Δευτέρα 13 Μαρτίου 2023

Περιφέρεια Ηπείρου: Συνεδρίαση (διά ζώσης) της Επιτροπής Περιβάλλοντος Χωρικού Σχεδιασμού & Ανάπτυξης, την Πέμπτη 16 Μαρτίου, ώρα 11:00 π.μ.

 


Σας καλούμε στις 16  Μαρτίου  2023, ημέρα Πέμπτη   και ώρα  11.00  π.μ. στη συνεδρίαση (ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ) της Επιτροπής Περιβάλλοντος Χωρικού Σχεδιασμού & Ανάπτυξης, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου (Διοικητήριο Περιφέρειας Ηπείρου Πλ. Πύρρου 1 Ιωάννινα, 2ος όροφος), με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής:

Επικύρωση αποφάσεων 2ου/2023  Πρακτικού της συνεδρίασης της Επιτροπής Περιβάλλοντος Χωρικού Σχεδιασμού & Ανάπτυξης Περιφέρειας Ηπείρου.

1.       Γνωμοδότηση επί του περιεχομένου του φακέλου Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) του έργου (Υποκατηγορία Α2, ομάδα 7η): «Ίδρυση πτηνοτροφικής μονάδας, δυναμικότητας 63.000 κοτόπουλων πάχυνσης, στη θέση «Ντέτσικα», της Τ.Κ. Νέας Κερασούντας,  Δ.Ε. Φιλιππιάδας, του Δήμου Ζηρού, Π.Ε. Πρέβεζας, Περιφέρειας Ηπείρου». Φορέας πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου ή της δραστηριότητας είναι η εταιρεία: «Πτηνοτροφική Νέας Κερασούντας ΙΚΕ». (εισήγηση Δ/νση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού Π.Η.

2. Γνωμοδότηση επί του περιεχομένου του φακέλου Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) του έργου/δραστηριότητα (κατηγορίας  Α2, ομάδα 7η, α/α 1): «Ε.Π.Ο. αύξησης δυναμικότητας πτηνοτροφικής μονάδας, από 5.000 σε 22.620 ορνίθια κρεατοπαραγωγής, αποτελούμενη από δυο επιμέρους πτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, 12.760 ορνίθια κρεατοπαραγωγής η πρώτη και 9.860 ορνίθια κρεατοπαραγωγής η δεύτερη, στην Τ.Κ. Βαπτιστής, Δ.Ε. Τζουμέρκων, Δήμου Βορείων Τζουμέρκων, Π.Ε. Ιωαννίνων, Περιφέρειας Ηπείρου». Φορέας πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου ή της δραστηριότητας είναι η κα Κυριακή Αναστασιάδου και η κα Ελένη Κύρκου. (εισήγηση Δ/νση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού Π.Η.).

ΕΛΣΤΑΤ: Μειώθηκε στο 6,1% ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο

 


Αυξήθηκε στο 14,8% στα τρόφιμα

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ αποκλιμακώθηκε περαιτέρω τον Φεβρουάριο εφέτος ο ρυθμός ανόδου του πληθωρισμού, καθώς διαμορφώθηκε στο 6,1% από 7% τον Ιανουάριο, και έναντι 7,2% τον Φεβρουάριο 2022.

Ωστόσο, η αποκλιμάκωση αυτή οφείλεται στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς ο πληθωρισμός στα τρόφιμα και είδη διατροφής αυξήθηκε 14,8%.

Ειδικότερα, σε ένα έτος (Φεβρουάριος 2023 προς Φεβρουάριο 2022), οι τιμές στον ηλεκτρισμό μειώθηκαν 22,4% και στο Πετρέλαιο θέρμανσης 5,1%. Αντίθετα, αυξήθηκαν σε Φυσικό αέριο (37,1%), Υγραέριο (15%), Στερεά καύσιμα (25,3%) και Καύσιμα και λιπαντικά (2%).

Στα είδη διατροφής, ανατιμήσεις καταγράφηκαν σε: Ψωμί και δημητριακά (16,8%), Κρέατα- γενικά (20%), Ψάρια- γενικά (2,6%), Γαλακτοκομικά και αυγά (25,2%), Έλαια και λίπη (22,9%), Λαχανικά- γενικά (8,6%), Ζάχαρη- σοκολάτες- γλυκά- παγωτά (9,2%), Λοιπά τρόφιμα (13,1%), Καφέ- κακάο- τσάι (13%), Μεταλλικό νερό- αναψυκτικά- χυμούς φρούτων (9%) και Αλκοολούχα ποτά- μη σερβιριζόμενα (7,2%).

