Τετάρτη 14 Ιουλίου 2021

Νέα σύλληψη από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων για τηλεφωνικές απάτες

 


Αλλοδαπή, μέλος εγκληματικής οργάνωσης συνελήφθη λίγη ώρα αφού παρέλαβε από ηλικιωμένη -14.000- ευρώ ως ιατρικά έξοδα για δήθεν ατύχημα του γιού της

Τα μέλη της οργάνωσης εμπλέκονται σε ανάλογες περιπτώσεις σε διάφορες περιοχές της χώρας

Η συνολική λεία της οργάνωσης από συνολικά (6) περιπτώσεις που έχουν ταυτοποιηθεί ανέρχεται περίπου στις -34.000- ευρώ

Σε ακόμη μία σύλληψη για τηλεφωνικές απάτες προχώρησαν αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων χθες το βράδυ στα Ιωάννινα, ύστερα από την προχθεσινή σύλληψη αλλοδαπής (σχετικό το από 13-07-2021 δελτίο τύπου της υπηρεσίας μας).

Αυτή τη φορά, οι αστυνομικοί, διερευνώντας καταγγελίες πολιτών στα Ιωάννινα σχετικά με απόπειρες τηλεφωνικής απάτης που έγιναν χθες (13-07-2021) και ύστερα από ανταλλαγή πληροφοριών και συνεργασία με το Τμήμα Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, κατάφεραν να εντοπίσουν αλλοδαπή, η οποία νωρίτερα είχε παραλάβει από ηλικιωμένη  σακούλα με χρηματικό ποσό -14.000- ευρώ και χρυσά κοσμήματα.

Σε βάρος της σχηματίστηκε δικογραφία για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, απάτη και απόπειρες απάτης κατ’ εξακολούθηση.

Από την αστυνομική έρευνα διακριβώθηκε ότι η συλληφθείσα λειτουργούσε ως μέλος εγκληματικής οργάνωσης με έδρα χώρα του εξωτερικού, η οποία δραστηριοποιούνταν στις τηλεφωνικές απάτες.

Ειδικότερα, ως προς τη δομή και τη δράση της οργάνωσης, αρχηγικό ρόλο είχε αλλοδαπός ο οποίος πραγματοποιούσε από τη χώρα του αιφνιδιαστικές τηλεφωνικές κλήσεις σε ανυποψίαστους πολίτες στη χώρα μας παριστάνοντας το γιατρό και απαιτούσε την άμεση καταβολή μεγάλων χρηματικών ποσών για την κάλυψη εξόδων εγχείρησης στενών συγγενικών τους προσώπων λόγω δήθεν ατυχήματος που είχαν.

Δύο ακόμη μέλη της οργάνωσης, άντρας και γυναίκα, κατά τη διάρκεια των τηλεφωνημάτων παρίσταναν κατά περίπτωση τους συγγενείς των υποψήφιων θυμάτων και εκλιπαρούσαν για την καταβολή των χρημάτων.

Άλλα μέλη της οργάνωσης, όπως η συλληφθείσα, βρισκόμενα στη χώρα μας είχαν το ρόλο του «εισπράκτορα», παραλαμβάνοντας τα χρήματα από τους παθόντες. 

Από τη διερεύνηση των καταγγελιών προέκυψε ότι χθες τα μέλη τη οργάνωσης είχαν αποπειραθεί να εξαπατήσουν πολίτες σε τουλάχιστον (7) περιπτώσεις, με το συνολικό προσδοκώμενο όφελος να ξεπερνά τις 120.000 ευρώ.

Ακόμη, προέκυψε ότι κατά τον τελευταίο μήνα, αστυνομικές υπηρεσίες σε διάφορες περιοχές της χώρας είχαν ταυτοποιήσει τα στοιχεία της συλληφθείσας αλλά και άλλων μελών – «εισπρακτόρων», τα οποία με την ίδια μέθοδο είχαν καταφέρει να αποσπάσουν συνολικά το χρηματικό ποσό των -19.900- ευρώ, ως ακολούθως:

 -9.000- ευρώ από ηλικιωμένη στα Τρίκαλα, τα οποία εισέπραξε η συλληφθείσα,

 -8.400- ευρώ από τρεις ηλικιωμένες στην περιοχή των Φερών Αλεξανδρούπολης, τα οποία εισέπραξε αλλοδαπή, μέλος της οργάνωσης,

 -2.500- ευρώ από ηλικιωμένη στα Νέα Μουδανιά Χαλκιδικής, τα οποία εισέπραξε αλλοδαπή, μέλος της οργάνωσης.

