Σάββατο 9 Μαρτίου 2024

Συνάντηση της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ιωαννίνων με τον πρέσβη της Παλαιστινιακής Αρχής

 


Η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ιωαννίνων συναντήθηκε το Σάββατο 9 Μαρτίου με τον πρέσβη της Παλαιστινιακής Αρχής κ. Yussef Dorkhom.

Η Ν.Ε. καλωσόρισε και εκ μέρους του κόμματος τον κ. Dorkhom στα Ιωάννινα εκφράζοντας την αλληλεγγύη της στον λαό της Παλαιστίνης αλλά και την ανάγκη να σταματήσει άμεσα το έγκλημα σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού και η γενοκτονία που συντελείται και να υλοποιηθεί άμεσα μια αποτελεσματική ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.

Ο κ. Πρέσβης απάντησε σε ερωτήσεις των μελών της ΝΕ για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Γάζα, αναγνώρισε την αλληλεγγύη και τόνισε πως χρειάζεται να δυναμώσουν ο αγώνας και οι πιέσεις προς τη κυβέρνηση του Ισραήλ ώστε να σταματήσει την επίθεση στους Παλαιστίνιους.

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Μαρία Κεφάλα: Μεταστέγαση Πειραματικών Δημοτικών Σχολείων Ιωαννίνων στην Πανεπιστημιούπολη

 


Την απόφαση χρηματοδότησης του έργου «Μεταστέγαση Πειραματικών Δημοτικών Σχολείων Ιωαννίνων σε οικόπεδο εντός του χώρου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων» με προϋπολογισμό 6.900.000,00 ευρώ υπέγραψε ο αρμόδιος Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος.

Το έργο είναι ενταγμένο και χρηματοδοτείται αντίστοιχα από το πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης» με τη διαδικασία να έχει ξεκινήσει από τον Δήμο Ιωαννιτών και να υλοποιείται μετά την παραχώρηση του χώρου, εντός της Πανεπιστημιούπολης, από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

«Η μεταστέγαση των Πειραματικών Δημοτικών Σχολείων των Ιωαννίνων από τις κτιριακές υποδομές του συγκροτήματος της Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας στην Πανεπιστημιούπολη αποτελεί ένα αίτημα ετών των παραγόντων της εκπαίδευσης στην περιοχή των Ιωαννίνων και συνολικά της τοπικής κοινωνίας. Η παραχώρηση του οικοπέδου στο οποίο θα μεταστεγαστούν τα σχολεία από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, η ένταξη του έργου στο πρόγραμμα “Αντ. Τρίτσης” άνοιξαν το δρόμο και η απόφαση του Υπουργού κ. Λιβάνιου αποτελεί το καθοριστικό βήμα ώστε σε εύλογο χρονικό διάστημα ο Δήμος Ιωαννιτών να ολοκληρώσει τις απαιτούμενες διαδικασίες της προκήρυξης του έργου και στη συνέχεια της συμβασιοποίησής του για την έναρξη της κατασκευής του.

Τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την επόμενη εβδομάδα στην Ήπειρο (11 έως 17 Μαρτίου 2024)

 


Για την επόμενη εβδομάδα (11 έως 17 Μαρτίου 2024) τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου θα είναι τα ακόλουθα:

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

1Η ΚΙΝΗΤΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ 11/03/2024

Βουτσαράς - Κούρεντα - Γιουργάνιστα - Χίνκα - Πολύγυρος - Ελευθεροχώρι - Ψήνα - Δραγοψά - Λύγγος - Κόντσικα –Ασβεστοχώρι. 18:00 - 01:00

ΤΡΙΤΗ 12/03/2024

Θεριακήσι - Κοπάνη - Βαρυάδες - Δερβίζιανα - Αλεποχώρι -Παλαιοχώρι - Σιστρούνι - Ρωμανός - Μπεστιά - Ζωτικό - Καταμάχη - Παρδαλίτσα – Αρτοπούλα. 08:00 - 15:00

ΤΕΤΑΡΤΗ 13/03/2024

Ελάτη - Δίλοφο - Κουκούλι - Καπέσοβο - Τσεπέλοβο - Σκαμνέλι - Ηλιοχώρι – Βρυσοχώρι. 18:00 - 01:00

ΠΕΜΠΤΗ 14/03/2024

Νεγάδες - Φραγκάδες - Λεπτοκαρυά -Δόλιανη - Καστανώνας - Μακρίνο - Ελατοχώρι - Βοβούσα - Φλαμπουράρι - Γρεβενίτι - Τρίστενο –Μηλιωτάδες. 08:00 - 15:00

