Πέμπτη 14 Ιουλίου 2022

Δολιανά Πωγωνίου: Ενημέρωση σχετικά με τη μειωμένη πίεση/ έλλειψη νερού

 


ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Αγαπητοί χωριανοί,

Θα ήθελα να σας ενημερώσω σχετικά με τη μειωμένη πίεση / έλλειψη νερού, ότι πιθανότατα οφείλεται σε διαρροή νερού από βάνα του δικτύου, σε συνδυασμό με την αυξημένη κατανάλωση, τα οποία προκάλεσαν άδειασμα της δεξαμενής.

Εδώ και ώρα η δεξαμενή γεμίζει ξανά κανονικά και αναμένεται αποκατάσταση της πίεσης τις επόμενες ώρες.

Ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Δολιανών

Κωνσταντίνος Τζαβέλλας

ΔΕΗ: Ενημέρωση των πελατών σχετικά με περιστατικά phishing

 


Προσοχή σε απάτη με το power pass

Με επίσημη ανακοίνωσή της η ΔΕΗ ενημερώνει τους καταναλωτές και προσπαθεί να βάλει φρένο σε απάτη που είναι σε εξέλιξη.

Τις τελευταίες ώρες επιτήδειοι είτε μέσω τηλεφώνου είτε μέσω μηνύματος ζητάνε στοιχεία από τους πολίτες όπως ΑΦΜ και κωδικούς τραπεζών για να βάλουν τα χρήματα από το Power Pass.

Με αφορμή περιστατικά προσπάθειας εξαπάτησης με ‘αλίευση’ στοιχείων μέσω τηλεφωνικών κλήσεων και ηλεκτρονικών μηνυμάτων (phishing), που έχουν αναφερθεί τις τελευταίες ημέρες, η ΔΕΗ ενημερώνει τους πελάτες της ότι:

  δεν εμπλέκεται σε κανένα στάδιο της διαδικασίας για την πίστωση των ποσών των δικαιούχων του power pass,

• δεν θα ζητήσει ποτέ από τους πελάτες τα στοιχεία e-banking και το IBAN του λογαριασμού τους.

ΠΗΓΗ: https://www.dei.gr/el/dei-omilos/grafeio-typou/deltia-typou/prosfata/deltia-typou-2022/ioulios-2022/enimerosi-pelaton-deh-peristatika-phishing/

Παρακάλαμος: «Έφυγε» από τη ζωή η συγχωριανή Εξάρχου χήρα Θεοφ. Μαριάνθη

 


«Έφυγε»  από την ζωή την Πέμπτη 14 Ιουλίου 2022, σε ηλικία 95 ετών,  η συγχωριανή Εξάρχου χήρα Θεοφ. Μαριάνθη.

Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλλεί την Παρασκευή 15 Ιουλίου 2022  και ώρα 6:00 μ.μ. στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονα Παρακαλάμου.

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά της.

Στέφανος Φούσας: Μεγάλο ενδιαφέρον έδειξε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, για το μέλλον της Σχολής Βελλάς

 


Μεγάλο ενδιαφέρον έδειξε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος για το μέλλον της Σχολής Βελλάς.

Εξάλλου, η εξέλιξή της είναι κατώτερη της πολυετούς προσφοράς της και της ιστορίας της, παρά τις επίμονες προσπάθειες του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Ιωαννίνων για την αποτροπή της.

Ωστόσο, σε κατ’ ιδίαν συζήτηση του κ. Στέφανου Φούσα με τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Κωνσταντίνο Τασούλα και τους Προέδρους των Συλλόγων Βελλαϊτών κ. Κλεάνδρο Παπαδόπουλο και κ. Δημήτριο Φλώρο, υποσχέθηκε ο κ. Τασούλας να μεταφέρει στον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι η επιβλητικότητα των κτιρίων με την πολύ μεγάλη προσφορά των 110 ετών, σε συνδυασμό με τη δυνατότητα αξιοποίησης της μεγάλης περιουσίας της Βελλάς θα μπορούσαν να αποτελέσουν τα εχέγγυα λειτουργίας ενός Τμήματος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (Για παράδειγμα Θεολογίας ή και Γεωπονίας).

