Δευτέρα 11 Μαρτίου 2019

Υπουργείο Παιδείας: Απαγόρευση προεκλογικών επισκέψεων στα σχολεία


Το Υπουργείο Παιδείας με ανακοίνωσή του και αναφερόμενο στις προσεχείς εκλογές, αναφέρει ότι απαγορεύεται η είσοδος σε εκπροσώπους συνδυασμών κατά την διάρκεια των ωρών λειτουργίας του σχολείου.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με εγκύκλιο που εξέδωσε, το υπουργείο Παιδείας αναφέρει πως «δεν επιτρέπεται η είσοδος των εκπροσώπων των συνδυασμών κατά τη διάρκεια των ωρών λειτουργίας του σχολείου».
To υπουργείο Παιδείας διευκρινίζει ότι: «Οι ενημερώσεις είναι δυνατές μονό κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων και αφού προηγηθεί αίτημα από τους ενδιαφερόμενους προς τον/τη Διευθυντή/ντρια της σχολικής μονάδας τουλάχιστον 2 ημέρες πριν από την προβλεπομένη επίσκεψη.
Οι εκπρόσωποι κατά την επίσκεψη θα ενημερώνουν αποκλειστικά το εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό που το επιθυμεί και πρέπει να προσκομίζουν εξουσιοδότηση από τον/την επικεφαλής του συνδυασμού.
Οι εφημερεύοντες εκπαιδευτικοί κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης ασκούν κανονικά τα καθήκοντά τους. Δεν επιτρέπεται η διανομή προεκλογικού υλικού στους μαθητές κατά τη διάρκεια της επίσκεψης».

ΕΜΥ: Έρχεται κύμα κακοκαιρίας με βροχές, καταιγίδες, χιόνια και πτώση της θερμοκρασίας


Σύμφωνα με την ΕΜΥ σταδιακά μετά το μεσημέρι της Καθαράς Δευτέρας οι νεφώσεις θα αυξηθούν σταδιακά και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές στη δυτική και βόρεια Ελλάδα.
Η θερμοκρασία στη δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από 2 έως 19 βαθμούς, στα υπόλοιπα βόρεια ηπειρωτικά από 5 έως 22, στην Ήπειρο από 7 έως 21 βαθμούς.
Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοδυτικές κυρίως διευθύνσεις με εντάσεις έως 5 μποφόρ.
Την Τρίτη 12 Μαρτίου σε ολόκληρη τη χώρα θα επικρατήσει έντονη κακοκαιρία, με κύρια χαρακτηριστικά τις κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες, τις χιονοπτώσεις ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο, τους πολύ θυελλώδεις βοριάδες εντάσεων έως 10 μποφόρ και τη σημαντική πτώση της θερμοκρασίας.
Στη βορειοδυτική χώρα πάντως τα φαινόμενα από τις απογευματινές ώρες σταδιακά θα υποχωρήσουν.

Σαγιάδα Θεσπρωτίας: Συνελήφθη ένας 25χρονος αλλοδαπός, κατηγορούμενος για εισαγωγή, μεταφορά και κατοχή ναρκωτικών ουσιών

Συνελήφθη, σήμερα (10-03-2019) μετά τα μεσάνυχτα στη Σαγιάδα Θεσπρωτίας, από αστυνομικούς του Α΄ Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φιλιατών με τη συνδρομή αστυνομικών του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, ένας 25χρονος αλλοδαπός, κατηγορούμενος για εισαγωγή, μεταφορά και κατοχή ναρκωτικών ουσιών με σκοπό τη διακίνηση καθώς και για παραβάσεις της Νομοθεσίας περί Όπλων.
Αναλυτικότερα, σήμερα μετά τα μεσάνυχτα στη Σαγιάδα Θεσπρωτίας, πραγματοποιήθηκε έλεγχος σε  δίκυκλη μοτοσικλέτα, με οδηγό τον 25χρονο, κατά τη διάρκεια του οποίου, βρέθηκε στην κατοχή του ταξιδιωτικός σάκος, που περιείχε -9- δέματα με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους (4) κιλών και (740) γραμμαρίων.
Επίσης,  σε παρακείμενο σημείο, βρέθηκε και κατασχέθηκε και άλλος ταξιδιωτικός σάκος που περιείχε άλλα (9) δέματα, με ακατέργαστη κάνναβη, βάρους (4) κιλών και (600) γραμμαρίων.
Στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης, στην παραπάνω περιοχή, εντοπίστηκε και ένα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο με ρυμουλκούμενο τρέιλερ, ιδιοκτησίας του 25χρονου, στο οποίο επρόκειτο να επιβιβάσει τη μοτοσικλέτα και τις ναρκωτικές ουσίες, με σκοπό την περαιτέρω διακίνηση, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τα παρακάτω:
• μία συσκευή εκκένωσης ηλεκτρικού ρεύματος (tazer)
• μία συσκευή αεροστεγούς σφραγίσματος με νάιλον σακούλες και
• μία ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας.
Συνολικά κατασχέθηκαν:
• -18- δέματα με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους -9- κιλών και (340) γραμμαρίων,
• δίκυκλη μοτοσικλέτα,
• Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο με ρυμουλκούμενο  τρέιλερ,
• συσκευή εκκένωσης ηλεκτρικού ρεύματος (tazer),
• συσκευή αεροστεγούς σφραγίσματος με νάιλον σακούλες,
• ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας,
• το χρηματικό ποσό των (470) ευρώ και
• κινητό τηλέφωνο.
Την προανάκριση για την υπόθεση ενεργεί το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, ενώ ο συλληφθείς με τη σχηματισθείσα σε βάρος του δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας.