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15/03/2024

Πλατανιά – Δροσοχώρι – Κράψη – Μεγ.Γότιστα – Μικρή Γότιστα – Μεγ. Περιστέρι – Μικρό Περιστέρι – Ανθοχώρι. 18:00 - 01:00

ΣΑΒΒΑΤΟ 16/03/2024

Μεταμόρφωση –Ασπράγγελοι-Βίτσα-Άνω Πεδινά-Κάτω Πεδινά-Ελαφότοπος-Αρίστη-Πάπιγκο-Μεσοβούνι-Καλπάκι. 08:00 - 13:00

2Η ΚΙΝΗΤΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ 11/03/2024

Γεροπλάτανος - Ρουψιά - Ωραιόκαστρο - Άγ. Κοσμάς - Κ. Μερόπη - Παλαιόπυργος - Μερόπη - Κακόλακκος – Δολό. 18:00 – 01:00

ΤΡΙΤΗ 12/03/2024

Ζάβροχο - Τεριάχι - Σταυροδρόμι - Μαυρόπουλο - Χρυσόδουλη - Αργυροχώρι - Ποντικάτες - Ξηρόβαλτος - Ορεινό - Σταυροσκιάδι - Δρυμάδες – Πωγωνιανή. 08:00 – 15:00

ΤΕΤΑΡΤΗ 13/03/2024

Ελληνικό - Λάζαινα - Αετορράχη - Κωστήτσι - Φορτόσι - Πάτερο - Καλέντζι - Πηγάδια - Πλαίσια – Κορύτιανη. 18:00 – 01:00

ΠΕΜΠΤΗ 14/03/2024

Νεοχώρι - Κτίσματα - Χαραυγή - Καστανή – Αγ. Μαρίνα – Κ. Λάβδανη - Λάβδανη - Διμόκορη - Ψηλόκαστρο – Στρατινίστα – Περιστέρι - Κεράσοβο. 08:00 – 15:00

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15/03/2024

Συρράκο  - Καλαρρύτες – Ματσούκι. 18:00 – 01:00

ΣΑΒΒΑΤΟ 16/03/2024

Σενίκο - Δομολεσσά - Μικροχώρι - Κερασέα - Λωζανά - Ραδoβίζι – Διχούνι. 08:00 – 13:00

Αύξηση 500 ευρώ στο φοιτητικό στεγαστικό επίδομα

 


Αυξάνεται το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα ανάλογα με την περιοχή και την συγκατοίκηση.

Στα 500 ευρώ ορίζεται η αύξηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος για ορισμένες κατηγορίες φοιτητών, όπως αποφάσισε η κυβέρνηση.

Με τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για την ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου και το πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων ορίζεται το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα όλων των φοιτητών των δημόσιων ΑΕΙ, των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης και των ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού της Ελλάδας, καθώς και των σχολών της Κύπρου που περιλαμβάνονται στο σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων στα 1.500 ευρώ.

Ιωάννινα: Συνελήφθησαν δύο ανήλικοι, ημεδαπός και αλλοδαπός, για κλοπή με τη μέθοδο της απασχόλησης

 


Συνελήφθη επιπλέον μία αλλοδαπή για παραμέληση της εποπτείας τους

Συνελήφθησαν χθες (08-03-2024) νωρίς το πρωί στα Ιωάννινα από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων δύο ανήλικοι, ημεδαπός και αλλοδαπός, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για κλοπή με τη μέθοδο της απασχόλησης.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, χθες μετά τα μεσάνυχτα οι κατηγορούμενοι, κινούμενοι πεζή, προσέγγισαν ημεδαπό με το πρόσχημα ότι τυγχάνει γνωστός τους και χωρίς να γίνουν αντιληπτοί αφαίρεσαν από το λαιμό του χρυσή αλυσίδα με σταυρό.

Στο πλαίσιο των αναζητήσεων, οι αστυνομικοί κατάφεραν να εντοπίσουν τους κατηγορούμενους με βάση τη δοθείσα περιγραφή και στη συνέχεια αναγνωρίστηκαν από τον παθόντα και συνελήφθησαν.

Κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης ανευρέθηκε η κλεμμένη αλυσίδα με τον σταυρό, ενώ συνελήφθη επιπλέον μία αλλοδαπή, για παραμέληση της εποπτείας των ανηλίκων.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

Πολιτιστικός Σύλλογος Δολιανών «Ο Γεννάδιος»: «Κούλουμα 2024», Καθαρά Δευτέρα 18 Μαρτίου, ώρα 12:00, στο Κέντρο Κοινωνικής Μέριμνας Δολιανών

 

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δολιανών «Ο Γεννάδιος» διοργανώνει τα  «Κούλουμα 2024», την Καθαρά Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024, ώρα 12:00, στο Κέντρο Κοινωνικής Μέριμνας Δολιανών.

Ζωντανή παραδοσιακή μουσική.

Σαρακοστιανά εδέσματα και φασολάδα.

Εξιχνιάσθηκε διάρρηξη καταστήματος, που έγινε σε χωριό της Άρτας

 


Εξιχνιάσθηκε από το Αστυνομικό Τμήμα Βορείων Τζουμέρκων σε συνεργασία με το Γραφείο Εγκληματολογικών Ερευνών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Άρτας διάρρηξη καταστήματος, που έγινε σε χωριό της Άρτας τον περασμένο Οκτώβριο.

Για την υπόθεση ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία ημεδαπού, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ο κατηγορούμενος παραβίασε νυχτερινές ώρες την πόρτα παντοπωλείου, από όπου αφαίρεσε τσιγάρα και κέρματα, συνολικής αξίας 235 ευρώ.

Η σχηματισθείσα δικογραφία υποβλήθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Άρτας.

Πληρωμές από τον e- ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ κατά την περίοδο 11 έως 15 Μαρτίου

 


Κατά την περίοδο 11 έως 15 Μαρτίου, θα καταβληθούν 89.328.030 ευρώ σε 80.380 δικαιούχους, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων καταβολών του e- ΕΦΚΑ και της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης.

Ειδικότερα:

1. Από τον e-ΕΦΚΑ θα γίνουν την περίοδο  11 έως 15 Μαρτίου οι εξής καταβολές, στο πλαίσιο των τακτικών πληρωμών του Φορέα:

• Από τις  11 έως 15 Μαρτίου θα καταβληθούν 25.6000.000 ευρώ σε 1030 δικαιούχους σε συνέχεια έκδοσης αποφάσεων για εφάπαξ.

• Στις 14 Μαρτίου θα καταβληθούν 228.030 ευρώ σε 200 δικαιούχους για την πληρωμή επιδομάτων Μητρότητας, Κυοφορίας, Ασθενείας, Ατυχήματος, Έξοδα Κηδείας.

2. Από τη ΔΥΠΑ θα γίνουν οι εξής καταβολές:

• 30 εκατ. ευρώ σε 54.000 δικαιούχους για καταβολή επιδομάτων ανεργίας και λοιπών επιδομάτων.

• 18 εκατ. ευρώ σε 19.000 δικαιούχους στο πλαίσιο επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης.

• 2 εκατ. ευρώ σε 4000 δικαιούχους στο πλαίσιο επιδοτούμενων προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα.

• 12 εκατ. ευρώ σε 150 δικαιούχους του προγράμματος «Σπίτι μου».

• 1,5 εκατ. ευρώ σε 2000 μητέρες για επιδοτούμενη άδεια μητρότητας.

Εξιχνιάστηκε κλοπή, σε περιοχή της Πάργας

 


Εξιχνιάστηκε από τον Αστυνομικό Σταθμό Πάργας κλοπή, που έλαβε χώρα την 3/3/2024 σε περιοχή της Πάργας, υπόθεση για την οποία ταυτοποιήθηκαν δύο ημεδαπές.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι κατηγορούμενες μετέβησαν σε σπίτι ηλικιωμένης και αφού την απασχόλησαν με διάφορα προσχήματα αποσπώντας την προσοχή της, αφαίρεσαν χρηματικό ποσό -3.240- ευρώ.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους θα υποβληθεί στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πρέβεζας. 

Αδελφότητα Ιερομνημιτών Ιωαννίνων: Χοροεσπερίδα το Σάββατο 9 Μαρτίου, ώρα 8:15 μ.μ., στο Κέντρο «Χαλκιάς Palace»

 

Η Αδελφότητα Ιερομνημιτών Ιωαννίνων διοργανώνει χοροεσπερίδα το Σάββατο 9 Μαρτίου 2024, ώρα 8:15 μ.μ., στο Κέντρο «Χαλκιάς Palace».

