Τρίτη 26 Απριλίου 2022

ΟΠΕΚΕΠΕ: Οδηγίες πληρωμής για τα σχέδια βελτίωσης

 


Εγκύκλιο με τη διαδικασία που εφαρμόζεται στο σύνολο των ενταγμένων πράξεων και σε κάθε αίτηση προκαταβολής, μερικής πληρωμής και τελικής πληρωμής των Δράσεων 4.1.1 «Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στην ανταγωνιστικότητα της εκμετάλλευσης» και 4.1.3 «Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στη χρήση ΑΠΕ καθώς και στην προστασία του περιβάλλοντος» (σχέδια βελτίωσης) του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020, εξέδωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

Σκοπός της διαδικασίας είναι ο έλεγχος της αιτούμενης προς συγχρηματοδότηση δαπάνης και η συμφωνία οικονομικού και φυσικού αντικειμένου της πράξης, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνει ο δικαιούχος για την υλοποίηση της πράξης όπως απορρέουν από την Απόφαση Ένταξής του.

Βάσει των στοιχείων αυτών βεβαιώνεται η επιλεξιμότητα των εγκεκριμένων αιτήσεων για τη φύση, το εύρος και τα όρια της εκτελεσθείσας εργασίας, διασφαλίζοντας τα παρακάτω:

1. Τη νομιμότητα και κανονικότητα (οι πληρωμές πραγματοποιούνται σύμφωνα με τους σχετικούς ενωσιακούς και εθνικούς κανόνες και τις διαθέσιμες πιστώσεις).

Να γιατί πρέπει να χάσετε αμέσως τα κιλά του Πάσχα

 


Απώλεια του πλεονάζοντος σωματικού βάρους πρέπει να επιδιώξουν το συντομότερο όσοι έχουν ακόμα και λίγα κιλά παραπάνω, ή έβαλαν κατά τη διάρκεια των εορτών του Πάσχα, διαφορετικά είναι πιθανό να οδηγηθούν, σε βάθος χρόνου, στο χειρουργείο για αντικατάσταση της άρθρωσης του γόνατος.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια διεξήγαγαν μια μελέτη σε σχεδόν 3.000 άτομα και διαπίστωσαν ότι ακόμα και μια αύξηση της τάξεως του 5% για 4 χρόνια σχετίζεται με σχεδόν 30% αυξημένο κίνδυνο για στένωση του μεσάρθριου διαστήματος και με 34% για ανάπτυξη πόνου στο γόνατο.

«Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια αγνώστου αιτιολογίας πάθηση των αρθρώσεων, η οποία αποτελεί μεγάλο πρόβλημα της δημόσιας υγείας, αφού είναι μια από τις κύριες αιτίες λειτουργικής ανικανότητας. Η άρθρωση του γόνατος είναι εκείνη που πλήττεται πιο συχνά και μέχρι σήμερα δεν υπάρχει θεραπεία, εκτός από την ολική αρθροπλαστική γόνατος. Η επέμβαση αυτή είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος θεραπείας σε ασθενείς με προχωρημένη νόσο», εξηγεί ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Dr Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος, Διευθυντής Ορθοπαιδικής Κλινικής και Διευθυντής του Τμήματος Αναίμακτης-Μη Μεταγγιστικής Ορθοπαιδικής Χειρουργικής του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών - Κλινική Περιστερίου.