Εξυπακούεται ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα αποκαθίστατο η μεγάλη αδικία της υποβάθμισης της σχολής, εξέλιξη που θα ικανοποιούσε όλους τους Ηπειρώτες.

Μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών κατασχέθηκε από το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας στην Ιόνια Οδό

 


Συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί, που μετέφεραν με αυτοκίνητο 128,5 κιλά ακατέργαστης κάνναβης

 

Αστυνομικοί του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας απέτρεψαν σήμερα το πρωί τη διακίνηση μεγάλης ποσότητας ναρκωτικών.

Για την υπόθεση συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί, οι οποίοι κατηγορούνται - κατά περίπτωση - για εισαγωγή, μεταφορά και διακίνηση ναρκωτικών, πλαστογραφία πιστοποιητικών και παράνομη επανείσοδο στη χώρα.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο αξιοποίησης πληροφοριών και ύστερα από συντονισμένη επιχείρηση, οι αστυνομικοί εντόπισαν επί της Ιόνιας Οδού και ακινητοποίησαν για έλεγχο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαιναν οι δύο κατηγορούμενοι.

Εντός του αυτοκινήτου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 68 συσκευασίες με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους 128,5 κιλών.

Επιπλέον, ο ένας από τους συλληφθέντες κατείχε πλαστό ελληνικό δελτίο ταυτότητας, ενώ σε βάρος του εκκρεμούσε μέτρο απαγόρευσης εισόδου στη χώρα.

Το παραπάνω αυτοκίνητο και η πλαστή ταυτότητα κατασχέθηκαν και οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας.

ΑΕΔ Πωγωνάτος: Καλωσορίζουμε την επιστροφή του προπονητή Παναγιώτη Κάππη


Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε την επιστροφή του προπονητή Παναγιώτη Κάππη μετά από σχεδόν 10 χρόνια απουσίας από την ομάδα μας.

Ο Παναγιώτης ξεκίνησε τους δεσμούς με την ομάδας ως ποδοσφαιριστής και αργότερα ανέλαβε τα ηνία της στην θέση του προπονητή για αρκετά χρόνια κάνοντας επιτυχημένη πορεία μετρώντας 2 ανόδους από την Γ’ ερασιτεχνική κατηγορία στην Β’ όπως επίσης ανέβασε για πρώτη φορά στην ιστορία μας την ομάδα στην Α’ ερασιτεχνική κατηγορία.

Μετά την ομάδα μας ο Παναγιώτης υπήρξε προπονητής στην ομάδα της Αμφιθέας και στην Φλόγα Πετσαλίου.

Καλώς ήρθες Παναγιώτη!

Ιωάννινα: Συνελήφθησαν (3) αλλοδαποί για κατά περίπτωση πλαστογραφία, παράνομη είσοδο και κατοχή ναρκωτικών

 


Συνελήφθησαν χθες (12-07-2022) το απόγευμα από αστυνομικούς του Τμήματος Άμεσης Δράσης Ιωαννίνων (3) αλλοδαποί, οι οποίοι κατηγορούνται -κατά περίπτωση-, για κατοχή ναρκωτικών, πλαστογραφία και παράνομη είσοδο στη χώρα.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια αστυνομικού ελέγχου οι αλλοδαποί επέδειξαν πλαστά έγγραφα παραμονής στη χώρα, ενώ στην κατοχή ενός εξ αυτών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν -9- ναρκωτικά δισκία.

Προανάκριση διενεργήθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ιωαννίνων, ενώ οι τρεις συλληφθέντες με τη σε βάρος τους δικογραφία οδηγήθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Με 31 αθλητές ο Ν.Ο.Ι. στη Β’ Φάση του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Κωπηλασίας

 


Με τη μεγαλύτερη αποστολή, που αποτελείται από 31 δυναμικούς αθλητές, θα αγωνιστεί ο Ναυτικός Όμιλος Ιωαννίνων στη 2η και τελευταία Φάση του 88ου Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Κωπηλασίας που θα διεξαχθεί στις 17 και 18 Ιουλίου 2022 στη λίμνη της Καστοριάς.

Η αποστολή του Ν.Ο.Ι. στοχεύει για μία ακόμη φορά στους τίτλους του Πρωταθλητή και Πολυνίκη ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι για πρώτη χρονιά δεν περιλαμβάνεται στα αγωνίσματα του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος το αγώνισμα της 8+ Παίδων, στο οποίο ο Ναυτικός Όμιλος πρωταγωνιστούσε τα τελευταία χρόνια.

Την ομάδα θα συνοδεύσει η Πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων κ. Μάρθα Παλαιοπάνου, οι έφοροι του τμήματος κ.κ. Σβάιερ Τόνια και Ρίζος Λάμπρος καθώς και οι προπονητές κ.κ. Παλαιοπάνος Απόστολος, Τσίλης Γιάννης , Λιόντος Φώτης και Παναγιώτης Μηλιώτης.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ν.Ο.Ι εύχεται ολόψυχα καλή επιτυχία στους αθλητές του καθώς και σε όλους τους συμμετέχοντες.

Οι 31 αθλητές/τριες του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων που συμμετέχουν στην αποστολή είναι:

Τζοβάρας Κωσταντίνος

Κάντα Πανδή-Δανάη

Βλάχος Στέφανος

Κουτσαβέλης Παύλος

Πάντος Αναστάσιος

Δήμος Στέλιος

Ζυγούρας Τηλέμαχος

Χατζηεφραιμίδης Δημήτρης

Σίκαλου Λυδία

ΓΚΡΕΣΤΑ ΚΑΤΕΡΙΝΑ-ΖΩΗ

Ευθυμίου Αγγελική

Πάνος Κωνσταντίνος

Καραγιάννης Κωσταντίνος

Ντάρα Νεφέλη

Μπριασούλης Χριστόφορος

Ζάρρας Αλέξανδρος

Παπαζαχαρής Άγγελος

Βάσιος Αντώνης

Κρικώνης Παύλος

Φραγκόπουλος Αχιλλέας

Καλτσογιάννης Δημήτρης

Κατσανάκης Αλέξανδρος

Γκανές Βασίλης

Νούσιας Σπύρος

Ντέμου Δήμητρα

Σίμου Παναγιώτα

Κήττας Βασίλης

Δημητρίου Χρήστος

Κασκαρη Μαίρη

Κολιάκη Μαρκέλλα

Ντάγκα Κλειώ Αικατερίνη

Φούρκα Κόνιτσας: Εκδηλώσεις για τη Γυναίκα της Πίνδου, την Τετάρτη 20 Ιουλίου

 


Η Περιφέρεια Ηπείρου και ο Δήμος Κόνιτσας διοργανώνουν εκδηλώσεις για την επέτειο μνήμης της Γυναίκας της Πίνδου, των αξιωματικών Δαβάκη και Διάκου και όλων των ηρώων του έπους του 1940, στην Φούρκα Κόνιτσας.

Οι εκδηλώσεις θα γίνουν την Τετάρτη 20 Ιουλίου 2022.

Στις 10:00 π.μ. θα γίνει δοξολογία, επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων και στέψη των προτομών του Κωνσταντίνου Δαβάκη και του Αλέξανδρου Διάκου.

Θα ακολουθήσει σύντομη τοπογραφική ενημέρωση από αξιωματικό της 8ης Μεραρχίας και ομιλία από την φιλόλογο κα Γιάννα Νάκου.

Στις 11:30 στην πλατεία της Φούρκας θα γίνει η υποδοχή των προσκεκλημένων από τον Δήμαρχο Κόνιτσας κ. Νικόλαο Εξάρχου.

Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν με δεξίωση από την Περιφέρεια Ηπείρου.


Αναρτήθηκαν τα ποσά που θα λάβουν οι δικαιούχοι του Power Pass

 


Αναρτήθηκαν στην εφαρμογή του Power Pass τα ποσά που θα λάβει κάθε πολίτης – δικαιούχος, ως αναδρομικά για τις αυξήσεις που προκάλεσε η ρήτρα αναπροσαρμογής στο διάστημα από την 1η Δεκεμβρίου του 2021 έως και την 31η Μαΐου του 2022.

Για να δείτε το ποσό που θα λάβετε από το Power Pass:

Επισκεφτείτε στην εφαρμογή στο vouchers.gov.gr.

Επιλέγετε το εικονίδιο Power Pass.

Συνδέεστε στην εφαρμογή χρησιμοποιώντας τους κωδικούς Taxisnet.

Μόλις συνδεθείτε η εφαρμογή του Power Pass θα δείξει το ΑΦΜ σας (του Δικαιούχου) και θα εμφανίζει την αίτηση ως «Υπό Εκκαθάριση».

Παρακάτω, βρίσκεται η Σύνοψη Εκκαθάρισης του Power Pass και το Εκκαθαρισθέν Ποσό.

Εγκαινιάστηκε το νέο υπερσύγχρονο «Πάρκο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης Ιωαννίνων»

 


Εγκαίνια του νέου υπερσύγχρονου «Πάρκου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης Ιωαννίνων»

Σε εορταστικό κλίμα και παρουσία υψηλών προσκεκλημένων, αλλά και συνεργατών και φίλων της ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του νέου υπερσύγχρονου «Πάρκου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης Ιωαννίνων», την Τρίτη, 12 Ιουλίου.

Στο πλαίσιο των εγκαινίων οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν από τα στελέχη της εταιρείας στο ολοκληρωμένο, πλήρως εξοπλισμένο και ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής Εκπαιδευτικό Κέντρο, αλλά και να ενημερωθούν για τη λειτουργία του και τις πολυπληθείς δράσεις που θα φιλοξενούνται στους χώρους του, με στόχο την ενημέρωση και την εκπαίδευση κυρίως παιδιών, νέων, αλλά και ενηλίκων για την ανακύκλωση και την κυκλική οικονομία.

Το Κέντρο Προστασίας και Προβολής Ιστορίας και Τέχνης εγκαινίασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος

 


Το Κέντρο προστασίας και προβολής Ιστορίας που φιλοξενεί  Εικόνες και Θρησκευτικά Κειμήλια άνοιξε τις πόρτες του σήμερα με τις ευλογίες τον αγιασμό και τα εγκαίνια  από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο.

Ένα θαυμάσιο κτίριο που περιήλθε στη Μητρόπολη από δωρεά του παλαιού Συλλόγου "Παντάνασσα" προς τον Ιερό ναό του νεομάρτυρα Αγίου Γεωργίου.

Σύμφωνα με τα όσα είπε σε ομιλία του ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος το κτίριο έπειτα από πυρκαγιά είχε καταστραφεί αλλά έδειχνε όμως ότι με πολύ αγάπη και περισσότερη δουλειά θα μπορούσε να φανεί πολύ χρήσιμο.



Έτσι μετά από τις δωρεές και τη συνεργασία πολλών αλλά και τη βοήθεια του υπουργείου πολιτισμού της Περιφέρειας Ηπείρου και όχι μόνο κατέστη εφικτό το κτίριο αυτό να γίνει ένα στολίδι της πόλης όπου θα λειτουργεί ως χωρίς προβολής εκκλησιαστικών και λατρευτικών κειμηλίων αναδεικνύοντας την εκκλησιαστική τέχνη αλλά και τα τεχνουργήματα εικόνων και λατρευτικών αντικειμένων που κατέχει από τους ναούς της η Μητρόπολη.

Ο Μητροπολίτης ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλαν στην ολοκλήρωση των εργασιών του κτιρίου και των υπέροχων χώρων προβολής που δημιουργήθηκαν.