ΠΕΑΝΔ: Ανακοίνωση ερευνών για τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1

 


Τα αποτελέσματα των δυο ερευνητικών προγραμμάτων για τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1, τα οποία είχαν επιλεγεί να χρηματοδοτηθούν από την Πανελλήνια Ένωση Αγώνος κατά του Νεανικού Διαβήτη (ΠΕΑΝΔ), θα ανακοινωθούν επίσημα σε συνέντευξη τύπου στις 12 Μαρτίου, ώρα 11.00 π.μ., στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος.

Η χρηματοδότηση με το ποσό των 32.000 ευρώ, έγινε κατόπιν αξιολόγησης όλων των προτάσεων από ανεξάρτητη επιστημονική επιτροπή, μέσω της καμπάνιας «Ζω τη ζωή μ’ ένα τραγούδι!». Η καμπάνια οργανώθηκε τον Νοέμβριο του 2021, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 ετών από την ανακάλυψη της ινσουλίνης.

Το ένα ερευνητικό πρόγραμμα, τα αποτελέσματα του οποίου θα ανακοινωθούν, αναπτύχθηκε από τον παιδίατρο κ. Ν. Νικολαΐδη, στη Μονάδα Ενδοκρινολογίας, Μεταβολισμού και Διαβήτη της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», με θέμα «Πρωτεομική ανάλυση δακρύων σε παιδιά και εφήβους με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 και συσχέτιση με το επίπεδο γνωστικών λειτουργιών». Η έρευνα αυτή σκοπό έχει τον εντοπισμό βιοδεικτών που θα επιτρέπουν τον πρώιμο εντοπισμό του κινδύνου έκπτωσης των γνωστικών λειτουργιών σε ασθενείς με ΣΔτ1 κατά την αρχική διάγνωση, προκειμένου να βελτιωθεί η παρακολούθηση και αντιμετώπιση τους.

Κυνηγετικός Σύλλογος Ιωαννίνων: Ετήσια γενική συνέλευση την Κυριακή 31 Μαρτίου, ώρα 10:30 π.μ. στο σκοπευτήριο του Συλλόγου στο Πέραμα Ιωαννίνων

 

Ετήσια γενική συνέλευση του Κυνηγετικού Συλλόγου Ιωαννίνων την Κυριακή 31 Μαρτίου 2024, ώρα 10:30 π.μ. στο σκοπευτήριο του Συλλόγου στο Πέραμα Ιωαννίνων.

Σημαντικές αλλαγές στους κανονισμούς της ΕΕ για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα

 


Σημαντικές αλλαγές στους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αφορούν στις Ιατρικές Συσκευές (EU MDR) και στις Ιατρικές Συσκευές για Διαγνωστικούς Σκοπούς (EU IVDR), πρότεινε το Συντονιστικό Όργανο Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων (MDCG) της.

Η Ομάδα Εργασίας για την Υιοθέτηση του Νέου Κανονισμού, που δημιούργησε το Συντονιστικό, επιφορτίσθηκε με την διασφάλιση της αποτελεσματικής και αποδοτικής εφαρμογής των νέων κανονισμών. Στο πλαίσιο των συναντήσεων της Ομάδας, προτάθηκαν αλλαγές με στόχο την ελαχιστοποίηση του διοικητικού φόρτου εργασίας των ενδιαφερομένων φορέων και την αντιμετώπιση περιορισμών που δεν απαιτούνται από τους κανονισμούς.

Οι πρόσφατες αλλαγές συμπεριλαμβάνουν ενημέρωση των κανόνων για τις μεταφράσεις, αλλαγή στο καθεστώς της αγγλικής μετάφρασης, αποσύνδεση της περιοδικής έκθεσης ασφαλείας από το πρόγραμμα συμμόρφωσης που σχετίζεται με συγκεκριμένο σήμα και ενημέρωση για τη συνέπεια όσον αφορά στην τοποθέτηση ιατρικών συσκευών στην αγορά, τη διαθεσιμότητα και την πώληση.

Το MDCG αποτελείται από 44 κορυφαίους ειδικούς του κλάδου, που ορίζονται από τα κράτη-μέλη της ΕΕ. Οι 14 από αυτούς συμμετέχουν και στην Ομάδα Εργασίας για την εφαρμογή των κανονισμών.

Τη χώρα μας εκπροσωπεί η βραβευμένη από την Ακαδημία Αθηνών, Ειδική Παθολόγος, δρ Χρυσούλα Λιάκου. Η δρ Λιάκου αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και έκανε το διδακτορικό της στην Ιατρική Σχολή Αθηνών. Συνέχισε τη μεταπτυχιακή της εκπαίδευση στις ΗΠΑ.