Πέμπτη 9 Ιουνίου 2022

Ηγουμενίτσα: Σύλληψη τριών Τούρκων που έκρυβαν στο αυτοκίνητο, πιστόλι, περίστροφο και σφαίρες


Στη σύλληψη τριών (03) Τούρκων υπηκόων  ηλικίας 33, 45 και 27 ετών προέβησαν, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, στελέχη της ομάδας Κ9/ Περιφερειακής Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών (Π.Ο.Δ.Ι.Ν.) για παράβαση του Ν. 2168/93 «περί όπλων, πυρομαχικών, εκρηκτικών υλών και εκρηκτικών μηχανισμών», όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

Ειδικότερα, σε διενεργηθέντα έλεγχο στην πύλη εισόδου του λιμένα Εξωτερικού Ηγουμενίτσας σε Ι.Χ.Ε. όχημα, διαπιστώθηκε ότι ο 33χρονος ως οδηγός και ο 45χρονος και ο 27χρονος ως συνεπιβάτες, κατείχαν και μετέφεραν από κοινού, επιμελώς κρυμμένα πίσω από την οθόνη του συστήματος πλοήγησης του ταμπλό του οχήματος, δύο πυροβόλα όπλα, έναν γεμιστήρα με εκατόν τριάντα επτά (137) φυσίγγια διαμετρήματος 38 special και είκοσι επτά (27) φυσίγγια διαμετρήματος 9 mm, για τα οποία δεν ήταν εφοδιασμένοι με τις προβλεπόμενες άδειες.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση κατά την αυτόφωρη διαδικασία, κατασχέθηκαν τα όπλα και τα φυσίγγια καθώς και το Ι.Χ.Ε. όχημα.

Συνελήφθη ημεδαπός για κλοπές στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων

 


Εξιχνιάστηκαν (5) περιπτώσεις

 

Στη σύλληψη ημεδαπού προχώρησαν χθες (08-06-2022) πρώτες πρωινές ώρες στα Ιωάννινααστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για κλοπές κατ’ εξακολούθηση.

Ειδικότερα, οι αστυνομικοί κλήθηκαν ύστερα από καταγγελία για κλοπή από δωμάτιο του νοσοκομείου και μετέβησαν άμεσα στον εξωτερικό χώρο του, όπου εντόπισαν τον κατηγορούμενο και τον ακινητοποίησαν, παρά την προσπάθειά του να διαφύγει.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ο συλληφθείς είχε αφαιρέσει νωρίτερα μέσα από δωμάτια του νοσοκομείου το συνολικό χρηματικό ποσό των -460- ευρώ από την κατοχή νοσηλευόμενων και συνοδών σε (5) διαφορετικές περιπτώσεις.

Στην κατοχή του βρέθηκε και κατασχέθηκε το ποσό των -828- ευρώ, μέρος του οποίου αποδόθηκε κατά περίπτωση στους παθόντες.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

ΕΟΔΥ: Εννέα θάνατοι σήμερα, 4.500 νέα κρούσματα

 


Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 111.

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, εννέα θάνατοι σήμερα, 4.500 νέα κρούσματα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου (άτομα) που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 4.500.

Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που νόσησαν ανέρχεται σε 3.487.775 (ημερήσια μεταβολή +0.1%), εκ των οποίων 48.8% άνδρες.

Ο αριθμός πιθανών νέων επαναλοιμώξεων που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 545 ενώ από την αρχή της πανδημίας SARS-CoV-2 ο συνολικός αριθμός εκτιμάται σε 140.146(3.9% του συνολικού αριθμού των θετικών αποτελεσμάτων).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 9, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 29.976 θάνατοι.

Το 95.6% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 111 (59.5% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη.

To 91.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 52 (46.85%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 59 (53.15%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.693 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 102 (ημερήσια μεταβολή +2%).

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 90 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 37 έτη (εύρος 0.2 έως 112 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 80 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Δήμος Πωγωνίου: Καθαρισμός οικοπέδων

 


Παρακαλούνται όλοι οι ιδιοκτήτες νομείς και επικαρπωτές οικοπέδων και λοιπών ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται εντός των ορίων των οικισμών να μεριμνήσουν για τον καθαρισμό και την αποψίλωση των ανωτέρω χώρων.

Επίσης σε απόσταση μέχρι 100 μ. από τα όριά τους και στους κοινόχρηστους χώρους να μεριμνήσουν για τον καθαρισμό από ξερά χόρτα και απορρίμματα τα οποία μπορεί να αποτελέσουν αιτία ανάφλεξης – πυρκαγιάς.

Η υποχρέωση καθαρισμού των οικοπέδων προκύπτει από την υπ’ αριθ. 4/2012 Πυροσβεστική Διάταξη (ΦΕΚ Β’ 1346/25.4.2012).

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης εφαρμόζονται διοικητικές και ποινικές κυρώσεις σύμφωνα με το άρθρο 94 του Ν.3852/2010.

Δήμος Πωγωνίου: Τέλη ύδρευσης για Κουκλιούς, Σιταριά και Άνω Ραβένια

 


Εκδόθηκαν τα τέλη ύδρευσης Κοινοτήτων Κουκλιών, Σιταριάς και Άνω Ραβενίων για το Α' και Β' Εξάμηνο 2021, με ημερομηνία λήξης 31-7-22.

Μπίκας Χρ. Κωνσταντίνος: Καθαρισμός των ιδιοκτησιών

 


Αγαπητοί συγχωριανοί συνδημότες σας παρακαλώ όλους να προσπαθήσετε για τον καθαρισμό των ιδιοκτησιών σας.

Είναι σοβαρό το ζήτημα.

Τώρα το καλοκαίρι με τις τόσο υψηλές θερμοκρασίες, ελλοχεύει ο κίνδυνος πυρκαγιάς.

Με τιμή

Ο Πρόεδρος Κοινότητας

Παρακαλάμου

Μπίκας Χρ. Κωνσταντίνος

Δήμος Πωγωνίου: Περίληψη διακήρυξης επαναληπτικής δημοπρασίας εκμίσθωσης ακίνητου κοινότητας Ριαχόβου-Δ.Ε. Άνω Καλαμά

 


Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Προκηρύσσει επαναληπτική δημοπρασία για την εκμίσθωση δημοτικού ακινήτου στην Κοινότητα Ριαχόβου Δήμου Πωγωνίου.

Η δημοπρασία θα διεξαχθεί την 15/06/2022, ώρα 10:00 π.μ στο Δημαρχείο του Δήμου Πωγωνίου στο Καλπάκι.

Ελάχιστο όριο πρώτης προσφοράς (κατώτερο μηνιαίο μίσθωμα), ορίζεται το ποσό των 20€. Μαζί με τη συμμετοχή τους οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να καταθέσουν και εγγυητική συμμετοχής που ανέρχεται στο ποσό των 24€.

Ειδικοί όροι συμμετοχής στους διαγωνισμούς: Δημοτική & φορολογική ενημερότητα και αξιόχρεος εγγυητής.

Πληροφόρηση ενδιαφερομένων:

Πληροφορίες για τη δημοπρασία  παρέχονται από το Δημαρχείο Πωγωνίου με έδρα Καλπάκι εργάσιμες ημέρες και ώρες τηλ.2653360105.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ

ΚΑΨΑΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Ιωάννινα: Σύλληψη ημεδαπού για κλοπές κατ’ εξακολούθηση

 