Ο Παναγιότατος εξήρε τις προσπάθειες του Μητροπολίτη και όλων για τη δημιουργία αυτού του θαυμάσιου χώρου στο παλιό Ισραηλιτικό αρχοντόσπιτο που μεταπολεμικά είχε περιέλθει στο σύλλογο "Παντάνασσα".

Μετά την τελετή ο Παναγιότητος και όλες οι παριστάνεις αρχές περιήλθαν στους χώρους και ξεναγηθηκαν θαυμάζοντας τα μοναδικά εκθέματα.

Συνελήφθη σε περιοχή των Ιωαννίνων ημεδαπός, για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών


Αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ιωαννίνων συνέλαβαν χθες το μεσημέρι σε περιοχή των Ιωαννίνων ημεδαπό, που κατηγορείται για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών.

Ειδικότερα, κατά τον αστυνομικό έλεγχο βρέθηκε επιμελώς κρυμμένη σε σημείο του σώματός του συσκευασία με ποσότητα κοκαΐνης βάρους -10,30- γραμμαρίων.

Η παραπάνω συσκευασία κατασχέθηκε ενώ ο συλληφθείς με τη σε βάρος του δικογραφία οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

Σιταριά Πωγωνίου: Όρθρος, Θεία Λειτουργία και Αρτοκλασία στο εξωκκλήσι της Παναγιάς, την Παρασκευή 15 Ιουλίου

 


Την Παρασκευή 15 Ιουλίου 2022 εορτή των Αγίων Μαρτύρων Κηρύκου και Ιουλίτης θα τελεστεί Όρθρος, Θεία Λειτουργία και ακολουθία Αρτοκλασίας στο εξωκκλήσι της Παναγιάς (08:00-10:30).

Σύμφωνα με ιστορικές πηγές οι Άγιοι ήταν πολιούχοι και προστάτες του παλαιού χωριού "Κολοβίντζι" που βρισκόταν στην περιοχή.

Παρακάλαμος: «Ποδηλατοδρομία 2022» την Κυριακή 31 Ιουλίου, ώρα 8:00 π.μ.

 

Η Τοπική Κοινότητα Παρακαλάμου, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Το Σώσινο», υπό την αιγίδα του Δήμου Πωγωνίου, διοργανώνει ποδηλατοδρομία, την Κυριακή 31 Ιουλίου, ώρα 8:00 π.μ..

Αφετηρία: Κεντρική πλατεία Παρακαλάμου.

Δήμος Ζίτσας: Οι μάσκες έπεσαν

 


Με αφορμή τη συνάντηση του Γενικού  Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων στα γραφεία της Π.Ε.Δ. Ηπείρου και με δεδομένο ότι δεν έχουμε προσκληθεί ούτε ως μέλη του Δ.Σ. της Π.Ε.Δ. αλλά ούτε και ως μέλη του Δ.Σ. του Α.Σ.Δ.Σ.Α Π.Ε Ηπείρου αποδεικνύεται για ακόμη μία φορά ότι τα Συλλογικά όργανα της Αυτοδιοίκησης στην Ήπειρο έχουν επιλέξει το δρόμο της Δημοκρατίας των ολίγων.

Διοικητικά Συμβούλια που απαρτίζονται από Δημάρχους και εκλεγμένους αυτοδιοικητικούς απαξιώνονται στο βωμό της εξυπηρέτησης άραγε τίνος; Πάντως όχι των Ηπειρωτών.

Δυστυχώς για εσάς κύριοι, αποδεικνύεται συνεχώς, ότι η ύπαρξη του συγκεκριμένου Φορέα (Α.Σ.Δ.Σ.Α.) μόνο κόστος και κακές υπηρεσίες προσφέρει στους Ηπειρώτες με αποκλειστική σας ευθύνη, καθώς με τις επιλογές και την τακτική σας απαξιώνετε το θεσμικό σας ρόλο.

