Παρασκευή 21 Αυγούστου 2020

«Έφυγε» από την ζωή ο γαμπρός του Δημάρχου Πωγωνίου Κωνσταντίνου Καψάλη


«Έφυγε» από την ζωή  σήμερα σε ηλικία 54 ετών ο Βασίλειος Ντέκας (εν ενεργεία αστυνομικός), γαμπρός του Δημάρχου Πωγωνίου Κωνσταντίνου Καψάλη.


Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του.
***

Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλλεί στον Ιερό Ναό της Αγίας Σκέπης Καλπακίου, το Σάββατο 22 Αυγούστου, ώρα 11:00 π.μ..

ΕΟΔΥ: Τρεις νέοι θάνατοι σήμερα, 209 νέα κρούσματα


11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας τρεις νέοι θάνατοι σήμερα, 209 νέα κρούσματα.
Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει:
«Σήμερα ανακοινώνουμε 209 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 8138, εκ των οποίων το 55.2% άνδρες.
1802 (22.1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3752 (46.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Η επιδημιολογική καμπύλη της πανδημίας στην Ελλάδα
28 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 6 (21.4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
To 46.4% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 143 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 3 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 238 θανάτους συνολικά στη χώρα. 83 (34.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 77 έτη και το 94.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δωρεάν το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού σε όλους τους πολίτες


Ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την τακτική σύσκεψη της Παρασκευής 21 Αυγούστου για τον κορωνοϊό ανακοίνωσε ότι η πολιτεία θα μεριμνήσει για τη δωρεάν χορήγηση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού σε όλους τους Έλληνες πολίτες, όταν θα είναι διαθέσιμο, ενώ παράλληλα θα φροντίσει για την παροχή δωρεάν μασκών σε όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς,.
«Θέλω να είμαι απολύτως ξεκάθαρος, το εμβόλιο θα διατεθεί δωρεάν σε όλους τους Έλληνες πολίτες. Δεν ξέρουμε ακόμα αν θα είναι ένα ή αν θα είναι περισσότερα. Δεν ξέρουμε πότε θα το έχουμε στη διάθεσή μας. Ελπίζουμε συντομότερα και όχι αργότερα. Αλλά όποτε και αν έχουμε το εμβόλιο στη διάθεσή μας, αυτό θα διατεθεί δωρεάν, για όλους τους Έλληνες πολίτες», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης στην εισαγωγική τοποθέτησή του.

Τάκης Θεοδωρικάκος: Δωρεάν οι μάσκες για μαθητές και εκπαιδευτικούς σε όλα τα σχολεία


Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ αποκάλυψε πως η κυβέρνηση θα καλύψει τις ανάγκες για μάσκες όλων των μαθητών και των εκπαιδευτικών μέσω των Δήμων, στο πλαίσιο των νέων μέτρων για τον κορωνοϊό και το άνοιγμα των σχολείων.
Ο κ. Θεοδωρικάκος είπε ότι «κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και σε συνεννόηση με την επιτροπή των ειδικών, προετοιμαζόμαστε για να καλύψουμε τις ανάγκες για μάσκες όλων των μαθητών μέσω της τοπικής αυτοδιοίκησης».
Πρόσθεσε πως θα αφορά όλους τους μαθητές, σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, σε όλα τα σχολεία της Ελλάδας.

Περιφέρεια Ηπείρου: Σταδιακή άρση του μέτρου αναστολής εκδηλώσεων


Με απόφαση που υπέγραψε σήμερα ο Διευθυντής Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Ηπείρου κ. Δημήτριος Μαυρογιώργος  ανακαλείται η προηγούμενη της 19ης Αυγούστου 2020 για αναστολή των εκδηλώσεων που έχουν προγραμματιστεί στα όρια της Ηπείρου μέχρι την 31 Αυγούστου 2020.

Η νέα απόφαση ισχύει από την ερχόμενη Δευτέρα 24 Αυγούστου 2020. Ειδικά για εκδηλώσεις που συνδιοργανώνονται και με φορείς εκτός Ηπείρου, η άρση της αναστολής ισχύει από το Σάββατο 22 Αυγούστου.

