Πέμπτη 30 Ιουλίου 2015

Εντοπίστηκε μεγάλη φυτεία δενδρυλλίων κάνναβης κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα, στην περιοχή του Αμάραντου Κόνιτσας Ιωαννίνων


 Εκριζώθηκαν και κατασχέθηκαν (1.142) δενδρύλλια κάνναβης

Μετά από οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων και του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Κόνιτσας, συνελήφθησαν δύο (2) υπήκοοι Αλβανίας, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα
Οι συλληφθέντες είχαν αναλάβει την καλλιέργεια και τη φύλαξη – επιτήρηση της φυτείας
Εντοπίστηκε, στο πλαίσιο οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων σε συνεργασία με αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Κόνιτσας, μεγάλη φυτεία δενδρυλλίων κάνναβης, κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα, στην περιοχή του Αμάραντου Κόνιτσας Ιωαννίνων.
Για την υπόθεση αυτή, συνελήφθησαν χθες (29.07.2015) το βράδυ στον Αμάραντο Κόνιτσας, δύο (2) αλλοδαποί υπήκοοι Αλβανίας, ηλικίας 26 και 25 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία, κακουργηματικού χαρακτήρα, για τα αδικήματα της καλλιέργειας δενδρυλλίων κάνναβης και της παράνομης εισόδου στη χώρα μας.
Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα και μετά από κατάλληλη αξιολόγηση και αξιοποίηση στοιχείων, οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ, στοχευμένη αστυνομική επιχείρηση - έρευνα, στον Αμάραντο Κόνιτσας, στην οποία συμμετείχαν αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων και του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Κόνιτσας.
Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, σε δύσβατη δασώδη περιοχή κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα στον Αμάραντο Κόνιτσας, εντοπίστηκε η φυτεία, αποτελούμενη από (1.142) δενδρύλλια κάνναβης, ύψους από (0,15) έως (1,47) μέτρα, τα οποία εκριζώθηκαν και κατασχέθηκαν και παράλληλα συνελήφθησαν ο 26χρονος και ο 25χρονος, οι οποίοι είχαν αναλάβει την καλλιέργεια και τη φύλαξη - επιτήρηση της φυτείας.
Στο χώρο της φυτείας και στην κατοχή των δραστών, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
αντικείμενα που σχετίζονται με την καλλιέργεια της φυτείας (λάστιχα, εργαλεία κ.α.)
ποσότητα κάνναβης (1,8) γραμμαρίων
ένα ζευγάρι κιάλια
Οι συλληφθέντες, οι οποίοι στερούνται νομιμοποιητικών εγγράφων, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων.
Οι αστυνομικές έρευνες και το προανακριτικό έργο διενεργούνται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων.

Πηγές Βελλάς: Για δροσερό καλοκαίρι!



Για όλον τον μήνα του Αυγούστου ανοιχτά και το βράδυ για περισσότερη δροσιά....

Καλό καλοκαίρι σε όλους...

Παρακάλαμος: Πλήθος κόσμου στη θεατρική παράσταση «Μαντζουράνα στο κατώφλι … γάιδαρος στα κεραμίδια»

Ξεπέρασε κάθε προηγούμενο η ανταπόκριση του κόσμου το βράδυ της Τετάρτης 29 Ιουλίου στη καταπληκτική παράσταση που παρουσίασε η θεατρική Ομάδα Ραφταναίων «Μαντζουράνα στο κατώφλι … γάιδαρος στα κεραμίδια» στην αυλή του Δημοτιού Σχοείου Παρακαλάμου.

Εξιχνιάστηκε υπόθεση κλοπής από σπίτι στην πόλη της Πρέβεζας

Για τη διάπραξη της συγκεκριμένης κλοπής, σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος 20χρονου αλλοδαπού

Εξιχνιάστηκε από το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας σε συνεργασία με το Γραφείο Εγκληματολογικών Ερευνών Πρέβεζας, υπόθεση κλοπής από σπίτι στην πόλη της Πρέβεζας.
Σχηματίστηκε δικογραφία για κλοπή σε βάρος ενός 20χρονου αλλοδαπού, υπηκόου Αλβανίας, διότι από την αστυνομική έρευνα και την κατάλληλη αξιοποίηση ευρημάτων, προέκυψε ότι εμπλέκεται σε κλοπή, που έγινε το μεσημέρι της 28-08-2013 από σπίτι 38χρονης ημεδαπής στην Πρέβεζα, από όπου αφαιρέθηκε το χρηματικό ποσό των (100) ευρώ.

Η σχηματισθείσα δικογραφία υποβλήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πρέβεζας ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας.

