Παρασκευή 30 Ιουλίου 2021

ΕΟΔΥ: Δώδεκα θάνατοι σήμερα, 2.845 νέα κρούσματα

 


8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, δώδεκα θάνατοι σήμερα, 2.845 νέα κρούσματα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, εννέα θάνατοι σήμερα, 2.696 νέα κρούσματα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου Covid-19 που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.845, εκ των οποίων 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 490.552 (ημερήσια μεταβολή +0,6%), εκ των οποίων 51,2% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 134 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.812 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 165 (62,4% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη. Το 83% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.806 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 207 (ημερήσια μεταβολή +19,65%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 176 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 41 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με Covid-19 είναι 12, ενώ από την έναρξη της πανδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.948 θάνατοι. Το 95,1% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ανεύρεση πτώματος ηλικιωμένης συνδημότισσας στο χωριό Ρεπετίστα Πωγωνίου

 


Αναστατωμένη η κοινωνία στα χωριά του Άνω Καλαμά στο άκουσμα της είδησης για την ανεύρεση του  πτώματος ηλικιωμένης συνδημότισσας στο χωριό Ρεπετίστα Πωγωνίου.

Η 69χρονη Φρ. Μ. Μπ. (Ρίκη) με καταγωγή από τον Παρακάλαμο, διέμενε τα τελευταία χρόνια με συγγενικό της πρόσωπο   στη Ρεπετίστα Πωγωνίου.

Μαρτυρίες συγχωριανών έκαναν λόγω ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα (περίπου έξι μήνες) είχαν χαθεί τα ίχνη της.

Συμφώνα με τις πρώτες πληροφορίες αστυνομικές δυνάμεις που ερεύνησαν στην οικίας της σήμερα το πρωί, βρήκαν σε υπόγειο δωμάτιο μέσα σε μπαούλο το σώμα της, καλυμμένο με μεγάλη ποσότητα πλακόκολλας.

Η αστυνομική έρευνα είναι σε εξέλιξη……

Ιωάννινα: Συνελήφθη ημεδαπή, κατηγορούμενη για κλοπή

 


Συνελήφθη χθες (29-07-2021) το μεσημέρι στα Ιωάννινα, από αστυνομικούς του Τμήματος Άμεσης Δράσης Ιωαννίνων, ημεδαπή, κατηγορούμενη για κλοπή.

Ειδικότερα, η κατηγορούμενη χθες το μεσημέρι εισήλθε σε σούπερ μάρκετ και αφαίρεσε ηλεκτρονικά εξαρτήματα, αξίας (125,94) ευρώ, έγινε όμως αντιληπτή από υπαλλήλους του καταστήματος και συνελήφθη από προστρέξαντες στο σημείο αστυνομικούς.

Τα αφαιρεθέντα αντικείμενα αποδόθηκαν στον υπεύθυνο του καταστήματος.

Η δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος της από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων.

Κωνσταντίνος Τασούλας: «Ο Γιαννιώτης πρωταθλητής Στέφανος Ντούσκος “υπέγραψε” σήμερα τη μεγαλύτερη επιτυχία στην ιστορία της ελληνικής κωπηλασίας»

 


Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνος Τασούλας δήλωσε:

«Ο Γιαννιώτης πρωταθλητής Στέφανος Ντούσκος “υπέγραψε” σήμερα τη μεγαλύτερη επιτυχία στην ιστορία της ελληνικής κωπηλασίας, κατακτώντας το πρώτο χρυσό μετάλλιο για την Ελλάδα στους φετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες και μάλιστα με νέο Ολυμπιακό ρεκόρ. Η τεράστια επιτυχία του μας γεμίζει χαρά και εθνική υπερηφάνεια και μας καταδεικνύει την αξία της άοκνης και αδιάκοπης προσπάθειας για εξέλιξη σε οποιονδήποτε τομέα έχει ταχθεί ο καθένας να υπηρετεί στην πορεία του. Καλή επιτυχία σε όλους τους Έλληνες αθλητές που συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες».

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Συγχαρητήρια στον Χρυσό Ολυμπιονίκη Στέφανο Ντούσκο

 


Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου σε ανάρτησή της  αναφέρει:

«Θερμά συγχαρητήρια στον πρωταθλητή μας Στέφανο Ντούσκο, που με μια καταπληκτική εμφάνιση χάρισε στη χώρα μας το πρώτο της χρυσό μετάλλιο στην κωπηλασία, κάνοντας παράλληλα και Ολυμπιακό ρεκόρ!  #OlympicGames».

