Παρασκευή 12 Απριλίου 2024

ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ιωαννίνων: «Πολλαπλά εκτεθειμένη η Κυβέρνηση με τη διακοπή της κυκλοφορίας στη σήραγγα στο Μαλακάσι»

 


Η απόφαση να κλείσει η σήραγγα στο Μαλακάσι εκθέτει τον υφυπουργό υποδομών και μεταφορών κ. Ν. Ταχιάου, ο οποίος μόλις μερικές μέρες πριν είχε αμφισβητήσει τις καταγγελίες του περιφερειάρχη Ηπείρου.

Η συγεκριμένη απόφαση είναι αντιφατική καθώς ενώ αρχικά υποστηρίζει ότι «δεν διαπιστώθηκε η φερόμενη στατική ανεπάρκεια της κατασκευής», στη συνέχεια  την αιτιολογεί, «ώστε να πραγματοποιηθεί έλεγχος από εξειδικευμένους δομοστατικούς, των οποίων η έκθεση θα αποτελέσει τη βάση για την επαναπόδοση ή όχι της σήραγγας σε κυκλοφορία».

Οι αντιφατικές δηλώσεις είναι συνεχείς, μιας και ο ίδιος ο περιφερειάρχης Ηπείρου, πήρε σχεδόν πίσω τις αρχικές του καταγγελίες για επικινδυνότητα της σήραγγας, «βαφτίζοντας» τη συνεδρίαση της περιφερειακής επιτροπής, ιδιωτική συζήτηση.

Η Ν.Ε Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ και ο βουλευτής Πρέβεζας Κώστας Μπάρκας, με πρωτοβουλία του οποίου κατατέθηκε σχετική ερώτηση στη Βουλή, καλούν  την κυβέρνηση ,που ακόμη δεν εχει παραδόσει ούτε ‘ένα χιλιόμετρο δρόμου στην Ήπειρο μετά από 5 χρόνια συνεχούς διακυβέρνησης, να προβεί τάχιστα στις ενέργειες εκείνες για την παροχή ασφάλειας στούς διερχόμενους οδηγούς ,επιβάτες και οχήματα, και  να αποκαταστήσει το τυχόν κλίμα ανασφάλειας και έλλειψης εμπιστοσύνης των πολιτών όσο αφορά στη  συντήρηση του μεγάλου βόρειου οδικού άξονα της χώρας.

Ν.Ε ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ/ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΚΩΣΤΑ ΜΠΑΡΚΑ

Άρτα: Εξιχνιάστηκε κλοπή σε βάρος ηλικιωμένης με τη μέθοδο της απασχόλησης

 


Εξιχνιάστηκε από το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας κλοπή με τη μέθοδο της απασχόλησης, που έλαβε χώρα σε περιοχή της Άρτας την 01-04-2024 το μεσημέρι.

Για την υπόθεση ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία δύο ημεδαπών γυναικών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε σχετική δικογραφία.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι κατηγορούμενες προσέγγισαν ηλικιωμένη στην αυλή του σπιτιού της και αφού της απέσπασαν την προσοχή με διάφορες προφάσεις, η μία από αυτές εισήλθε στο σπίτι, από όπου αφαίρεσε το χρηματικό ποσό των 450 ευρώ.

Η σχηματισθείσα δικογραφία υποβλήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας.

Κλείνει η σήραγγα «Μαλακάσι Α» της Εγνατίας Οδού

 


Ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Υποδομές, Νίκος Ταχιάος και κλιμάκιο στελεχών της εταιρείας «Εγνατία Οδός Α.Ε.», με επικεφαλής τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου, Γιώργο Κωνσταντόπουλο και μηχανικών της εταιρείας συντήρησης της οδού, συνοδευόμενοι από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου, Αλέξανδρο Καχριμάνη, επιθεώρησαν εχθές το απόγευμα, τις δίδυμες σήραγγες με την ονομασία «Μαλακάσι Α» και το Κέντρο Ελέγχου Κυκλοφορίας Ανηλίου, από το οποίο παρακολουθούνται οι σήραγγες της περιοχής.

Ακολούθησε σύσκεψη στο Δημαρχείο Μετσόβου με τη συμμετοχή της Δημάρχου, Μαρίας – Χριστίνας Αβέρωφ.

Μετά τη σύσκεψη, ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Είναι φυσικό, οποιαδήποτε πληροφορία αφορά στην ασφάλεια των μετακινήσεων να δημιουργεί κλίμα ανησυχίας στους πολίτες. Από το προηγούμενο Σάββατο έχουμε κινητοποιηθεί, τόσο στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών όσο και στη διαχειρίστρια της οδού δημόσια εταιρεία «Εγνατία Οδός Α.Ε.».

