Παρασκευή 31 Ιουλίου 2020

Νέα μέτρα για αντιμετώπιση του κορωνοϊού στα νοσοκομεία


Τι ισχύει για ασθενείς, συνοδούς, ιατρικούς επισκέπτες

Το υπουργείο Υγείας, με αφορμή τα νέα μέτρα για αντιμετώπιση του κορωνοϊού απέστειλε  εγκύκλιο με οδηγίες προς τα νοσοκομεία της χώρας.
Την εγκύκλιο, υπογράφει ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Ι. Κωτσιόπουλος, προβλέπει μεταξύ άλλων την αναστολή των επισκεπτηρίων σε όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα.
Οι οδηγίες του υπουργείου Υγείας
Για νοσηλευόμενους ασθενείς
Αναστέλλεται το επισκεπτήριο και όπου κρίνεται αναγκαίο, δύναται να υπάρχει ένας συνοδός στον οποίο θα δίνεται ειδική άδεια από την Διοίκηση του Νοσοκομείου.
ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ η παραμονή στο νοσοκομείο συνοδών που παρουσιάζουν οποιοδήποτε σύμπτωμα λοίμωξης ανωτέρου αναπνευστικού (πυρετός, δεκατική κίνηση, βήχας, φαρυγγαλγία, ρινική καταρροή).
Ο συνοδός θα πρέπει να είναι ενήμερος για την εφαρμογή των κανόνων κοινωνικής απόστασης, την απολύμανση των χεριών και την υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μη ιατρικής μάσκας.
Το προσωπικό ασφαλείας του Νοσοκομείου είναι υπεύθυνο για την αυστηρή τήρηση των ανωτέρω.
Για τους ιατρικούς επισκέπτες
Δεν επιτρέπεται η επίσκεψη των ιατρικών επισκεπτών στις νοσηλευτικές μονάδες.
Σε εξαιρετικές περιπτώσεις που αυτό είναι απαραίτητο, θα πρέπει να υπάρχει ειδική έγκριση από τη διοίκηση του νοσοκομείου, κατόπιν εισήγησης του Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας.
Ογκολογικά Νοσοκομεία και Νοσοκομεία με Ογκολογικές Κλινικές
• Η Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων των Νοσοκομείων να εξετάσει και να προτείνει άμεσα στις Διοικήσεις των Νοσοκομείων την λήψη επιπλέον μέτρων που θα διασφαλίσουν την ασφάλεια των ογκολογικών ασθενών.
Οι Διοικήσεις των Νοσοκομείων σε συνεργασία με τις Επιτροπές Λοιμώξεων να μεριμνήσουν άμεσα για τα παρακάτω:

Νίκος Χαρδαλιάς: Μάσκα σχεδόν παντού, τέλος τα πανηγύρια και οι όρθιοι στα μπαρ


Υποχρεωτική η χρήση μάσκας στους κλειστούς χώρους

Σε έκτακτη ενημέρωση για τα θέματα σχετικά με τη νόσο Covid-19, κατά την οποία εμφανίστηκε φορώντας προστατευτική μάσκα προσώπου,
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, κ. Νίκος Χαρδαλιάς, σε έκτακτη ενημέρωση για τα θέματα σχετικά με τη νόσο Covid-19 ανακοίνωσε την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους από 1/8 μέχρι 31/8, συμπεριλαμβανομένων των χώρων λατρείας, εκτός των χώρων εστίασης και ιατρικών εξαιρέσεων, για άτομα π.χ. με αναπνευστικά προβλήματα ή παιδιά κάτω των 3 ετών.
Αναλυτικά ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι έπειτα από σχετική πρόταση και συνεννόηση με την επιτροπή των εμπειρογνωμόνων αποφασίστηκαν τα εξής:
Από αύριο 1/8 έως και 31/8 είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους συμπεριλαμβανομένων των χώρων λατρείας, εκτός των χώρων εστίασης και ιατρικών εξαιρέσεων, για άτομα π.χ. με αναπνευστικά προβλήματα ή παιδιά κάτω των 3 ετών.
Επίσης, από αύριο έως τις 15/8 ισχύει η αναστολή επισκεπτηρίων σε κέντρα φιλοξενίας ηλικιωμένων, π.χ. γηροκομεία, σε δομές ευάλωτων ομάδων -άστεγοι, πρόσφυγες- και σε νοσοκομεία.
Επιπλέον, όσον αφορά τα νοσοκομεία, όπου κρίνεται αναγκαίο δύναται να υπάρχει ένας συνοδός για τον οποίο θα δίνεται ειδική άδεια.
Επίσης, δεν επιτρέπεται η παραμονή στο νοσοκομείο συνοδών που παρουσιάζουν οποιοδήποτε σύμπτωμα λοίμωξης ανωτέρου αναπνευστικού, πυρετός, δεκατική κίνηση, βήχας, φαρυγγυαλγία, ρινική καταρροή. Ο συνοδός θα πρέπει να είναι ενήμερος για την εφαρμογή των κανόνων κοινωνικής απόστασης, την απολύμανση των χεριών και την υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μη ιατρικής μάσκας.

