Τρίτη 30 Ιουνίου 2020

Συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο για τα διόδια Ακτίου- Πρέβεζας, ενημέρωση για το «άνοιγμα» των συνόρων με Αλβανία


«Τα σύνορα με την Αλβανία, δεν πρόκειται να ανοίξουν αύριο 1η Ιουλίου», ανακοίνωσε στο Περιφερειακό Συμβούλιο ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, μεταφέροντας τα όσα είχε συζητήσει νωρίτερα σήμερα με τον Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων κ. Ν. Χαρδαλιά. Αναφερόμενος στην Παραμυθιά, είπε ότι η κατάσταση ελέγχεται, καθώς τις τελευταίες ημέρες δεν εντοπίστηκαν άλλα κρούσματα.
Εκτενής συζήτηση έγινε για την εκπτωτική πολιτική που πρέπει να εφαρμοστεί για τους κατοίκους, τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους της Πρέβεζας και των όμορων περιοχών στα διόδια της υποθαλάσσιας  σήραγγας Ακτίου- Πρέβεζας, σε συνέχεια ερώτησης που είχε καταθέσει σε προηγούμενη συνεδρίαση του Σώματος η περιφερειακή παράταξη «Ήπειρος Όλον».
Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης και ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πρέβεζας κ. Στράτος Ιωάννου αναφέρθηκαν διεξοδικά στις παρεμβάσεις και στα αιτήματα που έχουν υποβληθεί από το 2012 και εντεύθεν, με πλέον πρόσφατη επιστολή (18-6-2020) του Περιφερειάρχη προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών και συμφωνήθηκε προς την ίδια κατεύθυνση να συνταχθεί ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου. 

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΔΡYΪΝΟΥΠΟΛΕΩΣ, ΠΩΓΩΝΙΑΝΗΣ & ΚΟΝΙΤΣΗΣ: Με τέτοιο ρεσιτὰλ ανθελληνικών προκλήσεων των "Τσάμηδων" θα μπει η Αλβανία στην Ε.Ε.;


Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής καί Κονίτσης κύριος Ανδρέας,  έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:

ΔΕΗ: Παράταση προθεσμίας υποβολής δικαιολογητικών για το Αγροτικό τιμολόγιο


Η ΔΕΗ σε συνεννόηση με την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανακοίνωσε παράταση της προθεσμίας υποβολής των δικαιολογητικών για το Αγροτικό τιμολόγιο, η οποία έληξε σήμερα 30 Ιουνίου 2020, έως την 31η Δεκεμβρίου 2020.
Καλεί επίσης τους αγρότες να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητες τους, προς την εταιρεία, ειδικά εκείνους που για οποιοδήποτε λόγο έχουν διακόψει την αγροτική τους δραστηριότητα και συνεχίζουν παράτυπα να απολαμβάνουν τα προνόμια του αγροτικού τιμολογίου.
Η ΔΕΗ σημειώνει ότι εφαρμόζοντας τη σχετική νομοθεσία για την εκκαθάριση του Μητρώου των δικαιούχων του Αγροτικού τιμολογίου, ξεκίνησε τη διαδικασία από το 2014.
Παρά τη σχετική πρόοδο που έχει συντελεστεί, ένα μεγάλο μέρος των αγροτών δεν έχει επικαιροποιήσει τα στοιχεία του, καθώς, λόγω του αυξημένου όγκου των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες (Δήμοι, Περιφέρειες κλπ), παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις στην όλη διαδικασία.
Η προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος, μέσω του Συστήματος Υποβολής Αιτήσεων Ενιαίας Ενίσχυσης του ΟΠΕΚΕΠΕ, δεν έχει ακόμα αξιολογηθεί ως προς τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Περιφέρεια Ηπείρου: Σύναψη νέων προγραμματικών συμβάσεων ενέκρινε η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης


Αποφάσεις για τη σύναψη προγραμματικών συμβάσεων για έργα αποκατάστασης θρησκευτικών μνημείων και άλλων υποδομών έλαβε στη σημερινή συνεδρίασή της η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Περιφέρειας Ηπείρου. H  Επιτροπή ενέκρινε επίσης τη συμμετοχή της Περιφέρειας σε τουριστικές και θεματικές εκθέσεις για το δεύτερο εξάμηνο του 2020, με την επισήμανση πως θα ακολουθηθεί το διαμορφωμένο - από τις αρμόδιες υπηρεσίες - πλαίσιο για τον κορωνοϊό.
Αναλυτικά:
Από την Επιτροπή εγκρίθηκε η σύναψη προγραμματικών συμβάσεων για τα έργα:
  Ø   «Αποκατάσταση Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μεγάλου Περιστερίου» προϋπολογισμού 130.000 ευρώ, μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου, και της Ιεράς Μητρόπολης Ιωαννίνων
  Ø   «Εργασίες επισκευής Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Βλαχάτανου Δήμου Ζίτσας» προϋπολογισμού 88.000 ευρώ, μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου, του Υπ. Πολιτισμού και της Ι.Μ. Ιωαννίνων
  Ø    «Προμήθεια σωλήνων ύδρευσης ΡΕ Φ63 / ΡΝ 16, αντλητικού συγκροτήματος και υδραυλικών υλικών για την ύδρευση των κτηνοτροφικών μονάδων Τ.Κ Δολιανών –Σιταριάς και Ζιάβροχου του Δήμου Πωγωνίου», προϋπολογισμού 24.180 ευρώ, μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου Πωγωνίου.

Υπουργείο Υγείας: Ένας θάνατος σήμερα, 20 νέα κρούσματα


Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, ένας θάνατος  σήμερα, 20 νέα κρούσματα.
Συνολικά τα θύματα είναι 192 ενώ οι περιπτώσεις του Covid-19 στη χώρα μας φτάνουν πλέον τις 3.409.
9 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. 
118 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Webinar από την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, την Τρίτη 30 Ιουνίου, ώρα 18:30-21:00,


TO ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ WEBINAR
30 Ιουνίου 2020, ώρα 18.30-21.00
ΠΡΟΕΔΡΟΙ: Β. Βασιλικός, Ν. Φραγκάκης
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Γ. Κοχιαδάκης
Πώς θα διερευνήσω και πότε θα στείλω για επεμβατική θεραπεία τον ασθενή με:
Συχνές έκτακτες κοιλιακές συστολές Κ. Λέτσας
Υπερκοιλιακή ταχυκαρδία Σ. Τζέης
Κολπική μαρμαρυγή Μ. Εφραιμίδης
Καναλοπάθεια Αν. Αντωνιάδης

Στο πρόγραμμα Erasmus συμμετέχει το Δημοτικό Σχολείο Καλπακίου


Ως ένα από τα τρία σχολεία που θα εκπροσωπήσουν το Νομό Ιωαννίνων στο πρόγραμμα Erasmus επιλέχθηκε το Δημοτικό Σχολείο Καλπακίου.
Το πρόγραμμα, με συντονιστή την Περιφερειακή Διεύθυνση Α/θμιας & Β/θμιας Εκπ/σης Ηπείρου,  έχει ως θέμα: “Μεταβαίνοντας από την παραδοσιακή διδασκαλία σε καινοτόμες εκπαιδευτικές μεθόδους για ένα σχολείο χωρίς αποκλεισμούς”.
Η πράξη περιλαμβάνει τρεις επιμορφωτικές δραστηριότητες και συγκεκριμένα:
1η  δραστηριότητα:  Νοέμβριος 2020/ 7 ημέρες/ Ιταλία
“ Adjusting migrant and refugee children in European primary schools”.
2η δραστηριότητα: Φεβρουάριος 2021/ 7 ημέρες/ Ιταλία
“Game based learning: Designing and Development of games as teaching techniques”.
3η  δραστηριότητα:  Μάρτιος 2021/ 7 ημέρες/ Σλοβενία
“Developingemotionalintelligence”.
Στη σύμπραξη συμμετέχουν επίσης:
1.       10 Δ.Σ. Ιωαννίνων
2.       21ο Δ.Σ. Ιωαννίνων
3.       Δ. Σ. Αγίου Σπυρίδωνα Άρτας
4.       Δ. Σ. Χαλκιάδων Άρτας
5.       Δ.Σ. Κιρκιζατών Άρτας
6.       10 Δ.Σ. Φιλιππιάδας Πρέβεζα
7.       3ο Δ.Σ. Ηγουμενίτσας

