Τετάρτη 1 Μαΐου 2024

Μαρία Κεφάλα: Ευχές για το Πάσχα

 


Η μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης, πλησιάζει.

Το Πάσχα αναδεικνύει διαχρονικά, πανανθρώπινες αξίες, όπως η αγάπη, η ανιδιοτέλεια, η αλληλεγγύη και η συμφιλίωση, μεταφέροντας το μήνυμα της ελπίδας και της αισιοδοξίας.

Αξίες που αποτελούν τον «οδηγό» μας για μία κοινωνία που ευημερεί. Αφοσιωμένο σε αυτές τις αξίες και με επίκεντρο τον άνθρωπο, το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας, πιστό στην αποστολή του, εργάζεται με στοχοπροσήλωση για μία κοινωνία, ανοιχτή σε όλους!

Στηρίζοντας τον θεσμό της οικογένειας!

Προωθώντας την ισότητα και τη συμπερίληψη, σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας!

Διασφαλίζοντας ίσες ευκαιρίες για τους πιο ευάλωτους!

Ενδυναμώνοντας και υποστηρίζοντας, μέσα από πρωτοβουλίες και δράσεις, τη γυναίκα, τη μητέρα και τον σπουδαίο ρόλο της, όχι μόνο στην οικογένεια αλλά και στην ίδια την κοινωνία!

Οικοδομώντας ένα περιβάλλον σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα, όπου κάθε πολίτης νιώθει και είναι ξεχωριστός, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς!

Ενισχύοντας την κοινωνική συνοχή, θεμέλιο λίθο για μία δίκαιη, ενωμένη κοινωνία, στην οποία δεν περισσεύει κανείς!

Αυτή είναι η κοινωνία που θέλουμε και γι’ αυτή εργαζόμαστε.

Για όλες και για όλους!

Χρόνια πολλά!

Καλή Ανάσταση & Καλό Πάσχα!

Φωτίου Αθανάσιος: Ευχές για το Πάσχα

 


Αγαπημένοι μου φίλοι και φίλες, συνδημότισσες και συνδημότες του Δήμου Πωγωνίου.

Διανύουμε την Μεγάλη Εβδομάδα, την εβδομάδα των Παθών, μια εβδομάδα γεμάτη με μηνύματα που ο καθένας μας να τα τοποθετήσει στον μικρό δικό του Γολγοθά ώστε να φτάσει στην συγχώρεση.

Εύχομαι μέσα από την καρδιά μου ο λόγος του Θεού και ή θυσία της Σταύρωσης να καθοδηγούν τη σκέψη μας, ώστε να κοιτάζουμε το παρελθόν με κατανόηση, το μέλλον με ελπίδα και το παρόν με αγάπη και αλληλεγγύη.

Για τους ετεροδημότες που θα ταξιδέψουν στα όμορφα χωριά μας να το κάνετε με προσοχή ώστε να φτάσετε ασφαλείς.

Μακάρι όλοι μας να περάσουμε μια χαρούμενη Πασχαλιά με τους αγαπημένους μας.

Και κάτι τελευταίο που θέλω να πω, πιο επίκαιρο όσο ποτέ, σήμερα ψάλλετε στις Εκκλησίες μας το τροπάριο της Κασσιανής.

Η ιστορία πίσω από αυτό φαίνεται να θέλει την Κασσιανή να απαντά στον αυτοκράτορα Θεόφιλο-όταν εκείνος της είπε (Ως άρα δια γυναικός ερρύη τα φαύλα) υπονοώντας την Εύα,-(Αλλά και δια γυναικός πηγάζει τα κρείττοντα) υπονοώντας την Παναγία, που έφερε στον κόσμο το μεγαλύτερο αγαθό.

Βέβαια αυτή την απάντηση την πλήρωσε για όλη την ζωή της.

Ο όρος γυναικοκτονία θα πρέπει να κατοχυρωθεί άμεσα νομικά.

Καλή Ανάσταση με υγεία, χαρά και νοιάξιμο για τον συνάνθρωπο!!!

ΟΠΕΚΕΠΕ: Ολοκληρώθηκαν οι πληρωμές 785,3 εκατ. ευρώ σε 422.435 δικαιούχους

 


Ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ:

«Ξεκίνησαν (προ)χθες και ολοκληρώθηκαν σήμερα (χθες) Μ. Τρίτη 30 Απριλίου 2024 οι καταβολές στους δικαιούχους των ενισχύσεων που αφορούν στο έτος 2023.

Το συνολικό δικαιούμενο ποσό πληρωμής άγγιξε τα 785.339.750,21 ευρώ και αφορά σε 422.435 μοναδικά ΑΦΜ δικαιούχων παραγωγών. Αναλυτικότερα στην πληρωμή συμπεριελήφθησαν η ειδική ενίσχυση βάμβακος, τα λοιπά συνδεδεμένα καθεστώτα και για πρώτη φορά στα πλαίσια της νέας ΚΑΠ υλοποιούνται και πληρώθηκαν τα οικολογικά σχήματα.

Οι νέες αυτές συνθήκες προϋποθέτουν νέες διοικητικές πρωτοβουλίες και πρόσθετες ενέργειες, τόσο από την πλευρά των παραγωγών, όσο και από την πλευρά του Οργανισμού, προκειμένου να ενεργοποιηθούν οι συγκεκριμένες ενισχύσεις των οικολογικών σχημάτων. Το γεγονός αυτό δημιούργησε επιπρόσθετο διοικητικό βάρος και χρονική πίεση στον ΟΠΕΚΕΠΕ αλλά και στους ίδιους τους παραγωγούς. Για τους λόγους αυτούς θα δοθεί η δυνατότητα ώστε να πραγματοποιηθούν διορθώσεις για τυχόν αστοχίες και προβλήματα που ενδεχομένως εντοπιστούν.

Περιφέρεια Ηπείρου: Ανάδοχοι για έργα εκσυγχρονισμού αρδευτικών δικτύων σε Πρέβεζα-Θεσπρωτία

 


Με αποφάσεις της Περιφερειακής Επιτροπής για δύο νέα έργα, με συνολικό προϋπολογισμό άνω των 2,7 εκ. ευρώ προχωρά το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των αρδευτικών δικτύων της Ηπείρου.

Συγκεκριμένα  η Περιφερειακή Επιτροπή στη συνεδρίαση της Μ. Τρίτης 30 Απριλίου 2024  ανέδειξε:

Τον οριστικό ανάδοχο του έργου: «Σχεδιασμός και αναβάθμιση αρδευτικού δικτύου ΤΟΕΒ Ζώνης Αράχθου – Ανακατασκευή διωρύγων ΒΔ1, Δ25 και Δ34», προϋπολογισμού € 2.196.899,69. Οριστικός Ανάδοχος αναδείχτηκε η Κ/Ξ Κ. ΚΩΣΤΑΒΑΣΙΛΗΣ & ΣΙΑ Ο.Ε. – ΛΑΜΠΡΟΣ ΓΕΩΡΓΟΥΛΑΣ».

Τον προσωρινό ανάδοχο του έργου: «Βελτίωση εκσυγχρονισμός αρδευτικών έργων Τ.Ο.Ε.Β. Γλυκής (Αχέροντα – Γλυκής)», προϋπολογισμού 546.840,00 €:  Ανάδοχος:  «ΓΕΩΓΕΝΕΣΙΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ με δ.τ. GEOGENESIS A.E,

Και τα δύο έργα χρηματοδοτούνται με πόρους του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.

Δημοπρατήσεις νέων έργων:

Συνεδρίασε το Συντονιστικό Όργανο του Δήμου Ζίτσας ενόψει της αντιπυρικής περιόδου

 


Πρακτικά ζητήματα που θα βοηθήσουν στην βελτίωση του επιχειρησιακού σχεδιασμού στη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, καθώς και τα δεδομένα που δημιουργούνται από την εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου για την πολιτική προστασία, εξετάστηκαν στη διάρκεια της συνεδρίασης του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ζίτσας το πρωί της Μ. Τρίτης (30/04/2024).

Στη συνεδρίαση, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στην Ελεούσα, τα μέλη του Συντονιστικού ανέπτυξαν προτάσεις για τη μεταξύ τους αρτιότερη συνεργασία, προκειμένου να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα που είναι, η αντιμετώπιση των περιστατικών πυρκαγιάς εν τη γενέσει τους.

Ο Δήμαρχος Μιχάλης Πλιάκος στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε στην προσπάθεια που καταβάλει ο Δήμος με ελάχιστο προσωπικό στη διάθεσή του και υποτυπωδώς στελεχωμένη υπηρεσία Πολιτικής προστασίας  να  εκτελέσει εργασίες προληπτικών καθαρισμών και ταυτόχρονα όταν κρίνεται απαραίτητο να συνδράμει στο έργο των πυροσβεστικών υπηρεσιών.

Περπατήσαμε και στα Ιωάννινα για την Παγκόσμια Ημέρα Ευχής και τα παιδιά του Make-A-Wish Ελλάδος!

 


Για πρώτη χρονιά, ανήμερα της 29ης Απριλίου, Παγκόσμιας Ημέρας Ευχής, ο ετήσιος, καθιερωμένος περίπατος του Make-A-Wish (Κάνε-Μια-Ευχή Ελλάδος), Walk for Wishes 2024, πραγματοποιήθηκε εκτός από Αθήνα και Θεσσαλονίκη, σε 13 ακόμα πόλεις: Αίγιο, Άνδρος, Βόλος, Δράμα, Πτολεμαΐδα, Ηράκλειο, Ιωάννινα, Καβάλα, Κέρκυρα, Λάρισα, Νάουσα, Τρίκαλα και Χανιά.

Με πρωτοβουλία της Ευγενίας Ντίσιου, μαμάς παιδιού που έχει εκπληρωθεί η ευχή του από τον οργανισμό, και με την πολύτιμη συνεργασία του Δήμου Ιωαννιτών και υπό την Αιγίδα του, ο περίπατος διεξήχθη και στην πόλη μας, τα Ιωάννινα. Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στην Πλατεία Μαβίλη και περπάτησε στα βήματα της πρώτης ευχής. Με πρωτοστάτες τις ίδιες τις οικογένειες και τα παιδιά ευχής, ο περίπατος κατέληξε στο φωταγωγημένο Δημαρχείο του Δήμου, ενώ ο ΡΥΘΜΟΣ 94.9, αναμετέδιδε την εξέλιξη καθενός από τους 15 περιπάτους ανά την Ελλάδα.

Υπό Αιγίδα της Ελληνικής Αστυνομίας σε όλες τις πόλεις και προς τιμήν της πρώτης ευχής παιδιού, του Chris Greicius, δύο ένστολοι αστυνομικοί συνόδευσαν τις οικογένειες καθ’ όλη τη διάρκεια του περίπατου, ενώ τα παιδιά ευχής, φορώντας το καπέλο τους με το #Wishkids, κορύφωσαν την εκδήλωση αφήνοντας συμβολικά στον ουρανό μπαλόνια.

Ταυτόχρονα, περισσότεροι από 80 Δήμοι ανά την Ελλάδα φωταγώγησαν στα μπλε κάποιο σημείο-ορόσημο της πόλης τους. Έτσι, φωταγωγήσεις και περίπατοι «φώτισαν» από άκρη σε άκρη ολόκληρο τον ουρανό της 29ης Απριλίου στα μπλε χρώματα του Make-A-Wish, τιμώντας όλα τα παιδιά που πάλεψαν με μία σοβαρή ασθένεια και έγιναν καλά, ή που εξακολουθούν να παλεύουν, αλλά και τη μνήμη εκείνων που φώτισαν τον δρόμο μας.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον οργανισμό και τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ευχής, μπορείτε να ενημερωθείτε από το www.makeawish.gr

Ακριβότερο κατά 19,3% φέτος το πασχαλινό τραπέζι σύμφωνα με την ΕΣΕΕ

 


Σύμφωνα με την ετήσια έρευνα του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΙΝ.ΕΜ.Υ.-ΕΣΕΕ), το κόστος για το φετινό πασχαλινό τραπέζι (6-8 ατόμων) κυμαίνεται από 89,04 έως 130,04 ευρώ. 

Με άλλα λόγια, οι καταναλωτές που θα προβούν στις ίδιες αγορές με πέρυσι από αντίστοιχα καταστήματα θα αντιμετωπίσουν μια αύξηση τιμών της τάξης του 16,3% έως 19,3% σε σύγκριση με το 2023.

Μόνο το αρνί θα είναι ακριβότερο κατά 15,1% φέτος, ενώ το κατσίκι έχει «πετάξει» κατά 25,1%. Οι ντομάτες είναι 30,3% ακριβότερες, το ελαιόλαδο 45,2%, τα κρεμμύδια 22,7% και οι πατάτες 18,6% ακριβότερα από πέρσι. 

Το κοτόπουλο έχει επίσης ανατιμηθεί 23,2% και το σπανάκι 26%. Το αρνί φέτος φτάνει να πωλείται σε κρεοπωλεία έως και 16,90 ευρώ και το κατσίκι έως 18,70 ευρώ το κιλό. Οι καταναλωτές θα πληρώσουν έως και 3,80 ευρώ για ένα κιλό ντομάτες και 2,49 ευρώ για ένα κιλό πατάτες.

Η 12άδα τα βαμμένα αυγά «πετάει» στα 13 ευρώ (πάνω από 1 ευρώ το ένα αυγό!), το τσουρέκι στα 11,50 ευρώ, ενώ η φέτα πουλιέται έως και 18 ευρώ τα 400 γραμμάρια.

Μαρία Κεφάλα: Λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εδώ και δεκαετίες οι κάτοικοι και ιδιοκτήτες ακινήτων με νόμιμους τίτλους κτήσης στην περιοχή «Μάτσικας»

 


Η δεδομένη πολιτική βούληση της Κυβέρνησης να δώσει την βέλτιστη δυνατή λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εδώ και δεκαετίες οι κάτοικοι και ιδιοκτήτες ακινήτων με νόμιμους τίτλους κτήσης στην περιοχή «Μάτσικας» και συνολικότερα στην παρόχθια ζώνη της λίμνης Παμβώτιδας, εκφράστηκε με σαφή τρόπο προς τους εκπροσώπους αυτών στην τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Μεγάλη Τρίτη.

Αντικείμενο της τηλεδιάσκεψης την οποία κάλεσε και συντόνισε η υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Μαρία Κεφάλα ήταν οι εξελίξεις με βάση το νέο νομοθετικό πλαίσιο όπως αυτό ισχύει μετά την ψήφιση του Νόμου 5092/2024 και σε αυτήν συμμετείχαν ο Γεν. Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του ΥΠΕΝ Πέτρος Βαρελίδης, ο Γεν. Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ Ευθύμιος Μπακογιάννης, η Γεν. Γραμματέας Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νάγια Κόλλια, ο κ. Συγκούνας από την Κτηματική Υπηρεσία Ιωαννίνων και οι εκπρόσωποι των κατοίκων και ιδιοκτητών της περιοχής «Μάτσικας», Ευάγγελος Κουτσής και Πέτρος Κατσουλίδης.

Όπως αναφέρθηκε από τους συμμετέχοντες στην τηλεδιάσκεψη ο Ν.5092 δίνει πλέον λύσεις και αντιμετωπίζει στη σωστή τους βάση, προβλήματα δεκαετιών, αναγνωρίζοντας το δικαίωμα της ιδιοκτησίας, σε όσους κατέχουν νόμιμους τίτλους κτήσης, τους οποίους και πρέπει να προσκομίσουν στην Κτηματική Υπηρεσία. Μετά τον έλεγχο από την Κτηματική Υπηρεσία και εφόσον διαπιστωθεί πως υπάρχουν νόμιμοι τίτλοι κτήσης, τότε εκκινεί η διαδικασία για τον σημειακό επανακαθορισμό της οριοθέτησης στην παρόχθια ζώνη της Παμβώτιδας.

Έως την Μεγάλη Τετάρτη 1η Μαΐου πρέπει να καταβληθεί το δώρο εορτών Πάσχα εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα

 


Έως την Μεγάλη Τετάρτη 1η Μαΐου πρέπει να καταβληθεί στους μισθωτούς το δώρο εορτών Πάσχα το οποίο αντιστοιχεί με μισό μηνιαίο μισθό συν μια προσαύξηση αδείας εορτών.

Ειδικότερα για τους αμειβόμενους με τον κατώτατο μισθό, το δώρο φέτος λόγω της αύξησης του μισθού ανέρχεται σε 432 ευρώ ( και όχι 415) λόγω της προσαύξησης που αναφέραμε για τους άγαμους χωρίς προϋπηρεσία, ενώ για εργαζόμενους με μεγαλύτερη προϋπηρεσία πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι τριετίες.