Συλλήψεις ατόμων στο Συνοριακό Σημείο Διέλευσης Κακαβιάς για παραποιημένα ταξιδιωτικά έγγραφα ( PLF)


Συλλήψεις ατόμων στο Συνοριακό Σημείο Διέλευσης Κακαβιάς Ιωαννίνων για παραποιημένα ταξιδιωτικά έγγραφα (έντυπα εντοπισμού εισερχομένων - PLF)
Πρόκειται για έγγραφα αναγκαία για την είσοδο σε κάθε πύλη εισόδου της χώρας από την 1η Ιουλίου, στο πλαίσιο των μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19
Συνελήφθησαν, κατά το τελευταίο 48ωρο στο Συνοριακό Σημείο Διέλευσης Κακαβιάς Ιωαννίνων, σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Πωγωνίου και του Τμήματος Διαβατηριακού Ελέγχου Κακαβιάς, συνολικά έξι (6) άτομα.
Πρόκειται συγκεκριμένα για (4) αλλοδαπούς και (2) ημεδαπούς, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της πλαστογραφίας και της διατάραξης της ασφάλειας των συγκοινωνιών.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο των ελέγχων που πραγματοποιούνται σε όλες τις πύλες εισόδου της χώρας, από 1η Ιουλίου 2020, για την υποχρέωση όλων όσων εισέρχονται στη χώρα να έχουν συμπληρώσει το προβλεπόμενο έντυπο εντοπισμού εισερχομένων (PLF), οι αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι:
• Προχθές (29-07-2020) το απόγευμα, δύο αλλοδαποί και ένας ημεδαπός, επιχείρησαν να εισέλθουν στη χώρα κατέχοντας και επιδεικνύοντας παραποιημένα τα εν λόγω έγγραφα.
• Χθες (30-07-2020) μετά τα μεσάνυχτα, ημεδαπός, αφού προμήθευσε έναντι χρηματικής αμοιβής, δύο αλλοδαπούς με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα (PLF), επιχείρησε να τους μεταφέρει στο εσωτερικό της χώρας με το αυτοκίνητό του, ενώ κατά τη την διάρκεια του ελέγχου προσπάθησε  να διαφύγει, πραγματοποιώντας επικίνδυνους ελιγμούς με το όχημά του.
Τα πλαστά έγγραφα κατασχέθηκαν.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα ενώ προανάκριση ενεργείται από το Αστυνομικό Τμήμα Πωγωνίου.

Υπουργείο Υγείας: Τρεις θάνατοι σήμερα, 78 νέα κρούσματα


Τα 10 εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, τρεις θάνατοι σήμερα, 78 νέα κρούσματα.
Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει:
«Σήμερα ανακοινώνουμε 78 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 10 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4.477, εκ των οποίων το 54,8% αφορά άνδρες.
1.267 (28,3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.218 (49,5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Εννέα συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. 
Η διάμεση ηλικία τους είναι 53 ετών. 
Πρόκειται για 2 γυναίκες (22,2%) και 7 άνδρες.
To 55,6% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 127 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 3 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 206 θανάτους συνολικά στη χώρα. 66 (32,0%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 96,1% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».

