Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2023

Προβλήματα από τις κατολισθήσεις, στα όριά του ο Καλαμάς

 


Οι έντονες βροχοπτώσεις που εκδηλώνεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα έχουν προκαλέσει αρκετά προβλήματα κυρίως από κατολισθήσεις σε πολλές περιοχές του Νομού Ιωαννίνων.

Προβλήματα καταγράφονται στον δρόμο προς την Κόνιτσα καθώς και σε μέρος του επαρχιακού δικτύου Κόνιτσας, σε μέρος του επαρχιακού δικτύου Τζουμέρκων και  στην παλιά Εθνική Ιωαννίνων-Ηγουμενίτσας.

Σε οριακό σημείο είναι η στάθμη του Καλαμά, και ορισμένα μικρής έκτασης πλημμυρικά φαινόμενα καταγράφονται στον κάμπο του Μαζαρακίου.

Προληπτικά διακόπηκε η κυκλοφορία στον περιφερειακό δρόμο Παρακαλάμου, λόγω συσσώρευσης υδάτων, ενω δέντρα έχουν ξεριζωθεί και πέσει σε δρόμους του Πωγωνίου.

Από την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Ηπείρου επιχειρούν 16 μηχανήματα προκειμένου να απομακρυνθούν από το οδόστρωμα λάσπες, χώματα, πέτρες και άλλα φερτά υλικά.

Κακαβιά Πωγωνίου: Συνελήφθη αναζητούμενος για κλοπή

 


Συνελήφθη χθες το απόγευμα στο συνοριακό σημείο ελέγχου Κακαβιάς από αστυνομικούς του Τμήματος Διαβατηριακού Ελέγχου Κακαβιάς, σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων, αναζητούμενος αλλοδαπός.

Ειδικότερα, όπως διαπιστώθηκε σε βάρος του εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης του Ανακριτή Πατρών, για «κλοπή και διακεκριμένη περίπτωση κλοπής»

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

Δήμος Ζίτσας: Αιτήσεις για συμμετοχή στο Πρόγραμμα «Νταντάδες της γειτονιάς»

 


Αίτηση στην πλατφόρμα ntantades.gov.gr μπορούν να υποβάλουν γονείς με παιδιά έως δυόμισι ετών και να επιδοτηθούν με σκοπό να προσλάβουν την «νταντά» που επιθυμούν για να αναλάβει τη φύλαξη των παιδιών τους.

Ο Δήμος Ζίτσας είναι μεταξύ των 61 Δήμων όλης της χώρας οι οποίοι συμμετέχουν στο πιλοτικό πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς» του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.

Το πρόγραμμα αφορά στην κατ’ οίκον φροντίδα βρεφών και νηπίων ηλικίας από 2 μηνών έως 2,5 ετών και προβλέπει την οικονομική ενίσχυση των γονέων που θα επιλέξουν επιμελητή/τρια από το Μητρώο Επιμελητών που έχει δημιουργηθεί στην πλατφόρμα και  παραμένει ανοιχτή για όσους/όσες ενδιαφέρονται να εγγραφούν στο Μητρώο Επιμελητών.

 ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ

Σύμφωνα με το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν:

α) μητέρες/πατέρες φυσικοί, θετοί ή ανάδοχοι, ή κάθε πρόσωπο στο οποίο έχει ανατεθεί, με δικαστική απόφαση ή εισαγγελική διάταξη, η αποκλειστική επιμέλεια βρέφους ή νηπίου, που εργάζονται είτε στο δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα, με οποιαδήποτε μορφή απασχόλησης, συμπεριλαμβανομένων και των αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών και

β) μητέρες φυσικές, θετές ή ανάδοχες, με βρέφος ή νήπιο, που είναι εγγεγραμμένες στα μητρώα της Δ.ΥΠ.Α. ως άνεργες.

Παρακάλαμος: Ο περιφερειακός δρόμος έχει κλείσει για την κυκλοφορία, διότι έχει πλημμυρίσει

 

Συγχωριανοί-συνδημότες.

Οι καιρικές συνθήκες συνεχίζουν να είναι πολύ άσχημες.

Αέρας και πολύ βροχή, που κάνουν μεγάλες ζημιές.

Θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και σε οτιδήποτε που αντιλήφθητε ότι μπορούμε να βοηθήσουμε, να μας ενημερώσετε τόσο εμένα ως Πρόεδρο της Κοινότητας μας αλλά και τον αρμόδιο Αντ/ρχο Δημοτικής Ενότητας Άνω Καλαμά κ. Φωτίου Αθανάσιο.

Προς ενημέρωση όλων, σας πληροφορώ πως ο περιφερειακός δρόμος Παρακαλάμου έχει κλείσει για την κυκλοφορία, διότι έχει πλημμυρίσει από την μεγάλη ποσότητα νερού.

Σας ευχαριστώ πολύ για την κατανόηση σας.

Με τιμή

Ο Πρόεδρος Παρακαλάμου

Μπίκας Χρ. Κωνσταντίνος

Παρακάλαμος: Χάθηκε ο σκύλος της φωτογραφίας

 


Χάθηκε ο σκύλος της φωτογραφίας ανάμεσα από Παρακάλαμο και Σιταριά.

Ακούει στο όνομα spike!

Όποιος τον βρει ας επικοινωνήσει στο τηλέφωνο 6946914482

Σκαρώνης Δημήτρης

Περιφέρεια Ηπείρου: Συνεδριάζει η Επιτροπή Περιβάλλοντος, την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου, ώρα 10:00 π.μ.

 


Την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023 και ώρα 10.00 π.μ. συνεδριάζει στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου, η Επιτροπή Περιβάλλοντος Χωρικού Σχεδιασμού & Ανάπτυξης Περιφέρειας Ηπείρου, με τα εξής θέματα στην Ημερήσια Διάταξη

Γνωμοδότηση επί του περιεχομένου του φακέλου Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ( Μ.Π.Ε.) του έργου (Υποκατηγορία Α2, ομάδα 7η ,α/α 1): «Ε.Π.Ο. αύξησης δυναμικότητας πτηνοτροφικής μονάδας, δυναμικότητας από 20.000 σε 42.000 ορνίθια κρεατοπαραγωγής, αποτελούμενη από δύο μονάδες, η πρώτη δυναμικότητας 15.700 ορνίθια κρεαοπαραγωγής και η δεύτερη 26.300 ορνίθια κρεατοαπαραγωγής, στη θέση «Παλαιοκκλησιά», Τ.Κ. Καλπακίου, Δ. Πωγωνίου , Π.Ε. Ιωαννίνων, Περιφέρειας Ηπείρου». Φορείς πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου ή της δραστηριότητας είναι οι κ.κ. Ηλίας Μπόνιας και Θωμάς Μπόνιας αντίστοιχα.

Γνωμοδότηση επί του περιεχομένου του φακέλου Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) του έργου/δραστηριότητα (κατηγορίας Α2, ομάδα 7η,α/α 5): «Υφιστάμενη χοιροτροφική μονάδα δυναμικότητας 250 χοιρομητέρων με τα παράγωγα τους, μέχρι τελικής πάχυνσης, με υδρογεώτρηση, στη θέση «Μαραθιά» της Τ.Κ. Καμπής, Δ.Ε. Ξηροβουνίου, Δήμου Αρταίων, Π.Ε. Άρτας, Περιφέρειας Ηπείρου». Φορέας πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου ή της δραστηριότητας είναι η εταιρεία: «ΡΕΝΤΖΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ & ΣΙΑ Ο.Ε.».

Γνωμοδότηση επί του περιεχομένου του φακέλου Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) του έργου (Υποκατηγορία Α2, ομάδα 8η, α/α 4): «Μονάδα οστρακοκαλλιέργειας σε θαλάσσια έκταση 40 στρ., δυναμικότητας 160 τόνων/έτος, στη θέση «Όρμος Μάζωμα», Αμβρακικού κόλπου, Δήμου Πρέβεζας, Π.Ε. Πρέβεζας, Περιφέρειας Ηπείρου». Φορέας πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου ή της δραστηριότητας είναι η εταιρεία: «Χριστογιάννης Κ. – Λύσαρη Μ. Ε.Ε.», με δ.τ. «Ionian Shells».

