Πέμπτη 6 Ιουλίου 2023

Ζαγόρι: 1ο Θερινό Σχολείο «Ορεινός Πολιτισμός Ιστορία & Πηγές»

 


 1ο Θερινό Σχολείο «Ορεινός Πολιτισμός Ιστορία & Πηγές» από 5 έως 15 Ιουλίου 2023.

Θανάσιμος τραυματισμός 21χρονης στο 4ο χμ της Εθνικής Οδού Ιωαννίνων-Άρτας

 


Σήμερα το μεσημέρι στο 4ο χιλιόμετρο Εθνικής Οδού Ιωαννίνων-Άρτας, Ι.Χ. Φορτηγό  αυτοκίνητο που οδηγούσε 50χρονος , παρέσυρε 21χρονη  με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό της.

Προανάκριση για τις συνθήκες του δυστυχήματος ενεργείται από το Τμήμα Τροχαίας Ιωαννίνων.

Κόνιτσα: Σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος αλλοδαπού και ημεδαπής, για απάτη με υπολογιστή και παράνομη πρόσβαση σε σύστημα πληροφοριών

 


Από το Αστυνομικό Τμήμα Κόνιτσας σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος αλλοδαπού και ημεδαπής, για απάτη με υπολογιστή και παράνομη πρόσβαση σε σύστημα πληροφοριών.

Ειδικότερα, τον Φεβρουάριο του προηγούμενου έτους καταγγέλθηκε από ιδιοκτήτη ξενοδοχειακής μονάδας ότι αφού δέχθηκε τηλεφώνημα από άγνωστο άτομο για κράτηση δωματίου, στη συνέχεια έλαβε μήνυμα στο κινητό του τηλέφωνο, φερόμενο ως αποσταλέα από τράπεζα και ακολούθως εισήγαγε τους προσωπικούς του κωδικούς για την είσοδό του στο e-banking.

Κατόπιν αυτών, διαπίστωσε ότι στον τραπεζικό του λογαριασμό είχε πιστωθεί το συνολικό χρηματικό ποσό των 37.450 ευρώ, το οποίο στη συνέχεια άμεσα μεταφέρθηκε τμηματικά σε λογαριασμούς των κατηγορούμενων, μαζί με το χρηματικό ποσό των 100 ευρώ που υπήρχε στον λογαριασμό του παθόντα.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

Περιφέρεια Ηπείρου: Συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή την Παρασκευή 7 Ιουλίου, ώρα 09:30

 


Την Παρασκευή 07-07-2023 και ώρα 09:30 συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου, με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής:

Κατακύρωση του αποτελέσματος της από 31-03-2023 ανοιχτής διαδικασίας άνω των ορίων του Ν.4412/2016, για την κατασκευή του υποέργου με α/α 1 «Επέκταση – αναβάθμιση ΧΥΤ Ελληνικού (Β’ Φάση)», προϋπολογισμού 3.096.000,00 € με Φ.Π.Α. της Πράξης «Επεκτάσεις Υφιστάμενων ΧΥΤ Περιφέρειας Ηπείρου και Μετατροπή σε ΧΥΤΥ» του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΥΜΕΠΕΡΑΑ, με κωδικό ΟΠΣ 5002616.

Κατακύρωση του αποτελέσματος της από 10-05-2023 ανοιχτής διαδικασίας κάτω των ορίων του Ν.4412/2016, για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Άμεση αποκατάσταση περιοχής Ράγιου Θεσπρωτίας», προϋπολογισμού € 74.400,00 με ΦΠΑ.

Έγκριση του 3ου/27-06-2023 Πρακτικού της Επιτροπής Διαγωνισμού της από 15-09-2022 ανοιχτής διαδικασίας κάτω των ορίων του Ν.4412/2016, για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Εργασίες διαγράμμισης εθνικού οδικού δικτύου Π.Ε. Θεσπρωτίας», προϋπολογισμού € 74.400,00 με ΦΠΑ.

Έγκριση του 3ου/03-07-2023 Πρακτικού της Επιτροπής Διαγωνισμού της από 02-09-2022 ανοιχτής διαδικασίας κάτω των ορίων του Ν.4412/2016, για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Εργασίες διαγράμμισης εθνικού οδικού δικτύου Π.Ε. Πρεβέζης», προϋπολογισμού € 74.400,00 με ΦΠΑ.

Επίσκεψη Δημάρχου Ιωαννιτών στο 10ο ΚΑΠΗ του Ο.Κ.Π.Α.Π.Α.