Δώρο δικαιούνται και οι εργαζόμενοι με μερική απασχόληση ενώ οι αμειβόμενοι με ημερομίσθιο, δικαιούνται ως δώρο 15 ημερομίσθια.

Το Δώρο εορτών Πάσχα 2024 δεν επιτρέπεται να καταβληθεί σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα.

ΕΦΕΤ: Συμβουλές για την εορταστική περίοδο του Πάσχα

 


Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων δίνει χρήσιμες συμβουλές στους καταναλωτές καθώς πλησιάζει το Πάσχα και ξεκινούν σε όλη την χώρα οι προετοιμασίες για τις γιορτές, που συνοδεύονται από παραδόσεις, συνήθειες και εορταστικά γεύματα, τα οποία με τη σειρά τους συνδέονται με αυξημένη κατανάλωση κρέατος, τυριών, αυγών και γλυκών.

Ωστόσο, σημειώνεται ότι είναι σημαντικό οι καταναλωτές να δίνουν προτεραιότητα στην ασφάλεια των τροφίμων για να ελαχιστοποιούν την επικινδυνότητα των τροφιμογενών νοσημάτων και τη σπατάλη των τροφίμων.

Ο προγραμματισμός των αγορών, η συνειδητή επιλογή τροφίμων και ο σωστός χειρισμός και αποθήκευση των πρώτων υλών βοηθάνε σ' αυτή την κατεύθυνση και επιπλέον συμφέρουν οικονομικά τον καταναλωτή.

Οι συμβουλές του ΕΦΕΤ

-Να προμηθευόμαστε τρόφιμα μόνο από επίσημα, άρα κι ελεγχόμενα σημεία πώλησης.

-Να ανατρέχουμε στις ενδείξεις της συσκευασίας στα προσυσκευασμένα τρόφιμα. Η ετικέτα μας παρέχει χρήσιμες πληροφορίες, όπως την ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας του προϊόντος, τις ορθές συνθήκες αποθήκευσης, τα διατροφικά στοιχεία. Αν έχουμε κάποια αλλεργία, δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στην ένδειξη αλλεργιογόνων συστατικών, τα οποία αναγράφονται υποχρεωτικά.

ΕΜΥ: Άστατος θα είναι ο καιρός σήμερα με αυξημένες νεφώσεις, τοπικές βροχές και λίγες καταιγίδες

 


Σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ) τη Μεγάλη Τετάρτη 1 Μαΐου 2024 σε ολόκληρη τη χώρα αναμένονται παροδικά αυξημένες νεφώσεις, τοπικές βροχές και λίγες καταιγίδες θα εκδηλωθούν τις θερμές της ημέρας κυρίως σε ορεινά ηπειρωτικά τμήματα.

Εντονότερα και σχετικά γενικευμένα θα είναι τα φαινόμενα στη Δυτική Μακεδονία και στην Ήπειρο.

Αναλυτικά ο καιρός τη Μεγάλη Τετάρτη 1 Μαΐου στα νησιά Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησο

Αρχικά στο Ιόνιο λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα τοπικών βροχών στα νότια τις απογευματινές ώρες. Στα ηπειρωτικά λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις απογευματινές ώρες με πιθανούς όμβρους στα ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι νοτιοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ στρεφόμενοι από το απόγευμα σε νοτιοδυτικούς με την ίδια ένταση. Στα νότια πελάγη από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

ΕΛΓΑ: Αποζημιώσεις 38 εκατ. ευρώ για ζημιές φυτικής παραγωγής και ζωικού κεφαλαίου το 2023

 


Καταβάλλονται από τον ΕΛΓΑ, μέσω της Τράπεζας Πειραιώς, στους λογαριασμούς των παραγωγών, αποζημιώσεις ύψους 38 εκατ. ευρώ, για ζημίες τις οποίες υπέστησαν στις καλλιέργειες φυτικής παραγωγής και εκτροφής ζωικού κεφαλαίου κατά το έτος 2023.

