Τετάρτη 24 Ιουλίου 2019

Επιστολή του Δημάρχου Πωγωνίου κ. Κωνσταντίνου Καψάλη στον Υπουργό Μεταφορών για την επέκταση της Ιόνιας Οδού

Επιστολή για το θέμα του οδικού άξονα Ιωαννίνων – Κακαβιάς, με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Μεταφορών απέστειλε στον κ. Καραμανλή ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κωνσταντίνος Καψάλης.
Η επιστολή έχει ως εξής: 
«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Με μεγάλη ικανοποίηση αλλά και με επιφυλακτικότητα, δεδομένων των «κενών» υποσχέσεων των προκατόχων σας,  δεχτήκαμε τις δηλώσεις σας ότι η επέκταση της Ιόνιας Οδού μέχρι την Κακαβιά περιλαμβάνεται στις δεσμεύσεις τις Κυβέρνησης.
Η υλοποίηση του έργου θα σηματοδοτήσει την ανάπτυξη στα πλαίσια της διακρατικής υπόστασης. Αξίζει δε να επισημάνουμε, για μία ακόμη φορά, ότι ήδη υπάρχει μελετητική ωριμότητα.
Παρακαλούμε όπως κινήσετε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες σε αυτή την κατεύθυνση, προκειμένου η Ήπειρος, ο Νομός Ιωαννίνων και το πολύπαθο Πωγώνι να δουν επιτέλους υλοποιημένο αυτό το σημαντικό διασυνοριακό έργο υποδομής.
                                                                       
Ο Δήμαρχος Πωγωνίου

Κωνσταντίνος Καψάλης»

Δελβινάκι Πωγωνίου: Συνελήφθη 38χρονος αλλοδαπός σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης για παραβάσεις του Ν. περί ναρκωτικών


Συνελήφθη, χθες (23-07-2019) το απόγευμα στο Δελβινάκι Ιωαννίνων, στο πλαίσιο  στοχευμένων επιχειρησιακών δράσεων και ελέγχων στην παραμεθόριο περιοχή, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Πωγωνίου, ένας 38χρονος αλλοδαπός, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης του κ. Ανακριτή Χαλκίδας για αγορά, κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Σύλληψη αλλοδαπού στην Ηγουμενίτσα


Στη σύλληψη ενός 19χρονου αλλοδαπού προέβησαν, βραδινές ώρες χθες, στελέχη της Λιμενικής Αρχής Ηγουμενίτσας.
Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από στελέχη του Γραφείου Ασφάλειας της οικείας Λιμενικής Αρχής εντός του επιβατικού σταθμού λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι ο ανωτέρω κατείχε και επέδειξε ταξιδιωτικό έγγραφο άλλου προσώπου, με σκοπό να μεταβεί παράνομα στο εξωτερικό.
Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας, που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε το ανωτέρω έγγραφο.

Επανέρχεται για έξι μήνες το παλαιό καθεστώς έκδοσης διπλωμάτων οδήγησης


Επανέρχεται για τουλάχιστον έξι μήνες το παλαιό καθεστώς έκδοσης διπλωμάτων οδήγησης προκειμένου να ξεμπλοκάρει το πρόβλημα που έχει δημιουργήσει το νέο σύστημα δήλωσε σήμερα ο υφυπουργός Μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννης. Σύμφωνα με τη δήλωσή του ο νέος νόμος που εφαρμόζεται από το φθινόπωρο έχει δημιουργήσει καθυστερήσεις στην έκδοση 100 χιλιάδων διπλωμάτων με αποτέλεσμα ο κόσμος να ταλαιπωρείται.
Η σχετική νομοθετική ρύθμιση, είπε, θα ενσωματωθεί σε ένα από τα νομοσχέδια της κυβέρνησης που θα κατατεθούν το επόμενο διάστημα στη βουλή.
Σε κάθε περίπτωση διαβεβαίωσε ότι ο νέος νόμος που προβλέπει τη διαδικασία έκδοσης διπλωμάτων με παρακολούθηση του υποψήφιου οδηγού με κάμερες θα εφαρμοστεί όταν το υπουργείο είναι έτοιμο.