Περιφέρεια Ηπείρου: Προσωρινός ανάδοχος για τον κόμβο Επισκοπικού επί της Ε.Ο. Ιωαννίνων-Άρτας

 


Τον προσωρινό ανάδοχο (ΕΡΓΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΑΤΡΩΝ Α.Τ.Ε.) για το έργο «κατασκευή ασφαλούς και σύγχρονου ισόπεδου κυκλικού οδικού κόμβου επί της Ε.Ο. Ιωαννίνων- Άρτας (θέση Επισκοπικό) ανέδειξε στη σημερινή της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου.

 Το έργο έχει προϋπολογισμό 6.800.000 ευρώ και  είναι συνέχεια των  άλλων κόμβων που  ήδη έχουν κατασκευαστεί ή έχουν προγραμματιστεί στο συγκεκριμένο τμήμα της Εθνικής οδού μέχρι  τη διασταύρωση της Εγνατίας οδού,  προκειμένου να ενισχυθεί η οδική ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή που συγκεντρώνει μεγάλο κυκλοφοριακό φόρτο.

Στην περιοχή Επισκοπικού πρόκειται να κατασκευαστούν δύο κυκλικοί κόμβοι, με δύο λωρίδες κυκλοφορίας ο καθένας, έργα βελτίωσης του παράπλευρου οδικού δικτύου, ως επίσης υδραυλικά και ηλεκτρομηχανολογικά έργα.

 Προσωρινοί ανάδοχοι:

Η Οικονομική Επιτροπή ανέδειξε στη σημερινή της συνεδρίαση προσωρινούς αναδόχους και για τα έργα:

·  «Βελτίωση Ε.Ο. Ιωαννίνων - Άρτας», προϋπολογισμού 248.000 €. Ανάδοχος: ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΑΤΕ

·  «Αποκατάσταση ασφαλτοτάπητα κατά μήκος του επαρχιακού δικτύου προς Συρράκο», προϋπολογισμού € 250.000.   Ανάδοχος: Κωνσταντινίδης Κατασκευαστική Ο.Ε.

Δημιουργία πρότυπου ελαιώνα στην Ηλιόκαλη από το Δήμο Ιωαννιτών

 


Σε μια κίνηση με πολλαπλά οφέλη, τόσο τοπικά όσο και για ολόκληρο το δήμο προχωρά ο Δήμος Ιωαννιτών σε συνεργασία με τη Hellenic Plants και το Κέντρο Ενεργειακής Πολιτικής και Ανάπτυξης (ΚΕΠΑ) του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, την τοπική κοινότητα και τον πολιτιστικό σύλλογο Ηλιόκαλης.

Σε έκταση στην Ηλιόκαλη θα δημιουργηθεί ένας πρότυπος ελαιώνας με τη φύτευση δέντρων ελιάς κατάλληλων για την περιοχή. Η προμήθεια των ελαιόδενδρων είναι χορηγία της Hellenic Plants, ενώ την εποπτεία του έργου θα έχει ο Δήμος Ιωαννιτών και το ΚΕΠΑ του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τη διαχείριση της έκτασης και του ελαιώνα η Τοπική Κοινότητα Ηλιόκαλης.

Η φύτευση των δέντρων έγινε την Κυριακή το πρωί στην έκταση, με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Ιωαννίνων Βασίλη Βλέτσα να τονίζει σε δήλωσή του πως πρόκειται για μια πρωτότυπη δράση, η οποία πέραν του προφανούς περιβαλλοντικού οφέλους, θα δώσει τη δυνατότητα στην τοπική κοινότητα να δρέψει τους καρπούς του ελαιώνα.

Περιφέρεια Ηπείρου: Θετικά αποτελέσματα συναντήσεις Ηπειρωτών επαγγελματιών και Γερμανών τουριστικών πρακτόρων

 


Περίπου 5.500 εκθέτες από 161 χώρες, έδωσαν το παρών στην κορυφαία Παγκόσμια Έκθεση Τουρισμού ΙΤΒ, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο από 7-9 Μαρτίου και υποδέχτηκε για πρώτη φορά, αποκλειστικά επαγγελματίες και φορείς του τουρισμού, μετά από δύο χρόνια πανδημίας.

