Τρίτη 31 Μαΐου 2022

Περιφέρεια Ηπείρου: Εξετάσεις Βοηθών φαρμακείων περιόδου Ιουνίου 2022

 


Ανακοινώνεται ότι η  προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών για τη συμμετοχή στις εξετάσεις βοηθών φαρμακείου λήγει στις 10 Ιουνίου 2022.   

Οι αιτήσεις υποβάλλονται στις κατά τόπους Δ/νσεις Δημόσιας Υγείας και  Κοινωνικής Μέριμνας των Περιφερειακών Ενοτήτων και διαβιβάζονται από αυτές στις Γενικές Δ/νσεις Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας των Περιφερειών στις έδρες των οποίων λειτουργούν Φαρμακευτικές Σχολές (Αθηνών-Θεσσαλονίκης-Πατρών).   

Οι εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν στα παρακάτω εξεταστικά κέντρα και στις εξής ημερομηνίες:

α) Στην ΑΘΗΝΑ  την Παρασκευή 24-06-2022 και ώρα 9.00 πμ στο Τμήμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου)

β) Στην ΠΑΤΡΑ την Παρασκευή 24-06-2022 και ώρα 9.00πμ στο αμφιθέατρο του ΝΕΟΥ ΚΤΗΡΙΟΥ της Φαρμακευτικής (δίπλα στην Ιατρική και κοντά στο Νοσοκομείο Ρίου)

γ) Στην ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ θα πραγματοποιηθούν: η προφορική εξέταση την Πέμπτη 23-06-2022 και ώρα 9.00π.μ. στην αίθουσα σεμιναρίων Οικονόμου-Πέτροβιτς του τομέα Φαρμακευτικής Τεχνολογίας του Α.Π.Θ. (2ος όροφος κτιρίου Βιολογίας) και η γραπτή εξέταση την Παρασκευή 24-06-2022 και ώρα 9:00-11:00π.μ. στην αίθουσα Δ12 της Φυσικομαθηματικής Σχολής.

Για περισσότερες πληροφορίες οι υποψήφιοι μπορούν να επικοινωνούν με τα παρακάτω τηλέφωνα:

1) Δ/νση Δημ. Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας  Π.Ε. Ιωαννίνων

–Τμήμα Φαρμάκων & Φαρμακείων: 26510-87131

2)    Δ/νση Δημ. Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας  Π.Ε. Άρτας

–Τμήμα Φαρμάκων & Φαρμακείων: 26813-63512

3)  Δ/νση Δημ. Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας  Π.Ε. Θεσπρωτίας –Τμήμα Φαρμάκων & Φαρμακείων: 26653-60186 & 60184

4)  Δ/νση Δημ. Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας  Π.Ε. Πρέβεζας

–Τμήμα Φαρμάκων & Φαρμακείων: 26823-62113& 62112

5)    Υπουργείο Υγείας, Δ/νση Ιατρών, Λοιπών Επιστημόνων & Επαγγελματιών Υγείας – Τμήμα Β, τηλ  2108208839.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr/

ΕΟΔΥ: Δώδεκα θάνατοι σήμερα, 5.080 νέα κρούσματα

 


Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 130.

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, δώδεκα θάνατοι σήμερα, 5.080 νέα κρούσματα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου (άτομα) που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 5.080.

Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που νόσησαν ανέρχεται σε 3.453.229 (ημερήσια μεταβολή +0.2%), εκ των οποίων 48.8% άνδρες.

Ο αριθμός πιθανών νέων επαναλοιμώξεων που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 570 ενώ από την αρχή της πανδημίας

SARS-CoV-2 ο συνολικός αριθμός εκτιμάται σε 135.884(3.8% του συνολικού αριθμού των θετικών αποτελεσμάτων).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 12, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 29.845 θάνατοι.

Το 95.6% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 130 (61.5% άνδρες).

Η διάμεση ηλικία τους είναι 72 έτη.

To 93.1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 63 (48.46%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 67 (51.54%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.683 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 79 (ημερήσια μεταβολή -19.39%).

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 91 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 36 έτη (εύρος 0.2 έως 112 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 80 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Ιωάννινα: Συνελήφθησαν δύο ημεδαποί για - κατά περίπτωση - παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων και Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας

 


Συνελήφθησαν χθες (30-05-2022) το μεσημέρι στα Ιωάννινα από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων δύο (2) ημεδαποί, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία  - κατά περίπτωση - για παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων και Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Ειδικότερα, ως προς το ιστορικό της υπόθεσης, οι κατηγορούμενοι, κινούμενοι με μοτοσικλέτες σε περιοχή των Ιωαννίνων, η μία εκ των οποίων έφερε πινακίδα κυκλοφορίας καλυμμένη με μονωτική ταινία, δε σταμάτησαν σε σήμα στάσης αστυνομικών και απέφυγαν τον έλεγχο αναπτύσσοντας ταχύτητα.