Εμείς σας δηλώνουμε ότι θα αντιστεκόμαστε σε κάθε προσπάθεια φίμωσης και διαμηνύουμε προς όλους πως δεν θα πάψουμε να γινόμαστε δυσάρεστοι σε όσους επιφυλάσσουν δυσάρεστες εκπλήξεις  στους Ηπειρώτες

 

ΠΗΓΗ: www.zitsa.gov.gr   

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Πέμπτη 14 Ιουλίου

 


Την Πέμπτη 14 Ιουλίου οι Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-ISOBOX, 07:30-14:30

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Ηγουμενίτσα, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, Παλαιό Δημαρχείο Παραμυθιάς, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Πλατεία Πύρρου, 09:00-14:00

Ιωάννινα, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, 09:00-13:30

Πρέβεζα, Αίθουσα Λιμενικού Ταμείου, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00.

Σύγχρονες χειρουργικές τεχνικές σπονδυλικής στήλης: Τα πλεονεκτήματα

 


Οι σύγχρονες χειρουργικές τεχνικές της σπονδυλικής στήλης είναι ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές, προκαλούν δηλαδή από ελάχιστο έως καθόλου τραύμα. Αυτό σημαίνει ότι οι επεμβάσεις αυτές πετυχαίνουν τον στόχο τους, χωρίς να θίξουν τους παρακείμενους υγιείς ιστούς, κάτι που με τη σειρά του ευνοεί τη γρηγορότερη κινητοποίηση του ασθενούς και την επιστροφή του στην καθημερινότητά του με λιγότερους περιορισμούς.
«Κάθε τέτοια επέμβαση, υπό την προϋπόθεση ότι θα εφαρμοστεί στον σωστό ασθενή, από έναν εξειδικευμένο και έμπειρο χειρουργό, μπορεί να μεταμορφώσει ακόμα και την πιο δύσκολη πάθηση της σπονδυλικής στήλης σε υπόθεση ρουτίνας», αναφέρει ο κ. Αντώνιος Καπετανάκης, Διευθυντής Νευροχειρουργός στο Νοσοκομείο Αεροπορίας και στο
Metropolitan Hospital.

Η ορολογία των χειρουργικών τεχνικών της σπονδυλικής στήλης

Οι ασθενείς με προβλήματα στη σπονδυλική στήλη ακούνε και παίρνουν καθημερινά πληροφορίες για ιατρικούς όρους όπως «διαδερμική», «μικροδισκεκτομή», «ενδοσκόπια», «ρομπότ», «ελάχιστα παρεμβατική» κ.λπ. Αυτοί οι όροι αφορούν σε ιδιαίτερες τεχνικές για διαφορετικές παθήσεις της σπονδυλικής στήλης (όπως κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου, εκφυλιστικής αιτιολογίας παραμορφώσεις ή κατάγματα, οστεοπορωτικά ή από τραυματισμό) και εφαρμόζονται ανάλογα για κάθε πάθηση, λαμβανομένων πάντα υπόψη των ιδιαιτέρων ιατρικών χαρακτηριστικών κάθε ατόμου (φύλο, ηλικία, βάρος κ.ά.), ενώ συνοδεύονται από την αντίστοιχη φαρμακευτική αγωγή.

Για παράδειγμα, ένας νέος άνθρωπος με οξεία κήλη μεσοσπονδυλίου, μπορεί να υποβληθεί σε ενδοσκοπική ή διαδερμική μικροδισκεκτομή, δηλαδή να χειρουργηθεί με ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους, που χρησιμοποιούν το ενδοσκόπιο ή το μικροσκόπιο, αντίστοιχα. Ωστόσο, όσον αφορά τα κατάγματα ή τις εκφυλιστικές-παραμορφωτικές παθήσεις της σπονδυλικής στήλης, εφαρμόζονται διαδερμικές τεχνικές, με χρήση νευροπλοηγού και αξονικού τομογράφου εντός της χειρουργικής αίθουσας, με στόχο την οστική απεικόνιση της πάσχουσας περιοχής σε πραγματικό χρόνο. Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον με αυτή την τεχνική, είναι ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο σε ασθενείς που χειρουργούνται για πρώτη φορά όσο και σε ασθενείς που έχουν στο ιστορικό τους επανεπεμβάσεις ή προηγούμενα αποτυχημένα χειρουργεία.