Κατασχέθηκαν σε ΙΧΕ αυτοκίνητο στην περιοχή της Βροντισμένης Πωγωνίου περισσότερα από (93) κιλά κάνναβης


Για την υπόθεση συνελήφθη ημεδαπός, κατηγορούμενος για μεταφορά, διακίνηση και κατοχή ναρκωτικών ουσιών

Στο πλαίσιο συντονισμένων δράσεων για την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, συνέλαβαν χθες (29-04-2020) το απόγευμα στην περιοχή της Βροντισμένης Ιωαννίνων, έναν ημεδαπό, ο οποίος κατηγορείται για μεταφορά, διακίνηση και κατοχή ναρκωτικών ουσιών.
Ειδικότερα, οι αστυνομικοί, ύστερα από κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων και πληροφοριών που προέκυψαν από την εμπεριστατωμένη έρευνά τους, χθες το απόγευμα στην παραπάνω περιοχή, εντόπισαν τον κατηγορούμενο να οδηγεί Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο και τον ακινητοποίησαν για έλεγχο.
Κατά την έρευνα που ακολούθησε στο όχημα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν στο χώρο της καμπίνας και των αποσκευών (89) δέματα με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους (93) κιλών και (250) γραμμαρίων.
Επίσης κατασχέθηκε, το παραπάνω όχημα, ιδιοκτησίας εταιρείας ενοικιάσεως αυτοκινήτων, που χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά των ναρκωτικών καθώς και ένα κινητό τηλέφωνο.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων ενώ την προανάκριση για την υπόθεση ενεργεί το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Περιφέρεια Ηπείρου: Απαγόρευση κυκλοφορίας σε Εθνικούς δρυμούς, δάση, δασύλλια της Π.Ε. Ιωαννίνων


Με απόφαση που υπέγραψε ο Περιφερειάρχης και Πρόεδρος του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης,  τίθεται σε ισχύ προληπτική απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων, μηχανημάτων και η παραμονή εκδρομέων  σε εθνικούς δρυμούς, δάση και περιοχές ειδικής προστασίας της Π.Ε. Ιωαννίνων  σε ημέρες και ώρες που ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς θεωρείται υψηλός.

Η απόφαση ισχύει από σήμερα και μέχρι τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου, ήτοι την 31-10-2020,  από την δύση του ηλίου μέχρι 6ης πρωινής και αφορά τους  παρακάτω δασικούς, αγροτικούς δρόμους και περιοχές.

Α΄ Στους Εθνικούς Δρυμούς του Νομού.

Β΄ Περιοχή Δασαρχείου Ιωαννίνων.

1.      Σε όλο το Δασικό οδικό δίκτυο και περιοχές των Δημοσίων και Δημοτικών δασών των Κοινοτήτων Τσεπελόβου, Σκαμνελίου, Ηλιοχωρίου, Βρυσοχωρίου και Λάϊστας του Δήμου Ζαγορίου εκτός της οδού από διασταύρωση Μελισσόπετρας προς Ράχη Πιστρίτσιος και Ράχη Μόρφας.

2.     Σε όλο το εσωτερικό οδικό δίκτυο και την περιοχή του Δασυλλίου Ιωαννίνων.

3.     Σε όλο το οδικό δίκτυο και την περιοχή του Δασυλλίου του λόφου Κοινότητας Αβγού και σε όλο το οδικό δίκτυο και την περιοχή του καταφυγίου Θηραμάτων «Κουπάκια» του Δήμου Δωδώνης.

4.    Στις δασικές οδούς Γκουφολάσα- Φασούλι- Μπαλντινίσιο της Κοινότητας Μακρίνου και Καστανώνας Παλιοκαρυά Πέντε Αδέλφια της Κοινότητας Καστανώνα του Δήμου Ζαγορίου.

5.     Στο οδικό δασικό δίκτυο του ελατοδάσους Πετροβουνίου του Δήμου  Β. Τζουμέρκων.

6.    Στο Δασύλλιο Νήσου Ιωαννίνων.

7.     Στον αρχαιολογικό Χώρο Δωδώνης.

     Γ΄ Περιοχή Δασαρχείου Κόνιτσας

1.      Στις οδούς και περιοχές.       

·         Ράχη Σουσνίτσας- Πέτρα Κώτσιου, Εικόνισμα Γιάκα-Ντρόχαλα, Αυχένας Καρατζίμα- Σαρπούνη, Ζάρος- Παναγιά- Μοναστήρι, Εικόνισμα Πηγής- Γαϊδουροχώραφα- Αυχένας Τάτσαινας, Πουρνιά- Πάτωμα, Καστανέα- Ανάληψη, Λαγκάδα- Προφ. Ηλίας Φούρκας, Πυρσόγιαννη  προς Παναγιά – Λουτρά Αμαράντου, Γοργοπόταμος – θέση Λιόκου – Αετομηλίτσα του Δήμου Κόνιτσας.

Δ΄ Περιοχή Δασαρχείου Μετσόβου.

