Παρασκευή 21 Ιουλίου 2023

Άρτα: Συνελήφθη γυναίκα για υπεξαίρεση κατ’ εξακολούθηση

 


Συνελήφθη χθες το βράδυ στην Άρτα από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, μια γυναίκα  σε βάρος της οποίας εκκρεμούσε απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Ιωαννίνων, με την οποία καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 5 ετών για υπεξαίρεση κατ’ εξακολούθηση.

Η συλληφθείσα οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας.

ΔΕΗ: Αμετάβλητο το τιμολόγιο για τον Αύγουστο


Αμετάβλητο στα 15,5 σεντς ανά κιλοβατώρα παραμένει το τιμολόγιο ρεύματος της ΔΕΗ για τον Αύγουστο, όσο ήταν δηλαδή τον Ιούλιο αλλά και τον Ιούνιο.

Οι χρεώσεις που ανακοίνωσε η ΔΕΗ είναι 15,5 σεντς ανά κιλοβατώρα αν η κατανάλωση είναι έως 500 κιλοβατώρες και 16,7 σεντς αν η κατανάλωση του μήνα υπερβεί τις 500 κιλοβατώρες. Για το νυχτερινό ρεύμα η χρέωση παραμένει επίσης στα 11,4 σεντς.

Αναμένεται η ανακοίνωση των τιμολογίων του επόμενου μήνα και από τους λοιπούς προμηθευτές.

Ορίζοντες Ηπείρου: Προσοχή στον επερχόμενο καύσωνα

 


Πληροφορηθήκαμε την ανεξαρτητοποίηση του πρώην εκλεγμένου με την παράταξή μας Δημήτρη Παππά, της Π.Ε. Πρέβεζας, από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Θα θέλαμε να ενημερώσουμε, αντίστοιχα, πως μεγαλύτερη βαρύτητα δίνουμε στον επερχόμενο καύσωνα που έχει προγνώσει η  ΕΜΥ, παρά στη συγκεκριμένη εξέλιξη. Να ευχηθούμε ένα όμορφο Σαββατοκύριακο στον κόσμο, να απολαύσει τα μπάνια του και υπομονή με τις ζέστες.

Από το Γραφείο Τύπου των Οριζόντων Ηπείρου

Φούρκα Κόνιτσας: Τιμήθηκαν στη Φούρκα οι ηρωίδες Γυναίκες της Πίνδου, οι αξιωματικοί Κων/νος Δαβάκης, Αλέξανδρος Διάκος και όλοι οι ήρωες του έπους του 1940

 


Τη μνήμη της γυναίκας της Πίνδου, των αξιωματικών Κωνσταντίνου Δαβάκη, Αλέξανδρου Διάκου και όλων των ηρώων του έπους του 1940, παρουσία του Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρου Καχριμάνη, του πρώην Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Ελευθέριου Οικονόμου και του Δημάρχου Κόνιτσας Νικολάου Εξάρχου, τίμησαν η Περιφέρεια Ηπείρου, ο Δήμος Κόνιτσας και η Κοινότητα Φούρκας με τη διοργάνωση επετειακών εκδηλώσεων στη Φούρκα Κόνιτσας την Πέμπτη 20 Ιουλίου 2023.

Στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία ύψωμα του Προφήτη Ηλία στη Φούρκα τελέσθηκε Θεία Λειτουργία και στο μνημείο των πεσόντων εψάλη Δοξολογία και Επιμνημόσυνη Δέηση, χοροστατούντος  του Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως Πωγωνιανής και Κονίτσης κ.κ. Ανδρέα.

Ακολούθησε στέψη προτομών των ηρώων Κωνσταντίνου Δαβάκη και Αλέξανδρου Διάκου, κατάθεση στεφάνων, ενώ τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η φιλόλογος Γιάννα Νίκου. Στην εκδήλωση διαβάστηκε χαιρετισμός της Υφυπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Μαρίας Κεφάλα, η οποία δεν παρέστη λόγω  ανειλημμένων υποχρεώσεων. 

ΚΟΜΥ Ιωαννίνων: Νέο ωράριο, λόγω επικείμενου καύσωνα

 


Οι ΚΟΜΥ Ιωαννίνων ενημερώνουν ότι λόγω επικείμενου καύσωνα από Δευτέρα 24/07 ως και Παρασκευή 28/07 η δράση στην Περιφέρεια θα πραγματοποιηθεί με ωράριο 09:00- 14:00. 

Επίσης, το Σάββατο 29/07 και την Κυριακή 30/07 δεν θα πραγματοποιηθούν καθόλου δράσεις.

Ταυτοποιήθηκαν δύο ημεδαποί για διαδοχικές υποθέσεις κλοπών σε χωριά της Άρτας

 


Εξιχνιάστηκαν τρεις περιπτώσεις

Στο πλαίσιο ερευνών του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας ταυτοποιήθηκαν δύο ημεδαποί, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για κλοπή κατ’ εξακολούθηση, τελεσμένη και σε απόπειρα.

Ειδικότερα, όπως διακριβώθηκε, προχθές (19-07-2023) το μεσημέρι οι ημεδαποί, μετέβησαν σε δύο όμορα χωριά της Άρτας με σκοπό τη διάπραξη κλοπών, κυρίως από σπίτια με απόντες ενοίκους ή σε βάρος ηλικιωμένων με τη μέθοδο της απασχόλησης.

Όπως διακριβώθηκε, οι κατηγορούμενοι εμπλέκονται σε τρεις περιπτώσεις και συγκεκριμένα:

• σε κλοπή χρηματικού ποσού 250 ευρώ από μονοκατοικία, όπου εισήλθαν από ανασφάλιστο παράθυρο και

• σε δύο απόπειρες κλοπής σε βάρος ηλικιωμένων, στα σπίτια των οποίων εισήλθαν προφασιζόμενοι ότι ενδιαφέρονται – κατά περίπτωση – για την ενοικίαση παρακείμενης κατοικίας και αγοράς εγκαταλελειμμένου οχήματος του ενοίκου.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας.

Σύνδεση με τελεφερίκ Καλαρρύτες – Συρράκο προτείνει ο Σπύρος Ριζόπουλος

 


Οδοιπορικό στα Βόρεια Τζουμέρκα πραγματοποίησαν  οι Ορίζοντες Ηπείρου και ο Σπύρος Ριζόπουλος.

Η ομάδα των Οριζόντων Ηπείρου έκανε μικρή στάση στο χωριό Καλαρρύτες  όπου συνομίλησε για πολλή ώρα με κατοίκους.

Ο κύριος Ριζόπουλος  αντάλλαξε απόψεις με τους πολίτες, άκουσε τους προβληματισμούς τους για  ζητήματα που τους απασχολούν  ενώ τους ανέπτυξε το πρόγραμμα του για την περιοχή των Τζουμέρκων στην περίπτωση που αναλάβει τη διοίκηση της Περιφέρειας Ηπείρου.

Στις καινοτόμες ιδέες που προωθεί ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Ηπείρου είναι η υλοποίηση ενός   τελεφερίκ που θα συνδέσει τους Καλαρρύτες με το Συρράκο.

Επιπλέον,  όπως τόνισε ο κύριος Ριζόπουλος οι Ορίζοντες Ηπείρου θα δρομολογήσουν το μητρώο γεφυριών με στόχο την καταγραφή τόσο των Νπαραδοσιακών γεφυριών όσο και των χρηστικών για να υπάρξει ξεκάθαρη

εικόνα του αριθμού τους και της κατάστασης στην οποία βρίσκονται.

Δήμος Πωγωνίου: Υψηλή πιθανότητα εκδήλωσης πυρκαγιάς την Παρασκευή 21 Ιουλίου/Βαθμός επικινδυνότητας 3

Το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Πωγωνίου ενημερώνει ότι, σύμφωνα με τον Ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για σήμερα ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21 ΙΟΥΛΙΟΥ 2023, η πιθανότητα εκδήλωσης πυρκαγιάς θεωρείται ΥΨΗΛΗ (Βαθμός επικινδυνότητας 3).

 Οι Υπηρεσίες και τα Τεχνικά Μέσα που αποτελούν τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας του Δήμου έχουν τεθεί σε αυξημένη ετοιμότητα Πολιτικής Προστασίας όπως προβλέπεται στο σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών Εξ Αιτίας Δασικών Πυρκαγιών του Δήμου, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

 Παράλληλα, συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά, όπως:

• κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού,

• χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως ηλεκτροκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που δημιουργεί σπινθήρες,

• χρήση υπαίθριων ψησταριών,

• κάπνισμα μελισσών,

• ρίψη αναμμένων τσιγάρων,

• καύση των αγρών

• ρίψη απορριμμάτων


Παρακαλούνται οι πολίτες σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιήσουν την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199 ή να ενεργοποιήσουν τον Ευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης (112).»

Τηλέφωνα Έκτακτης Ανάγκης:

199 ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑ,

112 ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ,

100 ΕΛ.ΑΣ,

166 Ε.Κ.Α.Β,

2353360100 &113 

ΔΗΜΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ -  ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ 

Παρακάλαμος: Διήμερο παραδοσιακό πανηγύρι (Αγίου Παντελεήμονα), την Πέμπτη 27 και την Παρασκευή 28 Ιουλίου

 


Η Τοπική Κοινότητα Παρακαλάμου μαζί με τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Το Σώσινο», διοργανώνουν  διήμερο παραδοσιακό πανηγύρι, την Πέμπτη 27 και την Παρασκευή 28  Ιουλίου 2023, το αύλειο χώρο του Δημοτικού σχολείου.

Ρουψιά Πωγωνίου: Παραδοσιακό πανηγύρι, την Τετάρτη 26 Ιουλίου

 


Παραδοσιακό πανηγύρι, την Τετάρτη 26 Ιουλίου 2023, στη Ρουψιά  Πωγωνίου.

Περιφέρεια Ηπείρου: “100 χρόνια από τη Σύμβαση Ανταλλαγής και τη Συνθήκη Ειρήνης”, τη Δευτέρα 24 Ιουλίου, ώρα 8:00 μ.μ.

 


Συμπληρώνονται φέτος 100 χρόνια από την υπογραφή της Σύμβασης Ανταλλαγής Πληθυσμών και τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάννης. Με αφορμή αυτό το γεγονός, οι Μικρασιάτικοι Σύλλογοι του νομού Ιωαννίνων μαζί με τον Δήμο Ιωαννιτών, συνδιοργανώνουν εκδήλωση, η οποία τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ηπείρου ,τη Δευτέρα 24 Ιουλίου 2023, ώρα 8:00 μ.μ., στο Συνεδριακό Κέντρο της Περιφέρειας Ηπείρου (Ναπ. Ζέρβα 28-30-Στοά Σάρκα-Ιωάννινα), με θέμα: “Λωζάννη 1923-2023: 100 χρόνια από την σύμβαση ανταλλαγής και τη συνθήκη ειρήνης”

Ομιλητές της εκδήλωσης είναι:

 Στύλογλου , Εκπαιδευτικός Β/θμιας, MSc Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας

 Κορτζή Αντωνία, Εκπαιδευτικός, Αρχαιολόγος, Μεταπτυχιακός της Βυζαντινής Αρχαιολογίας

Παρακάλαμος: Ζήτημα με την υδροδότηση από το δίκτυο του Αγίου Παντελεήμονα

 


Αγαπητοί συγχωριανοί - συνδημότες

Θα ήθελα να σας ενημερώσω πως υπάρχει ένα ζήτημα με την υδροδότηση από το δίκτυο του Αγίου Παντελεήμων.

Συγκεκριμένα με πληροφόρησε τηλεφωνικά ενώ βρισκόμουν Ιωάννινα η κ. Ντίμο Χριστίνα στις 19.20 μ.μ. ότι δεν έχει νερό στην οικία της (απέναντι από εκκλησία) και αμέσως ξεκίνησα για το χωριό.

Έπειτα δέχθηκα τηλέφωνα για τον ίδιο λόγο από τους κ.κ. Μανούρη Βασίλειο, Ντρίκο Αντώνιο και Μόσχου Αθηνά.

Αμέσως έσπευσα στις δεξαμενές και διαπίστωσα πως ενώ εισέρχεται νερό (ίσως λιγάκι μειωμένο) η στάθμη ήταν εντελώς στον πυθμένα.

Άμεσα ενημέρωσα τον Αντ/ρχο κ. Φωτίου Αθανάσιο για να έρθουν υδραυλικοί κτλ για τον εντοπισμό της βλάβης (ή ίσως να είναι και υπερκατανάλωση).

Αμέσως τώρα θα προβώ στο μοίρασμα του νερού από το δίκτυο της Αγίας Παρασκευής ώστε να υδροδοτηθούν όσο το δυνατόν τα σπίτια που αντιμετωπίζουν πρόβλημα.

Παρακαλώ για την κατανόησή σας.

Με τιμή

Ο Πρόεδρος Παρακαλάμου

Μπίκας Χρ. Κωνσταντίνος

Παρακάλαμος: Παραδοσιακό τραπέζι (Αγίου Παντελεήμονα), την Πέμπτη 27 Ιουλίου στο κυλικείο της εκκλησίας

 


Η εκκλησιαστική επιτροπή σε συνεργασία με την Τ.Κ. Παρακαλάμου και τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Το Σώσινο», διοργανώνουν  παραδοσιακό τραπέζι το μεσημέρι της Πέμπτη 27 Ιουλίου ημέρα εορτής του Αγίου Παντελεήμονα,  στο κυλικείο της εκκλησίας.

Θα προσφερθεί γιαχνί και κοφτός.

Χαραυγή Πωγωνίου: Πρόγραμμα εκδηλώσεων Αυγούστου 2023

 


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2023

12/8/2023.  Η πίτα της Χαραυγιώτισσας  9.00 μ.μ.

13/8/2023.  Θεία λειτουργία και αρτοκλασία στο ανακαινισμένο εκκλησάκι του Αη Θανάση                                                    

16/8/2023    Θεία λειτουργία και αρτοκλασία στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου                                                           

16/8/2023 Παραδοσιακό πανηγύρι 9.00 μ.μ 

Πέτρος Χαλκιάς στο κλαρίνο. 

Δημήτρης Τζουμερκιώτης στο τραγούδι.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Παρασκευή 21 Ιουλίου

 


Την Παρασκευή 21 Ιουλίου οι Κινητές  Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-Isobox, 08:00-12:00

Θεσπρωτία, Γ.Ν Φιλιατών, 08:00-12:00

Θεσπρωτία, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, Εθνικής Αντιστάσεως, Ηγουμενίτσα, 08:00-12:00

Θεσπρωτία, Περιφερειακό Ιατρείο Συβότων, 08:00-12:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 08:00-12:00

Ιωάννινα, Πλατεία Πύρρου, 08:00-12:00

Ιωάννινα, Γενικό Νοσοκομείο Χατζηκώστα, Λεωφόρος Στρ. Μακρυγιάννη 60, 08:00-12:00

Ιωάννινα, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο, Σταύρου Νιάρχου 60, 08:00-12:00

Ιωάννινα, MEGA Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, Αμπελόκηποι, 08:00-12:00

Πρέβεζα, Αίθουσα Λιμενικού Ταμείου, Ελ. Βενιζέλου 20, 08:00-12:00

Οπισθοπεριτοναϊκή Επέμβαση Επινεφριδίου: Παρουσίαση τεχνικής από Έλληνα επιστήμονα

 


Το φετινό Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Ενδοσκοπικής Χειρουργικής (EAES 2023) πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη 20-24 Ιουνίου 2023. Το συνέδριο αποτελεί κορυφαίο επιστημονικό γεγονός, όπου παρουσιάζονται νέες τεχνικές και τεχνολογίες σχετικά με την ελάχιστα επεμβατική χειρουργική, δηλαδή τη χειρουργική που πραγματοποιείται εξ’ ολοκλήρου με μικρές οπές αποφεύγοντας τη μεγάλη ανοικτή τομή.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η συμμετοχή στο συνέδριο του κ. Αριστοτέλη Κεχαγιά Γενικού Χειρουργού, Χειρουργού Ενδοκρινών Αδένων, με εξειδίκευση στην Προηγμένη Λαπαροσκοπική Χειρουργική, Διευθυντή Χειρουργικής Κλινικής του Metropolitan General, όπου με δύο ομιλίες ανέλυσε την Οπισθοπεριτοναϊκή Χειρουργική Επινεφριδίου.

Tι είναι το επινεφρίδιο και σε ποια περίπτωση χρειάζεται επέμβαση;

Τα επινεφρίδια είναι δύο ενδοκρινείς αδένες που παράγουν ορμόνες όπως η κορτιζόλη, η αδρεναλίνη, η αλδοστερόνη και ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση, τον μεταβολισμό και άλλες λειτουργίες. Το επινεφρίδιο πρέπει να χειρουργείται όταν έχει κάποιο αδένωμα (ογκίδιο) που παράγει ορμόνες π.χ. για την θεραπεία της δευτεροπαθούς υπέρτασης ή άλλων παθήσεων όπως το σύνδρομο Cushing. Επίσης, πρέπει να αφαιρείται και στην περίπτωση που δεν παράγει ορμόνες, ειδικά όταν είναι πάνω από 3-4 εκατοστά ή όταν παρουσιάζει αύξηση διαστάσεων, για πρόληψη ή θεραπεία καρκίνου.

Τι είναι η Οπισθοπεριτοναϊκή Τεχνική Αφαίρεσης Επινεφριδίου;

Τα επινεφρίδια είναι όργανα του οπισθοπεριτοναίου, δηλαδή βρίσκονται στο πιο πίσω μέρος της κοιλιάς, στην ουσία στην περιοχή της μέσης. Η Οπισθοπεριτοναϊκή Επινεφριδεκτομή, αλλιώς PRA, είναι η μόνη επέμβαση η οποία, διαμέσου τριών μικρών οπών στην περιοχή της μέσης, φθάνει απευθείας στον οπισθοπεριτοναϊκό χώρο, όπου βρίσκεται το επινεφρίδιο, το οποίο αφαιρεί εύκολα χωρίς να παρεμβληθεί κανένα άλλο όργανο.