Αλέξης Τσίπρας: Μας έκανε να νιώσουμε υπερηφάνεια, σε μία στιγμή που αυτό αποτελεί συλλογική ανάγκη. Συγχαρητήρια Στέφανε!

 


Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κ. Αλέξης Τσίπρας αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter:

«Χρυσός ολυμπιονίκης και ρεκόρ αγώνων ο Στέφανος Ντούσκος. Μας έκανε να νιώσουμε υπερηφάνεια, σε μία στιγμή που αυτό αποτελεί συλλογική ανάγκη. Συγχαρητήρια Στέφανε. Σε ευχαριστούμε».

Δήλωση Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη, για τον Στέφανο Ντούσκο

 


Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στον Στέφανο Ντούσκο για την κατάκτηση του Χρυσού Μεταλλίου στους Ολυμπιακούς αγώνες του Τόκυο. Μας έκανε υπερήφανους, ως Έλληνες και ως Ηπειρώτες.

Συγχαρητήρια ανήκουν επίσης στους προπονητές του και στο Ναυτικό Όμιλο Ιωαννίνων που συνεχίζει να πρωταγωνιστεί στην Κωπηλασία και να αναδεικνύει αθλητές και αθλήτριες παγκοσμίου επιπέδου.

Δελβινάκι Πωγωνίου: 1ο Τουρνουά ποδοσφαίρου 5Χ5, 10, 11, και 12 Αυγούστου

 

1ο Τουρνουά ποδοσφαίρου 5Χ5, 10, 11,   και 12 Αυγούστου, στο

Δελβινάκι  Πωγωνίου.


Συγχαρητήρια επιστολή του Δημάρχου Πωγωνίου κ. Κωνσταντίνου Καψάλη στον χρυσό ολυμπιονίκη Στέφανο Ντούσκο

 


Συγχαρητήρια επιστολή στον χρυσό ολυμπιονίκη Στέφανο Ντούσκο απέστειλε ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κων/νος Καψάλης. Η επιστολή έχει ως εξής:

«Αγαπητέ Στέφανε,

Σου εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια για την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Η εξαιρετική σου παρουσία και η αγωνιστικότητά σου σκόρπισαν ρίγη συγκίνησης σε ένα ολόκληρο έθνος γεμίζοντάς μας υπηρηφάνεια και δέος. Σε ευχαριστούμε πολύ για τις ξεχωριστές στιγμές που μας χάρισες.

Συγχαρητήρια αξίζουν και στο Ναυτικό Όμιλο Ιωαννίνων για την προσφορά του στον αθλητισμό. Οι αθλητές του Ν.Ο.Ι. μας γεμίζουν ευχάριστες συγκινήσεις πετυχαίνοντας υψηλούς στόχους και ξεχωρίζουν για το ήθος και τον ακέραιο χαρακτήρα τους.

Φίλε Στέφανε,

Ευχόμαστε και άλλα χρυσά ολυμπιακά μετάλλια στο μέλλον. Και πάλι συγχαρητήρια.

 

Με εκτίμηση,

Ο Δήμαρχος Πωγωνίου

Κωνσταντίνος Καψάλης».

ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Ορίζοντες Ηπείρου: Συγχαρητήρια! Ο Στέφανος Ντούσκος είναι ο «χρυσός πρέσβης» της Ηπείρου στον κόσμο

 


Οι "Ορίζοντες Ηπείρου" συγχαίρουν τον Στέφανο Ντούσκο και την οικογένειά του για την τεράστια επιτυχία του, αναγνωρίζοντας τη σκληρή δουλειά εκείνου και των αγαπημένων του.

Ο Στέφανος ως «φάρος» των νέων Ηπειρωτών πρέπει να αποτελέσει ζωντανό παράδειγμα για το πως οι νίκες στη ζωή κατακτώνται μόνο με θυσίες, αποδεικνύοντας περίτρανα σε όλους μας ότι «δουλειά με χατίρι» και «ζωή με φόβο» οδηγούν σε αδιέξοδη πορεία.

Ιωάννινα: Σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος ημεδαπού για απάτη μέσω διαδικτύου

 


Από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος ημεδαπού για το αδίκημα της απάτης μέσω διαδικτύου, που τελέστηκε προ πενθημέρου στην περιοχή των Ιωαννίνων.