Ιωάννινα: Εξιχνιάσθηκε υπόθεση απάτης σε βάρος ηλικιωμένης γυναίκας


Για την υπόθεση κατηγορείται 35χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για απάτη

Ο 35χρονος προσποιούμενος γνωστό οικείου προσώπου της ηλικιωμένης γυναίκας, κατάφερε με το πρόσχημα της διαρροής ηλεκτρικού ρεύματος, να αφαιρέσει κοσμήματα
Εξιχνιάστηκε μετά από εμπεριστατωμένη έρευνα αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, υπόθεση απάτης σε βάρος 85χρονης ημεδαπής στα Ιωάννινα.
Για την υπόθεση αυτή κατηγορείται ένας 35χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για απάτη.
Αναλυτικότερα, προχθές (08-03-2019) το μεσημέρι, ο 35χρονος δράστης προσέγγισε 85χρονη ημεδαπή στο σπίτι της στα Ιωάννινα και προσποιούμενος γνωστό του γιού της, κατάφερε με το πρόσχημα της ύπαρξης διαρροής ηλεκτρικού ρεύματος, να εισέλθει στο εσωτερικό του υπνοδωματίου και να αφαιρέσει κοσμήματα.
Η δικογραφία που σχηματίσθηκε θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων, ενώ την προανάκριση ενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Γιατί οι γυναίκες εμφανίζουν κατάθλιψη σε διπλάσια συχνότητα από τους άνδρες;



Η κατάθλιψη, η πιο συνήθης από την ομάδα ψυχικών νόσων που οι ειδικοί ονομάζουν «Διαταραχές Διάθεσης», μπορεί να εμφανιστεί -κάτω από ειδικές συνθήκες- στον έναν στους έξι ανθρώπους στον γενικό πληθυσμό. 
Το ποσοστό είναι τεράστιο. Επίσης, έχει διαπιστωθεί, ότι η νόσος καταγράφεται να πλήττει σε σχεδόν διπλάσια συχνότητα τις γυναίκες απ’ ότι τους άνδρες και συγκεκριμένα σε ποσοστό 11%, ενώ τους άνδρες σε ποσοστό μόλις 5%. 
Οι γυναίκες «υπερτερούν» επίσης και στα ποσοστά επανεμφάνισης της νόσου (9%), έναντι των ανδρών (4%). Υπάρχει, όμως, επιστημονική εξήγηση γι’ αυτό;
Οι σύγχρονες μελέτες έχουν καταλήξει σε κάποιους βασικούς λόγους, που εξηγούν γιατί το γυναικείο φύλο είναι πιο ευάλωτο στην εμφάνιση της μείζονος καταθλιπτικής διαταραχής, όπως ονομάζεται επιστημονικά η νόσος. Οι λόγοι είναι κυρίως ψυχολογικοί, ορμονολογικοί, κοινωνικοί, αλλά και άλλοι που φαίνεται να σχετίζονται με διαφορές στη νευροφυσιολογία του εγκεφάλου των δύο φύλων.
«Πράγματι, έχουν παρατηρηθεί πολλές και σημαντικές διαφορές στην εμφάνιση της κατάθλιψης στα δύο φύλα, με μεγάλες «αδικημένες» τις γυναίκες», επισημαίνει ο κ. Γιώργος Παπαγεωργίου, Bsc (Psychology) University of London, MSc (Health Psychology) University of Central Lancashire, μέλος της Διεθνούς Ένωσης Σχεσιακής Ψυχανάλυσης (IARPP) – ΗΠΑ, διευθυντής και επόπτης επιστημονικού προσωπικού στην ΨΥΧΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ (psychikifrontida.gr), ο οποίος συμπληρώνει: «Ταυτόχρονα, όμως, υπάρχουν και πολλά κοινά χαρακτηριστικά. Σ’ αυτά ανήκουν κυρίως η κληρονομική προδιάθεση (περίπου στο 40%), αλλά και κάποια κοινά συμπτώματα της κατάθλιψης, όπως πχ. αίσθημα αναξιότητας, ενοχές, έλλειψη ικανοποίησης, διαταραχές ύπνου, αδυναμία συγκέντρωσης κ.α. 'Οσο για τις διαφορές; Αν θέλαμε να δώσουμε ένα πολύ γενικό τίτλο, θα λέγαμε ότι οι γυναίκες είναι συναισθηματικά ικανότερες να συνειδητοποιούν πιο άμεσα τις στεναχώριες που προκαλούν κατάθλιψη», λέει ο ειδικός.
ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ

Διασταύρωση στοιχείων για τον εντοπισμό των ανασφάλιστων οχημάτων από την ΑΑΔΕ


Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ετοιμάζει νέο γύρο διασταυρώσεων για τον εντοπισμό των ανασφάλιστων οχημάτων που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους.
 Το σχέδιο της ΑΑΔΕ προβλέπει διασταύρωση των στοιχείων των οχημάτων τα οποία διαθέτουν οι φορολογικές αρχές και το υπουργείο Μεταφορών με τα στοιχεία που έχουν οι ασφαλιστικές εταιρείες.
Στόχος είναι να εντοπιστούν τα ανασφάλιστα οχήματα και να κληθούν οι κάτοχοί τους να τα ασφαλίσουν αφού πρώτα πληρώσουν το παράβολο – πρόστιμο.
Οι κάτοχοι οχημάτων που θα εντοπιστούν να είναι ανασφάλιστοι θα παραλάβουν στη θυρίδα τους στο Taxisnet ένα τυποποιημένο μήνυμα με το οποίο θα ενημερωθούν ότι εντοπίστηκαν ως κάτοχοι πιθανών ανασφάλιστων οχημάτων.
Αν πράγματι τα οχήματά τους είναι ανασφάλιστα, μόνο η προηγούμενη πληρωμή του παραβόλου θα ανοίγει το δρόμο της ασφάλισης, ενώ αν έχει γίνει λάθος θα πρέπει να προχωρήσουν στη διόρθωσή του.
Τα πρόστιμα με βάση την ισχύουσα νομοθεσία ανέρχονται σε:
- 100 ευρώ για δίκυκλα έως 250 κυβικά,
- 150 ευρώ για δίκυκλα άνω των 251 κυβικών,
- 200 ευρώ για αυτοκίνητα έως 1.000 κυβικά και
- 250 ευρώ για αυτοκίνητα μεγαλύτερου κυβισμού.
Σημειώνεται ότι οι νέοι αγοραστές οχημάτων έχουν προθεσμία επτά εργάσιμων ημερών προκειμένου να ασφαλίσουν τα οχήματά τους και να μην βρεθούν αντιμέτωποι με την επιβολή προστίμου.
Η ΑΑΔΕ στην τελευταία διασταύρωση «τσίμπησε» 436.653 ιδιοκτήτες οχημάτων τα οποία εντοπίστηκαν ως πιθανά ανασφάλιστα.

Καμπή Άρτας: Συνελήφθησαν δύο άτομα, μέλη εγκληματικής ομάδας, που εμπλέκονται στην εισαγωγή, μεταφορά και κατοχή ναρκωτικών ουσιών στη χώρα


Βρέθηκαν στο εσωτερικό Ι.Χ.Ε αυτοκινήτου -22- συσκευασίες κάνναβης, συνολικού βάρους -46- κιλών και -385- γραμμαρίων

Οι συντονισμένες ενέργειες των αστυνομικών της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ) του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, οδήγησαν χθες (10-03-2019) το πρωί στην Καμπή Άρτας, στη σύλληψη δύο ατόμων, μελών εγκληματικής ομάδας, που εμπλέκονται στην εισαγωγή, μεταφορά και κατοχή ναρκωτικών ουσιών στη χώρα. 

Πρόκειται για έναν 24χρονο ημεδαπό και μία 27χρονη αλλοδαπή, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε ποινική δικογραφία, κακουργηματικού χαρακτήρα, για το αδίκημα της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση σε συνδυασμό με παραβάσεις της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων δράσεων για την καταπολέμηση της διάδοσης των ναρκωτικών ουσιών και κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών για δραστηριοποίηση κυκλώματος εισαγωγής στη χώρα και διακίνησης ναρκωτικών, οι αστυνομικοί εντόπισαν και ακινητοποίησαν για έλεγχο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαιναν ο 24χρονος και η 27χρονη, ως οδηγός και συνοδηγός αντίστοιχα.
Σε έρευνα που έγινε στο παραπάνω αυτοκίνητο, βρέθηκαν στο εσωτερικό του οχήματος και στο χώρο των αποσκευών, -22- ανισοβαρείς συσκευασίες ακατέργαστης κάνναβης, συνολικού βάρους -46- κιλών και -385- γραμμαρίων.
Συνολικά κατασχέθηκαν:
-46- κιλά και -385- γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης,
το Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, ιδιοκτησίας του 24χρονου δράστη και
δύο κινητά τηλέφωνα.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας, ενώ την προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας.

