Δευτέρα 18 Ιουλίου 2016

Περιφέρεια Ηπείρου: Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, την Τρίτη 19 Ιουλίου, ώρα 9:30

Την 19-07-2016, ημέρα Τρίτη και ώρα 9.30 συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Γραφείο του Περιφερειάρχη Ηπείρου (Διοικητήριο Περιφέρειας, Πλατεία Πύρρου αρ.1 Ιωάννινα, Α΄ όροφος, γρ. 209), με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής: 
Επικύρωση πρακτικών της προηγούμενης, από 08-07-2016 συνεδριάσεως.
1.Κατάρτιση της έκθεσης αποτελεσμάτων εκτέλεσης του Προϋπολογισμού της Περιφέρειας Ηπείρου για το Β’ τρίμηνο έτους 2016 και υποβολή της στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
2.Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Αποκατάσταση οδού Παλαιοχώρι Συρράκου - Κοτομίστα», αναδόχου «Κωνσταντινίδη Κατασκευαστική Ο.Ε.», μέχρι την 30-10-2016.
3.Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Αποκατάσταση 25ης Επαρχιακής Οδού», αναδόχου «ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΚΟΥΜΠΗΣ & ΣΙΑ Ε.Ε.», μέχρι την 05-09-2016.
4.Έγκριση του 2ου Α.Π.Ε. (σε υπέρβαση λόγω αύξησης ΦΠΑ και τακτοποιητικού ως προς τις ποσότητες)του έργου της Π.Ε. Ιωαννίνων«ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΔΑΣΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΔΑΣΙΚΗΣ ΟΔΟΠΟΙΙΑΣ & ΕΡΓΩΝ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΕΣ & ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΔΑΣΙΚΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ Τ.Κ. ΜΙΚ. & ΜΕΓ. ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ, ΜΙΚ. & ΜΕΓ. ΓΟΤΙΣΤΑΣ ΤΟΥ Δ. ΜΕΤΣΟΒΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ Τ.Κ. ΣΥΡΡΑΚΟΥ & ΚΑΛΑΡΥΤΩΝ, ΤΟΥ Δ.Β. ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ ΤΗΣ Π.Ε. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ», αναδόχου ΙΩΑΝΝΗ Ν. ΓΕΡΟΝΤΑ.

Τελευταία ευκαιρία για εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες με «κόκκινες» οφειλές

«Ραβασάκια» από τις τράπεζες θα λάβουν, και όσοι έχουν δάνεια που εμφανίζουν καθυστέρηση μικρότερη των 90 ημερών

Το μήνυμα που θα λάβουν όσοι έχουν δόσεις σε καθυστέρηση πάνω από 90 μέρες είναι ένα: Ελάτε να ρυθμιστείτε, διαφορετικά θα αξιολογηθείτε ως «μη συνεργάσιμοι» και θα ενεργοποιηθούν διαδικασίες πλειστηριασμού για τα ακίνητα που έχετε προσημειώσει.
Τα περιθώρια πλέον έχουν στενέψει, δεδομένου ότι τα πρώτα ραβασάκια «έφυγαν» προς τους δανειολήπτες τον Δεκέμβριο του 2015, και ο κύκλος ολοκληρώνεται μέσα στο καλοκαίρι με την τρίτη και τελευταία αποστολή των συστημένων επιστολών.
Μάλιστα «ραβασάκια» από τις τράπεζες θα λάβουν, σύμφωνα με το «Έθνος», και όσοι έχουν δάνεια που εμφανίζουν καθυστέρηση μικρότερη των 90 ημερών. Τα πιστωτικά ιδρύματα «σαρώνουν» στην κυριολεξία όλες τις οφειλές και θέλουν να προλάβουν ώστε να ρυθμίσουν τα δάνεια εκείνα που οδεύουν με μαθηματική ακρίβεια προς την «κόκκινη» περιοχή.
Πάντως, η ανταπόκριση στις δύο προηγούμενες επιστολές ήταν ιδιαίτερα μικρή και στην καλύτερη περίπτωση έφτασε το 20% -ανάλογα με την τράπεζα- για «κόκκινα» στεγαστικά και δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Το ποσοστό ανταπόκρισης σε ό,τι αφορά αποκλειστικά δανειολήπτες στεγαστικών σε καθυστέρηση διαμορφώνεται σε χαμηλότερα επίπεδα και κυμαίνεται ανάμεσα στο 10% με 15%.

Βήσσανη Πωγωνίου: Γιορτή του δάσους, την Παρασκευή 5 Αυγούστου

Την Παρασκευή 5 Αυγούστου ο Δήμος Πωγωνίου και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βήσσανης διοργανώνουν την Γιορτή του Δάσους. 
Συνδιοργανωτές είναι επίσης η Εκκλησιαστική Επιτροπή Βήσσανης, ο Δασικός Συνεταιρισμός Βήσσανης «Η πλάκα», φορείς του χωριού, η 5η Κυνηγητική Ομοσπονδία Ιωαννίνων, ο Κυνηγητικός Σύλλογος Πωγωνίου και  Α.Σ. Ερασιτεχνών Αλιέων Ιωαννίνων.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης έχει ως εξής:
7:00 μ.μ. Εσπερινός στη μονή ΑΒΕΛ Βήσσανης
9:15 μ.μ. Χαιρετισμός Δημάρχου Πωγωνίου κ. Κωνσταντίνου Καψάλη
Χαιρετισμός Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη
Χαιρετισμός Προέδρου Πολιτιστικού Συλλόγου Βήσσανης κ. Ιωάννη Κώτσια
Χαιρετισμός εκπροσώπου 5ης Κυνηγ. Ομοσπ. Ιωαννίνων κ. Χαράλαμπου Μπρέχα
Χαιρετισμός εκπροσώπου Α.Σ. Ερασιτεχνών Αλιέων Ιωαννίνων κ. Κωνσταντίνου Φρίγκα 
9:45 μ.μ. Βράβευση κ.κ. Πέτρου Λούκα και Βασίλη Κώστα για τη συνεισφορά τους στη διάδοση της Πωγωνήσιας Ηπειρώτικης μουσικής.
10:00 μ.μ. Παραδοσιακή δημοτική βραδιά με τον Βησσανιώτη δεξιοτέχνη στο λαούτο Βασίλη Γ. Κώστα και το συγκρότημα του Πέτρου Λούκα.

Εορταστικές εκδηλώσεις για το Ολοκαύτωμα της Μουσιωτίτσας


Ο Δήμος Δωδώνης, σε συνεργασία με το Τοπικό Συμβούλιο και τους φορείς της Μουσιωτίτσας τιμούν και φέτος το Ολοκαύτωμα. 
Ιούλιος 1943.
Οι Γερμανοί είχαν ξεκινήσει τις θηριωδίες τους στην Ήπειρο.
Από τις 24 του μήνα όλο και περισσότερο στρατεύματα μετακινούνταν προς την περιοχή.
Πάνω από τη Μουσιωτίτσα έκανε χαμηλές πτήσεις γερμανικό αεροπλάνο το οποίο πετούσε προκηρύξεις, γραμμένες στα ελληνικά.
Καλούσαν τους κατοίκους να μην φύγουν από τα σπίτια τους.
Την Κυριακή 25 Ιουλίου, ξεκίνησε συντονισμένη επίθεση από τέσσερα περιφερειακά σημεία, με τέσσερις ομάδες στρατού και με στόχο να αποκλειστεί η έξοδος από το χωριό.
Τα στρατεύματα των Ναζί σκορπούν φωτιά και θάνατο. Αντίποινα για την αντιστασιακή δράση που οργανώνονταν στην ευρύτερη περιοχή.
Η Μουσιωτίτσα μετρά 152 νεκρούς. Νέους, γέρους, γυναίκες ακόμη και μωρά.
Οι εκδηλώσεις μνήμης και τιμής κορυφώνονται την Κυριακή 24 και τη Δευτέρα 25 Ιουλίου.
Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής:
ΚΥΡΙΑΚΗ 24 ΙΟΥΛΙΟΥ
19:00 Τρισάγιο στο Σπιθάρι, τόπο εκτέλεσης των θυμάτων
19:30 Αγώνας δρόμου θυσίας από το Σπιθάρι προς τον Άγιο Νικόλαο- Λαμπαδηδρομία μέχρι το Μνημείο των Πεσόντων.
ΔΕΥΤΕΡΑ 25 ΙΟΥΛΙΟΥ
10:20 Αφίξεις επισήμων
10:30 Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αποστόλου Παύλου Νέας Μουσιωτίτσας
10:50 Πομπή προς το Μνημείο Πεσόντων
11:00 Επιμνημόσυνη Δέηση- Προσκλητήριο νεκρών
11:20 Χαιρετισμοί
11:30 Ομιλία για το χρονικό της ημέρας από τον κ. Δημήτριο Δήμο
11:40 Κατάθεση στεφάνων
Ενός λεπτού σιγή
Εθνικός Ύμνος- πέρας τελετής
ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
ΤΕΤΑΡΤΗ 20 ΙΟΥΛΙΟΥ
17:00 Εθελοντική αιμοδοσία στο Γυμνάσιο Μουσιωτίτσας
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22 ΙΟΥΛΙΟΥ
21:00 Λαϊκή βραδιά στη Νέα Μουσιωτίτσα
ΣΑΒΒΑΤΟ 23 ΙΟΥΛΙΟΥ
19:00 Παιδικό πάρτι στο Δημοτικό Σχολείο Κάτω Μουσιωτίτσας.

Ασημοχώρι Κόνιτσας: Έκλεψαν τον Ιερό Ναό Παναγίας

Χθες, (17-07-2016) καταγγέλθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Πυρσόγιαννης, κλοπή στον Ιερό Ναό Παναγίας, στο Ασημοχώρι Ιωαννίνων.
Ειδικότερα, κατά το χρονικό διάστημα από 14 έως 17-07-2016, άγνωστοι δράστες παραβίασαν την κεντρική πόρτα του Ιερού Ναού και αφαίρεσαν μία εικόνα, δύο σταυρούς και τέσσερις μουσαμάδες με ιερές απεικονίσεις.
Προανάκριση ενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Πυρσόγιαννης.

Ιωάννινα: Συνελήφθη 51χρονος αλλοδαπός για παραβάσεις της Νομοθεσίας περί Τελωνειακού Κώδικα

Συνελήφθη, χθες (17.07.2016) το βράδυ στα Ιωάννινα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, 51χρονος αλλοδαπός υπήκοος Αλβανίας, για παραβάσεις της Νομοθεσίας περί Τελωνειακού Κώδικα.
Ειδικότερα, χθες το βράδυ στα Ιωάννινα, πραγματοποιήθηκε αστυνομικός έλεγχος στο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο που οδηγούσε ο 51χρονος, κατά τη διάρκεια του οποίου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν κρυμμένα στο εσωτερικό του αυτοκινήτου, τα παρακάτω:
70 πακέτα τσιγάρων,
μία συσκευασία καπνού, βάρους (500) γραμμαρίων και
τρεις φιάλες με αλκοολούχο ποτό, βάρους (4,5) λίτρων, τα οποία δεν έφεραν την προβλεπόμενη ειδική ταινία φόρου κατανάλωσης και ως εκ τούτου στερούνται τελωνειακού ελέγχου και σήμανσης.
Τα λαθραία προϊόντα και το αυτοκίνητο κατασχέθηκαν.
Η προανάκριση διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων, ενώ ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

Αναφορά του Γιάννη Καραγιάννη για τη βελτίωση της λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Κόνιτσας

Ο βουλευτής Ιωαννίνων Γιάννης Καραγιάννης, κατέθεσε αναφορά στον Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό, επιστολή του Δημάρχου Κόνιτσας κ. Ανδρέα Παπασπύρου, με θέμα την αναγκαιότητα λήψης μέτρων για τη βελτίωση της λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Κόνιτσας.

Στην επιστολή του ο Δήμαρχος Κόνιτσας επισημαίνει την επιτακτική ανάγκη πληρέστερης στελέχωσης του Κέντρου Υγείας και των Περιφερειακών Ιατρείων και αιτείται τη δημιουργία σταθμού ΕΚΑΒ στην Κόνιτσα για την αποτελεσματικότερη κάλυψη των αναγκών των απομακρυσμένων Τοπικών Κοινοτήτων.

Λήγει σήμερα Δευτέρα η υποβολή φορολογικών δηλώσεων φυσικών προσώπων

Λήγει σήμερα Δευτέρα η προθεσμία για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων φυσικών προσώπων ενώ για φορολογικές δηλώσεις νομικών προσώπων η τελική ημερομηνία είναι η επόμενη Δευτέρα 25 Ιουλίου.
Όπως αναφέρει το υπουργείο σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Παρασκευή, λαμβάνοντας υπόψη τα αιτήματα των φορέων των Λογιστών της χώρας αποφάσισε να προχωρήσει σε ολιγοήμερη παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής δηλώσεων.
Μέχρι πριν από δύο ημέρες είχαν υποβληθεί συνολικά 5.865.000 δηλώσεις φυσικών προσώπων, από το σύνολο των 6.000.000 που αναμένεται να υποβληθούν.
Μάλιστα, την Πέμπτη 14.7.2016 υποβλήθηκαν 164.000 φορολογικές δηλώσεις, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ για τη φετινή χρονιά. 
Για τις δηλώσεις των νομικών προσώπων, υπάρχει ακόμα σημαντικός αριθμός δηλώσεων που δεν έχουν υποβληθεί.
Οι νέες και οριστικά καταληκτικές ημερομηνίες υποβολής δηλώσεων είναι:
1) Για τις φορολογικές δηλώσεις φυσικών προσώπων, η Δευτέρα 18.7.2016.
2) Για τις φορολογικές δηλώσεις νομικών προσώπων, η Δευτέρα 25.7.2016.

Ιωάννινα: Συνελήφθησαν τρεις ημεδαποί Ρομά, ηλικίας 35, 23 και 15 ετών, οι οποίοι κατηγορούνται για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών

Οι συλλήψεις τους πραγματοποιήθηκαν μετά από κλοπή - διάρρηξη σε οικία στα Ιωάννινα, από την οποία αφαίρεσαν διάφορα κοσμήματα και χρηματικό ποσό

Επίσης, εξακριβώθηκε η εμπλοκή τους και σε διάρρηξη οικίας στη Βασιλική Ιωαννίνων

Κατασχέθηκαν Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο και κλοπιμαία

Συνελήφθησαν, χθες (16-07-2016) το βράδυ στα Ιωάννινα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων σε συνεργασία με αστυνομικούς της Ειδικής Ομάδας Αστυνόμευσης της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ιωαννίνων και της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ) Ιωαννίνων, τρεις ημεδαποί Ρομά (35χρονος, 23χρονος και 15χρονος), κατηγορούμενοι για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών κατά συναυτουργία.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο διερεύνησης σχετικής καταγγελίας για διάρρηξη σπιτιού, οι αστυνομικοί εντόπισαν, χθες το απόγευμα στην πόλη των Ιωαννίνων, τους τρεις δράστες και τους προσήγαγαν στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.
Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι τρεις κατηγορούμενοι, το ίδιο πρωί μετέβησαν με Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο σε οικία στην πόλη των Ιωαννίνων, όπου αφού διέρρηξαν την πόρτα αυτής, αφαίρεσαν χρηματικό ποσό και κοσμήματα.
Επίσης, εξακριβώθηκε ότι το μεσημέρι της προηγούμενης ημέρας (15-07-2016), οι δράστες, με την ίδια μεθοδολογία, μετέβησαν στο χωριό Βασιλική Ιωαννίνων, όπου διέρρηξαν σπίτι και αφαίρεσαν χρηματικό ποσό.
Στην κατοχή των συλληφθέντων, βρέθηκε και κατασχέθηκε μέρος των κλοπιμαίων, που αποδόθηκαν στους παθόντες.
Από τους αστυνομικούς κατασχέθηκε επίσης το ανωτέρω Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, ως μέσο διευκόλυνσης διάπραξης κλοπών, ενώ ερευνάται η εμπλοκή τους και σε άλλες συναφείς αξιόποινες πράξεις.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον αρμόδιο Εισαγγελέα ενώ την προανάκριση ενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.