Τετάρτη 12 Ιουνίου 2024

Σύλλογος Ηπειρωτών Γαλατσίου-Λαμπρινής: Ετήσιο αντάμωμα στο Άλσος Βεΐκου, το Σάββατο 15 Ιουνίου, ώρα 9:00 μ.μ.

 

Ο Σύλλογος Ηπειρωτών  Γαλατσίου Λαμπρινής διοργανώνει το ετήσιο Αντάμωμα του στο Άλσος Βεΐκου το Σάββατο 15 Ιουνίου 2024,  ώρα 9:00 μ.μ..

Ευχαριστήριο της Εκκλησιαστικής Επιτροπής Ιερού Ναό Αγίου Παντελεήμονα

 


Η Εκκλησιαστική Επιτροπή ευχαριστεί θερμά τον συγχωριανό μας κ. Μάριο Γκέλη και τους φίλους του για την κοπή χόρτων στο προαύλιο του Ιερού Ναό Αγίου Παντελεήμονα.


Δήμος Πωγωνίου: Δημιουργία χορευτικού

 


Ο Δήμος Πωγωνίου προτίθεται να δημιουργήσει δημοτικό χορευτικό (Τμήμα Ενηλίκων και Παιδικό Τμήμα).

Τα μαθήματα θα γίνονται στο Κλειστό Γυμναστήριο Καλπακίου.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή έως τις 12 Ιουλίου 2024 στο τηλ. 2653360129 (Σοφία Τσέπα).

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Ο δήμος Ιωαννιτών γιορτάζει τη λήξη της σχολικής χρονιάς με ένα πικνίκ στα Λιθαρίτσια

 


Ετοιμάστε τα καλαθάκια και τις κουβερτούλες σας κι ελάτε μαζί με τα πιτσιρίκια σας στο Πάρκο Λιθαρίτσια για ένα πικνίκ!

Το Σάββατο 15 Ιουνίου, από τις 11 το πρωί, στο πιο κεντρικό Πάρκο της πόλης μας, ο Δήμος Ιωαννιτών, πόλη – πιλότος της Ευρωπαϊκής Αποστολής για τις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις, διοργανώνει μια ημέρα γιορτής για τη λήξη της σχολικής χρονιάς, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

Παράλληλα, και σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων θα λειτουργεί με ελεύθερη είσοδο για τα παιδιά και τους συνοδούς τους από τις 11:00 έως τις 15:00 συμβάλλοντας στην ανάδειξη του δίπτυχου «Περιβάλλον – Πολιτισμός», ως εξέχοντα ποιοτικά χαρακτηριστικά του τόπου μας.

Ηγουμενίτσα: Συλλήψεις για προώθηση στο εσωτερικό της χώρας παράτυπων μεταναστών

 


Συνελήφθησαν χθες (11-06-2024) αργά το βράδυ στην Ηγουμενίτσα από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας δύο ημεδαποί, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για προώθηση παράτυπων μεταναστών στο εσωτερικό της χώρας.

Ειδικότερα, σε έλεγχο που πραγματοποίησαν οι αστυνομικοί σε μισθωμένο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο με οδηγό και συνοδηγό τους κατηγορούμενους, διαπιστώθηκε ότι σε αυτό επέβαιναν αλλοδαπός και αλλοδαπή, στερούμενοι των απαιτούμενων διατυπώσεων για τη νόμιμη είσοδό τους στη χώρα.

Όπως προέκυψε από τη διερεύνηση της υπόθεσης, οι κατηγορούμενοι, κατόπιν προσυνεννόησης, είχαν παραλάβει νωρίτερα τους αλλοδαπούς από τα ελληνοαλβανικά σύνορα, μέσω των οποίων είχαν εισέλθει εκείνοι παράνομα στη χώρα, με σκοπό να τους μεταφέρουν στην Αθήνα, έναντι χρηματικού ποσού 250 ευρώ.

Το παραπάνω αυτοκίνητο κατασχέθηκε, ενώ οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσπρωτίας.

