Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2017

ΕΜΥ: Νέο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού της ΕΜΥ οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες και θα συνοδεύονται κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις και πολύ ισχυρούς ανέμους.
Αναλυτικά από την κακοκαιρία θα επηρεαστούν:
1. Την Τετάρτη (15-11-2017)
Το Ιόνιο, η Ήπειρος, η Δ. Στερεά, η Πελοπόννησος, η Θεσσαλία, η Κ. Μακεδονία. Τη νύχτα θα επηρεαστούν επίσης οι Σποράδες και η Εύβοια και πιθανόν κατά διαστήματα και οι υπόλοιπες ηπειρωτικές περιοχές.
2. Την Πέμπτη (16-11-2017)
Κατά διαστήματα το Ιόνιο, όλα τα ηπειρωτικά, η Εύβοια, οι Σποράδες και πιθανόν τη νύχτα οι Δυτικές Κυκλάδες και η Δυτική Κρήτη.
3. Την Παρασκευή (17-11-2017)
Πιθανόν η Ήπειρος μέχρι το πρωί. Το Ιόνιο (κυρίως νοτιότερα της Κέρκυρας), οι Σποράδες, η Εύβοια, οι Κυκλάδες, η Δυτική Κρήτη και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά (εκτός της Θράκης και της Ανατολικής Μακεδονίας).
4. Το Σάββατο (18-11-2017)
Αρχικά όλη η χώρα εκτός από την Ήπειρο και την Κέρκυρα. Μέχρι τη νύχτα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν στο Ιόνιο, την Κρήτη και τα ηπειρωτικά (εκτός από την Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη)
5. Την Κυριακή (19-11-2017)
Πιθανόν μέχρι το μεσημέρι η Αν. Μακεδονία, η Θράκη, τα νησιά του Αν. Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

15η Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος

Στην ενημέρωση του κοινού για τη χρησιμότητα της συλλογής ομφαλοπλακουντιακού αίματος κατά τη γέννηση είναι αφιερωμένη η σημερινή,  Παγκόσμια Ημέρα Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος, καθώς η πράξη αυτή μπορεί να προσφέρει στο μέλλον ακόμα περισσότερες δυνατότητες θεραπείας.
«Τα δεδομένα για τη φύλαξη του ομφαλοπλακουντιακού αίματος έχουν αλλάξει τελευταία και λαμβανομένου υπόψη ότι από τα βλαστοκύτταρά του μπορεί να επωφεληθεί πολλαπλώς όλη η οικογένεια, θα πρέπει οι γονείς να είναι καλά ενημερωμένοι και να εξετάζουν σοβαρά, κατά τη γέννηση του παιδιού τους, τη διατήρησή του», επισημαίνει, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας, η καθηγήτρια Ιατρικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης κ. Κοκκώνα Κουζή-Κολιάκου.
Πρωτοπόροι στις νέες θεραπευτικές δυνατότητες που προσφέρουν τα βλαστοκύτταρα του ομφαλοπλακουντιακού αίματος είναι σήμερα οι Ηνωμένες Πολιτείες. Τον Δεκέμβριο του 2016 ο Πρόεδρος Ομπάμα υπέγραψε τη δράση 21st Century Cures Act. Η απόφαση αυτή του κογκρέσου των ΗΠΑ μεταξύ των άλλων διέταξε τις αρμόδιες υπηρεσίες (FDA) να διευκολύνουν και να επισπεύδουν τις εφαρμογές των βλαστοκυττάρων για τις οποίες υπάρχουν πιλοτικές κλινικές ενδείξεις ότι μπορεί να προσφέρουν στη θεραπεία σοβαρών και ανίατων μέχρι τώρα νοσημάτων. Έτσι οι Ηνωμένες Πολιτείες, από ουραγοί άνοιξαν νέους ορίζοντες στη θεραπεία ασθενειών. Στο  παράδειγμα αυτό είχαν προηγηθεί ή ακολούθησαν και άλλες χώρες, όπως η Ιαπωνία, η Αγγλία, η Ρωσία, ο Καναδάς και η Κίνα, ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να συνταχθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Νέος κύκλος ανακρίσεων για κλοπές σε ιερούς ναούς και μοναστήρια της Ηπείρου

ΑΡΧΑΙΟΚΑΠΗΛΟΙ…ΥΠΕΡΑΝΩ ΥΠΟΨΙΑΣ!

Απολογήθηκε στις 6 Νοεμβρίου ο αρχικός κατηγορούμενος, ενώ έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε τέσσερα ακόμη άτομα

Εμπλοκή και Ολλανδού εμπόρου έργων τέχνης που συνδέεται και με την Τουρκική μαφία!

Στην τελική ευθεία φαίνεται ότι εισέρχεται πλέον η δικαστική διερεύνηση της πολύκροτης υπόθεσης αρχαιοκαπηλίας σε Μοναστήρια και  Ιερούς ναούς των Ιωαννίνων.
Πρόκειται για υπόθεση με την οποία έχει ασχοληθεί επισταμένως ο «Πρωινός Λόγος» τα τελευταία χρόνια και η οποία «βασανίζει» την Ήπειρο επί δεκαετίες, στη διάρκεια των οποίων απογυμνώθηκαν από σπάνιες εικόνες και κειμήλια δεκάδες εκκλησίες κυρίως στις περιοχές Ζαγορίου, Κόνιτσας και Πωγωνίου.
Κι αν μεν στο Ζαγόρι, μετά τις αποκαλύψεις που έγιναν το 2009 και εντεύθεν, οι «επιχειρήσεις» σταμάτησαν, δεν συμβαίνει το ίδιο στις άλλες δύο ακριτικές επαρχίες που ακόμη και σήμερα οι ιερόσυλοι δρουν ανενόχλητοι αρπάζοντας και τα τελευταία κειμήλια που έχουν απομείνει.
Η υπόθεση που διερευνάται δικαστικά εστιάζεται κυρίως σε κλοπές που έχουν γίνει στο Ζαγόρι. Το ερέθισμα είχε δώσει ο σημερινός Περιφερειάρχης και τότε Νομάρχης Ιωαννίνων Αλ. Καχριμάνης, ο οποίος μετά από κλοπές που είχαν γίνει τέλη 2009 στο Κουκούλι, είχε αναλάβει εκστρατεία εντοπισμού των κλαπέντων εικόνων μέσω ανάρτησής τους στην ιστοσελίδα της τότε Νομαρχίας.

Περιφέρεια Ηπείρου: Πρόβλεψη της Ε.Μ.Υ. για επιδείνωση καιρού από σήμερα το μεσημέρι

Η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου ενημερώνει τους πολίτες, ότι από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσίας εκδόθηκε σήμερα το μεσημέρι έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης του καιρού, σύμφωνα με το οποίο σήμερα Τετάρτη, αύριο και την Παρασκευή σε περιοχές της Ηπείρου θα σημειωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που κατά τόπους θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους. 
Για το λόγο αυτό εφιστάται η προσοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων-Δήμων και πολιτών.


ΠΗΓΗ: www.php.gov  

Δήλωση του Βασίλη Τσίρκα, βουλευτή Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ, για το κοινωνικό μέρισμα

Με την πάροδο του χρόνου γίνεται κάθε μέρα περισσότερο αντιληπτό και ρεαλιστικό το γεγονός ότι οδεύουμε προς το τέλος του ιστορικού κύκλου των μνημονίων και της σκληρής επιτροπείας. Η χώρα έχει μπει σε σταθερή τροχιά ανάκαμψης και η πραγματική οικονομία δείχνει ότι έχουν δημιουργηθεί οι όροι και οι προϋποθέσεις προκειμένου να μεταβούμε με ασφάλεια στη μεταμνημονιακή εποχή.
Τα χρόνια της κρίσης και της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, τα μεσαία και κατώτερα εισοδήματα λεηλατήθηκαν με αποτέλεσμα την απώλεια σχεδόν του 25% του ΑΕΠ. Την ίδια περίοδο οι οικονομικές ελίτ της χώρας απολάμβαναν την ασυλία των κυβερνήσεων παίρνοντας δάνεια «με αέρα» στις πλάτες του ελληνικού λαού, γέμιζαν τους τραπεζικούς λογαριασμούς από τα μαύρα ταμεία της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς και έβγαζαν τον πλούτο σε φορολογικούς παραδείσους του εξωτερικού.
Η περίοδος της ανομίας και της ασυλίας των ελίτ έχει παρέλθει οριστικά. Αυτό που επείγει σήμερα είναι η μεροληψία υπέρ αυτών που τόσα χρόνια ήταν απροστάτευτοι, τους πολίτες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, τα λαϊκά στρώματα.

ΕΔΑΕ: Η φαλάκρα δεν είναι μόνο μία

Το ανθρώπινο σώμα είναι γεμάτος τρίχες, με εξαίρεση τις παλάμες και τα πέλματα, αλλά οι περισσότερες είναι τόσο λεπτές ώστε είναι πρακτικά αόρατες. Εκείνες όμως που απασχολούν περισσότερο τον κόσμο είναι όσες βρίσκονται στο κεφάλι, δηλαδή τα μαλλιά.
Όπως εξηγούν ειδικοί από την Ελληνική Δερματολογική & Αφροδισιολογική Εταιρεία (ΕΔΑΕ), όλες οι τρίχες του σώματος (συμπεριλαμβανομένων των μαλλιών) αποτελούνται από μία πρωτεΐνη που λέγεται κερατίνη και παράγεται από τους θυλάκους των τριχών που βρίσκονται στην εξωτερική στοιβάδα του δέρματος.
Καθώς οι θύλακες παράγουν νέα κύτταρα κερατίνης, τα παλαιά εξωθούνται από αυτούς και αναπτύσσονται οι τρίχες (στο κεφάλι, ο ρυθμός της ανάπτυξης είναι περίπου 15 εκατοστά το έτος). Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι τα μαλλιά και οι τρίχες που βλέπουμε στο σώμα μας είναι στην πραγματικότητα «αλυσίδες» νεκρών κερατινοκυττάρων.
Το κεφάλι του μέσου ενήλικα έχει 100.000 έως 150.000 τρίχες (μαλλιά) και χάνει έως 100 από αυτά την ημέρα. Επομένως, όταν ένα άτομο βλέπει μαλλιά στην χτένα ή την βούρτσα του, δεν χρειάζεται πάντοτε να ανησυχήσει.
Κάθε τρίχα έχει τον δικό της κύκλο ζωής που μπορεί να επηρεαστεί από την ηλικία, διάφορα νοσήματα και πολλούς άλλους παράγοντες. Αυτός ο κύκλος ζωής χωρίζεται σε τρεις φάσεις:
* Αναγενής. Διαρκεί 3-5 χρόνια και είναι η φάση της ανάπτυξης.
* Καταγενής: Διαρκεί περίπου 1-2 εβδομάδες και είναι η φάση της εξασθένησης και της «προετοιμασίας» της τρίχας για την πτώση της.
* Τελογενής: Διαρκεί περίπου 2-4 μήνες και είναι η φάση της πτώσης της τρίχας. Η ρίζα της (θύλακας) όμως εξακολουθεί να υπάρχει και έτσι έπειτα από λίγο καιρό η τρίχα αναγεννάται. Η αναγέννηση μπορεί να γίνει έως 20 φορές αλλά δεν είναι συνεχόμενη.
Είδη αλωπεκίας
Ανά πάση στιγμή, το σχεδόν 90% των μαλλιών μας βρίσκονται στην φάση της ανάπτυξης, αλλά καθώς μεγαλώνουμε ο ρυθμός ανάπτυξής τους επιβραδύνεται. Επιπλέον, για πολλούς και διαφορετικούς λόγους μπορεί να παρατηρηθεί τριχόπτωση (ή αλωπεκία) που άλλοτε είναι φυσιολογική και άλλοτε παθολογική.
Στην πραγματικότητα, η αλωπεκία μπορεί να είναι:
* Ακούσια. Είναι μία φυσιολογική κατάσταση κατά την οποία τα μαλλιά αραιώνουν σταδιακά με το πέρασμα του χρόνου, επειδή μπαίνουν στην τελογενή φάση περισσότεροι θύλακοι. Επιπλέον, τα μαλλιά που απομένουν είναι πιο κοντά και λίγα.
* Ανδρογενετική. Η κοινώς αποκαλούμενη φαλάκρα. Έχει γενετική προδιάθεση και μπορεί να εκδηλωθεί σε άνδρες και γυναίκες. Οι άνδρες που πάσχουν από ανδρογενετική αλωπεκία μπορεί να αρχίσουν να παρουσιάζουν τριχόπτωση από τα 20 τους χρόνια ή ακόμα και από την εφηβεία. Χαρακτηρίζεται από υποχώρηση της γραμμής των μαλλιών και σταδιακή απώλειά τους από την κορυφή του κεφαλιού και τους κροτάφους. Αντιθέτως, οι γυναίκες που πάσχουν από αυτήν δεν εκδηλώνουν εμφανή αραίωση του τριχωτού της κεφαλής πριν από τα 40 τους χρόνια (οι περισσότερες την εμφανίζουν μετά την εμμηνόπαυση), ενώ η αραίωση αφορά ολόκληρο το κεφάλι με έμφαση στην κορυφή. Υπολογίζεται ότι περίπου ένας στους δύο άνδρες και μία στις τέσσερις γυναίκες έχουν ανδρογενετική αλωπεκία.

Σύλλογος Μελιγγιωτών Αθήνας «Οι Σελλοί»: Συνάντηση Μελιγγιωτών, τη Κυριακή 19 Νοεμβρίου, ώρα 13.00, στο μαγαζί ''Στα καλά καθούμενα'', Δεκελέων 24 & Ζάγρεως, Γκάζι, Αθήνα

Ανακοίνωση Συλλόγου Μελιγγιωτών Αθήνας

Συνάντηση Μελιγγιωτών Αθήνας, τη Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2017, στο μαγαζί "Στα καλά καθούμενα", Δεκελέων 24 & Ζάγρεως, πoυ βρίσκεται στο Γκάζι,  στις 13:00' το μεσημέρι. Παρακαλούνται οι Μελιγγιώτες που ζουν στην Αθήνα και όχι μόνο, αλλά και οι φίλοι του Συλλόγου, του χωριού και της Ηπείρου,  να δηλώσουν συμμετοχή για το πόσα άτομα θα έρθουν ώστε να μπορέσουμε να οργανώσουμε καλύτερα την εκδήλωση.
Δηλώστε συμμετοχή μέχρι τις 16 Νοεμβρίου 2017, επικοινωνώντας με κάποιο από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.

Το Δ.Σ. του


Συλλόγου Μελιγγιωτών Αθήνας ''Οι Σελλοί''

Ασπίδα κατά του διαβήτη η σωστή διατροφή

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Μαζί για το Παιδί, κύριος Χρήστος Μπαρτσόκας, Ομότιμος Καθηγητής Παιδιατρικής  και γνωστός διαβητολόγος  δίνει κατευθύνσεις για την αντιμετώπιση του διαβήτη
Παγκόσμια ημέρα κατά του διαβήτη η 14η Νοέμβρη.
Πόσο σημαντική είναι η διατροφή στην παιδική ηλικία και σε ποιο βαθμό είναι παρακαταθήκη για την ενήλικη ζωή; Ποια είναι η ζωή των παιδιών που παρουσιάζουν σακχαρώδη διαβήτη και πως μπορούν οι οικογένειες τους να τα στηρίξουν;
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Μαζί για το Παιδί, κύριος Χρήστος Μπαρτσόκας, Ομότιμος Καθηγητής Παιδιατρικής  και γνωστός διαβητολόγος  μιλά για τον σακχαρώδη διαβήτη και για το πως η πρόληψη είναι η καλύτερη ασπίδα για την υγεία των παιδιών.
Η πρόληψη, σε συνδυασμό με τη σωστή διατροφή, την άσκηση είναι τα κατάλληλα «κλειδιά» για την αντιμετώπιση του Διαβήτη αλλά και άλλων ασθενειών;


«Κάθε χρόνο που περνά η 14η Νοεμβρίου που έπρεπε να συμβολίζει την προσέγγιση προς την επιτυχία, δηλαδή την νίκη κατά του σακχαρώδη διαβήτη, δυστυχώς μόνο μας υπενθυμίζει ότι η ανθρωπότητα ευρίσκεται ενώπιον μιας παγκόσμιας μάστιγας που προσβάλλει όλες τις ηλικίες.
Ο σακχαρώδης διαβήτης Τύπου 1 ο οποίος θεωρείτο σπάνιος πριν από 50 χρόνια σήμερα  συνεχώς αυξάνεται. Η επιστήμη ακόμη προσπαθεί να διερευνήσει την αιτία του, αλλά και τους τρόπους  ίασης, εφόσον οι καθημερινές ενέσεις δεν αποτελούν μια τελική λύση.
Αντιθέτως στον Τύπο 2 διαβήτη που κυρίως συναντάται στους ενήλικους και κυρίως στους παχύσαρκους υφίσταται κληρονομική προδιάθεση και μάλιστα είναι δυνατή η πρόληψη με την απώλεια βάρους και γενικά με αλλαγές στον τρόπο ζωής.  Αποφυγή των σακχάρων και λιπαρών τροφών διακοπή καπνίσματος και άσκηση προλαμβάνουν και τις επιπλοκές του διαβήτη».

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στερέωσης και προστασίας στο Γεφύρι της Πλάκας

Ολοκληρώθηκαν εγκαίρως και με επιτυχία οι επείγουσες και απαραίτητες εργασίες Στερέωσης και Προστασίας του ανατολικού και δυτικού βάθρου του Γεφυριού της Πλάκας στον Άραχθο, αποτέλεσμα συντονισμένων ενεργειών και συνεργασίας ανάμεσα στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού,
την Περιφέρεια Ηπείρου, τον Δήμο Βορείων Τζουμέρκων, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και  το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος-Τμήμα Ηπείρου, στο πλαίσιο της αρχικής Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης. 
Οι εργασίες αυτές αφορούσαν: α) στην πλήρωση της υποσκαφής της θεμελίωσης του δυτικού μεσόβαθρου, β) στην προστασία και συγκράτηση του δυτικού τμήματος της γέφυρας με αγκύρια και τένοντες και γ) στην περισυλλογή και διάσωση του αυθεντικού υλικού του μνημείου.
Οι συγκεκριμένες εργασίες ήταν οι απαραίτητες πρόδρομες εργασίες, ώστε το έργο της Στερέωσης, Αποκατάστασης, Αναστήλωσης και Ανάδειξης του Γεφυριού της Πλάκας να μπορέσει να εκκινήσει άμεσα, στο πλαίσιο της νέας Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης ανάμεσα στο Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, την Περιφέρεια Ηπείρου, το Δήμο Βορείων Τζουμέρκων, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος – τμήμα Ηπείρου, η οποία υπογράφτηκε τον Ιούνιο του 2017 μετά από πολύμηνη προετοιμασία μαζί με όλους τους συμβαλλόμενους φορείς και μετά την εξασφάλιση 5,5εκ ευρώ για τη χρηματοδότηση του έργου από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.