Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020

Νίκος Χαρδαλιάς: Ενθαρρυντικά τα στοιχεία από τον περιορισμό κυκλοφορίας


Κατά τη σημερινή ενημέρωση για την πανδημία του κορωνοϊού, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, κ. Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε ότι είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά τα πρώτα στοιχεία από την εφαρμογή του μέτρου περιορισμού της άσκοπης κυκλοφορίας των πολιτών.
Ο κ. Χαρδαλιάς είπε πως η πλειοψηφία των πολιτών μας αντιλαμβάνεται πλήρως την αναγκαιότητα αυτής της απόφασης και ακολουθεί τις οδηγίες.
Διευκρινήσεις για την απαγόρευση κυκλοφορίας
Σε διευκρινήσεις για το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας που ισχύει από σήμερα, προέβη ό κ. Χαρδαλιάς.
Όπως είπε ένα κάποιος εργαζόμενος δεν οδηγεί και τον πηγαίνει άλλος στη δουλειά του, ο εργοδότης θα πιστοποιεί τον οδηγό του αυτοκινήτου.
Στα αυτοκίνητα επίσης, ένας γονέας με δύο ανήλικα τέκνα είναι επιτρεπτό.
Επίσης, το δημόσιο θα δέχεται κόσμο σε εξαιρετικές περιπτώσεις και μόνο κατόπιν ραντεβού.
Για τους δημοσιογράφους θα πρέπει να αναγράφεται το είδος του ρεπορτάζ που καλύπτουν στο έγγραφο το οποίο δίνεται από τον εργοδότη.
Για την κίνηση φορτηγών τροφοδοσίας απαιτείται βεβαίωση του εργοδότη και δελτίο αποστολής ή σχετικό δελτίο κίνησης.
Οι διανομείς επίσης, χρειάζονται ημερήσιο δελτίο αποστολής και βεβαίωση εργοδότη.

Κορονοϊός: 71 νέα κρούσματα, 17 νεκροί, συνολικά υπάρχουν 695 κρούσματα στην Ελλάδα


Ο επικεφαλής λοιμοξιολόγος κ. Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε ότι τα νέα κρούσματα στη χώρα μας ανέρχονται σε 71.
Συνολικά υπάρχουν 695 κρούσματα.
Συνολικά 114 ασθενείς νοσηλεύονται, 35 εκ των οποίων στις ΜΕΘ με μέση ηλικία τα 68 έτη.
Στην Ελλάδα 17 είναι οι νεκροί από τον κορονοϊό με μέση ηλικία τα 76 έτη, 14 άνδρες και 3 γυναίκες, όλοι ηλικιωμένοι με κάποιο υποκείμενο νόσημα. 29 συμπολίτες έχουν ήδη πάρει εξιτήριο.
Ο Σωτήρης Τσιόδρας επεσήμανε πως εκτιμάται ότι 8.000 με 10.000 άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό στη χώρα  μας.
Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, το 56% των ασθενών είναι άνδρες, με το 75% των περιπτώσεων να είναι 18 έως 64 ετών.
Ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι αν μπορούσε να είμαστε σε απόσταση (στα δύο μέτρα ο ένας από τον άλλον) θα περιοριζόταν ο ιός αλλά αυτό δεν είναι εφικτό από κανέναν.
«Ελπίζω να μην περάσουμε άλλες παρόμοιες καταστάσεις. Είναι η μάχη που κέρδισε μια νεαρή μητέρα σήμερα στο νοσοκομείο μας», τόνισε ο κ. Τσιόδρας.
«Σύμφωνα με τα παγκόσμια δεδομένα, το 50% όσων βρίσκονται διασωληνωμένοι, αναρρώνουν πλήρως», σημείωσε ακόμα.

