Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2020

Γιάννενα: Θεατρική-μουσικοχορευτική παράσταση για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων, το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου, ώρα 19:00, στον Πολυχώρο «Δημ. Χατζή»


Θεατρική-μουσικοχορευτική παράσταση για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων, το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου, ώρα 19:00, στον Πολυχώρο «Δημ. Χατζή».

Δήμος Πωγωνίου: Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου, ώρα 18:00, στο Δελβινάκι


Έχοντας  υπόψη τις  διατάξεις του άρθρου  2  του  Ν. 4623/2019 για σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου, σας προσκαλούμε  να προσέλθετε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου  η οποία θα διεξαχθεί την  Τετάρτη  19η  Φεβρουαρίου  2020 και ώρα  18.00. 
Η συνεδρίαση του Δ.Σ. θα διεξαχθεί  στο  ΔΕΛΒΙΝΑΚΙ   [Αίθουσα συνεδριάσεων Δημαρχείου  Δ.Ε.  Δελβινακίου].

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ.

ΓΚΟΓΚΟΣ  ΧΡΗΣΤΟΣ

ΘΕΜΑΤΑ   ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ  ΔΙΑΤΑΞΗΣ
1. Έγκριση  2ης αναμόρφωσης προϋπολογισμού Δήμου Πωγωνίου ετ. 2020.
2. Έγκριση κανονισμού Λειτουργίας Δημοτικού Συμβουλίου.
3. Έγκριση παράτασης σύμβασης προμήθειας γάλακτος εργατοτεχνικού προσωπικού και τροφίμων για τη λειτουργία Κοινωνικού Παντοπωλείου και τροφίμων Ν.Π.Δ.Δ.
4. Κατανομή επιχορήγησης από ΥΠ.ΕΣ. για λειτουργικές δαπάνες Σχολικών Επιτροπών.
5. Έγκριση διαδημοτικής συνεργασίας [Σύνδεσμος]  με τους Δήμους Ζαγορίου & Κόνιτσας για τη δημιουργία χώρου φιλοξενίας αδέσποτων  ζώων.
6. Έγκριση εξόδων παράστασης Προέδρου – Αντιπροέδρου και  αποζημίωση μελών Δ.Σ. του Ν.Π.Δ.Δ.  για το  4ο τρίμηνο έτους 2019.
7. Επί αιτήσεως  του «Καθαρός Καλαμάς» για την παραχώρηση δημοτικού χώρου στη θέση  «Αγιούς» ποταμού «Γορμού», για την πραγματοποίηση εκδήλωσης.
8. Έγκριση δαπάνης στη ΔΕΔΔΗΕ για νέα παροχή ηλεκτροδότησης στην Τ.Κ. Καλπακίου.
9. Αποδοχή όρου σχεδίου δανειστικού συμβολαίου για την εκτέλεση του επενδυτικού έργου «Αγροτική οδοποιία Δ.Ε. Καλπακίου & Άνω Καλαμά».
10. Αποδοχή δωρεάς οικίας.
11. Έγκριση οριστικής διαγραφής ανενεργών υδρομέτρων στην Τ.Κ. Ρεπετίστας.
12. Έγκριση δημοπράτησης μίσθωσης δημοτικού καταστήματος Τ.Κ. Χρυσόρραχης.

Πολιτιστικός Σύλλογος Δολιανών «Ο Γεννάδιος»: 4ήμερη εκδρομή στο χωριό για τους απόδημους της Αθήνας


Ανακοίνωση
Με αφορμή το 3ήμερο της Καθαράς Δευτέρας στις 2/03/2020 και τις αποκριάτικες εκδηλώσεις του χωριού μας ο Πολιτιστικός σύλλογος Δολιανών "ο Γεννάδιος" προτίθεται να διοργανώσει 4ήμερη εκδρομή στο χωριό μας για τους απόδημους της Αθήνας. Η αναχώρηση από Αθήνα προγραμματίζεται για το Σάββατο 29/02/2020 και ώρα 8:00 π.μ. και επιστροφή από Δολιανά την Τρίτη 03/03/2020 και ώρα 9:00 π.μ.
Απαραίτητη προϋπόθεση για να πραγματοποιηθεί η εκδρομή είναι η συμμετοχή 53 εκδρομέων.
Το κόστος του εισιτηρίου ανέρχεται στα 35€.
Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να προβούν άμεσα σε κράτηση θέσης γιατί το χρονικό διάστημα έως την ημερομηνίας διεξαγωγής είναι ελάχιστο.
Για να μην υπάρξουν διπλές κρατήσεις και ακυρώσεις τις τελευταίας στιγμής όπως στην προηγούμενη εκδρομή παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να δίνουν τα πλήρη στοιχεία των συμμετεχόντων.
Θα υπάρξει συνεχή ενημέρωση στην σελίδα μας για τις διαθέσιμες θέσεις.
Για οποιασδήποτε άλλη πληροφορία απευθυνθείτε στην υπεύθυνη κρατήσεων:
Καβάκου Μαριάννα τηλ. επικοινωνίας 6979644934 & 2104621418

