Τρίτη 14 Ιουνίου 2022

Δολιανά Πωγωνίου: Ενημέρωση σχετικά με τη διακοπή ηλεκτροδότησης στο χωριό

 


ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Αγαπητοί συγχωριανοί καλησπέρα σας.

Θα ήθελα να σας ενημερώσω σχετικά με τη διακοπή ηλεκτροδότησης στο χωριό μας, ότι πιθανότατα πρόκειται για βλάβη που προκλήθηκε από κεραυνό κατά τη διάρκεια της νεροποντής, καθώς διακοπή ηλεκτροδότησης παρατηρείται και σε άλλα χωριά του Δήμου μας. Από την πρώτη στιγμή ενημερώθηκε το κέντρο της ΔΕΔΔΗΕ (τηλ. 11500) για τη διακοπή και γίνεται ότι είναι δυνατόν από την ανωτέρω Υπηρεσία ώστε να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση. Αναμένουμε περαιτέρω πληροφόρηση για την πρόοδο των εργασιών από τη ΔΕΔΔΗΕ.

Σας ευχαριστώ πολύ για την κατανόηση.

Κωνσταντίνος Τζαβέλλας

Πρόεδρος Τ.Κ. Δολιανών

ΕΜΥ: Τοπικές βροχές και καταιγίδες από τις μεσημεριανές ώρες της Τετάρτης

 


Σύμφωνα με την ΕΜΥ την Τετάρτη 15 Ιουνίου αρχικά αναμένεται ηλιοφάνεια με λίγες τοπικές νεφώσεις.

Τις μεσημεριανές ώρες οι νεφώσεις στα ηπειρωτικά θα αυξηθούν δίνοντας βροχοπτώσεις και σποραδικές καταιγίδες, κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και νότια και τμήματα των νησιών του Ιονίου.

Ανάλογα φαινόμενα θα επηρεάσουν επίσης μεμονωμένες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και ενδεχομένως στη Ρόδο. Παροδικές χαλαζοπτώσεις θα εκδηλωθούν σε ορεινά κυρίως τμήματα της ηπειρωτικής χώρας.

Η θερμοκρασία, θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 9 έως 28 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 13 έως 33, στην Ήπειρο και στη Θεσσαλία από 15 έως 34 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 17 έως 34, στα νησιά του Ιονίου από 18 έως 33 βαθμούς και στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη από 18 έως 32 βαθμούς, ενώ στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου οι μέγιστες θα φτάσουν τοπικά στους 34-35 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν σε ολόκληρη τη χώρα βόρειοι βορειοδυτικοί με εντάσεις έως 4 μποφόρ στο Ιόνιο και στα ηπειρωτικά, ενώ τοπικά στο Αιγαίοι οι εντάσεις τους θα φτάνουν τα 5-6 μποφόρ. 

Οι καταιγίδες στα ηπειρωτικά θα συνοδεύονται κατά τόπους από ισχυρούς έως θυελλώδεις ανέμους.

Ο καιρός θα παραμένει άστατος, μέχρι και το τέλος της εβδομάδας.

Μπίκας Χρ. Κωνσταντίνος: Ενημέρωση σχετικά με τη βλάβη στην υδροδότηση από την Αγία Παρασκευή

 


Αγαπητοί συγχωριανοί

Θα ήθελα να σας ενημερώσω πως όσοι από εμάς παίρνουμε νερό στα σπίτια μας από την δεξαμενή της Αγίας Παρασκευής, θα πρέπει να δείξουμε υπομονή μέχρι να διορθωθεί η βλάβη που πιθανότατα προκλήθηκε από κάποιο κεραυνό σήμερα το απόγευμα με την πολύ δυνατή νεροποντή.

Ήδη εγώ ο ίδιος ως Πρόεδρος αλλά και σε  επικοινωνία με τον Αντ/ρχο κ. Φωτίου Αθανάσιο που του περιέγραψα την όλη κατάσταση, καλέσαμε τεχνικό για να έρθει επειγόντως.

Επίσης ενημερώνω για τους συγχωριανούς του Άνω Παρακαλάμου για την διακοπή ρεύματος  σε ορισμένα σπίτια ότι έχω ενημερώσει  εδώ και δύο ώρες τη ΔΕΔΔΗΕ.

Σας ευχαριστώ πολύ για την κατανόηση.