Κατά τα λοιπά, για πανηγύρια- μουσικές εκδηλώσεις, λιτανείες, γάμους, βαπτίσεις κλπ, εφαρμόζονται οι αποφάσεις της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Η ανάκληση της αρχικής απόφασης έγινε  μετά από συνεννόηση με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και υπαγορεύτηκε από το γεγονός ότι τα αποτελέσματα ελέγχου μεγάλου αριθμού δειγμάτων που ελήφθησαν για τυχόν μετάδοση του covid-19, στο πλαίσιο ιχνηλάτησης επαφών  θετικών κρουσμάτων ήταν αρνητικά και ως εκ τούτου δεν προκύπτει εκτεταμένη μετάδοση του ιού στην κοινότητα και ειδικά σε υπηρεσίες και φορείς ευρείας προσέλευσης πολιτών,  έχοντας αρθεί το κατεπείγον που επέβαλε την έκδοση της απόφασης της 19ης Αυγούστου 2020.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Ελληνική Αστυνομία: Αποστολή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με εκβιαστικό περιεχόμενο σε πολίτες-χρήστες του διαδικτύου, με σκοπό την οικονομική εξαπάτηση


Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημερώνει τους πολίτες - χρήστες του διαδικτύου, για προσπάθεια οικονομικής εξαπάτησης, μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με εκβιαστικό περιεχόμενο
Τις τελευταίες ημέρες καταγράφονται πολλά περιστατικά της διεθνώς γνωστής απάτης μέσω σεξουαλικής εκβίασης “sextortion scam”, που εκδηλώνεται με μαζική αποστολή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε διάφορους αποδέκτες, ανεξαρτήτου φύλου και ηλικίας, με σκοπό την εξαπάτησή τους.
Ειδικότερα, άγνωστοι δράστες, με τη χρήση απατηλών λογαριασμών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στέλνουν μαζικά μηνύματα σε αποδέκτες και τους ενημερώνουν ότι διαθέτουν πρόσβαση στη συσκευή τους και το μήνυμα έχει αποσταλεί από τον προσωπικό τους λογαριασμό.
Παράλληλα τους γνωστοποιούν ότι δήθεν έχει εγκατασταθεί κακόβουλο λογισμικό, μετά από την επίσκεψή τους σε κάποιον ιστότοπο, το οποίο έχει ενεργοποιήσει την κάμερα και τους έχει καταγράψει σε προσωπικές στιγμές.
Στη συνέχεια αναφέρεται ότι το κακόβουλο λογισμικό έχει συλλέξει όλες τις επαφές των χρηστών, από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι δράστες απειλούν με την αποστολή του επίμαχου υλικού στις επαφές τους, σε περίπτωση που δεν λάβουν bitcoins.
Σημειώνεται ότι τα εκβιαστικά αυτά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου έχουν κυρίως τις παρακάτω μορφές και περιεχόμενο, ενώ η αναφορά σε πραγματικούς κωδικούς γίνεται ώστε οι χρήστες να πεισθούν για το αληθινό της απειλής.
Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συστήνει στους παραλήπτες των απατηλών αυτών μηνυμάτων:
να αγνοούν τα μηνύματα και να μην καταθέτουν χρήματα στους λογαριασμούς, που τους παραθέτει ο δράστης,
να μην ανοίγουν τυχόν συνημμένα αρχεία σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από άγνωστους αποστολείς,
να μην επικοινωνούν ποτέ και για κανένα λόγο με τους εκβιαστές,
να αλλάζουν άμεσα κάθε κωδικό ασφαλείας (password) που νομίζουν ότι διακυβεύεται, και
να αξιολογούν τις ρυθμίσεις ασφαλείας του υπολογιστή τους.
Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν επώνυμα ή ανώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:
Τηλεφωνικά στον αριθμό 11188
Στέλνοντας e-mail: ccu@cybercrimeunit.gov.gr
Μέσω Twitter «Γραμμή SOS Cyber Alert»: https://twitter.com/CyberAlertGR
Για την πληρέστερη ενημέρωσή τους, οι πολίτες μπορούν να ακολουθούν τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στα κοινωνικά δίκτυα:
Σημειώνεται ότι οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να αντλήσουν χρήσιμες συμβουλές για την αποφυγή της εξαπάτησής τους στον «Οδηγό του Πολίτη», στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας www.hellenicpolice.gr

Επιστολή-πρόταση προς το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων της Μαρίας Κεφάλα για τη δημιουργία Πάρκου Ευεργετών


Με αφορμή την ομόφωνη απόφαση του τελευταίου Δημοτικού Συμβουλίου σχετικά με την κατασκευή μνημείου αφιερωμένου στους Λόγιους και Ευεργέτες και σε συνέχεια των συζητήσεων που κάνουμε τους τελευταίους μήνες, σας αποστέλλω τη σημερινή επιστολή.
Κύριε Δήμαρχε,
Η Ήπειρος υπήρξε γενέτειρα ορισμένων από τους σημαντικότερους Εθνικούς Ευεργέτες της νεότερης Ελλάδας.
Οι πλούσιες δωρεές τους υπήρξαν καταλυτικές για τη μόρφωση, τον πολιτισμό, τη διαπαιδαγώγηση, την απελευθέρωση της Ελλάδας και την κοινωνικοοικονομική της ανόρθωση.
Η συνεισφορά τους στην πατρίδα, τεράστια, και στην πόλη μας το ίδιο. Οι δωρεές και τα κληροδοτήματά τους μας  ωφέλησαν, ως Γιαννιώτες και ως Ηπειρώτες, τα μέγιστα και εξακολουθούν να το κάνουν.
Οι Εθνικοί μας Ευεργέτες έχουν υπογράψει την ιστορική ταυτότητα των Ιωαννίνων. Αυτήν την ταυτότητα, οφείλουμε να την αναδείξουμε και να την προβάλουμε στον υπόλοιπο κόσμο, οριοθετώντας ως ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της περιοχής μας αυτό της γενέτειρας των περισσοτέρων Εθνικών Ευεργετών.
Γι’ αυτό και σας προτείνω, ο Δήμος να προχωρήσει και στη δημιουργία ενός «Πάρκου Ευεργετών», σε τοποθεσία που θα επιλεγεί και θα αποτυπώνει την αξία της αποδιδόμενης τιμής. Στο εν λόγω πάρκο να τοποθετηθούν οι προτομές όλων των Ηπειρωτών Ευεργετών με σύντομα στοιχεία για τη ζωή και τη δράση τους. Το πάρκο αυτό να είναι επισκέψιμο από σχολεία και πολίτες καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου αναδεικνύοντας τη μεγάλη τους προσφορά προς την Ήπειροκαι την Ελλάδα.
Να αποτελέσει ένα τουριστικό αλλά και εκπαιδευτικό κέντρο. Ένα σημείο αναφοράς για την πόλη, όχι μόνο μία ημέρα το χρόνο που τιμούμε τους Εθνικούς Ευεργέτες, αλλά αενάως, ώστε οι νεότερες γενιές να μάθουν την ιστορία αυτών των ανθρώπων που κατάγονταν από τον τόπο μας, οι επισκέπτες να γνωρίσουν την ταυτότητά του και οι τιμώμενοι να αφήσουν το αποτύπωμά τους χαραγμένο και αναλλοίωτο στο πέρασμα των καιρών. Τα Γιάννενα μπορούν  να καθιερωθούν ως η πόλη των Ευεργετών για όλον τον κόσμο, ντόπιο και ξένο, νέους και μεγάλους.
Η σύμπραξη του δήμου, των επιστημονικών φορέων της πόλης, των Ιδρυμάτων που μας κληροδότησαν και όλων ημών μπορούν να φέρουν ένα αποτέλεσμα που θα ξεπερνά κάθε προσδοκία.
Δια της παρούσης πέρα της πρότασης για δημιουργία «Πάρκου Ευεργετών»  θέτω και τον εαυτό μου στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε ενέργεια κρίνετε ότι μπορεί να φανεί χρήσιμη προς την ευόδωση των προαναφερθέντων.

