Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2020

Ασπροκκλήσι Θεσπρωτίας: Συνελήφθησαν δύο ημεδαποί για εισαγωγή και διακίνησης ναρκωτικών ουσιών

 


Κατασχέθηκαν -72- κιλά και -300- γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης

Οι συντονισμένες ενέργειες αστυνομικών του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, οδήγησαν στη σύλληψη δύο ατόμων, που μετέφεραν με αυτοκίνητο προς το εσωτερικό της χώρας σημαντική ποσότητα κάνναβης, με σκοπό την περεταίρω διακίνησή της.

Πρόκειται για δύο ημεδαπούς, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα αδικήματα της μεταφοράς, κατοχής και διακίνησης ναρκωτικών ουσιών.


Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο στοχευμένων δράσεων για την καταπολέμηση της εισαγωγής στη χώρα και διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, οργανώθηκε συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση, κατά τη διάρκεια της οποίας, σήμερα (28-10-2020) το πρωί, συνελήφθησαν στο Ασπροκκλήσι Θεσπρωτίας, οι προαναφερόμενοι.

Ειδικότερα, σε έρευνα που έγινε στο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο το οποίο επέβαιναν οι δύο δράστες, βρέθηκαν στο χώρο των αποσκευών και κατασχέθηκαν (25) δέματα με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους (72) κιλών και (300) γραμμαρίων.

Επίσης, κατασχέθηκε το αυτοκίνητο που χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά των ναρκωτικών, ιδιοκτησίας ενός εκ των συλληφθέντων, καθώς και τρία κινητά τηλέφωνα.

Οι συλληφθέντες με τη σχηματισθείσα σε βάρος τους δικογραφία θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας, ενώ το προανακριτικό έργο ενεργείται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας.

Οι οχυρές θέσεις και τα κρυφά πολυβολεία του 1940

 


Λάζαρος Τσάτσος

 

Το αμυντικό πέταλο στη ζώνη αντιστάσεως Ελαία-Καλαμάς, ορίζονταν από το γυμνό ύψωμα της Γκραμπάλας στη μια άκρη και δια μέσου Ασόνιστας, Βελλάς, Χρυσόραχης, Βροντισμένης, Ρεπετίστας, Τσιούρανης, Σωσίνου κατέληγε στη Μονή του Αγίου Αθανασίου. Όλο το μήκος αυτού του πετάλου ήταν ανασκαμμένο από πυροβολεία, πολυβολεία, ολμοβολεία και οφιοειδή χαρακώματα, ενώ το χαμηλότερο σημείο του διέτρεχε η αντιαρματική τάφρος.

Τα έργα αυτά έγιναν υπό την επίβλεψη του Προέδρου της επιτροπής οχυρώσεως της Μεραρχίας, Συνταγματάρχου Μαυρογιάννη Παναγιώτη, με ελάχιστες πιστώσεις και κυρίως με την εθελοντική εργασία των φτωχών κατοίκων των χωριών της περιοχής. Όλα αυτά, με το πέρασμα του χρόνου, επιχωματώθηκαν με φερτές ύλες από τις βροχές και θάφτηκαν κάτω από την πυκνή βλάστηση, χαρακτηριστικό γνώρισμα των γύρω από την κοιλάδα του Καλαμά βουνών και υψωμάτων.

Μαζί με αυτά θάφτηκε και η νεώτερη ιστορία αυτού του τόπου αφού τίποτε δυτικά του Καλαμά δεν θυμίζει της θυσίες των αγωνιστών του 1940, παρά μόνο ο Καλαμάς, το Καλπάκι, η Γκραμπάλα και κάποια χωριά όπως αναφέρονται στα βιβλία της ιστορίας. Πριν ακόμη αρχίσει ο πόλεμος, ο αμυντικός τομέας της Μεραρχίας, κατανεμήθηκε στους τομείς Νεγράδων – Καλαμά – Θεσπρωτίας, για την καλύτερη ενάσκηση της διοικήσεως, οι οποίοι υποδιαιρούντο σε υποτομείς.