Δήλωση της Μαρίας Κεφαλά για επίσκεψη Τσίπρα

Ίχνος αυτοκριτικής και Τσιπραϊικές αντιπολιτευτικές κορώνες.
Υπερβολές και ψέματα.
Μια από τα ίδια δηλαδή.
Ο πρώην πρωθυπουργός  Αλέξης  Τσίπρας  αντί  να κάνει μια στοιχειώδη αυτοκριτική για τα προβλήματα που ο ίδιος δημιούργησε  στην ζοφερή  πραγματικότητα της πενταετούς διακυβέρνησής του, ήρθε στην Ήπειρο για να κάνει επίθεση στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και να δηλώσει ξανά (μετά από μια 5ετία) αντιμνημονιακός!
Βεβαίως ο κ. Τσίπρας  δεν έβγαλε  άχνα  για τη μείωση  του ΕΝΦΙΑ (δυο φορές μάλιστα).
Βεβαίως  έκανε πως ξέχασε την σύνδεση της Ιόνιας  οδού  με την Κακαβιά(που κόντεψε να πάει στις καλένδες εξαιτίας της ολιγωρίας της κυβέρνησής του).
Βεβαίως δεν είπε λέξη για τις ανακοινώσεις Χρυσοχοΐδη και την προστασία  του  πολίτη που εμείς έχουμε στην καθημερινότητά μας κύριο μέλημα.
Βεβαίως  τι να πει για την ανεξέλεγκτη  δράση των ΜΚΟ που η δική μας κυβέρνηση  βάζει τάξη με σειρά παρεμβάσεων. 
Το προσφυγικό- μεταναστευτικό είναι για την Ελλάδα και όλη την Ευρώπη  ένα μείζον θέμα, μόνο που εμείς δεν είπαμε ποτέ ότι οι μετανάστες θα λιάζονται, αλλά χειριζόμαστε με υπευθυνότητα ένα πραγματικά σοβαρό θέμα.
Δυστυχώς η χώρα υπήρξε στον αυτόματο, επί Πρωθυπουργίας Τσίπρα όμως. Τότε που κόντεψε να μας ρίξει στα βράχια.
Τώρα ευτυχώς έχουμε κυβερνήτη, -σοβαρό, υπεύθυνο, με σχέδιο, που απολαμβάνει τόσο την πλήρη εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού όσο και την εκτίμηση και τον σεβασμό των ξένων ηγετών- τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Κεφάλα Μαρία
Βουλευτής Ν.Δ. Ιωαννίνων

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Η-ΔΜ δικαιώνει τους «Ορίζοντες Ηπείρου». Η Περιφέρεια οφείλει να ανταποκριθεί