Σε Γιάννενα και Άρτα τα δύο ξενοδοχεία που θα μείνουν ανοιχτά στην Ήπειρο


H  λίστα με τα 50 πρώτα ξενοδοχεία, τα οποία  ανά Περιφερειακή ενότητα θα λειτουργούν κατ΄ εξαίρεση του μέτρου απαγόρευσης λειτουργίας των τουριστικών καταλυμάτων –όπως προβλέπεται με την κοινή υπουργική απόφαση- στο πλαίσιο των μέτρων της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. 
Σύμφωνα με όσα προβλέπει στην Ήπειρο θα είναι ανοιχτά μόνο δύο ξενοδοχεία.
Πρόκειται για τα:
-Άρτα Παλλάς, 5ο χιλιόμετρο Άρτας Αθηνών
-Διώνη, Τσιριγώτη Ιωάννινα

Συνεχίζεται η καταγραφή ζημιών από το σεισμό σε περιοχές Πρέβεζας-Θεσπρωτίας


«Έχουμε μια άριστη συνεργασία με τους Δήμου  Πάργας και Σουλίου που επλήγησαν ιδιαίτερα από το σεισμό της Παρασκευής 20 Σαββάτου 21 Μαρτίου, ως επίσης και με τους γειτονικούς Ηγουμενίτσας και Πρέβεζας που έχουν υποστεί μικρότερες ζημιές», ανάφερε ο Περιφερειάρχης κατά τη σημερινή  κοινή  συνεδρίαση ΕΝΠΕ- Προεδρείου ΚΕΔΕ, με την προεδρία του Υπουργού Εσωτερικών.
Ο Περιφερειάρχης συνοδευόμενος από τον Προϊστάμενο Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου Δ. Μαυρογιώργο επισκέφθηκαν και την Κυριακή πληγείσες περιοχές, συναντήθηκαν με κατοίκους και είχαν συνεργασία με Δημοτικές Αρχές προκειμένου να επιλυθούν άμεσα ζητήματα.
Ήδη ολοκληρώθηκε η πρώτη καταγραφή ζημιών στο Δήμο Πάργας και συνεχίζεται στους άλλους γειτονικούς Δήμους.
Σύμφωνα με το Δελτίο της Επιτροπής Ελέγχου Κτηρίων για το Δήμο Πάργας κατοικήσιμα χαρακτηρίστηκαν43 κτίρια που ελέγχθηκαν και μη κατοικήσιμα 96.
Μη κατοικήσιμα  χαρακτηρίζονται:
Ø  85 κατοικίες στις Τ.Κ. Καναλλακίου (27), Σκεπαστού (1), Νάρκισσου (25), Κάστρου (2), Κορώνης (4), Σταυροχωρίου (13), Μουζακάνικων (3), Βουβοποτάμου (7), Αχερουσίας (3).
Ø  4 επαγγελματικοί χώροι στις Τ.Κ. Καναλλακίου (3)  Αχερουσίας (1)
Ø  2 Δημόσια κτίρια στις Τ.Κ. Καναλλακίου (1), Σκεπαστού (1).
Ø  5 Αποθήκες- στάβλοι στις Τ.Κ. Καναλλακίου (1)Καστριού (1), Κορώνης (1), Σταυροχωρίου (2).
 Με σημερινό της έγγραφο η Διεύθυνση Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Ηπείρου, ζητά από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας την κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης περιοχές των Δήμων Σουλίου, Πάργας, Πρέβεζας, Ηγουμενίτσας και Δωδώνης.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα αιτήματα των ανωτέρω Δήμων, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης προτείνεται να κηρυχθούν οι περιοχές:
Α. Δήμος Σουλίου: Τ.Κ. Γλυκής, Χόικας, Γαρδικίου, Σκανδάλου, Καρβουναρίου, Ξηρολόφου, Σαμονίδας.
Β. Δήμος Πάργας: Το σύνολο της Δ.Ε. Φαναρίου
Γ. Δήμος Πρέβεζας: Τις Δ.Ε. Λούρου και Ζαλόγγου
Δ. Δήμος Ηγουμενίτσας: Τις Τ.Κ. Μαργαριτίου, Παλαιοκάσστρου, Σπαθαραίων, Αργυρότοπου, Καρτερίου και της Ηγουμενίτσας
Ε. Δήμος Δωδώνης: Τις Τ.Κ. Παλαιοχώρι Μπότσαρη και Σεριζιανών.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Παναγιώτης Κουρουμπλής: Επιφυλάξεις στη μέθοδο εντοπισμού και απομόνωσης των κρουσμάτων Corvid-17