 


Το 10ο ΚΑΠΗ του Δήμου Ιωαννιτών, επισκέφτηκε σήμερα, Πέμπτη 6 Ιουλίου, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων κος Παπαγεωργίου Δημήτριος συνοδευόμενος από τον Αντιδήμαρχο Έργων, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κο Αρλέτο Γεώργιο, τους οποίους υποδέχτηκε ο Πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ. «Ο.Κ.Π.Α.Π.Α.» του Δήμου Ιωαννιτών κος Πάνου Δημήτριος, και η Διευθύντρια Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης κα Τζιοβάρα Σοφία, στα πλαίσια της παρουσίασης του δεύτερου μέρους της δράσης με θέμα: «Γνωρίζω την πόλη μου περπατώντας- Οθωμανικά κτίρια της πόλης».

Η δράση αυτή ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2022 στο 10ο ΚΑΠΗ Ανατολής, σε συνεργασία με την εθελόντρια κα Μάνθου Χρύσα συνταξιούχο εκπαιδευτικό και είχε μεγάλη ανταπόκριση από τα μέλη του ΚΑΠΗ.

Ο Δήμαρχος ευχαρίστησε τα μέλη του 10ου ΚΑΠΗ, τους εργαζόμενους των ΚΑΠΗ για την ζεστή υποδοχή τους και συνεχάρη την κα Μάνθου για την εξαιρετική διοργάνωση αυτής της δράσης. Δήλωσε ακόμη ότι μέλημα της Δημοτικής Αρχής είναι η στήριξη της λειτουργίας των ΚΑΠΗ διότι επιτελούν ένα πολύ σημαντικό έργο για τα άτομα της 3ης ηλικίας, προσφέροντας σημαντικές υπηρεσίες στα μέλη τους και ο «Ο.Κ.Π.Α.Π.Α.» από την μεριά του συμβάλλει στην αναβάθμιση της λειτουργίας τους ώστε να επιτευχθεί η υγιής γήρανση.

Άρτα: Ταυτοποιήθηκε ημεδαπός που παρίστανε τον λογιστή

 


Εξιχνιάστηκε από το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας απόπειρα απάτης, που έλαβε χώρα την 9-3-2023 στην Άρτα, ενώ για την υπόθεση ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία ημεδαπού, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε σχετική δικογραφία.

Ειδικότερα, ο κατηγορούμενος προσέγγισε ηλικιωμένο και αφού προσποιήθηκε ότι είναι λογιστής του γιου του, ο οποίος είναι δήθεν δικαιούχος επιστροφής φόρου, για την εκταμίευση όμως του οποίου απαιτούνται δήθεν παράβολα αξίας 1.400 ευρώ, τον έπεισε να μεταβούν σε τραπεζικό κατάστημα προκειμένου να προβεί εκείνος σε ανάληψη των χρημάτων.

Ωστόσο, η πράξη του δεν ολοκληρώθηκε, καθόσον οι προθέσεις του έγιναν αντιληπτές από υπαλλήλους της τράπεζας και τράπηκε σε φυγή.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας.

Ο Δήμος Ιωαννιτών δίπλα στα άτομα με αναπηρίες

 


Στη δράση τεσσάρων σωματείων ατόμων με αναπηρίες μετείχε ο Δήμος  Ιωαννιτών στηρίζοντας έμπρακτα την προσπάθειά τους για ευαισθητοποίηση όλων ώστε η καθημερινότητά τους να γίνει καλύτερη. Ο Δήμος με μία σειρά παρεμβάσεων που υλοποιεί και άλλες που σχεδιάζει κάνει τις υποδομές τις πόλεις πιο φιλικές στα άτομα με αναπηρίες. Όμως δεν αρκούν τα έργα. 

Πιο σημαντικός είναι ο σεβασμός που οφείλουμε όλοι στις οδεύσεις, στις θέσεις στάθμευσης, στην καθημερινή κινητικότητα στην πόλη. 

«Κοινωνία με διακρίσεις είναι μία κοινωνία καταδικασμένη να αποτύχει. Και ναι μεν η πολιτεία και οι Δήμοι έχουν υποχρέωση στην συμπερίληψη των ατόμων με αναπηρία ώστε να αποτελούν ισότιμα μέλη όμως είναι απαραίτητη και η ευαισθητοποίηση όλων των πολιτών και αυτό επιδιώκουμε μέσα από την συγκεκριμένη δράση» ανέφερε στις δηλώσεις του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Δημήτρης Παπαγεωργίου.

Ο κ. Παπαγεωργίου τόνισε ότι ο Δήμος από την πλευρά του βελτιώνει τις υποδομές για τα άτομα με αναπηρίες ενώ όλα τα νέα έργα τηρούν τις προδιαγραφές που προβλέπονται από τη νομοθεσία. 

Συνελήφθησαν σε περιοχή της Θεσπρωτίας δύο ημεδαποί για καλλιέργεια, κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών

 

Συνελήφθησαν χθες (05-07-2023) τη νύχτα σε περιοχή της Θεσπρωτίας από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας δύο ημεδαποί, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για καλλιέργεια, κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο αξιοποίησης πληροφορίας ότι ένας από τους κατηγορούμενους καλλιεργεί κάνναβη, την οποία στη συνέχεια διαθέτει σε χρήστες, οι αστυνομικοί εντόπισαν παλαιό οίκημα ιδιοκτησίας του σε περιοχή της Θεσπρωτίας, στον περιφραγμένο κήπο του οποίου ήταν φυτεμένα δενδρύλλια κάνναβης.

Οι δύο ημεδαποί συνελήφθησαν όταν προσέγγισαν τον χώρο, ενώ σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν εκεί καθώς και στα σπίτια τους στην ευρύτερη περιοχή, βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν:

• 20 δενδρύλλια κάνναβης, ύψους από 0,55έως 1,55μέτρα,

• 11 φυτά κάνναβης στο στάδιο της βλάστησης,

• ακατέργαστη κάνναβη βάρους 136,7 γραμμαρίων,

• 120 σπόρους κάνναβης,

• μικροποσότητα κοκαΐνης και

• 2 κινητά τηλέφωνα.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας.

Γιάννενα: Το Οδοιπορικό Υγείας και Αλληλεγγύης σας προσκαλούν στην «Ενημέρωση πολιτών για την post covid εποχή και την πρόληψη ιατρικών παθήσεων-εξαρτήσεων», το Σάββατο 15 Ιουλίου και ώρα 19.00 νστο ξενοδοχείο «Lake»

 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Στο πλαίσιο του Οδοιπορικού Υγείας και Αλληλεγγύης και της από κοινού συνέργειας φορέων (Ιατρών, Εκκλησίας, Δήμων και Συλλόγων) για την post covid εποχή και την πρόληψη ιατρικών παθήσεων-εξαρτήσεων, ο Ναυτικός Όμιλος Ιωαννίνων (Ν.Ο.Ι.), σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Ιωαννίνων, υπό την αιγίδα του Δήμου Ιωαννιτών, με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιωαννίνων κ.κ. Μαξίμου σας προσκαλούν στην

«Ενημέρωση πολιτών για την post covid εποχή και την πρόληψη ιατρικών παθήσεων-εξαρτήσεων», το Σάββατο 15 Ιουλίου και ώρα 19.00 στο ξενοδοχείο «Lake»

Συντονιστής:

κ. Στέφανος Γρ. Φούσας, Συντονιστής Τομέα Καρδιάς Metropolitan General, π. Πρόεδρος Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Με τη συμμετοχή ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων και άλλων επιστημόνων.

Νέα απάτη με δήθεν επιστολή του Διευθυντή της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

 


Ενημέρωση σχετικά με νέο ψευδεπίγραφο – απατηλό ηλεκτρονικό μήνυμα που διακινείται ως δήθεν επιστολή του Διευθυντή της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Συνεχίζονται οι προσπάθειες των επιτήδειων να εξαπατήσουν ανυποψίαστους πολίτες με νέο διακινούμενο ψευδεπίγραφο – απατηλό μήνυμα με τη χρήση στοιχείων του Διευθυντή της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Αστυνομικού Διευθυντή Βασίλειου Παπακώστα.

Συγκεκριμένα, οι δράστες χρησιμοποιώντας τα στοιχεία αυτά σε επιστολή δήθεν αρμόδιων ελεγκτικών αρχών, προσπαθούν να εξαπατήσουν πολίτες – χρήστες του διαδικτύου, με το πρόσχημα ότι ο αποδέκτης τους εμπλέκεται σε υπόθεση πορνογραφίας και άλλων αδικημάτων, επισημαίνοντας μάλιστα ότι τέτοιου είδους αδικήματα επιφέρουν ποινή φυλάκισης και μεγάλα χρηματικά πρόστιμα.

Παρατείνεται έως την Παρασκευή 7 Ιουλίου η υποβολή των αιτήσεων για ένταξη στα Σχέδια Βελτίωσης

 


Σύμφωνα με απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Λευτέρης Αυγενάκης,  παρατείνεται έως την Παρασκευή 7 Ιουλίου η ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων για ένταξη στα Σχέδια Βελτίωσης (υπομέτρο 4.1, δράση 4.1.5).