Από 1 έως 11 Αυγούστου το Πολυφωνικό Καραβάνι στα χωριά της Ηπείρου

Η αξέχαστη κυρά Φρόσω
Το μεγάλο ταξίδι των φωνών με τη στήριξη της Πανηπειρωτικής

Το μεγάλο ταξίδι των φωνών ξεκινά και πάλι! 
Το Πολυφωνικό Καραβάνι, ο μακροβιότερος παραμεθόριος πολιτιστικός θεσμός της χώρας στο χώρο της ζώσας παράδοσης. Ένας τελείως αλλιώτικος θεσμός, διαρκώς on the road και συνήθως off road. Ένας θεσμός που ιχνηλατεί όλη την παραμεθόρια και την “απέκει” Ήπειρο από χωριό σε χωριό. 
Ο μοναδικός διαπεριφερειακός θεσμός της χώρας, με εκδηλώσεις σε Ήπειρο, Μακεδονία, Θεσσαλία, Ιόνιο. Ο μοναδικός διασυνοριακός θεσμός που διοργανώνει εκδηλώσεις σε τέσσερις χώρες (Ελλάδα, Αλβανία, Ιταλία, Βουλγαρία), εδώ και δεκαεπτά ολόκληρα χρόνια.
Ένα ταξίδι στα όρια, τα επιμεθόρια και τα υπερόρια του χάρτη, συχνά πίσω από τις αποσιωπήσεις και τις ψευδωνυμίες της γεωγραφίας, στους κοινωνικούς και φυσικούς χώρους του πολυφωνικού τραγουδιού. Ένα ταξίδι που διαβαίνει διαρκώς σύνορα, γεφυρώνοντας τις όχθες τους, μέσα από τις κοινές παραδόσεις της λαϊκής πολυφωνίας. Ένα ταξίδι που σμίγει στο διάβα του την καρδιά των Βαλκανίων με την καρδιά της Μεσογείου, με την καρδιά των πολύτροπων εκδηλώσεων πάντα στην πολύφωνη Άπειρο Ήπειρο!
Πολύτροπο το μεγάλο ταξίδι των φωνών! Με συναυλίες, γλέντια, ανταμώματα, συλλογικές επιτόπιες καταγραφές, παρουσιάσεις, προβολές, δρώμενα, περιήγηση, περιοδεύουσα ελεύθερη κατασκήνωση. Ένα ταξίδι στα ξέφωτα της συλλογικής μνήμης κι έκφρασης, μια συλλογική ιχνηλασία αλλά και μια ψηλάφηση των ορίων της συλλογικότητας στην έκφραση. Ένα ταξίδι όπου η ανακάλυψη λειτουργεί ακόμη σαν αποκάλυψη και η γνώση σαν μέθεξη.
Η αστική μη κερδοσκοπική “Άπειρος” μας προσκαλεί στο Πολυφωνικό Καραβάνι, όπως δεκαεπτά χρόνια τώρα. Ταξιδεύοντας καλοκαίρια αλλά και χειμώνες και άνοιξες. Παλαιότερα με συνταξιδιώτες τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, φέτος, σε τόσο δύσκολες συνθήκες για τη χώρα, επιλέγοντας να μην απευθύνει κανένα αίτημα στήριξης. Μόνο “καύσιμο” για το ταξίδι, η αφοσίωση και η προσφορά των πρωτεργατών του, η εθελοντική και ανιδιοτελής συμμετοχή όλων σε εκδηλώσεις πάντα και παντού με ελεύθερη είσοδο, προσφέροντας μια πνοή ζωής σε χωριά που παλεύουν για την επιβίωσή τους.
Το Πολυφωνικό Καραβάνι διοργανώνεται με τη στήριξη της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας. Η “Άπειρος” φέτος συναντιέται και αλληλοστηρίζεται, κατά τόπους, και με άλλα συλλογικά εγχειρήματα, όπως το Φεστιβάλ της Βωβούσας, οι εκδηλώσεις συλλόγων και αποδήμων σε Πωγώνι και Ζαγόρι. Έτσι διαμορφώνεται ένα πλουσιότατο πρόγραμμα:
Σάββατο 1/8
5 μμ. Μεσούντα Άρτας.
Συμβολική εκδήλωση στο μνημείο του Άρη Βελουχιώτη, 70 χρόνια από την “έξοδο” του πρωτοκαπετάνιου της Αντίστασης
7 μμ Γεφύρι της Πλάκας
Πολυφωνικά τραγούδια για τα γεφύρια, συμβολή στον αγώνα για την αναστήλωση
8:30 – 11 μμ Συμμετοχή σε κατάβαση στον Άραχθο με ολόγιομο φεγγάρι
Κυριακή 2 Αυγούστου3-5 μμ περιήγηση και εργαστήρι πολυφωνίας στη ΒΑΛΙΑ ΚΑΛΝΤΑ8:30 μμ Βωβούσα πολυφωνικά τραγούδια για τα βουνά και τα ποτάμια
Δευτέρα 3 Αυγούστου11 πμ – 1 μμ Περιβόλι, Αβδέλα Γρεβενών
καραβάνι (ιχνηλασία, συναντήσεις, καταγραφές, αυτοσχέδιες εκδηλώσεις) 4 – 6 μμ Κόνιτσα Εργαστήρι Πολυφωνίας και κολύμπι στον Αώο, Γέφυρα Κόνιτσας8 μμ Δολό Πωγωνίου Πωγωνίσια πολυφωνικά τραγούδια στην πλατεία
Τρίτη 4 Αυγούστου10 πμ Δρυμάδες, πέρασμα των συνόρων11 πμ Πολύτσανη συλλογική επιτόπια καταγραφή, μεσημεριανό γλέντι
5 - 8 μμ Πωγωνιανή, Ποντικάτες, Ξηρόβαλτος, Χρυσόδουλη, Μαυρόπουλο
καραβάνι (ιχνηλασία, συναντήσεις, καταγραφές, αυτοσχέδιες εκδηλώσεις) 9 μμ Κτίσματα πολυφωνική βραδιά
Τετάρτη 5 Αυγούστου10 πμ Κακκαβιά, πέρασμα των συνόρων11 μμ Δερβιτσάνη - συλλογική επιτόπια καταγραφή, εργαστήρι πολυφωνίας2 μμ Αργυρόκαστρο, Andon Poci – περιήγηση, επιτόπια καταγραφή7 μμ Σελιό Άνω Δερόπολης, τιμητική εκδήλωση για τις κυράδες της Άνω Δερόπολης
Πέμπτη 6 Αυγούστου10 πμ – συλλογική επιτόπια καταγραφή, εργαστήρι πολυφωνίας1 - 5 μμ Μπουλιαράτι, Δρόβιανη, Φοινίκη – καραβάνι, ιχνηλασία6 μμ Βουθρωτό - περιήγηση στο αρχαιολογικό χώρο, συμβολική εκδήλωση 8 μμ Σαγιάδα - συναυλία στο Camping των "ΑΝΑΙΡΕΣΕΩΝ"
Παρασκευή 7 Αυγούστου
10 πμ – 8 μμ Πλαίσιο, Σίδερη, Φοινίκη, Γιρομέρι, Πόβλα, Τσαμαντάς, Βαβούρι, Λιάς, Λαγγάβιτσα, Καλλιθέα – ολοήμερο καραβάνι στη Μουργκάνα (ιχνηλασία, συναντήσεις, καταγραφές, αυτοσχέδιες εκδηλώσεις)
9 μμ Πολύδροσο Θεσπρωτίας, μεγάλη εκδήλωση στο γενέθλιο τόπο της «Απείρου»
Σάββατο 8 Αυγούστου
1 μμ Παρακάλαμος – συλλογική επιτόπια καταγραφή, εργαστήρι πολυφωνίας9 μμ Δελβινάκι – συναυλία της “Χαονίας”, συμμετοχή στις τοπικές εκδηλώσεις
Κυριακή 9 Αυγούστου12 - 3 μμ Βοϊδομάτης - Εργαστήρι Πολυφωνίας και κολύμπι 9 μμ Πάπιγκο – μεγάλη συναυλία της “Χαονίας” στην πλατεία
Δευτέρα 10 Αυγούστου
Ολοήμερο καραβάνι στα χωριά του Κεντρικού και Ανατολικού Ζαγορίου
Τρίτη 11 Αυγούστου
7 μμ, Κήποι Ζαγορίου– το Πολυφωνικό Καραβάνι στηρίζει τις “Ηπειρώτικες Όχθες” της Πανηπειρωτικής σε ένα μουσικοποιητικό αφιέρωμα στα πολυφωνικά τραγούδια για τα γεφύρια και τα ποτάμια.
Για περισσότερες πληροφορίες, σημεία συνάντησης, τηλέφωνα και τρόπους επικοινωνίας μπορείτε να επισκεφθείτε το www.polyphoni.gr  ή να στείλετε μήνυμα στο apiros@otenet.gr

Η καταπληκτική και συγκινητική ομιλία της κας Γραμμόζη-Σωπίκη Σοφίας στην εκδήλωση του Ολοκαυτώματος του Κεφαλόβρυσου την 10η Ιουλίου 2015


 (απόσπασμα)
«Ο μακελάρης υπολοχαγός Μίχαελ Παίσεγκερ», γράφει ο ιστορικός ερευνητής Αλέκος Ράπτης, «συμμετείχε σε όλες τις σφαγές του άμαχου πληθυσμού στα χωριά της Ηπείρου. Είναι η στρατιωτική ομάδα που δολοφόνησε αμάχους και κατάστρεψε ολοσχερώς τα χωριά Κεφαλόβρυσο, Καλόβρυση, Μάζι, Αετόπετρα, Αηδονοχώρι και Βασιλικό».
Σήμερα είμαστε όλοι εδώ, να αποτίσουμε φόρο τιμής, σ’ αυτούς
που έδωσαν τη ζωή τους για τη λευτεριά. Υποκλινόμαστε μπροστά
τους! Κι επειδή κάτι πεθαίνει μόνο όταν το ξεχνάς, υποσχόμαστε,
πως δεν θα επιτρέψουμε το ολοκαύτωμα της μνήμης. Η ιστορία
μας είναι ζωντανή, και είναι η ζωή μας. Το παρελθόν, φωτεινός
φάρος για το σήμερα και οδηγός για το αύριο.
Κυρίες και κύριοι, θα μου επιτρέψετε να πω, πως εκτός από τις
τραγικές μορφές που ήταν θύματα της Γερμανικής θηριωδίας
υπάρχουν και κάποια άλλα θύματα του ναζιστικού καθεστώτος. Είναι τα αμούστακα παιδιά που κάποιοι τους δηλητηρίασαν την ψυχή κι έφτασαν απ’ τον πολιτισμό στην απόλυτη βαρβαρότητα. Μεγάλο έγκλημα κι αυτό. Όμως ποιος και τι φταίει;

Στήριξη του Περιφερειακού Συμβουλίου στην υποψηφιότητα της πόλης των Ιωαννίνων για "Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης 2021"

Κατά πλειοψηφία το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφάσισε τη στήριξη της υποψηφιότητας "Ιωάννινα-Ήπειρος, Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπη 2021". Στην τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, τόνισε μεταξύ άλλων:
"Εμείς στηρίζουμε αυτή την πρόταση. Θέλει πολύ αγώνα και συμμάχους αυτή η προσπάθεια. Σε μια πρόσφατη συνάντησή μου με τον Δήμαρχο Ιωαννίνων κ. Θ. Μπέγκα του ανέφερα ότι αυτή η προσπάθεια αναζήτησης συμμάχων δεν πρέπει να αφορά μόνο το εσωτερικό της χώρας, αλλά και το εξωτερικό. Στα δύσκολα χρόνια που ο κόσμος ξενιτεύονταν στον τότε γνωστό κόσμο, οι Ηπειρώτες πρόκοβαν και βοηθούσαν τόσο τον τόπο καταγωγής τους, όσο και τον τόπο που διέμεναν. 
Η συνδρομή των Ηπειρωτών ευεργετών ήταν σημαντική σε πολλές πόλεις της τότε Αυστροουγγαρίας, αλλά και της Ρουμανίας. Ακόμη και σήμερα οι αρχές αυτών των χωρών αναφέρονται στην συμβολή των Ηπειρωτών. Γι’ αυτό και θεωρώ πως όλα αυτά πρέπει να τονιστούν στην πρόταση που θα κάνει ο Δήμος Ιωαννιτών. Εμείς όπως και να έχει, στηρίζουμε την υποψηφιότητα «Ιωάννινα – Ήπειρος: Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021. Πρόκειται για ένα πανηπειρωτικό ζήτημα.

Ο σχεδιασμός μπορεί να βελτιωθεί, πρέπει να ανοίξουν οι ορίζοντες".

Πότε θα καταβληθούν οι συντάξεις ΙΚΑ, ΟΓΑ και ΟΑΕΕ

Διευκρινίσεις σχετικά με τις ημερομηνίες καταβολής των συντάξεων του Αυγούστου για τους συνταξιούχους του ΙΚΑ, του ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου:
Εξαιτίας σύγχυσης που προκλήθηκε σχετικά με τις ημερομηνίες καταβολής των συντάξεων σας γνωρίζουμε ότι σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 57 του Ν.4144/2013/ΦΕΚ88Α, οι συντάξεις των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης που υπάγονται στην εποπτεία του υπουργείου Εργασίας καταβάλλονται την προτελευταία εργάσιμη ημέρα του προηγούμενου μήνα, εκτός από τις συντάξεις του ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ που καταβάλλονται την πρώτη εργάσιμη ημέρα κάθε μήνα.
Οι συντάξεις του ΙΚΑ του μηνός Αυγούστου θα καταβληθούν την Πέμπτη 30 Ιουλίου 2015 και οι συντάξεις του ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ θα καταβληθούν την Δευτέρα 3 Αυγούστου 2015.