Ξεκινούν την Τετάρτη 15 Ιουνίου οι αιτήσεις για το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού με 300.000 δικαιούχους

 


Ανοίγει την Τετάρτη 15 Ιουνίου, στις 13:00, η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), που αφορά σε 300.000 δικαιούχους και θα «τρέξει» κατά την περίοδο 1η Αυγούστου 2022-31 Ιουλίου 2023.

Ο προϋπολογισμός του είναι ύψους 35 εκατ. ευρώ, ποσό αυξημένο κατά 5 εκατ. ευρώ σε σχέση με το πρόγραμμα της περιόδου 2021-2022.

Αιτήσεις θα μπορούν να υποβληθούν έως τις 23 Ιουνίου, στις 14:00, μέσω του συνδέσμoυ https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/apozemioseis-kai-parokhes/koinonikos-tourismos

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, πρόκειται για ένα πρόγραμμα ιδιαίτερα ενισχυμένο και ελκυστικό φέτος τόσο για τους δικαιούχους όσο και για τους παρόχους, καθώς χαρακτηρίζεται από μειωμένη έως μηδενική ιδιωτική συμμετοχή για τους δικαιούχους στο κόστος της διανυκτέρευσης στα τουριστικά καταλύματα και αυξημένες τιμές επιδότησης στους παρόχους.

Οι φετινές αυξημένες τιμές επιδότησης αφορούν σε όλες τις κατηγορίες καταλυμάτων (5-12% σε ξενοδοχεία και 3-8% σε ενοικιαζόμενα δωμάτια), ώστε να καλυφθεί το αυξημένο κόστος και να εξασφαλιστεί μεγάλη συμμετοχή.

ΕΟΔΥ: Δώδεκα θάνατοι σήμερα, 8.083 νέα κρούσματα

 


Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 109.

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, δώδεκα θάνατοι τις τελευταίες 48 ώρες, 8.083 νέα κρούσματα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου (άτομα) που καταγράφηκαν τις τελευταίες 48 ώρες ήταν 8.083.

Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που νόσησαν ανέρχεται σε 3.508.610 (ημερήσια μεταβολή +0.2%), εκ των οποίων 48.7% άνδρες.

Ο αριθμός πιθανών νέων επαναλοιμώξεων που καταγράφηκαν τις τελευταίες 48 ώρες ήταν 1.026 ενώ από την αρχή της πανδημίας SARS-CoV-2 ο συνολικός αριθμός εκτιμάται σε 142.947(3.9% του συνολικού αριθμού των θετικών αποτελεσμάτων).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 12, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 30.033 θάνατοι.

Το 95.6% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 109 (58.7% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 έτη.

To 92.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 49 (44.95%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 60 (55.05%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.702 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 115 (ημερήσια μεταβολή +27.78%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 100 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 37 έτη (εύρος 0.2 έως 112 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 80 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Π.Α.Σ. Γιάννινα: Απόκτηση του 20χρονου δεξιού οπισθοφύλακα, Άγγελου Τσάβου

 


Η Π.Α.Ε. Π.Α.Σ. ΓΙΑΝΝΙΝΑ 1966 ανακοινώνει την απόκτηση του 20χρονου δεξιού οπισθοφύλακα, Άγγελου Τσάβου για τα επόμενα τρία χρόνια.

Ο Τσάβος ο οποίος έχει γεννηθεί στις 11 Απριλίου του 2002, ξεκίνησε την καριέρα του από τις ακαδημίες του Ολυμπιακού έχοντας αγωνιστεί σε όλα τα μικρά τμήματα του συλλόγου. Το καλοκαίρι του 2021 αποκτήθηκε από την Επισκοπή με την οποία στο πρωτάθλημα της Super League 2 μέτρησε 29 συμμετοχές με 1 γκολ και 1 ασίστ.

Άγγελε καλώς ήρθες στην οικογένεια του Π.Α.Σ. ΓΙΑΝΝΙΝΑ και σου ευχόμαστε κάθε επιτυχία».

Ο Άγγελος Τσάβος μετά την υπογραφή του συμβολαίου του δήλωσε στο www.pasgiannina.gr :

«Είμαι πολύ χαρούμενος για την καινούργια αρχή στην καριέρα μου. Ο Π.Α.Σ. αποτελεί μεγάλο βήμα στην καριέρα μου. Ένα ιδανικό περιβάλλον για τα νέα παιδιά. Εύχομαι να πάνε όλα καλά και να έχουμε μια ιδανική σεζόν με την ομάδα».

ΠΗΓΗ: http://pasgiannina.gr/

Απολογισμός τροχονομικών δράσεων στο οδικό δίκτυο της Ηπείρου για τον ασφαλή εορτασμό της Πεντηκοστής και του Αγίου Πνεύματος

 


Από τις υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου κατά το τριήμερο 10-13 Ιουνίου και λόγω του Εορτασμού της Πεντηκοστής και του Αγίου Πνεύματος εφαρμόστηκαν στοχευμένα μέτρα τροχονομικής αστυνόμευσης, που εκπονήθηκαν με σκοπό την απρόσκοπτη και ομαλή κίνηση των οχημάτων και κυρίως την αποτροπή τροχαίων ατυχημάτων.

Στο πλαίσιο αυτό διενεργήθηκαν συνολικά 3.105 έλεγχοι οχημάτων, κατά τους οποίους βεβαιώθηκαν συνολικά -875- παραβάσεις.

Ενδεικτικά αναφέρονται:

284 για υπερβολική ταχύτητα

61 για μη χρήση ζώνης ασφαλείας

27 για μη χρήση προστατευτικού κράνους

14 για οδήγηση υπό την επήρεια μέθης

14 για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση

13 παραβάσεις ΚΤΕΟ

12 για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα και

3 για αντικανονικό προσπέρασμα

Σημειώνεται, ότι κατά το παραπάνω χρονικό διάστημα δεν σημειώθηκε θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα.

Υπενθυμίζεται ότι, η σωστή οδική συμπεριφορά των χρηστών του οδικού δικτύου και η τήρηση των κανόνων οδικής κυκλοφορίας είναι βασικές προϋποθέσεις, τόσο για την ασφαλή μετακίνηση, όσο και για την αποφυγή των τροχαίων ατυχημάτων.

Η οδική ασφάλεια είναι υπόθεση όλων μας.

Δωρεάν rapid test την Παρασκευή 17 Ιουνίου, ώρες 10:00 έως 13:00 στο κλειστό Γυμναστήριο Καλπακίου

 


Η Περιφέρεια  Ηπείρου σε συνεργασία με την ΚομΥ Ιωαννίνων, την 6η ΥΠΕ και το Δήμο Πωγωνίου θα πραγματοποιήσει δωρεάν ανοιχτή δειγματοληψία rapid test την Παρασκευή 17 Ιουνίου 2022 και ώρες 10:00 έως 13:00 στο κλειστό Γυμναστήριο Καλπακίου.

Όσοι πολίτες του Δήμου Πωγωνίου  επιθυμούν να υποβληθούν σε τεστ, μπορούν να προσέλθουν.

Παναγιώτης Κουρουμπλής: Σοβαρά προβλήματα ατυχημάτων στον επαρχιακό δρόμο Αλεποχωρίου - Ψάθας

 


Την επικινδυνότητα του επαρχιακού δρόμου που συνδέει το Αλεποχώρι με την Ψάθα, αναδεικνύει, με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, προς τους Υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Τουρισμού, Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη, ο πρώην Υπουργός και ανεξάρτητος Βουλευτής Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας, Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Όπως επισημαίνει στην ερώτησή του, ο κ. Κουρουμπλής, ο εν λόγω δρόμος, συνολικού μήκους δύο χιλιομέτρων, κατασκευάστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990, ύστερα από μεγάλες πιέσεις των κατοίκων, των επισκεπτών και των επαγγελματιών της περιοχής, παρουσιάζοντας, όμως, από την αρχή, ιδιαίτερη επικινδυνότητα, διότι δεν εφαρμόστηκαν, οι απαραίτητες τεχνικές προστασίας από το ανάντη πρανές (η διέλευση του δρόμου  μέσα από το βουνό). 

Το συχνό φαινόμενο των διολισθήσεων, πετρών και βράχων, το οποίο έχει ενταθεί, λόγω των πρόσφατων πυρκαγιών και δεδομένου ότι ο Κορινθιακός Κόλπος είναι μια περιοχή με έντονη σεισμικότητα, καθιστά άκρως επικίνδυνη, τη διέλευση των αυτοκινήτων, που την καλοκαιρινή περίοδο είναι αυξημένη.

ΑΑΔΕ: Ανοίγει την Τετάρτη 15 Ιουνίου η πλατφόρμα Ε9 για τις τροποποιητικές δηλώσεις ΕΝΦΙΑ

 


Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, την Τετάρτη 15 Ιουνίου 2022, η πλατφόρμα Ε9-ΕΝΦΙΑ θα παραμείνει εκτός λειτουργίας από τις 8 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα, ενώ αμέσως μετά θα ανοίξει για τις τροποποιητικές δηλώσεις. Με τις τροποποιητικές δηλώσεις διορθώνονται τα λάθη στην ακίνητη περιουσία που, συχνά, οδηγούν σε «φουσκωμένο» εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ.

Υπενθυμίζεται πως όσοι θεωρούν ότι έλαβαν πιο υψηλό ΕΝΦΙΑ απ’ ό,τι τούς αναλογεί έχουν περιθώριο μέχρι τις 10 Ιουνίου ώστε να υποβάλλουν στις ΔΟΥ ενδικοφανή προσφυγή κατά των πράξεων διοικητικού προσδιορισμού του ΕΝΦΙΑ. Για τους κατοίκους εξωτερικού η προθεσμία λήγει στις 10 Ιουλίου 2022.

Ταυτόχρονα, με την ενδικοφανή προσφυγή μπορεί να κατατεθεί και αίτημα αναστολής πληρωμής του 50% του ποσού, εάν ο φορολογούμενος αδυνατεί να καταβάλει τον ΕΝΦΙΑ.

Σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί από την ΑΑΔΕ όσοι υποβάλλουν δήλωση στοιχείων ακινήτων θα πρέπει να ακολουθήσουν τα εξής βήματα:

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Τρίτη 14 Ιουνίου

 


Την Τρίτη 14 Ιουνίου οι Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας-ISOBOX, 07:30-14:30

Θεσπρωτία, Ηγουμενίτσα, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον,09:00-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών,08:30-13:30

Θεσπρωτία, Παλαιό Δημαρχείο Παραμυθιάς,10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Πλατεία Πύρρου, 09:00-14:00

Ιωάννινα, Μέτσοβο, Κέντρο Υγείας, 09:00 – 14:00

Ιωάννινα, Δερβίζιανα, Κέντρο Υγείας, 10:00 – 14:00

Πρέβεζα, Αίθουσα Λιμενικού Ταμείου, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, ΚΑΠΗ Φιλιππιάδας, 09:00-14:00.

Σύνδρομο Cushing: Ένα βήμα πιο κοντά στην έγκαιρη θεραπεία

 


Τον δρόμο για την έγκαιρη διάγνωση και την καλύτερη διαχείριση των ασθενών ανοίγει ο εντοπισμός της γενετικής αιτίας της μακροοζώδους υπερπλασίας των επινεφριδίων του συνδρόμου Cushing. Πρόκειται για μια σπάνια μορφή της νόσου που εξαρτάται από την τροφή. Μια ομάδα ερευνητών από τον Καναδά και τη Γαλλία κατάφερε να βρει το γονίδιο το οποίο ευθύνεται για την ανάπτυξή της, που επηρεάζει και τα δύο επινεφρίδια. Από τη μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση The Lancet Diabetes & Endocrinology, απέδωσαν στο γονίδιο KDM1A την ευθύνη για τις μεταλλάξεις που ευθύνονται για την εμφάνισή της.

«Το σύνδρομο Cushing προκαλείται από την υπερπαραγωγή κορτιζόλης, μιας στεροειδούς ορμόνης, από τα δύο επινεφρίδια που βρίσκονται πάνω από τους νεφρούς. Η κορτιζόλη είναι η ορμόνη που καταστέλλει τη φλεγμονή και προστατεύει τον οργανισμό από το σωματικό στρες. 

Όμως, η έκκριση υπερβολικών ποσοτήτων έχει αρνητικές επιπτώσεις στο σώμα, όπως αύξηση του σωματικού βάρους στο πρόσωπο και στο άνω μέρος του σώματος, αύξηση της αρτηριακής πίεσης, εμφάνιση οστεοπόρωσης, δερματικών και καρδιακών προβλημάτων, κόπωσης, κατάθλιψης και πολλά άλλα. Βέβαια, είναι πιθανό το σύνδρομο να μην προκαλέσει καθόλου συμπτώματα», εξηγεί ο Καθηγητής Χειρουργικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής στον Όμιλο ΥΓΕΙΑ, κ. Δημήτρης Λινός.