1.      Στις οδούς Τόκα – Βακαράτσα και Σαλατούρα – Βακαράτσα του Δήμου  Ζαγορίου.

2.     Σε όλο το Δασικό οδικό δίκτυο και περιοχές του Δημοσίου και Δημοτικού Δάσους της Κοινότητας  Βοβούσας πλην των οδών προς Περιβόλι και προς Ράχη Πιστρίτσιος – Μελισσόπετρας – Λάϊστα.

Ε΄ Περιοχή Δήμου Ζίτσας

1. Κοινότητα Ελεούσας

· Στον αγροτικό δρόμο όπισθεν της εκκλησίας Προφήτη Ηλία.

2.     Κοινότητα Ροδοτοπίου

·  Στο οδικό δίκτυο εντός του περιφραγμένου δασυλλίου στο λόφο ΓΟΡΙΤΣΑΣ

· Στο οδικό δίκτυο από ΒΙΠΕ ΤΟΛ (παλαιά άσφαλτος) έως περιοχή ΓΚΡΕΜΙΔΑ.

·   Στο οδικό δίκτυο από οικία ΛΟΥΜΗ ΙΩΑΝΝΗ έως κεραίες κινητής τηλεφωνίας.

Της απαγόρευσης εξαιρούνται τα μηχανήματα και οχήματα των Υπηρεσιών, των Δήμων καθώς και τα οχήματα παροχής βοήθειας, όπως επίσης και οι υπάλληλοι των Υπηρεσιών και των Δήμων όταν εκτελούν υπηρεσία και των εθελοντικών ομάδων – οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας μετά από εντολή των Πυροσβεστικών υπηρεσιών όταν και όπου χρειαστούν.


ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Ιωάννινα: Συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί κατηγορούμενοι για κλοπή, φθορά ξένης ιδιοκτησίας και διατάραξη οικιακής ειρήνης


Συνελήφθησαν χθες (30-07-2020) το πρωί στα Ιωάννινα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων σε συνεργασία με αστυνομικούς του Τμήματος Άμεσης Δράσης Ιωαννίνων, δύο αλλοδαποί, κατηγορούμενοι για κλοπή, φθορά ξένης ιδιοκτησίας και διατάραξη οικιακής ειρήνης. 
Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι δύο συλληφθέντες μαζί με έναν ακόμα συνεργό τους, εισήλθαν και διέμεναν παράνομα σε σπίτι στα Ιωάννινα, εκμεταλλευόμενοι την απουσία του ιδιοκτήτη, προξένησαν φθορές σε αυτό και αφαίρεσαν ποδήλατο από την αποθήκη του.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων, ενώ προανάκριση για την υπόθεση διενεργήθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Ψηφιακές ξεναγήσεις στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου


Με απόφαση που έλαβε στην τελευταία της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπής της Περιφέρειας οδεύει προς δημοπράτηση ένα πολύ σημαντικό έργο για τον πολιτισμό και τον τουρισμό. Πρόκειται για την  ανάπτυξη συστημάτων εφαρμογών και ψηφιακού περιεχομένου στα πέντε αρχαία θέατρα της Ηπείρου. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε  309.223,75 ευρώ και η χρηματοδότηση γίνεται μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ήπειρος 2014-2020».

Αναλυτικότερα, αντικείμενο της σύμβασης που θα υπογραφεί με τον ανάδοχο, θα είναι η ανάπτυξη των απαιτούμενων συστημάτων-εφαρμογών, του ψηφιακού περιεχομένου και της παροχής των απαραίτητων υπηρεσιών για τη δημιουργία μιας σειράς ολοκληρωμένων ψηφιακών ξεναγήσεων, καθώς και ενός ψηφιακού περιβάλλοντος διάθεσης πολυμεσικού υλικού τουριστικής προβολής της «Πολιτιστικής Διαδρομής στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου» για τους πέντε (5) βασικότερους αρχαιολογικούς χώρους θέασης και ακρόασης της Περιφέρειας (Δωδώνη, Νικόπολη, Κασσώπη, Αμβρακία, Γίτανα) και για άλλα σημεία ενδιαφέροντος της Πολιτιστικής Διαδρομής, τόσο για τους επιτόπιους όσο και για τους διαδικτυακούς επισκέπτες της.

