπηρέτηση πολιτών που διαμένουν σε απομακρυσμένες περιοχές, είτε είναι και ηλικιωμένοι και έχουν δυσκολία στη μετακίνηση.

Επίσης βαρύτητα δίνεται και στη διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων και για επιδημιολογικούς ελέγχους λόγω της κατάστασης που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή το τελευταίο διάστημα.

Η λήψη δειγμάτων στο Μέτσοβο έχει προγραμματιστεί για αύριο Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2020  από ώρα 9.30 π.μ. έως 12 το μεσημέρι στην Κεντρική Πλατεία.

 Για έλεγχο μπορούν να προσέλθουν και κάτοικοι των άλλων τοπικών κοινοτήτων του Δήμου Μετσόβου.       

Στο πρόγραμμα «myKEPlive» εντάχθηκε ο Δήμος Πωγωνίου

 


Δυνατότητα εξ’ αποστάσεως εξυπηρέτησης από το ΚΕΠ Καλπακίου θα έχουν από τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου οι δημότες, μετά την ένταξη του Δήμου Πωγωνίου στο πρόγραμμα «myKEPlive» του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Με το «myKEPlive» οι πολίτες θα μπορούν να συναλλάσσονται με το ΚΕΠ μέσω βιντεοκλήσης με αποτέλεσμα να διευκολύνονται όταν δεν υπάρχει δυνατότητα φυσικής παρουσίας και να εξοικονομούν παράλληλα πολύτιμο χρόνο.

Μέσω της διεύθυνσης myKEPlive.gov.gr, ο κάθε χρήστης μπορεί να συνδεθεί στην ειδική πλατφόρμα με τους κωδικούς TAXISnet.

Στη συνέχεια θα επιλέξει την κατηγορία και τον τύπο του αιτήματος που τον ενδιαφέρουν και θα ορίσει ημερομηνία και ώρα που επιθυμεί να εξυπηρετηθεί, μέσω βιντεοκλήσης, από το ΚΕΠ του Δήμου Πωγωνίου.

Το έντυπο/έγγραφο που θα εκδοθεί από τη διαδικασία θα αποσταλεί είτε ηλεκτρονικά μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, είτε με συστημένη επιστολή στην ταχυδρομική διεύθυνση που έχει δηλώσει ο δημότης.

Μέσω της πλατφόρμας myKEPlive διεκπεραιώνονται αιτήματα υψηλής ζήτησης μέσω των τεσσάρων θεματικών υπηρεσιών:

1) Πληροφόρηση- Αίτηση

2) Υπηρεσίες προς Επιχειρήσεις

3) Εξυπηρέτηση Πολιτών με Αναπηρία

4) Εξυπηρέτηση από το Δήμο σας

 

ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Εορτασμός της Ημέρας της Αστυνομίας και του προστάτη του Σώματος Αγίου Αρτεμίου


Η 20η Οκτωβρίου έχει θεσμοθετηθεί με απόφαση της πολιτείας ως «Ημέρα της Αστυνομίας», ενώ παράλληλα και ως ημέρα που τιμάται ο προστάτης του Σώματος Άγιος Αρτέμιος.

Για το λόγο αυτό, τελέστηκε σήμερα (20-10-2020) το πρωί, δοξολογία σε Ιερούς Ναούς στις έδρες των  Διευθύνσεων Αστυνομίας της Περιφέρειάς μας, όπου δεδομένων των υγειονομικών πρωτοκόλλων που ισχύουν λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, κλήθηκαν και παρέστησαν αποκλειστικά εκπρόσωποι αστυνομικών υπηρεσιών, συνδικαλιστικών φορέων και ενώσεων αποστράτων.


Επίσης, στο πλαίσιο του εορτασμού, το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας αποφάσισε την πραγματοποίηση πανελλαδικής εθελοντικής αιμοδοσίας του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας, από 19 έως και 21-10-2020, για την ενίσχυση της τράπεζας αίματος του Σώματος.

Παράλληλα, αναγνώστηκε η ημερήσια Διαταγή του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγου κ. Μιχαήλ Καραμαλάκη.Ο Προστάτης της Ελληνικής Αστυνομίας, Μεγαλομάρτυρας Άγιος Αρτέμιος εορτάζεται σήμερα 20 Οκτωβρίου, συμβολίζοντας μέσω της ιερής μορφής του αξίες, που μετουσιώνουν την ουσία της αποστολής του Σώματος. Αξίες, ηθικές και ανθρωπιστικές, που προσδιορίζουν τον σκοπό του έργου μας, και από τις οποίες εκπηγάζει κάθε ενέργειά μας.

 

Υποστηρίζοντας την πραγματική έννοια του καθήκοντος, ο στρατιωτικός Άγιος Αρτέμιος, με φλογερή την πίστη θέτει αυτήν στην υπηρεσία του συμπολίτη του μέσω φιλανθρωπιών και ελεημοσυνών, ενώ ταυτόχρονα με αυτοθυσία και αυταπάρνηση της δικής του ζωής μαρτυρά για τον συνάνθρωπό του.

 

Η ιστορική συνέχεια των Σωμάτων, της Χωροφυλακής, της Αστυνομίας Πόλεων και της Ελληνικής Αστυνομίας, αντικατοπτρίζεται και συνδέεται άμεσα με τη σημερινή «Ημέρα της Αστυνομίας». Η ιστορικότητα του Σώματος πραγματώνεται μέσα από την υλοποίηση της αποστολής μας καθημερινά και αποτυπώνεται στην ορθή επιτέλεση του συνόλου των πολυδιάστατων αρμοδιοτήτων μας, οι οποίες, ωστόσο, υλοποιούνται πάντα με έναν κοινό παρονομαστή, τον πολίτη, τις ανάγκες του και την ασφάλειά του.

 

Δήμος Πωγωνίου: Συνέντευξη τύπου για τις εκδηλώσεις "ΚΑΛΠΑΚΙΑ 2020", την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου, στις 11 στα γραφεία της ΠΕΔ

 


Σας προσκαλούμε σε συνέντευξη τύπου για τις εκδηλώσεις "ΚΑΛΠΑΚΙΑ 2020", την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου, στις 11 στα γραφεία της ΠΕΔ.

Δέκα τέσσερις παραβάσεις στην Ήπειρο, τη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 


Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Στο πλαίσιο αυτό χθες, Δευτέρα 19 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια (39.184) έλεγχοι και βεβαιώθηκαν οι ακόλουθες παραβάσεις:

(4) παραβάσεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων και ιδιωτικών επιχειρήσεων (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας από το προσωπικό, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο, αποστάσεις τραπεζοκαθισμάτων, μη δήλωση ραντεβού και λίστας πελατών, κ.λπ.).

Από αρχές Αυγούστου έχουν βεβαιωθεί συνολικά (893) σχετικές παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (73) άτομα.

(1) για λειτουργία καταστημάτων πέραν της 24:00 ώρας με επιβολή διοικητικού προστίμου 10.000 ευρώ και τριήμερη αναστολή λειτουργίας, στην Αττική.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (Τρίτη 11 Αυγούστου) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (193) σχετικές παραβάσεις.

(3) για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF (Passenger Locator Form) από ταξιδιώτη.

Από αρχές Αυγούστου έχουν βεβαιωθεί συνολικά (229) σχετικές παραβάσεις.

(304) για μη χρήση μάσκας – μη τήρηση προβλεπόμενης απόστασης και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα των 150 ευρώ, ως ακολούθως:

(113) στη Θεσσαλονίκη,

  (47) στη Στερεά Ελλάδα,

  (29) στο Βόρειο Αιγαίο,

  (18) στην Κρήτη,

  (17) στην Κεντρική Μακεδονία,

  (16) στη Δυτική Ελλάδα,

  (14) στη Δυτική Μακεδονία,

  (14) στην Ήπειρο,

  (13) στα Ιόνια Νησιά,

    (9) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

    (6) στην Πελοπόννησο,

    (5) στην Αττική,

    (2) στο Νότιο Αιγαίο και

    (1) στη Θεσσαλία.

Σημειώνεται ότι από αρχές Αυγούστου, έχουν βεβαιωθεί συνολικά (21.842) παραβάσεις και επιβλήθηκαν (21.825) διοικητικά πρόστιμα των (150) ευρώ και (17) των (300) ευρώ.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Ασπροκκλήσι Θεσπρωτίας: Συνελήφθη ομογενής σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση διακίνησης ναρκωτικών

 


Συνελήφθη, χθες (19-10-2020) το πρωί στο Ασπροκκλήσι Θεσπρωτίας, από αστυνομικούς του Β΄ Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φιλιατών, ομογενής, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης.

Ειδικότερα, όπως διαπιστώθηκε από τον αστυνομικό έλεγχο, σε βάρος του εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης της Ανακρίτριας του 1ου Ανακριτικού Τμήματος Ανηλίκων Αθηνών για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση διακίνησης ναρκωτικών.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Η περιφέρεια Ηπείρου κοντά στον Πολίτη δίνει χρήσιμες συμβουλές για την εξοικονόμηση ενέργειας

 


Σας ενημερώνουμε ότι η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και ο Δήμος Μετσόβου συμμετέχουν από ελληνικής πλευράς στο ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα STEP-IN για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ένδειας που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Horizon 2020» της ΕΕ.

