Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2023

Αναγέννηση Κεφαλοβρύσου: Μεταγραφική ενίσχυση με τον Άρη Μάντζο

 


Η Αναγέννηση Κεφαλοβρύσου ανακοινώνει την μεταγραφή του Άρη Μάντζου.

Ο Άρης είναι γεννημένος το 1996 και αγωνίζεται ως δεκάρι.

Στο παρελθόν έχει αγωνιστεί στις εξής ομάδες: ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ (Κ17 & 19), Τιτάν Λογγάδων, ΑΟ Ανατολής, ΠΑΟ Κρύας και ΑΕ Ραφταναίων.

- Άρη καλώς ήρθες στην οικογένεια της Αναγέννησης Κεφαλοβρύσου!

Σου ευχόμαστε να έχεις υγεία και πολλές επιτυχίες με την κιτρινόμαυρη φανέλα.

Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ Ιωαννίνων: « Επαναληπτική εκλογή για την ανάδειξη Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στις 24 Σεπτεμβρίου»

 

Την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023 πραγματοποιείται η επαναληπτική εκλογή για την ανάδειξη Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, μεταξύ των, με αλφαβητική σειρά: Αχτσιόγλου Έφη και Κασσελάκη Στέφανου.

Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 8:00 π.μ. και θα κλείσουν στις 8:00 μ.μ.

Στις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου 2023 μπορούν να ψηφίσουν μόνο όσοι και όσες ψήφισαν στις 17 Σεπτεμβρίου 2023, καθώς και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ που για οποιονδήποτε λόγο δεν μπόρεσαν να ψηφίσουν στις 17 Σεπτεμβρίου 2023 (σύμφωνα με τις οδηγίες από την ΚΕΦΕ εδώ).

Το εκλογικό κέντρο στο ΣΤΑΔΙΟ «ΖΩΣΙΜΑΔΕΣ» δεν θα λειτουργήσει στην επαναληπτική εκλογή της 24ης Σεπτεμβρίου 2023. Για τον λόγο αυτό δημιουργήθηκε και θα λειτουργήσει νέο εκλογικό κέντρο στα Λιθαρίτσια (Πάρκο Λιθαρίτσια), στην πόλη των Ιωαννίνων.

Τα εκλογικά κέντρα στο Νομό Ιωαννίνων για την ψηφοφορία της 24ης Σεπτεμβρίου είναι τα εξής:

Δήμος Ιωαννιτών, Λιθαρίτσια (Πάρκο Λιθαρίτσια).

Δήμος Ιωαννιτών, Κλειστό Γυμναστήριο Λιμνοπούλας (ΠΕΑΚΙ).

Δήμος Ιωαννιτών, Πεδινή,  Αίθουσα Συνεδριάσεων πρώην Δημαρχείου Πεδινής (ΚΕΠ), Δίπλα στο Γυμνάσιο.

Δήμος Ιωαννιτών, Κατσικά, Παλαιό Δημαρχείο Κατσικάς, Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων, στην Πλατεία.

Δήμος Ζίτσας, Ελεούσα, Αίθουσα Συνεδριάσεων Δημοτικού Συμβουλίου, Παλαιό Δημαρχείο.

Δήμος Μετσόβου, Μέτσοβο, Δημαρχείο Μετσόβου.

Δήμος Μετσόβου, Χρυσοβίτσα, Πνευματικό Κέντρο Χρυσοβίτσας.

Δήμος Ζαγορίου, Ασπράγγελοι, Δημαρχείο.

Δήμος Κόνιτσας, Κόνιτσα, Δημαρχείο Κόνιτσας.

Δήμος Πωγωνίου, Παρακάλαμος, Γραφεία ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

 Ψηφίζουμε έχοντας μαζί μας αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης ή βιβλιάριο Υγείας ή άδεια διαμονής ή visa ή μπλε βεβαίωση.

Οι μετανάστες και όσοι είναι κάτω των 17 οφείλουν να επιδείξουν νόμιμο έγγραφο που να προκύπτει ταυτοπροσωπία τους, καθώς και τον ΑΜΚΑ τους.