Ο ελεγκτής των αποφάσεων των οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δηλαδή σε ό,τι αφορά την περιοχή μας, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου Δυτικής Μακεδονίας, αναγνωρίζει την αναγκαιότητα πληρέστερης και πιο τεκμηριωμένης συζήτησης επί θεμάτων περιβαλλοντικού και αναπτυξιακού ενδιαφέροντος που επεσήμαναν προ ημερών οι «Ορίζοντες Ηπείρου».
Προ δύο εβδομάδων πιο συγκεκριμένα, απευθύναμε επιστολές προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Η-ΔΜ και προς την πρόεδρο της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου, κ. Στ. Μπραΐμη – Μπότση, με τις οποίες ζητήσαμε να κοινοποιούνται στα μέλη της Επιτροπής Περιβάλλοντος οι γνωματεύσεις των Φορέων Διαχείρισης όταν συζητούνται θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων τους αλλά και να παρίστανται αν είναι δυνατόν, στις συνεδριάσεις της Επιτροπής Περιβάλλοντος, υπηρεσιακοί παράγοντες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για να τεκμηριώνουν τις γνωματεύσεις τους αλλά και να φωτίζουν σημεία σε σχέση με το περιβαλλοντικό ή κοινωνικό όφελος ή τον αντίκτυπο αντίστοιχα προωθούμενων επενδυτικών σχεδίων και λοιπών αιτημάτων για γνωμοδοτήσεις.
Με την απάντησή της στην επιστολή μας, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Η-ΔΜ δικαιώνει απόλυτα την πρόταση των «Οριζόντων Ηπείρου», όπως γίνεται σαφές από το επισυναπτόμενο έγγραφο (λέει μεταξύ άλλων η απάντηση: «Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας στα πλαίσια της Χρηστής Διοίκησης, της Διαφάνειας, της πλήρους και σαφούς ενημέρωσης των Συλλογικών Οργάνων Δήμων και Περιφερειών και υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα δημιουργούνται καθυστερήσεις, δύναται να αποστείλει στο Περιφερειακό Συμβούλιο γνωμοδοτήσεις φορέων, εφόσον ζητηθούν, ενώ για ιδιαίτερα σημαντικά θέματα θα ήταν δυνατή, εφόσον ζητηθεί, και η παρουσία στελεχών των αρμόδιών υπηρεσιών μας»).
Τώρα πλέον, καλείται η διοίκηση της Περιφέρειας Ηπείρου να αξιοποιήσει τη διαθεσιμότητα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Η-ΔΜ και να βελτιώσει από την επόμενη κιόλας συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης, το επίπεδο διαλόγου και ενημέρωσης των περιφερειακών συμβούλων πλειοψηφίας και μειοψηφίας.

Περιφέρεια Ηπείρου: Διημερίδα για την ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού την Παρασκευή 14, ώρα 18:00 και το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου, ώρα 11:30, στην αίθουσα της Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας


Η Περιφέρεια Ηπείρου
Σας προσκαλεί σε διημερίδα για την ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού που θα πραγματοποιήσει την Παρασκευή 14, ώρα 18:00 και το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου, ώρα 11:30, στην αίθουσα της Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας σε συνδιοργάνωση με τον ΠΣΑΤ.
Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν τρόποι ανάπτυξης του αθλητικού τουρισμού στην περιοχή της Ηπείρου, ενώ θα παρουσιαστούν και καλές πρακτικές από αγώνες που πραγματοποιούνται στην περιοχή μας και προσελκύουν πλήθος επισκεπτών.

Με εκτίμηση
Ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου σε θέματα
 Αθλητισμού και Απασχόλησης
 Βασίλειος Γοργόλης 
 

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Εργατικό Κέντρο Νομού Ιωαννίνων: Γενική απεργία την Τρίτη 18 Φλεβάρη και συγκέντρωση στις 10 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο


Το Εργατικό Κέντρο Νομού Ιωαννίνων απευθύνει κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στη γενική απεργία την Τρίτη 18 Φλεβάρη και στη συγκέντρωση στις 10 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο, με αίτημα «τώρα να αποσυρθεί το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο». 
Στο κάλεσμά του αναφέρει τα εξής:
 «Εργαζόμενες, εργαζόμενοι, νέοι και νέες, συνταξιούχοι, επιστήμονες, άνεργοι. Η Κοινωνική Ασφάλιση αφορά ολόκληρη τη ζωή μας. Η Ασφάλισή μας είναι νοσηλεία, περίθαλψη, πρόνοια, φάρμακα, εμβόλια, άδειες τοκετού, λοχείας, μητρότητας, βαρέα και ανθυγιεινά, αναρρωτικές, επιδόματα ανεργίας, ασφάλεια και υγιεινή στην εργασία κ.λπ.
Η Κοινωνική Ασφάλιση δεν είναι κάποια “ποσοστά αναπλήρωσης” δεν είναι μόνο σύνταξη!
Με αιματηρούς αγώνες η τάξη μας επέβαλε στους επιχειρηματικούς ομίλους και το κράτος τους με νόμο να μας επιστρέφουν ένα τμήμα του κλεμμένου πλούτου που παράγουμε με την μορφή των εισφορών για την ασφάλισή μας. Δηλαδή η κοινωνική ασφάλιση είναι μέρος του μισθού μας που δίνεται είτε σε είδος (πχ φάρμακα, δωρεάν ιατρικές εξετάσεις, κτλ.) είτε σε χρήμα (επιδόματα, σύνταξη, εφάπαξ). Καταφέραμε μάλιστα η κατάκτηση αυτή να αφορά το σύνολο των εργαζομένων με την εγγύηση του κράτους.
Τώρα μετατρέπουν την ασφάλισή μας σε ιδιωτική - ατομική υπόθεση. Στόχος όλων των κυβερνήσεων διαχρονικά είναι η απαλλαγή των καπιταλιστών και του κράτους τους από το «βάρος» της ασφάλισης των εργαζομένων, είτε μειώνοντας τις "εργοδοτικές" εισφορές, είτε τζογάροντας τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων και προωθώντας στην ιδιωτική ασφάλιση. Γι’ αυτό η κυβέρνηση της ΝΔ, πιστή στις προσταγές των επιχειρηματικών ομίλων και των οργανισμών που τους υπηρετούν (Ε.Ε., Ο.Ο.Σ.Α. κ.τ.λ.), με τον αντιασφαλιστικό νόμο που έφερε, όχι μόνο δεν καταργεί το νόμο Κατρούγκαλου (ΣΥΡΙΖΑ), αλλά τον θωρακίζει πλήρως. Από την μια κλείνει νομικά κενά στις διεκδικήσεις εργαζομένων και συνταξιούχων, ενταφιάζοντας δικαστικές προσφυγές χιλιάδων συνταξιούχων. Από την άλλη προωθεί - προετοιμάζει πλήρως το σχέδιο των τριών πυλώνων. Εθνική σύνταξη 384 ευρώ. 
Επαγγελματικά ταμεία με τζογάρισμα των εισφορών μας από ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες και τράπεζες.
Ιδιωτική ασφάλιση. Έτσι καταδικάζουν τη νέα γενιά στην ανασφάλεια, στη φτώχεια και την εξαθλίωση, γιατί όλοι γνωρίζουν ότι: Πότε οι εποχιακοί εργάτες στο "ΒΙΚΟ", στο "ΧΗΤΟ", στη "ΔΩΔΩΝΗ", οι εργολαβικοί εργάτες σε "Πίνδο" και "Νιτσιάκο" με τα κλεμμένα ένσημα, οι χιλιάδες εμποροϋπάλληλοι που απασχολούνται με τετράωρα, οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό - τουρισμό με τη συντριπτική πλειοψηφία τους να δουλεύει με ελαστικές σχέσεις εργασίας, ανασφάλιστοι, χωρίς συλλογική σύμβαση, θα συγκεντρώσουν 9.000 ένσημα; Ποτέ!
Ποιος οικοδόμος αντέχει μέχρι τα γεράματα στη σκαλωσιά για μια σύνταξη πείνας; Γι' αυτό μας σπρώχνουν στα νύχια των εμπόρων της ιδιωτικής ασφάλισης και των τραπεζών, για να “εξασφαλίσουμε” κάτι παραπάνω μετά τον εργάσιμο βίο.
Γι’ αυτό χοροπηδάνε από τη χαρά τους οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Ως αποτέλεσμα εμείς οι εργαζόμενοι υποχρεούμαστε για όλη μας τη ζωή να πληρώνουμε ατέλειωτες εισφορές από το μισθό μας και φόρους, όπως δηλαδή κάνουμε όλα αυτά τα χρόνια, ενώ ταυτόχρονα ξαναπληρώνουμε την εμπορευματοποιημένη υγεία τους και στο τέλος δε θα γνωρίζουμε τι θα πάρουμε και αν θα το πάρουμε. Γιατί, όταν οι ασφαλιστικές μας εισφορές γίνονται επενδυτικό προϊόν, κανείς δεν σου διασφαλίζει την απόδοση, αφού αυτή εξαρτάται από τη διαχείριση της καπιταλιστικής οικονομίας σε κάθε φάση της εξέλιξής της. Ρωτήστε τους εργαζόμενους - πελάτες της "Ασπίς Πρόνοια" ή θυμηθείτε την απάτη του χρηματιστηρίου. Με το νέο Νόμο: Τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης πάνε στα 67 για όλους χωρίς εξαιρέσεις. Το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών ενσωματώνεται στον ΕΦΚΑ κι ανοίγει έτσι ο δρόμος για την πλήρη κατάργησή του. Καταργείται αμετάκλητα η 13η και 14η σύνταξη. Εφαρμόζονται χωρίς καμία αλλαγή οι μειώσεις έως 50% στις συντάξεις και το εφάπαξ. Στο στόχο μπαίνουν ξανά τα ΒΑΕ. Δεν προβλέπεται καμία μείωση των ορίων ηλικίας. Διατηρούνται τα εξευτελιστικά ποσοστά αναπλήρωσης του Κατρούγκαλου και η διαχρονική λεηλασία των ταμείων (80 δισ.). Η κρατική εγγύηση περιορίζεται στα 345 ευρώ της "εθνικής σύνταξης". 
Η συντριπτική πλειοψηφία των σημερινών εργαζομένων ούτε κατά διάνοια θα προσεγγίσει τα 30 ασφαλιστικά χρόνια=9.000 ένσημα. 
Η ασφάλισή μας δεν είναι κόστος. Το ζήτημα είναι πρώτα και κύρια πολιτικό, ταξικό. Η ασφάλιση είναι δικαίωμά μας. Εμείς παράγουμε τον πλούτο. 
Εμείς πρέπει να ορθώσουμε τοίχος απέναντι στο βάρβαρο σύστημα που επιδεινώνει τη ζωή μας, εντατικοποιεί την εργασία, επιβαρύνει την υγεία κι έχει τις βάσεις για εργασία μέχρι τα βαθιά γεράματα.
  Απαιτούμε:
 Το Νομοσχέδιο να αποσυρθεί τώρα!
 Κοινωνική ασφάλιση για όλους, Δημόσια Υποχρεωτική Υγεία - Πρόνοια Αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν.
 Κατάργηση του Νόμου Κατρούγκαλου και όλων των αντιασφαλιστικών μνημονιακών νόμων.
 Κατάργηση της αύξησης των ορίων ηλικίας στα 67 έτη.
Όρια ηλικίας στα 60 για τους άνδρες 55 για τις γυναίκες, 5 χρόνια λιγότερα για τα ΒΑΕ. Επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης.
 Κατώτερη σύνταξη στο 80% του μισθού.
 Καμία σύνταξη κάτω από 600 ευρώ.
 Πλήρης Κρατική Εγγύηση όλων των Συντάξεων.
Τρίτη 18 Φλεβάρη ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 10:00 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο».

