Τρίτη 19 Μαρτίου 2024

Νεκρός 51χρονος σε τροχαίο στο Γκρίμποβο Άρτας

 


Σήμερα (19-03-2024) το πρωί, στην επαρχιακή οδό Αμπελιών - Χανόπουλου, στο Γρίμποβο Άρτας, Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, που οδηγούσε 51χρονος ημεδαπός και επέβαινε 48χρονη ημεδαπή, συγκρούστηκε με Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, που οδηγούσε 39χρονος ημεδαπός, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του 51χρονου και τον τραυματισμό της 48χρονης.

Προανάκριση για τις συνθήκες του δυστυχήματος ενεργείται από το Τμήμα Τροχαίας Άρτας.

Περιφέρεια Ηπείρου: Εγγραφή στις λίστες αναμονής Ιατρικών Ειδικοτήτων για τα νοσοκομεία της Ηπείρου

 


Από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας/Τμήμα Υπηρεσιών & Επαγγελμάτων Υγείας της Περιφέρειας Ηπείρου, ανακοινώνεται ότι έχοντας υπόψη     το Δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος  στις 19-03-2024,  η εγγραφή των πτυχιούχων των Ιατρικών Σχολών στις Λίστες Αναμονής Ιατρικών Ειδικοτήτων για τα νοσοκομεία ΟΛΗΣ της Περιφέρειας Ηπείρου, θα πραγματοποιηθεί την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22-03-2024 μετά τη λήψη της Βεβαίωσης Περάτωσης Σπουδών και της Βεβαίωσης κατάθεσης δικαιολογητικών στον Π.Ι.Σ. για την λήψη Βεβαίωσης Έναρξης Ιατρικού Επαγγέλματος.

Στις ειδικότητες για τις οποίες θα κατατεθούν περισσότερες από μία αιτήσεις η σειρά προτεραιότητας θα δοθεί κατόπιν κληρώσεως σύμφωνα με την αριθ. πρωτ. οικ. 103895/710/05-08-2020 απόφαση του Περιφερειάρχη Ηπείρου.

Η κλήρωση θα διεξαχθεί στο Τμήμα Υπηρεσιών & Επαγγελμάτων Υγείας της Περιφέρειας Ηπείρου (ΓΡΑΦΕΙΟ:132), στις 15:00.

ΠΗΓΗ: https://php.gov.gr/

Δήμος Πωγωνίου: Έκδοση τελών ύδρευσης Κοινοτήτων των Δ.Ε. Άνω Πωγωνίου & Δελβινακίου

 


Εκδόθηκαν τα τέλη ύδρευσης που αφορούν Α’ και Β’ εξάμηνο 2023 για όλες τις Κοινότητες της Δ.Ε. Άνω Πωγωνίου με ημερομηνία λήξης 30/4/24.

Επίσης εκδόθηκαν τα τέλη ύδρευσης που αφορούν το Β’ εξάμηνο 2022 για όλες τις Κοινότητες της Δ.Ε. Δελβινακίου με ημερομηνία λήξης 30/4/24.

Άρτα: Σύλληψη σπείρας με εμπλοκή σε 4 κλοπές και ισάριθμες απόπειρες

 


Εξιχνιάσθηκαν (3) υποθέσεις ληστείας και εκβίασης σε βάρος της ίδιας επιχείρησης στην Άρτα

Συνελήφθησαν από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων δύο μέλη σπείρας διαρρηκτών

Εξιχνιάστηκαν 8 περιπτώσεις διαρρήξεων σπιτιών

Σε πάνω από 175.000 ευρώ υπολογίζεται η λεία της σπείρας

Συνελήφθησαν χθες (14-03-2024) το βράδυ στα Ιωάννινα από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων δύο άτομα, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένες κλοπές και νομοθεσία περί όπλων.

Ειδικότερα, πρόκειται για ημεδαπό και αλλοδαπό, οι οποίοι ταυτοποιήθηκαν ύστερα από πολύμηνη έρευνα των αστυνομικών της παραπάνω υπηρεσίας, από την οποία προέκυψε ότι μαζί με άγνωστους συνεργούς τους είχαν ενωθεί με σκοπό τη διάπραξη κλοπών από σπίτια στην ευρύτερη περιοχή του λεκανοπεδίου των Ιωαννίνων.

Ως προς τον τρόπο δράσης, τα μέλη της σπείρας, η οποία δραστηριοποιούταν από τα τέλη του 2022, επέλεγαν προσεκτικά τα σπίτια τα οποία θα διαρρήγνυαν, προβαίνοντας προηγουμένως σε κατόπτευσή τους, ώστε να εξασφαλίσουν την είσοδό τους σε αυτά κατά την απουσία των ενοίκων τους.

Στη συνέχεια, παραβίαζαν σημεία εισόδου και προχωρώντας σε εκτεταμένη έρευνα των σπιτιών, αφαιρούσαν χρηματικά ποσά, λίρες, κοσμήματα και ακριβά είδη ρουχισμού, ενώ σε δύο περιπτώσεις αφαίρεσαν χρηματοκιβώτιο και σε άλλη περίπτωση σκοπευτικό πιστόλι.

Από την αστυνομική έρευνα έχει ταυτοποιηθεί η εμπλοκή της σπείρας σε 4 κλοπές και ισάριθμες απόπειρες, ενώ η λεία τους υπολογίζεται ότι ξεπερνά τις 175.000 ευρώ.

Στο πλαίσιο των ερευνών που ακολούθησαν μετά τη σύλληψη των κατηγορούμενων, κατασχέθηκαν:

• Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, στο οποίο εντοπίστηκαν να επιβαίνουν οι συλληφθέντες,

• πλήθος διαρρηκτικών εργαλείων,

• γυναικεία τσάντα και ρολόι χειρός, προερχόμενα από μία από τις παραπάνω περιπτώσεις κλοπών,

• 5 κινητά τηλέφωνα και

• σουγιάς

Οι δύο συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων, ενώ η έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων για την ανακάλυψη της ταυτότητας των συνεργών τους συνεχίζεται.

Δήμος Κόνιτσας: Πρόγραμμα εορτασμού Επετείου Εθνικής Παλιγγενεσίας 25ης Μαρτίου 1821

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑΣ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ 1821

 Παρασκευή 22η Μαρτίου 2024:

Γενικός σημαιοστολισμός όλων των Δημοσίων, Δημοτικών, Κοινοτικών και Ιδιωτικών Καταστημάτων, Καταστημάτων Ν.Π.Δ.Δ., Τραπεζών και οικιών από το πρωί της 23ης Μαρτίου έως τη δύση του ηλίου της 25ης Μαρτίου.

Ώρα 9:30 π.μ.: στο Γυμνάσιο, Γενικό Λύκειο, στο ΕΠΑΛ, στα Δημοτικά Σχολεία και στα Νηπιαγωγεία της πόλης μας θα γίνουν εορταστικές εκδηλώσεις με θέμα σχετικό με τη μεγάλη εορτή.

΄Ωρα 11: 00 π.μ.: Οι μαθητές όλων των σχολείων, θα καταθέσουν στεφάνια στο μνημείο των Ηρώων μπροστά από το Δημαρχείο, παρουσία των Αρχών. Θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των δοξασμένων νεκρών μας. Ανάκρουση Εθνικού ΄Υμνου.

Κυριακή 24η Μαρτίου 2024:

Φωταγώγηση όλων των Δημοσίων, Δημοτικών και Κοινοτικών Καταστημάτων, Καταστημάτων Ν.Π.Δ.Δ. και των Τραπεζών τις βραδινές ώρες της 24ης και 25ης Μαρτίου.

Δευτέρα 25η Μαρτίου 2024

΄Ωρα 7:30π.μ.: Οι καμπάνες των Εκκλησιών μας θα χαιρετίσουν τον ερχομό της Ιερής ημέρας. Θα ακολουθήσει Όρθρος και Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού.

΄Ωρα 8:00 π.μ.: ΄Επαρση της σημαίας στη ΛΑΦΚ.

΄Ωρα 10:00 π.μ.: Επίσημη Δοξολογία χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ.κ. Ανδρέα, παρουσία των Αρχών, σημαιοφόρων και παραστατών όλων των σχολικών μονάδων του Δήμου Κόνιτσας.

΄Ωρα 10:30 π.μ.: Επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο Ηρώων μπροστά από το Δημαρχείο και κατάθεση στεφάνων από τις Αρχές, Συλλόγους, Σωματεία, κλπ.

– Ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των δοξασμένων νεκρών μας – Εθνικός ΄Υμνος από τμήμα Ενόπλων Δυνάμεων του 583 Τ.Π. και τη Φιλαρμονική του Δήμου Κόνιτσας «Ελευθέριος Χ. Παγγές».

– Εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου από την εκπαιδευτικό του ΕΠΑΛ Κόνιτσας κα Καλλιόπη Στυλίδου με θέμα: «Διπλή γιορτή για το Έθνος μας».

– Σύντομο επετειακό μουσικό πρόγραμμα από τη Μικτή Χορωδία του Δήμου Κόνιτσας.

– Δεξίωση Αρχών και Δημοτών.

΄Ωρα 11:20 π.μ.: Παρέλαση μαθητών και μαθητριών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Τμημάτων Ενόπλων Δυνάμεων.

Ώρα 11:50 π.μ.: Δεξίωση για τις Αρχές στη ΛΑΦ Κόνιτσας.

Ώρα 12:00 μ.μ.: Παραδοσιακοί χοροί στην κεντρική πλατεία από τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου μας (ΧΟΚ).

΄Ωρα 19:00 μ.μ.: Υποστολή της Σημαίας.

Τελετάρχη για όλες τις εκδηλώσεις ορίζουμε την κα Γιάννα Νίκου, Φιλόλογο – υπάλληλο του Δήμου Κόνιτσας.

Κατάθεση στεφάνων: Όσοι επιθυμούν να καταθέσουν στεφάνι, παρακαλούνται να το δηλώσουν στο γραφείο του Δήμου (τηλ. 2655360341 και 326) μέχρι την 12η μεσημβρινή ώρα της 22ης Μαρτίου (ανυπερθέτως).

ΠΗΓΗ: www.konitsa.gr

Περιφέρεια Ηπείρου: Αποφάσεις της επιτροπής για έργα βελτίωσης των δικτύων άρδευσης σε Πρέβεζα, Άρτα και Θεσπρωτία

 


Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο σχεδιασμός της Περιφέρειας Ηπείρου για τον εκσυγχρονισμό των αρδευτικών δικτύων σε Άρτα, Πρέβεζα και Θεσπρωτία. Στη σημερινή της συνεδρίαση η Περιφερειακή Επιτροπή έλαβε αποφάσεις για άλλα πέντε έργα που θα υλοποιηθούν στους ΤΟΕΒ Λάμαρης, Γλυκόριζο Άρτας, Μπόιδα – Μαυρή, Γλυκή και Κερασώνα- Παναγιά, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 4,1 εκ. ευρώ. Και τα πέντε έργα χρηματοδοτούνται μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.

Αναλυτικά οι σημαντικότερες αποφάσεις της Περιφερειακής Επιτροπής:

Α. Κατακυρώθηκαν οι διαγωνισμοί και αναδείχτηκαν οι οριστικοί ανάδοχοι των έργων!

• «Εκσυγχρονισμός αντλιοστασίου άρδευσης αρδευτικό Α2 – χαμηλής ζώνης ΤΟΕΒ Λάμαρης (Μάγισσα)», προϋπολογισμού € 1.340.000. Οριστικός ανάδοχος: «INTERCON ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ Ι.Κ.Ε. με δ.τ. INTERCON CONSTRUCTIONS».

• «Κατεπείγουσες εργασίες αντιστήριξης και αποκατάστασης της επαρχιακής οδού στα όρια των Καλαρρυτών», προϋπολογισμού 120.000. €. Ανάδοχος: Τσιμπίκης Άγγελος.

• «Άμεση αποκατάσταση επαρχιακού δικτύου προς Ραφταναίους», προϋπολογισμού 169.000 € Ανάδοχος:«ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΚΑΡΠΟΥΤΣΗΣ κ΄ ΣΙΑ ΕΕ».

• «Άμεση αποκατάσταση φθορών οδοστρώματος για την ομαλή πρόσβαση προς την Αγία Παρασκευή Βασιλικής», προϋπολογισμού 70.000 € Aνάδοχος: «ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΚΑΡΠΟΥΤΣΗΣ κ΄ ΣΙΑ ΕΕ»,

Συνελήφθη στη Θεσπρωτία ημεδαπός για διακίνηση ναρκωτικών

 


Κατασχέθηκαν περισσότερα από 5 κιλά ακατέργαστης κάνναβης, που μετέφερε με το αυτοκίνητό του

Συνελήφθη σήμερα (19-03-2024) μετά τα μεσάνυχτα στην Ηγουμενίτσα ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για κατοχή, μεταφορά και διακίνηση ναρκωτικών.

Ως προς το χρονικό της υπόθεσης, αστυνομικοί του Α΄ Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φιλιατών, αξιοποιώντας πληροφορία του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, εντόπισαν αυτοκίνητο, που οδηγούσε ο ημεδαπός, ο οποίος δεν σταμάτησε σε σήμα στάσης τους και επιχείρησε να διαφύγει τον έλεγχο.

Το αυτοκίνητο ακολουθήθηκε από τους αστυνομικούς και ακινητοποιήθηκε σε περιοχή της Ηγουμενίτσας με τη συνδρομή αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας.

Κατά την έρευνα του αυτοκινήτου, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 5 δέματα με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους 5 κιλών και 240 γραμμαρίων.

Ποσότητα ναρκωτικών και όχημα κατασχέθηκαν, ενώ ο συλληφθείς, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας.

Τον πιο δυνατό αγώνα της αθλητικής της καριέρας έδωσε η Χαρά Δημητρούλα στη διοργάνωση Pallas Athena Women’s Fighting Championship (PAWFC) 3

 


Τον πιο δυνατό αγώνα της αθλητικής της καριέρας έδωσε η Χαρά Δημητρούλα στη διοργάνωση Pallas Athena Women’s Fighting Championship (PAWFC) 3 που πραγματοποιήθηκε στον Καναδά, καταφέρνοντας να κλέψει τις εντυπώσεις κριτών και θεατών.

Η αθλήτρια του Α.Σ. «Άτρωτος» ξέχασε τον πυρετό και την ίωση που την ταλαιπωρούσαν και μπήκε το ρινγκ σαν πραγματικό θηρίο αντιμετωπίζοντας την Stephanie Quigg σε μία μάχη 5 γύρων, με όρους Muay Thai και γυμνούς αγκώνες.

Ήταν μία εξαιρετικά δύσκολη αναμέτρηση, μέσα στην έδρα της αντιπάλου Stephanie Quigg, αλλά η καθόλα έμπειρη Χαρά Δημητρούλα κατάφερε να λάμψει και να ρίξει την αντίπαλό της πολλές φορές στο έδαφος.

Πολιτιστικός Σύλλογος Παρακαλάμου "Το Σώσινο'': Εκλογές την Κυριακή 24 Μαρτίου, ώρα 11:30 π.μ. στην αίθουσα του ΚΔΑΠ

 


Φίλοι συγχωριανοί την Κυριακή 24 Μαρτίου 2024 και ώρα 11.30 π.μ. στην αίθουσα του ΚΔΑΠ, θα διενεργηθούν εκλογές για την ανάδειξη νέου διοικητικού συμβουλίου για τον Πολιτιστικό μας Σύλλογο.

Όσοι αγαπάτε και ενδιαφέρεστε για το χωριό μας, σας παρακαλούμε να δώσετε το παρόν και να αποφασίσετε για τα πρόσωπα που θα απαρτίζουν το νέο Δ.Σ..

