Δευτέρα 17 Απριλίου 2023

Παρακάλαμος: Θυρανοίξια του Ιερού Ναού Αγίου Βασιλείου

 Το πρωί της Δευτέρας του Πάσχα 17 Απριλίου 2023, πραγματοποιήθηκαν τα Θυρανοίξια του Ιερού Ναού Αγίου Βασιλείου, στα Μπολαίικα Παρακαλάμου.

Εκτιμήσεις για τρεις αυξήσεις επιτοκίων, 25 μονάδων βάσης ως τον Ιούλιο

 


Στο 3,75% θα οδηγηθεί το επιτόκιο καταθέσεων, εκτιμούν αναλυτές

Σε τρεις ακόμα αυξήσεις επιτοκίων των 25 μονάδων βάσης πρόκειται να προχωρήσει τον Μάιο, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εκτιμούν οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg.

Αυτό θα οδηγήσει το επιτόκιο καταθέσεων στο 3,75%, όπου θα παραμείνει μέχρι το τέλος του 2023, σύμφωνα με τους οικονομολόγους που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση την περίοδο 5 με 13 Απριλίου.

Υπέρ νέας αύξησης των επιτοκίων

Όπως προκύπτει από την έρευνα, οι προσδοκίες των οικονομολόγων ευθυγραμμίζονται σε γενικές γραμμές με εκείνες των επενδυτών, οι οποίοι βλέπουν τον τρέχοντα κύκλο σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής να οδηγεί τα επιτόκια σε χαμηλότερο επίπεδο σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις, λόγω της τραπεζικής αναταρχής σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

 Εξάλλου την προηγούμενη εβδομάδα, μιλώντας στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αξιωματούχοι της ΕΚΤ τάχθηκαν σχεδόν ομόφωνα υπέρ μιας νέας αύξησης του κόστους δανεισμού στις 4 Μαΐου, χωρίς ωστόσο να συμφωνούν αν θα πρόκειται για 25 ή για 50 μονάδες βάσης.

Η λήξη των μαθημάτων και οι ημερομηνίες των πανελλαδικών

 

Η  λήξη της τρέχουσας σχολικής χρονιάς, έχει ήδη ανακοινωθεί από το υπουργείο Παιδείας από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Ο προγραμματισμός του υπουργείου Παιδείας, που έχει ανακοινωθεί, δεν θα επηρεαστεί ιδιαίτερα από τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών, πέραν της μεταφοράς κατά μία ημέρα αργότερα των εξετάσεων των τάξεων του λυκείου.

Η 15η Ιουνίου είναι η ημερομηνία κατά την οποία αφ' ενός νηπιαγωγεία και δημοτικά θα ολοκληρώσουν τα μαθήματά τους και αφ' ετέρου, γυμνάσια και λύκεια θα ολοκληρώσουν τις εξετάσεις τους.

Η έναρξη των Πανελλαδικών Εξετάσεων έχει οριστεί την 1η Ιουνίου για τα ΕΠΑΛ και στις 2 Ιουνίου για τα ΓΕΛ.

Λήξη μαθημάτων

Αναλυτικότερα, όσον αφορά στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, τα τελευταία μαθήματα στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά θα πραγματοποιηθούν στις 15 Ιουνίου.

Ιωάννινα: Σύλληψη παράτυπου μετανάστη για πλαστογραφία πιστοποιητικών

 


Συνελήφθη σήμερα (17-04-2023) μετά τα μεσάνυχτα στα Ιωάννινα από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων αλλοδαπός, κατηγορούμενος για παράβαση της νομοθεσίας περί αλλοδαπών και πλαστογραφία πιστοποιητικών.

Eιδικότερα, κατά τον αστυνομικό έλεγχο, ο αλλοδαπός κατείχε και επέδειξε πλαστό Δελτίο Αιτήσαντος Διεθνή Προστασία, το οποίο κατασχέθηκε, ενώ διαπιστώθηκε ότι είχε εισέλθει παράνομα στη χώρα.

Φιλεκπαιδευτικός Σύνδεσμος Κάτω Ραβενιωτών Πωγωνίου: Γενική συνέλευση το Σάββατο 27 Μαΐου, ώρα 10:00 π.μ.

 


Γενική συνέλευση του Φιλεκπαιδευτικού Συνδέσμου Κάτω Ραβενιωτών Πωγωνίου, το Σάββατο 27 Μαΐου, ώρα 10:00 π.μ.

Τι αλλάζει στο εκλογικό σύστημα για τις δημοτικές κοινότητες

 


Ψηφίστηκαν τη Μεγάλη Τρίτη 11 Απριλίου 2023, οι τροποποιήσεις στο εκλογικό σύστημα για τις δημοτικές κοινότητες, με τις αλλαγές να αφορούν στον τρόπο εκλογής προέδρων και συμβουλίων.

Το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών με τις αλλαγές στο εκλογικό σύστημα για τις δημοτικές κοινότητες έχει δημοσιευτεί στο ΦΕΚ ως ν. 5043/2023 με τίτλο «Ρυθμίσεις σχετικά με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού- Διατάξεις για την ευζωία των ζώων συντροφιάς- Διατάξεις για το ανθρώπινο δυναμικό του δημοσίου τομέα- Λοιπές ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών και άλλες επείγουσες διατάξεις».

Ειδικότερα, με το άρθρο 18 προβλέπεται ότι από τις επόμενες δημοτικές εκλογές τριμελές συμβούλιο θα έχουν οι δημοτικές κοινότητες με μόνιμο πληθυσμό από 201 κατοίκους και άνω. Σήμερα αυτό ισχύει για τις κοινότητες με πάνω από 300 κατοίκους.

Οι δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό από 201 έως 300 κατοίκους, που επηρεάζονται από τη ρύθμιση είναι συνολικά 723.

Παρακάλαμος: Θεία λειτουργία στο εξωκκλήσι της Αγίας Παρασκευής, την Παρασκευή 21 Απριλίου

 


Όρθρος και Θεία λειτουργία στο εξωκκλήσι της Αγίας Παρασκευής Παρακαλάμου, την Παρασκευή της Διακαινησίμου, ώρα 7:30 π.μ..

Παραδοσιακό πανηγύρι της "Ζωοδόχου Πηγής" την Παρασκευή 21 Απριλίου, στην Παλιογκρίμπιανη Πωγωνίου

 


Παραδοσιακό πανηγύρι της "Ζωοδόχου Πηγής" την Παρασκευή της Διακαινησίμου, στην Παλιογκρίμπιανη Πωγωνίου.

Συνεχίζονται οι έλεγχοι σε όλη την ελληνική επικράτεια από την Ελληνική Αστυνομία

 


Οι έλεγχοι συνεχίζονται με βάση τις πάγιες εντολές της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Συγκεκριμένα το διάστημα από 9 έως 15 Απριλίου 2023, διενεργήθηκαν 105.448 τροχονομικοί έλεγχοι οδηγών και οχημάτων και βεβαιώθηκαν 22.896 παραβάσεις.

Πιο αναλυτικά, παραβάσεις βεβαιώθηκαν ανά περιφέρεια, ως ακολούθως:

• 3.307 στη Θεσσαλονίκη,

• 3.276 στην Αττική,

• 2.531 στη Θεσσαλία,

• 2.362 στην Κρήτη,

• 2.073 στη Δυτική Ελλάδα,

• 1.697 στην Κεντρική Μακεδονία,

• 1.411 στη Στερεά Ελλάδα,

• 1.399 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

• 1.382 στην Ήπειρο,

• 1.254 στην Πελοπόννησο,

• 723 στο Βόρειο Αιγαίο,

• 566 στα Ιόνια Νησιά,

• 479 στο Νότιο Αιγαίο και

• 436 στη Δυτική Μακεδονία.

Έως τις αρχές Μαΐου αναμένεται το άνοιγμα της πλατφόρμας για το νέο πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα»

 


Έως τις αρχές Μαΐου αναμένεται το άνοιγμα της πλατφόρμας για το νέο πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα» του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Από το πρόγραμμα με την αλλαγή ηλιακού θερμοσίφωνα αυτό θα επωφεληθούν άμεσα τουλάχιστον 120.000 ελληνικά νοικοκυριά, για τα οποία υπολογίζεται ότι θα μειωθεί η κατανάλωση ρεύματος για τη χρήση ζεστού νερού, κατά περίπου 65%.

Δυνητικοί ωφελούμενοι του προγράμματος είναι οικιακοί καταναλωτές που έχουν τοποθετημένο στην κατοικία τους (και όχι σε επαγγελματικό χώρο) ηλεκτρικό θερμοσίφωνα.

Αιτήσεις υποβάλλονται από μεμονωμένα φυσικά πρόσωπα τα οποία έχουν γεννηθεί πριν από την 1η Ιανουαρίου 2006 και διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα. Κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να υποβάλλει μία μόνο αίτηση.

Δεν είναι επιλέξιμοι ωφελούμενοι με μέσο ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας το οποίο υπερβαίνει τις 30.000 ευρώ.

Λεύκη: Προλαμβάνεται η εποχική έξαρση των συμπτωμάτων;

 


Πρόκληση αποτελεί η διαχείριση της λεύκης την άνοιξη και το καλοκαίρι, αφού τα συμπτώματα των πασχόντων αυτούς τους μήνες επιδεινώνονται. Ο λόγος είναι ότι όταν το δέρμα γύρω από τις προσβεβλημένες περιοχές αρχίζει να σκουραίνει ως αντίδραση στον ήλιο, οι λευκές κηλίδες γίνονται πιο εμφανείς. Πέραν του αισθητικού προβλήματος, τα ανοιχτότερου χρώματος τμήματα του δέρματος είναι πιο ευαίσθητα στην ηλιακή ακτινοβολία και ευκολότερο να υποστούν εγκαύματα από ότι το υπόλοιπο δέρμα, εάν μείνουν απροστάτευτα.

Αντίθετα απ’ ότι θα περίμενε κανείς, η απόλυτη αποφυγή του ήλιου δεν ενδείκνυται, τόσο για την ίδια την πάθηση όσο και για τη συνολική υγεία του οργανισμού, για τη σύνθεση της βιταμίνης D, τα επίπεδα της οποίας είναι χαμηλότερα στους πάσχοντες από λεύκη από τον υπόλοιπο πληθυσμό, αλλά και για την ψυχολογία τους.

Η ακραία φωτοπροστασία έρχεται σε αντίθεση, άλλωστε, με το γεγονός ότι η φωτοθεραπεία θεωρείται ως το "χρυσό πρότυπο" για τη θεραπεία της λεύκης. Επομένως, η ορθή προσέγγιση για τη διαχείριση των συμπτωμάτων τους είναι η ελεγχόμενη, υπό ιατρικές οδηγίες, έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία (ειδικά όταν ακολουθείται φωτοθεραπεία για τον έλεγχο των συμπτωμάτων) η οποία πρέπει πάντα να γίνεται κατόπιν σωστής χρήσης του ενδεδειγμένου αντηλιακού.
«
Η λεύκη προσβάλλει 1 - 2 στους 100 ανθρώπους. Η έναρξη των συμπτωμάτων στο 50% των πασχόντων  ξεκινά πριν από την ηλικία των 20 ετών και το 20% αυτών έχουν τουλάχιστον άλλο ένα μέλος στην οικογένειά τους με την πάθηση.