Κυριακή 2 Μαΐου 2021

Εσπερινός της Αγάπης στην Ιερά Μονή Σωσίνου

 

Το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα τελέστη στην Ιερά Μονή Σωσίνου, ο Εσπερινός της Αγάπης.


Αστάθεια επιγονατίδας: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται;

 


Εάν η φράση «μπήκε το νερό στο αυλάκι» υποδηλώνει ότι όλα κυλούν ομαλά, κάτι αντίστοιχο θα μπορούσε να ισχύει και για το ανθρώπινο γόνατο! Διότι όσο η επιγονατίδα –αυτό το μικρό οστό μπροστά από το γόνατο που κινείται προς τα πάνω και προς τα κάτω στην τροχιλία του μηριαίου– βρίσκεται στη θέση της, τότε κάποιος μπορεί να περπατήσει, να τρέξει, να σταθεί, να κάτσει, και γενικά να κινηθεί εύκολα. Όταν, όμως, μετακινείται από την ειδική αύλακα-υποδοχή του μηριαίου, τότε η άρθρωση του γόνατος χάνει τη σωστή λειτουργικότητά της.

Το «να μετακινηθεί από τη θέση της» σημαίνει καταρχάς ότι οι σύνδεσμοι που βρίσκονται στην έσω και έξω πλευρά της, και οι οποίοι τη συγκρατούν στη μηριαία τροχαλία, έχουν υποστεί κάκωση. Έτσι η επιγονατίδα εξαρθρώνεται συνήθως προς τα έξω, παρεκκλίνοντας από τη φυσιολογική της πορεία. Αυτό σημαίνει ότι σε αυτόν τον τραυματισμό ενδέχεται να υπάρχουν παράλληλες βλάβες σε μύες και σε συνδέσμους επισημαίνει ο Κωνσταντίνος Ιντζόγλου, MD, MSC, PHD Ορθοπαιδικός Χειρουργός, Συνεργάτης Μetropolitan General Eξειδικευμένος χειρουργός γόνατος, ώμου και ισχίου, Υπότροφος της Ευρωπαϊκής Αρθροσκοπικής Εταιρείας (ESSKA).

Ποιοι ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου;

Επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι το εξάρθρημα επιγονατίδας αντιπροσωπεύει το 3% όλων των τραυματισμών στο γόνατο.

Στις 11:00 μ.μ. η απαγόρευση κυκλοφορίας από τη Δευτέρα του Πάσχα

 


Όπως ανέφερε ο κ. Νίκος Χαρδαλιάς σε πρόσφατη ενημέρωση, από τη Δευτέρα του Πάσχα, η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει από τις 11:00 το βράδυ έως τις 5:00 το πρωί.

Η μετακίνηση όσων θέλουν να βρεθούν σε ένα εστιατόριο ή ένα καφέ θα γίνεται με χρήση SMS και συγκεκριμένα του κωδικού 6 στο 13033.

Τα καταστήματα εστίασης και τα καφέ, θα κλείνουν νωρίτερα και το αργότερο ως τις 10.45 μμ. θα πρέπει να έχουν κατεβάσει ρολά.

ΕΟΔΥ: Δεν θα ανακοινωθούν κρούσματα την Κυριακή του Πάσχα

 


Ο ΕΟΔΥ σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «σήμερα, Κυριακή του Πάσχα, δεν θα  αναρτηθεί έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης».

Η καθημερινή ενημέρωση θα επιστρέψει από το απόγευμα της Δευτέρας.

Πανηγυρική Θεία Λειτουργία τη Δευτέρα του Πάσχα στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Παρακαλάμου


Πανηγυρική Θεία Λειτουργία τη Δευτέρα του Πάσχα (3-05-2021) στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Παρακαλάμου, ώρα 7:30 π.μ..

Τριάντα δυο παραβάσεις στην Ήπειρο, το Μεγάλο Σάββατο 1 Μαΐου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 


Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Μ. Σάββατο 1 Μαΐου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 80.042 έλεγχοι, από τους οποίους οι 10.599 στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά 529 παραβάσεις και πραγματοποιήθηκαν 2 συλλήψεις, ως ακολούθως:

421 παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα των 300 ευρώ, ως ακολούθως:

83 στη Θεσσαλονίκη,

53 στη Στερεά Ελλάδα,

50 στο Βόρειο Αιγαίο,

47 στην Πελοπόννησο,

36 στην Κεντρική Μακεδονία,

32 στην Κρήτη,

32 στην Ήπειρο,

23 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

19 στην Αττική,

15 στη Δυτική Ελλάδα,

13 στη Δυτική Μακεδονία,

  7 στη Θεσσαλία,

  6 στο Νότιο Αιγαίο και

  5 στα Ιόνια Νησιά.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 187.161 ομοειδείς παραβάσεις.