Έκκληση στους πολίτες πειθαρχήσουν στα μέτρα της Πολιτείας και τις οδηγίες των επιστημόνων, έκανε ο  πρώην υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδας» του τηλεοπτικού σταθμού Open και στους δημοσιογράφους Ιορδάνη Χασαπόπουλο και Ανθή Βούλγαρη, τονίζοντας ιδιαίτερα ότι είναι πολύ μεγάλη ανάγκη να στηρίξουμε όλοι το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Ο κ. Κουρουμπλής ζήτησε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να μην αντιπαρέλθει αβασάνιστα τους επιστημονικούς προβληματισμούς του καθηγητή Δημήτρη Κουρέτα και του Συλλόγου Διδασκόντων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, λέγοντας ότι πρέπει να επανεξεταστεί η μέθοδος εντοπισμού και απομόνωσης των κρουσμάτων. Ζήτησε ακόμα να επιστρατευτούν τα  ιδιωτικά εργαστήρια, για να γίνονται περισσότερα τεστ, καθώς  και οι ιδιώτες πνευμονολόγοι γιατροί της χώρας, για να τεθούν στην υπηρεσία του ΕΣΥ.  Επίσης ζήτησε  να ελεγχθεί η κερδοσκοπία σε ότι αφορά τα τεστ  τα οποία πληρώνονται πολλές φορές 200 και 300 ευρώ.
Ο πρώην υπουργός Υγείας και Ναυτιλίας κάλεσε τους ιδιώτες που μπορούν, να στηρίξουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας, και τους έλληνες εφοπλιστές, οι οποίοι διαχρονικά έτυχαν της υποστήριξης του ελληνικού κράτους να αναλάβουν τη συντήρηση και τον εξοπλισμό των νοσοκομείων Πατησίων, Αγίας Βαρβάρας και ενός ακόμα νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη,  τα οποία πρέπει να μετατραπούν σε νοσοκομεία ειδικού σκοπού, με θαλάμους αρνητικής πίεσης.
Επίσης ζήτησε από την κυβέρνηση φέτος στις προσλήψεις που θα κάνει το κράτος, να δώσει απόλυτη προτεραιότητα στα νοσοκομεία και στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας λέγοντας ότι πρέπει να αιμοδοτηθεί το σύστημα με 7000-8000 στελέχη, περιορίζοντας άλλους τομείς του δημόσιου τομέα σε ότι αφορά τις προσλήψεις.

Ελληνική Αστυνομία: Προσοχή στις απάτες με απολυμάνσεις και SMS


Η Ελληνική Αστυνομία απευθύνει έκκληση προς τους πολίτες να μην πείθονται από επιτήδειους οι οποίοι επιχειρούν με διάφορα τεχνάσματα και προσχήματα να τους αποσπάσουν χρήματα.
Οι πολίτες δεν θα πρέπει να πείθονται από άτομα που εμφανίζονται ως υπάλληλοι Δήμων για τη διενέργεια απολυμάνσεων.
Επίσης να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε απατηλά SMS που υπόσχονται δώρα από εμπορικά καταστήματα με σκοπό είτε να τους υφαρπάξουν τα προσωπικά τους στοιχεία και να τα χρησιμοποιήσουν σε εγκληματικές πράξεις, είτε να τους αποσπάσουν χρήματα είτε να απαντήσουν στα SMS και να χρεωθεί υπέρογκα ο λογαριασμός τους.
Επιπλέον επισημαίνεται ειδικά στους ηλικιωμένους και τους συγγενείς τους:
να μην δέχονται σε καμία περίπτωση σε άγνωστα άτομα να τους οδηγήσουν σε πιστωτικό κατάστημα για ανάληψη χρηματικού ποσού,
να μην πείθονται εύκολα από άτομα τα οποία εμφανίζονται ως υπάλληλοι δημόσιας υπηρεσίας για την επιδιόρθωση κάποιου τεχνικού προβλήματος και
να μην πείθονται εύκολα από άτομα που τους πλησιάζουν ως γνωστοί φιλικών ή συγγενικών τους προσώπων και τους ζητούν χρήματα.
Σε κάθε περίπτωση να είναι επιφυλακτικοί, να μην εμπιστεύονται άγνωστα άτομα ενώ αν αντιληφθούν τέτοιο περιστατικό παρακαλούνται να ενημερώνουν αμέσως την Αστυνομία (100).