Παρακάλαμος: Πάρτι την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου, του Αγίου Βαλεντίνου, στο «Plegma Cafe Bar»

Πάρτι την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου, του Αγίου Βαλεντίνου, στο «Plegma Cafe Bar» στον Παρακάλαμο.

Αδελφότητα Ηπειρωτών Ρόδου: Κοπή της Βασιλόπιτας την Τσικνοπέμπτη 20 Φεβρουαρίου, ώρα 19:30 στην αίθουσα της Αδελφότητας


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΟΠΗ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ
Το Δ. Σ της Αδελφότητας Ηπειρωτών Ρόδου "Το Σούλι", προσκαλεί τα μέλη και τους φίλους του, στην Κοπή της Βασιλόπιτας για το νέο έτος 2020, που θα πραγματοποιηθεί την Τσικνοπέμπτη 20 Φεβρουαρίου και ώρα 19.30 στην Αίθουσα της Αδελφότητας στην οδό Ν. Καζαντζάκη 29.
Μετά την κοπή της Πίτας θα ακολουθήσει το παραδοσιακό τσικνισμα!
Σας περιμένουμε όλους να σας φιλεψουμε και να περάσουμε όμορφα!

Με εκτίμηση το Δ.Σ.

Συλλήψεις αλλοδαπών στην Ηγουμενίτσα


Στη σύλληψη μιας 39χρονης αλλοδαπής προέβησαν, βραδινές ώρες χθες, στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.
Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από προσωπικό του Γραφείου Ασφάλειας εντός του επιβατικού σταθμού του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι η ανωτέρω κατείχε και επέδειξε ταξιδιωτικό έγγραφο άλλου προσώπου, με σκοπό να μεταβεί παράνομα στο εξωτερικό.
Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε το ανωτέρω έγγραφο.
Επίσης, στη σύλληψη δύο αλλοδαπών, προέβησαν βραδινές ώρες χθες, στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.
Ειδικότερα, σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από προσωπικό του Γραφείου Ασφάλειας εντός του επιβατικού σταθμού του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, πριν τον απόπλου Ε/Γ-Ο/Γ πλοίου με προορισμό το εξωτερικό, οι ανωτέρω αλλοδαποί εντοπίστηκαν να αποπειρώνται να κρυφτούν κάτω από φορτηγά οχήματα, στερούμενοι ταξιδιωτικών εγγράφων, με σκοπό την παράνομη έξοδό τους από τη χώρα.
Προανάκριση διενεργείται από την οικεία Λιμενική Αρχή.
*Ακόμη, στη σύλληψη ενός 20χρονου αλλοδαπού, προέβησαν βραδινές ώρες χθες στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.
Ειδικότερα, σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από προσωπικό του Γραφείου Ασφάλειας εντός του επιβατικού σταθμού του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, πριν τον απόπλου Ε/Γ-Ο/Γ πλοίου με προορισμό το εξωτερικό, ο ανωτέρω εντοπίστηκε να αποπειράται να κρυφτεί κάτω από τουριστικά λεωφορεία, με σκοπό την παράνομη έξοδό του από τη χώρα.
Προανάκριση διενεργείται από την οικεία Λιμενική Αρχή.