Στη σύλληψη ημεδαπού προχώρησαν χθες (08-06-2022) πρώτες πρωινές ώρες στα Ιωάννινα αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για κλοπές κατ’ εξακολούθηση.
Ειδικότερα, οι αστυνομικοί κλήθηκαν ύστερα από καταγγελία για κλοπή από δωμάτιο του νοσοκομείου και μετέβησαν άμεσα στον εξωτερικό χώρο του, όπου εντόπισαν τον κατηγορούμενο και τον ακινητοποίησαν, παρά την προσπάθειά του να διαφύγει.
Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ο συλληφθείς είχε αφαιρέσει νωρίτερα μέσα από δωμάτια του νοσοκομείου το συνολικό χρηματικό ποσό των -460- ευρώ από την κατοχή νοσηλευόμενων και συνοδών σε (5) διαφορετικές περιπτώσεις.
Στην κατοχή του βρέθηκε και κατασχέθηκε το ποσό των -828- ευρώ, μέρος του οποίου αποδόθηκε κατά περίπτωση στους παθόντες.
Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

Πως θα «αποσύρετε» τις παλιές συσκευές με το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω συσκευή»

 


Οι δικαιούχοι του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω συσκευή» θα μπορούν να επιλέξουν οποιαδήποτε συσκευή θελήσουν, αρκεί να πληροί συγκεκριμένες προδιαγραφές ενεργειακής απόδοσης και ποιότητας.

Το πρόγραμμα επιδότησης αντικατάστασης παλαιών ηλεκτρικών συσκευών αναμένεται να ενεργοποιηθεί μέσα στις επόμενες ημέρες. Για να εξασφαλίσει όμως κάποιος την επιδότηση υπάρχει μια βασική προϋπόθεση. Θα πρέπει να δώσει για ανακύκλωση παλιά συσκευή.

Αυτό θα γίνεται μέσα από μια πολύ συγκεκριμένη διαδικασία: 

Αφού υποβληθεί η αίτηση και εγκριθεί θα έρχεται ο τεχνικός να ελέγξει ότι η συσκευή λειτουργεί κανονικά και θα αποσύρεται με έναν μοναδικό κωδικό.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας απόσυρσης, ο δικαιούχος θα λαμβάνει ένα εκπτωτικό voucher, με το οποίο στη συνέχεια θα μπορεί να προβεί στην αγορά της καινούριας ηλεκτρικής συσκευής, κλιματιστικού, ψυγείου και καταψύκτη.

Πώς θα γίνει η υποβολή της αίτησης

Καλό θα είναι πάντως όσοι σπεύσουν να δηλώσουν συμμετοχή στο πρόγραμμα «Ανακυκλώνω- Αλλάζω Συσκευή» να ξέρουν πως δεν θα πάρουν ποτέ χρήματα στο χέρι. Η επιδότηση θα φανεί απευθείας ως έκπτωση επί της αξίας του νέου προϊόντος το οποίο θα αγοράσουν. Άλλη μία λεπτομέρεια που θα ήταν χρήσιμη να ξέρουν οι ενδιαφερόμενοι είναι ότι αίτηση θα μπορεί να γίνει και απευθείας στο κατάστημα.

Ο δρ Γεώργιος Βασταρδής καθοδηγεί χειρουργούς σπονδυλικής στήλης στις νεότερες ενδοσκοπικές τεχνικές σε συνέδριο της Αυστραλίας

 


 

Άλλη μία διεθνής διάκριση για τον δρ Γεώργιο Βασταρδή, MD, PhD, Ambassador και Διεθνή Εκπαιδευτή (International Instructor - Κey Opinion Leader) της Ενδοσκοπικής Χειρουργικής Σπονδυλικής Στήλης για την Elliquence (NEW YORK, USA), Εξειδικευμένο Χειρουργό Σπονδυλικής Στήλης, Διευθυντή Κλινικής Ενδοσκοπικής και Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής Σπονδυλικής Στήλης του Metropolitan General.
Στο 33ο ετήσιο συνέδριο της εταιρίας σπονδυλικής στήλης της Αυστραλίας ή Spine Society of Australia 33rd Annual Scientific Meeting προσεκλήθη ο δρ Βασταρδής για να παρουσιάσει ομιλία με θέμα «Ενδοσκοπική και Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική Σπονδυλικής Στήλης. Εκπαίδευση για τα πρώτα χειρουργεία. Καθοδήγηση για την αποφυγή επιπλοκών». Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε από την Παρασκευή 27 έως την Κυριακή 29 Μαΐου 2022.