«Έχουν εντοπιστεί διάφοροι παράγοντες κινδύνου, με συχνότερους την ηλικία, το φύλο (πλήττονται πιο συχνά οι γυναίκες) και την επαγγελματική ή αθλητική καταπόνηση. Ο σημαντικότερος τροποποιήσιμος παράγοντας για την ανάπτυξη και την εξέλιξη της οστεοαρθρίτιδας γόνατος είναι η παχυσαρκία. Οι ασθενείς που έχουν αρκετά κιλά παραπάνω από το φυσιολογικό έχουν υπερδιπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν την πάθηση, συγκριτικά με ανθρώπους που έχουν κανονικό βάρος.
Η έρευνα δείχνει ότι σε μεγάλο ποσοστό παχύσαρκων ενηλίκων, η υπερβολική εμβιομηχανική καταπόνηση των αρθρώσεων αποτελεί τον κυριότερο λόγο για την παθογένεια και την προοδευτική εκφύλιση του χόνδρου της άρθρωσης. Δηλαδή, ένας υψηλός Δείκτης Μάζας Σώματος αυξάνει την πιθανότητα κλινικών και δομικών επιπτώσεων», συμπληρώνει.

Κακαβιά Πωγωνίου: Συνελήφθη διεθνώς διωκόμενος αλλοδαπός

 


Συνελήφθη χθες (25-04-2022) το βράδυ στην Κακαβιά Ιωαννίνων από αστυνομικούς του Τμήματος Διαβατηριακού Ελέγχου Κακαβιάς σε συνεργασία με το Αστυνομικό Τμήμα Πωγωνίου διεθνώς διωκόμενος αλλοδαπός.

Ειδικότερα, κατά τον έλεγχο του αλλοδαπού στο Συνοριακό Σημείο Διέλευσης Κακαβιάς διαπιστώθηκε ότι σε βάρος του εκκρεμούσε Ερυθρά Αγγελία Διεθνών Αναζητήσεων της Interpol Αλβανίας για την έκτιση ποινής φυλάκισης (3) ετών για το αδίκημα της βαριάς σωματικής βλάβης με δόλο.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή.

ΟΑΕΔ: Αναρτήθηκαν νέοι προσωρινοί πίνακες εξαιτίας μηχανογραφικού λάθους σε πρόγραμμα για ανέργους

 


Σύμφωνα με ανακοίνωση της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) εξαιτίας μηχανογραφικού λάθους

αναρτήθηκαν νέοι προσωρινοί πίνακες για το πρόγραμμα κοινωφελούς απασχόλησης 25.000 ανέργων.

 Ειδικότερα, οι προσωρινοί πίνακες επιτυχόντων και επιλαχόντων για το νέο πρόγραμμα κοινωφελούς απασχόλησης, που είχαν αναρτηθεί στον ιστότοπο της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) (www.oaed.gr ) τη Μεγάλη Πέμπτη, 21 Απριλίου 2022, περιείχαν, εξαιτίας μηχανογραφικού σφάλματος της αναδόχου εταιρείας, ωφελούμενους προηγούμενων προγραμμάτων κοινωφελούς απασχόλησης (2017-2020) που υπέβαλαν αίτηση, ενώ δεν είχαν δικαίωμα συμμετοχής, σύμφωνα με τη Δημόσια Πρόσκληση Νο2/2022 και την με αριθμ. 1.5613/14-12-2021 Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 5895/Β/16-12-2021), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει.

Την Τρίτη 26 Απριλίου 2022, αναρτήθηκαν νέοι, διορθωμένοι προσωρινοί πίνακες επιτυχόντων, επιλαχόντων και αποκλειομένων, για τη δράση «προώθηση της απασχόλησης, μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα, συμπεριλαμβανομένης και της κατάρτισης σε Δήμους, Περιφέρειες, Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφερειών (ΚΚΠΠ)/συναφείς φορείς, υπηρεσίες υπουργείων και άλλων φορέων», με 25.000 θέσεις πλήρους απασχόλησης.

EΟΔΥ: Σαράντα ένα θάνατοι σήμερα, 4.727 νέα κρούσματα

 


Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 267.

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, σαράντα ένα θάνατοι σήμερα, 4.727  νέα κρούσματα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου (άτομα) που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 4.727.

Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που νόσησαν ανέρχεται σε 3.290.895 (ημερήσια μεταβολή +0.1%), εκ των οποίων 48.9% άνδρες.