Γρίπη: Μπορεί να επηρεάσει την εξωσωματική;


Η εποχή της γρίπης στη χώρα μας βρίσκεται στην κορύφωσή της και ήδη έχουν καταγραφεί πολλά κρούσματα αλλά και θύματα. 
Οι έγκυοι γνωρίζουν καλά ότι είναι μία από τις ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρές επιπλοκές στη γρίπη, γι' αυτό και συνιστάται να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο, ανεξάρτητα από το στάδιο της κύησης στο οποίο βρίσκονται.
Τι ισχύει όμως για τις γυναίκες που προσπαθούν να μείνουν έγκυοι ή/και υποβάλλονται σε υποβοηθούμενη αναπαραγωγή; 
Μπορεί η γρίπη να υπονομεύσει την προσπάθειά τους; 
Και αν αρρωστήσουν, τι πρέπει να προσέξουν;
«Αυτό που πρέπει κατ' αρχάς να γνωρίζουν είναι ότι, αν μείνουν έγκυοι ενώ ήδη έχουν γρίπη, η εγκυμοσύνη τους δεν κινδυνεύει», απαντά ο μαιευτήρας-χειρουργός γυναικολόγος Δρ. Ιωάννης Π. Βασιλόπουλος, MD, MSc, ειδικός στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή και ιδρυτικό μέλος του Institute of Life. 
«Δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα πως η σύλληψη ενόσω η γυναίκα έχει γρίπη ή κρυολόγημα (ίωση) σχετίζεται με αυξημένη πιθανότητα αρνητικών εκβάσεων της κύησης. 
Αυτό είναι σημαντικό για να μην ανησυχούν. Άλλο να παρουσιάσει γρίπη μια έγκυος και άλλο να μείνει έγκυος μια γυναίκα που έχει γρίπη. Η έγκυος έχει εξασθενημένο ανοσοποιητικό, γι' αυτό κινδυνεύει από επιπλοκές στη γρίπη και αρνητικές εκβάσεις της εγκυμοσύνης της».
Ωστόσο ορισμένα από τα συμπτώματα της γρίπης μπορεί να μειώσουν τις πιθανότητες σύλληψης, καθώς μπορεί να επηρεάσουν τη γονιμότητα σε άνδρες και γυναίκες. Μελέτες έχουν δείξει, π.χ., πως όταν ένας άνδρας έχει υψηλό πυρετό (38,8 βαθμούς Κελσίου και πάνω) επί τρεις ή περισσότερες ημέρες, μπορεί παροδικά να διαταραχθεί η παραγωγή των σπερματοζωαρίων. Ειδικότερα, μπορεί να παρουσιαστεί μείωση στον αριθμό των σπερματοζωαρίων, αλλά και αύξηση των σπερματοζωαρίων με παθολογική μορφολογία. 
Μάλιστα οι αλλαγές αυτές μπορεί να επιμείνουν επί αρκετό καιρό μετά την ανάρρωση από τη γρίπη (σύμφωνα με κάποιες μελέτες επί λίγες εβδομάδες ή και μήνες ακόμα).
Μία άλλη πιθανή συνέπεια της γρίπης είναι ότι μπορεί να επηρεάσει τη βασική θερμοκρασία σώματος, την οποία πολλά ζευγάρια μετρούν προσπαθώντας να υπολογίσουν τις γόνιμες ημέρες της γυναίκας, όταν αποπειρώνται εγκυμοσύνη με φυσική σύλληψη. Αν συμβεί αυτό, οι μετρήσεις που θα λαμβάνει το ζευγάρι θα είναι λανθασμένες.