Μαυρονέρι Θεσπρωτίας: Συνελήφθη 20χρονος αλλοδαπός, για μεταφορά στην Ελληνική Επικράτεια σημαντικών ποσοτήτων ακατέργαστης κάνναβης, με σκοπό την περαιτέρω διακίνησή τους στην εγχώρια παράνομη αγορά

Συνελήφθη, σήμερα (10-03-2019) το πρωί στο Μαυρονέρι Θεσπρωτίας, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας σε συνεργασία με αστυνομικούς του Β’ Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φιλιατών, ένας 20χρονος αλλοδαπός, για μεταφορά στην Ελληνική Επικράτεια σημαντικών ποσοτήτων ακατέργαστης κάνναβης, με σκοπό την περαιτέρω διακίνησή τους στην εγχώρια παράνομη αγορά.
Ειδικότερα, οι αστυνομικοί, στο πλαίσιο στοχευόμενων ελέγχων για την αποτροπή εισαγωγής και μεταφοράς ναρκωτικών ουσιών στην Ελληνική Επικράτεια και κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών, συνέλαβαν τον 20χρονο στην Επαρχιακή Οδό Παλαμπά – Μαυρονερίου (περιοχή Μαυρονέρι Θεσπρωτίας), να επιβαίνει σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, με το οποίο μετέφερε -116- κιλά και -110- γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης.
Συνολικά, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
• -116- κιλά και -110- γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης, τα οποία βρέθηκαν στο χώρο των αποσκευών και της καμπίνας των επιβατών,
• το Ι.Χ.Ε αυτοκίνητο, ιδιοκτησίας έτερου αλλοδαπού που αναζητείται,
• τρία κινητά τηλέφωνα.
Προανάκριση για την υπόθεση διενεργείται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, ενώ ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας.

Πως επηρεάζει η παχυσαρκία τη γονιμότητα


Η παχυσαρκία προκαλεί πολλά προβλήματα στην υγεία - από πόνους στη μέση και τις αρθρώσεις έως διαβήτη και καρδιοπάθεια. Αυτό όμως που πολλοί δεν γνωρίζουν είναι ότι μπορεί να πλήξει και τη γονιμότητα ανδρών και γυναικών.
Αν και πολλές υπέρβαρες και παχύσαρκες γυναίκες κατορθώνουν να μείνουν έγκυοι και να αποκτήσουν παιδιά, άλλες δυσκολεύονται. Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής (ASRM),  το τουλάχιστον 6% των κρουσμάτων πρωτοπαθούς υπογονιμότητας οφείλονται στην παχυσαρκία της γυναίκας. Κύριος υπαίτιος γι’ αυτό είναι τα οιστρογόνα, η ορμόνη του γυναικείου φύλου που παράγεται από τα λιπώδη κύτταρα.
Φυσιολογικά, τα οιστρογόνα παράγονται κυρίως από τις ωοθήκες και σε μικρότερες ποσότητες από άλλους ιστούς, όπως ο μαστός και τα επινεφρίδια. Όταν όμως η γυναίκα διαθέτει περίσσιο σωματικό λίπος, παράγονται και από τα λιπώδη κύτταρα, με συνέπεια τα επίπεδά τους στο αίμα να είναι υψηλότερα από το φυσιολογικό.
Η υπερπαραγωγή αυτή ωθεί τον οργανισμό να αντιδρά σαν να παίρνει η γυναίκα αντισυλληπτικά χάπια, μειώνοντας τις πιθανότητες εγκυμοσύνης.
Ωστόσο αυτή δεν είναι η μοναδική συνέπεια της παχυσαρκίας.
«Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι οι παχύσαρκες γυναίκες υφίστανται διαταραχές στον αναπαραγωγικό άξονα υποθαλάμου-υπόφυσης-ωοθηκών, ο οποίος ρυθμίζει την ορμονική παραγωγή του οργανισμού», εξηγεί ο μαιευτήρας-χειρουργός γυναικολόγος Δρ. Ιωάννης Π. Βασιλόπουλος, MD, MSc, ειδικός στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή και ιδρυτικό μέλος του Institute of Life-ΙΑΣΩ. «Το επακόλουθο είναι να παρατηρείται συχνά διαταραχή του έμμηνου κύκλου, που οδηγεί στην ανωοθυλακιορρηξία. Κατ’ αυτήν, τα ωάρια είτε δεν αναπτύσσονται σωστά, είτε δεν απελευθερώνονται από τα ωοθυλάκια, με συνέπεια την υπογονιμότητα».