Πρόκειται για ένα έργο το οποίο, μεταξύ άλλων, αναπτύσσει μια καινοτόμο σφαιρική μεθοδολογία για την αποτελεσματική ανάλυση και την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, παρέχει συμβουλές για διαθέσιμα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στοχεύει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών σε ό,τι αφορά στη θερμική άνεση, την εξοικονόμηση ενεργειακών εξόδων κτλ.

Πρόσφατα εκδόθηκε σχετικός Οδηγός - Εγχειρίδιο για την ενημέρωση των πολιτών, που περιλαμβάνει χρήσιμες συμβουλές εξοικονόμησης ενέργειας και δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έργου STEP-IN.

Περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

• μέτρα για την ενεργειακή αναβάθμιση και τη θωράκιση των κατοικιών,

• τρόπους μείωσης του κόστους θέρμανσης,

• απλές συμβουλές που απαιτούν αποκλειστικά και μόνο αλλαγή κάποιων κακών συνηθειών χωρίς να επηρεάζουν τις συνθήκες άνεσης,

• επιδοτούμενες δράσεις ενεργειακής αναβάθμισης.

Αυτά είναι μερικά μόνο από τα περιεχόμενα του φυλλαδίου που μπορούν να σας βοηθήσουν:

• να μειώσετε την κατανάλωση θερμικής και ηλεκτρικής ενέργειας,

• να εξοικονομήσετε χρήματα,

• να βελτιώσετε την ποιότητα ζωής σας και

• να προστατεύσετε το περιβάλλον!

Kορονοϊός: Αντιπαραθέσεις-Mάσκες, αποστάσεις, καραντίνα

 


Για να αποφευχθούν παρεξηγήσεις από πολίτες ή αστυνομικές εισαγγελικές και πολιτειακές αρχές, επισημαίνω ότι το παρόν άρθρο έχει ως στόχο την ενημέρωση και δεν προτρέπει σε παραβίαση συντάγματος και νόμων. Η υπακοή στο σύνταγμα και τους νόμους αποτελεί αδιαπραγμάτευτο καθήκον του πολίτη.

Ο ιός covid 19 έχει εισέλθει σήμερα στην φάση του ενεργού πολλαπλασιασμού στις ανθρώπινες κοινότητες. Ο ιός μεταδίδεται μέσω σταγονιδίων από την αναπνοή, το φτέρνισμα, τη στενή επαφή, το βήχα, τα μολυσμένα αντικείμενα και με βάση την κλινική εμπειρία κατά τον ενεργό πολλαπλασιασμό του ιού στις ανθρώπινες κοινότητες γνωρίζουμε σήμερα ότι στη συντριπτική  πλειοψηφία των περιπτώσεων προκαλεί ασυμπτωματική φορεία ή ήπια ασθένεια. Πυρετός, βήχας, θωρακικό άλγος, δύσπνοια είναι κύρια συμπτώματα. Αρκετοί ωστόσο ασθενείς αναπτύσσουν σοβαρές επιπλοκές όπως πνευμονία, οργανική ανεπάρκεια.

 Ξέρουμε ότι η πιθανότητα δυσμενών επιπλοκών και θανάτου αυξάνει με την αύξηση της ηλικίας, όπως εξάλλου συμβαίνει και με άλλα μεταδιδόμενα αναπνευστικά νοσήματα  όπως η ιλαρά, η ερυθρά και η γρίπη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι νέοι, ιδιαίτερα οι νέοι με χρόνια προβλήματα υγείας που καταστέλλουν την άμυνα του οργανισμού, όπως διαβήτη καρδιοαναπνευστικά προβλήματα καρκινώματα είναι άτρωτοι.

Η  διασπορά του ιού είναι σήμερα αναπόφευκτη

 Mε βάση την εμπειρία από άλλες επιδημίες αναπνευστικών ιών που ταλάνισαν κατά το παρελθόν την ανθρωπότητα η διακοπή της διασποράς του ιού θα γίνει αναπόφευκτα μόνο όταν το 60-70% του πληθυσμού αποκτήσει αντισώματα έναντι του ιού (ανοσία τύπου αγέλης) και αυτό μπορεί να γίνει  μέσα από δύο μηχανισμούς:

Την φυσική έκθεση στον ιό και τη συνοδό δραστηριοποίηση του ανοσοποιητικού μας συστήματος ή

Την τεχνητή πρόκληση παραγωγής αντισωμάτων έναντι του ιού μέσα από ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο.