Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2022

Ο μέσος όρος μεταβολής της τιμής του ψωμιού στη χώρα μας, διαμορφώθηκε στο 22,8%

 


Χωρίς προηγούμενο είναι οι αυξήσεις στην τιμή του ψωμιού σε όλη την Ευρώπη, οι οποίες ώθησαν τον Αύγουστο το κόστος του βασικότατου τροφίμου σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Μια από τις μεγαλύτερες αυξήσεις και σίγουρα πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο καταγράφονται στην Ελλάδα.

Στη χώρα μας, ο μέσος όρος μεταβολής της τιμής του ψωμιού διαμορφώθηκε πολύ πιο πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, φτάνοντας στο 22,8%.

Ο υψηλότερος μέσος ρυθμός μεταβολής των τιμών του ψωμιού καταγράφηκε στην Ουγγαρία, κατά +66%, στη Λιθουανία κατά +33%, και στην Εσθονία και τη Σλοβακία (και οι δύο +32%).

Ο χαμηλότερος μέσος ρυθμός μεταβολής των τιμών του ψωμιού καταγράφηκε στη Γαλλία (+8% τον Αύγουστο του 2022), στην Ολλανδία και στο Λουξεμβούργο (+10%).

Σύλλογος Ηπειρωτών Μελισσίων: «Ηπειρώτικο αντάμωμα 2022», την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου, ώρα 19:00

Η Σύλλογος Ηπειρωτών Μελισσίων διοργανώνει  το «Ηπειρώτικο αντάμωμα 2022», την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου, ώρα 19:00.

Νέο μοντέλο επιδότησης του ηλεκτρικού ρεύματος από 1η Οκτωβρίου

 


Από τον επόμενο μήνα έρχεται νέο μοντέλο επιδοτήσεων στο ρεύμα, το οποίο και θα αντικαταστήσει την οριζόντια επιδότηση για το σύνολο της κατανάλωσης που δινόταν τους τελευταίους μήνες. Βασική αλλαγή είναι πως οι ενισχύσεις θα υπολογίζονται βάσει κλίμακας, ενώ για όσους έχουν υψηλές καταναλώσεις, θα θεσπιστεί κίνητρο εξοικονόμησης εφόσον επιτυγχάνεται μείωση κατανάλωσης τουλάχιστον 10% σε σχέση με πέρυσι.

Σημειώνεται πως δεν πρόκειται για οριζόντια επιδότηση αλλά κλιμακωτή. Όσο μεγαλύτερη η εξοικονόμηση του εκάστοτε νοικοκυριού και επιχείρησης, τόσο μεγαλύτερη η επιδότηση. Το νέο μοντέλο θα αφορά στην α’ κατοικία, τα εξοχικά, τις φοιτητικές κατοικίες και επιχειρήσεις.

Φυσικό αέριο

Σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο, όπου καταναλώνουν συνολικά 700.000 νοικοκυριά, οι επιδοτήσεις θα είναι οριζόντιες ανεξαρτήτως κατανάλωσης. Τα σενάρια θέλουν την επιδότηση να είναι ένα μιξ κρατικής ενίσχυσης και έκπτωσης από την Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ).

Το ποσοστό απορρόφησης της αύξησης θα είναι είτε 70%, είτε 50%.

Τοποθέτηση Περιφερειάρχη για το περιστατικό κακοποίησης του γαϊδάρου

 


 Η Κτηνιατρική Υπηρεσία της Περιφέρειας Ηπείρου έχει προβεί σε όλες τις προβλεπόμενες ενέργειες σχετικά με το περιστατικό  κακοποίησης, που οδήγησε τελικά στο θάνατο το γαϊδουράκι στο Δήμο Ζίτσας ανέφερε σήμερα ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση που ανέπτυξε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου η παράταξη της «Λαϊκής Συσπείρωσης». 

Χαρακτήρισε «μεγάλο λάθος» τον τρόπο με το οποίο ενήργησε ο κτηνοτρόφος, ενώ όσον αφορά τις «καταγγελίες» που είχαν δημοσιοποιηθεί σχετικά με την ύπαρξη ψύλλων, είπε ότι η Περιφέρεια δεν επιλήφθηκε επειδή ήταν αναρμόδια.

Επίσης  έκανε γνωστό ότι από την Κτηνιατρική Υπηρεσία πραγματοποιήθηκε υγειονομικός έλεγχος στο παρελθόν και η Έκθεση έχει αποσταλεί από τις 25 Σεπτεμβρίου 2019 στον αρμόδιο Εισαγγελέα, ενώ ως προς την αδειοδότηση της μονάδας, εξήγησε ότι βάσει της τελευταίας νομοθετικής ρύθμισης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης  έχει δοθεί παράταση μέχρι το Δεκέμβριο του 2023.

 ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr/

Ορίζοντες Ηπείρου: Προσφεύγουν στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση για το φωτοβολταϊκό στο Μαργαρίτι

 


Έτοιμοι να προσφύγουν στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου Δυτικής Μακεδονίας είναι οι «Ορίζοντες Ηπείρου» μετά την κατά πλειοψηφία θετική γνωμοδότηση της Επιτροπής Περιβάλλοντος επί του περιεχομένου του φακέλου Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) του έργου/δραστηριότητα (κατηγορίας  Α2, ομάδα 10η, α/α 2): «Ομάδα φωτοβολταϊκών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, 91 ιδιωτών-παραγωγών, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 45,479 MW, στη θέση «Λιβάδι Μεσοβουνίου Μαργαριτίου»  Δήμου Ηγουμενίτσας, Π.Ε. Θεσπρωτίας, Περιφέρειας Ηπείρου». φορέας πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου ή της δραστηριότητας: «91 ΙΔΙΩΤΕΣ - ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ».

Όπως εξήγησε ο επικεφαλής της παράταξης και εκπρόσωπός της στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, Σπύρος Ριζόπουλος, η μετοχική σύνθεση του φορέα πάσχει νομικά, ενώ παράλληλα δεν υπάρχει άδεια ΡΑΕ και διαμορφωμένη εταιρία.

Αλέξανδρος Καχριμάνης: Δώσαμε λύσεις σε δύσκολες καταστάσεις

 


«Η Περιφέρεια Ηπείρου έχει αναλογικά το μεγαλύτερο ποσοστό απορροφήσεων από όλες τις Περιφέρειες της χώρας. Έχουμε κάνει τόσα πολλά με τόσα  λίγα λεφτά, δεν αφήσαμε τίποτε που μπορούσαμε να κάνουμε. Περάσαμε δύσκολες καταστάσεις, αλλά δώσαμε λύσεις», τόνισε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης συνοψίζοντας τη σημερινή συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο για την απολογισμό εσόδων- εξόδων οικονομικού έτους 2021.

Ο Περιφερειάρχης απαντώντας σε τοποθετήσεις που έγιναν στη συνεδρίαση, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι η Περιφέρεια έχει αποκτήσει δύο στρατόπεδα για νέα διοικητήρια σε Πρέβεζα- Άρτα, ενώ ειδικά για το της Πρέβεζας, ενημέρωσε ότι ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίας από το Κ.Α.Σ. και  αφού απομακρυνθούν τα ελενίτ θα αρχίζουν οι κατεδαφίσεις.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr/

Περιφέρεια Ηπείρου: Θετικές γνωμοδοτήσεις Επιτροπής Περιβάλλοντος για Αντιπλημμυρικά έργα στην Π.Ε. Άρτας

 


Η κατασκευή έργων αντιπλημμυρικής προστασίας περιοχών της Π.Ε Άρτας, ήταν τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν σήμερα στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης.

Το κυριότερο είναι η Αντιπλημμυρική Προστασία Άρτας καθώς και της ευρύτερης περιοχής που διέρχεται ο Άραχθος ποταμός μέχρι τον Αμβρακικό Κόλπο, με την Επιτροπή να γνωμοδοτεί θετικά (μειοψήφησαν οι Σπ. ΡΙζόπουλος- Ζ. Γαλατάς)  με όρους επί του περιεχομένου του φακέλου της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Μετά την εισήγηση του Προέδρου της Επιτροπής, Αντιπεριφερειάρχη κ. Βασίλη Γοργόλη, επί του θέματος τοποθετήθηκαν ο  Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Άρτας κ. Β. Ψαθάς, ο Δήμαρχος Αρταίων κ. Χρ. Τσιρογιάννης, η Δήμαρχος Νικολάου Σκουφά κ. Ρ. Βαβέτση, εκπρόσωπος του ΓΕΩΤΕΕ,  ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Δ. Βαρέλης, περιφερειακοί σύμβουλοι κ.α. (Μειοψήφησαν οι Σπ. Ριζόπουλος- Ζ. Γαλατάς)

 Για το θέμα έκανε παρέμβαση  ο  Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης ο οποίος  υπογράμμισε την αναγκαιότητα να διαμορφωθεί μια ολοκληρωμένη μελέτη για την ουσιαστική και οριστική αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής. «Είναι ένα μεγάλο έργο. Έρχονται στη μνήμη του τι περάσαμε το 2015. Οι προβληματισμοί υπάρχουν. Πρέπει όλα αυτά να τεθούν, γιατί το Υπουργείο δεν τα εξετάσει. Η μελέτη πρέπει να είναι ολοκληρωμένη. Πρέπει να υπάρχει παράπλευρο δίκτυο, για τους παραγωγούς και τους κατοίκους της περιοχής. Δεν υπάρχουν αναχώματα και πρέπει να υπάρχει μέριμνα. Δεν πρέπει να υπάρχουν «κολοβές» μελέτες», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Αδελφότητα Κτισμάτων Πωγωνίου: Εκδρομή στο χωριό, το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου

 


Η Αδελφότητα Κτισμάτων Πωγωνίου διοργανώνει εκδρομή στο χωριό το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου.

Χορευτικός Όμιλος Ιωαννίνων (Χ.Ο.Ι.): Ξεκίνησαν και συνεχίζονται οι εγγραφές σε όλα τα τμήματα

 


Ο Χορευτικός Όμιλος Ιωαννίνων ( Χ.Ο.Ι. ), ανακοινώνει ότι ξεκίνησαν και συνεχίζονται οι εγγραφές σε όλα τα τμήματα.

 Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος υπό την άρτια, επιστημονικά και παιδαγωγικά, καθοδήγηση των χοροδιδασκάλων μας θα λειτουργήσουν τμήματα για παιδιά Νηπιαγωγείου, Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου και Ενηλίκων (αρχαρίων και προχωρημένων).

Σας περιμένουμε ελπίζοντας ότι φέτος θα είναι μία διαφορετική χρονιά γεμάτη δημιουργία και πολύ χορό.

Οι εγγραφές γίνονται  καθημερινά στα γραφεία του Ομίλου στην Πετροπουλάκη 2 και ώρες 18.30΄-21.30’ το απόγευμα. 

Περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα 2651036059  6974780498  6932607719  facebook:  xoi Ioannina, xoi xoreytikos omilos ioanninon

Οι τροχονομικοί έλεγχοι για το διάστημα από 11 έως 17 Σεπτεμβρίου

 


Απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών ωφελίμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου, κατά τον εορτασμό του Δεκαπενταύγουστου

Το 68% των παραβάσεων αφορούσαν σε υπερβολική ταχύτητα, μη χρήση προστατευτικού κράνους, μη χρήση ζώνης ασφαλείας, στέρηση άδειας ικανότητας οδήγησης και παράνομη στάθμευση

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με βάση τις πάγιες εντολές της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Συγκεκριμένα το διάστημα από 11 έως 17 Σεπτεμβρίου 2022, διενεργήθηκαν 97.958 τροχονομικοί έλεγχοι οδηγών και οχημάτων και βεβαιώθηκαν 21.108 παραβάσεις.

Πιο αναλυτικά, παραβάσεις βεβαιώθηκαν ανά περιφέρεια, ως ακολούθως:

• 3.619 στην Αττική,

• 2.313 στη Δυτική Ελλάδα,

• 2.239 στη Θεσσαλία,

• 2.185 στην Κρήτη,

• 1.561 στην Κεντρική Μακεδονία,

• 1.558 στην Πελοπόννησο,

• 1.507 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

• 1.281 στη Θεσσαλονίκη,

• 1.247 στην Ήπειρο,

Παράταση μέχρι την 1η Νοεμβρίου στο πρόγραμμα επιδότησης για αλλαγή ηλεκτρικών συσκευών

 


Το πρόγραμμα για τις ηλεκτρικές συσκευές πήρε παράταση μέχρι  την 1η Νοεμβρίου που σημαίνει πως μπορούν μέχρι τότε να αγοράσουν τις συσκευές που θέλουν.

 «Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοινώνει την παράταση της προθεσμίας περιόδου αγορών με χρήση κουπονιών νέων μη ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών, μέσω του Προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή». Η νέα καταληκτική ημερομηνία αγορών είναι η 1η Νοεμβρίου 2022, ενώ η αρχική καταληκτική ημερομηνία ήταν στις 16 Σεπτεμβρίου 2022».

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου

 


Τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου οι Κινητές  Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-ISOBOX, 08:30-15:00

Άρτα, Εκθεσιακό Κέντρο Άρτας-ISOBOX, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Ηγουμενίτσα, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, Πέρδικα, Παλαιό ΚΕΠ, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, Πλατεία Πύρρου, 09:00-14:00

Ιωάννινα, ΚΥ Δελβινακίου, 09:00-14:00

Ιωάννινα, ΜΕΓΑ Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Αίθουσα Λιμενικού Ταμείου, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο Πάργας, 09:00-12:00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Καναλακίου, 12:30-14:00.

Έλεγχος του λάρυγγα και της ακοής: Γιατί είναι σημαντικός;

 


Είναι η εποχή που είθισται να κάνουμε προληπτικές εξετάσεις, προκειμένου να διαπιστώσουμε ότι όλα είναι εντάξει με την υγεία μας. Από αυτές τις ιατρικές εξετάσεις δεν πρέπει να απουσιάζει ο έλεγχος του λάρυγγα στους ενήλικες και ο έλεγχος της ακοής στα παιδιά.

Ειδικά ο προληπτικός ακοολογικός, όπως λέγεται, έλεγχος είναι απαραίτητος, λόγω του ότι η ακοή αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές αισθήσεις μας.

Όσο για τον λάρυγγα, ο έλεγχός του καθίσταται επιτακτικός για συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού.

«Ο λάρυγγας προστατεύει τους πνεύμονες, ρυθμίζει την αναπνοή μας, μας βοηθά να επικοινωνούμε μέσω της φώνησης. Επιπλέον από αυτόν περνάνε οι τροφές, που καταλήγουν στο στομάχι μας», εξηγεί η Ανατολή Παταρίδου, Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Κεφαλής - Τραχήλου, Παιδο-ΩΡΛ, επιστημονική συνεργάτης του Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ-ΜΗΤΕΡΑ.

«Όταν δεν προσέχουμε τον λάρυγγα, επηρεάζεται η φωνή μας κι έχουμε βραχνάδα. Όταν αυτή η βραχνάδα επιμένει για πάνω από δύο, τρεις εβδομάδες, είναι απαραίτητη η επίσκεψη στον ειδικό ιατρό», προσθέτει.

Έλεγχος του λάρυγγα: Σε ποιους;

Ο έλεγχος του λάρυγγα είναι σημαντικό να γίνεται σε όσους ανθρώπους μιλάνε πολύ λόγω επαγγέλματος (π.χ. σε εκπαιδευτικούς), σε όσους καπνίζουν, σε όσους εργάζονται σε χώρους με χημικές ουσίες (π.χ. επιπλοποιοί, εργαζόμενοι σε εργοστάσια κ.ά.).