Άρτα: Ταυτοποιήθηκε ημεδαπή, που εμπλέκεται σε κλοπή από σπίτι ηλικιωμένου με λεία ύψους 5.600 ευρώ

 


Από το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία ημεδαπής, σε βάρος της οποίας σχηματίστηκε δικογραφία για κλοπή κατά συναυτουργία, που έγινε το μεσημέρι της 16-9-2023 στην Άρτα.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, η κατηγορούμενη εισήλθε με δύο ακόμη άγνωστες γυναίκες συνεργούς της σε σπίτι ηλικιωμένου, από όπου αφαίρεσαν χρηματικό ποσό 600 ευρώ και χρυσαφικά αξίας 5.000 ευρώ.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας.

Στα 15,5 σεντς ανά κιλοβατώρα το τιμολόγιο της ΔΕΗ τον Οκτώβριο

 


Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της επιχείρησης στα 15,5 σεντς ανά κιλοβατώρα παραμένει το οικιακό τιμολόγιο ρεύματος της ΔΕΗ για τον Οκτώβριο.

Συγκεκριμένα οι χρεώσεις που ανακοίνωσε η ΔΕΗ είναι 15,5 σεντς ανά κιλοβατώρα αν η κατανάλωση είναι έως 500 κιλοβατώρες και 16,7 σεντς αν η κατανάλωση του μήνα υπερβεί τις 500 κιλοβατώρες. Για το νυχτερινό ρεύμα η χρέωση παραμένει επίσης στα 11,4 σεντς.

Τα τιμολόγια λοιπών προμηθευτών για τον επόμενο μήνα διαμορφώνονται ως εξής:

Protergia Οικιακό Value+: 0,0888 σεντς ανά κιλοβατώρα, από 0,0946 το Σεπτέμβριο.

Ήρων GENEROUS GUARANTEE HOME: 0,0855 Euro/kWh, με ενσωματωμένη 10% έκπτωση συνέπειας και ανώτατη τιμή Guarantee 0,170 Euro/kWh)

Elpedison Value 0,0800 Euro/kWh

Nrg on time+: 0,14500 Euro/kWh

Watt&Volt: 0,09480 Euro/kWh

Φυσικό Αέριο Ελλάδας: Ρεύμα Οικιακό MAXI Free+ 0,124 Euro/kWh

Στοχευμένοι τροχονομικοί έλεγχοι σε όλη την ελληνική επικράτεια από την Ελληνική Αστυνομία

 


Οι δράσεις επικεντρώθηκαν στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, σε Δυτική Αττική, Κορωπί, Πόρτο Ράφτη, Κορινθία, Αχαΐα, Ιωάννινα, Θεσσαλονίκη και σε περιοχές της Στερεάς Ελλάδας, της Δυτικής Ελλάδας και της Θεσσαλίας

Στοχευμένες αστυνομικές δράσεις πραγματοποιήθηκαν σε ολόκληρη την επικράτεια το διάστημα 20-21/09/2023, στο πλαίσιο υλοποίησης του Στρατηγικού Σχεδιασμού του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και τη βελτίωση του επιπέδου ασφαλείας των πολιτών.

«Έδειξε» νίκη στην κεντρική ομιλία στην Ηγουμενίτσα ο Σπύρος Ριζόπουλος

 


“Πρώτοι από την πρώτη” ήταν το  ισχυρό μήνυμα του Σπύρου Ριζόπουλου στην κεντρική ομιλία που πραγματοποιήθηκε στην Ηγουμενίτσα, την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου.

 Με το τυπωμένο πρόγραμμα στο χέρι και σε μια κατάμεστη  αίθουσα, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Ηπείρου πραγματοποίησε μια ενθουσιώδη ομιλία  με το κοινό να δίνει παλμό. Το “Πρώτοι από την πρώτη”  δεν είναι απλά σλόγκαν τόνισε ο Σπύρος Ριζόπουλος,  είναι η μεγάλη αλήθεια.

Ο επικεφαλής των Οριζόντων Ηπείρου, ανέπτυξε το όραμα του για Ηγουμενίτσα και γενικότερα την Ήπειρο. Μίλησε για τα έργα που σχεδιάζει στην περιοχή και τον “οδικό χάρτη” που θα τα κάνει πραγματικότητα.

Βασικά σημεία στην ομιλία  του ήταν:

-Η οικιστική  αξιοποίηση τόσο  του αποτυχημένου βιοτεχνικού πάρκου ως

οργανωμένος οικισμός και η οικιστική αξιοποίηση  όσο και της Λυγιάς Θεσπρωτίας.  Όπως είπε ο Σπύρος Ριζόπουλος, η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού θα δημιουργήσει ανάγκες για κατοικίες υψηλού επιπέδου και αυτή η ανάγκη θα καλυφθεί μέσα από οργανωμένα οικιστικά σύνολα.

- Η υλοποίηση του δρόμου Μαυρομάτι -  Πρέβεζα οπού πάνω του θα κουμπώσει και ο Περιφερειακός της Ηγουμενίτσας, ο οποίος αποτελεί άμεση προτεραιότητα για τους Ορίζοντες Ηπείρου.

- Επίσης, αναφέρθηκε στην οικονομική εξυγίανση των ΤΟΕΒ και την αναβάθμιση τους με  στόχο τη μείωση του κόστους.

Η δέσμη μέτρων για τους ΤΟΕΒΕ προβλέπει ρύθμιση του χρέους, μείωση του κόστους και φθηνότερο ρεύμα.

- Με αφορμή την ένταξη του Ζαγορίου στην πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO ο κύριος Ρίζοπουλος είπε πως επόμενος στόχος είναι να ενταχθούν και τα χωριά της Μουργκάνας. Την ίδια στιγμή υπογράμμισε πως ανάμεσα στους στόχους του βρίσκεται και η αναβάθμιση και αξιοποίηση της Σαγιάδας.

- Στα σχέδια του επικεφαλής των Οριζόντων Ηπείρου είναι η προσέλκυση και

η λειτουργία καλοκαιρινού τμήματος στην Ηγουμενίτσα,   ξένου

πανεπιστημίου που εξειδικεύεται στα Ναυτιλιακά.

Ο Σπύρος Ριζόπουλος  χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα όσον αφορά τη διαφθορά.

Δρυμάδες Πωγωνίου: Εργαστήριο κατασκευής βλάχικης καλύβας από 22 Σεπτεμβρίου έως 2 Οκτωβρίου

 

Το Οικομουσείο Ζαγορίου σε συνεργασία με την ΕΛΙΞ-Προγράμματα Εθελοντικής Εργασίας, οργανώνουν στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2023, δεκαήμερο εργαστήριο ανακατασκευής παραδοσιακής βλάχικης καλύβας στις Δρυμάδες Πωγωνίου, στο «Κονάκι» του Μετακινούμενου Κτηνοτρόφου Κιόση.

Η κατασκευή θα γίνει με τη συμμετοχή ομάδας εθελοντών και εθελοντριών κάθε ηλικίας όπως και από το πρόγραμμα «Αειθαλεία: Ολιστικό πρόγραμμα για τον εθελοντισμό ατόμων τρίτης ηλικίας και την ενεργή συμμετοχή τους στα κοινά».

Η δράση υποστηρίζεται από το Δήμο Πωγωνίου και την Ένωση Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων Ηπείρου (ΕΜΚΗ). Το εργαστήριο θα λάβει χώρα από τις 22/9 έως τις 2/10/2023 και θα περιλαμβάνει κατασκευαστικό σκέλος, αλλά και διαλέξεις από ειδικούς επιστήμονες και θεωρητικούς. Σκοπός του όλου εγχειρήματος είναι η ανάδειξη της μετακινούμενης κτηνοτροφίας, και η διάσωση της τόσο εφευρετικής πρακτικής δόμησης της καλύβας.

Επιπλέον, ανάμεσα στους στόχους του προγράμματος είναι η ανάδειξη των παραμέτρων πολιτιστικής κληρονομιάς, η οποία χαρακτηρίζει τη μετακινούμενη κτηνοτροφία στην Ήπειρο και αποτελεί μέρος της ταυτότητας του τόπου, μαζί με το θετικό αντίκτυπο σε τομείς όπως ο τουρισμός, η αρχιτεκτονική και η τεχνολογία υλικών.

Το Οικομουσείο Ζαγορίου είναι ένα ανοιχτού τύπου μουσείο που λειτουργεί από το 2014 για την ανάδειξη του μεικτού πολιτιστικού τοπίου του Ζαγορίου και την τοπική ανάπτυξη της περιοχής, με βιώσιμο και αειφόρο τρόπο.

Η ΕΛΙΞ δραστηριοποιείται στο χώρο της εθελοντικής εργασίας και της μη-τυπικής εκπαίδευσης, διεξάγοντας επιμορφωτικές κατασκηνώσεις και άλλες δράσεις για νέες και νέους από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο.

Οι συμμετέχοντες θα κατασκευάσουν μια παραδοσιακή βλάχικη καλύβα, η οποία στο παρελθόν αποτελούσε προσωρινό κατάλυμα στην ύπαιθρο για τους μετακινούμενους κτηνοτρόφους, μια αρχετυπική μορφή κατοίκησης των Νομάδων Βλάχων κτηνοτρόφων του προηγούμενου αιώνα. Μέσα από τη διαδικασία, η ομάδα θα έχει την ευκαιρία να αποκτήσει γνώσεις για τις κοινωνικές και τις πολιτισμικές πρακτικές των κτηνοτρόφων καθώς και για τα ήθη και έθιμα τους. Κατά τη διάρκεια της δράσης, η ομάδα εθελοντών/ντριών θα συνεργαστεί με την τοπική κοινότητα και τους μετακινούμενους κτηνοτρόφους της περιοχής, προάγοντας την πολιτιστική κληρονομιά όχι μόνο ως επιτέλεση του παρελθόντος, αλλά και ως ζωντανού μέρους της τοπικής ταυτότητας.
 

Ενωτική Πρωτοβουλία Πωγωνίου: Κατάμεστη η αίθουσα στην 1η προεκλογική ομιλία του Κώστα Καψάλη

 


Εντολή νίκης από την 1η Κυριακή έδωσαν στον κ. Κώστα Καψάλη οι δημότες που συνέρευσαν μαζικά στην 1η προεκλογική ομιλία του Δημάρχου Πωγωνίου κι εκ νέου υποψηφίου στις εκλογές της 8η Οκτωβρίου.

Στην κατάμεστη αίθουσα του Κλειστού Γυμναστηρίου Καλπακίου, ο κ. Καψάλης άνοιξε την αυλαία των προεκλογικών συγκεντρώσεων κάνοντας απολογισμό της τρέχουσας θητείας, παρουσιάζοντας παράλληλα τους κύριους άξονες του προγράμματος για την πενταετία 2024-2029 καθώς τους υποψηφίους που στελεχώνουν το  ανανεωμένο και δυναμικό ψηφοδέλτιο της «Ενωτικής Πρωτοβουλίας Πωγωνίου».

Τον κ. Καψάλη  προλόγισε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και στενός του συνεργάτης κ. Βασίλειος Μάτσιας, που αναφέρθηκε στο Δήμαρχο Κώστα Καψάλη αλλά και στον άνθρωπο Κώστα Καψάλη. «Είναι μια μέρα τιμής για τη δημοκρατία και για την προσφορά του Κώστα Καψάλη στην περιοχή. Το βράδυ της 8ης Οκτωβρίου θα πανηγυρίζουμε τη νίκη του Δήμου Πωγωνίου! Το έργο του Κώστα Καψάλη είναι ορατό από κοντά και από μακριά, αφού έχει ξεφύγει από τα στενά γεωγραφικά όρια του Δήμου. Στο πρόσωπό του βρήκαμε έναν ανοιχτόκαρδο αλλά και αποτελεσματικό Δήμαρχο, με μετρημένο και καθαρό λόγο, με ταπεινοφροσύνη,  που συνεχίζει να αγωνιά για τον τόπο και τους δημότες. Άνθρωπος που διακρίνεται από ήθος, ικανότητα, εμπειρία και ανθρωπιά και έχει πάντα ανοιχτή την πόρτα του γραφείου του. Φίλε Κώστα, περιμένουμε ακόμη περισσότερα από εσένα και τους συνεργάτες σου την επόμενη πενταετία» σημείωσε ο κ. Μάτσιας. Ιδιαίτερα συγκινημένος ο κ. Μάτσιας αναφέρθηκε και στην απόφασή του να μη θέσει εκ νέου υποψηφιότητα και δήλωσε παρών στην παράταξη.


Με τη φράση «είμαστε σήμερα εδώ ενώνοντας τις δυνάμεις μας με κοινό στόχο να φτάσουμε το Πωγώνι ακόμη ψηλά» ξεκίνησε την ομιλία του ο κ. Καψάλης, ευχαριστώντας τους παρευρισκομένους για τη μαζική παρουσία. Ο Δήμαρχος Πωγωνίου κι εκ νέου υποψήφιος σημείωσε ότι ο δημότης κατέχει βαρύνουσα θέση και στο νέο πρόγραμμα της παράταξης, που ξεχωρίζει για το αναπτυξιακό όραμα για την περιοχή του Πωγωνίου.


«Όλα αυτά τα χρόνια πορευτήκαμε ως συνεργάτες. Η σχέση μας στηρίζεται σε αμοιβαία εμπιστοσύνη και σεβασμό. Με επίκεντρο εσάς κινηθήκαμε και σε αυτή τη θητεία και με το ίδιο επίκεντρο καταρτίσαμε το πρόγραμμα για την επόμενη πενταετία, που θα αλλάξει για πάντα την εικόνα και τις προοπτικές του Δήμου» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Κάνοντας τον απολογισμό της θητείας ο κ. Καψάλης ανέφερε τους βασικούς άξονες στον οποία κινήθηκε η Δημοτική Αρχή που ήταν η οικονομική αυτοτέλεια, η ανάπτυξη του Δήμου μέσα από την τόνωση του πρωτογενούς τομέα και την αξιοποίηση του πολιτιστικού αλλά και φυσικού πλούτου και η αναβάθμιση της καθημερινότητας.

Έσοδα, που θα φτάνουν το 1εκ. ευρώ, εισρέουν στα ταμεία του Δήμου από την αξιοποίηση όλων των ευκαιριών και πλεονεκτημάτων της περιοχής με στόχο, όπως τόνισε ο κ. Καψάλης, ο Δήμος Πωγωνίου να γίνει άμεσα οικονομικά αυτοτελής.

Άρτα: Συνελήφθη ημεδαπός για κλοπή μοτοσυκλέτας

 


Συνελήφθη χθες (20-09-2023) το απόγευμα σε περιοχή της Άρτας από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Άρτας ημεδαπός, ο οποίος κατηγορείται για κλοπή, που έλαβε χώρα προχθές (19-9-2023) το απόγευμα στην πόλη της Άρτας.

Ειδικότερα, οι αστυνομικοί εντόπισαν και συνέλαβαν τον κατηγορούμενο, καθώς, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, είχε αφαιρέσει δίκυκλη μοτοσυκλέτα ημεδαπού, η οποία βρίσκονταν σταθμευμένη έξω από το σπίτι του.

Στο πλαίσιο των ερευνών εντοπίστηκε η κλεμμένη μοτοσυκλέτα σε σημείο που την είχε αποκρύψει ο κατηγορούμενος και αποδόθηκε στον ιδιοκτήτη της.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας.

H «Καρδιά» της Αθλητικής Καρδιολογίας «χτυπά» στην Αρχαία Ολυμπία

 


Το 4o Πανελλήνιο Συνέδριο «Sports Cardiology 2023» με Διεθνή Συμμετοχή, φέτος θα διεξαχθεί για πρώτη φορά στην κοιτίδα των Ολυμπιακών Αγώνων, στην αρχαία Ολυμπία, και συγκεκριμένα στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας από 22 έως 24 Σεπτεμβρίου 2023, υπό την προεδρία του επεμβατικού Καρδιολόγου, Διευθυντή B’ Καρδιολογικής Κλινικής του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών, Adjunct Professor in Cardiology, E.U.C. και Προέδρου της Ελληνικής Εταιρίας Αθλητικής Καρδιολογίας, κ. Σπύρου Παπαϊωάννου.

Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, του Δήμου Αθηναίων, του Πανεπιστημίου Αθηνών, του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρίας, του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, του American Heart Center, του Κοινωφελούς Ιδρύματος Σύλβιας Ιωάννου και του Εθνικού Κέντρου Αθλητικών Ερευνών.

Σύλλογος Ηπειρωτών Αστυνομικών: 23ο Ηπειρώτικο Πανηγύρι (εξ αναβολής), το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου, ώρα 21:30

 


Με απεριόριστη χαρά & συγκίνηση το Δ.Σ σας καλεί στο εξ αναβολής, 23ο ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ του Συλλόγου μας, το οποίο αναβλήθηκε λόγω των τελευταίων τραγικών γεγονότων

που συνέβησαν στην περιοχή της Θεσσαλίας.

4 χρόνια ήταν πολλά χωρίς το μεγαλύτερο & ιστορικότερο Πανηγύρι των Αθηνών, στην Καρδιά της πόλης…

Με ένα από τα καλύτερα σχήματα που μπορεί να δημιουργηθεί:

• Πέτρο – Λούκας ΧΑΛΚΙΑΣ

• Αντώνης ΚΥΡΙΤΣΗΣ

• Γιάννης ΚΑΨΑΛΗΣ

• Μάκης ΤΣΙΚΟΣ

• Δημήτρης ΤΖΙΜΑΣ

• Μαρίνα ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

Με το καλό να ανταμώσουμε!

Εκ μέρους του Δ.Σ.:

Πρόεδρος: Γεώργιος Λάκκας (6974312943)

Γεν. Γραμματέας: Αλέξανδρος Γκούμας (6937137250)

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου

 


Την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2023, ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, Εθνικής Αντιστάσεως, Ηγουμενίτσα, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, Παλαιό Δημαρχείο Παραμυθιάς, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, MEGA Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, Αμπελόκηποι, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Γενικό Νοσοκομείο Χατζηκώστα, Λ. Μακρυγιάννη 60, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο, Σταύρου Νιάρχου 60, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Κόνιτσα, Κέντρο Υγείας, 09:00-14:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Θεσπρωτικού, 09:00-11:00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Λούρου, 11:30-14:00

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Η πιο κοινή γαστρεντερική διαταραχή «στο μικροσκόπιο»

 


Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (irritable bowel syndrome ‒ IBS) είναι μια κοινή γαστρεντερική διαταραχή που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Είναι χρόνια και χαρακτηρίζεται από μια ομάδα συμπτωμάτων των οποίων η βαρύτητα διαφέρει από άτομο σε άτομο. Στις περισσότερες όμως περιπτώσεις τα συμπτώματα μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής του πάσχοντος.

Υπολογίζεται ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες περίπου το 10-15% των ενηλίκων πάσχει από το σύνδρομο, ενώ στην Ευρώπη  εμφανίζεται σε έναν στους οκτώ. Η διαταραχή είναι πιο συχνή στις γυναίκες απ’ ό,τι στους άντρες και συνήθως ξεκινά στην αρχή της ενήλικης ζωής. Στην ηλικιακή ζώνη 45-64 το ποσοστό των πασχόντων ατόμων φτάνει στο 18-20%.

Τι ακριβώς είναι το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου;

«Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (ή σπαστική εντεροκολίτιδα) είναι μια λειτουργική γαστρεντερική διαταραχή (δεν υπάρχει ορατή ή δομική βλάβη στο πεπτικό σύστημα) που επηρεάζει το παχύ έντερο (κόλον). Η ακριβής αιτία του συνδρόμου είναι άγνωστη, αλλά πιστεύεται ότι οφείλεται σε συνδυασμό παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των μη φυσιολογικών συσπάσεων του παχέος εντέρου, της υπερευαισθησίας στον πόνο και των διαταραχών στον άξονα εντέρου-εγκεφάλου (διαταραχή της επικοινωνίας εντερικού νευρικού συστήματος - εγκεφάλου)» εξηγεί ο κ. Γεώργιος Κατσώρας Ειδικός Γαστρεντερολόγος & Επεμβατικός Ενδοσκόπος, Επιμελητής Γαστρεντερολόγος στο Metropolitan Hospital.

«Τα συμπτώματα του συνδρόμου μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο» συνεχίζει και προσθέτει: «Αυτό σημαίνει ότι μερικοί άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν μόνο ήπια συμπτώματα, ενώ άλλοι μπορεί να έχουν πιο σοβαρά συμπτώματα που επηρεάζουν σημαντικά την καθημερινή τους ζωή. Τα πιο κοινά συμπτώματα του συνδρόμου είναι: