Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2021

«Χριστούγεννα στην ΕΡΤ3»

 


«ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΗΝ ΕΡΤ3»

Φέτος η ΕΡΤ3 «ντύνει» χριστουγεννιάτικα το τηλεοπτικό πρόγραμμά της με πρώτες προβολές αλλά και εκπομπές αρχείου, παραμονή και ανήμερα Χριστουγέννων.  

Παραμονή Χριστουγέννων – Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2021

Την παραμονή Χριστουγέννων 24 Δεκεμβρίου το μεσημέρι στις 15:00 θα απολαύσουμε το ντοκιμαντέρ «Οι τρεις μάγοι» του Luca Trovellesi Cesana και θα μάθουμε ποιοι ήταν οι Μάγοι και από πού ήρθαν. Είχαν όντως ως βάση τους την Ιουδαία την εποχή που γεννήθηκε ο Ιησούς; Τι συμβαίνει με το μυστηριώδες άστρο που τους καθοδήγησε; Πού σταματά η ιστορική αλήθεια και πού ξεκινά ο μύθος;

Το απόγευμα στις 19:05 το ντοκιμαντέρ «Θεραπεία από καρδιάς/Healing Hearts» της Katya Chelli θα μας ταξιδέψει στα περίχωρα της Ιερουσαλήμ σε ένα νοσοκομείο όπου Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι γιατροί ενώνουν τις δυνάμεις τους για να σώσουν τις ζωές παλαιστίνιων παιδιών που πάσχουν από θανατηφόρα συγγενή καρδιακά ελαττώματα.

Στις 20:30 μέσα από την γνωστή σειρά ντοκιμαντέρ «Τεχνίτες από όλο τον κόσμο/Destinations Crafts» θα ταξιδέψουμε στην Αυστρία και την Βαυαρία και εκεί θα ανακαλύψουμε χριστουγεννιάτικες χειροτεχνίες και θα τραγουδήσουμε την Άγια Νύχτα σε ένα μικροσκοπικό βαυαρικό χωριό.

Η μουσική εκπομπή από το αρχείο της ΕΡΤ3 «Ο τόπος και το τραγούδι του» στις 21:00 θα μας πάει στο Χιονοχώρι Σερρών, την εποχή των Χριστουγέννων.

Το ίδιο βράδυ, μετά τα μεσάνυχτα, στις 00:30, θα απολαύσουμε σε πρώτη τηλεοπτική μετάδοση την χριστουγεννιάτικη συναυλία «Χριστούγεννα με τον Γιόνας Κάουφμαν», με τον Jonas Kaufmann να ερμηνεύει τις δικές του χριστουγεννιάτικες αναμνήσεις και χαρές, στο παρεκκλήσι Silent Night στο Oberndorf κοντά στο Σάλτσμπουργκ, όπου παρουσιάστηκε για πρώτη φορά η «Άγια Νύχτα» από τους Joseph Mohr και Franz Xaver Gruber, στις 24 Δεκεμβρίου 1818. Εκτός από τη συναυλία, ο Kaufmann ερμηνεύει αγαπημένα χριστουγεννιάτικα τραγούδια απ’ όλο τον κόσμο και παραδοσιακά γερμανικά χριστουγεννιάτικα τραγούδια. Μαζί του η Salzburg Chamber Soloists Orchestra.

Χριστουγεννιάτικες Ευχές της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων (ΠΕΘ)


Χριστουγεννιάτικες Ευχές της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων (ΠΕΘ)

Θάνος Πλεύρης: Νέα μέτρα σε ισχύει από το πρωί της Παρασκευής 24 Δεκεμβρίου

 


Ο υπουργός Υγείας κ. Θάνος Πλεύρης ανακοίνωσε νέα μέτρα που θα ισχύσουν από το πρωί της Παρασκευής 24 Δεκεμβρίου στις 6 το πρωί έως τις 6 το πρωί της Τρίτης Ιανουαρίου 2022.

 Ο κ. Πλεύρης προανήγγειλε και τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων από τη νέα χρονιά.

Τα μέτρα που θα ισχύσουν είναι:

- Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους. Αφορά και το σκέλος των κλειστών χώρων που σχετίζονται με τα γυμναστήρια και τα κέντρα διασκέδασης. Ειδικά για τα σούπερ μάρκετ και τα μέσα μαζικής μεταφοράς απαιτείται χρήση διπλής χειρουργικής μάσκας ή μάσκας ΚΝ95.

- Δεν θα πραγματοποιηθούν οι υπαίθριες χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις.

- Οι επισκέπτες που εισέρχονται στην Ελλάδα, πέρα από τα ήδη ισχύοντα για τα τεστ, πρέπει με ισχυρή σύσταση να επαναλαμβάνουν τα τεστ τη δεύτερη και τέταρτη μέρα με ισχυρή σύσταση.

- Επίσης, υπάρχει ισχυρή σύσταση για τεστ πριν την έξοδο για κάποια κοινωνική εκδήλωση.

Οι επιστήμονες θα συνεδριάσουν ξανά στις 27 Δεκεμβρίου, για να προτείνουν τα επόμενα μέτρα που θα ισχύσουν από τις 3 Ιανουαρίου. Αυτά θα αφορούν το ωράριο στη διασκέδαση, την τηλεργασία, τους αθλητικούς αγώνες και δραστηριότητες που δεν θεωρούνται απαραίτητες.

Περιφέρεια Ηπείρου: Κατακυρώθηκε ο διαγωνισμός για το έργο της παράκαμψης του Αρχαιολογικού χώρου Νικόπολης

 


Ο οριστικός ανάδοχος για το έργο της παράκαμψης του Αρχαιολογικού χώρου Νικόπολης, προϋπολογισμού 15.252.000 ευρώ αναδείχτηκε στη σημερινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Ηπείρου. Το έργο θα κατασκευάσει η τεχνική εταιρεία ΑΦΟΙ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΑΤΕΒΕ ΙΝΤΕΡΚΑΤ.  Με το έργο αυτό επιτυγχάνονται δύο στόχοι: Η ενοποίηση του Αρχαιολογικού χώρου και η κατασκευή σύγχρονης εισόδου στην πόλη της Πρέβεζας. Παράλληλα καθίσταται πλέον δυνατή η υποβολή φακέλου για την ένταξη του Αρχαιολογικού χώρου στα μνημεία της UNESCO.

Το έργο χρηματοδοτείται από το Ε.Π. «Ήπειρος 2014-2020» και σύμφωνα με την ένταξή  περιλαμβάνει:

 Κατασκευή - βελτίωση οδικών τμημάτων στη περιοχή παρέμβασης:

- Του κύριου οδικού άξονα Ε02 της μελέτης που χωροθετείται από τον κόμβο Ακρίβη έως τον κόμβο Μονολιθίου με χιλιομέτρηση από ΧΘ. 0+000μ έως 1+843μ, ο οποίος είναι ενταγμένος στο Δευτερεύον Εθνικό Οδικό Δίκτυο (Ε.Ο 19 Πρέβεζα-Αρχάγγελος) και προβλέπεται η ανακατασκευή του (με κατηγορία κατάταξης ΑΙΙΙ κατά ΟΜΟΕ, τυπική διατομή τύπου β2 με μία λωρίδα κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση). Κατά μήκος της οδού θα κατασκευαστούν και δύο ισόπεδοι κόμβοι (Ι/Κ), στη συμβολή της οδού με την Ε.Ο. Πρέβεζας – Ιωαννίνων και στη συμβολή με την Ε.Ο. Πρέβεζας – Ηγουμενίτσας.

Ο Δήμος Ζίτσας βράβευσε τους αριστούχους μαθητές των σχολείων του και τους επιτυχόντες στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

 


Με ένα ξεχωριστό τρόπο, προσαρμοσμένο στα δεδομένα που ορίζουν οι υγειονομικές συνθήκες λόγω της πανδημίας, πραγματοποιήθηκε φέτος από το Δήμο Ζίτσας η καθιερωμένη βράβευση των αριστούχων μαθητών των Γυμνασίων και Λυκείων, καθώς και των αποφοίτων των Λυκείων που εισήχθησαν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Σε τελετές που πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη και την Πέμπτη (22 & 23 /12/2021) στις αίθουσες εκδηλώσεων των έξι (06) σχολικών μονάδων του Δήμου, η Αρμόδια Αντιδήμαρχος Γιαννούλα Γεωργούλη, η Αντιδήμαρχος  και Πρόεδρος της Β/θμιας σχολικής Επιτροπής, Χριστίνα Παπαδημητρίου, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι και μέλη της σχολικής Επιτροπής Σπύρος Πάικας, Οδυσσέας Νάσιος, ο Πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ. Περικλής Γρίβας καθώς και οι Διευθυντές και εκπαιδευτικοί των Γυμνασίων (Ελεούσας, Μεταμόρφωσης, Ζίτσας, Βροσίνας) του Λυκείου Ελεούσας και του ΕΠΑΛ  επέδωσαν στους αριστούχους μαθητές τα αριστεία και τα αναμνηστικά δώρα.

Στους χαιρετισμούς τους όλοι  στάθηκαν στις δυσκολίες και πρωτόγνωρες καταστάσεις που βίωσαν μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς λόγω της πανδημίας, συγχαίροντάς τους ταυτόχρονα για τις επιδόσεις και επιτυχίες τους.

Ζωγράφειο Σχολείου: Θερμές ευχές για Καλά Χριστούγεννα

 




Από τη διεύθυνση και το προσωπικό του Ζωγράφειου Σχολείου

                θερμές ευχές για Καλά Χριστούγεννα και                 

     ένα έτος γεμάτο υγεία, ευτυχία, δημιουργία και πρόοδο! 

Φωτίου Αθανάσιος: Ευχές για τις γιορτές

 


Αγαπημένοι μου φίλοι και φίλες, συνδημότισσες και συνδημότες, να ευχηθώ μέσα από την καρδιά μου σε όλους σας Χρόνια πολλά και καλά Χριστούγεννα.

Προχωράμε ως κοινωνία κλείνοντας σχεδόν δύο χρόνια με την πανδημία, η οποία έχει φέρει δραματικές αλλαγές στην ζωή μας. Συνηθίσαμε να ζούμε κρύβοντας κάτω από τις μάσκες μας μια βασική ανάγκη του ανθρώπου που είναι το χαμόγελο.

Ακριβώς όμως επειδή είναι βασική ανάγκη ας χαμογελούμε με τα μάτια μας.

Εύχομαι ή νέα χρονιά να μας απαλλάξει από την πανδημία και να μας βρει δυνατούς και ενωμένους ούτως ώστε να γιατρέψουμε τις πληγές που αφήνει πίσω της.

Το βλέπουμε ήδη να συμβαίνει γύρω μας σε όλα τα επίπεδα, οικονομικό, ψυχολογικό κοινωνικό.

Είναι σημαντικό να μην χάσουμε την ανθρωπιά και την αλληλεγγύη μας, το ενδιαφέρον και το νοιάξιμο για τους συνανθρώπους μας.

Να θυμάστε πως έχουμε ο ένας την ανάγκη του άλλου, να στεκόμαστε λοιπόν και να ακούμε, να σεβόμαστε και να αγαπάμε.

Θέλω από την πλευρά μου να ευχηθώ σε όλες και όλους καλές γιορτές, υγεία και ευτυχία  προσωπική και οικογενειακή και καλή δύναμη.

Όλα καλά θα πάνε!!!

Φωτίου Αθανάσιος

Αντιδήμαρχος Πωγωνίου

192 κιλά ακατέργαστης κάνναβης εντοπίστηκαν σε δύσβατη και παραθαλάσσια περιοχή κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα στη Θεσπρωτία

 


Στην κατάσχεση μεγάλης ποσότητας ακατέργαστης κάνναβης προχώρησαν σήμερα (23-12-2021) το πρωί αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, στο πλαίσιο δράσεων για την αποτροπή της εισαγωγής και διακίνησης ναρκωτικών.

Ειδικότερα, οι αστυνομικοί είχαν εντοπίσει τα ναρκωτικά κρυμμένα σε δύσβατη, θαμνώδη και παραθαλάσσια περιοχή κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα στη Θεσπρωτία.



Συγκεκριμένα, βρέθηκαν (5) ταξιδιωτικοί σάκοι, που περιείχαν συνολικά (73) δέματα με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους (192) κιλών και (260) γραμμαρίων.

Η έρευνα της παραπάνω υπηρεσίας για την ανακάλυψη της ταυτότητας των εμπλεκόμενων στην υπόθεση ατόμων είναι σε εξέλιξη.

ΕΟΔΥ: Εβδομήντα ένα θάνατοι σήμερα, 6.667 νέα κρούσματα

 


8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, εβδομήντα ένα θάνατοι σήμερα  6.667νέα κρούσματα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 6.667, εκ των οποίων 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.056.583 (ημερήσια μεταβολή +0.6%), εκ των οποίων 50.4% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 196 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.739 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 71, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 20.198 θάνατοι.

Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 655 (60.8% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 63 έτη.

To 78.8% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 548 (83.66%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 107 (16.34%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.703 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 312 (ημερήσια μεταβολή -15.68%).

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 321 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Μέτρα της τροχαίας κατά την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιά

 


Μέτρα διευκόλυνσης των οδηγών λαμβάνει η τροχαία για την ασφαλέστερη κίνηση των οχημάτων και τη βελτίωση της οδικής κυκλοφορίας κατά την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Συγκεκριμένα, για την ασφαλέστερη κίνηση των οχημάτων και τη βελτίωση της οδικής κυκλοφορίας κατά την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων, εκτός των μέτρων διευκόλυνσης της κυκλοφορίας που θα ληφθούν σε τοπικό επίπεδο, θα ισχύσει και απαγόρευση κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων ωφελίμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου ως κατωτέρω:

Την Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2021 και την Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2021, για το ρεύμα εξόδου και από ώρα 16:00 έως 21:00, το Σάββατο 25 Δεκεμβρίου 2021 και την Τετάρτη 05 Ιανουαρίου 2022 για το ρεύμα εξόδου και από ώρα 08:00 έως 13:00, θα ισχύσουν οι απαγορεύσεις:

Στον Αυτοκινητόδρομο Α8 (Αθήνα-Πάτρα) από τα Διόδια Ελευσίνας (Χ.Θ. 26+500) μέχρι τα Διόδια Ρίου (Χ.Θ. 199+660).

Στον Αυτοκινητόδρομο Α1 (Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Εύζωνοι), από τον κόμβο Αγ. Στεφάνου (Κρυονέρι) (Χ.Θ. 27+960) μέχρι τη διασταύρωση του Μπράλου (Χ.Θ. 203+065), από τον κόμβο Ροδίτσας (Λαμία) (Χ.Θ. 212+625) μέχρι τον κόμβο Ραχών Φθιώτιδας (Χ.Θ. 242+479), από τα διόδια Μακρυχωρίου (Χ.Θ. 374+291) μέχρι τον κόμβο Λεπτοκαρυάς (Χ.Θ. 410+359).

Γαλίτσης Νικόλαος: Ευχές για τις γιορτές

 


Συνδημότισσες, συνδημότες,

Σας στέλνω τις θερμότερες  ευχές μου για χαρούμενα Χριστούγεννα κι ευτυχισμένο το Νέο Έτος, γεμάτο υγεία, αγάπη και ειρήνη.

Αυτές τις ημέρες ας αναλογιστούμε όλοι μας τα πεπραγμένα μας τη χρονιά που σε λίγο μας αποχαιρετά κι ας αφήσουμε το μήνυμα της Γέννησης του Θεανθρώπου να «πλημμυρίσει» τις καρδιές και τις ψυχές μας!

Καλές Γιορτές! Χρόνια Πολλά και καλή χρονιά!

Γαλίτσης Νικόλαος

Αντιδήμαρχος Πωγωνίου

Δέκα εννέα παραβάσεις στην Ήπειρο, την Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 


Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 78.892 έλεγχοι, από τους οποίους οι 38.624 στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά 257 παραβάσεις και πραγματοποιήθηκαν 2 συλλήψεις, ως ακολούθως:

121 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 119 πρόστιμα των 300 ευρώ και 2 των 150 ευρώ, ως ακολούθως:

28 στη Θεσσαλονίκη,

19 στην Ήπειρο,

18 στη Θεσσαλία,

11 στο Βόρειο Αιγαίο,

10 στην Πελοπόννησο,

 9 στη Δυτική Μακεδονία,

 8 στη Δυτική Ελλάδα,

 6 στην Κεντρική Μακεδονία,

 4 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη

 4 στην Κρήτη,

 2 στα Ιόνια Νησιά και

 2 στο Νότιο Αιγαίο.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά 78.832 ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 75.428 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ και 3.404 των 150 ευρώ.

7 παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης με επιβολή προστίμου των 300 ευρώ, 6 στο Βόρειο Αιγαίο και 1 στην Κεντρική Μακεδονία.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 196.435 ομοειδείς παραβάσεις.

128 παραβάσεις και 2 συλλήψεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στο Νότιο Αιγαίο,

- 4 παραβάσεις σε κατάστημα για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων,

- 3 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζομένους και πελάτη καταστήματος. Επιπλέον 2 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από επιβάτες λεωφορείου.

Στην Κεντρική Μακεδονία,

- σύλληψη νόμιμου εκπρόσωπου σωματείου για παρεμπόδιση αστυνομικού ελέγχου και για παραβίαση του άρθρου 285 Π.Κ. καθώς και 3 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας σε κλειστό χώρο από τον νόμιμο εκπρόσωπο και 2 παρευρίσκοντες,

- 5.000 ευρώ πρόστιμο σε άτομο για παραβίαση καραντίνας,

- 5.000 ευρώ πρόστιμο σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση πελάτη χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά και 1 παράβαση στον πελάτη,

- 14 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτες, ιδιοκτήτη και εργαζόμενους καταστημάτων,

- 3 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από επιβάτες οχημάτων.

Στην Αττική,

- 2 παραβάσεις σε καταστήματα για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων,

- 2 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους καταστημάτων.

Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

- από 5.000 ευρώ πρόστιμο σε 2 άτομα για παραβίαση καραντίνας,

- 5.000 ευρώ πρόστιμο σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση πελάτη χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά και 1 παράβαση στον πελάτη,

- 1 παράβαση σε κατάστημα για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων,

- 6 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους, ιδιοκτήτη και πελάτες καταστημάτων,

 

- 4 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από επιβάτες λεωφορείων.

Στη Θεσσαλονίκη,

- σύλληψη και 5.000 ευρώ πρόστιμο σε άτομο για άρνηση πραγματοποίησης διαγνωστικού ελέγχου (Rapid Test) σε έλεγχο στον αερολιμένα,

- 13 παραβάσεις σε καταστήματα για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων,

- 25 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτες και εργαζόμενους καταστημάτων. Επιπλέον 2 παραβάσεις, για στέρηση των απαραίτητων πιστοποιητικών, από επιβάτες λεωφορείου.

Στα Ιόνια Νησιά, 8 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτες καταστημάτων.

Στην Ήπειρο, 5 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτες καταστημάτων.

Στη Στερεά Ελλάδα, 14 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από ιδιοκτήτη, εργαζόμενους και πελάτες καταστημάτων.

Στην Κρήτη, 12 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους και πελάτες καταστημάτων. Επιπλέον 4 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, σε πεζούς σε εξωτερικό χώρο με συνωστισμό.

Στην Πελοπόννησο, 6 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτες και εργαζόμενους καταστημάτων.

Στη Δυτική Ελλάδα,

- 2 παραβάσεις σε καταστήματα για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων

- 4 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους και πελάτες καταστημάτων.

Στη Θεσσαλία, 6 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους καταστημάτων.

Στη Δυτική Μακεδονία, 3 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτη και εργαζόμενους καταστημάτων. Επιπλέον 9 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από επιβάτες και οδηγό λεωφορείου και ΙΧΦ οχήματος.

Στο Βόρειο Αιγαίο, 2 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους καταστημάτων.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 27.428 ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 2.792 άτομα.

Τέλος, βεβαιώθηκε 1 παράβαση για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF ( PassengerLocatorForm ) από ταξιδιώτη. Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 519 ομοειδείς παραβάσεις.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Τα δώρα του Άγιου Βασίλη που εγκρίνει ο οφθαλμίατρος

 


Μήπως ο «Άγιος Βασίλης» πρέπει να συμβουλευτεί έναν οφθαλμίατρο για τα δώρα που θα φέρει στα παιδιά;

Τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, αλλά και μετά από αυτές, αυξάνονται στα ιατρεία των οφθαλμιάτρων οι επισκέψεις γονέων που φέρνουν τα παιδιά τους για εξέταση μετά από έναν τραυματισμό στο μάτι από ένα παιχνίδι που «έφερε ο Άγιος Βασίλης». Γι’ αυτό, όταν φτάσει η ώρα της επιλογής του παιχνιδιού, θα πρέπει ο παράγοντας ασφάλεια να είναι σε υψηλό επίπεδο στην απόφασή μας.

Ποια παιχνίδια είναι ασφαλή για τα μάτια των παιδιών μας;

 Τα μάτια είναι ένα όργανο πολύτιμο αλλά ευάλωτο σε τραυματισμούς. Και υπάρχουν οφθαλμικοί τραυματισμοί που μπορούν να έχουν επίπτωση ακόμη και για όλη την υπόλοιπη ζωή του ασθενούς. Συχνοί τραυματισμοί που αναφέρονται είναι:

·         ο τραυματισμός του κερατοειδούς

·         η αιμορραγία του οφθαλμού (ύφαιμα)

·         η αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς

·         η ρωγμή του βολβού

·         η τύφλωση

Τα καλά νέα είναι ότι οι περισσότεροι τραυματισμοί των οφθαλμών των παιδιών μπορούν να αποφευχθούν ακολουθώντας απλά tips ασφαλείας, όπως:

·         Επιλέγουμε παιχνίδια κατάλληλα για την ηλικία του παιδιού

·         Κρατούμε μακρυά από τα μικρότερα παιδιά τα παιχνίδια παιδιών μεγαλύτερων ηλικιών

·         Αποφεύγουμε παιχνίδια με αιχμηρά ή/και προεξέχοντα μέρη

·         Επιβλέπουμε σωστά τα παιδιά, όταν παίζουν με παιχνίδια που ενδεχομένως θα μπορούσαν να προκαλέσουν τραυματισμό στα μάτια. Σε τέτοιες περιπτώσεις πριν την έναρξη του παιχνιδιού, πρέπει να θέσουμε κανόνες ασφαλείας, τους οποίους οφείλουμε να εξηγήσουμε με απλά λόγια στα παιδιά και να επιτηρούμε για την ορθή τήρησή τους.

·         Για συγκεκριμένα παιχνίδια που εκτοξεύουν αντικείμενα (πχ NERF) φροντίζουμε το παιχνίδι/δώρο να συνοδεύεται από κατάλληλα προστατευτικά γυαλιά.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου

 


Την Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests οι Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας (ISO BOX), 09:00-15:00

Άρτα, Γενικό Νοσοκομείο Άρτας, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, Ηγουμενίτσα, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, 09:00-17:00

Ιωάννινα, Πλατεία Πύρρου, 09:00-17:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-14:00

Πρέβεζα, Αίθουσα Λιμενικού Ταμείου, Ελ. Βενιζέλου 20, 09.00-14.00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Καναλακίου, Καναλάκι, 09:00-10:30

Πρέβεζα, Παραλία Πάργας, Πάργα, 11:00-13:00.

Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας: Ευχές για τα Χριστούγεννα και το Νέο Έτος

 


Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας εύχεται στους Ηπειρώτες και τις Ηπειρώτισσες, όπου γης, σ’ όλον τον κόσμο:

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ και ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΣ Ο ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΣ ΧΡΟΝΟΣ.

Παράλληλα συνενώνει τις ευχές της για την παγίωση των Οικουμενικών Αξιών της αγάπης, του σεβασμού και της ελευθερίας.  Κάθε άνθρωπος, έχει δικαίωμα στη ζωή. Αυτό δε σημαίνει πως πρέπει να είναι μόνο ζωντανός, αλλά να απολαμβάνει όλα τα δικαιώματα, χωρίς καμιά εξαίρεση και ουδεμία επιβολή.

Η αξίωση αυτή δεν συνιστά καμιά εσωτερική παρόρμηση, αλλά είναι ανάγκη να γίνει βίωμα και τρόπος ζωής για όλους. Ακριβώς, γιατί δεν είναι αρκετό, απλά να αγαπάμε  την Ειρήνη και τον Άνθρωπο. Οφείλουμε να αγωνιζόμαστε για την αληθινή κυριαρχία τους.  Και ο αγώνας αυτός σηματοδοτείται από τη Ηπειρώτικη παράδοση που την ορίζουν τα αιματοβαμμένα βουνά της Πίνδου και την καθοδηγούν τα μαρτυρικά χωριά της Ηπείρου.

Αγώνας για πατρίδα, ελευθερία και ανθρωπιά.

Στις σημερινές δύσκολες στιγμές που τις καθορίζουν, εν πολλοίς, η επιδημία του κορωνοϊού  η Ηπειρώτικη πολιτιστική παράδοση, όπως υπηρετείται στους συλλόγους μας, δίνει όραμα, απάντηση και αληθινό   διέξοδο.

Χρόνια Πολλά – Καλή Χρονιά, Υγεία και κάθε Ευτυχία.