Δευτέρα 13 Μαρτίου 2023

Επίσκεψη αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο Σωφρονιστικό κατάστημα Σταυρακίου

 


Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποτελούμενη από την αναπληρώτρια συντονίστρια Δικαιοσύνης της Κεντρικής Επιτροπής Λίλα Σουλελέ, τον Πέτρο Παλάσχα, αναπληρωτή συντονιστή της Ν.Ε. Ιωαννίνων και τον Γιάννο Πετρόγιαννη Γραμματέα Νεολαίας Ιωαννίνων πραγματοποίησε την Παρασκευή 10 Μαρτίου επίσκεψη στο Σωφρονιστικό κατάστημα Σταυρακίου.

Στις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν με το Διευθυντή των φυλακών κ. Δ. Γκοβίλα και με Σωματεία της Ένωσης Υπαλλήλων Φυλακής Ιωαννίνων και της Εξωτερικής Φρουράς, υπήρξε αναλυτική και εποικοδομητική συζήτηση για την ανάγκη εκσυγχρονισμού του σωφρονιστικού συστήματος κράτησης, την αναβάθμιση των χώρων και των υποδομών με σκοπό την ασφαλή και αξιοπρεπή διαμονή των κρατουμένων με γνώμονα πάντα το σεβασμό των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Άμεσα απαιτείται η κάλυψη των οργανικών κενών θέσεων φυλάκων, ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και κοινωνικών λειτουργών, η εκπαίδευση του προσωπικού καθώς και η παροχή σύγχρονου οπλισμού και οχημάτων μεταφοράς κρατουμένων για τις μεταγωγές. Πάγιο αίτημα αποτελεί η ανέγερση νέου καταστήματος κράτησης στα Ιωάννινα καθώς το παρόν λόγω παλαιότητας στερείτε χώρους και υποδομών, θέματα για τα οποία έχει καταδικαστεί η χώρα μας από τα Ευρωπαϊκά δικαστήρια.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα αιτήματα των εργαζομένων για την χορήγηση επιδόματος παραμεθορίου, επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας για τους διοικητικούς υπαλλήλους των φυλακών, για τη χορήγηση επιδόματος στολής, για την αναπροσαρμογή των μισθών που μειώθηκαν και παραμένουν σταθεροί από τα χρόνια των μνημονίων, για την επαναφορά των τριών πλασματικών ετών για το συνταξιοδοτικό και την βαθμολογική κατάταξη στον αντίστοιχο βαθμό ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας.

Συνολικά η σημερινή κυβερνητική πολιτική στο σωφρονιστικό συνοψίζεται σε ένα μίγμα αυταρχισμού–νεοφιλελευθερισμού. Δυστυχώς με την ένταξη της Γεν. Γραμματείας Αντιεγκληματικής Πολιτικής στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, μετέτρεψε το σωφρονισμό από θέμα Δικαιοσύνης σε θέμα ασφάλειας. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση  της ΝΔ επιδιώκει την ιδιωτικοποίηση του σωφρονιστικού συστήματος για κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα και διανομή δημοσίου χρήματος. Πρόκειται για αντισυνταγματική πολιτική καθώς η σωφρονιστική πολιτική ανήκει στον στενό πυρήνα του κράτους. Οι φυλακές δεν μπορούν να είναι επιχειρήσεις παρά μόνο, μέσο υλοποίησης της δικαιοσύνης.