Στην συνέχεια και όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι κατηγορούμενοι μετέβησαν σε κοντινό κατάστημα τροφίμων, όπου ο ένας από αυτούς εγκατέλειψε ανάμεσα σε πάγκους αεροβόλο πιστόλι, το οποίο περισυλλέχθηκε και κατασχέθηκε.

Στο πλαίσιο των αναζητήσεων, οι κατηγορούμενοι εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν λίγη ώρα αργότερα.

Στην κατοχή του ιδιοκτήτη του αεροβόλου πιστολιού βρέθηκαν και κατασχέθηκαν -333- σφαιρίδια αεροβόλου όπλου, ενώ όπως διαπιστώθηκε ο έτερος κατηγορούμενος στερούνταν άδειας ικανότητας οδήγησης μοτοσικλέτας. 

Η δικογραφία που σχηματίστηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

Παναγιώτης Κουρουμπλής: Επιτακτική ανάγκη για αναθεώρηση της κυβερνητικής πολιτικής για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια

 


Τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες φυσικά πρόσωπα κι επιχειρήσεις, στους εξωδικαστικούς τους συμβιβασμούς με τις ελληνικές τράπεζες, αναδεικνύει, με ερώτηση που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή, προς τον Υπουργό Οικονομικών, ο πρώην Υπουργός και ανεξάρτητος Βουλευτής Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας, Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Ενώ, σύμφωνα με τον προβλεπόμενο, από τον νόμο, αλγόριθμο του εξωδικαστικού συμβιβασμού, το προτεινόμενο κούρεμα των δανείων είναι στο 50%, βάσει των  δηλωθέντων εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων, οι τράπεζες  αυθαιρετούν και προτείνουν στους οφειλέτες μικρότερο κούρεμα, κατά μέσο όρο στο 25%, επισημαίνει στην ερώτησή του ο κ. Κουρουμπλής κι αναφέρει ότι, από τις 4.780 αιτήσεις που αφορούν σε οφειλές δανείων, ύψους 500.000.000 ευρώ, έχουν εγκριθεί μόνο οι 10 αιτήσεις που αντιπροσωπεύουν δάνεια των 2.000.000 ευρώ περίπου.

Επιπλέον, η 14η αξιολόγηση των Θεσμών που εποπτεύει ανά τρίμηνο τα κυβερνητικά πεπραγμένα, επιβεβαιώνει την προβληματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, θέτοντας ζήτημα αξιοπιστίας των ελληνικών τραπεζών, σημειώνει στην ερώτησή του ο κ. Κουρουμπλής και τονίζει την αναγκαιότητα εξεύρεσης λύσεων, καθώς η ευθύνη για την οικονομική δυσχέρεια των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, δεν βαραίνει μόνο τους ίδιους, αλλά και τις τράπεζες, που παρείχαν ανεξέλεγκτα τα δάνεια και στη συνέχεια επιβάρυναν τους οφειλέτες με παράνομες και καταχρηστικές χρεώσεις.

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για όλες τις μορφές καπνίσματος

 


Στην εποχή μας το κάπνισμα αποτελεί τρόπο ζωής για ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ), πρόκειται για επιδημία, η οποία χρήζει άμεσης αντιμετώπισης. Τα επιδημιολογικά δεδομένα του Π.Ο.Υ αναφέρουν το κάπνισμα ως κύριο αίτιο θανάτου, ασθένειας και πτώχευσης και το χαρακτηρίζουν ως μεγάλο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι σημειώνονται πάνω από 8 εκατομμύρια θάνατοι ανά έτος οι οποίοι οφείλονται τόσο στο ενεργητικό όσο και στο παθητικό κάπνισμα. Παράλληλα αποτελεί τον αιτιολογικό παράγοντα για την εμφάνιση της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας, του καρκίνου του πνεύμονα αλλά και πολλών καρδιαγγειακών παθήσεων.

«Με την εμφάνιση νέων καπνικών προϊόντων όπως τα θερμαινόμενα προϊόντα καπνού και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, σήμερα περισσότερο από ποτέ υπάρχει ανάγκη για σωστή ενημέρωση των καπνιστών και των μη καπνιστών όλων των ηλικιών για τους κινδύνους που εγκυμονεί το κάπνισμα, για τις ουσίες που εμπεριέχονται στα καπνικά προϊόντα και για τους τρόπους διακοπής του.