Με τιμή,
Μαρία -Αλεξάνδρα Κεφάλα
Βουλευτής Ιωαννίνων

Είκοσι τέσσερις παραβάσεις στην Ήπειρο την Πέμπτη 20 Αυγούστου Αυγούστου, για μη χρήση μάσκας


Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.
Στο πλαίσιο αυτό χθες, Πέμπτη 20 Αυγούστου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια (58.365) έλεγχοι και βεβαιώθηκαν οι ακόλουθες παραβάσεις:
(9) παραβάσεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων και ιδιωτικών επιχειρήσεων (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας από το προσωπικό, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο, αποστάσεις τραπεζοκαθισμάτων, μη δήλωση ραντεβού και λίστας πελατών, κ.λπ.) και επιβλήθηκε αναστολή λειτουργίας σε (1) κατάστημα για υπεράριθμους πελάτες στη Σίφνο.
Από αρχές Αυγούστου έχουν βεβαιωθεί συνολικά (329) σχετικές παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (24) άτομα.
(414) για μη χρήση μάσκας – μη τήρηση προβλεπόμενης απόστασης και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα (150 ευρώ), ως ακολούθως:
(87) στη Θεσσαλονίκη,
(66) στην Αττική,
(51) στην Κεντρική Μακεδονία,
(41) στη Στερεά Ελλάδα,
(29) στη Θεσσαλία,
(24) στην Ήπειρο,
(23) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,
(21) στη Δυτική Ελλάδα,
(17) στην Πελοπόννησο,
(16) στην Κρήτη,
(15) στο Νότιο Αιγαίο,
(13) στα Ιόνια Νησιά,
  (8) στο Βόρειο Αιγαίο και
  (3) στη Δυτική Μακεδονία.
Σημειώνεται ότι από αρχές Αυγούστου, έχουν βεβαιωθεί συνολικά (6.854) παραβάσεις και επιβλήθηκαν (6.846) διοικητικά πρόστιμα των (150) ευρώ και (8) των (300) ευρώ.
Στις Κυκλάδες πραγματοποιήθηκαν (114) έλεγχοι σε καταστήματα, επιχειρήσεις κ.λπ. και βεβαιώθηκαν (7) παραβάσεις, ενώ αναστολή λειτουργίας επιβλήθηκε σε κατάστημα στη Σίφνο. Πιο αναλυτικά πραγματοποιήθηκαν:
σε περιοχές – νησιά αρμοδιότητας του Α.Τ. Μήλου (Μήλος, Κίμωλος, Σέριφος, Σίφνος) (21) έλεγχοι, με (1) παράβαση για παραβίαση κανόνων λειτουργίας επιχειρήσεων (υπεράριθμοι πελάτες – αναστολή λειτουργίας),
σε περιοχές – νησιά αρμοδιότητας του Α.Τ. Πάρου (Πάρος, Αντίπαρος) (9) έλεγχοι, με (4) παραβάσεις για μη χρήση μάσκας,
σε περιοχές – νησιά αρμοδιότητας του Α.Τ. Νάξου (Νάξος, Δρυμαλία, Αμοργός, Κουφονήσια, Δονούσα) (51) έλεγχοι, με (2) παραβάσεις για μη χρήση μάσκας,
σε περιοχές – νησιά αρμοδιότητας του Α.Τ. Ιητών (Ίος, Σίκινος, Φολέγανδρος) (10) έλεγχοι και σε περιοχές – νησιά αρμοδιότητας του Α.Τ. Θήρας (Σαντορίνη, Ανάφη) (7) έλεγχοι, χωρίς παραβάσεις,
στην Τήνο (5) έλεγχοι, στη Σύρο (3) και στη Μύκονο (8) έλεγχοι, χωρίς παραβάσεις.
Επιπλέον στη Μύκονο συνελήφθησαν (3) άτομα για παραβίαση των μέτρων για την πρόληψη ασθενειών (άρθρο 285 Π.Κ) και συγκεκριμένα ένας ημεδαπός που διοργάνωσε πάρτι σε βίλα και δυο αλλοδαποί (άνδρας και γυναίκα) που συμμετείχαν στο πάρτι, έχοντας παραβιάσει υποχρεωτική καραντίνα σε ξενοδοχείο αναφοράς, λόγω του covid 19.
Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Νέα Σελεύκεια Θεσπρωτίας: Συνελήφθη αλλοδαπός για διευκόλυνση μεταφοράς παράτυπων μεταναστών