Γνωμοδότηση , επί του περιεχομένου του φακέλου Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) του έργου (Υποκατηγορία Α2, ομάδα 1η , α/α 6): «ΜΠΕ εντός χερσαίας ζώνης λιμένα Ηγουμενίτσας στην παράκτια περιοχή από τα ΤΕΙ Ηγουμενίτσας έως το Μακρυγιάλι: τμήμα οδού Ηγουμενίτσα- Δρέπανο-παραλία Μακρυγιάλι και τυχόν παρακείμενων αυτού έργων, Δ. Ηγουμενίτσας, Π.Ε. Θεσπρωτίας, Περιφέρειας Ηπείρου». Φορέας πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου ή της δραστηριότητας είναι η εταιρεία : Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας Α.Ε. (ΟΛΗΓ Α.Ε.).

Απέχουν έως τις 11 Δεκεμβρίου οι συμβολαιογράφοι

 


Οι συμβολαιογράφοι συνεχίζουν να απέχουν των καθηκόντων τους έως τις 11 Δεκεμβρίου 2023 καθώς στην τελευταία έκτακτη γενική συνέλευση του κλάδου εκτιμήθηκε ότι η κυβέρνηση ενώ υπήρχε συμφωνία με την προκήρυξη ηλεκτρονικού διεθνούς διαγωνισμού ανέτρεψε τα συμφωνηθέντα.

Την αποχή από τα καθήκοντά τους είχαν αποφασίσει από τις 20 Νοεμβρίου, αντιδρώντας στον τρόπο με τον οποίο προχωρά η ψηφιοποίηση των συμβολαιογραφικών πράξεων. Πλέον αποφάσισαν να συνεχίσουν την αποχή τους μέχρι τα μέση του Δεκεμβρίου, όταν και θα γίνει νέα συνέλευση για να αποφασιστούν τα επόμενα βήματά τους. Στην ψηφοφορία αποφασίστηκε να συνεχιστεί η αποχή με 315 υπέρ και 95 κατά.

Όπως ανέφεραν στην τελευταία ανακοίνωσή «αποφασίσαμε να απέχουμε γιατί, ενώ είχαμε καθόλα συμφωνήσει, πριν τρεις μέρες δημοσιεύτηκε προκήρυξη ηλεκτρονικού διεθνούς διαγωνισμού, που χρηματοδοτείται από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και έχει ως κύριο του έργου του το ΝΠΔΔ Ελληνικό Κτηματολόγιο, το οποίο εποπτεύεται από το ανωτέρω υπουργείο, κάτι που ανατρέπει όλα όσα είχαμε συμφωνήσει».

Το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων στηρίζει την 48ωρη Πανελλαδική Απεργία των Νοσοκομειακών Γιατρών

 


Το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων εκφράζει τη στήριξη και την αλληλεγγύη του στην 48ωρη Πανελλαδική Απεργία των Νοσοκομειακών Γιατρών και των υγειονομικών. Στηρίζουμε την κινητοποίηση την Τετάρτη 29 Νοέμβρη 12μμ στην Περιφέρεια Ηπείρου

Είμαστε δίπλα στους συναδέλφους μας, γιατρούς στο δημόσιο σύστημα Υγείας, που παλεύουν ενάντια στην εδώ και 15 χρόνια καθήλωση των μισθών τους, ενάντια στις απλήρωτες εφημερίες και άλλες περικοπές, που η κυβέρνηση προσπαθεί να «διασκεδάσει» με ψίχουλα.

Ενάντια στις ελαστικές εργασιακές σχέσεις και τη διαιώνιση της εργασιακής ομηρίας, τις συνεχείς μετακινήσεις, την υπερεφημέρευση, την υποστελέχωση τμημάτων και κλινικών, που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια γιατρών και ασθενών.

Ηγουμενίτσα: Σύλληψη τεσσάρων αλλοδαπών για μεταφορά τριών ατόμων κρυμμένα σε φορτηγό

 


Στη σύλληψη τεσσάρων αλλοδαπών προέβησαν, τις πρωινές ώρες χθες, τα στελέχη της Ασφάλειας της Λιμενικής Αρχής της Ηγουμενίτσας.

Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στην πύλη εισόδου του λιμανιού εξωτερικού της Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι 35χρονος οδηγός Φ/Γ οχήματος με επικαθήμενο, μετέφερε εντός του επικαθήμενου τρεις αλλοδαπούς, οι οποίοι στερούνταν ταξιδιωτικών εγγράφων, με σκοπό να τους μεταφέρει παράνομα στο εξωτερικό.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο της Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε το ανωτέρω Φ/Γ όχημα – επικαθήμενο.

Πολιτιστικός Σύλλογος Ιερομνήμης Πωγωνίου: Αναβίωση του εθίμου «τα μπόλια», την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου, ώρα 11:00 π.μ.

 


Το Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Ιερομνήμης προσκαλεί τους χωριανούς και τους φίλους του Συλλόγου την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου και ώρα 11:00 π.μ. στην πλατεία του χωριού όπου θα προσφερθούν τα παραδοσιακά μπόλια, σύμφωνα με το έθιμο.

 Τα μπόλια είναι ένας συνδυασμός από καλαμπόκι και σιτάρι ενώ σε κάποιες περιοχές προσθέτουν όσπρια όπως τα ρεβίθια. Όταν βράσουν σερβίρονται με ζάχαρη, μέλι, κανέλα ανάλογα με τις προτιμήσεις.

Το έθιμο συνδέεται με την ανάγκη των αγροτών να χαρούν για την καλή σοδειά που είχαν και να ευχηθούν για μια ακόμη καλύτερη την επόμενη χρονιά.

Σας περιμένουμε να τα γευτούμε!

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Τρίτη 28 Νοεμβρίου

 


Την Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2023, ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, Εθνικής Αντιστάσεως, Ηγουμενίτσα, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, Παλαιό Δημαρχείο Παραμυθιάς, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, MEGA Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, Αμπελόκηποι, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο, Σταύρου Νιάρχου 60, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Γενικό Νοσοκομείο Χατζηκώστα, Λ. Μακρυγιάννη 60, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Κέντρο Υγείας Βουτσαρά, 09:00-14:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Φιλιππιάδας, 09:00-12:00.

Νέο υπερσύγχρονο Ενδοσκοπικό Τμήμα στο Διαγνωστικό Κέντρο HealthSpot Γλυφάδας

 


Πλήρως εξοπλισμένο ενδοσκοπικό τμήμα ξεκίνησε τη λειτουργία του στο διαγνωστικό Κέντρο HealthSpot στη Γλυφάδα, με έμπειρους και καταρτισμένους ενδοσκόπους, οι οποίοι εκτελούν γαστροσκόπηση και κολονοσκόπηση με τα πιο σύγχρονα διαγνωστικά μέσα.

Τα ενδοσκόπια υψηλής ευκρίνειας και ανάλυσης σε συνδυασμό με την εφαρμογή ειδικών τεχνικών, όπως η ψηφιακή και συμβατική χρωμοενδοσκόπηση από τους ειδικά εκπαιδευμένους ενδοσκόπους σε αυτές τις μεθόδους, συστήνουν ένα διαγνωστικό ιατρείο υψηλού επιπέδου ανταποκρινόμενο στις σύγχρονες απαιτήσεις.

Πιο συγκεκριμένα, στο ανώτερο πεπτικό γίνεται ανίχνευση και διάγνωση του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού, έλεγχος για δυσανεξία στη γλουτένη, έλεγχος για δυσαπορρόφηση της Β12, έγκαιρη διάγνωση οισοφαγίτιδας και οισοφάγου Barrett καθώς και διάγνωση του πεπτικού έλκους.

Στο κατώτερο πεπτικό, με τις ειδικές μεθόδους της χρωμοενδοσκόπησης, δίνεται η δυνατότητα της συμβολής, άμεσα και έγκαιρα, στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, καθώς μπορεί να ανευρεθούν πολύποδες ακόμη και σε πολύ μικρό μέγεθος και έτσι να μειωθεί ο κίνδυνος ανάπτυξης του καρκίνου του παχέος εντέρου, όπως έχουν δείξει πολλές μελέτες για τον σημαντικό ρόλο της προληπτικής κολονοσκόπησης.

Επίσης, γίνεται διάγνωση των ιδιοπαθών φλεγμονωδών νοσημάτων του εντέρου: της ελκώδους κολίτιδας και της νόσου Crohn καθώς και έλεγχος και χαρτογράφηση της εκκολπωματικής νόσου. Ακόμη, με τη βοήθεια της ψηφιακής χρωμοενδοσκόπησης είναι δυνατόν να ανιχνευθούν βλάβες από τον ιό HPV (κονδυλώματα) στην ορθοπρωκτική περιοχή και να κατευθυνθεί ο ασθενής σωστά και αποτελεσματικά.