Συγκεκριμένα, ημεδαπός κατήγγειλε ότι εξαπατήθηκε, καθώς έπειτα από αγγελία που ανήρτησε στο διαδίκτυο σχετικά με την επιθυμία του για αγορά κάρτας γραφικών, ο δράστης επικοινώνησε μαζί του και αφού του παρουσίασε ψευδές γεγονότα ως αληθινά, τον έπεισε να του καταθέσει σε τραπεζικό λογαριασμό το χρηματικό ποσό των -400- ευρώ, χωρίς ωστόσο να πραγματοποιηθεί η συμφωνημένη αγοραπωλησία.

Η δικογραφία που σχηματίσθηκε θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων, ενώ την προανάκριση ενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Δέκα παραβάσεις στην Ήπειρο, την Πέμπτη 29 Ιουλίου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 


Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Πέμπτη 29 Ιουλίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 106.604 έλεγχοι, από τους οποίους οι 63.340 στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά 156 παραβάσεις και πραγματοποιήθηκαν 4 συλλήψεις, ως ακολούθως:

96 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα των 300 ευρώ, ως ακολούθως:

22 στη Στερεά Ελλάδα,

16 στα Ιόνια Νησιά,

12 στη Θεσσαλονίκη,

10 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

10 στην Ήπειρο,

 7 στο Βόρειο Αιγαίο,

 7 στη Δυτική Ελλάδα,

 7 στη Πελοπόννησο,

 2 στη Κεντρική Μακεδονία,

 1 στη Δυτική Μακεδονία,

 1 στην Αττική και

 1 στο Νότιο Αιγαίο.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά 62.394 ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 60.159 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ και 2.235 των 150 ευρώ.

6 παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης με επιβολή ισάριθμων προστίμων των 300 ευρώ, στο Βόρειο Αιγαίο.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 193.996 ομοειδείς παραβάσεις.

54 παραβάσεις και 4 συλλήψεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στη Δυτική Ελλάδα,

- 4 παραβάσεις των 300 ευρώ, σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους,

- 300 ευρώ πρόστιμο, σε πελάτη τράπεζας, για μη χρήση μάσκας.

Στη Θεσσαλία, σύλληψη και 2.000 ευρώ πρόστιμο σε προσωρινά υπεύθυνο καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών.

Στο Νότιο Αιγαίο,

- σύλληψη και από 2.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη και προσωρινά υπεύθυνο 2 καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας στο καθένα, για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών,

- 2.000 ευρώ πρόστιμο, σε ζαχαροπλαστείο, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για μη τήρηση αποστάσεων,

- από 2.000 ευρώ πρόστιμο, σε 3 καφέ, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για μη τοποθέτηση απολυμαντικών και μη τήρηση αποστάσεων,

- από 2.000 ευρώ πρόστιμο, σε 2 καφενεία, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για μη τοποθέτηση απολυμαντικών,

- 2.000 ευρώ πρόστιμο σε καφενείο, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για μη τήρηση αποστάσεων,

- από 5.000 ευρώ πρόστιμο, σε 2 εστιατόρια, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για μη τήρηση αποστάσεων και για μη τοποθέτηση απολυμαντικών,

- 2.000 ευρώ πρόστιμο, σε κέντρο διασκέδασης, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών.

Στην Αττική,

- 4 παραβάσεις των 300 ευρώ, σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους.

Στα Ιόνια Νησιά,

- 13 παραβάσεις των 300 ευρώ, σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους.

Στη Στερεά Ελλάδα,

- 300 ευρώ πρόστιμο, σε ιδιοκτήτη κουρείου, για μη ανάρτηση μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων.

Στην Ήπειρο,

- 5.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη και 3.000 ευρώ σε προσωρινά υπεύθυνο καφενείου για μη τήρηση αναστολής λειτουργίας,

- 300 ευρώ πρόστιμο, σε καφετέρια, για μη ανάρτηση μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων.

Στην Κεντρική Μακεδονία,

- 9 παραβάσεις των 300 ευρώ, σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους,

- 2 παραβάσεις των 300 ευρώ, σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, για μη χρήση μάσκας από ιδιοκτήτες,

- 300 ευρώ πρόστιμο, σε ιδιοκτήτη καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, για μη ανάρτηση σήματος για υποχρέωση χρήσης μάσκας.

Στην Κρήτη,

- 5.000 ευρώ πρόστιμο, σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών

- 300 ευρώ, σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενο.