Η Περιφέρεια Ηπείρου στο πλαίσιο του Έργου: «Δικτύωση και Προβολή του Τουρισμού της Περιφέρειας Ηπείρου» συμμετείχε με δικό της περίπτερο, με θετικό «αποτύπωμα», όπως προκύπτει από τις επαφές που έγιναν με ισχυρούς παράγοντες της τουριστικής αγοράς, ενισχύουν το ενδιαφέρον των Γερμανών για την Ήπειρο.

Συγκεκριμένα τόσο οι επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου οι οποίοι φιλοξενήθηκαν στο περίπτερο της Περιφέρειας Ηπείρου,  όσο και τα στελέχη της Περιφέρειας Ηπείρου πραγματοποίησαν εξαιρετικά μεγάλο αριθμό συναντήσεων, ο οποίος ξεπέρασε συνολικά τις 200, και ήδη κλείστηκαν συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ μεγάλων τουριστικών πρακτορείων της Γερμανίας και ξενοδοχείων της Ηπείρου.

Παρεμβάσεις σε κοινόχρηστους χώρους του Δήμου Ιωαννιτών

 


Τις παρεμβάσεις και τις αναπλάσεις κοινόχρηστων χώρων συνεχίζει ο Δήμος Ιωαννιτών αποκλειστικά με το προσωπικό του εργοταξίου και όπως είχαν σχεδιαστεί από τον εκλιπόντα δήμαρχο Μωυσή Ελισάφ.

Το διάστημα αυτό είναι σε εξέλιξη εργασίες στο Πάρκο στον συνοικισμό της Ανθούπολης, επί των οδών Ι. Ρίτσου και Αχιλλέως. Στο Πάρκο έχουν γίνει πλακοστρώσεις, διαμορφώθηκαν νέα παρτέρια και έγιναν δενδροφυτεύσεις.

Παράλληλα τοποθετήθηκαν παγκάκια ενώ ανακατασκευάστηκε το υφιστάμενο γήπεδο μπάσκετ και τοποθετήθηκαν νέες μπασκέτες. Οι εργασίες στο χώρο βρίσκονται στο στάδιο της αποπεράτωσης.

Επίσης από τα συνεργεία του Δήμου διαμορφώνεται κοινόχρηστος χώρος στην είσοδο της κοινότητας Σταυρακίου που ήταν για πολλά χρόνια εγκαταλειμμένος.

Οι παρεμβάσεις στον χώρο αυτόν άρχισαν με τον καθαρισμό του και την διαμόρφωση του. Ήδη πλακοστρώνεται το κεντρικό σημείο και στην συνέχεια θα ανακατασκευαστούν τα υφιστάμενα μονοπάτια, θα τοποθετηθούν νέα παγκάκια και όργανα γυμναστικής.

Ταυτόχρονα ολοκληρώνεται η ανακατασκευή της παιδικής χαράς στην κεντρική πλατεία Κατσικά από τον ανάδοχο του έργου.

ΠΗΓΗ: www.ioannina.gr/

Ιωάννινα: Συνελήφθη ανήλικος ημεδαπός, για παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων

 

Συνελήφθη χθες (12-03-2023) το βράδυ στα Ιωάννινα από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων ανήλικος ημεδαπός, για παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων.

Ειδικότερα, πριν από τη σύλληψή του, ο ανήλικος έβαλε με αεροβόλο πιστόλι εναντίον αστυνομικού στο κέντρο της πόλης, ο οποίος εκτελούσε υπηρεσία τροχαίας αστυνόμευσης.

Στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης κατασχέθηκαν το αεροβόλο πιστόλι και πλήθος πλαστικών σφαιριδίων.

Επιπλέον, συνελήφθησαν εκπαιδευτικός, η οποία συνόδευε σε εκδρομή μαθητές του σχολείου όπου φοιτά και ο ανήλικος, καθώς και οι γονείς του, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για παραμέληση της εποπτείας του.

Ο ανήλικος θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων, ενώ λοιποί συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι με προφορική του εντολή.

Ιωάννινα: Ομιλία του κ. Σπύρου Ριζόπουλου με θέμα «Η Αυτοδιοίκηση ως, “Αιχμή του Δόρατος” των Εθνικών Εκλογών» τη Δευτέρα 20 Μαρτίου, ώρα 19:00 μ.μ., στο Du Lac Congress Center & Spa

 


Ο επικεφαλής των Οριζόντων Ηπείρου κ.  Σπύρος Ριζόπουλος θα παραχωρήσει την ερχόμενη Δευτέρα 20/03/2023, στις  19:00  μ.μ., ομιλία  «Η Αυτοδιοίκηση ως, “Αιχμή του Δόρατος”  των Εθνικών Εκλογών».

Στο Du Lac Congress Center & Spa ,  Κ. Παπούλια & Ίκκου, 45221 Ιωάννινα.

Ηγουμενίτσα: «Μπλόκο» σε 67 κιλά ακατέργαστη κάνναβη

 

Συνελήφθη επίσης στην Αττική ο ιδιοκτήτης του οχήματος, ο οποίος είχε οργνώσει και τη μεταφορά των ναρκωτικών

 Έως τις 167.450 ευρώ υπολογίζεται ότι ανέρχεται το οικονομικό όφελος από τη διακίνηση των κατασχεθέντων ναρκωτικών

Τη διακίνηση -67- κιλών ακατέργαστης κάνναβης σταμάτησαν προχθές (11-03-2023) το μεσημέρι στην Ηγουμενίτσα αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας.
Για την υπόθεση συνελήφθησαν δύο άτομα, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για τα αδικήματα της εισαγωγής, μεταφοράς, διακίνησης και κατοχής ναρκωτικών.
Ειδικότερα,στο πλαίσιο στοχευμένων δράσεων για την αποτροπή εισαγωγής και διακίνησης ναρκωτικών ουσιών στη χώρα, οι αστυνομικοί εντόπισαν προχθές το μεσημέρι στην Ηγουμενίτσα ύποπτο αυτοκίνητο, οδηγούμενο από ημεδαπό και το ακινητοποίησαν.

Κατά τον έλεγχο που ακολούθησε, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν στο εσωτερικό του αυτοκινήτου -45- δέματα με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους -66- κιλών και -980- γραμμαρίων.
Κατασχέθηκαν ακόμη το όχημα, καθώς και 2,2 γραμμάρια ηρωίνης σε μορφή «βράχου», σύνεργα για τη χρήση ηρωίνης, χρηματικό ποσό -100- ευρώ και κινητό τηλέφωνο, τα οποία βρέθηκαν στην κατοχή του ημεδαπού.
Κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης, προέκυψε ότι ο συλληφθείς είχε αναχωρήσει την ίδια ημέρα από περιοχή της Αθήνας για να παραλάβει τα ναρκωτικά με σκοπό την περαιτέρω διακίνησή τους, χρησιμοποιώντας το παραπάνω αυτοκίνητο, ιδιοκτησίας ημεδαπού, ο οποίος κατηγορείται ότι είχε οργανώσει και τη μεταφορά των ναρκωτικών.



Ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου συνελήφθη το βράδυ της ίδιας ημέρας από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Περιστερίου, όπου μετέβη για να υποβάλει παραπλανητική καταγγελία κλοπής του οχήματός του.
Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο σπίτι του, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν -29,6- γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης και δύο τρίφτες κάνναβης.
Σημειώνεται ότι, το εκτιμώμενο όφελος από τη διακίνηση της κατασχεθείσας ποσότητας ναρκωτικών ανέρχεται έως το χρηματικό ποσό των 167.450 ευρώ.
Οι δύο συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας και παραπέμφθηκαν στον κ. Ανακριτή Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας.

Επίσκεψη αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο Σωφρονιστικό κατάστημα Σταυρακίου

 


Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποτελούμενη από την αναπληρώτρια συντονίστρια Δικαιοσύνης της Κεντρικής Επιτροπής Λίλα Σουλελέ, τον Πέτρο Παλάσχα, αναπληρωτή συντονιστή της Ν.Ε. Ιωαννίνων και τον Γιάννο Πετρόγιαννη Γραμματέα Νεολαίας Ιωαννίνων πραγματοποίησε την Παρασκευή 10 Μαρτίου επίσκεψη στο Σωφρονιστικό κατάστημα Σταυρακίου.

Στις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν με το Διευθυντή των φυλακών κ. Δ. Γκοβίλα και με Σωματεία της Ένωσης Υπαλλήλων Φυλακής Ιωαννίνων και της Εξωτερικής Φρουράς, υπήρξε αναλυτική και εποικοδομητική συζήτηση για την ανάγκη εκσυγχρονισμού του σωφρονιστικού συστήματος κράτησης, την αναβάθμιση των χώρων και των υποδομών με σκοπό την ασφαλή και αξιοπρεπή διαμονή των κρατουμένων με γνώμονα πάντα το σεβασμό των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Άμεσα απαιτείται η κάλυψη των οργανικών κενών θέσεων φυλάκων, ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και κοινωνικών λειτουργών, η εκπαίδευση του προσωπικού καθώς και η παροχή σύγχρονου οπλισμού και οχημάτων μεταφοράς κρατουμένων για τις μεταγωγές. Πάγιο αίτημα αποτελεί η ανέγερση νέου καταστήματος κράτησης στα Ιωάννινα καθώς το παρόν λόγω παλαιότητας στερείτε χώρους και υποδομών, θέματα για τα οποία έχει καταδικαστεί η χώρα μας από τα Ευρωπαϊκά δικαστήρια.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα αιτήματα των εργαζομένων για την χορήγηση επιδόματος παραμεθορίου, επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας για τους διοικητικούς υπαλλήλους των φυλακών, για τη χορήγηση επιδόματος στολής, για την αναπροσαρμογή των μισθών που μειώθηκαν και παραμένουν σταθεροί από τα χρόνια των μνημονίων, για την επαναφορά των τριών πλασματικών ετών για το συνταξιοδοτικό και την βαθμολογική κατάταξη στον αντίστοιχο βαθμό ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, τη Δευτέρα 13 Μαρτίου

 


Τη Δευτέρα 13 Μαρτίου οι Κινητές  Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Άρτα, Εκθεσιακό Κέντρο Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, Εθνικής Αντιστάσεως, Ηγουμενίτσα, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, Παλαιό ΚΕΠ Πέρδικας, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, Πλατεία Πύρρου, 09:00-14:00

Ιωάννινα, MEGA Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Κέντρο Υγείας Δελβινακίου, 09:00-14:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο Ελ. Βενιζέλου, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο Πάργας, 09:00-12:00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Καναλακίου, 12:30-14:00.

Οξεία ιογενής γαστρεντερίτιδα: Πότε χρειάζεται θεραπεία

 


Η οξεία ιογενής γαστρεντερίτιδα είναι μια συχνή νόσος που απαντά σε όλο τον κόσμο. Πρόκειται για φλεγμονή του γαστρεντερικού σωλήνα, που προσβάλλει κυρίως το στομάχι και το έντερο.
«Κατά τη διάρκεια των μηνών που επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες, παρατηρείται αύξηση της συχνότητας εμφάνισης αλλά και μετάδοσής της, λόγω συγχρωτισμού των ανθρώπων σε κλειστούς χώρους.  

Άτομα που διαμένουν, εργάζονται ή γενικά περνούν χρόνο σε  παιδικούς σταθμούς, σχολεία, νοσοκομεία, μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων κ.α. έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να νοσήσουν από ιογενή γαστρεντερίτιδα», εξηγεί ο δρ Κωνσταντίνος Χ. Δελής MD, FEBG, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθυντής Γαστρεντερολόγος στο Metropolitan Hospital.

Πού οφείλεται η οξεία γαστρεντερίτιδα;

Η οξεία γαστρεντερίτιδα οφείλεται συνήθως σε ιούς και σπανιότερα σε βακτηρίδια και παράσιτα. Στους ενήλικες η πιο συνηθισμένη αιτία είναι η λοίμωξη από νοροϊούς, ενώ στα παιδιά από ροταϊούς. Σημειώνεται ότι στο ισχύον εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών παιδιών υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο έναντι του ροταϊού. Οι βακτηριδιακές γαστρεντερίτιδες οφείλονται κυρίως στο καμπυλοβακτηρίδιο και το κολοβακτηρίδιο.

Η ιογενής γαστρεντερίτιδα είναι η πιο συχνή αιτία διαρροϊκής νόσου. Η γαστρεντερίτιδα οφείλεται κυρίως στην κατανάλωση ακατάλληλα παρασκευασμένης ή διατηρημένης τροφής ή/και μολυσμένου ύδατος. Μπορεί όμως να μεταδοθεί και μετά από στενή επαφή με ήδη μολυσμένο άτομο.