Με τιμή

το απερχόμενο   Δ.Σ. του  Πολιτιστικού Συλλόγου Παρακαλάμου

"Το Σώσινο''

Πολιτιστικός Σύλλογος Δολιανών «Ο Γεννάδιος»: Ευχαριστήριο

 


Αγαπητοί συγχωριανοί και φίλοι του Πολιτιστικού - Περιβαλλοντικού Συλλόγου Δολιανών «Ο Γεννάδιος», σήμερα πραγματοποιήθηκε σε κλίμα χαράς και ενθουσιασμού ο εορτασμός της Καθαράς Δευτέρας στο χωριό μας!

Ευχαριστούμε θερμά τον Δημος Πωγωνιου για την αρωγή και την παροχή παραδοσιακών σαρακοστιανών εδεσμάτων!

Επίσης, ευχαριστούμε όλους όσοι συνέβαλαν στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης και όλους όσοι μας τίμησαν με την παρουσία τους!

Σας ευχόμαστε Χρόνια πολλά, καλή Σαρακοστή με υγεία και αγάπη!

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Τρίτη 19 Μαρτίου

 


Την Τρίτη 19  Μαρτίου 2024,  ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, Εθνικής Αντιστάσεως, Ηγουμενίτσα, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, Παλαιό Δημαρχείο Παραμυθιάς, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, MEGA Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, Αμπελόκηποι, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Γενικό Νοσοκομείο Χατζηκώστα, Λ. Μακρυγιάννη 60, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο, Λ. Σταύρου Νιάρχου, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Κέντρο Υγείας Βουτσαρά, 10:00-13:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Φιλιππιάδας, 09:00-12:00

Κίρρωση του ήπατος: Αίτια και αντιμετώπιση

 


Κίρρωση του ήπατος ονομάζεται το τελικό στάδιο διαφόρων ηπατικών νοσημάτων που προκαλούν χρόνια ηπατική φλεγμονή. Τα συχνότερα αίτια είναι οι χρόνιες ιογενείς ηπατίτιδες (χρόνια ηπατίτιδα Β και C), η χρόνια κατανάλωση αλκοόλ, χολοστατικά νοσήματα, αυτοάνοσα νοσήματα του ήπατος, καθώς και μεταβολικά νοσήματα όπως η μη αλκοολικής αιτιολογίας λιπώδης διήθηση του ήπατος που οφείλεται στην παχυσαρκία, την κακή διατροφή, τον σακχαρώδη διαβήτη, την υπερλιπιδαιμία κλπ.

Αίτια της κίρρωσης του ήπατος

«Η συχνότερη αιτία κίρρωσης του ήπατος στις Ανατολικές χώρες παραμένει η χρόνια ηπατίτιδα Β, ενώ στο Δυτικό κόσμο η μη αλκοολικής αιτιολογίας λιπώδης νόσος του ήπατος (πλέον ονομάζεται μεταβολικώς συσχετιζόμενη λιπώδης νόσος του ήπατος). Το τελικό αποτέλεσμα της χρόνιας ηπατικής φλεγμονής (ανεξαρτήτως της αιτίας) είναι η δημιουργία ίνωσης (ουλές) και αναγεννητικών όζων εντός του ηπατικού παρεγχύματος, καταστάσεις που εμποδίζουν την ορθή ηπατική λειτουργία», επισημαίνει ο δρ Δημήτριος Καραγιαννάκης MD, PHD Ειδικός Παθολόγος-Ηπατολόγος Ακαδημαϊκός Υπότροφος ΕΚΠΑ Αναπληρωτής Διευθυντής Γ’ Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Metropolitan General.

Συμπτώματα, επιπλοκές και αντιμετώπισή τους

«Αρχικώς ο ασθενής με κίρρωση ήπατος παραμένει εντελώς ασυμπτωματικός, καθώς το ήπαρ καταφέρνει να αντιρροπεί τη βλάβη (αντιρροπούμενη κίρρωση).