Ζηκόπουλος Σταύρος: Πρόταση για το Δημοτικό Συμβούλιο Πωγωνίου


Πρόταση για το Δημοτικό Συμβούλιο Πωγωνίου

1ον  Για τα ενοικιαζόμενα καταστήματα από το δήμο Πωγωνίου. Οι καταστηματάρχες στα χωριά να μην πληρώσουν ΟΛΌΚΛΗΡΟ το ενοίκιο και ΟΧΙ το 60% από 1-3-020 έως 30-9-020
2ον  Για το ίδιο κατάστημα και για το ίδιο διάστημα να μην πληρώνουν πάγια τέλη και δημοτικά τέλη.
3ον Το Δ.Σ. να στείλει έγγραφο στην κυβέρνηση, στην αντιπολίτευση και τα υπουργεία εν όψη του Πάσχα να μη γίνουν εισαγωγές αμνοεριφίων γιατί οι κτηνοτρόφοι μας θα καταστραφούν, γιατί δεν θα μπορέσουν να πουλήσουν τα δικά τους αμνοερίφια.

Δημοτικός Σύμβουλος
Ζηκόπουλος Σταύρος
Οικονομολόγος

Μαρία Κεφάλα: Μέριμνα για τις ογκολογικές επεμβάσεις

Ένα σημαντικότατο θέμα, που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ζήτημα ζωής και θανάτου, αναδεικνύει η Βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Αλεξάνδρα Κεφάλα, με επείγουσα επιστολή της προς τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια.
 Πρόκειται για κάποιες χειρουργικές επεμβάσεις, που είχαν προγραμματιστεί αλλά λόγω των μέτρων για την πανδημία του κορωνοϊου ανεστάλησαν.
Η Βουλευτής ζητά από τον Υπουργό σε σοβαρές Ογκολογικές παθήσεις, όπου η όποια καθυστέρηση θα μπορούσε  να αποβεί μοιραία για τον ασθενή ή να δημιουργήσει επιπλέον προβλήματα στην εξέλιξη της, να αντιμετωπίζονται κατ' εξαίρεση χειρουργικά.  Υπάρχουν ασθενείς με καρκίνο, αλλά και ασθενείς με ανεύρυσμα που κινδυνεύουν με ρήξη αυτού και ως εκ τούτου με σοβαρό κίνδυνο για την υγεία και την ζωή τους.
 Η κ. Κεφάλα ζητά από το αρμόδιο υπουργείο ιδιαίτερη μέριμνα για τις εν λόγω περιπτώσεις ασθενών που χρήζουν άμεσης χειρουργικής αντιμετώπισης.

Ελληνική Αστυνομία: Συνεχίζονται οι έλεγχοι για τη διαπίστωση παραβίασης των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού


Χθες Κυριακή 22 Μαρτίου βεβαιώθηκαν (16) παραβάσεις και συνελήφθησαν (17) άτομα σε όλη την επικράτεια

Συνολικά από την Πέμπτη 12 Μαρτίου έχουν βεβαιωθεί (238) παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (250) άτομα σε όλη την επικράτεια
Συνεχίζονται οι έλεγχοι των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας για τη διαπίστωση παραβίασης των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.
Συνολικά από την Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020 έχουν βεβαιωθεί σε όλη την επικράτεια (238) παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (250) άτομα ως ακολούθως:
την Πέμπτη 12 Μαρτίου 4 παραβάσεις με 5 συλλήψεις,
την Παρασκευή 13 Μαρτίου 1 παράβαση με 1 σύλληψη,
το Σάββατο 14 Μαρτίου 86 παραβάσεις με 90 συλλήψεις,
την Κυριακή 15 Μαρτίου 31 παραβάσεις με 31 συλλήψεις,
τη Δευτέρα 16 Μαρτίου 16 παραβάσεις με 16 συλλήψεις,
την Τρίτη 17 Μαρτίου 7 παραβάσεις με 7 συλλήψεις,
την Τετάρτη 18 Μαρτίου 22 παραβάσεις με 24 συλλήψεις,
την Πέμπτη 19 Μαρτίου 17 παραβάσεις με 20 συλλήψεις,
την Παρασκευή 20 Μαρτίου 25 παραβάσεις με 27 συλλήψεις,
το Σάββατο 21 Μαρτίου 13 παραβάσεις με 12 συλλήψεις και
την Κυριακή 22 Μαρτίου 16 παραβάσεις με 17 συλλήψεις.
Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν:
(102) στην Αττική,
(38) στη Δυτική Ελλάδα,
(14) στην Κεντρική Μακεδονία,
(12) στα Ιόνια Νησιά,
(12) στο Νότιο Αιγαίο,
(12) στην Πελοπόννησο,
(11) στη Θεσσαλία,
(10) στην Κρήτη,
(10) στη Θεσσαλονίκη,
(10) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,
(6) στη Δυτική Μακεδονία,
(6) στη Στερεά Ελλάδα,
(4) στο Βόρειο Αιγαίο και
(3) στην Ήπειρο.
Οι συλληφθέντες κατελήφθησαν να λειτουργούν χώρους (καταστήματα λιανικής πώλησης, κομμωτήρια, καφετέριες, καφενεία, εστιατόρια, ταβέρνες, ψητοπωλεία, ανθοπωλεία, γήπεδα, καταστήματα ενδυμάτων κ.λπ.) για τους οποίους ισχύει το μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας.
Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση με σκοπό τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Οι βασικές υπηρεσίες των ΟΤΑ δεν θα σταματήσουν ούτε λεπτό να εξυπηρετούν τους πολίτες


Το υπουργείο Εσωτερικών έχει φροντίσει ώστε οι δήμοι και οι περιφέρειες της χώρας να συνεχίσουν τη λειτουργία τους.
Οι βασικές υπηρεσίες τους δεν θα σταματήσουν ούτε λεπτό να εξυπηρετούν τους πολίτες, επισήμανε ο υφυπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης για απαγόρευση της κυκλοφορίας.
Η διανομή των τροφίμων από τα συσσίτια των δήμων θα γίνεται μόνο κατ’ οίκων ή στη δομή που φιλοξενούνται εφόσον είναι άστεγοι. 
Είπε ακόμα ότι ιδιαίτερη μέριμνα θα δοθεί στους άστεγους, τους τοξικοεξαρτημένους και τους Ρομά. Οι δημοτικές αρχές οφείλουν άμεσα να φροντίσουν ώστε κανένας άστεγος να μην βρίσκεται στο δρόμο, ενώ είναι επίσης επιφορτισμένοι για την ενημέρωση των Ρομά και τη λήψη κατάλληλων μέτρων. 
Με επιστολή του ΥΠΕΣ προς τους δημάρχους της χώρας, ζητείται να δοθεί ιδιαίτερη μέριμνα και για τα αδέσποτα ζώα.
Παράλληλα αναβαθμίστηκε το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» ώστε να δίνεται δυνατότητα εξυπηρέτησης πολιτών, οι οποίοι δεν μπορούν να μετακινηθούν και να διεκπεραιώνονται οι εργασίες είτε ακόμα και οι προμήθειες σε σούπερ μάρκετ μέσω δημοτικών υπαλλήλων.
Τέλος, ότι επιχορηγήθηκαν με 5 εκατ. ευρώ οι περιφέρειες και με 11 εκατ. ευρώ οι δήμοι για την κάλυψη των πρώτων άμεσων επειγουσών αναγκών.

Εξέλιξη κρουσμάτων κορονοϊού στα νοσοκομεία της Ηπείρου


Η εικόνα ως προς κρούσματα και τα ύποπτα κρούσματα για κορωνοϊό στην Ήπειρο μέχρι σήμερα (Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020) το μεσημέρι στα νοσοκομεία της Ηπείρου έχει ως εξής:
1. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ:
 Tα δύο περιστατικά που είναι θετικά διαγνωσμένα εξακολουθούν να νοσηλεύονται στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας διασωληνωμένοι, ένας σε σταθερή κατάσταση και ένας σε επιδείνωση (ηλικιωμένος από την Άρτα).
  Το κρούσμα νεαρού ατόμου που βρέθηκε θετικό από τις προηγούμενες ημέρες νοσηλεύεται στη Μονάδα Λοιμωδών σε καλή κατάσταση.
 Η γιατρός του νοσοκομείου που είχε βρεθεί θετική παραμένει σε καραντίνα στην οικία της.
 Δεν υπάρχουν απαντήσεις για άλλα θετικά δείγματα.
2. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ «ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ»
  Αναμένονται αποτελέσματα από δεκατέσσερα δείγματα που έχουν ληφθεί τις προηγούμενες ημέρες. Πέντε (5) από 16/3 και 19/3 και εννέα (9) από 20/3 και 22/3.
3. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΡΤΑΣ
  Σήμερα 23/3/2020 ελήφθησαν δεκατέσσερα δείγματα και αναμένονται απαντήσεις.
 Όλες οι επαφές του θετικού κρούσματος του ηλικιωμένου, που νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων παραμένουν σε περιορισμό στην οικία τους και παρακολουθούνται.
 Δεν υπάρχουν απαντήσεις για άλλα θετικά δείγματα.
 4. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
  Το ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα υγειονομικού προσωπικού του νοσοκομείου συνεχίζει να τίθεται σε υποχρεωτικό κατ΄ οίκον περιορισμό, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ
.  Η Διοίκηση και η Επιτροπή Λοιμώξεων συνεχίζει να έχει θέσει σε κατ΄ οίκον περιορισμό δεκατέσσερις ακόμη ασυμπτωματικές επαφές του ανωτέρω θετικού κρούσματος, υψηλού και χαμηλού κινδύνου, σύμφωνα με τις διαδικασίες του ΕΟΔΥ.
 Στο Νοσοκομείο δεν νοσηλεύεται ύποπτο κρούσμα SARS-COV-2, ούτε αναμένονται αποτελέσματα σχετικών εξετάσεων.
 Με εντολή της διοίκησης θα συνεχίζονται καθημερινά οι απολυμάνσεις σε όλους τους χώρους του Νοσοκομείου.
  Το νοσοκομείο παραμένει σε κανονική λειτουργία.
 5. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΦΙΛΙΑΤΩΝ
 Δύο δείγματα από αυτά που αναμένονταν έχουν διαπιστωθεί αρνητικά.
  Σήμερα 23/3/2020 ελήφθησαν προς εξέταση πέντε νέα δείγματα.
  Δεν έχει διαπιστωθεί κάποιο θετικό κρούσμα από τα δείγματα τα οποία έχουν ληφθεί έως τώρα.
 Επίσης έληξε στις 22 Μαρτίου 2020 ο 14ημερος περιορισμός κατ΄ οίκον του γκρουπ από τα Ιωάννινα που είχε μεταβεί στους Αγίους Τόπους.

ΔΕΗ: Μέτρα ελάφρυνσης για τους καταναλωτές


Έκτακτα μέτρα οικονομικής ελάφρυνσης των πελατών έλαβε η ΔΕΗ. Συγκεκριμένα:
• Δωρεάν πάγιο για όλους τους πελάτες χαμηλής τάσης.
• Έκπτωση 8% στους ευάλωτους πελάτες κατηγορίας Β’ & Γ’ (ηλικιωμένοι άνω των 70 ετών, άτομα σε μηχανική υποστήριξη, που δεν εντάσσονται στο ΚΟΤ). Οι ευάλωτοι πελάτες-δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου συνεχίζουν να τιμολογούνται με τα ειδικά προνομιακά τιμολόγια και μεγάλες εκπτώσεις.
• Έκπτωση 5 ευρώ για όλους τους πελάτες e-bill, παλαιούς και νέους. Η ΔΕΗ συμβουλεύει όλους τους καταναλωτές να εγγραφούν από το κινητό, το tablet ή τον υπολογιστή τους στην υπηρεσία e-bill και να επωφεληθούν τόσο από τις απλοποιημένες διαδικασίες, όσο και από την έκπτωση στους λογαριασμούς τους. Σημειώνεται ότι η ηλεκτρονική πληρωμή του λογαριασμού μέσω της ιστοσελίδα της επιχείρησης ήταν και παραμένει χωρίς προμήθεια.
• Έκπτωση 8% για νοικοκυριά και επιχειρήσεις χαμηλής τάσης με κατανάλωση πάνω από 2.000 KWh, ώστε να μην επιβαρυνθούν από τις υψηλές καταναλώσεις για όσο διάστημα παραμείνουν στο σπίτι με τις οικογένειές τους, αλλά και για τις επιχειρήσεις, που αυτή την περίοδο δοκιμάζονται.
Παράλληλα, η ΔΕΗ έχει ήδη προβεί σε σειρά παρεμβάσεων για την βελτίωση της εξυπηρέτησης των πελατών της από το τηλεφωνικό κέντρο 11770 και την ιστοσελίδα της www.dei.gr  Συγκεκριμένα:
• Το τηλεφωνικό κέντρο 11770 λειτουργεί με διευρυμένο ωράριο καθημερινά από τις 7:00 το πρωί έως τις 21:00 το βράδυ.
• Οι πελάτες μπορούν να εξυπηρετηθούν από το 11770 για όλες τις συναλλαγές τους (νέα συμβόλαια, αλλαγές στοιχείων, διακανονισμοί, κλπ.).
• Στην ιστοσελίδα της ΔΕΗ www.dei.gr/epayment όλοι οι πελάτες μπορούν να πληρώσουν απλά και γρήγορα χωρίς καμία επιπλέον προμήθεια με όλες τις χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες.
• Το τηλεφωνικό κέντρο 11770 εξυπηρετεί όσους πελάτες δεν είναι εξοικειωμένοι με τις ηλεκτρονικές πληρωμές δίνοντάς τους οδηγίες βήμα-βήμα για την πληρωμή μέσω της ιστοσελίδας της ΔΕΗ.
• Το τηλεφωνικό κέντρο 11770 θα μπορεί, σε περίπτωση που ο εκτιμώμενος χρόνος αναμονής υπερβαίνει τα 3 λεπτά, να καλεί όσους πελάτες το επιθυμούν, ώστε να βελτιωθεί η διαδικασία εξυπηρέτησής τους.

Ξεκίνησε από τις 6 το πρωί η απαγόρευση κυκλοφορίας


Πρόστιμο 150 ευρώ στους παραβάτες

Ξεκίνησε από τις 6 το πρωί της Δευτέρας 23ης Μαρτίου η επιβολή του μέτρου του προσωρινού περιορισμού της κυκλοφορίας των πολιτών προς περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού.

Σεισμική δόνηση 4,0 R, 17 χλμ Ανατολικά της Πάργας


Σεισμική δόνηση έντασης 4,0 R σημειώθηκε στις 06:41 το πρωί της Δευτέρας 23 Μαρτίου, με επίκεντρο 17 χλμ ανατολικά της Πάργας.
Η σεισμική δόνηση είχε εστιακό βάθος 15 χλμ.

Αναστολή καταβολής ΦΠΑ και βεβαιωμένων οφειλών των επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον κορονοϊό


Η κυβέρνηση προχωρά άμεσα η υλοποίηση του πακέτου μέτρων για την ουσιαστική στήριξη της ελληνικής οικονομίας.
Στο πλαίσιο αυτό ο υφυπουργός Οικονομικών, κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος, κατόπιν εισήγησης του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, υπέγραψε δύο υπουργικές αποφάσεις αναστολής στην καταβολή του ΦΠΑ και βεβαιωμένων οφειλών των επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία.
Με τις αποφάσεις αναστέλλεται η είσπραξη και δίνεται παράταση των προθεσμιών καταβολής των βεβαιωμένων οφειλών, καθώς και των βεβαιωμένων οφειλών από χρεωστικές δηλώσεις Φ.Π.Α., στις επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορονοϊού (COVID-19).
Ειδικότερα, με την πρώτη απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών παρατείνονται μέχρι και την 31η/08/2020 οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων στις Δ.Ο.Υ. και τα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλών που λήγουν ή έληξαν από 11/03/2020 έως και 30/04/2020 των επιχειρήσεων που επλήγησαν οικονομικά λόγω του κορονοϊού.

Το πρώτο ενδοφθάλμιο βιοδιασπώμενο εμφύτευμα κατά του γλαυκώματος

Ένα ακόμη ισχυρό όπλο στον πόλεμο κατά του γλαυκώματος έχουν στα χέρια τους οι οφθαλμίατροι μετά την έγκριση του Durysta από το FDA (Εθνικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων) των ΗΠΑ!
Πρόκειται για το πρώτο ενδοφθάλμιο, βιοδιασπώμενο εμφύτευμα παρατεταμένης απελευθέρωσης αντιγλαυκωματικού φαρμάκου (βιματοπρόστη10 mcg) για τη μείωση της ενδοφθάλμιας πίεσης (ΕΟΠ)!
Το Durysta μπαίνει σε κλινική εφαρμογή από τον Απρίλιο και αλλάζει τα δεδομένα στους σε ασθενείς με γλαύκωμα ανοιχτής γωνίας ή οφθαλμική υπερτονία.
«Η πρόσφατη έγκριση του FDA σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο για την κοινότητα του γλαυκώματος και προσφέρει μια πολύ σημαντική επιλογή για τους ασθενείς που χρειάζονται εναλλακτικές θεραπευτικές επιλογές", δήλωσε ο Δαβίδ Nicholson, επικεφαλής έρευνας και ανάπτυξης της  μεγάλης φαρμακευτικής εταιρείας- με κυρίως οφθαλμολογικά προϊόντα -Allergan.
Σύμφωνα με τις επιστημονικές ανακοινώσεις ο χειρουργός οφθαλμίατρος τοποθετεί το Durysta  στον πρόσθιο θάλαμο του ματιού, δηλαδή στο χώρο που είναι μεταξύ ίριδας και κερατοειδούς.
Το βιοδιασπώμενο εμφύτευμα μετά την τοποθέτηση  αρχίζει να απελευθερώνει αργά και σταθερά για τους επόμενους μήνες την ουσία βιματοπρόστη η οποία  προκαλεί μείωση της ΕΟΠ, όπως ακριβώς κάνουν και οι σταγόνες που ήδη χρησιμοποιούνται, αλλά που ο ασθενής είναι αναγκασμένος να επαναλαμβάνει την ενστάλλαξη τους από το μπουκαλάκι κάθε ημέρα.