Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2022

Αδελφότητα Ιερομνημιτών Πωγωνίου: Καλή χρονιά με υγεία και ευτυχία σε εσάς και τους αγαπημένους σας

 


Αγαπητοί συγχωριανοί,

Το Δ.Σ. της Αδελφότητας εύχεται καλή χρονιά με υγεία και ευτυχία σε εσάς και τους αγαπημένους σας.

Ας είναι αυτή η χρονιά καλύτερη από την  προηγούμενη για όλους μας και ας γίνει η ευκαιρία για να έρθουμε πιο κοντά στην Ιερομνήμη μας.

Το Δ.Σ.

Μπίκας Χρ. Κωνσταντίνος: Καλή χρονιά

 


Το 2023 να είναι ένα υπέροχο έτος για όλο τον κόσμο.

Υγεία, Αγάπη, Ευτυχία, με όλα τα καλά του Θεού!!!

Με  τιμή

Ο Πρόεδρος Παρακαλάμου

Μπίκας Χρ. Κωνσταντίνος

Πρέβεζα: Συνελήφθησαν δύο (2) ημεδαπές, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για κλοπή

 


Συνελήφθησαν χθες (30-12-2022) το απόγευμα στην Πρέβεζα από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. της Διεύθυνσης Αστυνομίας Πρέβεζας δύο (2) ημεδαπές, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για κλοπή.

Ειδικότερα, προηγήθηκε καταγγελία του διευθυντή καταστήματος τροφίμων (supermarket) στην Πρέβεζα χθες το απόγευμα, για δύο ημεδαπές οι οποίες αφαίρεσαν προϊόντα από το κατάστημα και διέφυγαν πεζές χωρίς να πληρώσουν.

Ο αστυνομικοί, ύστερα από επιστάμενες αναζητήσεις, κατάφεραν να εντοπίσουν λίγη ώρα αργότερα τις κατηγορούμενες, τις οποίες και συνέλαβαν.

Στην κατοχή τους βρέθηκαν τα κλεμμένα προϊόντα, τα οποία στη συνέχεια αποδόθηκαν στον υπεύθυνο του καταστήματος.

Οι συλληφθείσες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πρέβεζας.

Αναγέννηση Κεφαλοβρύσου: Καλή Χρονιά!

 

Καλή Χρονιά! 

Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη


Ηπειρώτισσες, Ηπειρώτες,

Υποδεχόμαστε απόψε το 2023.

Ένα χρόνο που προσδοκούμε να  επαναφέρει την κανονικότητα  στην καθημερινότητά μας και  σε όλες τις κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες.

Τα τρία προηγούμενα χρόνια, ήταν χρόνια σκληρής δοκιμασίας:  Αρχικά με την πανδημία και  στη συνέχεια με τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία.

 Το 2022  διέψευσε πολλές από τις προσδοκίες μας.

Δυσκόλεψε τη ζωή της συντριπτικής πλειοψηφίας του κόσμου.

Δεν έκαμψε όμως το ηθικό μας και η  ανατολή του 2023 μας βρίσκει  όρθιους, πολύ πιο δυνατούς, πιο ώριμους και ως άτομα και ως κοινωνία. 

 Απόψε είναι   ευκαιρία και για έναν απολογισμό:  για το τι έγινε τη χρονιά που έφυγε στην Περιφέρεια Ηπείρου, αλλά και για το τι περιμένουμε το 2023. Είναι και ώρα αυτοκριτικής. Μαθαίνουμε και από τα λάθη μας. Τα διορθώνουμε,  γινόμαστε πάντα καλύτεροι. 

Φέτος ο απολογισμός είναι χρήσιμος για έναν ακόμη λόγο: Στο τέλος του χρόνου οι πολίτες θα κληθούν να επιλέξουν τις νέες αυτοδιοικητικές αρχές.

Ως Περιφερειακή Αρχή, είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι για τη θετική κρίση του κόσμου. Παρά τις δυσκολίες συνεχίσαμε τις μικρές και μεγάλες παρεμβάσεις που έχει ανάγκη αυτός ο τόπος, δρομολογήσαμε νέα μεγάλα έργα, έχουμε σε εξέλιξη σημαντικές πρωτοβουλίες.

Σήμερα είναι ημέρα χαράς, προσμονής κι’  ελπίδας. Όλοι περιμένουμε το νέο έτος  με αισιοδοξία για κάτι καλύτερο στη ζωή μας. Ας αφήσουμε στην άκρη  τις όποιες διαφορές μας, ας διαγράψουμε τις «μαύρες σκέψεις» και ας κάνουμε μια νέα αρχή, με  πίστη ότι τα καλύτερα στη ζωή μας έρχονται.

 Το 2023, να χαρίζει σε όλους Υγεία, προκοπή, ευτυχία.

Χρόνια Πολλά, Καλή Χρονιά.

Άρτα: Συνελήφθησαν (4) άτομα, που κατηγορούνται για παραβάσεις της νομοθεσίας για τα τυχερά παίγνια

 


Συνελήφθησαν χθες  το βράδυ σε περιοχή της Άρτας από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας με τη συνδρομή και της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. του Αστυνομικού Τμήματος Άρτας (4) άτομα, που κατηγορούνται για παραβάσεις της νομοθεσίας για τα τυχερά παίγνια.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο ειδικών δράσεων για την πάταξη του φαινομένου, οι αστυνομικοί διενήργησαν αιφνιδιαστικό έλεγχο σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, όπου διαπιστώθηκε η διεξαγωγή τυχερού παιχνιδιού με τραπουλάχαρτα («ΠΟΚΑ»), με διοργανωτή τον  ιδιοκτήτη του καταστήματος και συμμετέχοντες ακόμη δύο Έλληνες  και έναν αλλοδαπό.

Κατασχέθηκαν το συνολικό χρηματικό ποσό των 559 ευρώ, τράπουλα και τσόχα, επί της οποίας διεξάγονταν το παιχνίδι.

Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι το κατάστημα λειτουργούσε χωρίς άδεια από την αρμόδια αρχή.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας.

ΕΛΣΤΑΤ: Ο νέος εκλογικός χάρτης της χώρας

 


Όπως προκύπτει από τα οριστικά αποτελέσματα της απογραφής του νόμιμου πληθυσμού – κατοικιών 2021 που εξέδωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) και ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών προκύπτει  νέα κατανομή των βουλευτικών εδρών ανά εκλογική περιφέρεια.

Με βάση την τελευταία κατανομή εδρών, δύο έδρες κερδίζει η εκλογική Περιφέρεια της Ανατολικής Αττικής ενώ από μία έδρα κερδίζουν ο Βόρειος, ο Δυτικός και ο Νότιος τομέας Αθηνών καθώς και η Α΄εκλογική Περιφέρεια της Θεσσαλονίκης.

Αντίθετα, από μία έδρα χάνουν οι εκλογικές Περιφέρειες Α΄ Αθηνών, Α΄ Πειραιώς, Άρτας, Κοζάνης, Μαγνησίας, Σερρών, Φθιώτιδας, Θεσπρωτίας και Καστοριάς.

Μάλιστα οι δύο τελευταίες Περιφέρειες καθίστανται μονοεδρικές.

Στην κατανομή αυτή ενσωματώνεται και η επίπτωση από τις τρεις έδρες που αφαιρούνται από τις εκλογικές περιφέρειες για να προστεθούν στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, προκειμένου να εκπροσωπηθούν οι κάτοικοι εξωτερικού.

Ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Μάκης Βορίδης, έδωσε εντολή στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου να προχωρήσει στη σύνταξη σχετικού Προεδρικού Διατάγματος που θα αποτυπώνει τις παραπάνω μεταβολές και το οποίο αναμένεται να εκδοθεί έως τις 10 Ιανουαρίου του 2023.

Ιωάννινα: Συνελήφθησαν δύο άνδρες, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων και σωματική βλάβη από αμέλεια

 


Συνελήφθησαν χθες  το πρωί στα Ιωάννινα από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων δύο άνδρες,  σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων και σωματική βλάβη από αμέλεια.

Ειδικότερα, ως προς το χρονικό της υπόθεσης, προχθές το βράδυ μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο των Ιωαννίνων αλλοδαπός, ο οποίος έφερε τραύματα από κυνηγητικό όπλο στην περιοχή της λεκάνης και των μηρών.

Όπως προέκυψε από τη διερεύνηση της υπόθεσης, λίγο νωρίτερα, ο ένας από τους συλληφθέντες, βρισκόμενος με τον συγκατηγορούμενό του σε περιοχή των Ιωαννίνων κατά τη διάρκεια κυνηγιού, υπέλαβε ως θήραμα τον αλλοδαπό, τραυματίζοντάς τον με το κυνηγητικό του όπλο.

Το όπλο κατασχέθηκε, ενώ οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

ΕΛΣΤΑΤ: 10.716 ο πληθυσμός του Δήμου Πωγωνίου

 

Έπειτα από πολύ μεγάλη καθυστέρηση, προσβάσιμα είναι, πλέον, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την απογραφή του 2021.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που προέκυψαν από την απογραφή πληθυσμού- κατοικιών 2021, που διενήργησε η ΕΛΣΤΑΤ ο νόμιμος πληθυσμός της χώρας ανέρχεται σε 9.716.889 άτομα.

Ο πληθυσμός του Δήμου Πωγωνίου ανέρχεται 10.716 άτομα.


Σεισμική δόνηση 3,8 R, 18 χλμ Δυτικά των Ιωαννίνων

 


Σεισμική δόνηση έντασης 3,8 R, σημειώθηκε στις 01:11 τα μεσάνυκτα του Σαββάτου 31 Δεκεμβρίου 2022, 18 χλμ Δυτικά των Ιωαννίνων.

Η σεισμική δόνηση είχε εστιακό βάθος 5  χλμ.

Κάθετη πτώση στις καταθέσεις των νοικοκυριών

 


Οι καταθέσεις των νοικοκυριών μειώθηκαν κατά 409 εκατ. ευρώ, ενώ είχαν αυξηθεί τον Οκτώβριο και τον Σεπτέμβριο, κατά 121 και 753 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα.

Φαίνεται, επομένως, ότι η μείωση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών λόγω του πληθωρισμού, σε συνδυασμό με το τέλος της τουριστικής περιόδου, οδηγεί σε σημαντική μείωση των καταθέσεων τους.

Οσον αφορά τις τραπεζικές χορηγήσεις, η καθαρή ροή χρηματοδότησης προς τον ιδιωτικό τομέα αυξήθηκε κατά 81 εκατ. ευρώ έναντι μείωσης κατά 898 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο, με τον ετήσιο ρυθμό μεταβολής να μειώνεται στο 5% από 5,3%.

Οι χορηγήσεις στεγαστικών δανείων ήταν μειωμένες κατά 86 εκατ. ευρώ μετά τη μείωσή τους κατά 96 εκατ. ευρώ και 48 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο και τον Σεπτέμβριο, αντίστοιχα, αντανακλώντας τη μειωμένη ζήτηση από τα νοικοκυριά μετά τις αυξήσεις των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Παρακάλαμος: Πρωτοχρονιά στην πλατεία Παρακαλάμου στα "Αλεξάκια", ώρα 20:00

 

Πρωτοχρονιά στην πλατεία Παρακαλάμου στα "Αλεξάκια",  ώρα 20:00.

Την Πρωτομαγιά του 2023 θα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός

 


Οι τριετίες θα παραμείνουν παγωμένες μέχρι να υποχωρήσει η ανεργία κάτω από 10%

Την Πρωτομαγιά του 2023 θα αυξηθεί – εκ νέου – ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος σήμερα ανέρχεται στα 713 ευρώ.

Το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει να φθάσει στα 751 ευρώ, δηλαδή στα προ Μνημονίων επίπεδα.

Ωστόσο παγωμένες θα παραμείνουν και το 2023 οι τριετίες (προσαυξήσεις στον κατώτατο μισθό). Κι αυτό γιατί η σχετική διάταξη του νόμου για τις τριετίες δεν μπορεί να εφαρμοστεί μέχρι να υποχωρήσει η ανεργία κάτω από 10%.

Δηλαδή οι εργαζόμενοι που προσελήφθησαν μετά τον Φεβρουάριο του 2012 δεν θα μπορούν ούτε και το επόμενο έτος να διεκδικήσουν την προσαύξηση του μισθού τους λόγω προϋπηρεσίας.

Νέα απεικονιστική εξέταση βοηθά στη διάγνωση παθήσεων του προστάτη

 


Η πολυπαραμετρική μαγνητική τομογραφία προστάτη είναι μια ειδική, μη επεμβατική, απεικονιστική εξέταση που σκοπό έχει τη διερεύνηση των παθήσεων του προστάτη αδένα.

Ο προστάτης είναι ένας μικρός αδένας που υπάρχει μόνο στους άνδρες, με σχήμα και μέγεθος κάστανου. Βρίσκεται μπροστά και κάτω από την ουροδόχο κύστη, περιβάλλοντας την αρχική μοίρα της ουρήθρας.
«Ο ρόλος του είναι η παραγωγή ενός υγρού που αναμειγνύεται με το σπέρμα και εξασφαλίζει τη ζωτικότητα των σπερματοζωαρίων, βοηθώντας έτσι στην αναπαραγωγή και τη γονιμοποίηση. Παράγει επίσης και ένα σημαντικό ένζυμο, το ειδικό προστατικό αντιγόνο (PSA, prostatic specific antigen), που βοηθά στη ρευστοποίηση του σπέρματος», εξηγεί ο κ. Δημήτριος Καϋμενάκης, Ακτινοδιαγνώστης, Διευθυντής Τμήματος Ιατρικών Απεικονίσεων στο
Metropolitan General.

Κατά τη διάρκεια της ζωής τους οι άνδρες θα εμφανίσουν:

·         1 στους 2 συμπτώματα προστατίτιδας

·         1 στους 3 συμπτώματα καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη

·         1 στους 6 καρκίνο του προστάτη.

Ειδικότερα, ο καρκίνος του προστάτη είναι παγκοσμίως το 2ο συχνότερο είδος καρκίνου που διαγιγνώσκεται στους άνδρες. Η πολυπαραμ

ετρική μαγνητική τομογραφία του ενδείκνυται για την αξιολόγηση της έκτασης και της εξωπροστατικής επέκτασης γνωστού καρκίνου που βρέθηκε στον προστάτη μετά από βιοψία και για την ανίχνευση εστιών ύποπτων για κλινικά σημαντική νεοπλασία του οργάνου χωρίς να έχει προηγηθεί βιοψία, συνηθέστερα λόγω αύξησης του PSA.

Ωστόσο, η εξέταση χρησιμεύει και για την αξιολόγηση της φλεγμονής του (προστατίτιδα) καθώς και για τις επιπλοκές της (δημιουργία αποστημάτων), ώστε να καθοριστεί η κατάλληλη θεραπεία. Επίσης, χρησιμεύει για την αξιολόγηση της καλοήθους προστατικής υπερπλασίας επιτρέποντας την ακριβή μέτρηση των διαστάσεων και του όγκου του αδένα και την λεπτομερή απεικόνιση της ανατομίας του.

Η πολυπαραμετρική μαγνητική τομογραφία προστάτη είναι ανώδυνη, μη επεμβατική μέθοδος απεικόνισης, χωρίς έκθεση σε ακτινοβολία. Σε πρόσφατες έρευνες έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να μειώσει μέχρι και 25% τον αριθμό των μη απαραίτητων βιοψιών.