Ένας από αυτούς τους υποτομείς που υπαγόταν στον τομέα Καλαμά (έδρα Ζίτσα) ήταν και ο υποτομέας Γκρίμπιανη, σήμερα Αρετής. Στον υποτομέα αυτόν ήταν ταγμένο το 5/42 Σύνταγμα Ευζώνων Λαμίας, με Διοικητή το Συνταγματάρχη Ασημακόπουλο, δύο λόχοι πολυβόλων του 2ου τάγματος πολυβόλων υπό τον Αντισυνταγματάρχη Ζωίδη από την Αρίστη που έπεσε αργότερα στην Πρεμετή και τρεις ορειβατικές πυροβολαρχίες υπό τον Ταγματάρχη πυροβολικού Κωστάκη Δημήτριο, από την Μπεστιά Ιωαννίνων Δεν υπάρχει τίποτα που να θυμίζει το πέρασμα και την προσφορά του 5/42 Συντάγματος Ευζώνων Λαμίας στα χωριά του Άνω Καλαμά, όπως δεν υπάρχει και δεν θυμίζει τίποτα το πέρασμα του Κωστάκη με την πλούσια πολεμική του δράση. Από το παρατηρητήριό του που ήταν στην κορυφή του Σιάστη με τις ακριβείς συντεταγμένες που έδινε στους πυροβολητάς διά της ανυψώσεως της χειρός (γροθιά) σκορπούσε τον όλεθρο.

Στα όρια του Δήμου Άνω Καλαμά έπεσαν 18 άνδρες από τις κοινότητες του Δήμου και 26 Αξιωματικοί και οπλίτες του 5/42 Συντάγματος Ευζώνων. ΤΑ ΠΟΛΥΒΟΛΕΙΑ Το αμυντικό σύστημα στην ευρύτερη περιοχή βασίστηκε στην ύπαρξη των ορυγμάτων και των πολυβολείων καθώς επίσης και των αντιαρματικών τάφρων. Τα πολυβολεία ήταν σκαμμένα με σφυρί και καλέμι σε επιλεγμένα βράχια της αμυντικής τοποθεσίας. “Επίσης κατεσκευάσθησαν πολυβολεία μετά σκεπάστρων εκ φυσικής ξυλείας, αρκούσης ανθεκτικότητος.

Ιδιαιτέρως εις τα βραχώδη υψώματα όπου το έδαφος δε προσεφέρετο δι` εκσκαφάς ανωρύχθησαν εντός των βράχων, κατόπιν παρατεταμένης και επιπόνου εργασίας, υπο ειδικών τεχνητών μετακληθέντων εξ Αθηνών, ισχυρά πολυβολεία ανθεκτικότητας ίσης προς τα μόνιμα τοιαύτα, μετά δύο θυρίδων και υπογείου εισόδου.

Κατεσκευάσθησαν επίσης υπόγεια στέγαστρα επι της της γραμμής μάχης ενισχυμένα και ανθεκτικά δια την κάλυψιν των ανδρών του Πεζικού από της βολής του εχθρικού πυροβολικού και του βομβαρδισμού αεροπλάνων.“ Αυτά τα πολυβολεία πρέπει να αξιοποιηθούν και να αναδειχτούν ως ιστορικά μνημεία με έργα προσέγγισης και ανάπλασης των γύρω χώρων και να αποτελέσουν μέρος μιας ολοκληρωμένης μελέτης, που θα περιλαμβάνει την ευρύτερη ζώνη αντιστάσεως, αμυντικό πέταλο Ελαίας-Καλαμάς.