77 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα των 300 ευρώ, ως ακολούθως:

11 στο Βόρειο Αιγαίο,

10 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

  9 στη Θεσσαλονίκη,

  8 στην Κεντρική Μακεδονία,

  7 στην Κρήτη,

  6 στη Θεσσαλία,

  6 στην Αττική,

  5 στην Πελοπόννησο,

  5 στην Ήπειρο,

  3 στη Δυτική Ελλάδα,

  2 στο Νότιο Αιγαίο,

  2 στη Στερεά Ελλάδα,

  2 στη Δυτική Μακεδονία και

  1 στα Ιόνια Νησιά.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά 52.306 ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 50.236 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ και 2.070 των 150 ευρώ.

30 παραβάσεις και 2 συλλήψεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στην Αττική,

- σύλληψη και 3.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη καντίνας για παραμονή πελατών στον εξωτερικό χώρο και από 300 ευρώ πρόστιμο σε 3 πελάτες για παραβίαση περιορισμού κίνησης,

- 1.000 ευρώ πρόστιμο σε κομμωτήριο για υπέρβαση ωραρίου λειτουργίας.

Στο Νότιο Αιγαίο, 1.500 ευρώ πρόστιμο σε ιερέα για παραβίαση των υγειονομικών πρωτοκόλλων κατά την τέλεση θείας λειτουργίας και από 300 ευρώ πρόστιμο σε 15 πιστούς για παραβίαση περιορισμού κίνησης.

Επιπλέον για ιδιωτικές συναθροίσεις και λοιπές συναφείς παραβάσεις:

Στη Θεσσαλονίκη, σύλληψη και 3.000 ευρώ πρόστιμο σε διοργανωτή ιδιωτικής συνάθροισης σε οικία και από 300 ευρώ πρόστιμο σε 8 συμμετέχοντες για παραβίαση περιορισμού κίνησης.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 5.821 ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 1.905 άτομα.

Τέλος, βεβαιώθηκε 1 παράβαση για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF (Passenger Locator Form) από ταξιδιώτη. Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 128 ομοειδείς παραβάσεις.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Φωτιά σε αυτοκίνητο στην Πλατανούσα του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων


 

Σε ΙΧ αυτοκίνητο που ήταν σταθμευμένο στην πλατεία  της Πλατανούσας του  Δήμου Βορείων Τζουμέρκων, ξέσπασε φωτιά χθες τα μεσάνυχτα.

Στο σημείο έφτασε ένα όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Από την φωτιά το αυτοκίνητο καταστράφηκε ολοσχερώς.

Παρατείνεται για δύο μήνες το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας

 


Όπως είχε δεσμευτεί ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Κωστής Χατζηδάκης, στις αρχές Απριλίου, σε συνάντησή του με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ κ. Δημήτρη Παπαστεργίου, παρατείνεται για δύο μήνες το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για όσους συμμετέχουν ήδη σε αυτό.

Με τη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ (Β’ 1712/26.4.2021), παρατείνεται για δύο μήνες, υπό τους ίδιους όρους, το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας σε δήμους, περιφέρειες, Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφερειών/συναφείς φορείς, υπηρεσίες υπουργείων και άλλων φορέων, μετά το πέρας της οκτάμηνης διάρκειας απασχόλησης των ωφελουμένων από το πρόγραμμα.

Στην περίπτωση ωφελουμένων, των οποίων η σύμβασή τους έχει λήξει, πριν από τη δημοσίευση της σχετικής ΚΥΑ (Β’ 1712), επανατοποθετούνται στις θέσεις τους για όλο το χρονικό διάστημα της δίμηνης επέκτασης του προγράμματος.

 

Ιερά Μονή Σωσίνου: Εσπερινός της Αγάπης την Κυριακή του Πάσχα, ώρα 6:00 μ.μ.

 

Ο Εσπερινός της Αγάπης θα τελεστεί την Κυριακή του Πάσχα (2-05-2021) στην Ιερά Μονή Σωσίνου, ώρα 6:00 μ.μ..

Απόγευμα γιόρτασαν την Ανάσταση τα ακριτικά χωριά του Πωγωνίου

 

Καστανή Πωγωνίου


Γνώριμο το σκηνικό για τους λιγοστούς κατοίκους των ακριτικών  χωριών του Πωγωνίου  που γιόρτασαν την Ανάσταση νωρίς το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου.