Με τη σημερινή πληρωμή, οι αποζημιώσεις τις οποίες έχει καταβάλει ο ΕΛΓΑ για το 2023 ανέρχονται στα 180,8 εκατ. ευρώ, όταν τα έσοδα του οργανισμού από την Ειδική Ασφαλιστική Εισφορά των αγροτών, ανέρχονται στα 170 εκατ. ευρώ.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, σε δήλωσή του επισημαίνει, ότι με την τελευταία πληρωμή αποζημιώσεων, ο ΕΛΓΑ έχει καταβάλει άνω του 80% των οφειλόμενων αποζημιώσεων για το έτος 2023, στοιχείο που αποτελεί δείγμα της αξιοπιστίας του οργανισμού και της συνέπειας που επιδεικνύει απέναντι στους αγρότες μας – και τούτο είναι εφικτό χάρη στην υπευθυνότητα της διοίκησης και των εργαζομένων στον ΕΛΓΑ.

Πρέβεζα: Συνελήφθη διότι επέδειξε με πλαστή άδεια κυκλοφορίας

 


Συνελήφθη προχθές το βράδυ επί της Εθνικής Οδού Πρέβεζας – Ηγουμενίτσας από αστυνομικούς του Τμήματος Τροχαίας Πρέβεζας αλλοδαπός, διότι κατείχε και επέδειξε κατά τον αστυνομικό έλεγχο άδεια κυκλοφορίας τού οχήματος που οδηγούσε, καταφανώς πλαστή, η οποία κατασχέθηκε.

Προανάκριση για την υπόθεση ενεργήθηκε από το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Μεγάλη Τετάρτη 1 Μαΐου

 


Την Μεγάλη Τετάρτη 1 Μαΐου 2024,  ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, Εθνικής Αντιστάσεως, Ηγουμενίτσα, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, Δημαρχείο Πλαταριάς, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, ΓΝ Χατζηκώστα, Λεωφ. Στρ. Μακρυγιάννη 60, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, Λεωφ. Σταύρου Νιάρχου, 08:00-14:00

Ιωάννινα, ΜΕΓΑ Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, Αμπελόκηποι, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Κέντρο Υγείας Πάργας, 09:00-13:00.

Πόνος στο χέρι: Μήπως φταίει ο ζωηρός σκύλος σας;

 


Οι βόλτες με τον σκύλο είναι πολύ ευεργετικές για τον οργανισμό, διότι προάγουν τη φυσική κατάσταση, βελτιώνοντας παράλληλα την ψυχική υγεία. Οι ιδιοκτήτες τους, όμως, πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα, αφού διατρέχουν κίνδυνο να τραυματιστούν όταν έχουν τους αγαπημένους τετράποδους φίλους τους δεμένους με λουρί.

Μελέτες που έχουν διεξαχθεί τελευταία για το θέμα, δείχνουν ότι πάνω στη χαρά τους και στην ανάγκη τους για κοινωνικοποίηση συχνά τραβούν με δύναμη, αιφνιδιάζοντας τους ιδιοκτήτες, με συνέπεια τον τραυματισμό τους. Και οι περισσότεροι προκύπτουν στο άνω άκρο. Αν το τράβηγμα δεν είναι η αιτία, τότε θα είναι η πτώση…

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Johns Hopkins βρήκαν ότι οι γυναίκες και τα άτομα άνω των 40 είναι οι πιο ευάλωτες ομάδες, ενώ οι τρεις συχνότεροι τραυματισμοί είναι στα δάκτυλα, στο κεφάλι και στον ώμο.

«Το περπάτημα συστήνεται από τους γιατρούς όλων των ειδικοτήτων, διότι αποτελεί μια άσκηση που με ελάχιστη επιβάρυνση και κίνδυνο βελτιώνει τη φυσική κατάσταση. Εύκολα μπορεί κάποιος να πετύχει τους ελάχιστους στόχους φυσικής δραστηριότητας που απαιτούνται για να βελτιώσει την υγεία του, περιλαμβανομένης της μυοσκελετικής, αφού το περπάτημα δυναμώνει τους μύες και διατηρεί γερά τα οστά, προλαμβάνοντας τους τραυματισμούς, τις πτώσεις και τα κατάγματα», τονίζει ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός δρ Παναγιώτης Πάντος, Διευθυντής της Ορθοπαιδικής Κλινικής Άνω Άκρου στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και υπεύθυνος των τμημάτων Άνω Άκρου και Αθλητικών Κακώσεων της Osteon Orthopedic & Spine Clinic.