Στο αντικείμενο της σύμβασης περιλαμβάνεται και η προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία πέντε  εξυπηρετητών (ένας ανά αρχαίο Θέατρο) και  wifi access points στην είσοδο των πέντε μνημείων, για τον τοπικό διαμοιρασμό, μέσω ασύρματου δικτύου, του περιεχομένου των επιτόπιων ψηφιακών ξεναγήσεων στις έξυπνες συσκευές των επισκεπτών.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Ενεργοποιούνται τα πρόστιμα για τη μη υποβολή δήλωσης ακίνητης περιουσίας στο Κτηματολόγιο


Ο υπουργός Περιβάλλοντος, κ.  Κωστής Χατζηδάκης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, δήλωσε ότι στο χωροταξικό νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να αναρτηθεί σε δημόσια διαβούλευση την Παρασκευή, 31 Ιουλίου, περιλαμβάνεται ειδική ρύθμιση που ενεργοποιεί τα πρόστιμα για τη μη υποβολή δήλωσης ακίνητης περιουσίας.
Το ύψος των προστίμων θα κυμαίνεται από 300 έως 2.000 ευρώ.
Η ενεργοποίηση των προστίμων θα γίνει αμέσως μετά την έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης, η οποία θα ακολουθήσει την ψήφιση του νομοσχεδίου από τη Βουλή:
«Δεν πρόκειται να αιφνιδιάσουμε κανέναν ιδιοκτήτη» διεμήνυσε ο κ. Χατζηδάκης.
Βάσει της συγκεκριμένης διάταξης, ορίζεται ότι το πρόστιμο που θα πληρώνει κάποιος για εκπρόθεσμη δήλωση ακινήτου στο Κτηματολόγιο θα εξαρτάται πλέον όχι μόνο από την αξία του ακινήτου αλλά και από το χρόνο της καθυστέρησης. Το ύψος του εν λόγω προστίμου θα κυμαίνεται από τα 300 στα 2.000 ευρώ ανάλογα με την αξία του ακινήτου και θα προσαυξάνεται ανάλογα με τη χρονική καθυστέρηση της δήλωσης. Είναι ένα μέτρο για να ολοκληρωθεί επιτέλους η κτηματογράφηση στη χώρα μας.

Τάκης Θεοδωρικάκος: Έργα πνοής και ανάπτυξης για την Ήπειρο


Ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Τάκης Θεοδωρικάκος κατά την παρουσίαση στην ΠΕΔ Ηπείρου, σε ειδική εκδήλωση στο Λίθινο Ζίτσας τόνισε ότι το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» δημιουργεί «έργα πνοής και έργα ανάπτυξης σε όλη την Ήπειρο και σε όλη την Ελλάδα».
Μέσω του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» παίρνουν τον δρόμο της υλοποίησης έργα στους τομείς ύδρευσης, αγροτικής οδοποιίας, αποχέτευσης και αντιπλημμυρικά.
Ο αριθμός των έργων για την Ήπειρο ανέρχεται σε 32 με συνολικό προϋπολογισμό 53 εκατομμυρίων ευρώ.
Αναλυτικά τα πρώτα έργα που εγκρίνονται είναι τα ακόλουθα:
ΥΔΡΕΥΣΗ           
-Συμπληρωματικά έργα Εξωτερικού Δικτύου Ύδρευσης του Δήμου Πωγωνίου για τις Τ.Κ. Παρακαλάμου, Σιταριάς, Μαυρονόρους, Ρεπετίστης και Αρετής 375.806,45
-Βελτιώσεις-επεκτάσεις δικτύου ύδρευσης οικισμών Δήμου Αρταίων    3.000.000,00
-Βελτίωση υποδομών δικτύου ύδρευσης Δήμου Ηγουμενίτσας 2.995.000,00
-Ύδρευση Δήμου Πρέβεζας Φάση Β’       1.540.000,00
-Βελτίωση υποδομών δικτύων ύδρευσης Δήμου Δωδώνης          3.182.610,12
-Ύδρευση παραλιών Βαλανιδοράχης, Λούτσας, Βράχου, Λυγιάς, Χειμαδιού, Ριζών, Καστροσυκιάς   5.696.966,56
-Αντικατάσταση εσωτερικού δικτύου ύδρευσης Τ.Κ. Τσεπέλοβου           447.580,65
-Αντικατάσταση εξωτερικού δικτύου ύδρευσης πόλης Παραμυθιάς & αντικατάσταση εσωτερικού δικτύου ύδρευσης οικισμού Αγίου Δονάτου 2. Αντικατάσταση εσωτερικού δικτύου ύδρευσης πόλης Παραμυθιάς               2.307.903,22