Από την μια μεριά τα μέτρα για την πανδημία και από την άλλη η έλλειψη ιερέων  (οι ίδιοι ιερείς να κάνουν Ακολουθίες σε δύο, τρία ή και περισσότερα χωριά), έφεραν το «δεύτε λάβετε φως» και το «Χριστός Ανέστη» το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου.

Μαυρόπουλο Πωγωνίου

Ο ιδανικός καιρός επέτρεπε η Ακολουθία της Ανάστασης να γίνει στους εξωτερικούς χώρους των εκκλησιών.

Οι λιγοστοί κάτοικοι -λόγω και της απαγόρευσης των μετακινήσεων-, τηρώντας όλα τα προβλεπόμενα μέτρα γιόρτασαν το χαρμόσυνο μήνυμα της Αναστάσεως.

Ανοίγει από τη Δευτέρα του Πάσχα 3 Μαΐου η εστίαση

 


Ανοίγουν από τη Δευτέρα του Πάσχα 3 Μαΐου οι επιχειρήσεις που διαθέτουν άδεια λειτουργίας για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και παρέχουν υπηρεσίες εστίασης υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) αποκλειστικά σε ανοιχτό υπαίθριο χώρο,

β) φιλοξενία μόνο καθήμενων πελατών,

γ) μη αναπαραγωγή μουσικής.

Παράλληλα, οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να:

- Προχωρούν σε απολύμανση καταλόγων κατά την εναλλαγή πελατών στα τραπέζια

- Να τοποθετούν απολυμαντικό προϊόν στα τραπέζια

- Η χρήση μάσκας από το προσωπικό και τους πελάτες κατά τον χρόνο αναμονής είναι υποχρεωτική

Ανοιχτά και τα μπαρ των ξενοδοχείων σε εσωτερικούς χώρους

Τα μόνο μπαρ, εστιατόρια, καφέ που μπορούν να λειτουργήσουν σε εσωτερικούς χώρους, σύμφωνα με το ΦΕΚ που εκδόθηκε είναι εκείνα των ξενοδοχείων.

Σ’ αυτά απαγορεύεται:

Μύθοι και αλήθειες για τις πρώτες βοήθειες στην κουζίνα


Οι τραυματισμοί στην κουζίνα είναι πολύ συνηθισμένοι, ιδίως όταν όλη η οικογένεια βρίσκεται στο σπίτι και προετοιμάζεται για τις γιορτές. Γνωρίζετε όμως τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση εγκαύματος ή κοψίματος; Μήπως έχετε βαθιά ριζωμένες λανθασμένες αντιλήψεις που σας κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό;

«Όταν εμείς ή κάποιος αγαπημένος μας άνθρωπος κάψει το χέρι του με καυτό νερό ή κοπεί με ένα μαχαίρι, θέλουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να καταπραΰνουμε τον πόνο. Ωστόσο πολλές από τις μεθόδους που εφαρμόζει το ευρύ κοινό είναι λανθασμένες και όχι μόνο δεν ευνοούν την επούλωση των πληγών, αλλά την υπονομεύουν κιόλας», λέει ο δρ Μάρκος Μιχελάκης, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος (Αισθητική Δερματολογία-Δερματοχειρουργική). «Το πρώτο λάθος είναι ότι πάντοτε θέλουμε να δώσουμε εμείς τις πρώτες βοήθειες. Αυτό θα εξαρτηθεί από την σοβαρότητα του τραύματος, γιατί μερικά δεν πρέπει να τα αγγίζουμε. Από κει και πέρα είναι πολλά τα λάθη που μπορεί να γίνουν διότι είναι εξίσου πολλοί οι μύθοι που επικρατούν».

Το έγκαυμα, λ.χ., που μπορεί να πάθει κάποιος στην κουζίνα μπορεί να προέρχεται από νερό, φαγητό ή χειρότερα ακόμα από λάδι. Τα εγκαύματα που μπορείτε να αντιμετωπίσετε στο σπίτι είναι κυρίως τα πρώτου βαθμού, στα οποία το δέρμα είναι κόκκινο, πονάει, καλύπτει μικρή επιφάνεια (μέγεθος μέχρι μία παλάμη), ίσως έχει μία-δύο φουσκάλες, αλλά ακόμα το νιώθετε φυσιολογικό.

Αν το δέρμα έχει πολλές φουσκάλες, είναι λευκό ή με πιο σκούρο χρώμα σε κάποια σημεία, στεγνό, δεν το νιώθετε καθόλου ή/και έχει πληγή, χρειάζεται φροντίδα από έναν γιατρό. Άμεση ιατρική φροντίδα χρειάζεται κάθε έγκαυμα που βρίσκεται: