Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2022

Energean: Ένα βήμα πριν από τη γεωφυσική έρευνα στην Κέρκυρα, ωριμάζει η παραχώρηση στα Γιάννενα

 


Στο επόμενο βήμα των γεωφυσικών σεισμικών ερευνών για το μπλοκ 2 βορειοδυτικά της Κέρκυρας περνά η Energean, η διεξαγωγή των οποίων προβλέπεται μέσα στον επόμενο μήνα.

Την ίδια στιγμή ωριμάζει η προετοιμασία για την παραχώρηση στα Ιωάννινα καθώς στην τελική ευθεία μπαίνει η Μελέτη Περιβαλλοντικών επιπτώσεων, η οποία θα τεθεί σύντομα σε δημόσια διαβούλευση.

Στόχος είναι η ερευνητική γεώτρηση στην περιοχή να προχωρήσει μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2023 καθώς η υλοποίησή της θα στείλει ένα θετικό μήνυμα για την επανεκκίνηση του προγράμματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων που έχει εξαγγείλει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός από τον περασμένο Απρίλιο.

Όλα όμως θα εξαρτηθούν από τα προαπαιτούμενα καθώς για να ξεκινήσει η γεώτρηση απαιτείται η έγκριση της περιβαλλοντικής μελέτης, η εξεύρεση γεωτρύπανου αλλά και η διασφάλιση της χρηματοδότησης καθώς το κόστος της ερευνητικής γεώτρησης υπολογίζεται πάνω από 40 εκατ. ευρώ.

Η σεισμική έρευνα που διεξήχθη σε έξι, συνολικά, Δήμους της Ηπείρου το 2019 έδωσε θετικές ενδείξεις για τον εντοπισμό κοιτάσματος στο νομό Ιωαννίνων, οι οποίες μένει να επιβεβαιωθούν από την ερευνητική γεώτρηση. Τα αποτελέσματα εκτιμάται ότι μπορεί να επανακαθορίσουν και το επενδυτικό ενδιαφέρον για την παραχώρηση, ύστερα από την αποχώρηση της Ισπανικής Repsol από την κοινοπραξία την Άνοιξη του 2021.

Αντίστοιχα, η γεωφυσική σεισμική έρευνα για την Κέρκυρα εκτός απροόπτου, προβλέπεται να διαρκέσει 45 μέρες και αν δεν υπάρξουν δυσμενείς καιρικές συνθήκες θα ολοκληρωθεί μέσα στο Δεκέμβριο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η εταιρεία έχει το περιθώριο από την ΕΔΕΥ αν χρειαστεί να ολοκληρώσει την διαδικασία και τον Φεβρουάριο.

Στην τελική ευθεία ο Πρίνος

Κινητικότητα παρατηρείται και στον Πρίνο, ο οποίος εδώ και ένα χρόνο έχει σταματήσει να λειτουργεί κατόπιν σφοδρής αντιπαράθεσης της εταιρείας με το σωματείο εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι αντέδρασαν στο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου που παρουσίασε πέρσι το Φθινόπωρο η εταιρεία και ακολούθησε η κατάληψη της εγκατάστασης, η αστυνομική παρέμβαση για τη λήξη της, η άρνηση μεγάλου μέρους των εργαζομένων να επανέλθουν στη δουλειά και η πρόσληψη νέων.

Τώρα, αναμένεται η επαναλειτουργία του κοιτάσματος που πρόσφατα επιθεώρησε η διοίκηση της ΕΔΕΥ και ο νηογνώμονας.

Το αμέσως επόμενο βήμα θα γίνει τέλος του 2023, όπου αναμένεται να μπει σε λειτουργία το κοίτασμα Έψιλον, το τρίτο κοίτασμα που παράγει πετρέλαιο για την χώρα μας μετά τον Πρίνο και τον Β. Πρίνο, το οποίο δίνει ήδη κάποιες εκατοντάδες βαρέλια την ημέρα από την Άνοιξη του 2019 όταν και ξεκίνησε τη λειτουργία της, η οριζόντια γεώτρηση από τις εξέδρες Α και Β του Πρίνου.

Ωστόσο, η παραγωγή του κοιτάσματος, εκτιμάται ότι μπορεί να υπερβεί τις 5.000 βαρέλια την ημέρα με τη λειτουργία της νέας εξέδρας Λάμδα που παραμένει υπό κατασκευή στα ναυπηγεία της Κωστάντσα. Συνολικά τα βεβαιωμένα 2P αποθέματα στο κοίτασμα Έψιλον υπολογίζονται στα 20 εκατ. βαρέλια.

ΠΗΓΗ: https://www.newmoney.gr/