Επιπλέον για ιδιωτικές συναθροίσεις και λοιπές συναφείς παραβάσεις:

Στη Δυτική Ελλάδα, σύλληψη ιδιοκτήτη - εκμισθωτή οικοπέδου και επιβολή προστίμου 50.000 ευρώ για τη χρήση του σε διοργάνωση εκδήλωσης.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 8.128 ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 2.258 άτομα.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

«Χρυσός» ο 24χρονος Γιαννιώτης κωπηλάτης Στέφανος Ντούσκος στο Τόκιο

 


Τεράστια επιτυχία για την ελληνική κωπηλασία!

Ο 24χρονος Γιαννιώτης κωπηλάτης Στέφανος Ντούσκος στον τελικό του μονού σκιφ πραγματοποίησε συγκλονιστική εμφάνιση, ξεπέρασε όλους τους αντιπάλους του και κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο.

Ο Στέφανος Ντούσκος έγραψε ιστορία, καθώς χάρισε στην Ελλάδα το πρώτο μετάλλιο στο Τόκιο, ενώ έγινε και ο πρώτος Έλληνας κωπηλάτης που κατακτά το χρυσό μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες.



Με χρόνο 6:40.45 και μία απίστευτη κούρσα, ο μυθικός Ντούσκος έκανε και ολυμπιακό ρεκόρ, καταρρίπτοντας αυτό του Μάχε Ντρίσντεϊλ (6:41.34) από τους Ολυμπιακούς του Ρίο ντε Τζανέιρο το 2016.

Στη δεύτερη συμμετοχή του σε Ολυμπιακούς Αγώνες, καθώς στο Ρίο ντε Τζανέιρο ήταν 6ος στην τετράκωπο ελαφρών βαρών άνευ πηδαλιούχου με τους Σπύρο Γιάνναρο, Γιάννη Πέτρου και Παναγιώτη Μαγδανή, ο Ντούσκος χάρισε στην ελληνική κωπηλασία το μοναδικό ολυμπιακό μετάλλιο που απουσίαζε από τη... συλλογή της.

Στον τελικό, ο 24χρονος Στέφανος Ντούσκος πέρασε πρώτος στα 1.000 μέτρα και έκτοτε δεν έχασε την πρωτοπορία κωπηλατώντας σταθερά προς το... ψηλότερο σκαλί του βάθρου σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ο «ασημένιος» Κγιέτιλ Μπορτς από τη Νορβηγία χρειάστηκε περισσότερο από ένα δευτερόλεπτο εν συγκρίσει με τον Έλληνα σκιφίστα για να περάσει ως δεύτερος τη γραμμή του φίνις (6:41.66), ενώ το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε ο Κροάτης Νταμίρ Μαρτίν από την Κροατία (6:42.58).

Τα αποτελέσματα του τελικού

1. ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΝΤΟΥΣΚΟΣ ΕΛΛΑΔΑ 6:40.45

2. Κγιέτιλ Μπορτς Νορβηγία 6:41.66

3. Νταμίρ Μαρτίν Κροατία 6:42.58

4. Σβέρι Νίλσεν Δανία 6:42.73

5. Αλεξάντερ Βιαζόφκιν Ρωσία 6:49.09

6. Μιντάουγκας Γκρισκόνις Λιθουανία 6:57.60

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ, την Παρασκευή 30 Ιουλίου

 


Την Παρασκευή 30 Ιουλίου,  Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Δημαρχείο Άρτας, Περιφερειακή Οδός & Αυξεντίου, 07:00-15:00

Πολιτιστικό Κέντρο «Πάνθεον», Εθνικής Αντίστασης, Ηγουμενίτσα, 09:00-17:00

Δημαρχείο Συβότων, Θεσπρωτία, 10:00-14:00

Δημαρχείο Γαρδικίου, Θεσπρωτία, 10:00-14:00

Πλατεία Πύρρου, Ιωάννινα, 09:00-17:00

Περιφέρεια Ηπείρου, Ιωάννινα, 09:00-14:00

Παραλία Πρέβεζας, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-17:00

«Καυτοί» οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος από την 1η Αυγούστου

 


Από την 1η Αυγούστου, αναμένεται νέα οικονομική επιβάρυνση σε νοικοκυριά κι επιχειρήσεις μέσα από τους λογαριασμούς ρεύματος.