Ιδιαίτερα τιμητικό ήταν το μήνυμα καλωσορίσματος στον δρ Γεώργιο Βασταρδή, MD, PhD, ως έναν από τους διεθνώς κορυφαίους εκπαιδευτές για την Ενδοσκοπική Χειρουργική Σπονδυλικής Στήλης μαζί με τον Prof Gaines, Διευθυντή του Προγράμματος Υποτροφιών για την χειρουργική αντιμετώπιση των παραμορφώσεων της Σπονδυλικής Στήλης στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μιζούρι, ΗΠΑ.

Η ομιλία του δρ Γεώργιου Βασταρδή η οποία πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Αυστραλία, ήταν εξαιρετικής σημασίας, καθώς καθοδήγησε τους χειρουργούς σπονδυλικής στήλης για τις νεότερες ενδοσκοπικές τεχνικές και ελάχιστα επεμβατικές χειρουργικές τεχνικές προκειμένου να ξεκινήσει η αντιμετώπιση αντίστοιχων περιστατικών στην Αυστραλία.

Παράλληλα, κατά τη διαμονή του εκεί, πραγματοποιήθηκαν live Ενδοσκοπικές Επεμβάσεις Σπονδυλικής Στήλης από τον δρ Γεώργιο Βασταρδή στο Norwest Private Hospital, Sydney της Αυστραλίας μαζί με τους ιατρούς που ήθελαν να εκπαιδευτούν στις Ενδοσκοπικές Χειρουργικές τεχνικές, τον Dr Prashanth Rao, Νευροχειρουργό, Χειρουργό Σπονδυλικής Στήλης στο Norwest Private Hospital, Sydney και τον Dr Ralph Mobbs, Ιδρυτή και Διευθυντή της Neuro Spine Clinic στο Prince of Wales Private Hospital. Επίσης, επισκέφτηκε το Macquarie University Hospital & Clinic, Australia για hands-on training series courses στην Ενδοσκοπική Χειρουργική Σπονδυλικής Στήλης.

Επισκεφτείτε το link https://dcconferences.eventsair.com/ssa.../keynote-speakers για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Spine Society of Australia 33rd Annual Scientific Meeting.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Πέμπτη 9 Ιουνίου

 


Την Πέμπτη 9 Ιουνίου οι Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας-ISOBOX, 07:30-14:30

Άρτα, Εκθεσιακό Κέντρο Άρτας-ISOBOX, 07:30-14:30

Θεσπρωτία, Ηγουμενίτσα, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον,09:00-15:00

Θεσπρωτία, Παλαιό Δημαρχείο Παραμυθιάς,10:00-14:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών,08:30-13:30

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου,09:00-15:00

Ιωάννινα, Πλατεία Πύρρου,09:00-14:00

Ιωάννινα, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων,09:00-13:30

Πρέβεζα, Αίθουσα Λιμενικού Ταμείου , Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Θεσπρωτικού, 09:00-11:00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Λούρου, 11:30-14:00.

Οριστική λύση στην αχαλασία οισοφάγου και το εκκόλπωμα Zenker

 


Δύο από τις πιο συχνές παθήσεις του οισοφάγου, η αχαλασία και το εκκόλπωμα Zenker (Ζένκερ), που χαρακτηρίζονται από τη δυσκολία ή και την αδυναμία του ασθενούς να καταπιεί τις στερεές τροφές ή τα υγρά, αντιμετωπίζονται πλέον διεθνώς με τον πιο σύγχρονο και ταυτόχρονα ασφαλή και επιτυχημένο τρόπο, τις επεμβάσεις POEM (ΠΟΕΜ).
«Οι επεμβάσεις αυτές εκτελούνται από έμπειρους, εξειδικευμένους γαστρεντερολόγους και τείνουν να καθιερωθούν πλέον ως θεραπεία επιλογής σε όλο τον κόσμο.

