Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2019

Σύνοδος ΟΑΣΕ: Την μεροληψία της αλβανικής δικαιοσύνης εις βάρος των Βορειοηπειρωτών έθεσε η ΚΑΒΗ

Στην Εργασιακή συνεδρία 10 με θέμα "Ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας, Δημοκρατική νομοθεσία, Εξασφάλιση της ίσης απόλαυσης των δικαιωμάτων και ισότιμης συμμετοχής στην πολιτική και δημόσια ζωή", που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο της Ετήσιας Συνόδου Human Dimension Implementation Meeting 2019 του ΟΑΣΕ - ODIHR στην Βαρσοβία, συμμετείχε η Κίνηση για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου.
Στην παρέμβαση του ο πρόεδρος της Κίνησης Δημήτριος Περδίκης αναφέρθηκε στα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες της Βορείου Ηπείρου με την αλβανική δικαιοσύνη σχετικά με την υφαρπαγή των περιουσιών τους.
Επίσης ενημέρωσε την Σύνοδο για την αδικαιολόγητη καθυστέρηση της αλβανικής δικαιοσύνης, στην δημοσίευση του πορίσματος για την δολοφονία του Κωνσταντίνου Κατσίφα στους Βουλιαράτες στις 28 Οκτωβρίου 2018, καθώς και για την ανεκδιήγητη στάση που κράτησε το αλβανικό δικαστήριο στην υπόθεση της δολοφονίας του Αριστοτέλη Γκούμα στην Χιμάρα στις 12 Αυγούστου 2010.
Στο δικαίωμα απάντησης των κρατών - μελών ο εκπρόσωπος της Αλβανίας ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, λέγοντας ότι "Πρέπει να απαντήσουμε στην παραπληροφόρηση και την διαστρεβλωμένη εικόνα που παρουσίασε η Κίνηση για την Αναγέννηση της Βορείου. Το Γραφείο Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ODIHR) δεν πρέπει να δίνει βήμα σε εξτρεμιστικές οργανώσεις που διεκδικούν εδάφη των συμμετεχόντων κρατών!". Στη συνέχεια έκανε τις γνωστές γενικόλογες αναφορές περί σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το αλβανικό κράτος.
Ολόκληρη η παρέμβαση της Κίνησης για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου όπως κατατέθηκε στα πρακτικά:

Εξιχνιάστηκε υπόθεση διάρρηξης μονοκατοικίας στον Βουβοπόταμο Πρέβεζας


Ως δράστης ταυτοποιήθηκε ένας 49χρονος αλλοδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για απόπειρα κλοπής

Εξιχνιάστηκε από το Αστυνομικό Τμήμα Καναλλακίου σε συνεργασία με το Γραφείο Εγκληματολογικών Ερευνών Πρέβεζας, υπόθεση διάρρηξης μονοκατοικίας στον Βουβοπόταμο Πρέβεζας και σχηματίσθηκε δικογραφία για απόπειρα κλοπής σε βάρος 49χρονου αλλοδαπού.
Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα και την κατάλληλη αξιοποίηση ευρημάτων, ο 49χρονος εμπλέκεται σε διάρρηξη, που έγινε κατά το χρονικό διάστημα 05 έως 14-10-2014 σε μονοκατοικία στον Βουβοπόταμο Πρεβέζας.
Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πρέβεζας ενώ την προανάκριση ενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Καναλλακίου.

Επιτυχής εγγραφή των Οριζόντων Ηπείρου και στη ΔΟΥ ως Πολιτική Παράταξη


Μετά την έγκριση του καταστατικού των Οριζόντων Ηπείρου από το Πρωτοδικείο Ιωαννίνων ολοκληρώθηκε με επιτυχία και η εγγραφή των Οριζόντων Ηπείρου ως Πολιτική Παράταξη από το ΔΟΥ Ιωαννίνων.

Από το γραφείο Τύπου

Συμμετοχή ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ σε δραστηριότητα του ΟΑΣΕ στη Βαρσοβία


Θέμα: Συμμετοχή ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ σε δραστηριότητα του ΟΑΣΕ στη Βαρσοβία. Έκθεση αντιπαραβολής της κατάστασης στέρησης βασικών δικαιωμάτων της ΕΕΜ  με τις καθυστερήσεις στην εφαρμογή του Νόμου περί Εθνικών Μειονοτήτων
Στη 12η Συνεδρία, 23 Σεπτεμβρίου 2019, της ετήσιας μεγαλύτερης δραστηριότητας του ΟΑΣΕ και συγκεκριμένα του Οργανισμού περί Δημοκρατίας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (OSCE/ODHIR), που αφορά στην Ανθρώπινη Διάσταση, συμμετείχε η Δημοκρατική Ένωση Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας. Εκπροσωπήθηκε δια του Προέδρου της Οργάνωσης κ. Βασίλη Κάγιου, ο οποίος είχε και σχετική εισήγηση στο χρόνο που οι διαδικασίες προβλέπουν.
Η εισήγηση του Προέδρου της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, που ήταν περίληψη εκτενέστερης σχετικής Έκθεσης, εστίασε σε βασικά προβλήματα που άπτονται στερήσεων πρακτικής εφαρμογής των δικαιωμάτων για τα μέλη της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας. Τα προβλήματα αυτά χρονίζουν αλλά ενίοτε όπως συμβαίνει και τα τελευταία χρόνια γνωρίζουν ιδιαίτερη επιδείνωση. Η εισήγηση ήταν βασισμένη σε αντιπαραβολή των προβλέψεων του Νόμου περί Εθνικών Μειονοτήτων, τον οποίο απ’ το 2017 επικύρωσε η Αλβανία και της επικρατούσας κατάστασης.
Ειδικά η εισήγηση και η Έκθεση που διανεμήθηκε σε εκπροσώπους των κυβερνήσεων όλων των κρατών- μελών του ΟΑΣΕ, εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών, μη-κυβερνητικών οργανώσεων που ασχολούνται με ζητήματα εθνικών και πολιτιστικών μειονοτήτων καθώς επίσης και τους φορείς του Οργανισμού, εστίασε στην καθυστέρηση για την έκδοση από πλευράς της Αλβανικής κυβέρνησης των εφαρμοστηκών απορρεόντων εκ του Νόμου διατάξεων, οδηγιών κ.α. Η αδικαιολόγητη αυτή καθυστέρηση πέραν των άλλων καταδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο ότι απουσιάζει ουσιαστική βούληση από πλευράς της πολιτείας και καθιστά τον ίδιο το Νόμο προπαγανδιστικό πρόσχημα κάλυψης της πραγματικής κατάστασης.
Για την ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ η μη εφαρμογή με σχολαστικότητα της κατοχυρωμένης βασικής αρχής στα δικαιώματα των μειονοτήτων αυτής της ελεύθερης βούλησης στον προσδιορισμό των πολιτών στο να ανήκουν ή όχι στην ΕΕΜ, δεν αντανακλά απλά τις νοοτροπίες του παρελθόντος ή εθνικιστικών διακρίσεων εις βάρος της, αλλά δεν διευκολύνει στην πρακτική εφαρμογή των προβλέψεων του ίδιου του Νόμου. Ο Πρόεδρος της ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ κ.  Βασίλης Κάγιος στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα της παρελθούσας Απογραφής Πληθυσμού στην οποία η ΕΕΜ αλλά και άλλες μειονότητες στη χώρα απείχαν λόγω ακριβώς μη σεβασμού στο δικαίωμα αυτό. Επί της ευκαιρίας απηύθυνε έκκληση στον ΟΑΣΕ όπως συμβάλει ξεπεραστεί αυτή η παραβίαση βασικού δικαιώματος για την επικείμενη Απογραφή 2020, ώστε να εφαρμοστεί κατά τα ισχύοντα στο χώρο της Ευρώπης.

Συλλυπητήρια των Οριζόντων Ηπείρου για τον θάνατο του Αχιλλέα Μπιστιόλη


Οι Ορίζοντες Ηπείρου εκφράζουν τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους για τον αδόκητο θάνατο του Αχιλλέα Μπιστιόλη, Περιφερειακού Συμβούλου με την παράταξη Αξιοβίωτη Ανάπτυξη Ηπείρου.

Από το γραφείο Τύπου

Ψήφισμα Περιφερειακού Συμβουλίου για τον Αχιλλέα Μπιστιόλη


Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου, μόλις πληροφορήθηκε τον αδόκητο θάνατο του τ. Περιφερειακού Συμβούλου Αχιλλέα Μπιστιόλη, συνήλθε εκτάκτως σε συνεδρίαση  και έχοντας υπόψη:
1. Τις διατάξεις του Ν. 3852/2010  «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης - Πρόγραμμα Καλλικράτης» (ΦΕΚ  87/ Α’ /7-6- 2010), όπως ισχύει.
2. Τον Κανονισμό λειτουργίας του
3. Την τοποθέτηση του Προέδρου του, ο οποίος εξήρε την προσωπικότητα, το ήθος, την πολύχρονη συμμετοχή του στα κοινά, ως Νομαρχιακού Συμβούλου, Αντινομάρχη, Δημοτικού και Περιφερειακού Συμβούλου, ως και την εν γένει προσφορά του στους πολίτες κατά τη διάρκεια της μακράς επιστημονικής – δημοσιοϋπαλληλικής του καριέρας
Αποφασίζει ομόφωνα
 (απόφαση 12/45/25-9-2019)
1. Να παραστούν όλα τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου στην νεκρώσιμη ακολουθία.
2. Αντί στεφάνου να κατατεθούν χρήματα σε κοινωφελή ιδρύματα.

Οι Ορίζοντες Ηπείρου πρώτη Περιφερειακή Παράταξη με καταστατικό στην Ελλάδα - Εγκρίθηκε από το Πρωτοδικείο Ιωαννίνων


Ολοκληρώθηκε στο Πρωτοδικείο Ιωαννίνων η διαδικασία έγκρισης του καταστατικού των Οριζόντων Ηπείρου που αποτελούν πλέον την πρώτη Περιφερειακή παράταξη σε όλη την Ελλάδα που κατοχυρώνει και επισήμως χαρακτηριστικά πλήρους δημοκρατικής λειτουργίας, με δηλωμένους σκοπούς και στόχο την εκλογή οργάνων.
Με βάση το καταστατικό από την 1η Οκτωβρίου του 2019 θα αρχίσει η εγγραφή μελών και οι διαδικασίες που προβλέπονται έτσι ώστε τον Ιούνιο του 2020 να διεξαχθεί το πρώτο συνέδριό μας για την εκλογή των οργάνων διοίκησης.
Πρόκειται για μια απόδειξη στην πράξη ότι οι Ορίζοντες Ηπείρου ήρθαν για να αλλάξουν το τοπίο στην αυτοδιοίκηση. Και ότι δεν αποτελούν απλώς ένα ευκαιριακό εκλογικό συνασπισμό αλλά θέλουν να μετεξελιχθούν σε μια παράταξη με ρίζες στην κοινωνία.
Δίνουμε τη δυνατότητα σε όλους του Ηπειρώτες, παντού στη Γη να πυκνώσουν τις τάξεις μας και να συμμετέχουν ισότιμα στη διαμόρφωση της στρατηγικής μας.
Ο εκλεγμένος επικεφαλής των Οριζόντων Ηπείρου στο Περιφερειακό Συμβούλιο Σπύρος Ριζόπουλος με αφορμή την ολοκλήρωση των διαδικασιών δήλωσε σε δημοσιογράφους:

Σύλληψη αλλοδαπών και του άμεσου συνεργού τους στην Ηγουμενίτσα


Στη σύλληψη δύο (02) αλλοδαπών προέβησαν, πρωινές ώρες χθες, τα στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας, καθώς και του 32χρονου αλλοδαπού άμεσου συνεργού τους.
Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που διενεργήθηκε από στελέχη του Γραφείου Ασφαλείας εντός του επιβατικού σταθμού του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, με τη συνδρομή υπαλλήλου ιδιωτικής εταιρείας παροχής υπηρεσιών ασφάλειας, διαπιστώθηκε ότι ο ανωτέρω 32χρονος αλλοδαπός διευκόλυνε την παράνομη έξοδο από τη χώρα δύο (02) αλλοδαπών, οι οποίοι κατείχαν και επέδειξαν πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα.
Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκαν τα ανωτέρω έγγραφα.

Ιονία Οδός: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο ύψος της Αμφιλοχίας από την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου


Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, που θα ισχύσουν για τουλάχιστον ένα μήνα, ξεκινούν να εφαρμόζονται από αύριο στην Ιονία Οδό και συγκεκριμένα στο ύψος της Αμφιλοχίας.
Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε από την «Νέα Οδό», από την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου και για χρονικό διάστημα ενός μηνός η κίνηση των οχημάτων στο 108ο χιλιόμετρο θα διεξάγεται από μια λωρίδα κυκλοφορίας και στις δύο κατευθύνσεις.

ΟΠΕΚΑ: Ξεκίνησε η πληρωμή του επιδόματος ενοικίου στους δικαιούχους


Ξεκίνησε η πληρωμή για το επίδομα ενοικίου από τον ΟΠΕΚΑ.
Η πίστωση ξεκίνησε να φαίνεται στους λογαριασμούς των δικαιούχων από τις απογευματινές ώρες σήμερα της Τρίτης.
Λόγω της απεργίας των τραπεζοϋπαλλήλων ίσως σε ορισμένες τράπεζες υπάρξουν καθυστερήσεις στην καταβολή.
Το επίδομα ενοικίου θα καταβληθεί σε όλους όσοι υπέβαλαν αίτηση στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα μέχρι και την 31 Αυγούστου και έχει εγκριθεί. Το επίδομα θα είναι στους λογαριασμούς των δικαιούχων από την προηγούμενη ημέρα, αν το επιτρέψει η απεργία των τραπεζοϋπαλλήλων.
Για να εγκριθεί η αίτηση απαιτείται το μισθωτήριο συμβόλαιο να έχει διάρκεια τουλάχιστον έξι μήνες από τον επόμενο μήνα της υποβολής αίτησης.

Πανάδες: Πως θα εξαφανίσετε τις δυσχρωμίες από τον ήλιο


Οι διακοπές τελείωσαν και η επιστροφή στην καθημερινή ρουτίνα είναι γεγονός. Όμως, η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο σάς άφησε τα... σημάδια της. Αυτά τα σκουρόχρωμα σημάδια στο δέρμα που αποκαλούνται μέλασμα ή, κοινώς, πανάδες.
Οι πανάδες είναι σκούρες αντιαισθητικές κηλίδες, οι οποίες παρουσιάζονται κυρίως στο πρόσωπο, στα χέρια (τα γνωστά age spots) και στο ντεκολτέ, αλλά μπορεί  να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος.
Αφορούν κυρίως (αλλά όχι μόνο) τις γυναίκες, ηλικίας 20-40 ετών και οφείλονται στην κατά τόπους υπερμελάχρωση του δέρματος, λόγω της αυξημένης παραγωγής μελανίνης, ως αποτέλεσμα μιας διαταραχής των μελανοκυττάρων. Η αιτία που συμβαίνει αυτό δεν έχει πλήρως διευκρινιστεί, όμως, είναι γνωστό ότι διάφοροι παράγοντες, όπως η γονιδιακή προδιάθεση, η λήψη ορισμένων  φαρμάκων, τα αντισυλληπτικά, η εγκυμοσύνη αλλά και η έκθεση στον ήλιο χωρίς προστασία, παίζουν ρόλο.
 «Το καλοκαίρι, ειδικά στην Ελλάδα όπου υπάρχει έντονη ηλιοφάνεια, το πρόβλημα των δυσχρωμιών εντείνεται. Έτσι, μπορεί είτε να δημιουργηθούν πανάδες εκεί που δεν υπάρχουν, είτε να γίνουν πιο έντονες οι ήδη υπάρχουσες.
Εντούτοις, είναι σημαντικό οι σκούρες αυτές κηλίδες να ελέγχονται από ειδικό, έτσι ώστε να διερευνηθεί εάν όντως πρόκειται για πανάδες ή για κάποια σοβαρότερη δερματική βλάβη με παρόμοια χαρακτηριστικά», αναφέρει η Δρ. Αναστασία Σεφέρη–Δανιήλ, MD, PhD, πλαστική χειρουργός στο Νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής (HESPRAS).
Ανάλογα με το βάθος της εντόπισης της μελανίνης, οι πανάδες μπορεί να ανήκουν στον επιδερμικό τύπο, όπου οι βλάβες είναι επιφανειακές, στον δερματικό που αφορά σε μεγαλύτερου βάθους βλάβες και το μικτό τύπο, με τις βλάβες να εμφανίζονται σε βαθύτερα στρώματα της επιδερμίδας. Η συντριπτική πλειονότητα των περιστατικών (70%) ανήκει στην πρώτη κατηγορία, η οποία  προφανώς είναι και η πιο εύκολα αντιμετωπίσιμη.
Σύγχρονες μέθοδοι αντιμετώπισης