Περιφέρεια Ηπείρου: Συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής, τη Δευτέρα 15 Απριλίου, ώρα 8:30

 


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Σας καλούμε την 15-04-2024 ημέρα Δευτέρα και ώρα 8:30 στην συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής της Περιφέρειας Ηπείρου, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα συνεδριάσεων του Διοικητηρίου (Πλατεία Πύρρου αρ.1 Ιωάννινα, Α΄ όροφος, γρ. 215), με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής:

Κατάρτιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2025-2028 της Περιφέρειας Ηπείρου και υποβολή του στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Έγκριση του Πρακτικού III/03-04-2024 (αποσφράγιση και έλεγχος δικαιολογητικών κατακύρωσης) της επιτροπής διαγωνισμού της ανοιχτής διαδικασίας κάτω των ορίων του Ν.4412/2016, για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Συντήρηση και αποκατάσταση του εικονογραφικού διακόσμου του Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πεστών Ιωαννίνων», προϋπολογισμού € 100.000,00 με ΦΠΑ και κατακύρωση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού.

Κατακύρωση του αποτελέσματος της από 29-08-2022 ανοιχτής διαδικασίας κάτω των ορίων του Ν.4412/2016, για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Εργασίες διαγράμμισης εθνικού οδικού δικτύου ΠΕ Άρτας», προϋπολογισμού 74.400,00 € με ΦΠΑ.

Ιωάννινα: Συνελήφθη διεθνώς διωκόμενος αλλοδαπός

 


Συνελήφθη χθες (11-02-2024) το πρωί από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων διεθνώς διωκόμενος αλλοδαπός.

Ειδικότερα, όπως διαπιστώθηκε κατά τον αστυνομικό έλεγχο, σε βάρος του εκκρεμούσε αγγελία διεθνών αναζητήσεων των αλβανικών αρχών για το αδίκημα της «παράλειψης καταγγελίας εγκλήματος», με μέγιστη ποινή φυλάκισης (3) έτη.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Ιωάννινα: Aπαγορεύεται η οργανωμένη και μεμονωμένη μετακίνηση καθώς και διάθεση εισιτηρίων σε φιλάθλους της Π.Α.Ε. ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ

 


Από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου ανακοινώνεται ότι, σύμφωνα με Απόφαση που εκδόθηκε από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, απαγορεύεται η οργανωμένη και μεμονωμένη μετακίνηση καθώς και διάθεση εισιτηρίων σε φιλάθλους της Π.Α.Ε. ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ κατά τη διεξαγωγή του ποδοσφαιρικού αγώνα της 4ης αγωνιστικής των Playouts της SUPER LEAGUE 1,μεταξύ των ομάδων Π.Α.Ε. Π.Α.Σ. ΓΙΑΝΝΙΝΑ – Π.Α.Ε. ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ, ο οποίος θα διεξαχθεί το Σάββατο13/04/2024 και ώρα 19:30 στο Εθνικό Στάδιο Ιωαννίνων «Οι Ζωσιμάδες», για σοβαρούς λόγους διαφύλαξης της δημόσιας τάξης και ασφάλειας.

Διακοπές ρεύματος σε χωριά του Πωγωνίου, την Κυριακή 14 Απριλίου

 


Γνωστοποιείται στο κοινό ότι για να εκτελεστούν απαραίτητες τεχνικές εργασίες του ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ, θα γίνει διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος ως εξής:

1) Σάββατο 13-04-2024:

A) Από ώρα 8:15 π.μ. έως 11:00 π.μ. στις παρακάτω περιοχές:

Ιωάννινα πέριξ ΤΕΕ 1 ου Επαγγελματικό Λύκειο & ΣΑΕΚ Ιωαννίνων (πρώην Ενιαίο Πολυκλαδικό Λύκειο).

Β) Από ώρα 12:00 μ.μ. έως 14:00 μ.μ. στις παρακάτω περιοχές:

Μαυροβούνι και στην ευρύτερη περιοχή πέριξ ποιμνιοστασίου κ. Μεντή Β.

2) Κυριακή 14-04-2024:

Α) Από ώρα 05:45 π.μ. έως 10:30 π.μ. στις παρακάτω περιοχές:

Όλα τα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Κόνιτσας και του Δήμου Πωγωνίου.

