Τρίτη 24 Μαρτίου 2020

ΕΜΥ: Επιδείνωση του καιρού με ισχυρές βροχές, καταιγίδες και χιονοπτώσεις από το βράδυ της Τετάρτης


Σύμφωνα με την ΕΜΥ επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός στη χώρα από το βράδυ της Τετάρτης 25 Μαρτίου, αρχικά από τα νοτιοδυτικά, με κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες.
Αναλυτικά, την Τετάρτη 25 Μαρτίου σε ολόκληρη τη χώρα θα επικρατήσουν νεφώσεις, ενώ τοπικές βροχές θα εκδηλώνονται κατά περιόδους στα ανατολικά και βόρεια ηπειρωτικά. Παροδικές χιονοπτώσεις αναμένονται στα ορεινά, καθώς και σε περιοχές της Δ. Μακεδονίας με χαμηλότερο υψόμετρο.
Από τις βραδινές ώρες στα δυτικά και νότια ο καιρός θα παρουσιάσει επιδείνωση με βροχές και καταιγίδες, που τοπικά θα είναι ισχυρές και κατά τη διάρκεια της νύχτας προς Πέμπτη θα επεκταθούν σε αρκετές ηπειρωτικές και νησιωτικές περιοχές.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από -2 έως 10 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 2 έως 12, στη Θεσσαλία από 2 έως 14 βαθμούς, στην Ήπειρο από 2 έως 17, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 5 έως 18 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 6 έως 17 και στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου από 7 έως 17 βαθμούς, ενώ τοπικά στα Δωδεκάνησα οι μέγιστες θα φτάσουν στους 20 βαθμούς Κελσίου.
Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν βορειοανατολικοί με εντάσεις 7 έως 8 μποφόρ και στο υπόλοιπο Αιγαίο βόρειοι βορειοανατολικοί με εντάσεις έως 6 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο θα επικρατήσουν άνεμοι ανατολικών διευθύνσεων με εντάσεις 6 έως 7 και τοπικά 8 μποφόρ.
Στην Αττική αναμένονται κατά περιόδους αυξημένες νεφώσεις, με πιθανότητα παροδικών ασθενών βροχών κυρίως στα ανατολικά και βόρεια του νομού. Βροχές αναμένονται από αργά το βράδυ, οι οποίες τη νύχτα προς Πέμπτη θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί με εντάσεις έως 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 έως 14 βαθμούς.
Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις με αυξημένη πιθανότητα ασθενών βροχές κατά περιόδους. Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις με εντάσεις έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 2 έως 11 βαθμούς.

11 παραβιάσεις του μέτρου περιορισμού της κυκλοφορίας στην Ήπειρο


Εντατικοί έλεγχοι και στο Πωγώνι

Συστηματικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας για τις άσκοπες μετακινήσεις.
Από χθες το πρωί, που ισχύει το μέτρο του περιορισμού της κυκλοφορίας, μέχρι την 15:00 ώρα σήμερα, έχουν βεβαιωθεί (766) παραβάσεις σε όλη την επικράτεια και έχουν επιβληθεί ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα, ως ακολούθως:
(234) στην Αττική,
(94) στα Ιόνια Νησιά,
(89) στη Δυτική Ελλάδα,
(70) στην Πελοπόννησο,
(58) στη Στερεά Ελλάδα,
(45) στο Νότιο Αιγαίο,
(44) στην Κρήτη,
(33) στη Θεσσαλία,
(29) στη Θεσσαλονίκη,
(25) στην Κεντρική Μακεδονία,
(19) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,
(11) στην Ήπειρο,
(9) στο Βόρειο Αιγαίο και
(6) στη Δυτική Μακεδονία.
Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση με σκοπό τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Σωτήρης Τσιόδρας: 48 νέα κρούσματα και 20 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους


Ο καθηγητής λοιμοξιολόγος κ. Σωτήρης Τσιόδρας στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου ανακοίνωσε 48 νέα κρούσματα και 20 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, 743 οι καταγεγραμμένοι ασθενείς.
Συνολικά 134 νοσηλεύονται, οι 45 από τους ασθενείς που νοσηλεύονται βρίσκονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ.
Η μέση ηλικία των ανθρώπων στις ΜΕΘ είναι τα 68 έτη.