Στην κατοχή της κατηγορούμενης βρέθηκαν και αποδόθηκαν στην ηλικιωμένη παθούσα η σακούλα με το χρηματικό ποσό των -13.850- ευρώ και τα αφαιρεθέντα χρυσά κοσμήματα.

Η συλληφθείσα  με τη δικογραφία που σχηματίστηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων, ενώ η έρευνα για την ταυτοποίηση της εμπλοκής της και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις συνεχίζεται.

ΕΟΔΥ: Επτά θάνατοι σήμερα, 2.938 νέα κρούσματα

 

7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, επτά  θάνατοι σήμερα, 2.938 νέα κρούσματα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.938, εκ των οποίων 7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 447.718 (ημερήσιαμεταβολή+0.7%), εκ των οποίων 51.2%άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7ημερών, 165 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.832 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

To 𝑅𝑡 για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 1.38 (95% Crl: 1.04 – 1.76)

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 7, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.813 θάνατοι. Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 135 (65.9% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη.

To 84.4% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.739 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 100 (ημερήσια μεταβολή -10.71%).

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 80 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 42 έτη (εύρος 2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

ΠΑ.ΣΥ.Π.Υ.: Η κλοπή των €5 εκατ. στον ΕΟΠΥΥ να μην γίνει clawback που θα επωμισθούν οι εταιρείες - πάροχοι


 Μέσα από την πρόσφατη αποκάλυψη της μεγάλης απάτης εις βάρος του ΕΟΠΥΥ, που προκάλεσε ζημιά άνω των  5 εκατομμυρίων ευρώ στον οργανισμό, φάνηκε ξεκάθαρα, αυτό που υποστηρίζει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Παρόχων Υγείας (ΠΑ.ΣΥ.Π.Υ.)  εδώ και πολλά χρόνια, δηλαδή, το πόσο διάτρητο είναι το σύστημα και όποιος κλέβει αυξάνει το clawback (υποχρεωτική επιστροφή, λόγω υπερβάλλουσας δαπάνης σε σχέση με τον προϋπολογισμό),  το οποίο ήδη έχει οδηγήσει τις εταιρείες – παρόχους ιατροτεχνολογικών προϊόντων σε δεινή θέση. 

Όπως αναφέρει ο Πρόεδρος του ΠΑ.ΣΥ.Π.Υ. κ. Γιώργος Βιδάλης:  «Σε καμία περίπτωση δεν ισχύει αυτό που αναφέρθηκε στις ανακοινώσεις τόσο της Αστυνομίας όσο και της προέδρου του ΕΟΠΥΥ, ότι όποιος κλέβει ουσιαστικά ζημιώνει το ελληνικό δημόσιο.  Δυστυχώς, όποιος κλέβει ζημιώνει τις εταιρείες - παρόχους. Και αυτό γιατί  το χρηματικό ποσό που καταχράστηκαν οι επιτήδειοι, θα καταβληθεί από εμάς τους παρόχους, ως υποχρεωτική επιστροφή (clawback), λόγω υπερβάλλουσας δαπάνης σε σχέση με τον προϋπολογισμό.  Στην ουσία δηλαδή, οποίος κλέβει επιβαρύνει το ποσό του clawback που πληρώνουμε οι εταιρείες  και για αυτό το λόγο θα πρέπει άμεσα η πολιτεία να αποσύρει αυτό το άδικο και αναποτελεσματικό σύστημα των επιστροφών».

Ο ΠΑ.ΣΥ.Π.Υ. έχει ζητήσει κατ’ επανάληψη, τόσο από την Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ όσο και από τις σημερινές αλλά και προηγούμενες διοικήσεις του Υπουργείου Υγείας, την κατάργηση του clawback, και την ενίσχυση του προϋπολογισμού. Δυστυχώς μέχρι σήμερα, και παρά την αύξηση των αναγκών σε συσκευές οξυγονοθεραπείας λόγω της πανδημίας, δεν υπήρξε κάποια απάντηση από τους ιθύνοντες, παρά τις υποσχέσεις στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στην επιβίωση των εταιρειών του κλάδου των ιατροτεχνολογικών προϊόντων. 