Αρίστη, Μεγ. Πάπιγκο, Μικρό Πάπιγκο, Βίκος, Αγ. Μηνάς, Μεσοβούνι, Ασπράγγελοι, Άνω και Κάτω Πεδινά, Ελαφότοπος, Μονοδένδρι, Βίτσα, Ελάτη, Δικόρυφο, Καλουτά, Διπόταμο, Ανθρακίτη, Μανασσή, Δίλοφο, Κήποι, Νεγάδες, Φραγκάδες, Λεπτοκαρυά, Κουκούλι, Καπέσοβο, Βραδέτο, Τσεπέλοβο, Σκαμνέλι, Λαϊστα, Ηλιοχώρι, Βρυσοχώρι.

Χρυσή, Πευκόφυτο, Ζούζουλη, Επταχώρι του Δήμου Νεστορίου της Π.Ε. Καστοριάς.

Β) Από ώρα 12:00 μ.μ. έως 16:00 μ.μ. στις παρακάτω περιοχές:

Κοσμηρά στο πάνω μέρος του οικισμού προς το Κοιμητήριο και οικίας κ. Οικονόμου Βασίλειου.

Γ) Από ώρα 12:30 μ.μ. έως 13:30 μ.μ. στις παρακάτω περιοχές:

Ελεούσα στην οδό Ανδρούτσου και παρόδους.

Δ) Από ώρα 13:30 μ.μ. έως 14:30 μ.μ. στις παρακάτω περιοχές:

Λογγάδες στην ευρύτερη περιοχή πριν την είσοδο του οικισμού από Πέραμα.

Ε) Από ώρα 15:00 μ.μ. έως 16:30 μ.μ. στις παρακάτω περιοχές:

Ιωάννινα στις οδούς Αγ. Κοσμά, Αιακιδών, Λυκούργου, Παπανούτσου και παρόδους.

Αν οι εργασίες τελειώσουν νωρίτερα το ρεύμα θα ξαναδοθεί πριν από το χρόνο λήξης των διακοπών που αναφέρονται πιο πάνω. Γι’ αυτό το λόγο οι εγκαταστάσεις και τα δίκτυα της ΔΕΗ ΑΕ, θα πρέπει να θεωρούνται ότι έχουν συνέχεια ρεύμα.

Έτσι για λόγους ασφάλειας απαγορεύεται η προσέγγιση σε αγωγούς ή άλλα στοιχεία του δικτύου ακόμα κι αν βρίσκονται καταγής γιατί υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ατυχημάτων. 

Ζητάμε την κατανόηση των καταναλωτών μας για τις παραπάνω αναπόφευκτες διακοπές.

Από την ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε.

Ιωάννινα: Συνελήφθη ανήλικος για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών και όπλων

 


Συνελήφθησαν επίσης για παραμέληση εποπτείας η υπεύθυνη καθηγήτρια της σχολικής εκδρομής στην οποία συμμετείχε ο ανήλικος, καθώς και ο πατέρας του

Στο πλαίσιο ελέγχων για την αποτροπή και αντιμετώπιση της παραβατικότητας, που εκδηλώνεται μεταξύ νέων, συνελήφθη χθες (11-04-2024) το μεσημέρι στα Ιωάννινα από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. του Τμήματος Άμεσης Δράσης Ιωαννίνων ανήλικος ημεδαπός, για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών και όπλων.

Ειδικότερα, ο ανήλικος, μαθητής Λυκείου από περιοχή της Αττικής, το οποίο πραγματοποιούσε σχολική εκδρομή, διαπιστώθηκε κατά τη διάρκεια αστυνομικού ελέγχου να κατέχει αυτοσχέδια συσκευασία με μικροποσότητα ακατέργαστης κάνναβης και σουγιά, μήκους περίπου 19 εκατοστών, τα οποία κατασχέθηκαν.

Για την ίδια υπόθεση συνελήφθησαν για παραμέληση της εποπτείας του ανηλίκου η υπεύθυνη καθηγήτρια της σχολικής εκδρομής, καθώς και ο πατέρας του, ο οποίος μετέβη αυτοβούλως στην Αστυνομία, όταν ενημερώθηκε για το περιστατικό.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

Διαδικτυακή Σύναξη «ΚΟΙΝΩΝΙΑ» της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων (ΠΕΘ)

 


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΘΕΟΛΟΓΩΝ

Διαδικτυακή Σύναξη «ΚΟΙΝΩΝΙΑ»

Θέμα: «Η Παλαιά Διαθήκη σε διαρκές ερμηνευτικό σταυροδρόμι»

Ομιλητής:

Αθανάσιος Παπαρνάκης

Καθηγητής Παλαιάς Διαθήκης και Βιβλικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ

Δευτέρα 15 Απριλίου 2024

Ώρα 19:30

Ηλεκτρονικός σύνδεσμος συμμετοχής στην εκδήλωση:

Synaksi.petheol.gr

«Κοινό των Ηπειρωτών»: Δελτίο τύπου για διαδικτυακή μετάδοση των συνεδριάσεων στην Περιφέρεια Ηπείρου

 


Στηρίζουμε το αίτημα των τριών διαδικτυακών μέσων ενημέρωσης (www.epiruspost.gr , www.typos-i.gr , www.pbnews.gr ) των Ιωαννίνων για δημόσια και ζωντανή διαδικτυακή προβολή των συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου, της Περιφερειακής Επιτροπής και της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου.