Ο αριθμός πιθανών νέων επαναλοιμώξεων που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 121 ενώ από την αρχή της πανδημίας SARS-CoV-2 ο συνολικός αριθμός εκτιμάται σε 121.432(3.6% του συνολικού αριθμού των θετικών αποτελεσμάτων).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 41, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 28.976 θάνατοι.

Το 95.5% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 267 (66.7% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 71 έτη.

To 92.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 144 (53.93%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 123 (46.07%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.593 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 167 (ημερήσια μεταβολή +11.33%).

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 182 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 36 έτη (εύρος 0.2 έως 112 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Μήνυση για τη δολιοφθορά στη δεξαμενή ύδρευσης στην Κοινότητα Ελεούσας από το Δήμαρχο Ζίτσας

 


Σε μήνυση κατά αγνώστων προχώρησε ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος   για τη δολιοφθορά που προκλήθηκε το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα στις εγκαταστάσεις της δεξαμενής ύδρευσης στην Ελεούσα με αποτέλεσμα το πρωί της Δευτέρας τμήμα του οικισμού να μείνει για κάποιες ώρες χωρίς νερό.

 Με αφορμή το πρωτοφανές περιστατικό ο Δήμαρχος υπογράμμισε «Είμαστε εδώ, σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές (αστυνομία, εισαγγελία) να διασφαλίσουμε και να εγγυηθούμε την ασφάλεια των πολιτών. Η προσπάθεια κάποιων να προκαλέσουν πανικό και να ταλαιπωρήσουν τους κατοίκους της Ελεούσας τις ημέρες των εορτών έπεσε στο κενό. 

Οι υπηρεσίες είναι σε διαρκή επαγρύπνηση και ζητούμε και τη βοήθεια των πολιτών αν γνωρίζουν κάτι να ενημερώσουν έστω και ανώνυμα τους αρμόδιους για να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι  της δολιοφθοράς που θεώρησαν ότι μπορούν να βλάψουν τους πολίτες».

Παναγιώτης Κουρουμπλής: Αντίστροφη μέτρηση για τη μεγάλη πολιτική αλλαγή

 


Η συνέντευξη του ανεξάρτητου βουλευτή Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας και πρώην υπουργού, Παναγιώτη Κουρουμπλή, στον Γιάννη Παργινό, όπως δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Political τη Μεγάλη Παρασκευή 22/04/2022.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Το Συνέδριο τέλειωσε. Πέτυχε το στόχο του; Και τι προσδοκάτε από την άμεση εκλογή προέδρου και ΚΕ στις 15 Μαΐου;

- Ο ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ θα αποδείξει ότι και θέλει και μπορεί να παραμείνει ένα πολιτικό υποκείμενο που μπορεί να διαβάσει τα μηνύματα των καιρών. Στις εκλογές του Μαΐου του 2012 και του Ιουνίου, μέσα σε ένα μήνα, κατόρθωσε να κάνει την μεγαλύτερη υπέρβαση και να μετατραπεί, από συνιστώσες, σε ένα ενιαίο κόμμα. Σήμερα, με την τελευταία απόφαση να εκλέγεται ο πρόεδρος και η Κ.Ε. από τα μέλη, υπερβαίνει την λογική του μικρού κόμματος, φιλοδοξώντας να διεισδύσει σε όλες τις γωνιές της Ελλάδας και να γειωθεί - με λογικές ανοικτού κόμματος - με την  κοινωνία.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Εσείς έχετε διαγραφεί από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Πως αντιμετωπίζετε το θέμα;

- Έχω διαγραφεί από την Κοινοβουλευτική Ομάδα μόνο, όχι από το κόμμα και για αυτό είμαι και υποψήφιος στην διαδικασία εκλογής μελών της Κ.Ε. Στο κόμμα αυτό,  επέλεξα συνειδητά να προσχωρήσω, από το φθινόπωρο του 2011, έχοντας και την ιδιότητα του βουλευτή, μετά από εκείνο το «ΟΧΙ» της διαγραφής μου από το ΠΑΣΟΚ, το μεγαλύτερο τότε κόμμα της Βουλής. Πίστεψα και εξακολουθώ να πιστεύω στο όραμα του Αλέξη Τσίπρα και όλων των συντρόφων και συντροφισσών που συνάντησα τότε σε αυτό των χώρο, για να δημιουργήσουμε με την συμμετοχή όλων, την μεγάλη κυβερνώσα αριστερά.

Παραβάσεις τη Δευτέρα του Πάσχα 25 Απριλίου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 


Συνεχίστηκαν και χθες οι εντατικοί έλεγχοι που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Δευτέρα του Πάσχα 25 Απριλίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 97.003 έλεγχοι, από τους οποίους οι 67.747 στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά 8 παραβάσεις, ενώ παράλληλα, επιβλήθηκαν 12 πρόστιμα για παραβίαση του αντικαπνιστικού νόμου.

Αναλυτικά οι έλεγχοι και τα αποτελέσματα:

1 παράβαση για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις στη Δυτική Ελλάδα και επιβλήθηκε πρόστιμο των 300 ευρώ.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά 106.235 ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 102.504 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ και 3.731 των 150 ευρώ.

7 παραβάσεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στη Δυτική Μακεδονία, από 5.000 ευρώ πρόστιμο σε 2 άτομα, για παραβίαση των υγειονομικών πρωτοκόλλων κατά την είσοδό τους στη χώρα.

Στη Στερεά Ελλάδα, 5 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από προσωρινά υπεύθυνο και πελάτες καταστημάτων.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 35.380 ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 3.044 άτομα.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Ξεκινούν την Τρίτη 26 Απριλίου, οι αιτήσεις με βάση τον ΑΦΜ, για το επίδομα βενζίνης

 


Ανοίγει την Τρίτη 26 Απριλίου η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποδοχή των αιτήσεων για την επιδότηση των καυσίμων, η οποία κυμαίνεται από 40 - 55 ευρώ.

Η υποβολή των αιτήσεων θα γίνεται ανάλογα με τον ΑΦΜ.

Οι λεπτομέρειες της διαδικασίας περιγράφονται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ και σύμφωνα με την οποία οι αιτήσεις των δικαιούχων στην ειδική εφαρμογή γίνονται τμηματικά ανάλογα με τον τελευταίο αριθμό του ΑΦΜ τους, ως εξής:

• 26.4.2022 για ΑΦΜ που λήγουν σε 0 και 1

• 27.4.2022 για ΑΦΜ που λήγουν σε 2 και 3

• 28.4.2022 για ΑΦΜ που λήγουν σε 4 και 5

• 29.4.2022 για ΑΦΜ που λήγουν σε 6 και 7

• 30.4.2022 για ΑΦΜ που λήγουν σε 8 και 9

• Από την 1η.5.2022 και εξής, είναι δυνατή η υποβολή αιτήσεων, ανεξαρτήτως του λήγοντος αριθμού του Α.Φ.Μ. των φυσικών προσώπων.

Η πρόσβαση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα θα γίνεται με χρήση των κωδικών TaxisNet.

Διακοπές ρεύματος σε χωριά του Πωγωνίου, την Τρίτη 26 Απριλίου

 


Γνωστοποιείται  στο  κοινό  ότι για  να εκτελεστούν απαραίτητες τεχνικές  εργασίες του  ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ, θα γίνει διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος ως εξής:

Την Τρίτη 26-04-2022:

Α) Από ώρα 09:00 π.μ. έως 12:00 μ.μ. στις παρακάτω περιοχές:

Καλπάκι στην περιοχή πέριξ αντλιοστασίου Νταχρή και πέριξ του Στρατιωτικού Μουσείου Καλπακίου.