Σε 8 δόσεις ο φόρος εισοδήματος και σε 6 ο ΕΝΦΙΑ

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε στη Βουλή και αφορά την εταιρική διακυβέρνηση ανωνύμων εταιρειών και την κεφαλαιαγορά προβλέπει την εξόφληση του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων σε 8 μηνιαίες δόσεις και του ΕΝΦΙΑ σε 6 μηνιαίες δόσεις.
Προβλέπεται ακόμη η έκπτωση φόρου 2% για εφάπαξ εξόφληση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων εντός της προθεσμίας πληρωμής της πρώτης δόσης (έως τις 31 Ιουλίου).
Ειδικότερα σύμφωνα με την διάταξη του νομοσχεδίου:
Ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων που θα προκύψει με την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων μπορεί να εξοφληθεί σε 8 ίσες μηνιαίες δόσεις αντί 3 διμηνιαίες δόσεις που ίσχυε έως πέρυσι. Η πρώτη δόση καταβάλλεται έως τις 31 Ιουλίου και η τελευταία έως τις 26 Φεβρουαρίου 2021.
Η καταβολή του φόρου που προσδιορίζεται από δηλώσεις φορολογούμενων που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που τηρούν απλογραφικά βιβλία γίνεται σε 6 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Σεπτεμβρίου 2020 και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των πέντε επόμενων μηνών. Όταν ο φόρος που οφείλεται με βάση την εμπρόθεσμη δήλωση καταβάλλεται εφάπαξ μέσα στη προθεσμία της πρώτης δόσης, παρέχεται στο συνολικό ποσό του φόρου και των λοιπών συμβεβαιούμενων με αυτόν οφειλών έκπτωση 2%.

Νέα όρια επιβατών για Ι.Χ., ταξί και βαν


Σύμφωνα με τη νέα ΚΥΑ που υπέγραψε το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών αλλάζουν τα δεδομένα στα επιβατικά οχήματα και τα ταξί, και ακόμη περιλαμβάνει μία σειρά τροποποιήσεων με αφορμή τα μέτρα για τον κορωνοϊό και την τήρηση των κανόνων για τις αποστάσεις σε δημόσιες υπηρεσίες. Η νέα ΚΥΑ θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι τις 12 Ιουλίου 2020.
Συγκεκριμένα:
Για τα επιβατηγά οχήματα ιδιωτικής χρήσης (Ε.Ι.Χ.) μέχρι επτά θέσεων, επιτρέπεται η μεταφορά τριών επιβατών πλέον του οδηγού, έναντι δύο που ίσχυε έως σήμερα.
Για επιβατηγά οχήματα ιδιωτικής χρήσης (Ε.Ι.Χ.) οκτώ ή εννέα θέσεων, επιτρέπεται η μεταφορά πέντε επιβατών πλέον του οδηγού, έναντι τεσσάρων που ίσχυε έως σήμερα.
Ανάλογες διατάξεις ισχύουν και για τα διπλοκάμπινα, μεικτής χρήσης και τύπου βαν οχήματα.
Όσον αφορά στα επαγγελματικής χρήσης οχήματα:
Για επιβατηγά οχήματα δημόσιας χρήσης (Ε.Δ.Χ. όπως ταξί, ειδικής μίσθωσης) και επιβατηγά ιδιωτικής χρήσης οχήματα (Ε.Ι.Χ.) με οδηγό μέχρι επτά θέσεων, επιτρέπεται η μεταφορά τριών επιβατών, πλέον του οδηγού, έναντι δύο που ίσχυε έως σήμερα.
Για επιβατηγά οχήματα οκτώ ή εννέα θέσεων δημόσιας χρήσης (Ε.Δ.Χ. Ειδικής Μίσθωσης) και επιβατηγά ιδιωτικής χρήσης οχήματα (Ε.Ι.Χ.) με οδηγό επιτρέπεται η μεταφορά πέντε επιβατών πλέον του οδηγού, έναντι τεσσάρων που ίσχυε έως σήμερα.
Στις περιπτώσεις αυτές επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση η υπέρβαση του ορίου επιβατών εφόσον στο όχημα επιβαίνουν, πέραν του οδηγού, μόνο γονείς με τα ανήλικα τέκνα τους. Στην περίπτωση που τα τέκνα είναι ενήλικα, η εξακρίβωση γίνεται με την επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας ή άλλου επίσημου εγγράφου (διαβατηρίου ή διπλώματος οδήγησης).

Ιόνια Οδός: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον Ανισόπεδο Κόμβο (Α/Κ) Φιλιππιάδας


Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν στην Ιόνια Οδό και συγκεκριμένα στον Ανισόπεδο Κόμβο (Α/Κ) Φιλιππιάδας, με σκοπό την εκτέλεση εργασιών συντήρησης των ιστών οδοφωτισμού του εν λόγω κόμβου.  
Ειδικότερα, την Τρίτη 30 Ιουνίου και από τις 07:00 έως τις 20:00 το βράδυ θα ισχύσει ολικός αποκλεισμός των κλάδων εισόδου του Α/Κ Φιλιππιάδας στον αυτοκινητόδρομο, προς Ιωάννινα και Αντίρριο.
Κατά το διάστημα αυτό, όσοι οδηγοί επιθυμούν να εισέλθουν στον αυτοκινητόδρομο μέσω του Α/Κ Φιλιππιάδας, με κατεύθυνση προς Ιωάννινα, με τη χρήση κατάλληλων προσωρινών και προειδοποιητικών σημάνσεων και μέσω της Παλαιάς εθνικής Οδού, θα οδηγούνται έως τον Α/Κ Άρτας από όπου και θα εισέρχονται σε αυτόν.
Αντίστοιχα, όσοι οδηγοί επιθυμούν να εισέλθουν στον αυτοκινητόδρομο μέσω του Α/Κ Φιλιππιάδας, με κατεύθυνση προς Αντίρριο, με τη χρήση κατάλληλων προσωρινών σημάνσεων και μέσω της Παλαιάς εθνικής Οδού, θα οδηγούνται έως τον Ημικόμβου (Η/Κ) Κομποτίου από όπου και θα εισέρχονται σε αυτόν.
Η Νέα Οδός έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια των οδηγών, ενώ σχετικές προσωρινές σημάνσεις θα τοποθετηθούν µε στόχο την πλήρη ενημέρωσή τους.
Η Νέα Οδός ευχαριστεί για την κατανόηση και παρακαλεί τους οδηγούς να συμμορφώνονται με τη  σχετική σήμανση και να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή κατά τη διέλευσή τους από το εν λόγω τμήμα.

O δεκάλογος των διαβητικών ατόμων για ασφαλείς και ξένοιαστες καλοκαιρινές διακοπές


Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι, μετά το επώδυνο, αγωνιώδες και ανασφαλές τελευταίο τετράμηνο κατά το οποίο ο νέος κορωνοϊός και η COVID-19 ήταν οι απόλυτοι πρωταγωνιστές στη ζωή και τα ενδιαφέροντά μας, οι καλοκαιρινές διακοπές φαντάζουν ένα όνειρο που όλοι έχουμε ανάγκη να ζήσουμε. Να απολαύσουμε ξανά τη ζωή, τη φύση και την εποχή, να αφεθούμε στη γλύκα της ξενοιασιάς και της χαλάρωσης, να ανανεωθούμε και να ανανεώσουμε ενδιαφέροντα και προοπτικές.
Ιδιαίτερα εσείς τα άτομα με διαβήτη, τα κατά κόρον αναφερθέντα ως «ευπαθής ομάδα» τον καιρό της καραντίνας, έχετε ανάγκη τις καλοκαιρινές διακοπές περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Και μπορείτε να τις κάνετε με ασφάλεια, ακολουθώντας κάποιες απλές οδηγίες, διευκρινίζει ο κ. Ανδρέας Μελιδώνης, Συντονιστής Διευθυντής Διαβητολογικού Κέντρου Metropolitan Hospital.
Αγαπητοί φίλοι με διαβήτη:
Σε αυτές τις διακοπές θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή σε μερικά πράγματα και κάποιες καταστάσεις, για να διασφαλίσετε υγιεινές διακοπές χωρίς απορρύθμιση του διαβήτη και χωρίς κινδύνους επιπλοκών.
Κάποιες χρήσιμες συμβουλές που ακολουθούν θα σας βοηθήσουν πρακτικά, αποτελώντας την πυξίδα σας για γλυκές και ξεκούραστες καλοκαιρινές διακοπές.
Οδηγίες για τη διατροφή:
        Αποφεύγετε τα βαριά και μεγάλα σε ποσότητα φαγητά το καλοκαίρι. Προτιμάτε τα μικρά και συχνά γεύματα. Επιμένετε σε πράσινες σαλάτες, εύπεπτα ψάρια του αφρού, ψητά και ξηρά φαγητά. Καταναλώνετε τα επιτρεπόμενα από το διαιτολόγιό σας φρούτα, αλλά ξαναμελετήστε τις αντιστοιχίες φρούτων για να τις έχετε πρόσφατες, προτού φύγετε για τις διακοπές σας.
        Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στο πρωινό των διακοπών, το οποίο καλό είναι να αποτελείται από άπαχο γάλα ή γιαούρτι με μαύρο ψωμί ή δημητριακά και φρούτα. Αντισταθείτε στον πειρασμό να δοκιμάσετε τα πάντα από τον πρωινό μπουφέ του ξενοδοχείου, αν φυσικά η επιστροφή στην κανονικότητα του καλοκαιριού περιλαμβάνει και επιστροφή στα πλούσια ξενοδοχειακά πρωινά.