Ο καπνός του τσιγάρου περιέχει πάνω από 4.000 χημικές ουσίες, εκ των οποίων πάνω από 50 είναι καρκινογόνες και μια πληθώρα άλλων είναι τοξικές για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Ειδικότερα ο καπνός του τσιγάρου περιέχει την εξαρτησιογόνο ουσία νικοτίνη, η οποία ανήκει στην ίδια κατηγορία με την κοκαΐνη και τα οπιοειδή», επισημαίνει η κ. Χριστίνα Γκόγκα, Πνευμονολόγος με εξειδίκευση στην επεμβατική πνευμονολογία, Διευθύντρια Δ’ Πνευμονολογικής Κλινικής Metropolitan General.

Πώς δρα η νικοτίνη στον οργανισμό;

Ο καπνός του τσιγάρου απορροφάται από τους πνεύμονες ταχέως. Σε κάθε εισπνοή διακινούνται μεγάλες ποσότητες νικοτίνης μέσω της πνευμονικής κυκλοφορίας, στο αρτηριακό αίμα με προορισμό τον εγκέφαλο. Με τη συστηματική χρήση της νικοτίνης αυξάνονται οι νικοτινικοί υποδοχείς στον εγκέφαλο. Έτσι, ο καπνιστής χρειάζεται προοδευτικά μεγαλύτερη ποσότητα της ουσίας για να διατηρούνται σταθερά τα επίπεδα ντοπαμίνης στον οργανισμό. Το καθημερινό κάπνισμα διατηρεί τα επίπεδα της νικοτίνης στο αίμα σε συγκεκριμένα επίπεδα. Οι διακυμάνσεις των επιπέδων αυτών δημιουργούν την ανάγκη για το επόμενο τσιγάρο (φαινόμενο ανοχής).

Εναλλακτικές καπνικές συσκευές

Γιάννενα: Παρουσίαση του βιβλίου «Μαύρα μου χελιδόνια» της κας Αναστασίας Χρήστου, τη Δευτέρα 6 Ιουνίου, ώρα 7:00 μ.μ. στο Συνεδριακό Κέντρο της Περιφέρειας Ηπείρου

 


Παρουσίαση του βιβλίου «Μαύρα μου χελιδόνια» της κα Αναστασίας Χρήστου, τη Δευτέρα 6 Ιουνίου, ώρα 7:00 μ.μ. στο Συνεδριακό Κέντρο της Περιφέρειας Ηπείρου

 


Βιογραφικό

Η Αναστασία Χρήστου γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη από γονείς Ηπειρώτες-Πωγωνίσιους, που της μετέδωσαν την αγάπη για τον τόπο τους και την ιστορία του.

Σπούδασε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Μηχανολόγος Μηχανικός και εργάστηκε για χρόνια σε μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες.

Σήμερα ζει μεταξύ Αθήνας και Βασιλικού Πωγωνίου.

Μυθιστορήματα

Μαύρα μου χελιδόνια

Οι περιπλανήσεις ενός Ηπειρώτη φούρναρη μέχρι τους δρόμους

των Βεδουΐνων

«Ο τόπος τους ήταν φτωχός, δεν μπορούσε να θρέψει τους ανθρώπους του. Μια χούφτα πέτρες τους έδωσε ο Θεός κι όσο κι αν προσπαθούσαν, όσο κι αν δούλευαν ήλιο με ήλιο, με ζέστη και με κρύο, στα ζώα, στ’ αμπέλια, στα χωράφια, πάλι το γέννημα δεν έφτανε. Βγάλε και το μοιράδι που παίρναν οι Τούρκοι…»

Από αυτόν τον ξερό και άγονο μα αγαπημένο τόπο, την Ήπειρο, το Πωγώνι, ξεκίνησε ο Βασίλης για «να γυρίσει τον κόσμο, να βρεθεί μια στον βορρά και μια στον νότο» για να θρέψει την φαμίλια του. Τα βήματά του τον έφεραν από το κοσμοπολίτικο Βουκουρέστι μέχρι την Αραβία, μέσα στην δίνη της επανάστασης των Βεδουΐνων. Κι ο Βασίλης, όπου κι αν βρέθηκε δούλεψε τίμια, αγωνίστηκε σκληρά, προχώρησε όρθιος μπροστά σε όποιες δυσκολίες του έφερε η τύχη του…

Δήμος Πωγωνίου: Πρόσκληση για πλήρωση μιας θέσης Ειδικού Συνεργάτη Δημάρχου

 


Ο Δήμαρχος Πωγωνίου καλεί τους/τις ενδιαφερόμενους/νες να υποβάλλουν αίτηση, σχετικά με την πλήρωση μιας θέσης Ειδικού Συνεργάτη Δημάρχου επί των ανωτέρω θεμάτων με αρμοδιότητες: αρχιτεκτονικός σχεδιασμός, χωροταξικός - πολεοδομικός σχεδιασμός τοπίου και περιβάλλοντος, συντήρηση και αποκατάσταση αρχιτεκτονικών μνημείων, σχεδίαση-υλοποίηση κατασκευών με εργονομία και αισθητική φιλική προς το περιβάλλον αλλά και στην ιδιαιτερότητα των παραδοσιακών οικισμών, τοπίων και μνημείων της περιοχής του Δήμου Πωγωνίου).

Περισσότερα: https://www.pogoni.gr/index.php/home/item/3297-prosklisi-gia-plirosi-mias-thesis-eidikoy-synergati-dimarxou

Συνελήφθη ημεδαπός στην Κέρκυρα, που κατηγορείται για διάρρηξη καταστήματος στην Ηγουμενίτσα

 


Συνελήφθη χθες (30-05-2022) το βράδυ στην Κέρκυρα από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Κέρκυρας και της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) ημεδαπός, που κατηγορείται για κλοπή.

Ειδικότερα, όπως καταγγέλθηκε στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, ο κατηγορούμενος χθες (30-05-2022) νωρίς το πρωί, παραβίασε την είσοδο καταστήματος τροφίμων στην Ηγουμενίτσα, από όπου αφαίρεσε χρηματικό ποσό -1.000- ευρώ.

Ύστερα από κατάλληλο συντονισμό και συνεργασία των αρμόδιων αστυνομικών υπηρεσιών, ο κατηγορούμενος εντοπίστηκε και συνελήφθη στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας στην Κέρκυρα, ενώ στην κατοχή του βρέθηκε και κατασχέθηκε το χρηματικό ποσό των -660- ευρώ.

Προανάκριση για την υπόθεση ενεργήθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας.

ΟΠΕΚΑ: Άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα Α21 για το επίδομα παιδιού

 


Άνοιξε και λειτουργεί από την Τρίτη 31 Μαΐου 2022, η ηλεκτρονική πλατφόρμα Α21 Επίδομα Παιδιού, προκειμένου οι δικαιούχοι του επιδόματος να υποβάλουν την αίτησή τους, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ).

Η αίτηση υποβάλλεται στην πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ (idika.gr) ή μέσω του διαδικτυακού τόπου www.opeka.gr , με τη χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης του δικαιούχου στο TAXISnet.

Το δικαιούμενο ποσό θα υπολογιστεί, βάσει των εξαρτώμενων τέκνων, που θα δηλωθούν στο Α21 του 2022 και του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος που οι δικαιούχοι είχαν το φορολογικό έτος 2021.

Μέχρι την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος τρέχοντος έτους, θα λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό του δικαιούμενου ποσού τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2020. Μετά την ημερομηνία λήξης υποβολής της φετινής φορολογικής δήλωσης, θα λαμβάνονται υπόψη μόνο τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2021.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής της αίτησης Α21 επιτρέπει, μέσω εκτεταμένων ηλεκτρονικών διασταυρώσεων με διαθέσιμες βάσεις δεδομένων άλλων φορέων και υπηρεσιών, τον έλεγχο της ακρίβειας και της ορθότητας των δηλούμενων στοιχείων και πληροφοριών κατά το στάδιο υποβολής της αίτησης.

Για να χορηγηθεί το επίδομα, η αίτηση πρέπει να υποβληθεί οριστικά και να έχει εγκριθεί. Αίτηση που έχει αποθηκευτεί προσωρινά, θεωρείται μη υποβληθείσα και δεν λαμβάνεται υπόψη.

Χρήσιμες ερωτήσεις και απαντήσεις για την αίτηση

Ο ΟΠΕΚΑ, θέλοντας να διευκολύνει τους πολίτες στη διαδικασία σωστής συμπλήρωσης της αίτησής τους, θεώρησε χρήσιμο να αναδείξει κάποιες βασικές ερωταπαντήσεις, οι οποίες είναι οι εξής:

Εφημερίδα της Αδελφότητας Καστάνιανης Πωγωνίου «Η Αγία Τριάς» (Φεβρουάριος-Μάρτιος-Απρίλιος 2022)

 


Εφημερίδα της Αδελφότητας Καστάνιανης Πωγωνίου «Η Αγία Τριάς» (Φεβρουάριος-Μάρτιος-Απρίλιος 2022).





Σιταριά Πωγωνίου: Όρθρος και θεία λειτουργία για την εορτή της Απόδοσης του Πάσχα στο εξωκκλήσι των Ταξιαρχών (Νεκροταφείο), την Τετάρτη 1 Ιουνίου

 


Την Τετάρτη 1 Ιουνίου 2022 (08:00-10:00) θα τελεστεί Όρθρος και θεία λειτουργία για την εορτή της Απόδοσης του Πάσχα στο εξωκκλήσι των Ταξιαρχών (Νεκροταφείο) στη Σιταριά Πωγωνίου.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Τρίτη 31 Μαΐου

 


Την Τρίτη 31 Μαΐου οι Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας- ISOBOX, 07:30-14:30

Άρτα, Εκθεσιακό Κέντρο Άρτας (ISOBOX), 07:30-14:30

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Ηγουμενίτσα, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, 09:00-17:00

Θεσπρωτία, Παλαιό Δημαρχείο Παραμυθιάς, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-16:00

Ιωάννινα, Πλατεία Πύρρου, 09:00-14:00

Ιωάννινα, ΤΕΙ Ιωαννίνων, 10:00 – 13:00

Ιωάννινα, Δερβίζιανα, Κέντρο Υγείας, 10:00 – 14:00

Ιωάννινα, Μέτσοβο, Κέντρο Υγείας, 09:00 – 14:00

Πρέβεζα, Αίθουσα Λιμενικού Ταμείου, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, ΚΑΠΗ Φιλιππιάδας, 09:00-14:00

Επέμβαση καρπιαίου σωλήνα: Πότε θα επιστρέψω στη δουλειά;

 


Ανάγκη και επιθυμία για περισσότερες οδηγίες σχετικά με το πότε και πώς να επιστρέψουν στην εργασία τους μετά από επέμβαση καρπιαίου σωλήνα φαίνεται από μελέτες ότι έχουν οι ασθενείς. Και αυτό γιατί οι μετεγχειρητικές συστάσεις διαφέρουν. Αυτό το γεγονός προκαλεί ανασφάλεια και οι ασθενείς φοβούνται μήπως η πρώιμη επανένταξή τους στην εργασία τούς δημιουργήσει προβλήματα - ιδίως σε εκείνους που εκτελούν χειρωνακτική εργασία.

«Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι μια συχνή διαταραχή συμπίεσης των νεύρων που επηρεάζει την αίσθηση και τη λειτουργία του χεριού.

Εμφανίζεται όταν το μέσο νεύρο συμπιέζεται μέσα στον καρπιαίο σωλήνα. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο, υπαισθησία ή/και μούδιασμα στον αντίχειρα, τον δείκτη, τον μέσο και το ήμισυ του παράμεσου. Παράλληλα υπάρχει προοδευτική εξασθένιση των μυών του αντίχειρα. Αυτό μειώνει τη χειρωνακτική επιδεξιότητα.

Η πάθηση συνδέεται, δηλαδή, με έντονη λειτουργική δυσκολία. Η θεραπεία στοχεύει στη μείωση της συμπίεσης του μέσου νεύρου με τοποθέτηση νάρθηκα, έγχυση κορτικοστεροειδών και επί αποτυχίας αυτών, χειρουργική επέμβαση απελευθέρωσης του μέσου νεύρου. Οι περισσότερες επεμβάσεις πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια του εργασιακού βίου των ασθενών, οπότε η επιστροφή στα επαγγελματικά καθήκοντά τους μετά τη χειρουργική αποκατάσταση αποτελεί μείζον ζήτημα γι’ αυτούς.

Οι χρόνοι ποικίλλουν ευρέως, με τη μέση μετεγχειρητική απουσία από την εργασία να κυμαίνεται από λίγες ημέρες έως αρκετούς μήνες. Οι λόγοι αυτής της μεγάλης διακύμανσης είναι σύνθετοι και περιλαμβάνουν τόσο ατομικούς όσο και εργασιακούς παράγοντες», εξηγεί ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Dr Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος, Διευθυντής Ορθοπαιδικής Κλινικής και Διευθυντής του Τμήματος Αναίμακτης-Μη Μεταγγιστικής Ορθοπαιδικής Χειρουργικής του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών - Κλινική Περιστερίου.