Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2022

Κουκλιοί Πωγωνίου: Γιορτή Τσίπουρου, το Σάββατο 29 Οκτωβρίου

 



Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κουκλιών Πωγωνίου διοργανώνει «Γιορτή Τσίπουρου», το Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2022.

Θα σας διασκεδάσει το συγκρότημα του Κώστα Χαλιγιάννη. 

Ξεκίνησε η τοποθέτηση των κάδων ανακύκλωσης στα μεγαλύτερα χωριά του Δήμου Πωγωνίου

 

Οι πρώτοι κάδοι έχουν διανεμηθεί στα μεγαλύτερα χωριά του Δήμου Πωγωνίου.

Κάδοι ανακύκλωσης έχουν τοποθετηθεί στα σχολεία του Δήμου, το στρατόπεδο, το τελωνείο και κάποιες διασταυρώσεις.

Οι περισσότεροι συνδημότες έχουν πάρει τον σάκο ανακύκλωσης και την επιστολή του Δημάρχου.

Θερμή παράκληση στους μπλε κάδους βάζουμε μόνο τα ανακυκλώσιμα υλικά και τα απορρίμματα στους συμβατούς κάδους.

Η αποκομιδή θα γίνεται κάθε 10 ημέρες τώρα τον χειμώνα και αργότερα θα εξαρτηθεί από την συμμετοχή μας.

Εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από τον SARS-CoV-2 ISO 41/2022 (10 Οκτωβρίου 2022 - 16 Οκτωβρίου 2022)

 


Την εβδομάδα αναφοράς καταγράφηκαν 55.242 κρούσματα COVID-19 (5.295 ανά εκατoμμύριο πληθυσμού: 8%

εβδομαδιαία μεταβολή) εκ των οποίων οι επαναλοιμώξεις αφορούν το 21% των λοιμώξεων.

Ο συνολικός αριθμός των λοιμώξεων από την έναρξη της πανδημίας ανέρχεται σε 5.081.981 εκ των οποίων 52.0% γυναίκες.

To 𝑅𝑡 για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 0.97 (95% ΔΕ: 0.85 - 1.11).

Το σύνολο των εισαγωγών, στα νοσοκομεία της επικράτειας, την εβδομάδα αναφοράς ήταν 1.351 ασθενείς (7μερος

μ.ό.: 193, 23% εβδομαδιαία μεταβολή), ενώ το σύνολο των εξιτηρίων ανέρχεται σε 968 ασθενείς (7μερος μ.ο.: 138, 10% εβδομαδιαία μεταβολή).

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι μέχρι τέλος της εβδομάδας αναφοράς είναι 74 (58.1% άνδρες) με διάμεση ηλικία 73 έτη και το 95.9% να έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Μαυρονόρος Πωγωνίου: Δημοτική βραδιά στο «Πανόραμα», την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου

 


Δημοτική  βραδιά την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2022, με το συγκρότημα του Κώστα Χαλιγιάννη,  στο «Πανόραμα», Μαυρονόρος Πωγωνίου.

Την 20η Οκτωβρίου γιορτάζει η Ελληνική Αστυνομία

 


Η Ελληνική Αστυνομία γιορτάζει στις 20 Οκτωβρίου την «Ημέρα της Αστυνομίας» μαζί με τη μνήμη του Προστάτη του Σώματος, Μεγαλομάρτυρα Αγίου Αρτεμίου. 

Η «Ημέρα της Αστυνομίας» θεσμοθετήθηκε από την Πολιτεία για να τιμήσει την προσφορά της Ελληνικής Αστυνομίας στην Πατρίδα και την κοινωνία.

Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων, θα πραγματοποιηθεί επίσημη Δοξολογία την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2022, ως ακολούθως:

Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Αθανασίου στα Ιωάννινα και ώρα 10:30.

Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Δημητρίου στην Άρτα και ώρα 10:00.

Στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στην Πρέβεζα και ώρα 09:45.

Στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Ηγουμενίτσα και ώρα 10:00.

Μετά την Δοξολογία, θα αναγνωστεί η Ημερήσια Διαταγή του κ. Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας.

Θα είναι ιδιαίτερη η χαρά για την αστυνομική οικογένεια, όσοι επιθυμούν να τιμήσουν με την παρουσία τους τις παραπάνω εκδηλώσεις.

Eπιστολή του Σπύρου Ριζόπουλου στον Περιφερειάρχη Ηπείρου για ζητήματα της επικαιρότητας

 


Κύριε Περιφερειάρχη,

Στην από 7/10/22 επιστολή που αποστείλαμε, όπως προβλέπει ο κανονισμός, οι «Ορίζοντες Ηπείρου» ζητήσαμε να συζητηθεί το φλέγον θέμα των διοδίων σε μια ειδική συνεδρίαση ή σαν ξεχωριστό θέμα στο ερχόμενο Περιφερειακό.

Αναγνώσκοντας την προ ημερησίας διάταξη για την συνεδρίαση της 19ης Οκτωβρίου 2022 κατανοούμε ότι το ερώτημα των «Οριζόντων Ηπείρου» για ακόμη μια φορά δεν έχει συμπεριληφθεί όπως συμβαίνει με τα ερωτήματα που υποβάλλουν οι άλλες παρατάξεις.

Δεν θα έπρεπε η προσωπική σας εμπάθεια προς το πρόσωπο μου να σας θολώνει τη κρίση μη αντιλαμβανόμενος ότι το ζήτημα των διοδίων δεν είναι προσωπικό πρόβλημα κανενός, αλλά πρόβλημα όλων των πολιτών του Νομού Ιωαννίνων οι οποίοι αγανακτούν βλέποντας να μην εφαρμόζεται ο νόμος όπως προβλέπεται.

Μαρία Κεφάλα: Να δοθεί η δυνατότητα εφαρμογής ογκολογικών θεραπειών στις Ιδιωτικές Μεικτές Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας

 


Με επίκαιρη ερώτησή της προς τον Υπουργό Υγείας κ. Θάνο Πλεύρη, η Βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μαρία – Αλεξάνδρα Κεφάλα, ζήτησε  να δοθεί  η δυνατότητα  εφαρμογής  ογκολογικών θεραπειών στις Ιδιωτικές Μεικτές Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας εξηγώντας παράλληλα τα πλεονεκτήματα μιας τέτοιας απόφασης.

Ανέφερε χαρακτηριστικά:

        Μικρότερος κίνδυνος ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων (ένα ζήτημα στο οποίο ο υπουργός είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος).

        Ταχύτερη αντιμετώπιση ροής περιστατικών, δηλαδή μικρότερη αναμονή για ραντεβού

Άρτα: Συνελήφθη ημεδαπός για κυκλοφορία πλαστών χαρτονομισμάτων και παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων

Κατασχέθηκαν τρία (3) πλαστά χαρτονομίσματα των 20 ευρώ

Συνελήφθη χθες (17-10-2022) το πρωί στην Άρτα από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας ημεδαπός, που κατηγορείται για κυκλοφορία πλαστών χαρτονομισμάτων και παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, την 14/10/2022 ο κατηγορούμενος πλήρωσε με πλαστό χαρτονόμισμα των -20- ευρώ για το αντίτιμο βενζίνης σε πρατήριο υγρών καυσίμων σε περιοχή της Άρτας, ενώ δύο ημέρες αργότερα αποπειράθηκε ανεπιτυχώς να πληρώσει και πάλι στην ίδια επιχείρηση με πλαστό χαρτονόμισμα των -20- ευρώ.

Ύστερα από την ταυτοποίησή του για τις παραπάνω πράξεις, οι αστυνομικοί κατάφεραν να τον εντοπίσουν χθες το πρωί, ενώ στην κατοχή του και στο σπίτι του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 2 πλαστά χαρτονομίσματα των -20- ευρώ, -4- κάλυκες διαμετρήματος 9 mm και ζευγάρι χειροπέδες.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας.

Energean: Ένα βήμα πριν από τη γεωφυσική έρευνα στην Κέρκυρα, ωριμάζει η παραχώρηση στα Γιάννενα

 


Στο επόμενο βήμα των γεωφυσικών σεισμικών ερευνών για το μπλοκ 2 βορειοδυτικά της Κέρκυρας περνά η Energean, η διεξαγωγή των οποίων προβλέπεται μέσα στον επόμενο μήνα.

Την ίδια στιγμή ωριμάζει η προετοιμασία για την παραχώρηση στα Ιωάννινα καθώς στην τελική ευθεία μπαίνει η Μελέτη Περιβαλλοντικών επιπτώσεων, η οποία θα τεθεί σύντομα σε δημόσια διαβούλευση.

Στόχος είναι η ερευνητική γεώτρηση στην περιοχή να προχωρήσει μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2023 καθώς η υλοποίησή της θα στείλει ένα θετικό μήνυμα για την επανεκκίνηση του προγράμματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων που έχει εξαγγείλει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός από τον περασμένο Απρίλιο.

Όλα όμως θα εξαρτηθούν από τα προαπαιτούμενα καθώς για να ξεκινήσει η γεώτρηση απαιτείται η έγκριση της περιβαλλοντικής μελέτης, η εξεύρεση γεωτρύπανου αλλά και η διασφάλιση της χρηματοδότησης καθώς το κόστος της ερευνητικής γεώτρησης υπολογίζεται πάνω από 40 εκατ. ευρώ.

Η σεισμική έρευνα που διεξήχθη σε έξι, συνολικά, Δήμους της Ηπείρου το 2019 έδωσε θετικές ενδείξεις για τον εντοπισμό κοιτάσματος στο νομό Ιωαννίνων, οι οποίες μένει να επιβεβαιωθούν από την ερευνητική γεώτρηση. Τα αποτελέσματα εκτιμάται ότι μπορεί να επανακαθορίσουν και το επενδυτικό ενδιαφέρον για την παραχώρηση, ύστερα από την αποχώρηση της Ισπανικής Repsol από την κοινοπραξία την Άνοιξη του 2021.

Γιάννενα: Tι ισχύει για τους συνοδούς στο Νοσοκομείο Χατζηκώστα

 


Λαμβάνοντας υπόψη τη τρέχουσα επιδημιολογική κατάσταση της περιοχής μας και της διασποράς από συνοδούς των ασθενών σας ενημερώνουμε για τα κάτωθι, τα οποία ισχύουν έως και 31.10.2022:
Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και για βαρέως πάσχοντα ασθενή, θα γίνεται συνεννόηση με τον Δ/ντη του εκάστοτε Ιατρικού Τμήματος που νοσηλεύεται για να επιτραπεί η παρουσία ενός συνοδού ως ακολούθως,

Οι εμβολιασμένοι συνοδοί:
• Από Δευτέρα έως Παρασκευή κρίνεται υποχρεωτική η καθημερινή διενέργεια rapid test από τους συνοδούς των ασθενών, η οποία θα επιδεικνύεται κατά την είσοδο (rapid test ημερήσιας ισχύος εισόδου στο Νοσοκομείο)
• Το Σαββατοκύριακο, θα ισχύει rapid test (48 ωρών) για τους συνοδούς των ασθενών, το οποίο θα επιδεικνύεται κατά την είσοδο.
Οι ανεμβολίαστοι συνοδοί,
• υποχρεούνται πριν την έλευσή τους στο Νοσοκομείο, να προσκομίζουν αρνητικό μοριακό έλεγχο (pcr) (ισχύος 48 ωρών)
Υπενθυμίζουμε ότι παρέχεται η δυνατότητα δωρεάν διενέργειας rapid test στο προαύλιο χώρο του Νοσοκομείου, Δευτέρα έως Παρασκευή, 8:00-13:30 από τις μονάδες ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ.
Στους συνοδούς ασθενών, δίνεται κάρτα η οποία θα επιδεικνύεται στο νοσηλευτικό προσωπικό του Ιατρικού Τμήματος και θα επιστρέφεται στο Νοσοκομείο με το εξιτήριο του ασθενούς.

Απαγορεύεται αυστηρά το επισκεπτήριο στα Ιατρικά Τμήματα του Νοσοκομείου μας.

Γιάννενα: Το Οδοιπορικό Υγείας και Αλληλεγγύης, με συντονιστή τον κ. Στέφανο Φούσα, στον Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου, Ενορίας Περιβλέπτου, την Κυριακη 23 Οκτωβρίου, ώρα 11:00 π.μ.

 


Το Οδοιπορικό Υγείας και Αλληλεγγύης, με συντονιστή τον κ.  Στέφανο Φούσα, μετά από πρόσκληση της Πανηπειρωτικής Ένωσης για το Νεανικό ΔΙΑΒΗΤΗ, στον Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου, Ενορίας Περιβλέπτου, την Κυριακη 23 Οκτωβρίου, ώρα 11:00 π.μ...

Διακοπές ρεύματος σε χωριά του Πωγωνίου, την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου

 


Γνωστοποιείται  στο  κοινό  ότι για  να εκτελεστούν απαραίτητες τεχνικές  εργασίες του  ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ, θα γίνει διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος την Τετάρτη 19/10/2022 ως εξής:

 

Α) Από ώρα 08:30 πμ έως 10:30 πμ στις παρακάτω περιοχές:

Τμήμα Δολιανών, Ελαφότοπος, Μονή Βελλάς, τμήμα Καλπακίου, Νεγράδες, Εργοστάσιο Η.Β.Ε. Α.Ε., Ασπράγγελοι, Άνω και Κάτω Πεδινά, Μονοδένδρι, Βίτσα, Ελάτη, Δικόρυφο, Καλουτά, Διπόταμο, Ανθρακίτη, Μανασσή, Δίλοφο, Κήποι, Νεγάδες, Φραγκάδες, Λεπτοκαρυά έως Κουκούλι, Καπέσοβο, Βραδέτο, Τσεπέλοβο και Σκαμνέλι.

 

Β) Από ώρα 08:30 πμ έως 14:30 πμ στις παρακάτω περιοχές:

Καλπάκι στην περιοχή πέριξ αντλιοστασίων κ. Νταχρή – Στρατιωτικού Μουσείου – εξοχικού κέντρου κ. Χάσκου Μ. – εγκαταστάσεις κ. Μυριούνη Ιωάννη & κ. Μυριούνη Κων/νου.

 

Αν οι εργασίες τελειώσουν νωρίτερα το ρεύμα θα ξαναδοθεί πριν από το χρόνο λήξης των διακοπών που αναφέρονται πιο πάνω.

Γι’ αυτό το λόγο οι εγκαταστάσεις και τα δίκτυα της ΔΕΗ ΑΕ, θα πρέπει να θεωρούνται ότι έχουν συνέχεια ρεύμα.

Έτσι  για λόγους ασφάλειας απαγορεύεται η προσέγγιση σε αγωγούς ή άλλα στοιχεία του δικτύου ακόμα κι αν βρίσκονται καταγής γιατί υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ατυχημάτων.

Ζητάμε την κατανόηση των καταναλωτών μας για τις παραπάνω αναπόφευκτες διακοπές.

 

Από την ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε.

Γιάννενα: Συναυλία του 15μελούς Επιλέκτου Ηπειρωτικού Ensemble, το Σάββατο, 22 Οκτωβρίου, ώρα 8.30 μ.μ.

 


Με ιδιαίτερα χαρά η Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων ανακοινώνει στο τοπικό πλήρωμα της Εκκλησίας ότι το προσεχές Σάββατο, 22 Οκτωβρίου και ώρα 8.30΄ το βράδυ στην αίθουσα Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος της Ζωσιμαίας Παδαγωγικής Ακαδημίας θα πραγματοποιηθεί η πρώτη Συναυλία του 15μελούς Επιλέκτου Ηπειρωτικού Ensembleμε τη συμμετοχή του λαουτίστα και Καλλιτεχνικού Διευθυντή κ. Βασιλείου Κώστα, του Ιορδανού βιολονίστα Layth Sidiq και των καθηγητών του προγράμματος κ. Αθανασίου Βόλλα και Νεκταρίου Παπαγεωργίου.

Μετά από συνεχή λειτουργία 2 τουλάχιστον μηνών του ιδιαιτέρου αυτού Επίλεκτου Μουσικού Σχολείου που ίδρυσε η Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων θα έχουμε για πρώτη φορά την ευκαιρία να απολαύσουμε τις δημιουργικές προσπάθειες των νέων αυτών παιδιών και των καθηγητών τους, οι οποίες θα προσφέρουν ώθηση και όραμα και σε άλλους νέους ανθρώπους να ασχοληθούν με τη Μουσική και ιδιαίτερα την Ηπειρώτικη Μουσική.

Καλούμε λοιπόν όλους και ιδιαίτερα τους νέους ανθρώπους να προσέλθουν το Σάββατο, 22 Οκτωβρίου και ώρα 8.30΄ το βράδυ στην αίθουσα Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος της Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας και να απολαύσουν μια μαγική μουσική βραδιά, επιδοκιμάζοντας τις δημιουργικές προσπάθειες των νέων αυτών παιδιών.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Τρίτη 18 Οκτωβρίου

 


Την Τρίτη 18 Οκτωβρίου οι Κινητές  Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-ISOBOX, 08:30-15:00

Άρτα, Εκθεσιακό Κέντρο Άρτας-ISOBOX, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Ηγουμενίτσα, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, Παραμυθιά, Παλαιό Δημαρχείο, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, Πλατεία Πύρρου, 09:00-14:00

Ιωάννινα, MEGA Eμβολιαστικό, Καλπακίου 9, Αμπελόκηποι, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Κέντρο Υγείας Δερβίζιανα, 10:00-14:00

Πρέβεζα, Αίθουσα Λιμενικού Ταμείου, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, ΚΑΠΗ Φιλιππιάδας, 09:00-12:00.

Ατροφία κόλπου: Πώς βοηθούν τα sex toys;

 


Προβλήματα οργασμού αντιμετωπίζουν πολλές γυναίκες άνω των 45 ετών, εξαιτίας των ορμονικών αλλαγών που προκύπτουν με την εμμηνόπαυση. Η μείωση των οιστρογόνων γίνεται αιτία να αδυνατούν να απολαύσουν το σεξ και να επιτύχουν την κορύφωση. Εκτός από την κολπική ατροφία και την ξηρότητα του κόλπου που δύναται να επιφέρει αυτή η ορμονική αλλαγή, υπάρχουν επιπτώσεις και στη παροχή αίματος στην κλειτορίδα και το κατώτερο τμήμα του κόλπου.

Συγκεκριμένα η κλειτορίδα, η οποία είναι η βασική πηγή ευχαρίστησης της συντριπτικής πλειονότητας των γυναικών, σταδιακά γίνεται λιγότερο ευαίσθητη τόσο λόγω των μειωμένων ορμονών όσο και εξαιτίας των αγγειακών και νευρολογικών συνεπειών της εμμηνόπαυσης. Ακόμα και όταν υπάρχει οργασμός, αυτός είναι σπανιότερος, δεν είναι έντονος και για την επίτευξή του χρειάζεται περισσότερος χρόνος.

Οι γυναίκες που έχουν αυτά τα συμπτώματα βιώνουν μια κατάσταση που είναι γνωστή ως ουρογεννητικό σύνδρομο της εμμηνόπαυσης (GSM), το οποίο περιλαμβάνει ένα σύνολο συμπτωμάτων που δημιουργούν αλλαγές στα μικρά και μεγάλα χείλη του αιδοίου, στην κλειτορίδα και την είσοδο του κόλπου, την ουρήθρα και την ουροδόχο κύστη. Τα συμπτώματα λόγω απουσίας εφύγρανσης κατά τη σεξουαλική επαφή είναι: η παρουσία ενόχλησης ή πόνου, καθώς και η μειωμένη επιθυμία για σεξ, η μειωμένη διέγερση και ικανότητα οργασμού.