Αγροτικός Αστέρας Άνω Καλαμά: Δυο νέες μεταγραφές και μια επιστροφή


Η Διοίκηση του Αγροτικού Αστέρα Άνω Καλαμά ανακοίνωσε την δυο μεταγραφές και μια επιστροφή.
Ο Αγροτικός Αστέρας απέκτησε  το 19χρονο κεντρικό αμυντικό Παύλο Κτενά από τα Θρίαμβο Σερβιανών και το 18χρονο επιθετικό Ανδρέα Λάππα, που έχει αγωνιστεί με στον Αετό Νήσου, στον ΠΑΣ Κράψης, στον Πασσαρώνα Ροδοτοπίου και του Α.Π.Ο.Ε.Λ..
Ακόμη στην ομάδα επιστρέφει και ο 22χρονος Γιώργος Μπαρίμης, που αγωνίζεται ως αμυντικό χαφ ή δεξί μπακ.

Συνελήφθη 25χρονος αλλοδαπός για μη νόμιμη μεταφορά αλλοδαπού στο 22ο χμ της Εθνικής Οδού Ιωαννίνων-Κοζάνης (περιοχή Νεγράδων)


Συνελήφθη, χθες (23-07-2019) το μεσημέρι, στο 22ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Ιωαννίνων – Κοζάνης (περιοχή Νεγράδων), από περιπολούντες αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Άνω Πωγωνίου, ένας 25χρονος αλλοδαπός, για μη νόμιμη μεταφορά αλλοδαπού.
Ειδικότερα, σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο που οδηγούσε ο 25χρονος, διαπιστώθηκε να έχει επιβιβάσει έναν 58χρονο αλλοδαπό, χωρίς νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα, με σκοπό τη διευκόλυνση της παράνομης μεταφοράς του στο εσωτερικό της χώρας.
Κατασχέθηκαν το παραπάνω όχημα, που χρησιμοποιήθηκε για τη λαθρομεταφορά, δύο κινητά τηλέφωνα και το χρηματικό ποσό των -450- ευρώ.
Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Μαστοροχωρίων.

Πολιτιστικός Σύλλογος Δολιανών «O Γεννάδιος»: Εκλογοαπολογιστική συνέλευση την Κυριακή 4 Αυγούστου, ώρα 11:00 π.μ.

Παρακάλαμος: Θεία Λειτουργία την Παρασκευή 26 Ιουλίου, στο εξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής


Την Παρασκευή 26 Ιουλίου, ημέρα εορτασμού της Αγίας Παρασκευής, θα τελεσθεί Θεία Λειτουργία στο  εξωκλήσι της  Αγίας Παρασκευής στον Παρακάλαμο.

ΟΠΕΚΑ: Το διήμερο 25-26 Ιουλίου, καταβάλλονται μία σειρά από επιδόματα και παροχές


Όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) το διήμερο 25-26 Ιουλίου, καταβάλλονται μία σειρά από επιδόματα και παροχές.
Αναλυτικότερα, καταβάλλονται:
*Το επίδομα παιδιού την Πέμπτη 25 Ιουλίου σε όλους όσοι υπέβαλαν εφέτος αίτηση Α21, έχει εκκαθαριστεί η φετινή φορολογική δήλωσή τους και δικαιούνται το επίδομα με βάση το εισόδημα του 2018 το οποίο δήλωσαν στο φετινό Ε1.
Η καταβολή πραγματοποιείται, μετά τους αναγκαίους συμψηφισμούς και επανυπολογισμούς του δικαιούμενου επιδόματος, με βάση το εκκαθαρισμένο εισόδημα του 2018, οι οποίοι έγιναν αυτόματα. Συνολικά, θα καταβληθούν 176,34 εκατ. ευρώ σε 681.372 δικαιούχους.
Επισημαίνεται πως οι δικαιούχοι μπορούν με τους κλειδάριθμους του Taxisnet να πληροφορούνται από την πλατφόρμα Α21 το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης για το επίδομα παιδιού 2019, καθώς για λόγους προσωπικών δεδομένων τέτοιες πληροφορίες δεν είναι δυνατόν να δίνονται από την υπηρεσία (τηλεφωνικώς ή με άλλον τρόπο).
*Τα προνοιακά αναπηρικά και διατροφικά επιδόματα μηνός Ιουλίου την Πέμπτη 25 Ιουλίου. Συνολικά, θα καταβληθούν 63 εκατ. ευρώ σε 151.816 δικαιούχους. Την ίδια ημέρα, θα καταβληθούν, επίσης, τα επιδόματα στεγαστικής συνδρομής και ομογενών που χορηγούνταν από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) έως και το 2018 για τον Ιούλιο. Συνολικά, θα καταβληθούν 676.575 ευρώ σε 10.324 δικαιούχους.
*Το επίδομα στέγασης (ενοικίου) την Πέμπτη 25 Ιουλίου σε όλους όσοι υπέβαλαν αίτηση στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα έως τις 30 Ιουνίου και αυτή έχει εγκριθεί. Η πληρωμή αφορά 268.290 δικαιούχους-νοικοκυριά, που περιλαμβάνουν συνολικά περισσότερα από 700.000 μέλη. Το ποσό φτάνει στα 32,66 εκατ. ευρώ. Όλοι θα εισπράξουν το μηνιαίο επίδομα που δικαιούνται με βάση τη σύνθεση του νοικοκυριού για τον Ιούλιο. Υπενθυμίζεται ότι η ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα παραμένει ανοιχτή, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να την επισκέπτονται και να υποβάλουν τις αιτήσεις τους ανά πάσα στιγμή.
*Το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης την Παρασκευή 26 Ιουλίου στους δικαιούχους, των οποίων οι αιτήσεις εγκρίθηκαν έως τις 30 Ιουνίου. Συνολικά, θα καταβληθούν 54,43 εκατ. ευρώ σε 263.572 δικαιούχους-νοικοκυριά, που περιλαμβάνουν συνολικά πάνω από 500.000 μέλη. Υπενθυμίζεται ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) παραμένει ανοιχτή, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να την επισκέπτονται και να υποβάλουν τις αιτήσεις τους ανά πάσα στιγμή.
*Οι συντάξεις και τα επιδόματα ανασφάλιστων υπερηλίκων μηνός Αυγούστου την Παρασκευή 26 Ιουλίου. Συνολικά, θα καταβληθούν 11,44 εκατ. ευρώ σε 34.156 δικαιούχους.