Ενημέρωση Περιφερειάρχη των μελών της Οικονομικής Επιτροπής με τηλεδιάσκεψη για κορωνοϊό- ζημιές από σεισμό


Τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής, η οποία συνεδρίασε με τηλεδιάσκεψη, ενημέρωσε σήμερα ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης για τις ζημιές που έχουν προκληθεί από το σεισμό που είχε επίκεντρο την περιοχή του Καναλλακίου, καθώς και για ζητήματα που αφορούν τη συνδρομή της Περιφέρειας στις Δημόσιες Δομές Υγείας για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.
Για το σεισμό ο Περιφερειάρχης ανακοίνωσε πως ήδη οι περιοχές που έχουν υποστεί ζημιές έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ότι συνεχίζεται η καταγραφή ζημιών από κλιμάκιο του ΤΑΣ Θεσσαλονίκης, που στάλθηκε στην περιοχή με εντολή του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών. Ευχαρίστησε δε για τη συνεργασία που υπάρχει μέχρι σήμερα τις συναρμόδιες υπηρεσίες και ιδιαίτερα τους δύο Δημάρχους Πάργας και Σουλίου, περιοχές των οποίων έχουν υποστεί και τις μεγαλύτερες ζημιές.
Συνεργασία με Υπ. Πολιτισμού για το Κάστρο Κιάφας.

Με αφορμή την επέτειο της 25ης Μαρτίου, ο κ. Σπύρος Ριζόπουλος, έκανε την ακόλουθη δήλωση


Με αφορμή την επέτειο της 25ης Μαρτίου, ο επικεφαλής της παράταξης "Ορίζοντες Ηπείρου" κ. Σπύρος Ριζόπουλος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
Φίλες και φίλοι Ηπειρώτες,
Αυτή η εθνική επέτειος δε μοιάζει με καμία αντίστοιχη από το παρελθόν…
Η πατρίδα αντιμετωπίζει σήμερα ταυτόχρονα δυο μεγάλες κρίσεις:
        η μια επιβάλλει να «μείνουμε σπίτι», προκειμένου να προστατεύσουμε από τη μόλυνση με τον ιό COVID19 τους συμπολίτες μας των μεγαλύτερων ηλικιών αλλά και εκείνους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.
        Η άλλη απαιτεί αυξημένη εγρήγορση και αντανακλαστικά από μέρους της επίσημης πολιτείας, καθώς τους σχεδιασμούς του απρόβλεπτου «γείτονα» Ερντογάν στον Έβρο, δεν πτοεί ούτε ο κορωνοϊός.
Ένα χρόνο προτού γιορτάσουμε τους δύο αιώνες από τη Μεγάλη Επανάσταση, η πατρίδα δοκιμάζεται σκληρά.
Εκτιμώ πως προέχει να κερδίσουμε πρώτα τη «μάχη» με το φονικό ιό, γι’ αυτό και σας παρακαλώ να τηρούμε όλοι με ευλάβεια τα αυστηρά μέτρα της πολιτείας.
Πρόκειται για την υγειά μας! Για την υγειά των πατεράδων μας και των μανάδων μας. Για τους συνανθρώπους μας, με χρόνια νοσήματα.
Σας παρακαλώ να εφαρμόσουμε σήμερα τα μέτρα, για να είμαστε αύριο όλοι εδώ.
Αυτή η «λευτεριά» θα έλθει πολύ νωρίτερα από τη «λευτεριά» για την οποία πολέμησαν οι πρόγονοί μας πριν από 200 χρόνια.
Η αλληλεγγύη, η ομόνοια και ο κοινός σκοπός θα πρέπει όμως, να χαρακτηρίζουν και αυτή τη μάχη που δίνουμε σήμερα, απέναντι σε έναν αόρατο εχθρό.

Χρόνια Πολλά

Μήνυμα Δημάρχου Πωγωνίου κ. Κωνσταντίνου Καψάλη


Μήνυμα Δημάρχου Πωγωνίου κ. Κωνσταντίνου Καψάλη
 
Αγαπητές συνδημότισσες, αγαπητοί συνδημότες και ετεροδημότες,
Η χώρα μας και ολόκληρος ο πλανήτης βιώνει μια πρωτόγνωρη και δύσκολη κατάσταση. Σε αυτόν τον «πόλεμο» οφείλουμε να είμαστε όλοι «στρατιώτες» για να νικήσουμε τον αόρατο αλλά πολύ επικίνδυνο εχθρό που λέγεται κορωνοϊός.
Τώρα, περισσότερο από ποτέ, είναι η ώρα να δείξουμε όλοι την ατομική ευθύνη που μας αναλογεί.
«Μένουμε σπίτι» για να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία και τις ευπαθείς ομάδες, «Μένουμε σπίτι» για να υπάρχει αύριο. Μοναδικά μας όπλα είναι η σύνεση, η πρόληψη και η λογική. Ας τα χρησιμοποιήσουμε σωστά για να καταφέρουμε να βγούμε νικητές.
Αγαπητές συνδημότισσες, αγαπητοί συνδημότες και ετεροδημότες,
Στο Πωγώνι έχουμε δώσει πολλές μικρές και μεγάλες «μάχες», έχουμε μάθει να αγωνιζόμαστε.  Ας ξεπεράσουμε με σύνεση και αυτή τη δυσκολία. Μένοντας στο σπίτι και τηρώντας τους κανόνες υγιεινής σημαίνει ότι προστατεύουμε τον εαυτό μας και τον περίγυρό μας. Σημαίνει ότι αγαπάμε και φροντίζουμε εμάς και τους συνανθρώπους μας. Σημαίνει ότι σεβόμαστε τη ζωή!
Είναι αλήθεια πως είναι μακρύς και δύσκολος ο δρόμος που έχουμε μπροστά μας αλλά ο άνθρωπος έχει ανεξάντλητες δυνάμεις, ας τις χρησιμοποιήσουμε προς όφελός μας.
Ως Δήμος έχουμε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον περιορισμό μετάδοσης της νόσου. 
Παράλληλα εντατικοποίησαμε τις κοινωνικές δομές ώστε κανένας δημότης να μην είναι αβοήθητος. Είμαστε εδώ για όλους! 
Μέσω της προσωρινής Δομή Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης θα εξυπηρετήσουμε κάθε σας ανάγκη.
Απευθύνω έκκληση σε όλους σας: «Μένουμε σπίτι» για να κρατήσουμε «ζωντανό» το μέλλον! Δίνουμε όλοι μας την ατομική μας μάχη γιατί το οφείλουμε στον εαυτό μας, σε όσους αγαπάμε και νιαζόμαστε! Η διασπορά του κορωνοϊού θα καταστρέψει ό,τι προσταθούμε να προφυλάξουμε. «Μένουμε σπίτι» για να υπάρχει αύριο!

Η συντονιστικής επιτροπή απαρτίζεται από τους:
ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ: ΣΙΟΥΤΗΣ ΜΙΧΑΗΛ (Αντιδήμαρχος)
ΜΕΛΟΣ: ΜΠΟΝΤΙΝΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ (Πρόεδρος ΝΠΔΔ)
ΜΕΛΟΣ: ΓΑΛΙΤΣΗΣ Νικόλαος (Αντιδήμαρχος)
ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ(08:00-16:30)
ΤΗΛ:2653360100-FAX:265360103 ή

ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Π.Γ.Ν. Ιωαννίνων: Ευχαριστήρια Επιστολή στις εταιρείες που στηρίζουν με δωρεές το Νοσοκομείο

Το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων αισθάνεται την ηθική υποχρέωση να ευχαριστήσει δημόσια: τη Βιομηχανία Αναψυκτικών-Χυμών Coca Cola 3ε Ελλάδος ΑΒΒΕΕ, τη ΔΩΔΩΝΗ ΑΕ Αγροτική Βιομηχανία Γάλακτος Ηπείρου, την ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΕΜΦΙΑΛΩΣΕΩΝ ΒΙΚΟΣ Α.Ε, την ΠΙΕΤΡΗΣ Βιοτεχνία ειδών  διατροφής ΑΕ, καθώς και την επιχείρηση του κ.Τσίλη Σπύρου για την ευγενική χορηγία-δωρεά υγειονομικού και άλλου υλικού όπως επίσης και προϊόντων διατροφής -άκρως απαραίτητων- για την ενίσχυση του έργου του προσωπικού του Νοσοκομείου μας στο δύσκολο και επίπονο αγώνα που διεξάγει για τη νοσηλεία κρουσμάτων κορωνοϊού COVID-19 και για τον περιορισμό της διασποράς αυτού.
Τέτοιου είδους ενέργειες που ξεχειλίζουν από ευαισθησία, εκτός του ότι μας κάνουν υπερήφανους, γιατί τοιουτοτρόπως αναγνωρίζεται από την κοινωνία η τεράστια προσπάθεια που καταβάλλεται υπό άκρως αντίξοες συνθήκες.
Ευελπιστούμε ότι θα βρεθούν και άλλοι άξιοι μιμητές, γιατί φρονούμε ότι η αντιμετώπιση του κορωνοϊού είναι υπόθεση όλων μας.

Εξέλιξη κρουσμάτων κορωνοϊού στα νοσοκομεία της Ηπείρου (Τρίτη 24 Μαρτίου)


Η εικόνα ως προς κρούσματα και τα ύποπτα κρούσματα για κορωνοϊό στην Ήπειρο μέχρι σήμερα ( Τρίτη 24 Μαρτίου 2020) το μεσημέρι στα νοσοκομεία της Ηπείρου έχει ως εξής:
1. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ:
• Tα δύο (2) περιστατικά που είναι θετικά διαγνωσμένα εξακολουθούν να νοσηλεύονται στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας διασωληνωμένοι. Ο ένας παραμένει σε σταθερή κατάσταση. Η κατάσταση του ηλικιωμένου από την Άρτα, που χθες είχε παρουσιάσει επιδείνωση, σταθεροποιήθηκε.
• Το κρούσμα νεαρού ατόμου που βρέθηκε θετικό από τις προηγούμενες ημέρες νοσηλεύεται στη Μονάδα Λοιμωδών σε εξαιρετική κατάσταση.
• Η γιατρός του νοσοκομείου που είχε βρεθεί θετική παραμένει σε καραντίνα στην οικία της.
• Όλα τα υπόλοιπα δείγματα που ελήφθησαν τις προηγούμενες ημέρες είναι αρνητικά.
2. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ «ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ»
• Αναμένονται αποτελέσματα από πέντε (5) δείγματα επί του συνόλου των δειγμάτων που έχουν ληφθεί τις προηγούμενες ημέρες.
• Όλα τα υπόλοιπα έχουν βρεθεί αρνητικά.
3. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΡΤΑΣ
• Τα δεκατέσσερα (14) δείγματα που ελήφθησαν χθες είναι όλα αρνητικά. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται και τα δείγματα των Ιατρών του Νοσοκομείου , οι οποίοι είχαν έρθει σε επαφή με τον ηλικιωμένο που νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και παρέμεναν σε κατ΄ οίκον περιορισμό. Από αύριο οι Ιατροί επιστρέφουν στην εργασία τους.
• Όλες οι υπόλοιπες επαφές του θετικού κρούσματος του ηλικιωμένου παραμένουν σε περιορισμό στην οικία τους και παρακολουθούνται.
• Αναμένονται απαντήσεις για οκτώ (8) δείγματα τα οποία ελήφθησαν στις 23/3 και 24/3.
4. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
• Το ένα (1) επιβεβαιωμένο κρούσμα υγειονομικού προσωπικού του νοσοκομείου συνεχίζει να τίθεται σε κατ΄ οίκον περιορισμό, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.
• Δεκατέσσερις (14) διαπιστωμένες επαφές υψηλού και μέτριου κινδύνου συνεχίζουν να είναι ασυμπτωματικές και σε κατ΄ οίκον περιορισμό, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.
• Στο Νοσοκομείο δεν νοσηλεύεται ύποπτο κρούσμα SARS-COV-2.
5. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΦΙΛΙΑΤΩΝ
• Σήμερα 24/3/2020 ελήφθησαν προς διερεύνηση δύο (2) νέα δείγματα.
• Δεν έχει διαπιστωθεί κάποιο θετικό κρούσμα από τα δείγματα τα οποία έχουν ληφθεί έως τώρα.
Επιπλέον στο Camping του Δρεπάνου φιλοξενούνται είκοσι τρία (23) άτομα από διάφορες χώρες της Ευρώπης, για τους οποίους βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία επαναπατρισμού τους μέσω των ακτοπλοϊκών γραμμών προς την Ιταλία. Όλοι παρακολουθούνται και είναι καλά στην υγεία τους.

Γιάννινα: Συνελήφθη ημεδαπός, για κατοχή ναρκωτικών


Συνελήφθη, χθες (23-03-2020) το μεσημέρι στην ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, ένας ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για κατοχή ναρκωτικών.
Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ο κατηγορούμενος ήταν παραλήπτης δέματος που περιείχε ακατέργαστη κάνναβη, βάρους -191,3- γραμμαρίων. 
Ανωτέρω ποσότητα ναρκωτικών κατασχέθηκε.
Προανάκριση για την υπόθεση ενεργεί το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Το ποσό που λαμβάνει κάθε Δήμος του Νόμου Ιωαννίνων από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ)




Ο Δήμος Πωγωνίου θα πάρει 289.500 ευρω.

Με Απόφαση του Γενικού Διευθυντή Οικονομικών Τοπικής Αυτοδιοίκησης & Αναπτυξιακής Πολιτικής του Υπουργείου Εσωτερικών (αριθμ. 19426/23.3.2020), κατανέμονται 24.300.000,00 ευρώ σε 89 μικρούς νησιωτικούς και ορεινούς Δήμους.
Τα χρήματα προέρχονται από το χρηματικό υπόλοιπο των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) των Δήμων.
Τα ποσά διατίθενται στους δικαιούχους Δήμους για την κάλυψη είτε λειτουργικών τους δαπανών είτε για επενδυτικές τους δραστηριότητες και έργα.
Τα κριτήρια κατανομής του χρηματικού ποσού καθορίστηκαν βάσει γεωμορφολογικών και δημογραφικών χαρακτηριστικών, συνδεόμενων με τη νησιωτικότητα, την ορεινότητα και τον πραγματικό πληθυσμό, όπως εμφανίζεται στους πίνακες των αποτελεσμάτων της τελευταίας απογραφής πληθυσμού.  Ειδικότερα:
Α) Δικαιούχοι της κατανομής είναι:
1) οι Δήμοι νησιών με πληθυσμό έως 3.500 κατοίκους, σύμφωνα με τα στοιχεία πραγματικού πληθυσμού της τελευταίας απογραφής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής,
2) οι Δήμοι που ορίζονται ως ορεινοί στο αρ.2B του Καλλικράτη (ν.3852/2010), όπως τροποποιήθηκε με το αρ. 3 του Κλεισθένη (ν.4555/2018), με πληθυσμό έως 30.000 κατοίκους.
Β) Από το συνολικό ποσό κατανομής:
1) ποσό 19.580.000,00 € κατανέμεται ισόποσα σε κάθε δικαιούχο Δήμο,
2) ποσό 4.720.000,00 € κατανέμεται σύμφωνα με τα στοιχεία πραγματικού πληθυσμού της τελευταίας απογραφής της ΕλΣτατ.
Ακολουθεί ο Πίνακας κατανομής με το ποσό που λαμβάνει κάθε Δήμος του Νόμου Ιωαννίνων:

Ελληνική Αστυνομία: Συνεχίζονται οι έλεγχοι για τη διαπίστωση παραβίασης των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού


Χθες Δευτέρα 23 Μαρτίου βεβαιώθηκαν (12) παραβάσεις και συνελήφθησαν (8) άτομα σε όλη την επικράτεια

Συνολικά από την Πέμπτη 12 Μαρτίου έχουν βεβαιωθεί (250) παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (258) άτομα σε όλη την επικράτεια
Συνεχίζονται οι έλεγχοι των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας για τη διαπίστωση παραβίασης των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.
Χθες, Δευτέρα 23 Μαρτίου, βεβαιώθηκαν (12) παραβάσεις και συνελήφθησαν (8) άτομα σε όλη την επικράτεια.
Συνολικά από την Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020 έχουν βεβαιωθεί σε όλη την επικράτεια (250) παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (258) άτομα ως ακολούθως:
·         (106) στην Αττική,
·         (38) στη Δυτική Ελλάδα,
·         (14) στην Κεντρική Μακεδονία,
·         (13) στο Νότιο Αιγαίο,
·         (12) στα Ιόνια Νησιά,
·         (12) στην Πελοπόννησο,
·         (12) στην Κρήτη,
·         (11) στη Θεσσαλία,
·         (10) στη Θεσσαλονίκη,
·         (10) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,
·         (7) στη Στερεά Ελλάδα,
·         (6) στη Δυτική Μακεδονία,
·         (4) στο Βόρειο Αιγαίο και
·         (3) στην Ήπειρο.
Οι συλληφθέντες κατελήφθησαν να λειτουργούν χώρους (καταστήματα λιανικής πώλησης, κομμωτήρια, καφετέριες, καφενεία, εστιατόρια, ταβέρνες, ψητοπωλεία, ανθοπωλεία, γήπεδα, καταστήματα ενδυμάτων κ.λπ.) για τους οποίους ισχύει το μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας.
Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση με σκοπό τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Ποιες συναλλαγές δεν θα διενεργούνται μέσω των τραπεζικών καταστημάτων από σήμερα

Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, με ανακοίνωση της, ενημερώνει τους συναλλασσόμενους για τις συναλλαγές που δεν θα μπορούν να διενεργούν στα τραπεζικά καταστήματα από σήμερα Τρίτη, 24 Μαρτίου μετά την επιβολή του μέτρου του προσωρινού περιορισμού της κυκλοφορίας των πολιτών προς αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση:

«Οι τράπεζες μέλη της ΕΕΤ, εντείνουν ακόμη περισσότερο τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων και των συναλλασσομένων, μετά την επιβολή του μέτρου του προσωρινού περιορισμού της κυκλοφορίας των πολιτών προς αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19». Για το λόγο αυτό, από σήμερα Τρίτη, 24 Μαρτίου 2020, δεν θα πραγματοποιούνται στα καταστήματα, με φυσική παρουσία, οι ακόλουθες συναλλαγές:

 1. Αναλήψεις μετρητών έως 400 ευρώ πραγματοποιούνται αποκλειστικά με τη χρήση της χρεωστικής κάρτας, στα ΑΤΜ.
 2. Καταθέσεις μετρητών έως 1.000 ευρώ πραγματοποιούνται στα ΑΤΜ με τη χρήση χρεωστικής κάρτας.
 3. Οι πληρωμές λογαριασμών τρίτων (δημόσιο, ενέργεια, ύδρευση, τηλεφωνία, συνδρομητική τηλεόραση, ασφάλειες, κ.λπ) εξοφλούνται μέσω internet/mobile banking ή στα ΑΤΜ και στα Κέντρα Αυτόματων Συναλλαγών (APS). Στο Δίκτυο Καταστημάτων δεν θα εξυπηρετούνται πληρωμές λογαριασμών με χρήση μετρητών στο ταμείο.

Εξιχνιάστηκε υπόθεση διάρρηξης - κλοπής σε μονοκατοικία στο Δροσοχώρι Ιωαννίνων


Σχηματίστηκε δικογραφία για κλοπή σε βάρος ημεδαπού

Εξιχνιάστηκε μετά από μεθοδική έρευνα αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων σε συνεργασία με το Τμήμα Εγκληματολογικών Ερευνών Ηπείρου, υπόθεση διάρρηξης -κλοπής σε μονοκατοικία στο Δροσοχώρι Ιωαννίνων.
Για την υπόθεση ταυτοποιήθηκε ως δράστης ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή.
Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα και την κατάλληλη αξιοποίηση ευρημάτων, ο κατηγορούμενος εμπλέκεται σε διάρρηξη – κλοπή από μονοκατοικία στο Δροσοχώρι Ιωαννίνων, που έγινε κατά το χρονικό διάστημα από 27 έως 30-07-2019, απ’ όπου αφαιρέθηκαν κοσμήματα.
Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων, ενώ την προανάκριση ενήργησε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Η απώλεια όσφρησης (ανοσμία) μπορεί να είναι το πρώτο σημάδι σε ασυμπτωματικούς ασθενείς που έχουν τον COVID-19