«Ο κίνδυνος κλεισίματος των εταιρειών μας, είναι πλέον ορατός. Καλούμε την Πολιτεία, το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ, να ενσκύψει στο πρόβλημα του clawback, αφού πλέον είναι ζήτημα ζωτικής σημασίας για την επιβίωση των εταιριών μας και κατ’ επέκταση για την  απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων ασθενών», τονίζει ο κ. Γ.Βιδάλης.

Σχετικά με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Παρόχων Υγείας:

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Παρόχων Υγείας, ιδρύθηκε το 2011 και μέλη του είναι εταιρείες πάροχοι ιατροτεχνολογικών προϊόντων σε όλη την Ελλάδα.    

Περισσότερα στοιχεία στον δικτυακό τόπο του Συνδέσμου: http://www,pasypy.gr   

Τηλ. επικοινωνίας 211 212 1721, 

Συνελήφθη ημεδαπή και ταυτοποιήθηκε αλλοδαπός συνεργός της, οι οποίοι εντοπίστηκαν στο Επταχώρι Καστοριάς να μεταφέρουν σε αυτοκίνητο -76,5- κιλά κάνναβης

 


Στο πλαίσιο στοχευμένων δράσεων για την καταπολέμηση του διασυνοριακού εγκλήματος στο τομέα των ναρκωτικών και κατόπιν κατάλληλης αξιοποίησης πληροφοριών, αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων με τη συνδρομή και αστυνομικών του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Κρυσταλλοπηγής Φλώρινας, κατάφεραν να αποτρέψουν τη διακίνηση στη χώρα μεγάλης ποσότητας κάνναβης.

Για την υπόθεση συνελήφθη χθες (13-07-2021) νωρίς το πρωί στο Επταχώρι Καστοριάς ημεδαπή, ενώ ταυτοποιήθηκαν τα πλήρη στοιχεία ταυτότητας αλλοδαπού συνεργού της, οι οποίοι κατηγορούνται κατά περίπτωση για μεταφορά, διακίνηση και κατοχή ναρκωτικών, απείθεια, φθορά ξένης ιδιοκτησίας και επικίνδυνη οδήγηση.

Ειδικότερα, μετά από συντονισμένες ενέργειες οι αστυνομικοί εντόπισαν τους κατηγορούμενους σε περιοχή του Επταχωρίου Καστοριάς να επιβαίνουν σε αυτοκίνητο και εκείνοι επιχείρησαν να αποφύγουν τον έλεγχο, αναπτύσσοντας ταχύτητα και πραγματοποιώντας επικίνδυνους ελιγμούς, ενώ προσέκρουσαν και πάνω σε υπηρεσιακό αυτοκίνητο.

Σε κοντινή απόσταση, ο αλλοδαπός οδηγός εγκατέλειψε το αυτοκίνητο και τράπηκε σε φυγή πεζή σε δύσβατη και δασώδη περιοχή, ενώ η ημεδαπή ακινητοποιήθηκε και συνελήφθη στο σημείο.

Εντός του αυτοκινήτου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν -74- δέματα με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους -76- κιλών και -500- γραμμαρίων.

Ακόμη, στο πλαίσιο των ερευνών εντοπίστηκε στην ίδια περιοχή και κατασχέθηκε έτερο αυτοκίνητο, το οποίο, όπως προέκυψε, είχε μισθώσει η κατηγορούμενη προκειμένου να λειτουργήσει ως προπομπός της μεταφοράς των ναρκωτικών, αλλά λόγω βλάβης το εγκατέλειψε.

Επιπλέον, κατασχέθηκαν:

το αυτοκίνητο της μεταφοράς των ναρκωτικών, ιδιοκτησίας του αλλοδαπού,

τσαντάκι με έγγραφα και χρηματικό ποσό -100- ευρώ,

κινητό τηλέφωνο.

Η συλληφθείσα οδηγήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα, ενώ οι έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του συγκατηγορουμένου της βρίσκονται σε εξέλιξη.

Προανάκριση για την υπόθεση ενεργείται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Ουσιαστικά αποτελέσματα από την επίσκεψη της επιχειρηματικής αποστολής από τη Γερμανία

 


Με ουσιαστικά αποτελέσματα και στους τρεις τομείς ενδιαφέροντος, ολοκληρώθηκε η επίσκεψη στην Ήπειρο της επιχειρηματικής αποστολής από τη Γερμανία που είχε επικεφαλής τον συμπατριώτη μας Δήμαρχο του   Schwerte κ. Δημήτριο Αξούργο και τη Γενική  Πρόξενο της Ελλάδος στο Ντίσελντορφ κ. Μαρία Παπακωνσταντίνου. Τα μέλη της αποστολής επισκέφθηκαν τουριστικές περιοχές, παραγωγικές μονάδες του ενδιαφέροντος τους και εγκαταστάσεις παραγωγής βιοαερίου. 

Αποτέλεσμα των επισκέψεων και των οργανωμένων συναντήσεων που έγιναν, είναι η σύναψη των πρώτων συμφωνιών για εξαγωγή ηπειρωτικών προϊόντων στη Γερμανία καθώς και η διερεύνηση της δυνατότητας συνεργασιών με άλλους παραγωγούς, διαδικασία η οποία θα εξελιχθεί στη συνέχεια με απευθείας επικοινωνίες. 

 Τα μέλη της αποστολής ευχαρίστησαν την Περιφέρεια Ηπείρου για τη φιλοξενία και τη διοργάνωση του προγράμματος των επισκέψεων και συναντήσεων, (την επιμέλεια των οποίων είχε η  υπεύθυνη προώθησης τοπικών προϊόντων της Π.Η. κ. Σοφία Φούκη),  ενώ η Γενική Πρόξενος της Ελλάδος στο Ντίσελντορφ  κ. Μαρία Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι έγινε μια πολύ καλή αρχή, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι θα υπάρξει και συνέχεια προς όφελος των δύο περιοχών.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Περιφέρεια Ηπείρου: Διασυλλογικός Αγώνας Αθλητικής αλιείας στην Τεχνητή Λίμνη Πηγών Αώου


 Με απόφαση που υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης εγκρίθηκε η διεξαγωγή του διασυλλογικού αγώνα αθλητικής αλιείας κυπρίνου, που συνδιοργανώνουν ο Αθλητικός Σύλλογος Ερασιτεχνών Αλιέων Ιωαννίνων (Α.Σ.Ε.Α.Ι.), ο Α.Σ.Ε.Α. Καρδίτσας, ο Α.Σ.Ε.Α. Καστοριάς, ο Α.Σ.Ε.Α. Κοζάνης και ο Α.Σ.Ε.Α.Π Πτολεμαΐδας, από 16/7/2021 έως 18/7/2021στην Τεχνητή Λίμνη Πηγών Αώου του Δήμου Μετσόβου της Π.Ε. Ιωαννίνων.

Στην απόφαση περιλαμβάνονται ρητοί όροι για τη διεξαγωγή των αγώνων, ως και η υποχρέωση εφαρμογής των μέτρων προστασίας για την αποτροπή μετάδοσης του κορωνοϊού.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Ζήτημα μείζονος σημασίας η γνησιότητα του ελληνικού ελαιόλαδου και μελιού

 


Πολύτιμες πληροφορίες προς παραγωγούς και καταναλωτές αναφορικά με την ποιότητα και αυθεντικότητα του ελληνικού ελαιόλαδου και του μελιού παρείχε η Ημερίδα Ενημέρωσης «Ποιότητα και Αυθεντικότητα Ελληνικού Ελαιόλαδου και Μελιού», στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος QuaAuthentic_GR που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Prolepsis την Τετάρτη 7 Ιουλίου.


Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκαν οι τρόποι προσδιορισμού της γνησιότητας των δύο αυτών προϊόντων, καθώς και η ευαισθητοποίηση επαγγελματιών και καταναλωτών για το ζήτημα.

Tο QuaAuthentic_GR είναι τριετές ερευνητικό πρόγραμμα, το οποίο ολοκληρώνεται τον Αύγουστο 2021. Το πρόγραμμα υλοποιείται στο πλαίσιο της δράσης ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικούς πόρους μέσω του Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ) (κωδικός έργου: Τ1ΕΔΚ-05678). Το Ινστιτούτο Prolepsis συμμετέχει ως Συντονιστής του έργου. Επιστημονικός Υπεύθυνος του έργου είναι το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Επίσης, στη σύμπραξη μετέχουν το Εργαστήριο Ποιοτικού Ελέγχου ΕΡΓΑΝΑΛ και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποιήσεως Ελαιόλαδου ΣΕΒΙΤΕΛ.

Την Ημερίδα τίμησαν με την παρουσία τους και χαιρέτησαν οι κ.κ., Σπυρίδων – Άδωνις Γεωργιάδης, Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Ιωάννης Οικονόμου, Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιος Κυριαζής, Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας (ΓΓΕΚ) και Σπυρίδων Κίντζιος, Πρύτανης Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Δεκατέσσερις παραβάσεις στην Ήπειρο, την Τρίτη 13 Ιουλίου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 


Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Τρίτη 13 Ιουλίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 89.808 έλεγχοι, από τους οποίους οι 49.276 στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά 172 παραβάσεις και πραγματοποιήθηκαν 7 συλλήψεις, ως ακολούθως:

103 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 99 πρόστιμα των 300 ευρώ και 4 των 150 ευρώ, ως ακολούθως:

29 στη Στερεά Ελλάδα,

20 στη Θεσσαλονίκη,

14 στην Ήπειρο,

13 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

11 στο Βόρειο Αιγαίο,

  5 στα Ιόνια Νησιά,

  3 στη Θεσσαλία,

  3 στη Δυτική Μακεδονία,

  3 στη Πελοπόννησο,

  1 στην Κρήτη και

  1 στη Δυτική Ελλάδα.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά 60.775 ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 58.579 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ και 2.196 των 150 ευρώ.

19 παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης με επιβολή ισάριθμων προστίμων των 300 ευρώ στο Βόρειο Αιγαίο.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 193.854 ομοειδείς παραβάσεις.

45 παραβάσεις και 7 συλλήψεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στη Δυτική Ελλάδα,

- σύλληψη και από 2000 ευρώ πρόστιμο σε 2 ιδιοκτήτες παντοπωλείων, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας στο καθένα, για υπέρβαση του ωραρίου λειτουργίας,

- σύλληψη και 3.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση στον εσωτερικό χώρο 5 πελατών, στους οποίους επιβλήθηκε από 300 ευρώ πρόστιμο,

- από 300 ευρώ πρόστιμο σε 3 εργαζόμενους καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, για μη χρήση μάσκας.

Στη Θεσσαλία,

- σύλληψη και 5.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών,

- σύλληψη και 2.000 ευρώ πρόστιμο σε προσωρινά υπεύθυνο καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση πελατών στον εσωτερικό χώρο του καταστήματος.

Στην Αττική,

- σύλληψη και 3.000 ευρώ πρόστιμο, σε νόμιμο εκπρόσωπο καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση πελατών στον εσωτερικό χώρο του καταστήματος,

- 300 ευρώ πρόστιμο, σε εργαζόμενο καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, για μη χρήση μάσκας.

Στα Ιόνια Νησιά,

- σύλληψη και 5.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη εστιατορίου, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών και υπέρβαση ορίου ατόμων ανά τραπέζι,

- από 300 ευρώ πρόστιμο, σε 2 εργαζόμενους εστιατορίου, για μη χρήση μάσκας,

- 150 ευρώ πρόστιμο σε επιβάτη λεωφορείου για μη χρήση μάσκας.

Στο Νότιο Αιγαίο,

- 2.000 ευρώ πρόστιμο και 7ήμερη αναστολή λειτουργίας, σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, για μη τήρηση αποστάσεων στα τραπεζοκαθίσματα,

- 300 ευρώ πρόστιμο, σε υπάλληλο καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, για μη χρήση μάσκας.

Στη Στερεά Ελλάδα, 2.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη ταβέρνας, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για μη τοποθέτηση αντισηπτικού στα τραπέζια

Στην Κρήτη, 300 ευρώ πρόστιμο, σε υπάλληλο καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, για μη χρήση μάσκας.

Στην Ήπειρο, 2.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη παντοπωλείου, για υπέρβαση ωραρίου λειτουργίας.

Στη Δυτική Μακεδονία, από 5.000 ευρώ πρόστιμο σε 5 άτομα για μη τήρηση υγειονομικών πρωτοκόλλων κατά την είσοδο στη χώρα.

Στη Κεντρική Μακεδονία,

- από 300 ευρώ πρόστιμο, σε 14 εργαζόμενους καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, για μη χρήση μάσκας,

- 300 ευρώ πρόστιμο σε πελάτη σούπερ μάρκετ, για μη χρήση μάσκας,

- από 300 ευρώ πρόστιμο σε 2 πελάτες καταστήματος πρατηρίου άρτου.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 7.366 ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 2.200 άτομα.

Τέλος, βεβαιώθηκαν 5 παραβάσεις για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF ( Passenger Locator Form ) από ταξιδιώτη. Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 284 ομοειδείς παραβάσεις.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Πανηγύρια μόνο με καθήμενους


Ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Άδωνης Γεωργιάδης, ανακοίνωσε ότι αίρεται ο περιορισμός εμβολιαστικής κάλυψης ανά περιοχή που μέχρι σήμερα ήταν προϋπόθεση για τη διεξαγωγή πανηγυριών ανά τη χώρα.

Ο κ. Γεωργιάδης μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, και στα πανηγύρια, λέγοντας συγκεκριμένα:

«Για τα πανηγύρια καταργείται ο όρος συμπλήρωσης κατά τόπον εμβολιαστικής κάλυψης. Στο εξής επιτρέπονται με τους γενικούς όρους που αφορούν τα προστατευτικά μέτρα κατά του ιού, ιδίως σε σχέση με τη λειτουργία υπαίθριων αγορών και την καθήμενη μόνο διασκέδαση». 

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ, την Τετάρτη 14 Ιουλίου

 


Την Τετάρτη 14 Ιουλίου,  Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Δημαρχείο Άρτας, Περιφερειακή Οδός & Αυξεντίου, 07:00-15:00

Πολιτιστικό Κέντρο «Πάνθεον», Εθνικής Αντίστασης, Ηγουμενίτσα, 09:00-17:00

Πλατεία Πύρρου, Ιωάννινα, 09:00-17:00

Περιφέρεια Ηπείρου, Ιωάννινα, 09:00-14:00

Παραλία Πρέβεζας, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-17:00

Παραλία Πάργας, Πρέβεζα, 09:00-13:30.

Άδωνης Γεωργιάδης: Tα νέα μέτρα στην εστίαση και την ψυχαγωγία, έως 31 Αυγούστου

 


Ο υπουργός Ανάπτυξης, κ. Άδωνης Γεωργιάδης εξειδίκευσε τα νέα μέτρα κατά της πανδημίας και το νέο πλαίσιο λειτουργίας των χώρων ψυχαγωγίας

Ο κ. Γεωργιάδης είπε χαρακτηριστικά ότι το φετινό καλοκαίρι θα είναι «καλοκαίρι καθήμενων», τονίζοντας πως αναγνωρίζει πως σε ορισμένους μοιάζει παράλογο το συγκεκριμένο μέτρο ωστόσο πρέπει να ελεγχθεί η πανδημία.

Τι θα ισχύσει σε χώρους ψυχαγωγίας και κέντρα διασκέδασης

-Έως 31 Αυγούστου σε όλους τους χώρους ψυχαγωγίας επιτρέπεται η παρουσία μόνο καθήμενων πελατών.

-Από 16 Ιουλίου και έως 31 Αυγούστου κλειστοί χώροι ψυχαγωγίας (εστιατόρια, κινηματογράφοι, θέατρα) μπορούν να λειτουργούν μόνο ως αμιγείς στο 85% της χωρητικότητάς τους.

-Ειδικά για τα κλειστά κέντρα διασκέδασης επιτρέπονται μόνο αμιγείς χώροι με κάλυψη του 85% της ωφέλιμης επιφάνειας, με τους προβλεπόμενους όρους για την τήρηση των αποστάσεων και τα μέτρα προφύλαξης.

Όλα τα κέντρα διασκέδασης, υπαίθρια και κλειστά, λειτουργούν επιπλέον με τους κανόνες αποστάσεων που ισχύουν γενικά για την εστίαση

-Ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων που αφορούν υπαίθρια ψυχαγωγία μπορούν να επιλέγουν να καθίστανται οικειοθελώς αμιγείς χώροι εκμετάλλευσης.

-Για τα πανηγύρια καταργείται ο όρος συμπλήρωσης κατά τόπον εμβολιαστικής κάλυψης. Στο εξής επιτρέπονται με τους γενικούς όρους που αφορούν τα προστατευτικά μέτρα κατά του ιού, ιδίως σε σχέση με την λειτουργία υπαίθριων αγορών και την καθήμενη μόνο διασκέδαση.

Κόνιτσα: Εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμήν του Αγίου Παΐσιου

 


Παρουσία του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνου Τασούλα και του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Ελευθέριου Οικονόμου πραγματοποιήθηκαν από την Ιερά Μητρόπολη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης και το Δήμο Κόνιτσας  οι τριήμερες εκδηλώσεις (10-12 Ιουλίου) προς τιμήν του Αγίου Παϊσίου στην Κόνιτσα.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το Σάββατο 10 Ιουλίου με επίσκεψη και ξενάγηση στην πατρική οικία του Αγίου Παϊσίου και παράκληση στο εξωκλήσι της Αγίας Βαρβάρας, όπου ο Άγιος είχε την πρώτη θεοπτία. Την Κυριακή 11 Ιουλίου τελέσθηκε Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Στομίου, όπου μόνασε ο Άγιος και το απόγευμα της ίδιας μέρας Πολυαρχιερατικός Εσπερινός στον Ιερό Προσκυνηματικό Ναό του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν τη Δευτέρα 12 Ιουλίου με πανηγυρική Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Ναό του Αγίου Κοσμά. Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Κόνιτσας κ. Νικόλαος Εξάρχου δεξιώθηκε τους δημότες στο προαύλιο του Δημαρχείου και τις Αρχές στο γραφείο του, όπου τέθηκαν ζητήματα που αφορούν στην περιοχή.

Βιταμίνη D & ήπαρ: Προστατεύει ο ήλιος και από τον καρκίνο;

 


Η ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί να συμβάλει στην καρκινογένεση και να επηρεάσει την πορεία πολλών μολυσματικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων αυτών που επηρεάζουν το ήπαρ. Τελευταίες μελέτες εξαίρουν τις ευεργετικές ιδιότητές της και την προστασία της στην υγεία του ήπατος. Υποστηρίζουν ότι τα άτομα που έχουν επάρκεια βιταμίνης D αντιμετωπίζουν σημαντικά μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, αλλά και μιας πάθησης που ονομάζεται μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε κακοήθεια.

«Το ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα είναι ο πιο συχνός πρωτοπαθής καρκίνος του ήπατος και τρίτη κύρια αιτία θανάτου που αποδίδεται στον καρκίνο παγκοσμίως. Ο κύριος παράγοντας κινδύνου για ανάπτυξή του είναι η κίρρωση, η οποία προκαλείται κατά 80% από τους ιούς της ηπατίτιδας Β και C. Μπορεί, ωστόσο, να είναι επακόλουθο αλκοολισμού, αιμοχρωμάτωσης, κακής θρέψης, παχυσαρκίας, σακχαρώδη διαβήτη και στεάτωσης. Όμως, το 25% των ασθενών με αυτή τη μορφή καρκίνου του ήπατος δεν έχουν ιστορικό κίρρωσης ούτε παράγοντες κινδύνου για ανάπτυξή του», σημειώνει ο εξειδικευμένος στη Χειρουργική του Ανωτέρου Πεπτικού δρ Εμμανουήλ Ζαχαράκης - Συνεργάτης της Κλινικής «Άγιος Λουκάς» (Θεσ/νίκη) & πρώην Επ. Καθηγητής Χειρουργικής του Πανεπιστημίου Imperial College London.

«Τελευταίες έρευνες έχουν δείξει ότι και τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης D μπορεί να γίνουν αιτία στεάτωσης, δηλαδή λιπώδους διήθησης του ήπατος, η οποία μπορεί να εξελιχθεί σε μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα. Αυτή η σοβαρή μορφή μη αλκοολικής λιπώδους ηπατικής νόσου χαρακτηρίζεται από νέκρωση-φλεγμονή και προοδευτική βλάβη των ιστών επιπλέον της εναπόθεσης λίπους στο ήπαρ, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε κίρρωση και σε ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα», προσθέτει.