Κάπνισμα: Πως επηρεάζει τη γονιμότητα σε άνδρες και γυναίκες


Για πολλά ζευγάρια ο δρόμος προς την εγκυμοσύνη είναι γεμάτος προκλήσεις και δυσκολίες και πολλά πασχίζουν πραγματικά για να αποκτήσουν το πολυπόθητο παιδί. Παρότι όμως δίνουν αυτό τον αγώνα, συχνά δεν συνειδητοποιούν ότι η διακοπή του καπνίσματος είναι ένας από τους σημαντικότερους, φυσικούς τρόπους για να βελτιώσουν τη γονιμότητά τους.
Μελέτες, λ.χ., έχουν δείξει ότι οι γυναίκες που σταματούν να καπνίζουν και να εκτίθενται στον καπνό των άλλων, διπλασιάζουν τις πιθανότητες εγκυμοσύνης κάθε μήνα. Δυστυχώς όμως, άλλες μελέτες έχουν δείξει πως μόνο το 22% των υπογόνιμων ανδρών και γυναικών γνωρίζουν πως το κάπνισμα είναι παράγοντας κινδύνου για υπογονιμότητα. Και πολύ λιγότεροι γνωρίζουν ότι συσχετίζεται και με την πρόωρη εμμηνόπαυση.
Ο μαιευτήρας-χειρουργός γυναικολόγος Δρ. Ιωάννης Π. Βασιλόπουλος, MD, MSc, ειδικός στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή και ιδρυτικό μέλος του Institute of Life, απαντά στα σημαντικότερα ερωτήματα για τη συσχέτιση της γονιμότητας με το κάπνισμα.
Πώς επηρεάζει το κάπνισμα τη γονιμότητα του άνδρα;
Τα έως τώρα επιστημονικά ευρήματα, αν και δεν είναι οριστικά, δείχνουν ότι είναι πολλοί οι τρόποι με τους οποίους μπορεί το κάπνισμα να μειώνει τη γονιμότητα του άνδρα. Στο σπέρμα των καπνιστών, π.χ., εντοπίζονται αυξημένα επίπεδα φλεγμονής, η οποία πιστεύεται ότι εξασθενεί τα σπερματοζωάρια και μειώνει την ικανότητά τους να γονιμοποιούν τα ωάρια.
Επιπλέον, τα τσιγάρα περιέχουν τοξικά επίπεδα καρκινογόνων και μεταλλαξιογόνων ουσιών, καθώς και βαρέα μέταλλα (όπως το κάδμιο και ο μόλυβδος) που αποτελούν κύριους παράγοντες βλάβης στα σπερματοζωάρια. Μάλιστα έχει βρεθεί πως το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο DNA των σπερματοζωαρίων, με συνέπεια όχι μόνο μειωμένη γονιμότητα, αλλά και υψηλότερα ποσοστά αποβολής των εμβρύων.