Η κατάθεση της αίτησης γίνεται ηλεκτρονικά μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) που λειτουργεί στον ιστότοπο https://www.ependyseis.gr   και όπως ενημέρωσε το ΥΠΑΑΤ «μετά την παρέλευση της καταληκτικής ημερομηνίας και ώρας υποβολής (οριστικοποίησης) δεν είναι δυνατή η οριστικοποίηση της αίτησης με συνέπεια αυτή να μην αξιολογείται».

Ανακοινώνονται σήμερα οι βαθμοί των ειδικών μαθημάτων

 


Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού την  Πέμπτη 6 Ιουλίου, στις 10:00 π.μ., θα ανακοινωθούν οι βαθμοί των ειδικών και μουσικών μαθημάτων, καθώς και οι βαθμοί επίδοσης στις πρακτικές δοκιμασίες (αγωνίσματα) των υποψηφίων για τα ΤΕΦΑΑ.

Οι υποψήφιοι θα μπορούν να αναζητούν τη βαθμολογία τους στην ιστοσελίδα https://results.it.minedu.gov.gr , πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό τους και το αρχικό γράμμα από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμό τους, με κεφαλαίους χαρακτήρες.

Τέλος, οι υποψήφιοι θα λάβουν τη βαθμολογία τους και με γραπτό μήνυμα (SMS) στο κινητό τους τηλέφωνο, εφόσον έχουν ήδη υποβάλει σχετική αίτηση.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Πέμπτη 6 Ιουλίου

 


Την Πέμπτη 6 Ιουλίου οι Κινητές  Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, Εθνικής Αντιστάσεως, Ηγουμενίτσα, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, παλαιό Δημαρχείο Παραμυθιάς, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, Πλατεία Πύρρου, 09:00-14:00

Ιωάννινα, Γενικό Νοσοκομείο Χατζηκώστα, Λεωφόρος Στρ. Μακρυγιάννη 60, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο, Σταύρου Νιάρχου 60, 08:00-14:00

Ιωάννινα, MEGA Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, Αμπελόκηποι, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Κέντρο Υγείας Κόνιτσας, 09:00-14:00

Πρέβεζα, Αίθουσα Λιμενικού Ταμείου, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Θεσπρωτικού, 09:00-11:00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Λούρου, 11:30-14:00

Κολύμβηση και δέρμα: Ποιους κινδύνους «κρύβει» το νερό;

 


Ήρθε επιτέλους ο καιρός της απόλαυσης των όμορφων παραλιών που διαθέτει η χώρα μας, καθώς η ζέστη είναι πλέον έντονη. Αλλά, προτού βουτήξετε στο νερό για να δροσιστείτε, να διασκεδάσετε ή να γυμναστείτε, σκεφτείτε ότι γύρω σας θα κολυμπούν και εκατομμύρια μικροοργανισμοί που μπορούν να βλάψουν το δέρμα σας!

Αυτοί οι μικροσκοπικοί «κάτοικοι» των αλμυρών αλλά και των γλυκών νερών, εάν βρουν πρόσφορο έδαφος -εκδορά ή ανοιχτή πληγή- εισχωρούν και προκαλούν προβλήματα υγείας, ενίοτε σοβαρά, τα οποία μερικές φορές δεν περιορίζονται στην επιδερμίδα.

«Κάθε χρόνο το ποσοστό του πληθυσμού που υφίσταται κάποιου είδους δερματική βλάβη ενώ κολυμπά ή ασχολείται, επαγγελματικά ή για λόγους αναψυχής, με υδάτινες δραστηριότητες είναι υψηλό. Κι αυτό διότι το ανθρώπινο δέρμα είναι ευαίσθητο και επιρρεπές στις μολύνσεις από το νερό που περιέχει παθογόνα όταν έχει διαρραγεί ο φραγμός του.

Ο κίνδυνος, όμως, δεν είναι πάντα αόρατος. Κατά τις καλοκαιρινές αποδράσεις συχνά προκύπτουν προβλήματα στο δέρμα λόγω επαφής με θαλάσσιους οργανισμούς, όπως με τσούχτρες, θαλάσσιες ανεμώνες, αχινούς, σκορπίνες κ.ά.. Η επαφή αυτή είναι πιθανόν να προκαλέσει συμπτώματα που κυμαίνονται από ήπιες τοπικές αντιδράσεις έως αναφυλακτικό σοκ.