Τι συμβαίνει στους νεφρούς καθώς μεγαλώνουμε


Η νεφρική λειτουργία δεν παραμένει σταθερή σε όλη τη διάρκεια της ζωής, αλλά φθίνει με την πάροδο του χρόνου, ακόμα κι αν η γενικότερη κατάσταση της υγείας είναι καλή, αναφέρουν επιστήμονες από τη Νορβηγία.
Σε μελέτη που πραγματοποίησαν σε σχεδόν 3.000 εθελοντές ηλικίας 50 έως 97 ετών, ανακάλυψαν ότι ένας βασικός δείκτης της λειτουργίας των νεφρών μειωνόταν αργά αλλά σταδιακά κάθε χρόνο. Ωστόσο η μείωση ήταν:
*  Μικρότερη στους εθελοντές χωρίς υποκείμενα προβλήματα υγείας και χωρίς παράγοντες κινδύνου για εκδήλωση νεφροπάθειας
*  Μεγαλύτερη στα άτομα με υποκείμενα χρόνια προβλήματα υγείας ή/και με παράγοντες κινδύνου για εκδήλωση νεφρικής νόσου.
Οι ερευνητές δημοσιεύουν τα ευρήματά τους στο έγκυρο νεφρολογικό περιοδικό Journal of the American Society of Nephrology. Όπως γράφουν, βάσισαν την έρευνά τους σε τρεις ομάδες εθελοντών από τη Νορβηγία, τη Γερμανία και την Ισλανδία. Στις δύο από τις ομάδες οι συμμετέχοντες είχαν ηλικία 50-70 ετών και στην τρίτη άνω των 70 ετών. Λιγότερο από το ένα τρίτο των συμμετεχόντων θεωρήθηκαν ως υγιείς.
Για να αξιολογήσουν τη νεφρική λειτουργία τους, οι επιστήμονες υπολόγισαν τον λεγόμενο ρυθμό σπειραματικής διήθησης (GFR). Ο ρυθμός αυτός δείχνει πόσο γρήγορα διηθείται (φιλτράρεται) το αίμα στους νεφρούς. Αναλόγως με το αποτέλεσμα της εξέτασης οι νεφροί θεωρείται πως είναι υγιείς ή ότι ενδέχεται να έχει αναπτυχθεί νεφρική νόσος.
Για τους σκοπούς της μελέτης οι επιστήμονες έκαναν ενδοφλέβια έγχυση μιας ουσίας στους εθελοντές τους. Η ουσία αυτή διαλύεται όταν φτάσει στους νεφρούς και έπειτα από λίγες ώρες οι επιστήμονες μπορούσαν να μετρήσουν τα επίπεδά της που έχουν παραμείνει στο αίμα. Με αυτό τον τρόπο αξιολόγησαν την ικανότητα των νεφρών να απομακρύνουν από το αίμα τις τοξίνες και τα άχρηστα υποπροϊόντα του μεταβολισμού.
Τα αποτελέσματα έδειξαν πως όσο πιο ηλικιωμένοι ήταν οι εθελοντές, τόσο μικρότερος ήταν ο ρυθμός σπειραματικής διήθησης. Και αυτό ίσχυε ανεξάρτητα από την γενικότερη κατάσταση της υγείας τους.
«Η έκπτωση της νεφρικής λειτουργίας είναι κάτι που συμβαίνει σε όλους τους ανθρώπους, ακολουθώντας την φυσιολογική γήρανση του σώματος», σχολιάζει ο χειρουργός-ουρολόγος Δρ. Ηρακλής Πούλιας, τ. πρόεδρος της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας. «Η έκπτωση αυτή δεν συμβαίνει επειδή αρρωσταίνουμε, αλλά επειδή μεγαλώνουμε. Επιταχύνεται όμως όταν αναπτυχθούν νοσήματα που επιβαρύνουν τη νεφρική λειτουργία, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης ή η υπέρταση, καθώς και όταν αναπτυχθεί χρόνια νεφρική νόσος. Ωστόσο η έκπτωση της νεφρικής λειτουργίας παρουσιάζει διακύμανση από άνθρωπο σε άνθρωπο και δεν γνωρίζουμε ακόμα με βεβαιότητα γιατί υπάρχει αυτή η διαφοροποίηση. Το μόνο σίγουρο είναι πως η καλή γενική υγεία δεν εγγυάται καλή νεφρική λειτουργία».