Γιάννενα: Εθελοντική αιμοδοσία την Παρασκευή 14 Ιουνίου, «Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη»

 


H Περιφέρεια Ηπείρου και ο Σύλλογος Εργαζομένων της σε συνεργασία με την Ε.Ο.Κ. και την καμπάνια της «Το μπάσκετ είναι στο αίμα μας» διοργανώνουν εθελοντική αιμοδοσία την Παρασκευή 14 Ιουνίου, «Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη», αλλά και ημέρα ξεχωριστή για το ελληνικό μπάσκετ, αφού είναι η μέρα που η Ελλάδα, το 1987, στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης για πρώτη φορά!

Σημαντικός αρωγός της δράσης θα είναι το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, ενώ παρούσα θα είναι και η Εθνική Ομάδα Γυναικών που προετοιμάζεται στα Ιωάννινα!

Η αιμοληψία θα γίνει στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου από τις 09.00 και μπορούν να προσφέρουν αίμα και ιδιώτες.

Δίνοντας 10 λεπτά από το χρόνο σου μπορείς να σώσεις τη ζωή ενός συνανθρώπου μας.

Δώσε ζωή και ελπίδα, γίνε εθελοντής αιμοδότης, γιατί κάποιος σε χρειάζεται!

*Η κοινωνική αυτή πρωτοβουλία υποστηρίζεται από το Ινστιτούτο Επιστημονικών Ερευνών του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου. Μπορείτε να απευθύνεστε στους οικείου Ιατρικούς Συλλόγους για περισσότερες πληροφορίες και υποστήριξης των δράσεων.

Θέατρο Actina: “Ο Λυγμός των σκυλιών” για 6 μοναδικές παραστάσεις

 


Το Θέατρο Actina πιστό στο καλοκαιρινό του ραντεβού με το κοινό της πόλης, βγαίνει στην αυλή για 3η συνεχή χρονιά.

“Ο Λυγμός των σκυλιών” του Γιάννη Παπάζογλου σε σκηνοθεσία Αθηνάς Τσικνιά στην αυλή του Arte Povera (εντός του Κάστρου) για 6 μοναδικές παραστάσεις. Ερμηνεύουν ο Παναγιώτης Γεωργούλας, η Άννα Παπανικολάου και η Αθηνά Τσικνιά. Τα visual effects δημιούργησε ο Κωστής Εμμανουηλίδης.

Οι παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν στις 18, 19, 25, 26 Ιουνίου και 2, 3 Ιουλίου στις 21:15’.

Κρατήσεις θέσεων στα τηλ 6974865401 / 6972339675.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Ζευγάρι απομονωμένο στην εξοχή. Εκείνος πεζογράφος. Σε δημιουργική κρίση. Κάποτε φέρελπις. Στην πορεία εμπορευματοποίησε τη γραφή του. Κατέληξε ευπώλητος συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων. Εκείνη κριτικός λογοτεχνίας. Συχνά πικρόχολη και επιθετική. Ακόμα κι εναντίον του. Ο γάμος έχει κλονιστεί. Η βεράντα μετατρέπεται σε ρινγκ. Ξεκαθάρισμα λογαριασμών. Κύρια αιτία η φυγή της κόρης. Ως αντίδραση στη μικροαστικοποίησή τους εκείνη γίνεται φωτορεπόρτερ ακτιβίστρια. Και ξαφνικά εισβάλλει στην βεράντα τους μια πρόσφυγας. H εξέλιξη καταιγιστική.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Τετάρτη 12 Ιουνίου

 


Την Τετάρτη 12 Ιουνίου 2024,   ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας, Isobox, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, Εθνικής Αντιστάσεως, Ηγουμενίτσα, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, Δημαρχείο Πλαταριάς, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, MEGA Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, Αμπελόκηποι, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο, Λ. Σταύρου Νιάρχου, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Γενικό Νοσοκομείο Χατζηκώστα, Λ. Μακρυγιάννη 60, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Μέτσοβο, Κέντρο Υγείας Μετσόβου, 10:00-13:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Κέντρο Υγείας Πάργας, 09:00-13:00

Διαδικτυακή πλατφόρμα αυτόματης ενημέρωσης κοινού και Ο.Τ.Α. για πιθανή εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων στην Ήπειρο

 


Ολοκληρώνεται εντός του τρέχοντος μηνός από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων η Πράξη «Διαδικτυακή πλατφόρμα αυτόματης ενημέρωσης κοινού και Ο.Τ.Α. για πιθανή εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων στην Ήπειρο», η οποία είναι ενταγμένη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020», ΕΣΠΑ 2014-2020, και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ). Το έργο, το οποίο εκτελείται από το Εργαστήριο Μετεωρολογίας-Κλιματολογίας του Τμήματος Φυσικής και το Εργαστήριο Συστημάτων Υπολογιστών του Τμήματος Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής ξεκίνησε το 2020 και ήδη παρέχει πληροφορίες για εξελισσόμενα και επικείμενα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως αυτά εντοπίζονται από μετεωρολογικούς δορυφόρους, σε κάθε ενδιαφερόμενο.

Το αντικείμενο του Έργου ήταν η ανάπτυξη και αδιάλειπτη λειτουργία μιας διαδικτυακής πλατφόρμας (εφαρμογής) έγκαιρης ενημέρωσης και αυτοματοποιημένης προειδοποίησης του κοινού και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) της Ηπείρου για έντονα καιρικά φαινόμενα όταν αυτά εκδηλώνονται στην περιοχή της Ηπείρου. Η εν λόγω ψηφιακή πλατφόρμα παρέχει πληροφορία για τον εντοπισμό σε σχεδόν πραγματικό χρόνο (real time) έντονων καιρικών φαινομένων και συγκεκριμένα έντονων βροχοπτώσεων (κυρίως των προερχόμενων από καταιγιδοφόρα νέφη), χαλαζόπτωσης και επεισοδίων μεταφοράς ερημικής σκόνης.

Παρακάλαμος: Θεία λειτουργία την Πέμπτη 13 Ιουνίου (Αναλήψεως) ώρα 7:30 π.μ.

 


Θεία λειτουργία την Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024 (Αναλήψεως) στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος Παρακαλάμου, ώρα 7:30 π.μ..

Καρδιολογικά νοσήματα και κορωνοϊός: Τι πρέπει να προσέχουμε

 


Η πανδημία του κορωνοϊού έχει επηρεάσει, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, πάνω από 600 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, μέχρι στιγμής.
«Παρά το γεγονός ότι αρχικά χαρακτηριζόταν κυρίως ως μία αναπνευστική ασθένεια, πιο πρόσφατα δεδομένα έχουν αναδείξει την COVID-19 ως μια πολυοργανική νόσο που επηρεάζει συχνά και άλλα όργανα, όπως την καρδιά, με τις επιπτώσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα να εμφανίζονται τόσο στην οξεία φάση όσο και στα μεταγενέστερα στάδια της νόσου. Μάλιστα, μελέτες έχουν δείξει ότι οι ασθενείς με προϋπάρχουσα καρδιακή νόσο ή με παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις φαίνεται να εμφανίζουν σοβαρότερες επιπτώσεις και να έχουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου» αναφέρει o δρ Ιωάννης Παληός Καρδιολόγος, Διευθυντής τμήματος Μαγνητικής Τομογραφίας Καρδιάς, Metropolitan Hospital.

Ποιοι ασθενείς με καρδιολογικά προβλήματα ανήκουν στις λεγόμενες «ευπαθείς ομάδες»;

  • Ασθενείς με συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια
  • Ασθενείς με σοβαρή πνευμονική υπέρταση
  • Ασθενείς με σύμπλοκες συγγενείς καρδιοπάθειες
  • Ασθενείς με πρόσφατο έμφραγμα του μυοκαρδίου ή σοβαρή στεφανιαία νόσο, (προερχόμενοι από επέμβαση bypass ή τοποθέτηση stent)
  • Ασθενείς με σοβαρές μυοκαρδιοπάθειες, όπως διατατική μυοκαρδιοπάθεια, υπερτροφική αποφρακτική μυοκαρδιοπάθεια, αρρυθμιογόνο δυσπλασία, κ.λπ.

Ποια συμπτώματα εμφανίζει ο ασθενής σε προσβολή της καρδιάς από SARS-CoV-2;

Συμπτώματα όπως δύσπνοια, πόνος στο στήθος και αίσθημα παλμών, απαιτούν αξιολόγηση από καρδιολόγο και πιθανότητα περαιτέρω διερεύνησης με εξειδικευμένες εξετάσεις π.χ. μαγνητική τομογραφία καρδιάς.