Το  Κοινό των Ηπειρωτών έχει επανειλημμένα θέσει το ζήτημα της διαδικτυακής μετάδοσης των συνεδριάσεων σε σταθερή βάση και όχι μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις όπως συνέβηκε την περίοδο της πανδημικής κρίσης.

Πάγια θέση μας αποτελούν: η διευκόλυνση των πολιτών ώστε να γνωρίζουν τις συζητήσεις στο Περιφερειακό Συμβούλιο - Επιτροπές και η εμβάθυνση της δημοκρατικής λειτουργίας των οργάνων.

Τέλος είμαστε απέναντι σε οποιαδήποτε απόπειρα ελέγχου και λογοκρισίας της δημοσιογραφικής κριτικής και του δημοσιογραφικού λόγου και στηρίζουμε το δημογραφικό λειτούργημα.

Η ενίσχυση της διαφάνειας, η εμβάθυνση της δημοκρατίας σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας των οργάνων, η έκφραση των απόψεων και η κριτική στη διοίκηση, αποτελούν ουσιώδη θεμέλια μιας δημοκρατικής κοινωνίας και έναν από τους βασικούς όρους της προόδου και της προκοπής του τόπου.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Παρασκευή 12 Απριλίου

 


Την Παρασκευή 12 Απριλίου 2024,  ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, Εθνικής Αντιστάσεως, Ηγουμενίτσα, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, Περιφερειακό Ιατρείο Συβότων, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, MEGA Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, Αμπελόκηποι, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Γενικό Νοσοκομείο Χατζηκώστα, Λ. Μακρυγιάννη 60, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο, Σταύρου

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο, Ελευθερίου Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Φιλιππιάδας, 09:00-12:00

Ανοσοσφαιρίνη IgE: Ο ρόλος της στις αλλεργικές αντιδράσεις

 


Περισσότερα από τέσσερα στα δέκα παιδιά και ένας στους τέσσερις ενήλικες παρουσιάζει υπερευαισθησία σε ένα ή περισσότερα αλλεργιογόνα, με επακόλουθο να εκδηλώνει αλλεργίες που μπορεί να είναι από ήπιες έως απειλητικές για τη ζωή.

Οι αλλεργίες εκδηλώνονται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά έντονα σε μία ουσία που φυσιολογικά είναι αβλαβής. Κάνει δηλαδή μία αντίδραση υπερευαισθησίας, κατά την οποία ενεργοποιούνται ανοσολογικοί και φλεγμονώδεις μηχανισμοί για να εξουδετερώσουν αυτή την ουσία, που λέγεται αλλεργιογόνο ή αντιγόνο.

Οι αντιδράσεις υπερευαισθησίας έχουν διάφορους τύπους που συμβολίζονται με τους λατινικούς αριθμούς από 1 έως 4 (Ι έως IV). Οι τρεις πρώτοι τύποι εκδηλώνονται συνήθως σε λίγα λεπτά έως ώρες μετά την έκθεση σε ένα αλλεργιογόνο. Ο τέταρτος εκδηλώνεται με καθυστέρηση (όψιμα).

Ο πιο συχνός τύπος είναι η υπερευαισθησία τύπου 1 που είναι επίσης γνωστή ως αναφυλακτική ή αλλεργική αντίδραση. Κατ' αυτήν ο οργανισμός υπερπαράγει μία πρωτεΐνη (ένα αντίσωμα) που λέγεται ανοσοσφαιρίνη Ε (συμβολίζεται IgE) για να προσκολληθεί στο αλλεργιογόνο που τον ενοχλεί. Με τη σύνδεση αυτή το ανοσοποιητικό διευκολύνει την καταστροφή του αλλεργιογόνου.

Η ανοσοσφαιρίνη IgE δεν είναι μία, αλλά έχει διάφορους υποτύπους, αναλόγως με το αλλεργιογόνο. Κάθε άνθρωπος μπορεί να παράγει έναν ή περισσότερους τύπους της IgE. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο άλλοι άνθρωποι έχουν αλλεργία μόνο σε ένα αλλεργιογόνο (π.χ. στο τρίχωμα των κατοικιδίων) και άλλοι έχουν πολλαπλές αλλεργίες.