Την Πέμπτη 28-04-2022:

Α) Από ώρα 08:30 π.μ. έως 14:00 μ.μ. στις παρακάτω περιοχές:

Περίβλεπτος στην περιοχή πέριξ των εκκολαπτηρίων κ. Σιώπη Ηλία.

Αν οι εργασίες τελειώσουν νωρίτερα το ρεύμα θα ξαναδοθεί πριν από το χρόνο λήξης των διακοπών που αναφέρονται πιο πάνω. Γι’ αυτό το λόγο οι εγκαταστάσεις και τα δίκτυα της ΔΕΗ ΑΕ, θα πρέπει να θεωρούνται ότι έχουν συνέχεια ρεύμα.

Έτσι  για λόγους ασφάλειας απαγορεύεται η προσέγγιση σε αγωγούς ή άλλα στοιχεία του δικτύου ακόμα κι αν βρίσκονται καταγής γιατί υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ατυχημάτων.

Ζητάμε την κατανόηση των καταναλωτών μας για τις παραπάνω αναπόφευκτες διακοπές.

Από την ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Τρίτη 26 Απριλίου

 


Την Τρίτη 26 Απριλίου οι Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας, 08:30-15:30

Άρτα, Γενικό Νοσοκομείο Άρτας, 08:30-15:30

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, 09:00-17:00

Θεσπρωτία, Παλαιό Δημαρχείο Παραμυθιάς, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-17:00

Ιωάννινα, Πλατεία Πύρρου, 09:00-14:00

Ιωάννινα, Μέτσοβο, Κέντρο Υγείας, 09:00 – 15:00

Ιωάννινα, Δερβίζιανα, Κέντρο Υγείας, 10:00 – 14:00

Πρέβεζα, Αίθουσα Λιμενικού Ταμείου, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, ΚΑΠΗ Φιλιππιάδας, Φιλιππιάδα, 09:00-14:00.

Κύστη κόκκυγα: Ποιος ο ρόλος της αποτρίχωσης με λέιζερ;

 


Η αποτρίχωση με λέιζερ είναι ένα ασφαλές και αποτελεσματικό βοήθημα για την αντιμετώπιση της κύστης κόκκυγα και για την ελαχιστοποίηση των υποτροπών. Από τη συγκεκριμένη θεραπεία επωφελούνται τόσο οι ασθενείς με πρωτοπαθή νόσο όσο και εκείνοι που έχουν υποβληθεί σε περισσότερες από μία χειρουργικές επεμβάσεις. Είναι μια ανώδυνη μέθοδος, που μειώνει τη νοσηρότητα που σχετίζεται με αυτήν τη χρόνια διαταραχή και που βελτιώνει την ποιότητα ζωής των ασθενών.

«Η κύστη κόκκυγα ή τριχοφωλεακή κύστη ή τριχοφωλεακό συρίγγιο είναι μια μολυσματική πάθηση. Χαρακτηρίζεται από χρόνιο απόστημα και σχηματισμό κύστης στη μεσογλουτιαία πτυχή. Η υπερβολική τριχοφυΐα έχει καθοριστικό παθογενετικό ρόλο στον σχηματισμό της, λόγω της διείσδυσης των τριχών στον υποδόριο ιστό και της ανάπτυξης φλεγμονώδους κοκκιώματος. Εκτός από την τριχοφυΐα, η παχυσαρκία και το κάπνισμα συνδέονται στενά με την εμφάνιση της νόσου.

Απαντάται συχνά σε εφήβους και σε νεαρούς ενήλικες. Προσβάλλει περίπου 25 ανά 100.000 άτομα, με τη συχνότητα εμφάνισης να είναι υψηλότερη στους νεαρούς άνδρες παραγωγικής ηλικίας, σε αναλογία 3:1. Λόγω της χρόνιας εξουθενωτικής της πορείας, η νόσος μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην προσωπική ζωή και τις κοινωνικές δραστηριότητες», εξηγεί ο Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος δρ Χρήστος Στάμου.