Πραγματοποιούνται με μικροσκοπικά νυστέρια κατά τη διάρκεια μιας ειδικής γαστροσκόπησης σε κατάλληλα διαμορφωμένες ενδοσκοπικές ή χειρουργικές αίθουσες νοσοκομείων υπό γενική νάρκωση και έχουν τόσο σημαντικά πλεονεκτήματα ώστε σε όλα τα μεγάλα ενδοσκοπικά κέντρα του κόσμου έχουν πλέον αντικαταστήσει τις παλαιότερες και όχι πάντα αποτελεσματικές επεμβάσεις.
Στη χώρα μας, ένα από τα πρώτα νοσηλευτικά ιδρύματα όπου εφαρμόστηκε η μέθοδος POEM είναι το Metropolitan Hospital, ενώ τα τελευταία χρόνια πολλοί επεμβατικοί γαστρεντερολόγοι τείνουν να επιλέγουν τη μέθοδο ως την αρχική και συγχρόνως καλύτερη μέθοδο αντιμετώπισης αυτών των παθήσεων», επισημαίνει ο κ. Κωνσταντίνος Δελής, Διευθυντής Γαστρεντερολόγος στο
Metropolitan Hospital, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ.


Τι είναι οι επεμβάσεις POEM;

Ο όρος POEM προέρχεται από τα αρχικά των αγγλικών λέξεων Per Oral Endoscopic Myotomy που σημαίνει “διαμέσου του στόματος ενδοσκοπική μυοτομή”. Οι επεμβάσεις POEM (ΠΟΕΜ) ανήκουν στην κατηγορία των ελάχιστα επεμβατικών τεχνικών που εξελίχθηκαν διεθνώς τα τελευταία χρόνια και έχουν πλέον αντικαταστήσει τις παραδοσιακές μεθόδους. Γίνονται συνήθως (αλλά όχι αποκλειστικά) στον οισοφάγο. Απαιτούν πολύ λεπτότερους χειρισμούς συγκριτικά με τις κλασικές χειρουργικές τεχνικές, γιατί στοχεύουν σε όσο το δυνατόν λιγότερες παρεμβάσεις στο σώμα του ασθενούς.
Όπως σημειώθηκε παραπάνω, οι επεμβάσεις POEM γίνονται με ειδικά μικροσκοπικά νυστέρια που διέρχονται μέσα από τον αυλό ενός κοινού γαστροσκοπίου. Το ιδιαίτερο όμως χαρακτηριστικό τους είναι ότι πραγματοποιούνται όχι μέσα στον αυλό του οισοφάγου αλλά στο τοίχωμά του. Συγκεκριμένα, πραγματοποιούνται μέσω ενός ανατομικού τούνελ που διατρέχει το τοίχωμα του οισοφάγου παράλληλα με τον αυλό του και φτιάχνεται από τον ενδοσκόπο με τη βοήθεια του γαστροσκοπίου ειδικά για την επέμβαση.


Τόσο στο εκκόλπωμα Zenker (Ζένκερ) όσο και στην αχαλασία οισοφάγου παρατηρείται υπερτροφία συγκεκριμένων μυών του οισοφάγου και επακόλουθη αύξηση της πίεσης που αυτοί ασκούν. Το αποτέλεσμα είναι να δυσκολεύεται η κατάποση του ασθενούς και η προώθηση της τροφής στο στομάχι. Με τις επεμβάσεις POEM τέμνεται με τα ειδικά μικροσκοπικά νυστέρια σε συγκεκριμένο σημείο ο αντίστοιχος υπερτροφικός μυς (μυοτομή) ελαττώνοντας έτσι την πίεση που ασκεί και επαναφέροντας τη δυνατότητα της κατάποσης στον ασθενή.