Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018

Δήμος Πωγωνίου: Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση


Περιφέρεια Ηπείρου: Αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής την Πέμπτη 29 Μαρτίου


Στη σημερινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ανέφερε ότι τα σοβαρότερα προβλήματα εντοπίζονται σε τμήματα του οδικού δικτύου, ενώ ήδη ξεκίνησαν εργασίες για την αποκατάσταση οδοστρωμάτων στα οποία υπάρχουν λακκούβες, συνέπεια των έντονων και συνεχών βροχοπτώσεων.
Στη  συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής την Πέμπτη 29 Μαρτίου, μεταξύ άλλων, έλαβε αποφάσεις για τα παρακάτω έργα άμεσης παρέμβασης:
 Αποκατάσταση Οδοστρώματος στη θέση «Παλιουρή» της Ε.Ο. Ιωαννίνων- Ηγουμενίτσας, προϋπολογισμού 150.000 ευρώ, για την οποία αναδείχτηκε ανάδοχος η RVR  Κατασκευαστική.
 Αποκατάσταση επαρχιακής οδού Δραγοψά- Πολύλοφος, προϋπολογισμού 60.000 ευρώ.
 Αποκατάσταση ζημιών στην επαρχιακή οδό Άγιος Χριστόφορος- Κούρεντα- Γρανίτσα- Ραδοβίζι- Διχούνι, προϋπολογισμού 226.οοο ευρώ.
 Προμήθεια αντλητικών συγκροτημάτων και αποκατάσταση βλαβών από πλημμύρες στο αντλιοστάσιο του ΤΟΕΒ Κερασώνα – Παναγιάς, προϋπολογισμού 24.800 ευρώ.
 Αποκατάσταση ζημιών κεντρικής υδροληψίας αρδευτικών έργων στη Γλυκή και Αναχωμάτων στην Ποταμιά Π.Ε. Θεσπρωτίας, προϋπολογισμού 70.700 ευρώ.
 Κατασκευή πλακοσκεπούς οχετού για προστασία γέφυρας στην Ε.Ο. Ηγουμενίτσας- Ιωαννίνων, προϋπολογισμού 74.400 ευρώ.
 Άρση προσχώσεων και καθαρισμός κοίτης Αχέροντα από φερτά υλικά, προϋπολογισμού 74.400 ευρώ.
 Άρση προσχώσεων και καθαρισμός κοίτης Κοκκυτού από φερτά υλικά, προϋπολογισμού  62.000 ευρώ.
Εκτός αυτών η Ο.Ε.:
 Ενέκρινε τη δημοπράτηση του έργου «Βελτίωση- διαγράμμιση της Ε.Ο. Φιλιάτες- Ασπροκκλήσι», προϋπολογισμού 300.000 ευρώ.
 Ανέδειξε τον ανάδοχο (Κωνσταντινίδης Κατασκευαστική) του έργου «βελτίωση της Επ. οδού Ασπροχώρι- Λίππα- Πλατανιά», προϋπολογισμού 150.000 ευρώ.
 Ανέδειξε τον ανάδοχο (Ντάφλης Γεώργιος) του έργου «Αποκατάσταση 42ης επαρχιακής οδού Δίκορφο – Μανασσής - Μηλιωτάδες», προϋπολογισμού € 160.000.
 Ανέδειξε τον ανάδοχο (Ηλίας Κατσιμπόκης) του έργου «ασφαλτόστρωση οδικών τμημάτων στο Δ.Δ. Φιλιππιάδος- αντιπλημμυρικά έργα στο Δ..Δ. Τύριας», προϋπολογισμού 96.000 ευρώ.
 Ενέκρινε τη δημοπράτηση του έργου, «Συντήρηση- βελτίωση της 12ης επ. οδού (Άρτα- όρια Καρδίτσας), προϋπολογισμού 74.000 ευρώ.
Ανάδοχοι για ΣΜΑ Άρτας, Πωγωνίου, Ζίτσας
Στη σημερινή της συνεδρίαση η Ο.Ε. ανέδειξε τους αναδόχους για τρεις Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμάτων και συγκεκριμένα:
 Για το ΣΜΑ Άρτας, προϋπολογισμού 531.500 ευρώ,  ανάδοχος αναδείχτηκε η Κ/Ξ ΤΕΧΝΟΔΟΜΗ ΑΤΕ- ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ.
 Για το ΣΜΑ Πωγωνίου, προϋπολογισμού 718.000 ευρώ,  ανάδοχος η Κ/Ξ ΚΑΙΡΙΔΗΣ ΧΡ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ- ΤΖΗΚΑΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΣΤΙΚΗ Ο.Ε..
 Για το ΣΜΑ Ζίτσας, προϋπολογισμού 349.500 ευρώ,  ανάδοχος η ΦΕΙΔΙΑΣ ΑΤΕ