Ειδικότερα, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ενέκρινε τις χρεώσεις χρήσης του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας που πρότεινε ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) και αφορούν το 2021.

Τα συγκεκριμένα τιμολόγια ανήκουν στην κατηγορία των ρυθμιζόμενων χρεώσεων των λογαριασμών και καθορίζονται από τη ΡΑΕ λαμβάνοντας υπόψη τα έσοδα που χρειάζεται ο Διαχειριστής για τη λειτουργία των γραμμών και σταθμών υψηλής και υπερυψηλής τάσης αλλά και για τη χρηματοδότηση επενδύσεων.

Σύμφωνα με την απόφαση της ΡΑΕ, οι χρεώσεις χρήσης του συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας αυξάνονται:

-    Για τους οικιακούς καταναλωτές χαμηλής τάσης κατά 3,3%. Συγκεκριμένα η χρέωση ενέργειας ανεβαίνει στα 0,56 ευρώ ανά κιλοβατώρα από 0,542 ευρώ ανά κιλοβατώρα που ίσχυε για το 2019 και το 2020. Ταυτόχρονα αμετάβλητη παραμένει η χρέωση συμφωνημένης ισχύος παροχής ανά έτος και για την ακρίβεια στα 0,13 ευρώ ανά kVA.

-    Για τους οικιακούς καταναλωτές χαμηλής τάσης και δικαιούχους του ΚΟΤ και πολύτεκνους κατά 3%. Συγκεκριμένα η χρέωση ενέργειας ανεβαίνει στα 0,62 ευρώ ανά κιλοβατώρα από 0,602 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Άνδρες: Τι κρύβουν τα προβλήματα ούρησης;

 


Οι διαταραχές της ούρησης είναι πολύ συχνές στους άνδρες και αυξάνονται με την πάροδο της ηλικίας. Υπολογίζεται ότι ταλαιπωρούν περισσότερους από έναν στους τρεις στις ηλικίες άνω των 50 ετών και σχεδόν όλους στις ηλικίες άνω των 85 ετών.

Συνήθως προκαλούνται από παθήσεις στον προστάτη ή σε κάποιο όργανο του ουροποιητικού, οι οποίες άλλοτε επηρεάζουν την αποβολή των ούρων και άλλοτε την αποθήκευσή τους στην κύστη. Ωστόσο οι παθήσεις αυτές δεν είναι οι μοναδικές αιτίες τους.

«Τα προβλήματα ούρησης στους άνδρες κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά και μπορεί να επηρεάσουν κάθε πλευρά της ζωής των πασχόντων, υπονομεύοντας τελικά την ποιότητά της», λέει ο Χειρουργός-Ουρολόγος δρ Ηρακλής Πούλιας, τ. πρόεδρος της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας. «Κάθε πρόβλημα έχει διαφορετική επίπτωση και μηχανισμό ανάπτυξης και χρειάζεται εξειδικευμένη αντιμετώπιση. Στους περισσότερους άνδρες, όμως, παρατηρείται συνδυασμός συμπτωμάτων και όχι κάποιο μεμονωμένο. Οι πιθανές αιτίες τους είναι πολλές, αλλά συνήθως συμπεριλαμβάνουν μη κακοήθεις νόσους που μπορεί να είναι τοπικές (του ουροποιητικού) ή συστηματικές».

Οι πιο συχνές διαταραχές της ούρησης που εκδηλώνουν οι άνδρες είναι:

·         Δυσκολία ή καθυστέρηση στην έναρξη της ούρησης. Εκτός από οργανική μπορεί να έχει και ψυχολογική αιτία. Τρεις στους δέκα άνδρες, λ.χ., την εκδηλώνουν μόνο όταν χρησιμοποιούν δημόσιες τουαλέτες και όχι στο σπίτι τους, γεγονός που υποδηλώνει ότι είναι απόρροια ψυχολογικής διεργασίας.

·         Διακοπτόμενη ούρηση. Η ούρηση σταματά και ύστερα ξαναρχίζει.

·         Σταγονοειδής απώλεια ούρων μετά την ούρηση. Η διαταραχή αυτή σχετίζεται με την κατακράτηση ούρων στην ουρήθρα (είναι το σωληνάκι μέσω του οποίου αποβάλλονται τα ούρα από την κύστη).

·         Μειωμένη ακτίνα ούρησης ή αδύναμη ροή ούρων.

·         Αίσθημα ατελούς κένωσης της κύστης.