Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2021

Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα Δημάρχου Πωγωνίου κ. Κων/νου Καψάλη

 


«Αγαπητές Συνδημότισσες, Αγαπητοί Συνδημότες,

Σε λίγες ώρες αποχαιρετούμε το 2021, μία χρονιά που σημαδεύτηκε από την παρατεταμένη υγειονομική κρίση που ανέτρεψε την καθημερινότητά μας και συνεχίζει να δοκιμάζει τις αντοχές μας.

Εύχομαι όλα αυτά να μείνουν πίσω και το 2022 να ανατείλει φέρνοντας υγεία, ελπίδα, αισιοδοξία και να γεμίσει τις καρδιές και τις ψυχές μας αγάπη και αλληλεγγύη.

Ας κρατήσουμε όμως και κάτι από τον χρόνο που μας αφήνει.

Ας κρατήσουμε βαθιά μέσα μας την αναγνώριση ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο και ας πορευτούμε ιεραρχώντας σωστά τις προτεραιότητές μας, χωρίς να ξεχνάμε τις αξίες μας…

Ας υποδεχτούμε το 2022 με γαλήνη και χαμόγελα.

Καλή χρονιά με υγεία, προκοπή, ειρήνη και δημιουργία!

Χρόνια Πολλά!

Ο Δήμαρχος Πωγωνίου

Κων/νος Καψάλης»

ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Συνελήφθησαν σε περιοχή της Ηπείρου δύο ημεδαποί για παράβαση της νομοθεσίας για την προστασία των ζώων

 


Συνελήφθησαν σήμερα (29-12-2021) το πρωί σε περιοχή της Ηπείρου από την αρμόδια αστυνομική αρχή ημεδαπός και ημεδαπή, που κατηγορούνται για παράβαση της νομοθεσίας για την προστασία των ζώων.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο διερεύνησης καταγγελιών για κακοποίηση ζώου (σκύλου) πραγματοποιήθηκαν άμεσα (4) διαδοχικοί έλεγχοι από την αρμόδια αστυνομική αρχή κατά τις (4) τελευταίες ημέρες στο χώρο όπου διαβιούσε ο σκύλος, παρουσία κατά - περίπτωση- κτηνιάτρου που διορίσθηκε ως πραγματογνώμονας, εκπροσώπου της δικαστικής εξουσίας και συνεργείου της αρμόδιας δημοτικής αρχής, ενώ σήμερα το πρωί εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν οι κατηγορούμενοι, ως ιδιοκτήτες του ζώου.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στην αρμόδια εισαγγελική αρχή, η οποία ήταν εγκαίρως ενήμερη για τις ενέργειες της αστυνομικής υπηρεσίας.

ΠΑΣ Γιάννινα: Επτά μέλη της ομάδας νοσούν από Covid-19

 


Στη σχετική ανακοίνωση του ΠΑΣ Γιάννινα αναφέρεται:

"Επιστροφή στις προπονήσεις για την ομάδα μας μετά τη μικρή ανάπαυλα των Χριστουγέννων και δυστυχώς και επιστροφή στην σημερινή πραγματικότητα. Μετά τον προγραμματισμένο έλεγχο PCR Covid-19 εντοπίστηκαν 7 κρούσματα σε αθλητές στο ποδοσφαιρικό τμήμα και 1 στο διοικητικό.

Ήδη ακολουθείται η διαδικασία, όπως προβλέπει το υγειονομικό πρωτόκολλο".

Σε ισχύ από τις 06:00 το πρωί της Πέμπτης 30 Δεκεμβρίου, τα νέα μέτρα

 


Ο υπουργός Υγείας κ. Θάνος Πλεύρης προχώρησε στην εξειδίκευση των μέτρων που θα ισχύσουν από τις 06:00 το πρωί της Πέμπτης 30 Δεκεμβρίου, έως και 16 Ιανουαρίου.

– Λειτουργία των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης έως τις 12 τα μεσάνυχτα χωρίς μουσική, 6 άτομα ανά τραπέζι, όχι όρθιοι και μετρική απόσταση στα τραπεζοκαθίσματα.

Εξαίρεση η παραμονή της Πρωτοχρονιάς οπότε και θα επιτραπεί η λειτουργία των καταστημάτων μέχρι τις 2:00 τα ξημερώματα, με όλες όμως τις παραπάνω απαγορεύσεις.

Μέσα στις απαγορεύσεις, είπε ο υπουργός, είναι και η απαγόρευση διενέργειας εκδήλωσης πάρτι σε δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο, για να αποφευχθεί η μεταφορά τής διασκέδασης σε άλλους χώρους.

– Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (FFP2/KN95), ή διπλής στα σούπερ μάρκετ, τα ΜΜΜ και όπου υπάρχει συνωστισμός, όπως και από τους εργαζόμενους στην εστίαση.

– Τηλεργασία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα έως 50% και κυλιόμενο ωράριο, ανάλογα με τις δυνατότητες κάθε υπηρεσίας.

Με τιμές αρχηγού κράτους ετελέσθη η εξόδιος ακολουθία για τον Κάρολος Παπούλιας

 


Με τιμές αρχηγού κράτους ετελέσθη η εξόδιος ακολουθία για τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, o οποίος πέθανε την Κυριακή 26 Δεκεμβρίου, σε ηλικία 92 ετών.

Η ταφή του θα πραγματοποιηθεί την  Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου στη γενέτειρά του, στο Νησί των Ιωαννίνων.

Στην εξόδιο ακολουθία, η οποία εψάλη στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος στο Παγκράτι, έδωσαν το «παρών» η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Γιώργος Παπανδρέου και πλήθος υπουργών, βουλευτών και κομματικών στελεχών. 

ΕΟΔΥ: Εβδομήντα δυο θάνατοι σήμερα, 28.828 νέα κρούσματα

 


19 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, εξήντα θάνατοι σήμερα  28.828 νέα κρούσματα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 28.828, εκ των οποίων 19 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.134.713 (ημερήσια μεταβολή +2.6%), εκ των οποίων 50.4% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 215 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.488 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

To 𝑅𝑡 για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 1.27 (95% ΔΕ: 1.09 - 1.45).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 72, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 20.636 θάνατοι.

Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 620 (60.6% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 63 έτη.

To 80.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 529 (85.32%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 91 (14.68%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.745 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 413 (ημερήσια μεταβολή +21.47%).

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 330 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 37 έτη (εύρος 0.2 έως 110 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Είκοσι πέντε παραβάσεις στην Ήπειρο, την Τρίτη 28 Δεκεμβρίου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 


Συνεχίστηκαν και χθες οι εντατικοί έλεγχοι που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Τρίτη 28 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 78.627 έλεγχοι, από τους οποίους οι 36.483 στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά 647 παραβάσεις και πραγματοποιήθηκαν 4 συλλήψεις. Παράλληλα, επιβλήθηκαν και 30 πρόστιμα για παραβίαση του αντικαπνιστικού νόμου.

Αναλυτικά οι έλεγχοι και τα αποτελέσματα:

523 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 519 πρόστιμα των 300 ευρώ και 4 των 150 ευρώ, ως ακολούθως:

 82 στη Θεσσαλονίκη,

 58 στην Αττική,

 55 στη Θεσσαλία,

 52 στο Βόρειο Αιγαίο,

 47 στο Νότιο Αιγαίο,

 46 στα Ιόνια Νησιά,

 33 στην Κεντρική Μακεδονία,

 33 στη Δυτική Ελλάδα,

 29 στη Στερεά Ελλάδα,

 26 στην Πελοπόννησο,

 25 στην Ήπειρο,

 16 στην Κρήτη,

 12 στη Δυτική Μακεδονία και

   9 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά 81.377 ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 77.964 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ και 3.413 των 150 ευρώ.

7 παράβαση για περιορισμό μετακίνησης με επιβολή προστίμου των 300 ευρώ εκ των οποίων 4 στο Βόρειο Αιγαίο, 2 στην Δυτική Μακεδονία και 1 στη Θεσσαλία .

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 196.460 ομοειδείς παραβάσεις.

114 παραβάσεις και 4 συλλήψεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στην Αττική, 2 παραβάσεις σε καταστήματα, για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων.

Στη Θεσσαλονίκη,

- 4 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτες καταστημάτων,

- 5 παραβάσεις σε καταστήματα για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων.

Στη Θεσσαλία,

- 5.000 ευρώ πρόστιμο σε υπεύθυνη ταχυδρομείου , με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση υπεράριθμων πελατών,

- 1 παράβαση των 300 ευρώ, για στέρηση απαραίτητων πιστοποιητικών, από επιβάτη τρένου,

- 14 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους και πελάτες καταστημάτων,

- 3 παραβάσεις σε καταστήματα, για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων.

Στη Δυτική Ελλάδα, 13 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενο, ιδιοκτήτες και πελάτες καταστημάτων.

Στην Κρήτη,

- από 5.000 ευρώ πρόστιμο σε 2 καφέ-μπαρ, με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας στο καθένα, για εξυπηρέτηση πελατών χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά και από 300 ευρώ πρόστιμο σε 6 πελάτη,

- 5 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους καταστημάτων. Επιπλέον, 1 παράβαση για μη χρήση μάσκας, σε επιβάτη οχήματος.

Στην Κεντρική Μακεδονία,

- 5.000 ευρώ πρόστιμο σε καφετέρια-αναψυκτήριο, με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση πελάτη χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά. Σύλληψη και 3.000 ευρώ πρόστιμο στον πελάτη για κατοχή πλαστού πιστοποιητικού,

- 4 παραβάσεις σε καταστήματα για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων

- 10 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από ιδιοκτήτη εργαζόμενους και πελάτες καταστημάτων,

- 8 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από επιβάτες οχημάτων.

Στη Δυτική Μακεδονία,

- 2 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από ιδιοκτήτη και εργαζόμενο καταστημάτων,

- 6 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από επιβάτες και οδηγούς οχημάτων και λεωφορείων,

- 2 παραβάσεις των 300 ευρώ, για στέρηση απαραίτητων πιστοποιητικών, από επιβάτες λεωφορείου.

Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

- σύλληψη και από 5.000 ευρώ πρόστιμο σε 2 άτομα για παραβίαση των υγειονομικών πρωτοκόλλων κατά την είσοδο τους στη χώρα,

- 11 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους και πελάτες καταστημάτων.

Στα Ιόνια Νησιά,

- 3 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από επιβάτες και οδηγό οχημάτων,

- 2 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτες καταστήματος.

Στην Ήπειρο, 6 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτες καταστήματος,

Στη Στερεά Ελλάδα, 4 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από ιδιοκτήτες και πελάτες καταστημάτων.

Στην Πελοπόννησο,

- σύλληψη και 5.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση πελατών χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά και από 300 ευρώ πρόστιμο σε 3 πελάτη,

- 6 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από ιδιόκτητες και εργαζόμενους καταστημάτων.

Στο Βόρειο Αιγαίο, 4 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτες και εργαζόμενους καταστημάτων,

Στο Νότιο Αιγαίο,

- 1 παράβαση σε κατάστημα για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων,

- 3 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους καταστημάτων.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 28.115 ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 2.821 άτομα.

Τέλος, βεβαιώθηκαν 3 παραβάσεις για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF ( PassengerLocatorForm ) από ταξιδιώτη. Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 534 ομοειδείς παραβάσεις.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Super League 2, League Cup Volley ανδρών, Basket League, στην ΕΡΤ3 από 29.12.2021-3/1/2022

 


Με αγώνες μπάσκετ και βόλει αποχαιρετά τη χρονιά και υποδέχεται την επόμενη η ΕΡΤ3.

Τετάρτη 29/12, 15:00 Super League 2: ΑΕΛ – Ξάνθη                                          Η πιο ενδιαφέρουσα αναμέτρηση της 10ης αγωνιστικής και στους δυο ομίλους θα γίνει στο «Αλκαζάρ» της Λάρισας, όπου φιλοξενείται η πρωτοπόρος του Α΄ ομίλου Ξάνθη (έχει επτά συνεχόμενες νίκες, 7-1-0 και 22 β.) από την πάντα φιλόδοξη ΑΕΛ, που έχει νέο προπονητή τον Παναγιώτη Γκουτσίδη (επί σειρά ετών μέλος του τεχνικού τιμ της Ξάνθης) και ψάχνει μια αγωνιστική επανεκκίνηση. Η θεσσαλική ομάδα βρίσκεται στην 6η θέση της βαθμολογίας με 3 νίκες-4ισοπαλίες-1 ήττα και 13 β.  Περιγραφή: Δημήτρης Μπουμπουγιατζής. Ρεπορτάζ: Γιάννης Βοϊτσίδης.

Τετάρτη 29/12, 19:15 League Cup Volley ανδρών: Μίλων-ΠΑΟΚ   Με τον πρώτο ημιτελικό για το League Cup «Νίκος Σαμαράς», που θα γίνει στο γυμναστήριο «Κροίσος Πέρσης» της Νέας Σμύρνης ολοκληρώνεται το αγωνιστικό πρόγραμμα των ομάδων της Volley League για το 2021.

 Περιγραφή: Νίκος Λιώλης.

Κυριακή 2/1, 17:00 ΠΑΟΚ mateco – Κολοσσός H Hotels

Στην… πρωτοχρονιάτικη 12η αγωνιστική του πρωταθλήματος, ο ΠΑΟΚ επιστρέφει στην έδρα του μετά την ευρωπαϊκή πρόκριση στο BCL για να αντιμετωπίσει την ομάδα-έκπληξη της φετινής Basket League, που είναι ο 4ος της βαθμολογίας Κολοσσός Ρόδου (7 νίκες-3 ήττες).

Περιγραφή: Δημήτρης Μπουμπουγιατζής. Ρεπορτάζ: Γιάννης Βοϊτσίδης.

Δευτέρα 3/1, 20:00 Basket League: Περιστέρι Vitabiotics – ΑΕΚ.

Μετά τον προημιτελικό κυπέλλου που ανέδειξε νικήτρια την ΑΕΚ, οι δυο ομάδες συναντώνται αυτή τη φορά στην έδρα του Περιστερίου για το πρωτάθλημα. Οι γηπεδούχοι είναι 7οι στη βαθμολογία (με 4 νίκες-6 ήττες σε 10 παιχνίδια) ενώ η ΑΕΚ υπερέχει κατά μια νίκη (5-5) και βρίσκεται στην 6η θέση του πίνακα.                                         

Περιγραφή: Κώστας Σωτηρίου.

Ρεπορτάζ: Γιάννης Νάτου.

Δελβινάκι: Μηνιαίο πρόγραμμα παρουσίας της Παιδοψυχιατρικής Υπηρεσίας της κινητής μονάδας Ψυχικής Υγείας Ιωαννίνων-Θεσπρωτίας

 


Μηνιαίο πρόγραμμα παρουσίας της Παιδοψυχιατρικής Υπηρεσίας της κινητής μονάδας Ψυχικής Υγείας Ιωαννίνων-Θεσπρωτίας.

ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

ΤΡΙΤΗ 11/01/2022

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΔΕΛΒΙΝΑΚΙΟΥ/ΔΕΡΒΙΖΙΑΝΩΝ

ΤΡΙΤΗ 25/01/2022

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΔΕΛΒΙΝΑΚΙΟΥ

ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ:  6977971340

ΕΡΤ3: «Βαλκάνια Εξπρές – Ρουμανία: Οδοιπορικό στην Ολτενία»,την Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου, στις 13:00

 


«Βαλκάνια Εξπρές Ρουμανία

Οδοιπορικό στην Ολτενία»

Πέμπτη, 30 Δεκεμβρίου 2021, στις 13:00

 

Στο νέο επεισόδιο της αγαπημένης ταξιδιωτικής εκπομπής της ΕΡΤ3 «Βαλκάνια Εξπρές» αυτής της Πέμπτης, 30 Δεκεμβρίου, πάντα στις 13:00, ταξιδεύουμε στη νοτιοδυτική Ρουμανία. Θα περιηγηθούμε στο δυτικό τμήμα της Ολτενίας, ξεκινώντας από την Κραϊόβα και το Κάζα Μπονέι, όπου φιλοξενείται μόνιμη έκθεση Εθνογραφίας με θέμα το ψωμί και τα έθιμα του ρουμανικού λαού.

Μαθαίνουμε για τον παράξενο τελετουργικό χορό Κολουσάρι.

Πηγαίνουμε στην παραμεθόρια πόλη Τούρνου Σεβερίν, στις όχθες του Δούναβη. Αναζητούμε τα απομεινάρια της αρχαίας γέφυρας του Ρωμαίου αυτοκράτορα Τραϊανού, περιηγούμαστε στα ερείπια της αρχαίας Ρωμαϊκής Ντρομπέτα, αλλά και στο μεσαιωνικό κάστρο, και θαυμάζουμε τις έκθεση με τις μεσαιωνικές πανοπλίες και φορεσιές.

Συνεχίζουμε προς τις τρομερές Σιδηρές Πύλες του Δούναβη, το φράγμα του Ντζέρνταπ, το μοναστήρι Μρακόνια και μαθαίνουμε την ιστορία του εξαφανισμένου νησιού Αντά Καλέ. Θαυμάζουμε με δέος το γιγαντιαίο, λαξευμένο στον βράχο, άγαλμα του Δεκέβαλου. Επιστρέφουμε στο Τούρνου Σεβερίν, ξεναγούμαστε στο Παλάτι του Πολιτισμού «Τεόντορ Κοστέσκου», αλλά και στον «Πύργο του Νερού», το ψηλότερο κτίριο της πόλης. Πηγαίνουμε στα γραφεία της ελληνικής κοινότητας και μιλάμε με Έλληνες, που επέλεξαν να επενδύσουν και να εργαστούν στη Ρουμανία.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου

 


Την Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests οι Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο υγείας (ISO BOX), 09:00-15:00

Άρτα, Γενικό Νοσοκομείο Άρτας, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, Ηγουμενίτσα, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, 09:00-17:00

Θεσπρωτία, Δημαρχείο Φιλιατών, 10:00-14:00

Θεσπρωτία, Σαγιάδα, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Πλατεία Πύρρου, 09:00-17:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-14:00

Πρέβεζα, Αίθουσα Λιμενικού Ταμείου, Ελ. Βενιζέλου 20, 09.00-14.00

Πρέβεζα, Παραλία Πάργας, 09.00-12.00.

Οπτικές ψευδαισθήσεις: Το άγνωστο σύμπτωμα απώλειας όρασης

 


Η απώλεια της όρασης που προκαλούν η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και άλλες οφθαλμικές παθήσεις μπορεί να κάνει μερικούς ανθρώπους να βλέπουν σχήματα και πρόσωπα τα οποία δεν υπάρχουν. Το φαινόμενο αυτό, που είναι γνωστό ως σύνδρομο Charles Bonnet, είναι πολύ πιο συχνό απ' ό,τι πίστευαν έως πρότινος οι ειδικοί.

Σε μία νέα μελέτη περισσότερο από το 12% των ασθενών με ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας που συμμετείχαν δήλωσαν ότι είχαν τέτοιου είδους οπτικές ψευδαισθήσεις (visualhallucinations). Οι ερευνητές όμως πιστεύουν ότι το αληθινό ποσοστό είναι ακόμα υψηλότερο. Κατά μέσο όρο, οι ασθενείς είχαν σποραδικά οπτικές ψευδαισθήσεις για περίπου 3 χρόνια. Οι περισσότεροι «έβλεπαν» διάφορες εικόνες, κυρίως ανθρώπους και πρόσωπα που όμως δεν υπήρχαν.

Η Αμερικανική Εταιρεία Ειδικών στον Αμφιβληστροειδή (ASRS), εξάλλου, αναφέρει ότι περίπου το 20% των πασχόντων από παθήσεις της ωχράς κηλίδας έχουν οπτικές ψευδαισθήσεις. Ψευδαισθήσεις μπορεί να έχουν και οι πάσχοντες από άλλα οφθαλμολογικά προβλήματα, όπως το γλαύκωμα. Μπορεί επίσης να έχουν και ασθενείς με οφθαλμοπάθειες που σχετίζονται με εγκεφαλικά επεισόδια.

Οι οπτικές ψευδαισθήσεις μπορεί να εκδηλωθούν σε άτομα κάθε ηλικίας, αλλά είναι πιο συχνές στις ηλικίες άνω των 80 ετών. Η εμφάνισή τους δεν σημαίνει πως επιδεινώνεται η κατάσταση της όρασης. Αντιθέτως, οι ασθενείς μπορεί να έχουν οπτικές ψευδαισθήσεις ακόμα κι αν έχουν ήπια απώλεια της όρασης ή μικρά «τυφλά» σημεία στο οπτικό πεδίο τους.