Συνελήφθη χθες (20-08-2020) το βράδυ στη Νέα Σελεύκεια Θεσπρωτίας από αστυνομικούς του Τμήματος Τροχαίας Ηγουμενίτσας και της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. του Αστυνομικού Τμήματος Ηγουμενίτσας, αλλοδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για διευκόλυνση μεταφοράς παράτυπων μεταναστών.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο αξιοποίησης πληροφοριών, οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν έλεγχο στο αυτοκίνητο που οδηγούσε ο αλλοδαπός, εντός του οποίου επέβαιναν δύο αλλοδαποί, στερούμενοι των απαιτούμενων ταξιδιωτικών εγγράφων για την είσοδο και παραμονή τους στη χώρα.
Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, λίγη ώρα νωρίτερα, ο οδηγός είχε παραλάβει με το αυτοκίνητό του τους παράτυπους μετανάστες από περιοχή της Θεσπρωτίας για να τους μεταφέρει την πόλη της Ηγουμενίτσας.
Ανωτέρω αυτοκίνητο κατασχέθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας που ενήργησε και την προανάκριση.
Ο συλληφθείς, με τη σε βάρος του σχηματισθείσα δικογραφία, θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας.

Σιταριά Πωγωνίου: Όρθρος και Θεία Λειτουργία στο ξωκκλήσι του Αγίου Γεωργίου το Σάββατο 22 Αυγούστου


Το Σάββατο 22 Αυγούστου 2020 θα τελεστεί Όρθρος και Θεία Λειτουργία στο ξωκκλήσι του Αγίου Γεωργίου (07:30-10:00).

Κολπίτιδες και καλοκαίρι: Προσοχή στην χαλάρωση των διακοπών


Ο ήλιος, η θάλασσα, η υγρασία και η χαλαρή διάθεση των γυναικών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, αυξάνουν την εμφάνιση μολύνσεων και κυρίως αυτών της ευαίσθητης περιοχής.
Η εμφάνιση μιας κολπίτιδας, ωστόσο, μπορεί όχι μόνο να σας ταλαιπωρήσει, αλλά και να καταστρέψει εντελώς τις διακοπές σας. Γι' αυτό οι ειδικοί συνιστούν προσοχή!
Ο Μαιευτήρας - Γυναικολόγος Παναγιώτης Τζώνης, αναλύει τους παράγοντες κινδύνου, ενώ εξηγεί με ποιον τρόπο μπορεί η γυναίκα να αποφύγει αυτόν τον «καλοκαιρινό εφιάλτη».
«Λόγω της ανατομίας του γεννητικού συστήματός τους, οι γυναίκες είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στις κολπίτιδες και γι' αυτό αυτές αποτελούν ένα από τα συνηθέστερα προβλήματα που θα τις οδηγήσει στον γυναικολόγο τους. Ιδιαίτερα το καλοκαίρι, με τον ελεύθερο τρόπο ζωής, την υγρασία, τη ζέστη και το μπάνιο στη θάλασσα, αυξάνονται σημαντικά οι παράγοντες κινδύνου εκείνοι που μπορούν να οδηγήσουν στην εκδήλωση κάποιας μορφής κολπίτιδας», αναφέρει ο ειδικός.
Δείτε τι είναι οι κολπίτιδες, ποια είναι τα συνηθέστερα είδη και πώς μπορείτε να τις αποφύγετε, σύμφωνα με τον κ. Παναγιώτη Τζώνη.