Στην περιοχή του Παρακαλάμου και στη ευρύτερη περιοχή εντοπίστηκαν και φωτογραφήθηκαν όλα τα πυροβολεία που υπήρξαν στη διάρκεια των επιχειρήσεων του `40 και είναι στις τοποθεσίες: Τσιούρανη, Ρεπετίστα, Λεπροβούνι, Βορώνι, Σιάστη, Βροντισμένη Ιδού πως περιγράφει, στο βιβλίο του “Εγώ εκτύπησα την Ελλάδα“, ο Ιταλός Αρχιστράτηγος Βισκόντι Πράσκα την αποτελεσματική δράση και άμυνα των πολυβολείων κατά τη διάρκεια της 31ης Οκτωβρίου του 1940 : “Πυροβολαρχίαι εντός σπηλαίων, τας οποίας δεν κατόρθωσε να ανακαλύψει ούτε η επίγειος ούτε η εναέριος παρατήρησις, έπληττον τα τμήματα εις τα σημεία της αναγκαστικής διαβάσεώς των ή επί των ακαλύπτων σημείων τα οποία δεν ήτο δυνατόν να αποφευχθώσι και προεκάλουν πολλά θύματα, βάλλουσαι προς όλας τας κατευθύνσεις, κατά του μετώπου και κατά των πλευρών των στρατευμάτων μας.

*Ευχαριστώ για την βοήθειά τους: Βασίλη Χρήστου Μελετητή των πολυβολείων και Τάσο Καστάνη.

ΠΗΓΗ: https://www.mypreveza.gr/

ΕΟΔΥ: Δέκα θάνατοι σήμερα, 1.547 νέα κρούσματα

 


52   εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, δέκα νέοι θάνατοι, 1.547 νέα κρούσματα.

«Σήμερα ανακοινώνουμε 1.547 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 78 συνδέονται με γνωστές συρροές και 52 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 34.299, εκ των οποίων το 55.3% άνδρες.

4.003 (11.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 12552 (36.6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

108 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 34 (31.5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 93.5%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 280 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 10 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 603 θανάτους συνολικά στη χώρα. 228 (37.8%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».

Συνελήφθη ημεδαπός σε χωριό της Άρτας, κατηγορούμενος για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών

 


Συνελήφθη, χθες (27-10-2020) το πρωί σε χωριό του Δήμου Αρταίων, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, ημεδαπός, κατηγορούμενος για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο αστυνομικού ελέγχου, διαπιστώθηκε ότι ο κατηγορούμενος είχε στην κατοχή του αλλά και στο σπίτι του, όπου επακολούθησε νομότυπη έρευνα, τα ακόλουθα:

• αποξηραμένους κλώνους φυτού κάνναβης, βάρους -1- κιλού και -500- γραμμαρίων,

• -4- συσκευασίες και -3- γυάλινα βάζα με αποξηραμένα φυτικά αποσπάσματα ακατέργαστης κάνναβης, συνολικού βάρους -150,27- γραμμαρίων.

Οι παραπάνω ναρκωτικές ουσίες κατασχέθηκαν από το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας που ενεργεί την προανάκριση, ενώ ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας.

Λιτές εορταστικές εκδηλώσεις στην Ιερά Μονή Σωσίνου για την επέτειο του «Έπους του ΄40»

 

Με μια λιτή εκδήλωση, λόγω της πανδημίας, πραγματοποιήθηκαν  το πρωί της Τετάρτης  28 Οκτωβρίου 2020 οι εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο του «Έπους του ΄40» στην Ιερά Μονή Σωσίνου.

Μετά την Θεία Λειτουργία, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο  και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων, με πολύ λίγους παρευρισκόμενους.





Είκοσι πέντε παραβάσεις στην Ήπειρο, την Τρίτη 27 Οκτωβρίου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 


Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Στο πλαίσιο αυτό χθες, Τρίτη 27 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια (38.758) έλεγχοι και βεβαιώθηκαν οι ακόλουθες παραβάσεις:

(238) παραβάσεις για μετακίνηση από 00:30 έως 05:00 και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα των 150 ευρώ, ως ακολούθως:

(204) στην Αττική,

  (19) στη Θεσσαλονίκη,

  (10) στη Θεσσαλία,

    (4) στη Στερεά Ελλάδα και

    (1) στην Κεντρική Μακεδονία.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου έχουν βεβαιωθεί συνολικά (1.258) σχετικές παραβάσεις.

(5) παραβάσεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων και ιδιωτικών επιχειρήσεων (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας από το προσωπικό, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο, αποστάσεις τραπεζοκαθισμάτων, μη δήλωση ραντεβού και λίστας πελατών, κ.λπ.) και επιβλήθηκε αναστολή λειτουργίας για υπεράριθμους πελάτες σε (1) κατάστημα στην κεντρική Μακεδονία.

Από αρχές Αυγούστου έχουν βεβαιωθεί συνολικά (995) σχετικές παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (81) άτομα.

(1.355) για μη χρήση μάσκας – μη τήρηση προβλεπόμενης απόστασης και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα των 150 ευρώ, ως ακολούθως:

 (734) στην Αττική,

 (175) στη Θεσσαλονίκη,

   (88) στη Στερεά Ελλάδα,

   (68) στη Θεσσαλία,

   (64) στην Κεντρική Μακεδονία,

   (44) στα Ιόνια Νησιά,

   (32) στη Δυτική Ελλάδα,

   (30) στο Βόρειο Αιγαίο,

   (29) στην Κρήτη,

   (25) στην Ήπειρο,

   (23) στην Πελοπόννησο,

   (17) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

   (17) στη Δυτική Μακεδονία και

    (9) στο Νότιο Αιγαίο,

Σημειώνεται ότι από αρχές Αυγούστου, έχουν βεβαιωθεί συνολικά (27.881) παραβάσεις και επιβλήθηκαν (27.862) διοικητικά πρόστιμα των (150) ευρώ και (19) των (300) ευρώ.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Η Περιφέρεια χρηματοδοτεί νέες υποδομές για την αντιμετώπιση της πανδημίας κορωνοϊού

 


Η Περιφέρεια χρηματοδοτεί νέες υποδομές για την αντιμετώπιση  της πανδημίας του κορωνοϊού

Η πίεση που υφίσταται το Σύστημα Δημόσιας Υγείας και ιδίως το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων από τις εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό, αποτελεί το σημαντικότερο ζήτημα που αφορά την Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων, αλλά και γενικότερα την Ήπειρο ως προς τη διαχείριση της πανδημίας, ανέφερε συνοπτικά ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνη, ενημερώνοντας σήμερα τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής. 

Η Περιφέρεια Ηπείρου – συνέχισε- είναι έτοιμη να συμβάλλει και να συνδράμει για μια ακόμη φορά  στην ενίσχυση των νοσοκομείων και στη βελτίωση υποδομών των δημόσιων φορέων υγείας  προκειμένου να γίνονται με ασφάλεια οι λήψεις δειγμάτων.

Κοντέινερς για ασφάλεια των ελέγχων

Στο πλαίσιο αυτό ήδη έγινε προμήθεια από την Περιφέρεια και τοποθετήθηκαν τρεις οικίσκοι και δύο κοντέινερ στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, δύο κοντέινερ στο Νοσοκομείο «Χατζηκώστα» και ένα κοντέινερ  στον Μεθοριακό Σταθμό Κακαβιάς (ο οποίος χρησιμοποιείται από τον Ε.Ο.Δ.Υ.), ενώ πρόκειται να τοποθετηθεί ένα ακόμη στην ΤΟΜΥ Ιωαννίνων.

 

Ορίζοντες Ηπείρου: Μήνυμα Σπύρου Ριζόπουλου για την 28η Οκτωβρίου

 


Ο επικεφαλής των Οριζόντων Ηπείρου στο περιφερειακό Συμβούλιο, Σπύρος Ριζόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

Φέτος τιμούμε το ΟΧΙ του ελληνικού λαού απέναντι στον φασισμό και τον ναζισμό μέσα σε ιδιαίτερες συνθήκες ως συνέπεια του κορωναϊού, του οποίου βιώνουμε ήδη τη δεύτερη και ακόμη πιο επικίνδυνη φάση του.

Η συνέπεια αυτής της πανδημίας δεν πλήττει μόνο την καθημερινότητά μας αλλά κυρίως την οικονομία και το ηθικό των πολιτών. Αυτονόητο καθήκον όλων μας είναι να τηρούμε τις συμβουλές των ειδικών και να έχουμε την αίσθηση της κοινωνικής ευθύνης όχι μόνο για τον εαυτό μας  αλλά και για τους γύρω μας.

Καθήκον των ταγών τόσο σε αυτοδιοικητικό όσο και εθνικό επίπεδο να διαμορφώσουν τις συνθήκες εκείνες στην υγεία και στην οικονομία που θα επιτρέψουν σε όλους τους πολίτες και ειδικότερα στους Ηπειρώτες να ξεπεράσουν με τις λιγότερες δυνατές απώλειες προσωπικές, κοινωνικές και οικονομικές αυτή την πραγματικά δύσκολη κατάσταση.

Παράλληλα, φέτος, η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου συμπίπτει και με μια πρωτόγνωρη έξαρση προκλητικής και επιθετικής συμπεριφοράς από την πλευρά της Τουρκίας που αμφισβητεί ανοιχτά και έμπρακτα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Όλοι οι Έλληνες οφείλουμε να είμαστε ενωμένοι και έτοιμοι για να αντιμετωπίσουμε τον εισβολέα που επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένα σε βάρος των εθνικών μας συμφερόντων.

Η Ελλάδα πρέπει να ξαναπεί ΟΧΙ σε όσους επιβουλεύονται τα εθνικά της σύνορα.

Η Ελλάδα πρέπει να πει ΝΑΙ στην πρόοδο, τη διαφάνεια, τη χρηστή διοίκηση και στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που θα φέρουν ένα καλύτερο μέλλον για εμάς, τα παιδιά και τα εγγόνια μας.

Δήμος Πωγωνίου: «Έγκριση κανονισμού λειτουργίας Δημοτικού Συμβουλίου»

 


Α Π Ο Σ Π Α Σ Μ Α

------------------------------------

ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΑΚΤΙΚΟ No 12/28-9-2020, ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ Δ.Σ.

AΠΟΦΑΣΗ 124 / 2020 Π Ε Ρ Ι Λ Η Ψ Η

«ΕΓΚΡΙΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ»

Στο Δελβινάκι και στο Δημοτικό Κατάστημα της Δ.Ε. Δελβινακίου, σήμερα την 28η Σεπτεμβρίου 2020, ημέρα Δευτέρα και ώρα 19.30 συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πωγωνίου, [σε 2η συνεδρίαση] ΚΕΚΛΕΙΣΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΘΥΡΩΝ (σχετ.: Το άρθρο 10 της Π.Ν.Π. «Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορωνοϊού COVID-19 και της ανάγκης περιορισμού της διάδοσής του»-ΦΕΚ Α΄55/11-03-2020 & η αρ. 18318/13-3-20 εγκύκλιος του

ΥΠΕΣ), μετά από γραπτή πρόσκληση του Προέδρου του, με αριθ. πρωτ. 6453/24-9-2020 που επιδόθηκε νόμιμα στους Δημοτικούς Συμβούλους και στο Δήμαρχο, σύμφωνα με τις διατάξεις του

άρθρου 74 του Ν. 4555 / 2018 , παρισταμένων του Δημάρχου Κων/νου Καψάλη και του Ειδικού Γραμματέα του Δ.Σ. [Πρακτικογράφου] Σωτηρίου Μπράχου.

Διαπιστώθηκε ότι υπάρχει νόμιμη απαρτία, δεδομένου ότι από τα [ 21 ] μέλη του Δ.Σ.

Βρέθηκαν παρόντα και τα [ 18 ] , ήτοι:

Α/Α ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΤΙΤΛΟΣ ΠΑΡΩΝ

------ ---------------------------------------------------- ------------------------- -------------

1. ΒΙΛΛΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΔΗΜ.ΣΥΜΒ. ΝΑΙ

2. ΓΑΛΙΤΣΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ >> ΝΑΙ

3. ΓΙΟΥΝΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ >> ΝΑΙ

4. ΓΚΕΓΚΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ >> ΝΑΙ

5. ΓΚΟΓΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ >> ΝΑΙ

6. ΖΗΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ >> ΝΑΙ

7. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ >> OXI

8. ΚΟΥΚΟΥΛΑΡΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ >> ΝΑΙ

9. ΜΑΤΣΙΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ >> NAI

10 ΜΕΝΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ >> ΝΑΙ

11. ΜΠΟΝΤΙΝΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ >> ΝΑΙ

12. ΝΑΤΣΙΚΟΥ ΕΙΡΗΝΗ >> ΝΑΙ

13. ΝΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ >> ΟΧΙ

14. ΝΤΟΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ >> ΝΑΙ

15. ΣΙΟΥΤΗΣ ΜΙΧΑΗΛ >> ΝΑΙ

16. ΣΚΟΡΔΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ >> OXI

17. ΤΖΑΤΖΟΥ ΧΡΥΣΑΝΘΗ >> ΝΑΙ

18. ΤΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ >> ΝΑΙ

19. ΤΣΑΡΑΩΣΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ >> ΝΑΙ

20. ΦΩΤΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ >> ΝΑΙ

21. ΧΑΙΔΟΥ ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ >> ΝΑΙ

O Πρόεδρος κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης και εισηγούμενος στο 8ο θέμα της ημερήσιας διάταξης, αναφέρει τα εξής:«Φέρνουμε σήμερα για ψήφιση το τελικό κείμενο του ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ, τον οποίο εισηγήθηκε ο Δημοτικός Σύμβουλος και πρώην Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. κ. Βασίλειος Τόπουλος και βασίζεται στον πρότυπο κανονισμό, εμπλουτισμένος με κάποιες μικρές αλλαγές και κάποιες πρόσθετες διατάξεις, για την πιο εύρυθμη και καλύτερη λειτουργία του Δημοτικού μας Συμβουλίου.

Ο κανονισμός αυτός συζητήθηκε πρώτα στο Προεδρείο του Δ.Σ., τον έλαβαν υπόψη τους οι Δημοτικού Σύμβουλοι, διατύπωσαν όσοι ήθελαν τις απόψεις τους και διαμορφώθηκε τελικώς μετά από συζήτησή του, σε δύο τουλάχιστον συνεδριάσεις του Δ.Σ. το έτος 2020.

Τον τελικό αυτόν ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙΑΣ ΤΟΥ Δ.Σ. , θέτω υπόψη σας και παρακαλώ για την ψήφισή του.

Μετά από αυτά ο Πρόεδρος κάλεσε το Δ.Σ. ν’ αποφασίσει σχετικά.

Το Δ.Σ. μετά από διαλογική συζήτηση αφού έλαβε υπόψη την εισήγηση του Προέδρου, τις σχετικές διατάξεις του Δ.Κ.Κ. , το κείμενο του Κανονισμού Λειτουργίας του Δ.Σ. , όπως

τον εισηγήθηκε ο Δημ. Σύμβουλος κ. Τόπουλος και όπως διαμορφώθηκε τελικώς από το Δ.Σ., μετά από διαλογική συζήτηση και αφού σκέφτηκε νόμιμα, Ομόφωνα,

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ

Εγκρίνει το νέο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ του ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ του ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ, σύμφωνα με τα ανωτέρω, ο οποίος έχει ως εξής:

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Άρθρο 1

Διοίκηση Δήμου

Όργανα διοίκησης του Δήμου είναι το Δημοτικό Συμβούλιο, η Οικονομική Επιτροπή, η Εκτελεστική Επιτροπή και ο Δήμαρχος. Πέραν των ανωτέρω, η Δημοτική Επιτροπή

Διαβούλευσης και το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων λειτουργούν ως συμμετοχικά και διαμεσολαβητικά όργανα του Δήμου.