Το Δημοτικό Σχολείου Καλπακίου επισκέφθηκε ο παλαίμαχος διεθνής ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού, προπονητής και εκπαιδευτής UEFA/ΕΠΟ, Γιάννης Βονόρτας


Τις γνώσεις τους για το τεχνικό κομμάτι του ποδοσφαίρου είχαν την ευκαιρία να εξασκήσουν οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Καλπακίου που συμμετέχουν στο προωθητικό πρόγραμμα της Ε.Π.Ο. «Πάσα στα θρανία».
Στα πλαίσια του προγράμματος επισκέφθηκε το σχολείο ο παλαίμαχος διεθνής ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού, προπονητής και εκπαιδευτής UEFA/ΕΠΟ, Γιάννης Βονόρτας, που απάντησε σε ερωτήσεις των παιδιών σχετικά με το αγαπημένο τους ομαδικό άθλημα.
Στους μικρούς μαθητές μοιράστηκαν σχολικά εγχειρίδια και μπλούζες με το λογότυπο του προγράμματος, ενώ στις σχολικές μονάδες προσφέρθηκαν μπάλες για τις ανάγκες των ποδοσφαιρικών τους δράσεων και συμβολικά από μια φανέλα της Εθνικής Ομάδας.
Το πρόγραμμα «Πάσα στα θρανία» είναι το πρώτο εγκεκριμένο σχολικό πρόγραμμα από το αρμόδιο Υπουργείο που εκπονείται από την Ε.Π.Ο. και υλοποιείται σε συνεργασία με το εκπαιδευτικό προσωπικό.
Περιλαμβάνει επισκέψεις και ομιλίες αναφορικά με το «ευ αγωνίζεσθαι» και τις άλλες ευγενείς αξίες του ποδοσφαίρου από διακεκριμένους ποδοσφαιριστές, όπως είναι οι πρωταθλητές Ευρώπης 2004, προπονητές και εκπαιδευτές σε δεκάδες Δημοτικά Σχολεία, κυρίως από την περιφέρεια, συμπεριλαμβανομένων ειδικών, μειονοτικών και διαπολιτισμικών μονάδων σε ποσοστό άνω του 20%.

Η Περιφέρεια Ηπείρου θα συμμετάσχει για 15η συνεχή χρονιά στην Διεθνή Τουριστική Έκθεση της Κύπρου


Η Περιφέρεια Ηπείρου, συνεχίζοντας τη στοχευμένη προβολή στην τουριστική αγορά της Κύπρου που έχει ξεκινήσει δυναμικά από το 2004 με ιδιαίτερα θετικά και μετρήσιμα αποτελέσματα, θα συμμετάσχει και φέτος με δικό της  περίπτερο στην Διεθνή τουριστική έκθεση ΤΑΞΙΔΙ 2018,  η οποία θα πραγματοποιηθεί από 20 έως 22 Απριλίου  στον χώρο της Κρατικής Έκθεσης  Κύπρου στην Λευκωσία.
Στο χώρο του Περιπτέρου θα φιλοξενηθούν Δήμοι, φορείς, επαγγελματίες του τουρισμού, ενώσεις ξενοδόχων κ.α.. Επισημαίνεται ότι ο αριθμός τους κατά το στάδιο των προκρατήσεων,  είναι αυξημένος σε σχέση με το παρελθόν,  που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην απευθείας αεροπορική σύνδεση της Ηπείρου με την Κύπρο, μέσω της εταιρείας TUS,  διαδικασία που ξεκίνησε το 2016, όταν και έγινε η πρώτη επαφή του Περιφερειάρχη κ. Αλεξ. Καχριμάνη με το Διευθύνοντα Σύμβουλό της, στο πλαίσιο της τότε έκθεσης.
Στο πρόγραμμα προβολής της περιφέρειάς μας, περιλαμβάνονται: παρουσίαση συνολικά του τουριστικού προϊόντος της Ηπείρου, συναντήσεις επιχειρηματιών με τουριστικούς πράκτορες της Κύπρου και άλλες παράλληλες δράσεις.
Οι συνεκθέτες που θα παραστούν και θέλουν, καθώς και όσοι  δεν δύνανται να παραστούν και επιθυμούν να στείλουν διαφημιστικό υλικό που θα μοιραστεί (φυλλάδια), πρέπει το αργότερο ως τις 5/4/2018 να το αποστείλουν, με δική τους ευθύνη, στα γραφεία της Διεύθυνσης Τουρισμού /Τμήμα Τουρισμού στο κτίριο της Περιφέρειας Ηπείρου στα Ιωάννινα,  γραφεία: 141&/143.

Κατάθεση ερώτησης από το Γιάννη Στέφο προς το ΥΠΠΟΑ για την προώθηση του φακέλου ανακήρυξης της αρχαίας Δωδώνης ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco


Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ιωάννης Στέφος κατέθεσε ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού με θέμα την ανακήρυξη του αρχαιολογικού χώρου της Δωδώνης σε Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco.
Στην ερώτησή του ο βουλευτής επισημαίνει την σπουδαιότητα του αρχαιολογικού χώρου της Δωδώνης, τονίζοντας ότι πληροί τα κριτήρια της Unesco για την ανάδειξή του ως μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.  Πιο συγκεκριμένα, η Δωδώνη είναι ένας χώρος εξαιρετικής οικουμενικής αξίας, με ερείπια οικημάτων μοναδικού αρχιτεκτονικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος, που συνιστούν ένα μοναδικό δείγμα δημιουργικής ευφυΐας του ανθρώπου. Ο χώρος αποτελεί ένα αντιπροσωπευτικό ίχνος του αρχαιοελληνικού πολιτισμού στην περιοχή της Ηπείρου, τεκμήριο μιας σημαντικής ανταλλαγής ανθρώπινων αξιών και είναι άμεσα συνδεδεμένος με σημαντικά στάδια της ανθρώπινης ιστορίας.
Στη συνέχεια της ερώτησης, ο βουλευτής αναφέρεται στις ανασκαφές που έχουν πραγματοποιηθεί στο χώρο, οι οποίες έφεραν στο φως, ανάμεσα στ’ άλλα, τα μεταλλικά ελάσματα ή χρηστήρια πινάκια, όπου αναγράφονταν τα ερωτήματα των ενδιαφερομένων προς το μαντείο, μεγάλο μέρος των οποίων βρίσκεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων. Τα ελάσματα αυτά είναι μοναδικής ιστορικής αξίας ευρήματα για τη μελέτη της αρχαίας ελληνικής θρησκείας, η οποία υποφέρει από την έλλειψη γραπτών πηγών. Ένδειξη αυτής της σπουδαιότητας είναι το γεγονός ότι, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων έχει προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε τα χρηστήρια πινάκια να ενταχθούν στον κατάλογο «Μνήμη του Κόσμου» της Unesco.
Κλείνοντας, στην ερώτηση αναφέρονται όλες οι ενέργειες στις οποίες έχει προβεί η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων από το 2001 μέχρι σήμερα, και προσπαθεί να διερευνήσει τις προθέσεις του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για την προώθηση του φακέλου υποψηφιότητας του αρχαιολογικού χώρου της Δωδώνης για ένταξη στα μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και την προώθηση του φακέλου υποψηφιότητας για την ένταξη των χρηστήριων πινακίων στον κατάλογο «Μνήμη του Κόσμου» της Unesco.

Δήμος Πωγωνίου: Ο ισολογισμός του Δήμου έτους 2015



Γιάννης Καραγιάννης: Να μοριοδοτούνται και οι Χημικοί - Οινολόγοι στο Μέτρο 4.1 του ΠΑΑ 2014-20

Την συμπερίληψη των κλάδων Χημικών-Οινολόγων και Οινολόγων-Τεχνολόγων Ποτών στους ωφελούμενους από τις δράσεις του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-20, ζητούν από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Καραγιάννης, Δημήτρης Σεβαστάκης και Σταύρος Αραχωβίτης.
Συγκεκριμένα, σε ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό, επισημαίνουν πως στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2010, και ειδικότερα στο Μέτρο 4, Υπομέτρο 4.1 "Στήριξη για επενδύσεις σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις", οι κλάδοι των χημικών με ειδίκευση στην οινολογία και των οινολόγων-τεχνολόγων ποτών, δεν έχουν συμπεριληφθεί στους δικαιούχους του προγράμματος, παρότι αποτελούν δύο επιστημονικές ειδικότητες  σημαντικές  για την χώρα μας η οποία παράγει και πιστοποιεί κρασί υψηλής ποιότητας και εξαγωγικής αξίας.
Οι βουλευτές σημειώνοντας πως ο συγκεκριμένοι επιστημονικοί κλάδοι είναι ταχέως αναπτυσσόμενοι και πως οι υψηλού επιστημονικού δυναμικού πτυχιούχοι των πανεπιστημιακών μας σχολών επιθυμούν να επενδύσουν στην αγροτική παραγωγή - τονίζοντας παράλληλα ότι πολλοί από αυτούς δραστηριοποιούνται ήδη ως νέοι αγρότες, ζητούν από τον υπουργό να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να συμπεριληφθούν οι συγκεκριμένες κατηγορίες επιστημόνων στους ωφελούμενους από τις δράσεις του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2010.

Ιωάννινα: Συνελήφθησαν δύο υπήκοοι Αλβανίας, ηλικίας 32 και 44 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπές και παραβάσεις της Νομοθεσίας περί Αλλοδαπών


Συνελήφθησαν, χθες (28-03-2018) τα ξημερώματα στην πόλη των Ιωαννίνων, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, δύο υπήκοοι Αλβανίας, ηλικίας 32 και 44 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπές και παραβάσεις της Νομοθεσίας περί Αλλοδαπών.
Ειδικότερα, οι αστυνομικοί εντόπισαν τους δύο αλλοδαπούς να επιβαίνουν σε  δίκυκλο μοτοποδήλατο, το οποίο όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, είχαν αφαιρέσει νωρίτερα από την πόλη των Ιωαννίνων.
Επίσης, από τη διενεργούμενη προανάκριση διαπιστώθηκε ότι οι δύο συλληφθέντες διέπραξαν κατά το χρονικό διάστημα από 24 έως 28-03-2018 στα Ιωάννινα τις παρακάτω κλοπές:
• κατά το χρονικό διάστημα από 24 έως 26-03-2018, διέρρηξαν διαμέρισμα, χωρίς ωστόσο να αφαιρέσουν κάτι,
• το μεσημέρι της 26-03-2018, αφαίρεσαν από αυτοκίνητο μία γυναικεία τσάντα, που περιείχε χρηματικό ποσό και προσωπικά έγγραφα,
• βραδινές ώρες της 27/28-03-2018, διέρρηξαν κατάστημα, απ’ όπου αφαίρεσαν χρηματικό ποσό και είδη οικιακής χρήσης.
Κατασχέθηκε το κλεμμένο μοτοποδήλατο το οποίο και αποδόθηκε στον ιδιοκτήτη του.
Οι συλληφθέντες, οι οποίοι στερούνται νομιμοποιητικών εγγράφων εισόδου παραμονής στη χώρα, θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων ενώ την προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Κατάθλιψη: Γιατί επιδεινώνεται την άνοιξη;


Η άνοιξη θεωρείται η εποχή της ανανέωσης και της αισιοδοξίας, αλλά για τα άτομα με κατάθλιψη συχνά είναι η εποχή που βυθίζονται στο άγχος και τη μελαγχολία.
Αλλεπάλληλες μελέτες έχουν καταδείξει ένταση των συμπτωμάτων της σοβαρής (μείζονας) κατάθλιψης στη διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού, με σημαντική αύξηση στις παρα-αυτοκτονικές συμπεριφορές (π.χ. οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ), στις απόπειρες αλλά και στις αυτοχειρίες.
Το φαινόμενο αυτό δημιουργεί πολλά ερωτηματικά, επειδή θεωρητικά θα έπρεπε να νιώθουμε περισσότερη μελαγχολία στη διάρκεια των χειμερινών μηνών.
«Είναι γεγονός ότι οι περισσότεροι άνθρωποι νιώθουν την άνοιξη αυξημένη ενεργητικότητα, αισιοδοξία και ενθουσιασμό, πιθανώς σε συνδυασμό με μία ψυχική αναστάτωση και μειωμένη ανάγκη για ύπνο», λέει ο νευρολόγος-ψυχίατρος Δρ. Νίκος Ε. Δέγλερης, διδάσκων Ψυχοθεραπείας στο Πανεπιστήμιο Paris V, στη Γαλλία. «Η ένταση αυτή οφείλεται κατ’ αρχάς στο ότι είμαστε εξαιρετικά ευαίσθητοι στα φυσικά φαινόμενα, δηλαδή σε παράγοντες όπως ο φωτισμός και η θερμοκρασία. Ακόμα και λίγες πρόσθετες ώρες ηλιοφάνειας και αυξημένης περιβαλλοντικής θερμοκρασίας είναι αρκετές για να αυξηθεί η παραγωγή σεροτονίνης και ντοπαμίνης στον εγκέφαλο. Οι ουσίες αυτές είναι νευροδιαβιβαστές, δηλαδή συμμετέχουν στη μετάδοση μηνυμάτων μεταξύ των νευρικών κυττάρων, και είναι υπεύθυνες για τα αισθήματα ευεξίας».