Προσοχή! Η απώλεια όσφρησης (ανοσμία) μπορεί να είναι το πρώτο σημάδι σε ασυμπτωματικούς ασθενείς που έχουν τον COVID-19!
Σε αυτή την πολύ σημαντική ανακοίνωση, προχώρησε προχθές η Βρετανική Εταιρεία Ωτορινολαρυγγολογίας, μετά από αναφορές  και παρατηρήσεις ασυμπτωματικών ασθενών σε πέντε χώρες που πλήττονται από τον θανατηφόρο ιό.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Βρετανικής Εταιρίας Ωτορινολαρυγγολογίας η απουσία όσφρησης  παρατηρήθηκε σε ασυμπτωματικούς ασθενείς στη Νότια Κορέα, στην Κίνα, στην Ιταλία,  στη Βρετανία και στη Γαλλία, όπου οι αναφορές για την ανοσμία αυξάνονται με ταχύ ρυθμό.
«Αν και είναι πολύ νωρίς για τη διεξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων από την επιστημονική κοινότητα, ωστόσο, σε αυτές τις πρωτόγνωρες καταστάσεις, είναι κάτι που θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά  υπόψη μας» αναφέρει ο Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Μηνάς Ν. Αρτόπουλος, Διευθυντή του Τμήματος Χειρουργικής Τραχήλου-Θυρεοειδούς της ΩΡΛ κλινικής του «ΜΗΤΕΡΑ», σχολιάζοντας την ανακοίνωση.
Η ανοσμία, όπως εξηγεί ο κ. Αρτόπουλος, κατά τη διάρκεια μιας απλής ίωσης είναι συνηθισμένη και αναμενόμενη λόγω της ρινικής συμφόρησης και της αδυναμίας των οσμών να φτάσουν στην οσφρητική σχισμή όπου βρίσκεται το αισθητήριο όργανο της όσφρησης. Βεβαίως υπάρχουν και τα περιστατικά που παρουσιάζουν ανοσμία χωρίς ρινική απόφραξη νευρογενούς αιτιολογίας.
«Η αντικειμενική εκτίμηση της όσφρησης δεν είναι εύκολο να μετρηθεί καθώς είναι υποκειμενική αίσθηση. Ωστόσο η  ανακοίνωση της Βρετανικής Εταιρίας Ωτορινολαρυγγολογίας  μπορεί να βοηθήσει την επιστημονική κοινότητα για καλύτερη γνώση του ιού και τους ασυμπτωματικούς ασθενείς να πάρουν έγκαιρα μέτρα προφύλαξης, για να μη μεταδώσουν τον ιό σε άλλα άτομα» προσθέτει ο κ. Αρτόπουλος.

Κορωνοϊός: Προσοχή στην ατοπική δερματίτιδα!


Στρες και κατάθλιψη, δύο πολύ πιθανές ψυχολογικές καταστάσεις στις ημέρες που διανύουμε λόγω του κορωνοϊού, έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην εμφάνιση και επιδείνωση των συμπτωμάτων της ατοπικής δερματίτιδας. Μελέτες έχουν αποδείξει τον έντονο συσχετισμό τους τόσο στο ίδιο το άτομο που τα βιώνει, όσο και στα παιδιά τους πολλά χρόνια αργότερα. Μια εξ αυτών, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν φέτος τον Ιανουάριο, έδειξε ότι η κατάθλιψη στις νέες μητέρες αποτελεί παράγοντα κινδύνου για εμφάνιση της πάθησης στο παιδί τους όταν αυτό θα διανύει την παιδική ή ακόμα και την εφηβική του ηλικία.
«Η ατοπική δερματίτιδα είναι μια χρόνια, φλεγμονώδης δερματική διαταραχή που τυπικά χαρακτηρίζεται από κνησμό, πόνο και διαταραχή του ύπνου. Έχει επίσης συνδεθεί στενά με μια σειρά διαταραχών της ψυχικής υγείας. Αφενός, συναισθηματικοί παράγοντες όπως η κατάθλιψη και το στρες μπορούν να επιδεινώσουν τις φλεγμονές της πάθησης και να επηρεάσουν την πορεία της. Αφετέρου, η κατάθλιψη, το άγχος και ο αυτοκτονικός ιδεασμός, είναι πιο συχνές και πιο σοβαρές μεταξύ των παιδιών και των ενηλίκων με ατοπική δερματίτιδα. Αιτία είναι οι λειτουργικοί περιορισμοί που προκαλεί η νόσος, η αποφυγή εργασιών και ο στιγματισμός, η αρνητική επίδραση στις κοινωνικές δραστηριότητες και στις σχέσεις», μας εξηγεί ο δερματολόγος-αφροδισιολόγος Δρ. Χρήστος Στάμου.
Οι επιπτώσεις του κορωνοϊού και η απομόνωση που βιώνει σχεδόν το σύνολο του πληθυσμού στη χώρα μας και όχι μόνο, αποτελούν από μόνοι τους λόγους αύξησης του άγχους, του φόβου και της κατάθλιψης.