Άρθρο 2

Αρμοδιότητες Δημοτικού Συμβουλίου

1.Το Δημοτικό Συμβούλιο έχει γενική αρμοδιότητα να αποφασίζει για όλα τα θέματα που αφορούν το Δήμο, εκτός από εκείνα που ανήκουν εκ του νόμου στην αρμοδιότητα του

δημάρχου, άλλου οργάνου του δήμου, των Συμβουλίων Κοινοτήτων, του Προέδρου τους, των Προέδρων Κοινοτήτων ή το ίδιο το δημοτικό συμβούλιο μεταβίβασε στην οικονομική επιτροπή κατά το άρθρο 65 παρ.6 Ν.3852/10, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 72 του N. 4555/18 ή σε προέδρους και συμβούλια των κοινοτήτων κατά το άρθρο 84 παρ.2 του Ν.3852/10, όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 86 του Ν.4555/18.

2.Το Δημοτικό Συμβούλιο διατηρεί πάντα το δικαίωμα να συζητεί και να δίνει κατευθύνσεις προς τα υπόλοιπα όργανα του Δήμου επί θεμάτων γενικού ενδιαφέροντος, καθώς επίσης και επί θεμάτων που σχετίζονται γενικότερα με τη διοίκηση του Δήμου, την οικονομική του πορεία και την εν γένει λειτουργία των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και των δημοτικών επιχειρήσεων.

3.Το Δημοτικό Συμβούλιο, ασκεί τις αρμοδιότητες του σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις των νόμων, των κανονιστικών διατάξεων της διοίκησης και των κανονιστικών διατάξεων που θεσπίζει το ίδιο. Κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων του λαμβάνει υπόψη:

i.Τις εθνικές, περιφερειακές και ευρωπαϊκές πολιτικές που σχετίζονται με τις αρμοδιότητές του.

ii.Την ανάγκη συνεργασίας και συντονισμού με άλλες τοπικές ή δημόσιες αρχές και οργανισμούς, οι οποίοι έχουν την αρμοδιότητα να δρουν και να διαθέτουν πόρους στην περιφέρεια του Δήμου.

iii.Τους διαθέσιμους πόρους για την κάλυψη των αρμοδιοτήτων του και την ανάγκη να διασφαλίζεται η επωφελής και αποτελεσματική χρήση καθώς και η ισόρροπη κατανομή τους.

Δήμος Ζίτσας: Δωρεάν rapid τεστ από τον ΕΟΔΥ σε όσους πολίτες επιθυμούν την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου

 


Δωρεάν rapid τεστ θα διενεργήσουν κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ την Πέμπτη (29/10/2020) σε όσους πολίτες του Δήμου Ζίτσας επιθυμούν να υποβληθούν σε έλεγχο.

Οι μονάδες του ΕΟΔΥ θα βρίσκονται από το πρωί (09:00 π.μ. έως 12:30 μ.μ.) στην πλατεία (πρώην Δημοτικό Σχολείο) της Κοινότητας Νεοχωρίου στο πλαίσιο των ελέγχων που πραγματοποιούν για τον Covid -19 σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου και την 6 η ΥΠΕ, στο γενικό πληθυσμό της Π.Ε. Ιωαννίνων τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Όσοι πολίτες του Δήμου Ζίτσας επιθυμούν να υποβληθούν σε τεστ, μπορούν να προσέλθουν το πρωί της Πέμπτης στην Κοινότητα Νεοχωρίου.

Περιφέρεια Ηπείρου: Αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής (27 Οκτωβρίου 2020)

 


Αποφάσεις Οικονομικής Επιτροπής

Η ανάδειξη αναδόχων για την επέκταση του Δημοτικού Σχολείου Καναλίου, για την μονάδα Επεξεργασίας Λυμάτων Παρακαλάμου, για εργασίες στην ιστορική γέφυρα της Άρτας και η προώθηση οδικών έργων και έργων πολιτισμού με προγραμματικές συμβάσεις σε Άρτα, Πρέβεζα, Πάργα κ.α. περιλαμβάνονται στις αποφάσεις που έλαβε στη σημερινή της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου.

Αναλυτικά:

Κατακυρώθηκαν οι διαγωνισμοί και αναδείχθηκαν οι οριστικοί ανάδοχοι των έργων:

·         «Βελτίωση πρόσβασης – σήμανσης στα Ιαματικά Λουτρά Χανόπουλου Άρτας», προϋπολογισμού 231.500,00 € με ΦΠΑ. Ανάδοχος ΜΕΚΟΝ Α.Ε.

·          «Βελτίωση της Ε.Ο. Ιωαννίνων – Κοζάνης», προϋπολογισμού 100.000,00 €. Ανάδοχος Πανηπειρωτική ΑΤΕ.

·          «Προσθήκη νέου διώροφου κτιρίου στο υπάρχον δημοτικό σχολείο Καναλίου» προϋπολογισμού € 680.920. Ανάδοχος ΒΕΡΜΙΟ ΑΤΕ

·          «Επείγουσες εργασίες ανάντη Ιστορικής γέφυρας Άρτας», προϋπολογισμού 300.000 €  Ανάδοχος Δ. Φούκας.

Αναδείχθηκαν προσωρινοί ανάδοχοι για τα έργα:

·         «Εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων Τ.Δ. Παρακαλάμου του Δήμου Άνω Καλαμά (νυν Πωγωνίου)», προϋπολογισμού 700.000 €. Ανάδοχος ΣΥΡΜΕΤ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ Α.Ε.

Δήμος Πωγωνίου: Καθορισμός κριτηρίων για την εκποίηση οικοπέδου στην Τ.Κ. Κτισμάτων

 





Συνεργασία του Μetropolitan General με τον Καθηγητή Χαράλαμπο Γώγο

 


To Metropolitan General, μέλος του Hellenic Healthcare Group (HHG), του μεγαλύτερου ιδιωτικού ομίλου υγείας στη χώρα που διαθέτει επίσης τα νοσοκομεία Υγεία, Metropolitan Hospital, Μητέρα, Λητώ και Creta Interclinic, είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει τη συνεργασία του με τον κ. Χαράλαμπο Γώγο, Καθηγητή Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Yπουργείου Υγείας για την ενημέρωση των πολιτών σχετικά με την πανδημία του νέου κορωνοϊού. Ο κ. Γώγος εντάσσεται πλέον στο επιστημονικό δυναμικό του Metropolitan General αναλαμβάνοντας τη διεύθυνση της Παθολογικής-Λοιμωξιολογικής Κλινικής, ενώ παράλληλα θα συμμετέχει στο Επιστημονικό Συμβούλιο και θα προεδρεύει στην Επιτροπή Λοιμώξεων.

Από την αρχή της πανδημίας το Metropolitan General έλαβε όλα τα απαραίτητα μέτρα και διαμόρφωσε έτσι τη λειτουργία του με σκοπό να περιοριστεί η διασπορά του ιού, να διασφαλιστεί η υγεία ασθενών και εργαζόμενων. Στην προσπάθεια αυτή, καθοριστική ήταν η συμβολή των Λοιμωξιολόγων του Ομίλου Hellenic Healthcare. Την ομάδα έρχεται να ενισχύσει ο κ. Χαράλαμπος Γώγος, ο οποίος με την εξειδικευμένη επιστημονική του κατάρτιση και τη μακροχρόνια συνεισφορά του στην εκπαιδευτική δραστηριότητα, τόσο σε ακαδημαϊκό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο, θα αποτελέσει ένα πολύτιμο συνεργάτη - σύμβουλο σε θέματα λοιμώξεων καθώς και στην επιλογή των βέλτιστων πρακτικών αναφορικά με τη διαχείριση της πανδημίας COVID-19.

Ο κ. Γώγος έχει διατελέσει Πρόεδρος του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών και της Ιατρικής Εταιρείας Δυτικής Ελλάδος και Πελοποννήσου.  Είναι Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS, της Εταιρείας Παθολόγων Ελλάδος και Συντονιστής της Ελληνικής Ομάδας Μελέτης της Σήψης. Το ερευνητικό του ενδιαφέρον εστιάζεται στην ανοσολογία  των λοιμώξεων και την παθογένεια της σήψης.