Δευτέρα 2 Μαΐου 2022

Ξεκινούν την Τρίτη 3 Μαΐου οι ενδιάμεσες εκπτώσεις

 


Ξεκινούν την Τρίτη 3 Μαΐου οι ενδιάμεσες εκπτώσεις.

Η επικείμενη εκπτωτική περίοδος πρόκειται να διαρκέσει μέχρι 15 Μαΐου, με τους εμπόρους να έχουν τη δυνατότητα να ανοίξουν τα καταστήματά τους την Κυριακή 8 Μαΐου.

Τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές

Κατά την διάρκεια των εκπτώσεων, εκτός από την αναγραφή της παλαιάς (συνήθως διαγραμμένης) και της νέας μειωμένης τιμής των προϊόντων και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην ακρίβεια των εκπτωτικών αναγγελιών προς τον πελάτη, με τις κυρώσεις προς τον εμπορικό κόσμο να είναι αυστηρές.

Η κάθε παροχή πρέπει να ταυτίζεται και να ανταποκρίνεται προς την αναγγελία, οικονομικά, ποσοτικά και ποιοτικά.

Οι καταστηματάρχες σε περίπτωση ελέγχου θα πρέπει να είναι σε θέση να αποδείξουν ότι η παλαιά τιμή πώλησης που αναγράφεται στην πινακίδα, ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Ενεργοποιούνται από το Φθινόπωρο οι αυτόματες κατασχέσεις από την εφορία

 


Το Eispraxis θα ενεργοποιεί αυτόματες κατασχέσεις

 

Το πληροφοριακό σύστημα «Eispraxis» της ΑΑΔΕ, αναμένεται να ενεργοποιηθεί μέχρι το φθινόπωρο, το οποίο θα επιτρέπει την αυτόματη είσπραξη των οφειλών, ενώ θα εφαρμόζονται και νέες μέθοδοι και τεχνολογίες στο πλαίσιο της αναγκαστικής είσπραξης οφειλών (δεσμεύσεις, κατασχέσεις, πλειστηριασμοί περιουσιακών στοιχείων οφειλετών).

Πρόκειται για το νέο ηλεκτρονικό όπλο που επιστρατεύει η ΑΑΔΕ από τις αρχές του νέου έτους για να κυνηγήσει τους οφειλέτες και να εισπράξει τα χρέη από όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα αλλά δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους στην Εφορία.

Κάθε οφειλέτης θα παρακολουθείται σε πραγματικό χρόνο και ανάλογα με τη συμπεριφορά του το Eisxpaxis θα ενεργοποιεί αυτόματες κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων, πλειστηριασμούς και συμψηφισμούς επιστροφών φόρων με οφειλές.

Αυτή τη στιγμή πάνω από 2.020.892 οφειλέτες βρίσκονται στον «προθάλαμο» των κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων.

Ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων δίνει το δικαίωμα στο κράτος να κατάσχει και να διενεργήσει πλειστηριασμό ακόμη και στην πρώτη κατοικία ενός φορολογούμενου εφόσον αυτός οφείλει στο Δημόσιο ληξιπρόθεσμο χρέος άνω των 500 ευρώ!

Αν όμως ο οφειλέτης προλάβει πριν τον πλειστηριασμό να ρυθμίσει το χρέος του σε δόσεις, τότε γλιτώνει την απώλεια του σπιτιού του, αλλά δεν παύει να ζει υπό την απειλή μιας νέας κατάσχεσης εφόσον κάποια στιγμή δεν καταφέρει να πληρώσει εγκαίρως μία ή περισσότερες δόσεις της οφειλής του.

EΟΔΥ: Τριάντα θάνατοι σήμερα, 2.665 νέα κρούσματα

 


Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 235.

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, τριάντα θάνατοι σήμερα, 2.665 νέα κρούσματα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου (άτομα) που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 2.665.

Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που νόσησαν ανέρχεται σε 3.331.288 (ημερήσια μεταβολή +0.1%), εκ των οποίων 48.9% άνδρες.

Ο αριθμός πιθανών νέων επαναλοιμώξεων που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 212 ενώ από την αρχή της πανδημίας SARS-CoV-2 ο συνολικός αριθμός εκτιμάται σε 123.306(3.6% του συνολικού αριθμού των θετικών αποτελεσμάτων).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 30, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 29.205

θάνατοι.

Το 95.5% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 235 (64.3% άνδρες).

Η διάμεση ηλικία τους είναι 71 έτη.

To 93.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 121 (51.49%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 114 (48.51%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.610 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 138 (ημερήσια μεταβολή +5.34%).

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 171 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 36 έτη (εύρος 0.2 έως 112 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Ποιοι έχουν απαλλαγή και ποιοι δικαιούνται έκπτωση 50% από τον ΕΝΦΙΑ

 


Μέσα στις επόμενες ώρες θα αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ στο TAXIS.

Υπάρχουν όμως και εκείνοι που με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ που απαλλάσσονται από την καταβολή ΕΝΦΙΑ ή καλούνται να πληρώσουν μόνον τον μισό φόρο, εφόσον πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Δεν πληρώνουν ΕΝΦΙΑ

Δεν πληρώνουν ΕΝΦΙΑ, οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαμβάνουν ανάπηρα άτομα κατά ποσοστά 80% και άνω, υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) Το «συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα» του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος και

β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ο υπόχρεος υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

Πότε καταβάλλεται ο μισός ΕΝΦΙΑ

Πότε όμως ένας ιδιοκτήτης ακινήτου έχει δικαίωμα να καταβάλει το 50% του ΕΝΦΙΑ;

Όταν, πληρούνται οι εξής προϋποθέσεις:

α) Το «συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα» του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και για κάθε εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας.

β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων τα οποία κατέχει ο φορολογούμενος και τα λοιπά μέλη της οικογένειάς του δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

γ) Η συνολική αντικειμενική αξία των κτισμάτων και των εντός σχεδίων πόλεων οικοπέδων που κατέχει ο φορολογούμενος ή η οικογένειά του δεν υπερβαίνει τα 85.000 ευρώ αν πρόκειται για άγαμο, τα 150.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο χωρίς παιδιά και τα 200.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο με ένα ή δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Αιτήσεις και εγκρίσεις εμπορίας και διακίνησης φυτικών σπόρων μέσω gov.gr

 


Σύμφωνα με τον  υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Στύλιος «πρόκειται για ένα ακόμα βήμα προς την υλοποίηση του στόχου που έθεσα από την πρώτη ημέρα που ανέλαβα τα καθήκοντά μου στο ΥΠΑΑΤ»

Ακόμη ένα βήμα προς την ψηφιακή αυτοματοποίηση των υπηρεσιών του που συντελείται τα τρία τελευταία χρόνια κάνει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ), με τη σχεδίαση και υλοποίηση μιας σειράς ψηφιακών υπηρεσιών προσβάσιμων μέσω της διαδικτυακής πύλης του ελληνικού κράτους (gov.gr).

Οι εν λόγω υπηρεσίες, που έρχονται να προστεθούν στις ήδη εν λειτουργία ψηφιακές υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ, έχουν ως στόχο την απλοποίηση των συναλλαγών όσων δραστηριοποιούνται στον τομέα της εμπορίας, διακίνησης και καλλιέργειας σπόρων (Πολλαπλασιαστικού Υλικού Καλλιεργούμενων Φυτικών Ειδών), καθώς τόσο οι αιτήσεις προς τις αρμόδιες υπηρεσίες όσο και οι εγκρίσεις τους θα διεκπεραιώνονται ηλεκτρονικά.

Συγκεκριμένα, οι παρεχόμενες ψηφιακές υπηρεσίες αφορούν τις παρακάτω διαδικασίες:

   1. Αίτηση έγκρισης ενδοκοινοτικής απόκτησης (για φυτικά είδη και ποικιλίες μη εγγεγραμμένα στον εθνικό ή στους κοινοτικούς καταλόγους της ΕΕ)

Παραβάσεις την Κυριακή 1 Μαΐου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 


Συνεχίστηκαν και χθες οι εντατικοί έλεγχοι που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Κυριακή 1 Μαΐου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 89.409 έλεγχοι, από τους οποίους οι 60.596 στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά 11 παραβάσεις, ενώ παράλληλα επιβλήθηκαν 12 πρόστιμα για παραβίαση του αντικαπνιστικού νόμου.

Αναλυτικά οι έλεγχοι και τα αποτελέσματα:

4 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 3 πρόστιμα των 300 ευρώ και 1 πρόστιμο των 150 ευρώ ως ακολούθως:

3 στη Δυτική Ελλάδα και

1 στην Πελοπόννησο.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά 106.273 ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 102.534 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ και 3.739 των 150 ευρώ.

7 παραβάσεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στη Δυτική Ελλάδα, 5.000 ευρώ πρόστιμο σε άτομο, για παραβίαση υγειονομικών πρωτοκόλλων κατά την είσοδό του στη χώρα.

Στη Στερεά Ελλάδα, 5 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτες καταστημάτων.

Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 1 παράβαση των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτη καταστήματος.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 35.444 ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 3.044 άτομα.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Πρέβεζα: Συνελήφθησαν 5 υπεύθυνοι νυχτερινών κέντρων, για υπέρβαση του ανώτατου επιτρεπόμενου ορίου θορύβου

 


Στο πλαίσιο ελέγχων για την τήρηση της νομοθεσίας στα καταστήματα διασκέδασης και την προστασία του κοινού από το θόρυβο, συνελήφθησαν τα τελευταία δύο βράδια (1 και 2/5/2022) σε περιοχές της Πρέβεζας συνολικά (5) άτομα.

Ειδικότερα, πρόκειται για (4) υπεύθυνους καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στην Πρέβεζα και έναν στην Πάργα, οι οποίοι διαπιστώθηκε να τα λειτουργούν κάνοντας χρήση μουσικής -κατά περίπτωση- χωρίς άδεια από την αρμόδια αρχή και καθ’ υπέρβαση του ανώτατου επιτρεπόμενου ορίου θορύβου.

Προανάκριση για τις υποθέσεις ενεργήθηκε από τα Αστυνομικά Τμήματα Πρέβεζας και Φαναρίου αντίστοιχα.

Επιστροφή στα σχολεία με νέο Πρωτόκολλο COVID-19 από την Τρίτη 3 Μαΐου

 

Με μάσκες και χωρίς self test

Οι εκπαιδευτικές μας μονάδες θα ανοίξουν μετά τις διακοπές του Πάσχα με νέο πρωτόκολλο, σύμφωνο με τη διεθνή τάση αποκλιμάκωσης των μέτρων κατά της COVID-19, κατόπιν εισήγησης της Επιτροπής των Ειδικών, ενώ θα εξακολουθήσουν να διατηρούνται σε ισχύ μέτρα που ανακοινώνονται σήμερα με Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Ειδικότερα:

Στα σχολεία:

Διατηρείται η υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, καθώς και η χρήση αντισηπτικών, ο τακτικός αερισμός χώρων, ο σχολαστικός καθαρισμός επιφανειών και εξοπλισμού, τα ξεχωριστά διαλείμματα κ.λπ.

Δεν θα διενεργούνται τακτικοί αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι για προσέλευση στη σχολική μονάδα από μαθητές και εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς και μέλη Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) - Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (Ε.Β.Π.).

Οι μη εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί και μέλη Ε.Ε.Π. – Ε.Β.Π. θα

διενεργούν προληπτικά 1 ράπιντ τεστ την εβδομάδα, με δική τους δαπάνη, έως και 48 ώρες πριν την προσέλευση στο σχολείο την Τρίτη.

(Ειδικά, για την προσέλευση την ερχόμενη εβδομάδα, το πρώτο τεστ θα διενεργείται έως και 48 ώρες πριν την προσέλευση στο σχολείο την Τετάρτη 4 Μαΐου 2022).

Σε περίπτωση στενής επαφής με κρούσμα εντός σχολικού πλαισίου:

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, τη Δευτέρα 2 Μαΐου

 


Τη Δευτέρα 2 Μαΐου οι Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας-ISOBOX, 09:00-14:00

Θεσπρωτία, Γ.Ν Φιλιατών, 08;30-13:30

Θεσπρωτία, Ηγουμενίτσα, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, 09:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-14:00

Ιωάννινα, Γιαννιώτικο Σαλόνι, Όμιλος Αντισφαίρισης, 09:00 – 14:00

Ιωάννινα, Βήσσανη, Αγροτικό Ιατρείο, 09:00 – 14:00

Πρέβεζα, Αίθουσα Λιμενικού Ταμείου, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-14:00.

Ρευματοειδής Αρθρίτιδα: Απλά μια ασθένεια των αρθρώσεων;

 


Η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα είναι μία συστηματική αυτοάνοση νόσος, που «δεν γνωρίζει ηλικία», καθώς πλήττει, ακόμη και νεαρά άτομα. Η συχνότητά της είναι περίπου 1%, με αναλογία 3:1 γυναίκες/άνδρες και με παγκόσμια γεωγραφική κατανομή.

Αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα (ΡΑ) (Rheumatoid Arthritis) προκαλεί διαφορετικού βαθμού αναπηρίες. Οροθετική, οροαρνητική αρθρίτιδα και παλίνδρομος ρευματισμός, είναι μορφές της ΡΑ, η οποία είναι η πιο συχνή συστηματική αυτοάνοση φλεγμονώδης αρθρίτιδα.

Παθογένεια

«Σχεδόν κάθε τύπος κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος και κάθε φλεγμονώδης μεσολαβητής εμπλέκονται στη διαδικασία της νόσου: λεμφοκύτταρα, μακροφάγα και δενδριτικά κύτταρα, ινοβλάστες αρθροκυττάρων κ.ά., διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην παθογένεια της ΡΑ. Παράγουν μια ποικιλία χημειοκινών - κυτοκινών και ενζύμων αποδόμησης του διάμεσου υλικού, που μεσολαβούν στην αλληλεπίδραση με τα γειτονικά φλεγμονώδη και ενδοθηλιακά κύτταρα και είναι υπεύθυνα για την προοδευτική φλεγμονή των αρθρώσεων και την καταστροφή του αρθρικού χόνδρου, του αρθρικού υμένα και των οστών.

Δεδομένης της ετερογενούς ανταπόκρισης στη θεραπεία, είναι σαφές ότι η ΡΑ δεν είναι μια ενιαία ασθένεια. Αντίθετα, η παθογένειά της περιλαμβάνει πολλά μονοπάτια που μπορεί να οδηγήσουν σε αυτοδραστικότητα με παρόμοια κλινική έκφραση. Προκύπτει από μια σύνθετη αλληλεπίδραση μεταξύ των γονιδίων και του περιβάλλοντος, που οδηγούν σε διακοπή της ανοσολογικής ανοχής και σε αρθρική φλεγμονή», επισημαίνει η κ. Ελένη Κομνηνού, Ρευματολόγος Διευθύντρια Κλινικής Αυτοάνοσων Ρευματικών Παθήσεων του Μetropolitan General.

Ειδικότερα συμμετέχουν οι κάτωθι παράγοντες: